Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malé buňky
26.04.2015, 08:21 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.04.2015 08:55 PM od Branislav Božík.)
Příspěvek: #71
Photo RE: Malé buňky
Zdravícko. V plodisku používam skoro výhradne voľnú stavbu, ale do mednikov používam Medzistienky, nakoľko mávame nárazové silne znášky, tak nech je pre ne priestor už dopredu - Medzistienky v medniku stavaju Vcielky aj keď nie je treba, ale voľnú stavbu až keď je treba.

Tento rok som kúpil 100kg medzistienok od kamaráta ktorý si dal spraviť lis s roztecou 5,1mm. Reku do mednika nevadí.

A hla čo je výsledok. Stavaju hneď a rýchlo, ale cudne.

Čo vy na to?

Madame Cher, je to ok?

Nepodarilo sa mi nahrat fotky, tak tu je link na googledrive - 5,1cells

https://drive.google.com/folderview?id=0...sp=sharing
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
26.04.2015, 09:25 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.04.2015 09:59 PM od Debora.)
Příspěvek: #72
RE: Malé buňky
Možno nechcú malých trudov? Wink

mezistěny 5,1 mm, fotky Branislav Božík:

[Obrázky: IMG_0093.jpg][Obrázky: IMG_0094.jpg][Obrázky: IMG_0095.jpg][Obrázky: IMG_0097.jpg][Obrázky: IMG_0096.jpg][Obrázky: IMG_0098.jpg][Obrázky: IMG_0099.jpg][Obrázky: IMG_0100.jpg][Obrázky: IMG_0102.jpg][Obrázky: IMG_0101.jpg]
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
26.04.2015, 09:45 PM
Příspěvek: #73
(26.04.2015 09:25 PM)Debora napsal(a):  Možno nechcú malých trudov? Wink

Ved jasne, ale ked maju 4 nastavky volnej stavby s mnozstvom trudoviny..

A medzisteny 5,3mm, ktore su tiez pre trudov male, stavaju dobre.
26.04.2015, 10:05 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.04.2015 09:03 AM od Debora.)
Příspěvek: #74
Braňo, 5,1 mm je nouzová velikost buňky pro dělnice při přechodu na 4,9 mm. V medníku? Nyní musí vzor lisu přemodelovat.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
26.04.2015, 10:34 PM
Příspěvek: #75
Braňo, odmeraj šublérou 10 buniek vedľa seba na voľnej stavbe a budeš mať odpoveď na otázku , aký rozmer chceli stavať, aspoň ja by som takto postupoval.
Samozrejme, že iné včelstvo môže stavať iné rozmery, to si musíš ale odsledovať sám.
16.12.2015, 01:43 AM
Příspěvek: #76
Tak od doby, co jsem se poprvé doslechl o malých buňkách, mě pořád vrtá hlavou, jak chcete přinutit velkou včelu stavět malé buňky. Dnes jsem si toto téma ještě jednou přečetl. A stále si myslím, že když budeme chtít menší buňky, musíme i zmenšit včelu. A to půjde kromě selekce a nepoškozováním architektury plodiště snad jedině výživou.
Kdysi jsem kamarádil ze synem řezníka. Byl mohutný, silné kosti, červený obličej. Jako jeho otec. Pak jsem si mnohokrát všiml, že děti řezníků jsou jinak stavění, než zbytek populace. Je zde vidět nadnormální přísun bílkovin.
Moje jiná známá koketovala léta s vegetariánstvím. Živila tak i od narození své děti. Byly a zůstaly dodnes drobné. Nejsou nijak "chudokrevné", Jsou to šlachovití sportovci, ale drobní.
Děti kulatoučkých tlouštíků, jedlíků cukrových pamlsků a knedlíků jsou ve škole také k poznání a i když v dospělosti z nějakého důvodu zhubnou, některé rysy zůstanou.
Už možná víte kam mířím.
V úlu vidím často jak malé, tak i velké včely. Ale ty menší mně nepřipadají neduživé. Jsou stejně čiperné jako ty velké. To mě přivádí na myšlenku, že velikost plodu a pak i včely může hodně ovlivňovat strava.Pyl, cukr, med? Třeba zrovna cukr je ten element který včely dělá "velké a otylé". Nebo pyl z některých kultur? Med to asi nebude.
Ale jak píšu na začátku si myslím, že velká včela asi malou buňku nepostaví. M.M.
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1), Jan Brunclík (+1), Rasťo 71 (+1), Aleš Molčík (+1)
16.12.2015, 11:52 AM
Příspěvek: #77
A co takhle malý úl - malé buňky? Dneska jsou úly dělané tak, aby včely dělali od úmoru do úmoru a na nějaké rojení neměli ani pomyšlení. Možná je problém v příliš velkém prostoru. Což takhle bez cukru v malém úlku bez rámků na divokém díle (na těch rámkách a různých mezistěnách jsou myslím dost omezovány ve své svobodě a volnosti stavby) ... po několik generací včel určitého druhu, pokud možno s volnou možností stavby a rojení a samozřejmě s pestrou nabídkou pastvy. Je to také možná dáno druhem (vietnamec - druh malého vzrůstu). Vychovat 2-metrového vietnamce je také napováženou Big Grin
Jenda

Mýlit se může každý, učený i nevzdělaný blbec ...
Víc lidí má víc rozumu. Ten poradí to, ten vono, a pak se dílo podaří. Lokalita: Habartov (starý Habartov) okres Sokolov 485m Krušné hory
16.12.2015, 01:53 PM
Příspěvek: #78
S tou výživou může být aj ta souvislost s roztočema. Nejvíc roztočů maj dobře živený včelstva.
Pokud mě paměť sahá, nejmenší - a to fakt citelně, neměřil jsem to, ale o dost menší - buňky mě stavěl rojík vykotlaný ze sáněk v garáži v Kašpeských horách - žádný včelí ráj. Zásoby neměli žádný, ani plásty, tak dělali co mohli. Buňky byly jako vosí. Myslím, že to fakt bylo tou nouzí.
Aj teď, oddělek s minimem zásob staví buňky malé. Ale časem to zvětší.
Takže na tom něco bude.
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Jan Brunclík (+1)
16.12.2015, 10:32 PM
Příspěvek: #79
(16.12.2015 11:52 AM)Jan Brunclík napsal(a):  A co takhle malý úl - malé buňky?

Tahle vazba nefunguje, mám to mnohokrát vyzkoušené v oplodňáčku. V malém úlu včely o něco zmenšují pouze rozteč na středy plástů, ale ne velikost buněk.
Hlasování: Miroslav Matucha (+1)
17.12.2015, 01:37 AM
Příspěvek: #80
(16.12.2015 01:53 PM)schützmeister napsal(a):  Aj teď, oddělek s minimem zásob staví buňky malé. Ale časem to zvětší.
Možná ta chyba začíná již u oddělku. Krmím-li v době, když si staví plodiště, postaví tedy rovnou už velký buňky. Ale bez krmení běžného dvourámkového oddělku by výstavba plodiště na dva, tři NN trvala dva, možná tři roky. A většina by jich nezvládla zimu. Alespoň u nás, kde jsou jen pastviny. To by byla selekce.

Možná by měly něco do sebe oddělky z celého NN, na to mednou komoru a nekrmit. Ale to bych musel nejdřív vychovat větší včelstva, což se mně tady zatím nedaří.
M.M.
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)