Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezimované odložence, matky a obchod so včelami
02.03.2015, 03:23 PM
Příspěvek: #11
RE: Prezimované odložence, matky a obchod so včelami
Budu letos určitě dělat víc oddělků, než budu sám potřebovat. Ale dokud nebudou krásně růst s novými matkami nebudu nic slibovat.

Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
02.03.2015, 07:44 PM
Příspěvek: #12
(02.03.2015 03:23 PM)jirka.marx napsal(a):  Budu letos určitě dělat víc oddělků, než budu sám potřebovat. Ale dokud nebudou krásně růst s novými matkami nebudu nic slibovat.
Ahoj a díky za informaci. Pokud by se něco našlo, měl bych také zájem ... já snad doplním letošní úhyny ještě nějakým odchyceným rojem, ale strýc přišel na podzim o všechna včelstva a protože to je už asi jediná radost, kterou po smrti své ženy a syna má, tak pokud by se nechalo něco sehnat, rád bych to pro něj udělal ... díky.
Hlasování: Ali (+1)
27.03.2015, 07:54 PM
Příspěvek: #13
Mám jedno pěkně vyzimované včelstvo (tzv. Toníkovsko-Vilémovské), ale bez matičky. Nemáte někdo rezervy?
MS
03.08.2016, 11:20 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.08.2016 11:25 AM od miro.)
Příspěvek: #14
Vyloupením mě jeden oddělek zůstal doslova jak po válce, jedna letošní matka a hrs včel. No a potom rozcupované mrtvolky, prázdné plásty a dneska jen ťěžko drží poslední 2 dcm plodu. Hrůza a já je nechci upálit ... poradí někdo jak tuhle katastrofu ještě zachránit? Já vím, přidat dva plásty s plodem obsednuté, dva plásty se zásobama a odstěhovat je za kopec ... ale já právě nemám ten kopec ... a postavit do někam jen tak do lesa nepovažuji za šťastné řešení ... i když ???? Jak by se dala přezimovat tahle mladá matka, nikdy jsem to neřešil a marně hledám. Mám tam ještě dvě mladé včelstva - roje a tak bych je nerad obral o to nejcennější co mají, abych na jaře neměl jen "zase nic" Sad ..... stihnou si doplnit co bych jim vzal pro ten oddělek? Snůška tu už je minimální, teplo sice bude a cukru je dost a podle kalendáře snad skoro dva měsíce ještě slušné počasí ....
03.08.2016, 12:01 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.08.2016 02:40 PM od Debora.)
Příspěvek: #15
možností je habaděj, ale včelstvo musí mít náladu spolupracovat. To je ale dané příčinou. Zkus jim dát nad česno nové dno s úženým česnem otočeným o 180°. Jest-li to nepomůže, zbývá jen ten les, pro obě včelstva. Wink
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
03.08.2016, 02:59 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.08.2016 03:05 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #16
(03.08.2016 11:20 AM)miro napsal(a):  Vyloupením mě jeden oddělek zůstal doslova jak po válce, jedna letošní matka a hrs včel. No a potom rozcupované mrtvolky, prázdné plásty a dneska jen ťěžko drží poslední 2 dcm plodu. Hrůza a já je nechci upálit ... poradí někdo jak tuhle katastrofu ještě zachránit? Já vím, přidat dva plásty s plodem obsednuté, dva plásty se zásobama a odstěhovat je za kopec ... ale já právě nemám ten kopec ... a postavit do někam jen tak do lesa nepovažuji za šťastné řešení ... i když ???? Jak by se dala přezimovat tahle mladá matka, nikdy jsem to neřešil a marně hledám. Mám tam ještě dvě mladé včelstva - roje a tak bych je nerad obral o to nejcennější co mají, abych na jaře neměl jen "zase nic" Sad ..... stihnou si doplnit co bych jim vzal pro ten oddělek? Snůška tu už je minimální, teplo sice bude a cukru je dost a podle kalendáře snad skoro dva měsíce ještě slušné počasí ....

Obávám se, že moje odpověď bude jako MM. Prosím tě, rozhodnutí je a bude jen a jen na tobě. Můžeme zde dávat návrhy, ale budeme nejspíš vycházet z nesprávných premis, ty neudáváš vůbec základní věci. Jako: Jak starý je ten oddělek a tedy i plod. Jaká matka /původ/. Jak jsou na tom ostatní včelstva, jaká je síla, zásoby, plod a stadia..... a pod.
Jinak, když jim přidáš dva obsednuté plásty s plodem, odepíšeš nejspíš oboje. Oddělek i ty plásty se včelama.
Zkus jim nejprve přidat ty mladé včely ze 1-2 plástů /samozřejmě plodových/. Musíš je dát do rojáku, pořádně zaklepat /už jsem to tu popisoval/ a postříkat vodou, pomlžit, abys je nevykoupal. Přidej navečer před česno. Nebo totéž ale nechat 3 dny v rojáku a dát láhev s krmením, tam pak nestříkej vodu. Pak můžeš bez obav přidat do oddělku. Časově to zvládneš. Když se chytne, dej mu šanci. Za týden zkontroluj a uvidíš jak se to vyvine.
Nevím jak s krmením, asi trochu ale jen 0,25 l aby se loupe znovu nerozjela. Jasně že na noc. Ty roje bych malinko podnítil aby nahradily ten plod /dle síly třeba těstem/. Plod bych dal až za ten cca týden. Změna stanoviště by byla dobrá, ale rozhodně není nutná a ani otočení česna nepomůže. To pomůže slídilkám ne tomu oddělku.
Sice nevím, jak ses na celé situaci podepsal sám, asi ano , včelař je vždy na vině, ale stejně..... Je naprosto od věci zachraňovat to, co by příroda dávno zahubila. nyní se přijímají ty zimní ztráty, ušetříš /třeba to využiješ v budoucnu, ale to je základní bod navrácení se přírodě/. Zde se chceme vrátit k přírodní selekci a vůbec jaksi "přírodněji" včelařit / to vůbec není o úlech/. No a v přírodě je úhyn naprosto normální. Žádný průměr, ale extrémy, je třeba hledat. Proto je třeba mít v zásobě oddělky. To tě čeká do budoucna ,proto je třeba umět chovat matky, jinak se nestaneš samostatným včelařem. Vím, začínáš, ale zvyk je železná košile, tak na to, prosím, pamatuj při tom "zachraňování". Podívej například brtníci měli zcela normálně ztráty cca 30%. Hlavně,když včely umisťovali do nových brtí, syrových. Neměli ty možnosti co máš ty na rozběrném díle /tedy měli, ale nevyužívali něco jsem nakousl začínajícím v sobotu u japončíka, snad se chytli/. Tedy poznat co je špatné. Na rozdíl od nich můžeš vyměnit s celým oddělem za lepší genetiku........ Tedy nemusíš mít ty ztráty. Pokud to ale neuděláš, zachováš se jako největší nepřítel včel z dlouhodobého hlediska a brtník je proti tobě král. Co brtník to je něco skoro jako včelařský šlechtic, ale ten dnešní množitel matek. Jinak to nejde. Příroda je tvrdá ale spravedlivá ke všem. To si, prosím, vštěpuj do paměti ihned od začátku, aby se z tebe nestával včelař dušičkář. To bych řekl, že je ta nejdůležitější rada, kterou ti nyní mohu dát. Zkus doplnit informace, ale výběr bude stejně na tobě. Vše dobré LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: lyn_x (+1), miro (+1), goro (+1)
03.08.2016, 09:07 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.08.2016 09:12 PM od miro.)
Příspěvek: #17
Děkuji, ano jak k tomu došlo. Od kamaráda jsem na jaře převzal moje včelky, dva Čechoslováky vždy v jednom VN. Postupně jsem je dopiplal na dva VN a měl radost i z prvního medu Smile málo, ale byl. Spíš jsem se bál točit ... jak říkám "Včeličky letos vytáčeli mě a ne já včeličky". Ale tam je všechno v pořádku. No a z těchto úliků jsem odebral po dva rámky s plodem a jal se dělat první oddělek. Kontroloval a nechal nakonec jen jeden matečník, vylíhla se matička a nastal průšvih, nevrátila se domu. Čekal jsem ji ještě pár dní, ale nic. A tak jsem od kamaráda dostal letošní matku. Oddělek se jevil celkem dobře, ale je na zahradě i s dvěma rodinama dalších včel. To jsou odchycené roje od kamaráda. Krásně jsem je usadil a krásně pracují a vegetí. No a protože není nikde u nás už co sebrat, tak jsem se rozhodl jim dát něco cukru. Večer už skoro za svitu baterky Smile a oddělku jsem dal ale těsto. Všechno dobré a po třech dnech jsem to opakoval. No a ráno nastal fofr. Na oddělek útok os ... okamžitě jsem česno upravil na 1cm a následovala i invaze včel asi ze sousedních úlů, protože na okolí je další včelař tak 1 km. Osy jsem chytal do PET flašek a likvidoval, sršně se tam motali také ..... no a tak jsem asi někde udělal chybu. Nepřestěhoval okamžitě (nemám kam) a podobně. Učení je těžké a jak říká moje Janka ... "si to pohnojil a příroda rozhodla za tebe" .... mě je nejvíc líto té matky Smile Nejraději bych ji přezimoval v teple u radiátoru a denně jí dával do misky medovou kašičku ale tak to nepůjde Smile Ještě jsem zapomenul, plodu tam moc není, tak že nevím, jestli ta matička za něco stojí. Zítra odpoledne jedu na zahradu, tak pokoukám, co je nového. Ale je jasné, že pokud tam nebude nový plod a matička se bude jenom procházet ... nepůjde asi na zimu k tomu radiátoru.
Hlasování: Leoš Dvorský (+1)
03.08.2016, 09:34 PM
Příspěvek: #18
Miro, pokud se začátečník snaží zachraňovat jak v Tvém případě, tak je to jedině správný postoj než po čase dospěje k "selekční otrlosti". Právě na tom zachraňování se získá vlastní zkušenost a to je nejcennější - učit se na vlastních chybách.

PS: U radiátoru by se matce dlouho nelíbilo Big Grin, takže pokud se nepodaří zachraňování celého oddělku, je možné ještě zvážit spojení s rojem, jež má velmi pravděpodobně starou matku a dát tak mladé matce šanci, zda bude pro roj lukrativnější.

Jak se říká: naděje umírá napředposled, nakonec už zbývá jen černý humor.
Hlasování: miro (+1)
04.08.2016, 12:18 AM
Příspěvek: #19
Obávám se, že moje odpověď bude jako MM. Prosím tě, rozhodnutí je a bude jen ......... LD
[/quote]

Nojo, jenže já měl po nemoci tři NN LG plné včel bez matky a ne hrstičku včel. Dal jsem na ně mizerný oddělek v japonci a zatím vypadá, že se japonec přestěhoval do LG a že se to stabilizovalo. Příští týden se do nich podívám. Hrstičku včel s matkou bych dnes už asi nezachraňoval. Možná za pár let už nebudu zachraňovat ani ty tři nástavky. Třeba si zvyknu na ten benzín.
Ale taky si sám musím vyzkoušet, zda se viry budou do spojeného včelstva vracet, či jestli to nová matka vyřeší.
Když mi nikdo neporadí to jednoduchý a bezbolestný řešení který bych chtěl slyšetSmileM.M.
04.08.2016, 03:08 AM
Příspěvek: #20
Mirku, asi si nezvykneš, viry se vracejí, ale včelstvo s dobrou matkou se jim tak rychle nepodá. A jednoduchý řešení nikdy nebude bezbolestný. Heart cher
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)