Nepřátelé včel
|
03.07.2013, 09:38 AM
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: Nepřátelé včel
U nás tento rok takmer nevidieť žiadne osy ani sršne. Uvidíme ešte na jeseň, vtedy napádajú úle najčastejšie.
|
|||
03.07.2013, 12:54 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.07.2013 01:00 PM od Debora.)
Příspěvek: #12
|
|||
|
|||
Pred dvema týdny mi volali hasici, ze mám z kúlny v materské skolce odstranit roj. No, vystríbrilo se, ze se jedná o vosí hnízdo. Vzala jsem ho do rojácku a usadila do hnízda, co jsem mela pripravené pro cmeláky. Staví parádne, behem dvou týdnú zdvojnásobily své dílo. Ale presto je letos ve Frankfurtu málo vos.
![]() Sbírají celulósu a obcas si odskocí podívat na vcelnici, kde trénují vcely a uklízej pod vcelnicí. ![]() |
|||
Hlasování: Jaro Stoklasa (+1) | |||
03.07.2013, 08:22 PM
Příspěvek: #13
|
|||
|
|||
p. Deboro, zajímalo by mě, jak se Vámi chované vosy chovají k Vám?
![]() |
|||
05.07.2013, 01:27 PM
Příspěvek: #14
|
|||
|
|||
nestojím na jejich jídelnícku, tak ze se o me nezajímají
![]() |
|||
11.08.2013, 04:25 PM
Příspěvek: #15
|
|||
|
|||
Včera jsem si všiml, že do jednoho úlu se pokoušl dostat pačmelák (nebo čmelák - nebyl čas si ho moc prohlížet). Kombinace barev černá, bílá žlutá. Letos je u nás čmeláků, že bych je mohl rozdávat
![]() Dvakrát ho odehnaly včely a pak natvrdo vletěl do očka a zmizel uvnitř. Toto jsem pozoroval za chvíli ještě jednou. Máte někdo podobnou zkušenost? Je tu nějaké větší nebezpečí, nebo si nemám lámat hlavu a nechat to na včelách? |
|||
11.08.2013, 06:38 PM
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
Pokud jde o ojedinělé nálety tak to včely v naprosté většině zvládnou. Navíc ještě jsem neslyšel o případu, že by čmeláci vyloupily včely dokonce ani náš sršeň na to nemá i když včely loví. U mě na včelnici mají sršni lovecký revír, tak mám jejich techniku odpozorovanou. Pokud se dostane čmelák nebo sršeň dovnitř úlu tak jej na jaře většinou najdu při čištění dna mumifikované. Vosy ty jsou horší, ty dělají nálety ve skupině.
|
|||
11.08.2013, 08:18 PM
Příspěvek: #17
|
|||
|
|||
Že by jeden čmelák vykradl včely se nebojím, ale pačmelák je darebák, vtírá se do hníz čmeláků a tam klade vajíčka - taková hmyzí kukačka
![]() Se sršněm si poradil i oddělek - taky jsem loni jednoho našel v podmetu, pochopitelně mrtvého. |
|||
12.08.2013, 05:59 PM
Příspěvek: #18
|
|||
|
|||
Jsem teď pozoroval zajímavou taktiku vos. Sedí pod česnem v trávě a když přiletí nějaká zesláblá včela a chce si před vletem do úlu odpočinout pod česnem, tak se na ni vosy vrhnou zakousnou ji a pak sní. Náletům vos přimo do česna se včely ubránily, ale pod česnem v trávě měly vosy celkem slušné hody.
|
|||
Hlasování: Debora (+1), Jaro Stoklasa (+1) | |||
21.08.2013, 11:08 AM
Příspěvek: #19
|
|||
|
|||
Tak, osy sa ukázali už aj u mňa a to pomerne vo veľkých počtoch... Do úľov sa zatiaľ netisnú. Zbierajú popred úle mŕtvolky.
|
|||
21.08.2013, 11:50 AM
Příspěvek: #20
|
|||
|
|||
U mě jsou vosy teď ve velkém počtu, ale zatím likvidují vyhnané a zesláblé trubce před úly, dovnitř si zatím netroufají. Každopádně je jich oproti jiným letúm poměrně hodně a jsou menší.
|
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)