Přírodní chov matek
|
23.05.2025, 10:06 AM
Příspěvek: #21
|
|||
|
|||
RE: Přírodní chov matek
Dlouhověkost matky z tiché výměny jak popisuješ ( tedy výchova uprostřed plodiště v teple ) by nesedělo k teorii, že v teple se rodí krátkověké včely a v chladu dlouhověké. Budou tam mít včely asi nějakou jinou "chytačku" proč rojové kladou do chladu a tiché do tepla. Někde jsem četl, že královna vychovaná v ideálních podmínkách ve včelstvu má o mnoho víc alel a vůbec kvalitnější reprodukční ústrojí než ta přelarvená včelařem, ale taky i než z originálního matečníku odchovaného třeba v inkubátoru. Prý jí v inkubátoru chybí ten ruch úlu a včely ( i běžné dělnice ) se podle výzkumníků učí už před tím, než vyběhnou z buňky. To, že královna klade do matečníků větší vejce než klade do běžných buněk jsem kdysi četl v nějaké studii a zmiňují to i moderátoři na polském včelím YT kanálu
|
|||
24.05.2025, 09:05 AM
Příspěvek: #22
|
|||
|
|||
Víš Mirku, když ona teorie vlastně často není teorie a jsou to jen hypotézy, či prosté fabulace a já se vždy dívám na to, kdo jaké práce zveřejňuje. Někdo se snaží uvést do podvědomí, někdo ty práce potřebuje k získání titulu.........., ale jen málo těch teoretiků je doopravdy včelař výzkumník. Navíc to mají ti vědci s financováním složité, protože hodně financí z výzkumu pohltí byrokraté. Dnes se za včelaře považuje každý, kdo si pořídí včely. Já jsem v tomto ohledu stará škola. Včely může mít každý, ale včelařem se stane jen málo kdo. Například je několik teorií jak včelstvo vůbec vzniklo a z toho se odvíjí spousty dalších věcí. To se projevuje třeba i v pohledu na přidávání matek, například atd. atd.. Nebo jaká vajíčka klade matka. Oplozená a neoplozená a kdy? Já jsem se v mnoha případech už dávno přesvědčil, že i v trubčích buňkách včely odchovají dělnice. Samozřejmě i opačně, ale to je známá věc a pak tu jsou trubčice... Mám to i zdokumentováno a někdy před 20-ti roky jsem to i zveřejnil. Dodnes v tom nemám zcela jasno, ale zřejmě matka klade jen oplozená vajíčka a to "oplození" vlastně provádějí včely nebo to tak vypadá. Všimni si, že po položení vajíčka vždy do té buňky strčí hlavu včela. Jenže proč a kdy se tak děje a jestli je to vždy na 100%, to bych si tvrdit rozhodně nedovolil. My lidé si svět včel a v přírodě velmi zjednodušujeme a proto se často vydáváme slepými uličkami (viz kleštík), pak se divíme. Život není černo-bílý a v přírodě už vůbec ne. Tam se to okecat nedá. No a to je na tom to nejzajímavější. Jo k těm matkám. Ony se ty matky i vážily (a to tehdy nebyly ještě digitální váhy) a nejtěžší byly právě ty z TV a rojové. Proto se hledaly různé způsoby jak umělým chovem toto vykompenzovat (třeba metoda dvojího přelarvování). To všechno lze, ale vitalitu matek z TV a rojových jen váha a počet rourek nevyjadřuje. Myslím že toto publikoval i náš V. Veselý a E. Lisý ld
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Včera, 12:19 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: Včera 12:23 AM od Miroslav Matucha.)
Příspěvek: #23
|
|||
|
|||
Tady jsem našel při mém hledání zajímavou studii a video. V tom videu dokonce ten profesor říká, že včela kapská dokáže vychovat z neoplozeného vajíčka dělnice nejen dělnici ale i královnu.
https://link.springer.com/article/10.100...24-01083-7 |
|||
Včera, 05:59 PM
Příspěvek: #24
|
|||
|
|||
Jo, jo tohle je známá věc. Hezky to popsal F Ruttner v knize Narutgeschichte der Honigbienen. Já mám až druhé vydání z roku 2003. Ona ta A.m. capensis se dostane jako dělnice do cizího včelstva, třeba A.m. scutellata a začne tam klást svá neoplozená vajíčka, ze kterýho se líhnou zase dělnice A.n. capensis (kapská). Když jich tam je dost, zabijí půodní matku a ze svého "neoplozeného" plodu si vychovají svojí matku. Jsou to takové včelí kukačky. Proto jsem v předchozím zmínil ty naše trubčie. Ono ve včelařině je hrozdě důležité uměr rozpoznat obecké od jednotlivého. Je to ale trochu něco jiného, než jsem popisoval nebo pozoroval já. Ale kdo ví? Určitě hodně ovlivňuje i strava a epigentika vůbec. Té se věnuji přes 25 let, ale přede mnou třeba ing Šimon, kterého jsem znal osobně. Jdou s ní dělat někdy až kouzla. Jenže je štěstí, že tomu nikdo moc nevěří, protože kdyby to naši držitelé včelstev věděli (rozuměj uměli), tak by nám tady během pár let létaly včely horší než afrikanizované a to hned v několika variantách jen proto, aby měli o 1 kg. medu více nebo byly zelené......, mohli se "proslavit". Jenže je to hóódně na hradě a je třeba, na dnešní dobu ,neskutečné sebekázně a zodpovědnosti. V ČR jsem nikoho nepoznal, s kým by šlo spolupracovat a třeba Němci o tom umí jen kecat a Amíci to zase drží pod pokličkou. Dnes ale docela chápu, proč třeba C.Jung. nebo A Einstein a další ke konci života nezveřejňovali své nejnovější (často poslední) teorie a výzkumy a nebo je ničili, protože by možná lidstvo už dávno neexistovalo. Člověk je prostě nepoučitelný, resp. slepá vývojová ulička, která se přírodě nepovedla. Tohle zvíře se přemnožilo, je kruté a všechny jen utlačuje. Už jsem to kdysi řekl do nějakého natáčení, že se příroda jednou zbaví člověka prostřednictvím člověka.
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)