Japonský úl
|
20.05.2016, 04:24 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.05.2016 04:37 PM od Rasťa.)
Příspěvek: #411
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
http://www.japonskyul.cz/ - v pohodě, koupil jsem od nich jednu sestavičku, provedení se mi zamlouvá. Nelze čekat rychlost klasického komerčního e-shopu, tedy jeden den objednáš, druhý den máš zboží. Já čekal asi deset dní, ale kupoval jsem "mimo sezónu", takže možná neměli úly (nástavky) na zásobě. Pán byl příjemně komunikatviní, nabízel i účast na "rojení" přímo u nich.
|
|||
Hlasování: Pista Bernáth (+1) | |||
20.05.2016, 07:39 PM
Příspěvek: #412
|
|||
|
|||
Zatím postrádám zkušenosti více lidí, jak se jim včelaří v Japoncích. Pochlubte se přátelé
![]() |
|||
21.05.2016, 08:57 PM
Příspěvek: #413
|
|||
|
|||
Sice jsem si japonce pořídil, ale zatím jsem nelapl žádný roj a ani se do něj včely samy nevrojily
![]() |
|||
24.05.2016, 12:10 AM
Příspěvek: #414
|
|||
|
|||
S japonci zatím prohrávám. Jeden usazený a ulítlý roj, jeden usazený a uhynulý bezmatečný roj, jeden uhynulý dvouletý japonec letos v zimě na viry. Nevzdávám to a letos už zas první oddělek v japonci. Několik celoročně nastražených japonců na roje. I v zimě
![]() Ještě musím vymyslet co se dnem. Mám jen takový dřevěný kaslík, s velkým česnem, které se dá ucpávat dle potřeby špalíčkem. Předem zasunuji i podložku na kontrolu spadu. Když však na ní nateče z úlu vlhkost, včely se často přilepí zády. Pak už se nedokážou odlepit. Mřížka nad tím je řešením, ale při kontrole se musí vytáhnout špalíček, mřížka, pak podložka a to už se někdy včelám nelíbí. Musím to nějak ještě zjednodušit. Uvažuju o nižším nástavku s očkama a přístup k podložce zezadu jako v LG. Vše stojí na betonovém podstavci. A nebo přímo betonový podstavec s očkem a vrátky na podložku. M.M. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Hlasování: Debora (+1), Rasťa (+1), Pista Bernáth (+1) | |||
24.05.2016, 11:43 AM
Příspěvek: #415
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl | |||
24.05.2016, 01:00 PM
Příspěvek: #416
|
|||
|
|||
(24.05.2016 12:10 AM)MirekMatucha napsal(a): Ještě musím vymyslet co se dnem. Mám jen takový dřevěný kaslík, s velkým česnem, které se dá ucpávat dle potřeby špalíčkem. Předem zasunuji i podložku na kontrolu spadu. Když však na ní nateče z úlu vlhkost, včely se často přilepí zády. Pak už se nedokážou odlepit.To není problém dna, ale velký předzahrádky. Proto staré úly, které mají velký leták, maj tento hodně šikmý. Můj názor a zkušenost je - žádný leták, nebo jen tak 2 cm, a úl lehce nakloněný dopředu = žádná voda, žádný přilepený včely. A před česnama tráva - na vše ostatní se taky lepí. Velký / vysoký / česno nevadí, ba naopak. Ale možná lehce zúžit. |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Martin Smutný (+1) | |||
25.05.2016, 10:10 AM
Příspěvek: #417
|
|||
|
|||
(20.05.2016 07:39 PM)Milan Urík napsal(a): Zatím postrádám zkušenosti více lidí, jak se jim včelaří v Japoncích. Pochlubte se přátelé Zkusím krátké shrnutí mých poznatků (třetí sezóna): + je to velmi blízké dutině, skvělé ovládnutí prostoru, klimatizace + je z nich nejlepší med, plástečkový či ručně mačkaný, "prožitkové" medobraní + jednoduchá konstrukce, vhodná pro domamont, levné vstupy + snadná "hygiena" opálením nástavků + geniální manipulace, heverování a podkládání nástavků včely ani nezaregistrují + i plné nástavky nejsou těžké (pro dámy a seniory...) + je to na pohled sexy (prostě člověk plnej včel) - jde o "digitální" úl, tedy 1 - 0 (žijí - nežijí), pro šťouraly a zvědavce méně uspokojivé - úsudek o stavu v úlu lze číst jen ze situace na česně a to vyžaduje velkou praxi - horší tvorba oddělků, přítomnost matky a množství plodu lze jen tušit, masakr při odřezávání plodištních nástavků, kapající med láká k loupeži - pro naše místní včelstva se mi zdá rozměr malý (čili sestava je příliš vysoká např. pro zimní prolety slabších včelstev) - viz příspěvek č. 393 tohoto vlákna Závěr: * všem doporučuji pořídit si japonce (a vedle nich mít i něco rozebíratelného), osazení rojem MS |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), Miroslav Matucha (+1), Debora (+1), Rasťa (+1), Crha Karel (+1) | |||
25.05.2016, 01:43 PM
Příspěvek: #418
|
|||
|
|||
Ahoj sem tu úplně nový a totální začátečník
![]() O víkendu snad už v něm budou bydlet včelky a doufám že se jim tam bude líbit ![]() Oddělek z Jihlavy od pana Martina Koblihy... Hodně informací čerpán z tohoto fóra a líbí se mi přístup který se tu ke včelkám propaguje ![]() Stanoviště budu mít umístěné na okresu Třebíč a trošku se bojím s reakcí mezi starší generací včelařů ![]() V tom mají asi i nás jasno ale co to je Japonský ul se zeptal jen tak zběžně a když slyšel o volný (divoký ) stavbě tak sem musel hodně zatínat zuby ![]() ![]() zrovna tak telefonátů kvůli zavlečení moru sem měl dneska několik a myslím ze od od někoho kdo ve včelách podniká a má potvrzení o vyšetreni na mor by mělo býti vše v cajku..snad... Jaký na to máte názor? Osobně si myslím že se mě jen snaží ovlivnit a bojí se něčeho co neznají... Pokud jde o mor či jiná napadení včelstvech tak si myslím nerozhoduje úlová sestava a pokud de o včely z jinýho okresu tak pokud bude v pořádku vyšetřeni a legislativa na převoz tak mě můžou tak maximálně škrábat na zádech..nebo se pletu? |
|||
Hlasování: Radka Nývltová (+1), Debora (+1) | |||
25.05.2016, 05:52 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 25.05.2016 07:00 PM od Debora.)
Příspěvek: #419
|
|||
|
|||
nedělej si tolik starostí a nauč se používat včelařské pojmy.
![]() Když bych dnes navštívila včelařský svaz a svěřila se, že chci v SRN začít včelařit stabilně... ![]() |
|||
25.05.2016, 07:27 PM
Příspěvek: #420
|
|||
|
|||
![]() ![]() ![]() |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)