|
Přírodní chov matek
|
|
13.04.2026, 06:27 PM
Příspěvek: #31
|
|||
|
|||
|
RE: Přírodní chov matek
Chtěl jsem to říci na příštím středečním setkání ŠPV, ale dám to sem, než si to zase rozmyslím.
V posledních min. dvaceti létech mám každoročně xy dotazů na matky, oddělky...... od včelstev, která nejsou nijak zatěžována chemií a žijí v podstatě tak, jako včelstva v přírodě. Kdybych měl vyhovět všem, prodal bych jich 1000 ročně. To ale není smysl mého života se včelami. Zabývám se dlouhodě důležitějšími věcmi než je jen pouhé včelaření bez chemie, řekněme přírodně nebo přírodě velmi blízko. To je jen důsledek té práce. O tom se ale nechci zmiňovat. Zkrátka a dobře. Nechal jsem se jedním individuem ukecat. Tak že je velmi pravděpodobné, že cca v [b]červenci bude k dispozici omezený počet neoplozených matek z mého genetického materiálu, který není dlouhodobě vysteven jakékoliv chemii a také zbytečnému vyrušování klasickým ošetřováním. Konkrétně by to bylo potomstvo od matky narozené v roce 2023. Má to tu výhodu, že pokud se takováto panuška oplodní na jiném stanovišti s tamními trubci, může to být pro někoho dobrý začátk pro další práci, protože vzniklé potomstvo by mohlo být více přizpůsobeno tamním podmínkám. Ty samozřejmě nejspíš budou zcela odlišné od mých podmínek a podmínek mého způsobu vedení včelstev. To nemusí samozřejmě každému vyhovovat a je to tak dobře. Je tedy zřejmé, že to není možnost pro každého. Už jen to, že se jedná o panušky, je silné omezení případných zájemců. Není to tedy akce pro zvědavce..................... Nikomu to ale nevnucuji stejně tak neslibuji, že takové matičky budou pro každého. Mám své podmínky a momentálně ani nejsem odhodlán vyslat do SVĚTA větší počet matiček. Jsem si totiž dobře vědom toho, že lidé vlastnící včely chápou zcela mylně včely jako jednotný materiál a myslí si, že všechno se všude a ke každému hodí. To vím, že není pravda a já to budu zohledňovat. Dalo mi to dost přemáhání, ale když už mne někdo donutil udělat A, tak považuji za správné udělat i krůček B. Snad je to správně. Těch pár panušek mne nezabije a nikomu to snad neuškodí. Omlouvám se, ale bližší informace jen přes SZ a pro trpělivé. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
| Hlasování: Jan Cvikl (+1) | |||
|
24.04.2026, 06:07 AM
Příspěvek: #32
|
|||
|
|||
|
RE: Přírodní chov matek
Když mi včera večer zavolal Martin s dotazem, zda ještě žiji a jen tak mimochodem se zeptal na matičky, uvědomil jsem si svou nešikovnost a hlavně liknavost.
Když jsem to sečetl, tak se mi v týdnu po zveřejnění výše uvedeného příspěvku ozvali zájemci na nižší stovky panušek. Já jsem měl na mysli skutečně jen přebytky. Mylně jsem totiž předpokládal, že toto fórum využívají spíše účastníci hnutí ŠPV a především oni budou mezi případnými zájemci. Platí ale, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Proto tuto akci pro letošek ukončuji a již mi, prosím, ani nepište, ani nevolejte kvůli objednávkám. Bylo by to zbytečné, nejsem komerčně zaměřen a už vůbec se nechci zařadit mezi množítele čehokoliv. Nepředpokládal jsem, že o nedomestikovaný genetický materiál bude mezi včelaři (a zřejmě i množiteli) takový zájem. Omlouvám se za nešikovnost a opožděnou reakci. Děkuji za pochopení. ld. Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
| Hlasování: Jan Cvikl (+1) | |||
|
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)