Forum Šance pro včely
Jaký úl je nejvhodnější? - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Vedení včelstev alternativně (/forum-Vedeni-vcelstev-alternativne)
+--- Téma: Jaký úl je nejvhodnější? (/tema-Jaky-ul-je-nejvhodnejsi)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Všechny stránky

Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 05.06.2014 11:35 PM

Mám takové menší dilema.Chci začít včelařit co nejšetrněji k včelám, ale stále se nemohu rozhodnout pro tu ,,správnou´´úlovou sestavu. Před časem se objevila svatojánská metoda, po té waréčka a nyní jsou to japonci. Věřím , že každá metoda má něco do sebe, ale nechci zkoušet všechno. Rád si ( a asi ne jenom já) nechám poradit, kdo má zkušenosti, takové, že může srovnávat. Diskuse a srovnání budou pro mě zaručeně vodítkem k výběru.Zatím můj názor je podle(dosud) pročtené literatury, že asi nejlépe na tom je waréčko. Tak a už se těším na Vaše názory.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Miroslav Macek - 06.06.2014 12:16 AM

Neviem či ťa poteším ale jednoznačná odpoveď na tvoju otázku asi neexistuje. Buď budeš skúšať ako ja. Začal som z Čechoslovákom , potom Warré , klát , nádstavkový klát a nedávno som osadil roj do Japonca ale na pôdoryse Warré s výškou 12cm. Zatiaľ ešte mám všetky spomínané úle a uvidím ako sa to časom vyselektuje.
Alebo druhá možnosť , tiež nie zlá, začni s tým čo používajú včelári okolo teba , ale skús sa pridržiavať bodov etického kódexu ŠPV. Na začiatok aspoň bez medzistien.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 06.06.2014 12:30 AM

mezistěny nepoužívám od doby, co jsem do nástavku dal právě rámečky bez mezistěn( opomenul jsem) a včelky si s tím tenkrát poradili a byly ke mě milosrdné, postavily to tak jak se sluší a patří (ne napříč). Na rámečkách 39X24 se to ale celkem dost bortí.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 06.06.2014 12:43 AM

Warré je dobrý kompromis. Pokud chceš včelstvu pozvednout náladu, doporučila bych z mého pohledu košnici, klát, nebo japonce. Wink

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 06.06.2014 03:25 AM

Včelári vo svojej praxi vždy využívali niekoľko štýlov. Jednému vyhovovali drevené kláty na stojato, druhému na ležato a pre tretieho bola dostupným materiálom slama, rákos alebo prútie z vŕby na pletenie košov, ako príbytok včiel. Dnes niekto obľuboje Lang, iný Dadant a ďalší ležan systém. Skupiny včelárov obhajujú priemyselné formy včelárenia na nízkom alebo vysokom uzavretom rámiku, ktorého objav zmrzačil prirodzený proces vo včelárstve a výrazne narušil zdravotnú bezpečnosť včelstva totálnou zmenou klímy v úli. Turbína medometu zmení biologické, fyzikálne a chemické hodnoty medu. Vynález predlohy včelieho diela na medzistienke zväčšil tieto inkubátory asi o 1 mm a narušil tým prirodzený vzrast včely. Kolobeh vosku medzi včelnicami na veľké vzdialenosti tiež neprospieva zdraviu včelstiev. Moderné včelárske technológie vnucujú včelstvám niečo, čo nie je pre ich život prirodzené. Preto je úplne normálne, že sa ďalšia skupina včelárov orientuje na prírodné formy včelárenia a tým najjednoduchším spôsobom chce vo svojich postupoch používať nevyhnutné ekologické kroky podľa starých tradičných modelov včelárenia. Úľ s rozoberateľným dielom umožnil včelárovi poznať život včelstva. To znamená, že úľ s mobilnými rámikmi má na včelnici plniť funkciu observatória a produkčné včelstvá majú žiť svoj život prirodzeným spôsobom v úľových zostavách Brenner, Warré, malý Boczonádi, Němeček, KTBH, TTBH, Christ, Delon, Chomič, Peron atď. Toto fórum je o vzťahu k svetu. Včely sú začiatok. Zdravie a kvalita života včelára a planéty bude výsledok.
Pred pár rokmi som zdieľal názor, že pri TBH včelárení musí včelár zmeniť myslenie a z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že to nie je jednoduché. Dnes si dovolím povedať, že myslenie musí zmeniť každý včelár, a to bez ohľadu na to, aký úľový systém používa. Či trámikový, rámikový, s medzisteinkami alebo bez nich. Aj v prípade trámikových úľov bezdôvodne používame techniku zmenšovania úľového priestoru na zimu. Takto vykonávané praktiky sú z pohľadu včiel nekalé, pretože im priebežne meníme veľkosť úľa počas celého roka, nedopustíme, aby včely sedeli v obrovskej diere a mohli podľa toho plodovať a plniť prázdne bunky medom. Keď neposkytneme včelstvu trvale veľký úľový priestor, bránime matke počas celého roka využiť jej rezervy, ktoré má na budovanie obrovského hniezda, čo vo veľkých úľoch, ale bez škodlivých rozoberaní plodiska, každá matka využije na rast veľkej populácie a také včelstvo dokáže vyrobiť veľkú úrodu medu. Každý rok upravujem svoje metódy, ale čo môžem povedať je, že moje najzdravšie včelstvá sú tie, ktoré som naprogramoval na väčší úľový priestor v čase kvitnutia vŕby rakyty a čerešne, teda včas.
Keď začínalo české Včelárske fórum, tak sa tam moje názory na včelárenie v Kenyane a úli Warre stretávali s veľkou nevôľou a kritikou mnohých včelárov. Výsledkom je, že dnes je Medná krava, úľ Warre, ich hybridy alebo klát na každej poriadnej včelnici. Pretože včely možno uložiť na veľa spôsobov, tak každý úľ je ten najvhodnejší.

http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Slamena-kosnice?pid=13474#pid13474

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - kurik - 06.06.2014 05:27 AM

Přidám svou zkušenost:
Před rokem jsem si dovezl 3 oddělky a usadil je do Vaškovy dřevěné košnice. Postupem času jsem si všimnul, že dvě včelstva staví na výšku a jedno na šířku. Stavění na výšku vypadalo tak, že včelstvo pokračovalo ve stavbě pod rámečky, na kterých jsem je dovezl, zatímco nové loučky, které měly vedle, odmítalo zastavět i když se už pod rámečky prostavěli na dno úlu. Včelstvo, co stavělo na šířku, zase naopak hned zastavělo všechny nové loučky vedle rámečků a i když měly na loučkách již plno, tak pod rámečky stavět nechtělo.
Letos jsem tedy včely, co stavěly na výšku, přeložil do Warré/Japonce, ať si to na výšku pořádně užijí. To, co stavělo na šířku, jsem nechal v dřevěné košnici, jen jsem jim nahradil rámečky prázdnými loučkami.
Pro sebe jsem si z toho udělal závěr, že každému včelstvu může vyhovovat jiný typ úlu. V přírodě si roj také vybírá dutinu, která mu vyhovuje jak rozměrem tak tvarem.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Myk - 11.06.2014 11:37 AM

Trochu praktický pohled, zkušenosti s warréčkem a japoncem:

Japonec má výhodu z pohledu výrobních nákladů, nařežou se fošny a hotovo. Další výhoda je menší výška nástavků = snadnější prohlídka díla v případě potřeby.

Warré už vyžaduje drážku a trámky, výroba je dražší. Výhoda pro rozebírání nástavků je, že včely nad trámky nechávají mezeru, takže se dílo nemusí tolik řezat.

V japonci je souvislé dílo, což je pro včely lepší, ale při rozebírání díla se musí dílo přeříznout drátkem, což je horší.

Osobně asi přejdu z Warré na japonce, resp. udělám si japonce z tlusté fošny na půdorysu warré, abych měl stejný vnější rozměr a měl jen jeden zvedák.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Stanislav Rataj - 11.06.2014 11:45 AM

Já mám stejný zvedák, protože jak jsme dělali japonce šestiúhelníkové, tak ten vnější rozměr je stejných 40cm jako warré.
K těm poznatkům:
U warré se mi líbí prosklené okénko. Ale to jde udělat i u japonce, jen je to výrobně náročnější, já na to nemám pořádné vybavení a tak to nedělám.
Prostavujou mi to ale kompletně, žadné mezeri mezi loučkami nedělají a když jsem teď nadstavil prázdnej nástavek, tak dokonce staví zdola nahoru. Takže to žádná velká výhoda warré není, alespoň u mých včel ne.

Náklady na vybavení: 3 kompletní japonci: materiál v celkové hodnotě cca 1000Kč + práce s výrobou, tedy jeden úl o sedmi nástavcích je za cca 350Kč. Je pravda, že jsem zpracoval i nějaké zbytky desek doma apod, tak možná kdybych musel koupit všechno včetně matroše na střechu a dno, tak jsme na 500Kč za úl. To je pořád velmi pěkné, ale musí mít člověk alespoň základní vybavení jako je pila, vrtačka, šroubovák, pravá a levá ruka (nikoli obě levé).
warré: moje nulová práce, náklady 2500Kč za jeden úl.

Ochota včel stavět: japonec je na tom u mých včel podstatně lépe než to warré.

Já mám aktuálně:
4x LG na volné stavbě v rámcích
4x japonec
2x warré

Do budoucna počítám s rozšiřováním jen směrem k japoncům + osazení posledního prázdného LG, který mám v garáži.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Tomáš Palata - 11.06.2014 06:16 PM

(11.06.2014 11:45 AM)Lucínek napsal(a):  ...Do budoucna počítám s rozšiřováním jen směrem k japoncům ...
Po přečtení v jiném vlákně avízované knihy "Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa " si už nejsem tak jist, jestli je nejlepší jít cestou zužování průřezu úlů. Když už nic jiného, tak tato kniha (alespoň mně) rozšířila obzory. Na jinou obdobného ražení na českém včelařském trhu ztěží narazíte...

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 11.06.2014 06:44 PM

Ono také jde o to, jak chcete mít velkého chlapa plného medu. Já přecházím na 1/2 Langstroth a mám letos roje a smetence co postavily min. dva nástavky a jedou do třetího a max. tři a staví čtvrtý, na loučkách. Ale 1/2 L, i když výškově je na 146mm, tak objemově je cca 26 litrů, kdežto nástavek japonce je něco přes 7 litrů. Kdybych je měl v Japoncích, tak už bych je musel kurtnovat k zemi.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - tondabh - 11.06.2014 08:36 PM

(11.06.2014 06:44 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Ono také jde o to, jak chcete mít velkého chlapa plného medu. Já přecházím na 1/2 Langstroth a mám letos roje a smetence co postavily min. dva nástavky a jedou do třetího a max. tři a staví čtvrtý, na loučkách. Ale 1/2 L, i když výškově je na 146mm, tak objemově je cca 26 litrů, kdežto nástavek japonce je něco přes 7 litrů. Kdybych je měl v Japoncích, tak už bych je musel kurtnovat k zemi.

Haribol přátelé, je vhodné uváděti přesné a ne zkreslující info a hned vysvětlím proč tato slova píši.

Aleš zde objemově srovnává nesrovnatelné, neboť jeho nástavek má sice objem cca 26 litrů, ale plástový objem v jeho nástavku je pouhých cca 15 litrů a to je to co zajímá včelky a přírodního včelaře.

Určitě je pro včelky zajímavější plást než konstrukční dřevo a přikázané vzduchové dutiny. Pokud to není srozumitelné, tak je dobré se podívat na přírodní stavbu v japonci a odsud si vzíti příklad. Na tomto přírodním díle jasně vidíme jak si včelky nechají pouze minimální prostory které nejsou zastavěny dílem dle jejich potřeb.

Mějte se všichni krásně sluníčkově a nechť vás Světlo provází celým životem, Tonda.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 11.06.2014 10:38 PM

Tondo a jak ovlivňuje půdorys úlu nebo loučky objemovou velikost plástů? Já jsem dal do langa jedenáct louček a i tam kde staví na loučkách šikmo, pořád se drží jedenácti plástů na rozteč cca 32mm tj. cca 22mm šířka plástů. Staví od shora dolů, když jsem zkoušel nástavky nadstavovat, tak dílo bylo docela mezerovité s různými "jeskyněmi", takže tento způsob rozšiřování pro plodiště jsem zatím zavrhl. Jako medník bych v tom problém neviděl.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Stanislav Rataj - 11.06.2014 10:56 PM

Já jsem se svým hexagonem na necelých 10l objemu jednoho nástavku. Samozřejmě to píši s ohledem na současné malé zkušenosti, vlastní včelstva mám teprve druhým rokem, děda dříve včelařil tak, jak většina dnešních včelařů, tedy 39x24, původně dokonce nějaké "zadováky" úly ...
Třeba budu za rok, dva, tři hovořit jinak. Nevím.

Tomáši, co bylo v uvedené knize tak zásadního, že vysoký spojitý plást na relativně malé ploše se nejeví jako ideální? Já mám zatím ze své krátké praxe úplně nejblbější zkušenosti s tím velkým půdorysem, tedy s LG. Ve všem ostatním mi ty včely (subjektivně) prosperují daleko lépe.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - tondabh - 12.06.2014 12:16 AM

(11.06.2014 10:38 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Tondo a jak ovlivňuje půdorys úlu nebo loučky objemovou velikost plástů? Já jsem dal do langa jedenáct louček a i tam kde staví na loučkách šikmo, pořád se drží jedenácti plástů na rozteč cca 32mm tj. cca 22mm šířka plástů. Staví od shora dolů, když jsem zkoušel nástavky nadstavovat, tak dílo bylo docela mezerovité s různými "jeskyněmi", takže tento způsob rozšiřování pro plodiště jsem zatím zavrhl. Jako medník bych v tom problém neviděl.

Haribol Aleši, trochu jinak, přejdi do praxe vezmi si svůj plást proveď měření plástové plochy (né rámečku to známe) a spočítej si, kolik v 26 litrovém nástavku máš vystavěno litrů plástů, já to v Tvém nástavku odhadl na cca 15 litrů, tak proveď měření a dej vědět.

Podívej na člověka plného včel a uvidíš, že prostoru kde není přirozená stavba, je v japončíku úplné minimum, pouze nejnutnější průlez, takže i když má nástavek 7,26 litru, tak je jeho objem maximálně využit, měj se krásně nástavkově, Tonda.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 12.06.2014 08:25 AM

Pokaždé když jsem v průběhu let narazil na nějakou brť nebo spíš pozůstatky v kmenu, tak jsem si plásty měřil, takže těch jedenáct louček v nástavku pro plodiště je výsledek měření. Pro medník staví včely plásty širší, takže je tam o jeden a víc plástů méně, ale objem plástů zůstává pořád stejný. Pokud jde o volnou stavbu, kdy se včelám nožem nebo rámkem a mezistěnou do jejich stavby nemluví, tak si žádný objem poručit nenechají a typ úlu to ovlivní jen svým rozměrem kam daleko je pustí. Je naprosto logické, že vystavět jeden lang nebo jeden japonec zabere stejně silnému včelstvu rozdílný čas, ale objemově na tom budou stejně. Jenom lang bude mít 15cm na výšku a japonec 60cm. Jde jen o to, kam jsou včely schopné narůst a to může být ovlivněno genetikou nebo snůškou, prostředím atd. Když už se tu budeme bavit o přirozeném chovu, tak bychom neměly včelám bránit se přirozeně rozrůst na jejich přirozenou velikost. Já se pohybuji kolem 160litrů objemu v době snůšky a to si říkám že jim prostoru ještě musím přidat. Takže pro mě menší úly by byly jen ze zvědavosti.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - tondabh - 12.06.2014 12:32 PM

(12.06.2014 08:25 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Jenom lang bude mít 15cm na výšku a japonec 60cm. ... Já se pohybuji kolem 160litrů objemu v době snůšky a to si říkám že jim prostoru ještě musím přidat. Takže pro mě menší úly by byly jen ze zvědavosti.

Haribol Aleši, škoda že jsi nevzal plást a neprovedl výpočet jak jsem Tě žádal, ty se totiž pořád držíš objemu nástavků a to je zavádějící, protože pokud máš v Tvém nástavku cca 15 litrů plástů, rovná se to zhruba necelým třem nástavkům japonce což je přibližně 45 cm.

Co se týče Tvých 160 litrů, je to opět přibližně 90 litrů plástů, zbytek je konstrukční dřevo a pro včely nevyužitelné vzduchové dutinky. Co je ale pro včelky nejdůležitější je to, že si v dutině japonce udělají vše dle svých potřeb a doporučil bych Ti si pár takovýchto úlů poříditi třeba jen k pozorování, měj se krásně výpočetně, Tonda.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - schützmeister - 12.06.2014 02:30 PM

(12.06.2014 12:32 PM)tondabh napsal(a):  Haribol Aleši, škoda že jsi nevzal plást a neprovedl výpočet jak jsem Tě žádal, ty se totiž pořád držíš objemu nástavků a to je zavádějící, protože pokud máš v Tvém nástavku cca 15 litrů plástů, rovná se to zhruba necelým třem nástavkům japonce což je přibližně 45 cm.
Hele, nic proti, doufáme, že jsem správně pochopil, že váš vzájemný problém je v tom, že Toník počítá kubické plásty a Aleš čtvereční. Takže jo, když japončíká zastaví durch, kubicky je větší, ač čtverečně je plástů míň. Podle mne to ale neřeší problém, kam se včelama, jako takovejma. Respektive zase, jo, když si jich nevšímám, jako v japončíků, je jich míň, má to logiku.
Jinak ale, jak říká Leoš, měříte hrušky s jablkama. Nejde přece o objem, alebrž styl. Lepší či horší tady není dané úlem, ale stylem. Stejně tak můžu mít v Langu včely nadivoko - vo co de ?
Když budeme mluvit o samotných úlech, bez vlivu stylu, konec konců i ve Waréčku můžu mít včely na divoko, ne ? Nebo v rakvi ?
Pak samotný úl je podle klimatu - čím tepleji a kratší zima , tím může být širší a nižší a naopak čím chladněji, tím menší a vyšší. To platí i pro Japanstyle - to, že to Toník má tak pidi je daný nadmořskou výškou a ponecháním osudu. Já mám včely tři kiláky od sebe a musím je mít každý v jiným průřezu, protože maj úplně jiný klíma.
Jestli chce někdo tvrdit, že klasický japonec je stejně dobrý v Krkonoších jako na jižní Moravě, je to stejná ptákovina, jako u Langu. A teď mluvím o velikosti, ne o stylu.
I ve větším to jde na divoko.
Buďte chlapi soudní a myslete na začátečníky, kteří jen kopírují silné osobnosti.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 12.06.2014 04:01 PM

Oba dva počítáme kubíky, v tom jsme za jedno. Já jsem se, ale podíval na jednu fotku z Vilémova, kde je japonec s dílem z plodiště a napočítal jsem skoro osm plástů. Proto Tonda píše o větším objemu plástů v jap. nástavku než mám já v lang. nástavku. Protože jestli včelám dám nahoru jedenáct louček, 20mm širokých a bez navedení stavby postaví šikmo (bez ohledu na loučky) jedenáct plástů, tak ten větší objem tam sami nedají i kdybych stál týden na hlavě.
Já jen pochybuji o tom, že by to bylo úlem, prostě v tom vidím vliv prostředí a hlavně snůšku, protože na snůšce hlavně záleží kolik postaví a jak.
Mě to spíš "provokuje" si toho jednoho japonce v rámci pokusu pořídit, ale asi budu muset myslet i na to, pořídit si k tomu ještě lešeníBig Grin.

P.S. To dílo jsem si přeměřil a mě staví na volné stavbě v plodišti 22mm.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 12.06.2014 07:15 PM

(12.06.2014 04:01 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Já jen pochybuji o tom, že by to bylo úlem, prostě v tom vidím vliv prostředí a hlavně snůšku, protože na snůšce hlavně záleží kolik postaví a jak.
Mě to spíš "provokuje" si toho jednoho japonce v rámci pokusu pořídit, ale asi budu muset myslet i na to, pořídit si k tomu ještě lešeníBig Grin.

Aleši, lešení potřebovat nebudeš, včelstvo přizpůsobí stavbu a rozvoj prostoru úlu, v kterém se nachází. Pokud to budeme brát brutálně, je přidávání nástavků už narušující zásah do normálního rozvoje včelstva. Wink

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - tondabh - 12.06.2014 09:07 PM

(12.06.2014 04:01 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Oba dva počítáme kubíky, v tom jsme za jedno.

Haribol Aleši, jsem rád že se podařilo Tě inspirovat k shánění lešení, ale věř je to zábava a stojí to za tu podívanou na člověka plného medu a včeliček, měj se krásně lešenářsky, Tonda.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Leoš Dvorský - 13.06.2014 11:12 AM

Chci jen k této diskuzi připomenout to moje známé a asi otřepané:
Včely otázku rámkových měr a úlů za nás již dávno vyřešily. Dokáží prosperovat na všem a všude.
Problém je ale včelař. Zde hledáme určitý kompromis. Je třeba si uvědomit, že když začneme určitým způsobem včelařit (úl. provozní metoda), začneme zákonitě, ať chceme nebo ne, k tomu vybírat příslušný gonofond (necháváme si to, co je zdravé, dobře staví, má dobré výnosy medu........), dokonce to šlechtíme dál .
Myslím si, že právě nerespektování toho způsobuje na včelařství u nás jedny z největších škod. Tedy ne nemoci, protože ty na to navazuj, my jsme ti největší škůdci. Abychom neškodili, musíme toho hodně znát, nebo to důležité, tedy vzájemné vztahy ne pouhé "technikálie".
V přírodě by přežilo jen to, co se pro danou lokalitu hodí a je schopno přežít, přizpůsobilo se. To ale neznamená, že existuje supervčela, super úl, super včelař (i když si to o sobě někteří mohu myslet). To co se nehodí ke mně, může být velice úspěšné jinde nebo pod vedením jiného včelaře, jinou metodiku.....
Proto za nejlepší úl považuji ten, který vyhovuje individuálnímu alternativnímu přístupu, tedy naplňuje optimální spojení prostředí, včela, včelař, úl, provozní metoda.
Vzhledem k tomu, že po zvednutí dvou nástaků 2/3L nemohu téměř chodit, si to uvědomuji stále více. LD

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - tondabh - 13.06.2014 12:33 PM

(13.06.2014 11:12 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Vzhledem k tomu, že po zvednutí dvou nástaků 2/3L nemohu téměř chodit, si to uvědomuji stále více. LD

No a to si Leoši představ, že bys je měl plné MEDU Smile)))))))))))))))))

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - schützmeister - 13.06.2014 01:29 PM

(13.06.2014 11:12 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Vzhledem k tomu, že po zvednutí dvou nástaků 2/3L nemohu téměř chodit, si to uvědomuji stále více. LD
Todle má u nás jeden děda vychytaný nástavkovým ležanem - moc hezký, 30 plástů 39x35 v plodišti a na to ve snůšce dva vedle sebe nižší nástavky. Nemůže pomalu ani chodit, ale tohle v klidu zvádá, ve včelíně, pohoda. A včelám nijak nevadí, že sou na šířku, než na výšku.
Nic není univerzální, zlatá slova.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Ladislav Kohout - 13.06.2014 04:19 PM

(13.06.2014 12:33 PM)tondabh napsal(a):  

No tak by je zdvíhal po jednom.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 13.06.2014 05:58 PM

Mě takhle před dvěma lety vyřídil jeden L159 a to jsem jen chtěl ho z úlu odložit vedle a podhodit prázdný. Bez dvou berlí jsem se nedostal nikam a do schodů ani s berlemi. Doktoři nepomohly, ty kapačky a prášky nezabíraly, takže jsem dostal radu bolest vydržet až do uzdravení a potom začít cvičit na balónu a při zvedání těžších věcí používat stahovací pás.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - tondabh - 13.06.2014 08:21 PM

(13.06.2014 04:19 PM)Ladislav Kohout napsal(a):  
(13.06.2014 12:33 PM)tondabh napsal(a):  

No tak by je zdvíhal po jednom.

A to se přeci vyplatí...

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 13.06.2014 11:37 PM

(13.06.2014 05:58 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Mě takhle před dvěma lety vyřídil jeden L159 a to jsem jen chtěl ho z úlu odložit vedle a podhodit prázdný.

jo, to cítím, a ted' to zkus s dadantem

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 14.06.2014 05:13 AM

Postupne, s narastajúcim vekom, začínam mať pocit, že najvhodnejším úľom je starý dobrý ležan, ktorému my, prírodní včelári, zvykneme hovoriť aj medná krava. Úľ pevne sedí v záhrade, manipulácia so včelstvom je bez námahy, situáciu vo včelstve vidí včelár ako na dlani, úľ je stále suchý, priestranný, uteplenie včelstva prírodné, netreba čakať kým bude plný medník, vytáčať je možné každý deň aj po jednom alebo dva rámiky z úľa a med z každého pohára má inú chuť a vôňu... Jednoducho, horizontálny úľ má množstvo výhod pre včelára aj pre včely, a nevýhody akosi nenachádzam alebo prehliadam. Už mám včelstvá v dvoch ležanoch a zdá sa, že aj ostatné včielky sa budú do takých obydlí sťahovať. Moje staré zdravotné problémy s chrbticou sa začínajú častejšie hlásiť, ako tomu bolo predtým, keď som bol mladší!

[attachment=590] [attachment=591] [attachment=592] [attachment=593] [attachment=594] [attachment=595]

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 15.06.2014 12:22 AM

Milane, tvůj příspěvek mě zaujal, neboť se potýkám s Bechtěrevem (problém s klouby a páteří) a ten ležan vypadá opravdu jako východisko pro naše bolavá záda. Žádné hevery, zvedáky.....Jak píšeš o postupném vytáčení , to je myslím nesmírná výhoda, že u toho člověk nemusí stát půl dne. Díky za inspiraci

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Martin Nezbeda - 16.06.2014 12:51 PM

Jak se vlastně v ležanu hlídá spad VD? Má taky zasíťované dno?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 16.06.2014 04:27 PM

Áno, zasieťované dno. http://nasapravda.blogspot.sk/2009/12/horizontalny-ul-b-ttbh.html

[Obrázky: Le%25C5%25BEan7.jpg]

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Jan Smíšek - 29.10.2014 01:40 PM

Na téma "Jaký úl je nejvhodnější" je opravdu moc pěkně zpracovaná a čtivá kniha "The Quest for the Perfect Hive - A History of Innovation in Bee Culture", autor Gene Kritsky. Vydalo Oxford University Press, 2010.

Hodil jsem to na net. Je to v PDF.

http://www.edisk.cz/stahni/73838/Gene_Kritsky-The_Quest_for_the_Perfect_Hive_A_History_of_Innovation_in_Bee_Culture-Oxford_Universit_8.96MB.html

Termosolární úl - Moni Kasnarová - 18.04.2015 10:15 AM

Už jste o tom četli a slyšeli? Co vy na to? Myslíte, že se dá toto nějak praktikovat i v langsstrothu? Nějaké přídavné topné víko?

http://www.novinky.cz/domaci/367144-cesky-vcelar-prisel-na-to-jak-zachranit-hynouci-vcelstva-po-celem-svete.html

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 18.04.2015 01:21 PM

Moni, to je diskutováno ve vlákně "léčba teplem"

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 11.11.2015 08:21 PM

Přátelé, před časem jsem založil toto vlakno, protože jsem nevěděl, jakým směrem jít, pokud chci dát včelám šanci a zároveň zachovat prosperitu včelstva. Letošní pokus přejít na japonce se vydařil a i převoz včel v japoncích se zdá jako bezproblémový(převážel jsem darované včeličky od Tondy_150km).Jak budou včelstva prosperovat v budocnu je pochopitelně ještě otázka, ale snad alternativa do vyšší nadm. v. a vlhkého prostředí.
Pochopitelně moje zkušenost není návodem pro každého, pouze když někdo nebude vědět, jakou se dát cestou, určitě stojí za zvážení, japonce vyzkoušet.
S úctou
Jindřich 1.
Z včelí vůle král

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Jan Brunclík - 11.11.2015 10:45 PM

Ahoj,
jaký je nejlepší úl? Asi nejvíce přirozený, dutině stromu, aby si včelky sami mohli určit stavbu směr prostě nadivoko. Pozorovat jak sami tvoří tu nádheru a jsou schopné si nanosit zásoby na zimu, bojovat s predátory a snažit se prosadit a přežít. Pro lepší pozorování asi něco více přehlednějšího na loučkách s vystavěním rovněž divočiny bez rámků a mezistěn. Pozorovat včely a jejich zakódované smysly, informace a dovednost je odměnou včelařova snažení. Tak to vidím já. Už to tu zaznělo mnohokrát, prostě chtít si to zkusit sám a snažit se neudělat moc chyb i když kdo nechyboval? ... že? Sledovat včely a učit se od nich - ne opačně Wink Ptát se a být hodně zvídaví. (ochotní a laskavý lidé jsou, jen se nebát zeptat).
Ať se daří všem začínajícím i pokročilejším co to myslí dobře.
Jenda

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 12.11.2015 03:36 AM

Jeníku, děkuji za rozšíření mojí myšlenky Smile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 31.12.2015 09:29 PM

v hloubce našeho srdce, pro štěstí 2016

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 01.01.2016 01:45 PM

Ověřuji již 1 rok 3 ks nový úl DEHTÍN optimální pro včely i pro včelaře,
když to dopadne positivně je to to co hledáte, ještě rok počkat.
Míra 39x24 beznástavkový !, přímý výběr libovolného rámku !
v úlu je 44 rámků, zatím oddělky, když to vyjde podám přihlášku
k patentoování, potom fotky a parametry. (není to ležan)
materiál k výrobě úlu bez strojů kolem 500 Kč(bez rámků)
1/1/2016/STR Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 01.01.2016 10:33 PM

už se Pepo těším na Hospodinův úl. Wink

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Rasťo 71 - 01.01.2016 11:49 PM

Hoď sem foto, a výkres , nech vidíme čo je to za zázrak!

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 02.01.2016 05:01 PM

Rasťo, ještě tak dva roky vydrž.

(01.01.2016 01:45 PM)straka napsal(a):  Ověřuji již 1 rok 3 ks nový úl DEHTÍN optimální pro včely i pro včelaře,
................................................................................​.. když to vyjde podám přihlášku
k patentoování, potom fotky a parametry.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 03.01.2016 08:53 AM

(01.01.2016 01:45 PM)straka napsal(a):  Ověřuji již 1 rok 3 ks nový úl DEHTÍN optimální pro včely i pro včelaře,
Míra 39x24 beznástavkový !, přímý výběr libovolného rámku !
v úlu je 44 rámků, zatím oddělky, když to vyjde podám přihlášku
k patentoování, potom fotky a parametry. (není to ležan)
materiál k výrobě úlu bez strojů kolem 500 Kč(bez rámků)
1/1/2016/STR Straka Dehtín

po prověření možností "patentování" úlu DEHTIN se raději obrátím
na včely, možné výsledky do půl roku, přes včely to bude podstatně kratší
a levnější
3/1/2016/STR

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 03.01.2016 03:03 PM

Pepo, nezlob se za tu přímou otázku, ale co zamýšlíš s tím patentem docílit? Odebírat včelám nelicencovaný úly? Smile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 03.01.2016 04:19 PM

(03.01.2016 03:03 PM)Debora napsal(a):  Pepo, nezlob se za tu přímou otázku, ale co zamýšlíš s tím patentem docílit? Odebírat včelám nelicencovaný úly? Smile
Myslel jsem pouze na určitou sebeobranu, prvotní uznání nápadu,
aby nenastala situace, kdy nějaký "divoch" např.
patentuje původně můj nápad a začne mě nějak obtěžovat,
to jsem ještě nesáhl na internetu na patentovou problematiku,
myslel jsem jako Jára Zimmerman a nakonec mi bylo doporučeno
poslat od notáře potvrzené materiály sám sobě !? nebo se obrátit
na čínské, japonské obchodní zastoupení ?????
a hnutí šance pro včely např. potom pojede dle Japonců, Čínanů
Až udělám Webovou stránku možná, že mi její vydání můžete ověřit
za Hnutí šance pro včely zatím vše promýšlím a připravuji nezbytnou
dokumentaci dle níž pro ověření vyrobím další úl DEHTÍN č. 4.
3/1/2016/STR

nový beznástavkový úl systém DEHTÍN, direkt přístup k libovolnému rámku 39x24,materiál na úl cca 500 Kč
nové drátkování bez výstupků, bez kolíčků nevadí přetržení jednoho drátku
nový podstavec pod úl životnost 70-90 let, cena 70 Kč, instalace 10 minut
nově varroáza na nule ověřuji Svítkova metoda, tepelná v rezervě) důsledně bez pesticidů
nový nerezavějící medomet, nerez klec, 4 rámky, pohon zatím klikou, dostavuji, cena materiálu cca 4 000-5000Kč
3/1/2016/STR

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 03.01.2016 06:07 PM

Pepo, podle indícií, které uvadíš o svém úlu bych řekl, že tento úl asi již byl zkoušen v 50tých letech m. stol. na chomutovsku. Včelaři mu říkali_sestavovací úl, měl i oficiální nazev. Od pamětníků mohu zjistit konkrétnější informace..
Vím zatím pouze to, že se tento systém prostě nechytil...
S úctou
Jindřich 1.
Z včelí vůle král.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - liptaka - 03.01.2016 09:56 PM

(03.01.2016 04:19 PM)straka napsal(a):  ...a hnutí šance pro včely např. potom pojede dle Japonců, Čínanů....

Keď sas ponoríš hlbšie do problematiky tak zistíš že hnutie ŠPV nepojede podľa nikoho pretože to nie je o úľoch ale o iných vážnejších veciach, ale aktivitám sa medze nekladú Smile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 03.01.2016 11:31 PM

(03.01.2016 09:56 PM)liptaka napsal(a):  
(03.01.2016 04:19 PM)straka napsal(a):  ...a hnutí šance pro včely např. potom pojede dle Japonců, Čínanů....

Keď sas ponoríš hlbšie do problematiky tak zistíš že hnutie ŠPV nepojede podľa nikoho pretože to nie je o úľoch ale o iných vážnejších veciach, ale aktivitám sa medze nekladú Smile

Nesmíme zapomenout také na Šance pro včelaře, zdvihání těžkých
nástavků a navíc přendávání nástavků ruší včely. Všichni "pojedeme"
podle včel, ale například úly můžeme ovlivnit jak ve prospěch včelaře
tak ve prospěch včel to snad není proti zásadám ŠPV.
3/1/2016/STR

Poznámka dodatek : Nový úl DEHTÍN má česno nahoře pod střechou

Není dobré píchat klacíkem do česna, včely nevědí zda je venku hodný včelař nebo medvěd !
3/1/2016/STR

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Rasťo 71 - 04.01.2016 12:13 PM

(03.01.2016 06:07 PM)renttip napsal(a):  Pepo, podle indícií, které uvadíš o svém úlu bych řekl, že tento úl asi již byl zkoušen v 50tých letech m. stol. na chomutovsku. Včelaři mu říkali_sestavovací úl, měl i oficiální nazev. Od pamětníků mohu zjistit konkrétnější informace..
Jindřich, nevieš niečo bližšie o tom sestavovacom -ím úle??Hľadal som nejaké info na nete ale nič čoho by som sa mihol chytiť som nenašiel!
Ďakujem!

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - schützmeister - 04.01.2016 01:38 PM

(03.01.2016 04:19 PM)straka napsal(a):  nový beznástavkový úl systém DEHTÍN, direkt přístup k libovolnému rámku 39x24,materiál na úl cca 500 Kč
nové drátkování bez výstupků, bez kolíčků nevadí přetržení jednoho drátku
nový podstavec pod úl životnost 70-90 let, cena 70 Kč, instalace 10 minut
nově varroáza na nule ověřuji Svítkova metoda, tepelná v rezervě) důsledně bez pesticidů
nový nerezavějící medomet, nerez klec, 4 rámky, pohon zatím klikou, dostavuji, cena materiálu cca 4 000-5000Kč
3/1/2016/STR
Nechci tě brát iluze, ale můj dadant má materiálové náklady 300,- při dobré kvalitě matroše, drátkování je přežitek minulého století, takže je vcelku jedno, jestli s kolíčky, nebo hej, cihlu pod úl koupíš v každých stavebninách, Svitkova metoda je nesmysl / proto taky jí asi ani nakonec nepatentoval /, polský nerozový medomet za tu cenu koupíš už hotový a půlku tě zaplatí ještě dotácie / sám mám elektrický za konečnou cenu 4.400,- / hotový /.
Proto tu ty diskuze taky sou, aby se člověk poučil.
Jinak na tom patenťáku můžeš dopadnout všelijak : "teď tu byl, museli jste se minout, kde to mám, nějaký Nobel ...." Big Grin
Ale na konstrukci jako takovou jsem zvědavý, snad se toho dožiju...

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 04.01.2016 07:26 PM

apropo Svítek, ResistantBees nedávno publikovali inteligenci roztočů v souvislosti s cukrováním. Pozoroval někdo podobné chování roztočů?

Citát: "dříve seděly roztoči častěji na zádech včel, dnes se schovávají na břiše..., ...zatím co dříve byly ca 2/3 roztočů v plodových buňkách a 1/3 na včelách, je dnes 85% roztočů v plodu a pouze 15% na včelách"

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 04.01.2016 10:49 PM

(04.01.2016 12:13 PM)Rasťo 71 napsal(a):  
(03.01.2016 06:07 PM)renttip napsal(a):  Pepo, podle indícií, které uvadíš o svém úlu bych řekl, že tento úl asi již byl zkoušen v 50tých letech m. stol. na chomutovsku. Včelaři mu říkali_sestavovací úl, měl i oficiální nazev. Od pamětníků mohu zjistit konkrétnější informace..
Jindřich, nevieš niečo bližšie o tom sestavovacom -ím úle??Hľadal som nejaké info na nete ale nič čoho by som sa mihol chytiť som nenašiel!
Ďakujem!

Zjistím co se dá a zaručeně zde zveřejním.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Leoš Dvorský - 05.01.2016 12:01 PM

(03.01.2016 11:31 PM)straka napsal(a):  Nesmíme zapomenout také na Šance pro včelaře, zdvihání těžkých
3/1/2016/STR

Není dobré píchat klacíkem do česna, včely nevědí zda je venku hodný včelař nebo medvěd !
3/1/2016/STR

Vítám tě Josefe. Buď klidně nadšený ze své práce dál, to je bonus. Jen se nám nediv. Tady se na úlovou otázku, kterou už včely dávno vyřešily za nás, díváme asi jako obecně na každou vládu. Každá škodí. Některá více, jiné méně, ale škodí všechny. Nejlepší je ta, která škodí nejméně. Tak nějak je to i s úlem a hlavně způsobem ošetřování, vedení včelstev. ld

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 29.01.2016 10:53 AM

(05.01.2016 12:01 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  
(03.01.2016 11:31 PM)straka napsal(a):  Nesmíme zapomenout také na Šance pro včelaře, zdvihání těžkých
3/1/2016/STR

3/1/2016/STR

Vítám tě Josefe. Buď klidně nadšený ze své práce dál, to je bonus. Jen se nám nediv. Tady se na úlovou otázku, kterou už včely dávno vyřešily za nás, díváme asi jako obecně na každou vládu. Každá škodí. Některá více, jiné méně, ale škodí všechny. Nejlepší je ta, která škodí nejméně. Tak nějak je to i s úlem a hlavně způsobem ošetřování, vedení včelstev. ld
Většinou mě nadšení chybí, neboť každý problém(proces) má samovolnou
snahu vyvolávat další problémy(i z maličkostí), takže je to spíše bitka a stále
návrat někdy i na začátek,
hledám(po zveřejnění) především nesouhlasná vyjádřen i včel (k problému) neboť
ta mohou posunout řešení , autor není důležitý.
V procesu optimalizace systému Lidé včely příroda neustále hledáme
to co škodí nejméně, výběrem a porovnáváním.
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Václav Návara - 24.02.2016 08:43 AM

Dobrý den,

nevím, jestli již někdo na fórum dával úl/technologii Vasilije Priatelenka z Ukrajiny.
Horní loučka je z kovu a úzká.
Jako plodiště používá jeden velký nástavek. V ostatních má menší počet rámků. Mezi nástavky nemá včelí mezeru a jsou kolmo na plodiště (studená/teplá stavba).

Další zajímavý úl/technologie z Ukrajiny - tentokrát bez MS a s menšími rámky pro med určenými pro použití přímo v kuchyni..
Zdravím
VN

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 24.02.2016 01:45 PM

vyhýbal bych se použití kovu, zvláště pak do smyček s ohledem na elektrosmog
nejrůznějšího druhu(dříve to nebylo), zatím mám jen podezření,
ale předběžná opatrnost mě nutí i u drátkování se vyhnout vedení
nerez drátku do uzavřené smyčky,
zabýval se tím někdo, co na to včely?
Pozn. mobil na noc do sousedního pokoje co nejdále

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Miroslav Macek - 24.02.2016 05:34 PM

S tým mobilom súhlasím. Zásadne ho nemám na nočnom stolíku. Dva dôvody. 1, elektrosmog. 2, Musím vyskočiť z postele a utekať na chodbu vypnúť zvonenie predtým než zobudí celú rodinu. Stáva sa že ho vypínam aj sekundu pred prvým pípnutímSmile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 25.02.2016 04:52 PM

(24.02.2016 01:45 PM)straka napsal(a):  vyhýbal bych se použití kovu
Nechovají se pletiva v živém stromě (klát) podobně jako kov?
Navíc uzavřená smyčka by měla elektrosmog spíš tlumit nebo se pletu?

Sám mám teda v úlech jen hřebíčky v rámcích a drátků už jen minimum, tak mne to netrápí Smile.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 26.02.2016 01:34 AM

Jen poznámky
Vylepení úlu například hliníkem může elektrosmog i odstínit jako¨
Faradayova klec, ale uzavřené antény ve smyčce např. z drátu se chovají jako
přijímací(co Vám udělá mikrovlnka s vodivou obroučkou na talíři?),
pletiva ve stromech pro svoji hustotu možná fungují jako
Faradayova klec(chrání)
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 26.02.2016 02:01 AM

A aký to má vplyv na plodovanie včelstva a na výnos medu z úľa?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 26.02.2016 06:02 PM

RE: Ošetřování včelstev proti roztoči V.D. zvýšenou koncentrací CO2
v řádku výše cituji z databáze včelařské forum "CO2 je drahý ?"

proti varroa destruktor CO2 není třeba kupovat
U nového beznástavkového úlu DEHTÍN právě probíhá experiment
na 3-4 kusech úlů a CO2 je tam zdarma
využitím informací z patentu CS 118603 B5 regenerační úl z roku 1965 zajímavé informace
nový experimentální beznástavkový úl DEHTÍN má hlavní česno nahoře pod střechou, CO2 padá do podmetu
a nadbytečné vodní páry unikají horním česnem dle jeho otevření
Straka Dehtín

Kde původně měly včely hlavní vletový otvor ve stromech?
Mám podezření, že když se do kmene dostala voda, kmen
vyhníval směrem dolů a dutina se zvětšovala ?
Není většina úlů vzhůru nohama?
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 26.02.2016 07:46 PM

Jó, pokud úl dehtín bude aspoň takových pět deset kilometrů vysoký, tak máte pravdu. Neberte mě za slovo, nepočítal jsem to, ale pokud má na výšku méně než kilometr nebo dva, tak to takhle určitě fungovat nebude Smile.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 26.02.2016 09:53 PM

Uzavřené dno a otevřené nahoře jedno očko jsem používal mnohokrát. Na roztoče bez vlivu a jediný čeho bylo víc, je mrtvolek a měli v podmetu. pokud je česno nahoře, tak včely moc neuklízí.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 26.02.2016 11:00 PM

(26.02.2016 07:46 PM)Víťa napsal(a):  Jó, pokud úl DEHTIN bude aspoň takových pět deset kilometrů vysoký, tak máte pravdu. Neberte mě za slovo, nepočítal jsem to, ale pokud má na výšku méně než kilometr nebo dva, tak to takhle určitě fungovat nebude Smile.
Přeháníte, má již 0,5 roku neměnnou výšku asi 90 cm celkem 44 rámků 39x24,
bez nástavků a bez chemie, na to CO2 jsem narazil na sousední databázi včelařské forum,
je to pro mě také novinka, včely si samy najdou pro ně optimální koncentraci CO2.
dle patentu jsou to pro ně "lázně"
fyzika:
CO2 je 5xtěžší než vzduch, tudíž padá do podmetu, vodní pára v plynném stavu
je lehčí než vzduch(ne mlha) a tudíž se soustředuje pod stropem,
jen nevím jaký minimální otvor u hlavního česna mám nahoře ponechat u
silnějšího včelstva a jak u menšího oddělku , na ten patent se podívejte,
autor tomu musel dobře rozumět.
Hlavní česno pod střechou se dá dodělat u všech úlů
všiml jsem si, že včely raději lítají horním očkem, ale v létě je pro ně malé!
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 26.02.2016 11:06 PM

Aleši, to já když mrknu do košnice s česnem nahoře, je dno vyčištěné jak ovocné regály před listopadem 1989

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 27.02.2016 12:18 AM

I Michael Bush preferuje česna pod stříškou. Na ruském Anastasia fóru najdeš spoustu vědeckých teoriích o alchymii plynů v úlu. S tím souvisí i nakloněním úlu v úhlu 30° s podélným česnem. Dobrý humánní prostředek pro omezení reprodukce roztočů v konvenčním úlu je kyselina olejová. Wink

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 27.02.2016 06:07 AM

(26.02.2016 11:00 PM)straka napsal(a):  Přeháníte, má již 0,5 roku neměnnou výšku asi 90 cm celkem 44 rámků 39x24,
bez nástavků a bez chemie, na to CO2 jsem narazil na sousední databázi včelařské forum,
je to pro mě také novinka, včely si samy najdou pro ně optimální koncentraci CO2.
dle patentu jsou to pro ně "lázně"
Straka Dehtín

Stále nerozumiem tomu o čom je tu reč. Nemám dôvod ísť študovať ďalšie vlákno na včelárske fórum. O čo tu ide by Si mal vysvetliť v tomto vlákne.
Ako môže byť úľ Dehtín vysoký 90 cm keď je to úľ beznadstavkový na 44 rámikov? Z toho pre mňa vyplýva, že úľ Dehtín je ležan! Alebo je to zadovák s pevným priestorom, ktorý tvoria štyri podlažia? Prečo tu nedáš odkaz na nejaké obrázky úľa Dehtín? Prípadne tu môžeš pridať Tvoje fotografie.
Horný letáč sa robil v úľoch zadovákoch, aby mohla vlhkosť z úľa v zime unikať. Dnešné úle, prístupné zhora, horný letáč nepotrebujú, pretože majú priedušný strop. Okrem toho by úľ musel mať pevnú podlahu, pretože vplyvom zasieťovaného dna by bol v úli veľký prievan.
Píšeš tu o nejakom patente optimálnej koncentrácie CO2, ale neuvádzaš žiadne konkrétne výsledky z praxe ani význam toho patentu pre včelstvo, ako to funguje a ako obmedzuje populáciu roztočov Varroa vo včelstve. Keď je to patent, tak ten je určite overený a musí v praxi fungovať. V opačnom prípade by nemohol byť patentom. Koľko včelstiev a koľko zím Ti už prežili včely bez liečenia?
Z mojej skúsenosti viem, že od septembra, po dobu šesť mesiacov, dobre zazimované včelstvo zriedka lieta. V mojich ležanoch s úzkovysokými rámikmi majú včely počas celého roka medové zásoby v rámikoch, vo voskových bunkách nad plodovým telesom. Ja už koncom augusta pozorujem v úľoch ležanoch polostrnulé včely v uličkách kde budú zimovať. Množstvo CO2 v zimujúcom úli záleží od znepokojovania včelstva vonkajším prostredím, to znamená, že pri vyrušovaní je včelstvo nútené prijímať viac potravy, vyrušovanie núti včely robiť nejakú činnosť a činnosť včiel zvyšuje množstvo CO2 v úli, pretože vetranie úľa v zime by bolo pre včely životu nebezpečná činnosť. Už M.Kuntzsch na začiatku minulého storočia píše, že včela má byť "bez zimného trávenia". V nadstavkových úľoch typu Liedloff včelstvá zimoval v štyroch nadstavkoch s tým, že nadstavok na dne úľa bol prázdny a včely sedeli v treťom a štvrtom nadstavku pod povalou. V jeho dvojpriestorových úľoch, zadovákoch s dolným letáčom, zas zimoval včelstvá v hornom poschodí kde boli rámiky uložené naprieč voči rámikom v dolnom poschodí. Uličky medzi pár ponechanými rámikmi v dolnom poschodí boli uzavreté povalovými doštičkami, len posledné uličky pri stene úľa boli včelám ponechané na prechádzanie medzi poschodiami a na prúdenie vzduchu ku zimujúcemu včelstvu. Píše, že prázdny nadstavok alebo vzdušná predsieň pri letáči napomáha udržiavať stabilnú klímu okolo zimujúceho chumáča včiel. Zimujúce včely neboli vyrušované vetrom, vlhkým počasím, mrazom, slnkom, hlukom, tepelné vlny nenútili včely vyletovať z úľa a predčasne plodovať. Ja moje včelstvá v úľoch Warre tiež zimujem s prázdnym nadstavkom na dne úľa.
O zimnom spánku včelstva sa dnes nikto neodvažuje hovoriť, ale zimná polročná pauza v plodovaní včelstva je zo zdravotného hľadiska pre včely veľmi dôležitá. Klieštik totiž v období bez plodu nemá možnosť sa reprodukovať a v zime prežije najdlhšie do tých šesť mesiacov.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 27.02.2016 09:06 AM

(26.02.2016 11:06 PM)Debora napsal(a):  Aleši, to já když mrknu do košnice s česnem nahoře, je dno vyčištěné jak ovocné regály před listopadem 1989

V košnici nebo jednom nástavku který je celý obsednutý až na dno si uklidí, ale ve větším úlu včely dno nezajímá. Prostě uklízejí jen tam, kde sedí.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 27.02.2016 09:56 AM

Milane,
1) nový úl DEHTIN má rozměr 50x50x100cm(výška)
není to zadovák, není to ležan, nemá nástavky
44 kusů rámků 39(na výšku)x24
přímý (direkt) výběr kteréhokoliv rámku
2)v současnosti 3-4 kusy úlu ověřují včely, musím vyrobit
ještě asi 120 kusů rámků a počkat na výsledky
3)fotky s další dokumentací později(experiment)
4)Rámky mají NOVE drátkování bez vymezovacích kolíků
5)podstavce pod úl jsou NOVE již popsáno jinde v této databázi
6)úl DEHTÍN využívá informace i ze zdroje "Regenerační úl" viz patent někde výše
jinak od přátel z databáze
7)vynalézám a řeším neřešitelné problémy také využitím
této databáze(děkuji autorům a uživatelům)
8)metoda práce "burza nápadů"(brainstorming)
nový úl DEHTIN již ve stadiu ověřování 3-4experimentální testovací úly
prostředky proti varroa destruktor ve stadiu sběru
nápadů a již také v ověřování
9)Svítkova metoda práškování cukrem
účinnost 30% tedy se musí opakovat zhruba 7x
a dále pokračovat kvůli okolním včelařům chemikům
10)odstranění V.D. teplem(zatím jsem nepotřeboval)
11)dobromysl(oregano) je údajně jedovatý pro V.D.vysázím kolem úlů
12)dále zasadím v okolí úlů mateřídoušku, majoránku, svazenku...
14)V.D. dle průběžného spadu mám zatím trvale na nule
zatím mám nedostatek V.D. pro pokusy
15)důsledně bez sajrajtů i kyselinu mravenčí mám jen ve skladu
(obava o matku)
16)CO2 proti V.D. je pro mě nová informace ze sousední databáze
17)ve světě jsou další rostliny proti V.D. hledáme všichni(STOP SAJRAJTUM)
hlavně, že něco funguje, zdůvodnění "vědecké" najdeme až později
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 27.02.2016 11:29 AM

Citace:3)fotky s další dokumentací později(experiment)

Takže, teraz niet o čom diskutovať.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - schützmeister - 27.02.2016 08:41 PM

Milane, Straka je takový náš "Merkury" jako na VF . Big Grin
S tím je třeba počítat. Cool

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Rasťo 71 - 27.02.2016 10:15 PM

Ja by som ho tak netituloval ( Merkuri), ale zas čítam ,,Patent"??????
Preboha , Karáč-patent na super izolovaný úl , dokonca so zariadením na termoliečbu! A včela nechová!
Linhart,opäť patent -tiež termoliečba , v tomto prípade termo-solár!
Straka -Dehtín!
Kto zo starých slovenských a českých včelárov si dal niečo patentovať?????
Mnohí sa delia s nami o svoje skúseností-ochotne, zadarmo , dôstojne, bez pýchy, a s pokorou........nechápem Huh

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 28.02.2016 01:02 AM

Ja by som ho tak netituloval ( Merkuri), ale zas čítam ,,Patent"??????

Špatně čítáš, pokud píši patent rozumím cizí patent, ani neznám
autora "Regenerační úl CS 118603B51" z roku asi 1965,
patentový spis napsal dle mně zkušený včelař,
rozhodně stojí za přečtení
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 28.02.2016 06:20 AM

No, na Včelárskom fóre som už dávno nebol. Takže straka je troll! Hneď mi to prebehlo mysľou keď chcel do truhlice pol metra širokej a meter vysokej napchať 44 rámikov Adamcovej miery hlava nehlava. Zdá sa, že bude zábavné čítať jeho príspevky. Je celkom bystrý a o permakultúre niečo niekde pochytil. Možno aj na tomto fóre, a to by bolo príjemné konštatovanie. Nie je problém robiť si fóry aj z jeho reakcií. Občas mu treba s vážnym zámerom pripomenúť, že ekonomika prírodného včelárenia nie je železničná stanica kde výpravca placačkou, zelenou či červenou, povie, že budeme mať v potentovanej truhlici Straku Dehtín s cudzou patentovanou technológiou včelárenia s CO2 zo šesťdesiatych rokov minulého storočia dvojnásobne väčšie výnosy medu, ale musí si uvedomiť, že keď chce úspešne viesť jeho včely na prírodnom diele, tak musí do jeho včelárskej praxe zaviesť ďalšie staronové technológie jeho starého otca, ktorý ešte včeláril v babkinej skrini s voskovým dielom zaveseným na ramienkach, ako nové štrukturálne zmeny, nové technologické postupy a ďalšie veci tak, aby najskôr včely vyprodukovali a potom sa mali s čím so včelárom, a s ČSV, rozdeliť.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 28.02.2016 10:00 AM

Regenerační úl
Je vidět, že patentový úředník neudělal svoji práci příliš dobře Sad. Chybí tam popis, vysvětlení či experimentální ověření toho nejdůležitějšího - jakým způsobem se ve vydýchaném vzduchu od sebe oddělí voda a kysličník uhličitý? Rozdělení směsi na jednotlivé složky opravdu neprobíhá samovolně, to ví každý kdo zná pohádku o Popelce.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 28.02.2016 12:24 PM

můj tat'ulda si někdy chodí odpočinout od máti do sklepa, ale včely? Já měla vždy za to, že když si včelka občas sedne na mou pokožku, že odpočívá, že by tankovala CO2 vypařující z pokožky?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 28.02.2016 01:53 PM

Pepíku, já bych tu o patentech nemluvila, na první pohled to sice zní seriózně, ale většinou se to zvrátí v neprospěch badatele. Tesla si také vše patentoval, ale věda technokratů je nemilosrdná, tak že jeho patenty plnily regály patentního úřadu a jeho genialita leží do dnes na mrazu. Vědecký pokrok se dostaví až po vyprchání patentní ochrany. Až bude patentovaný Straka-Dehtín fungovat, budeš stejně muset dlouhodobě ospravedlňovat jeho funkčnost a autorská práva Tě budou zatěžovat. Slovy Kazatele, syna Davidova, krále v Jeruzalémě:
K čemu je člověku všechno to pachtění, kterým se pachtí pod sluncem?
Oko se pohledem nikdy nenasytí,
ucho se nenaplní slyšením!
Co bylo dříve, to zase bude,
to, co se dělo, se bude dít.
Není nic nového pod sluncem.
Copak je něco, o čem se dá říci:
Pojď se podívat na něco nového?
Vždyť to tu bylo už celé věky,
bylo to na světě dávno před námi!

HeartHeart

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - schützmeister - 28.02.2016 02:29 PM

Mno, když z toho vydělím to podstatné - jde o česno nahoře. To podle všeho co jsem zatím četl, ale nikdy nezkusil, je opravdu lepší, než spodní.
Takže - může být. Jen to není dořešené s úklidem v tom sklípku. A pak taky to, že nejde o nástavky - v jednoprostoru si moc dneska nedovedu představit chov.
Zkoušel někdo horní česna ?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 28.02.2016 04:09 PM

(28.02.2016 10:00 AM)Víťa napsal(a):  Regenerační úl
Je vidět, že patentový úředník neudělal svoji práci příliš dobře Sad. Chybí tam popis, vysvětlení či experimentální ověření toho nejdůležitějšího - jakým způsobem se ve vydýchaném vzduchu od sebe oddělí voda a kysličník uhličitý? Rozdělení směsi na jednotlivé složky opravdu neprobíhá samovolně, to ví každý kdo zná pohádku o Popelce.
Víto,
oddělení plynů je dle fyziky a nebylo ho nutné v patentu popisovat,
CO2 jako 5xtěžší než vzduch klesá ke dnu úlu a pokud je tam nějaký otvor
uniká ven,
stejně tak vodní pára(ne mlha) jako bezbarvý plyn stoupá ke střeše úlu
a pokud je tam nějaký otvor -česno uniká ven a snižuje vlhkost v úlu, tedy i plísně.
poznámka:
zajímavost bez důkazu
krmil jsem u úlu DEHTIN oddělky vyjímečně vložením roztoku cukru do podmetu,
abych se zbavil dotěrných až vlezlých vos, netěsnostmi lezly do úlu a hodovaly,
po několika dnech jsem otevřel boční přístup do podmetu, včel tam moc nebylo,
ale hodně nehybných vos , na dně usnuly napořád, že by tím CO2 ,
že by je ubodaly včely se mi nezdá, asi jsou včely odolnější proti koncentraci CO2,
až budu mít čas a to nebudu, mohl bych se tím zabývat
poznámka mimo včely
ve stavbě(pro lidi) se často řeší jak navrtat zdi, aby vodní pára unikala
ven, otvor opravdu musí stoupat k venkovní zdi,
i odborníci ve stavebnictví se pletou a doporučují to opačně
"když vidím padat mlhu už to není vodní pára"
Straka Dehtín

Pepíku, já bych tu o patentech nemluvila,.....atd

V brainstormingu nutně potřebuji oponenty a nikdo nemá být podceňován a
zesměšňován(zásada metody)
někdy i nesmyslný nápad nebo jeho část vede k řešení zadaného problému
rozvířené emoce také pomáhají- brainstorming ="bouře mozků" v překladu
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 28.02.2016 05:38 PM

(28.02.2016 04:09 PM)straka napsal(a):  Víto,
CO2 jako 5xtěžší než vzduch klesá ke dnu úlu

Zesměšňovat vás nehodlám, ale oponovat budu rád, neb jak praví Debora "věda technokratů je nemilosrná" Big Grin. Tlak plynu v gravitačním poli je popsán Boltzmannovou barometrickou rovnicí p=p0*exp(-Mgh/RT), kde M je molární hmotnost CO2, tedy 0,044 kg/mol a R je univerzální plynová konstanta. Ostatní symboly jsou snad zřejmé. Když si to spočítáte, vyjde vám že rozdíl v parciálním tlaku CO2 pod strůpkem a u dna u jeden metr vysokého úlu asi 0,2 promile. Proto jsem psal, že by ten úl musel mít na výšku řádově kilometry aby gravitace opravdu účinně dokázala oddělit CO2 a vodní páru Smile. Pokud by byly již oddělené, bude to samozřejmě fungovat jinak: těžší CO2 půjde dolů, lehčí pára půjde nahoru (pokud není rozdíl v teplotách).
Jedinou možností, která mě napadá, jak vodní páru účinně oddělit od CO2, je kondenzace. A to se skutečně děje. Teplý vlhký vzduch stoupá pod strůpek, kde se zbavuje vlhkosti (kondenzací, sorpcí do medu) a tím se stane těžším (vychladl a zbavil se vody) a může klesat dolů. Dočasně tam může vydržet, než se ustanoví rovnováha dle Boltzmannovy rovnice (to se děje difúzí takže relativně pomalu). Pokud ale máte v podmetu nějaká boční dvířka tak to stejně rychle odvětrá díky komínovému tahu. Nikdy to tak dokonale neutěsníte.

(28.02.2016 02:29 PM)schützmeister napsal(a):  Zkoušel někdo horní česna ?
Ano, už někdy v 80 letech. Ale jen u jednoho, dvou včelstev, takže z toho nešlo udělat žádné závěry. Nechal jsem toho velmi brzy, protože pro nástavkové včelaření je to naprosto nepraktické. Teď si dělám ležany, tak se k tomu můžu vrátit. Počítám ale s česnem v prostředku výšky plástu. Dávat až nahoru je určitě nebudu. Opět z praktických důvodů. Nymsa je míval nahoře a nakonec je má taky uprostřed. Ale nevím konkrétně proč.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - liptaka - 28.02.2016 07:14 PM

citát z článku L.Dvorského JAK DÝCHÁ VČELSTVO V ZIMĚ:

"Staleté zkušenosti včelařů ukazují,že horní česno podporuje jarní rozvoj a také rojení.
Není jistě bez zajímavosti , že v oblastech , kde se včelařilo a včelaří na roje(oblasti vřesovišt),mají úly (košnice) horní česna"

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 28.02.2016 07:22 PM

(28.02.2016 05:38 PM)Víťa napsal(a):  [quote='straka' pid='10288' dateline='1456664948']
Víto,
CO2 jako 5xtěžší než vzduch klesá ke dnu úlu

Zesměšňovat vás nehodlám, ale oponovat budu rád, neb jak praví Debora "věda technokratů je nemilosrná" Big Grin. Tlak plynu v gravitačním poli je popsán Boltzmannovou barometrickou rovnicí p=p0*exp(-Mgh/RT), kde M je molární hmotnost CO2, tedy 0,044 kg/mol a R je univerzální plynová konstanta. Ostatní symboly jsou snad zřejmé. Když si to spočítáte, vyjde vám že rozdíl v parciálním tlaku CO2 pod strůpkem a u dna u jeden metr vysokého úlu asi 0,2 promile. Proto jsem psal, že by ten úl musel mít na výšku řádově kilometry aby gravitace opravdu účinně dokázala oddělit CO2 a vodní páru Smile. Pokud by byly již oddělené, bude to samozřejmě fungovat jinak: těžší CO2 půjde dolů, lehčí pára půjde nahoru (pokud není rozdíl v teplotách).
Jedinou možností, která mě napadá, jak vodní páru účinně oddělit od CO2, je kondenzace. A to se skutečně děje. Teplý vlhký vzduch stoupá pod strůpek, kde se zbavuje vlhkosti (kondenzací, sorpcí do medu) a tím se stane těžším (vychladl a zbavil se vody) a může klesat dolů. Dočasně tam může vydržet, než se ustanoví rovnováha dle Boltzmannovy rovnice (to se děje difúzí takže relativně pomalu). Pokud ale máte v podmetu nějaká boční dvířka tak to stejně rychle odvětrá díky komínovému tahu. Nikdy to tak dokonale neutěsníte.

Je bud nutné předělat skutečnost nebo teorii. U vzorečků je třeba být opatrný
v jejich správné aplikaci. Plyny mají velmi malé vnitřní tření takže jim stačí
k rozdělení dle specifické hmotnosti jen nepatrný rozdíl. Těžší molekuly plynů¨
v chaotickém pohybu častěji vyhodí lehčí molekulu "nad sebe" a když to dělají
velmi často, a to ony dělají, lehčí molekuly stoupají vzhůru pod strop.
1) Proč lidé v ložnici leží na vyvýšeném prostoru již od doby jeskyň,
protože dole je vydýchaný vzduch(CO2) a mohli by se tam po delší době
udusit. Naštěstí na chalupě na vesnici kamna(krb) tento těžší vydýchaný vzduch
požírají do topeniště a větracími škvírami nasávají do chalupy čerstvý vzduch s
méně CO2, tato klimatizace fungovala do doby než se udělaly jen radiátory,
Teplovzdušné topení bez radiátorů (připravené již ve stavbě) je podstatně lepší,
(také kvůli pozitivním účinkům záporných iontů a dalším převažujícím přednostem,
stavím dům s teplovzdušným vytápěním již v částečném provozu asi 10 let)
2) Proč chladný vzduch se drží při zemi, má totiž vyšší hustotu, ale
nebude to 5x jako u CO2, také Vám někdy táhne na nohy? a u stropu
je horko. A kdo ho oddělil?
3) Těžší plyn CO2 než vzduch se dá přelévat z jedné nádoby do druhé
4) Uznávám, že rovnováhu dole CO2 x nahoře vzduch může porušit u úlu
zvenku směrovaný vítr na česna a škvíry a zevnitř tisíce
včelích "větrníčků" usměrněných, ale to nebývá pořád.
a také když zesílíte komínový efekt umělým větráním, ale
ten je třeba omezit právě česnem nahoře pod stropem.
5) Nic není dokonalé, ani nechci aby kocentrace CO2 u dna úlu
dosahovala 100%, to by asi nepřežilo nic živého a proto jsem rád za
menší škvíry stavby úlu. U beznástavkového úlu DEHTIN mám zepředu
celkem 6 česen 10x1cm. 2 pod střechou jsou hlavní česna vodorovně také
10x1cm, ty 4 dole pomocná jsou svislá, všechna česna se dle potřeby
přivírajíí proužkem PS 1x10cm kolmo i nakřivo v otvoru.
Dolní svislá pomocná česna slouží k tomu, aby se "chytřejší" včely
dostaly v úlu k cíli co nejkratší cestou, také " tanečky" mohou
provozovat po celé vnitřní ploše úlu
6) Včely neznají vzorečky, mají analogové vzory
chování, ale je překvapivé co dokáže jejich asi 64 buněk,
někde jsem četl, že se v jisté nejmenované zemi kde jim ubylo už 40%
včelstev se pokouší sestrojit drony na opylování mandlonovníků ?
Nic není nemožné, ale člověk zapojovaný do zásuvky už mandle
potřebovat nebude.
7) Výpočet tedy nefunguje, ale CO2 o tom nic neví a drží se dole.
"byla tady za mnou naše kočka Melča, že mám jít přiložit dřevo do krbových kamen
asi ji poslaly kočky Černuška a Heboušek rozložené kolem kamen."
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 28.02.2016 08:57 PM

(28.02.2016 06:20 AM)MilanBencúr napsal(a):  No, na Včelárskom fóre som už dávno nebol. Takže straka je troll! Hneď mi to prebehlo mysľou keď chcel do truhlice pol metra širokej a meter vysokej napchať 44 rámikov Adamcovej miery hlava nehlava. Zdá sa, že bude zábavné čítať jeho príspevky. Je celkom bystrý a o permakultúre niečo niekde pochytil. Možno aj na tomto fóre, a to by bolo príjemné konštatovanie. Nie je problém robiť si fóry aj z jeho reakcií. Občas mu treba s vážnym zámerom pripomenúť, že ekonomika prírodného včelárenia nie je železničná stanica kde výpravca placačkou, zelenou či červenou, povie, že budeme mať v potentovanej truhlici Straku Dehtín s cudzou patentovanou technológiou včelárenia s CO2 zo šesťdesiatych rokov minulého storočia dvojnásobne väčšie výnosy medu, ale musí si uvedomiť, že keď chce úspešne viesť jeho včely na prírodnom diele, tak musí do jeho včelárskej praxe zaviesť ďalšie staronové technológie jeho starého otca, ktorý ešte včeláril v babkinej skrini s voskovým dielom zaveseným na ramienkach, ako nové štrukturálne zmeny, nové technologické postupy a ďalšie veci tak, aby najskôr včely vyprodukovali a potom sa mali s čím so včelárom, a s ČSV, rozdeliť.

pro přesnost ta bedna(nový úl DEHTIN má ještě další rozměr 50 cm
a tam se to vejde 44 rámků 39(výška)x24cm,
rekapitulace úl DEHTIN dno 50x50cm, výška 100cm
a troll nejsem ptal jsem se na začátku po přihlášení se čím se liší databáze Šance pro včely a databáze Včelařské forum
nebyla mi doručena odpověď, příspěvky mám v databázi Šance pro včely až na jeden.
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 28.02.2016 09:01 PM

Bouře mozků je snaha patentovat duchovní vlastnictví. Duchovní vlastnictví ale není nic jiného, než zpětná rezonance po nárazu na sféru stálic, která by se dala popsat jako komunikační paměť celého vesmíru. Můžeme říci, že každé písmeno, nebo slovo tohoto příspěvku je mé duchovní vlastnictví? Může být celá tato věta mé duchovní vlastnictví? Je ozvěna tohoto příspěvku mé duchovní vlastnictví? Není ve skutečnosti naše osobní vnímání a chápání fyzického světa pouze kolektivní proces? Wink

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Leoš Dvorský - 28.02.2016 10:18 PM

Souhlas, neuvědomělý člověk musí přemýšlet (někdo má dokonce potřebu to vykřikovat do světa), uvědomělý koná. On je totiž nebetyčný rozdíl mezi znalostmi a poznáním. Heart ld

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 28.02.2016 10:41 PM

(28.02.2016 08:57 PM)straka napsal(a):  pro přesnost ta bedna(nový úl DEHTIN má ještě další rozměr 50 cm
rekapitulace úl DEHTIN dno 50x50cm, výška 100cm
Straka Dehtín

Tu vidím ďalšiu nepresnosť. Do úľového priestoru s vnútorným pôdorysom 50x50 cm a výškou 100 cm vôjde v dvoch podlažiach 56 rámikov, čiže na každom podlaží v dvoch radoch vedľa seba po 14 rámikov úzkovysokej Adamcovej rámikovej miery. Zostáva ešte 20 výškových cm na vysoký podmet. Manipulovať s rámikmi je možné len v hornom podlaží, ak je úľ prístupný zhora. Manipuláciu s rámikmi v dolnom podlaží si neviem predstaviť, pretože úľ je nedeliteľná truhlica vysoká jeden meter. Fotografie úľa odmietaš zverejniť. To máme viesť rozpravu o tvojej fikcii? Ešte stále chceš tvrdiť, že nie si troll?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 28.02.2016 11:47 PM

(28.02.2016 10:41 PM)MilanBencúr napsal(a):  
(28.02.2016 08:57 PM)straka napsal(a):  pro přesnost ta bedna(nový úl DEHTIN má ještě další rozměr 50 cm
rekapitulace úl DEHTIN dno 50x50cm, výška 100cm(vnější rozměry)
Straka Dehtín

Tu vidím ďalšiu nepresnosť. Do úľového priestoru s vnútorným pôdorysom 50x50 cm a výškou 100 cm vôjde v dvoch podlažiach 56 rámikov, čiže na každom podlaží v dvoch radoch vedľa seba po 14 rámikov úzkovysokej Adamcovej rámikovej miery. Zostáva ešte 20 výškových cm na vysoký podmet. Manipulovať s rámikmi je možné len v hornom podlaží, ak je úľ prístupný zhora. Manipuláciu s rámikmi v dolnom podlaží si neviem predstaviť, pretože úľ je nedeliteľná truhlica vysoká jeden meter. Fotografie úľa odmietaš zverejniť. To máme viesť rozpravu o tvojej fikcii? Ešte stále chceš tvrdiť, že nie si troll?

V řadě je 11 rámků a jsou 4 řady, tedy celkem na úl 44 rámikov, každý
přístupný přímo(stejným způsobem), shora to není, zepředu také ne , zespoda také ne, jo zezadu také ne, co ještě zbývá,
fotografie neodmítám zveřejnit, ale nestíhám ani dokumentaci rodinného domu,
natož úlu DEHTIN a jeho jednoduché výroby,
úly právě testují včely, nemohu je rušit v tomto počasí kvůli fotografování,
a stejně tak vyrobit i pro fotografování již bez chyb 4. prototyp, dílna v domě zatím nemá střechu,
venku má napadat letos zde poprvé až 20 cm sněhu, je tu nedostatek srážek
ked som bol na vojne v Klatovech s troma Slovákmi, eště jsme chránili Šumavu,
napadlo v závějích až 5 metrů sněhu...
přátelé říkají , člověče Ty jsi pomalý flegmatik ,on na to "já vím ale mě je to jedno"
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 29.02.2016 02:56 AM

Pepo, pro mě je to něco jako Foglarův ježek v kleci. Například dadant má rozměry 50x50x30cm. Dám li na sebe 3 dadanty, dostanu se na komín o výšce 90cm do kterého napasuji horem 12 rámků. Tak mi prosím polopatě narýsuj jak kvantuješ rámky v úlu?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 29.02.2016 05:48 AM

Nekŕmiť trollov!

[attachment=1371]

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 29.02.2016 12:50 PM

(29.02.2016 02:56 AM)Debora napsal(a):  Pepo, pro mě je to něco jako Foglarův ježek v kleci. Například dadant má rozměry 50x50x30cm. Dám li na sebe 3 dadanty, dostanu se na komín o výšce 90cm do kterého napasuji horem 12 rámků. Tak mi prosím polopatě narýsuj jak kvantuješ rámky v úlu?

1)vnější rozměr úlu Dehtín 50x50x100cm síla stěny všude 5cm
2)celkem 44 rámků 24x39(výška) ve čtyřech řadách po 11 kusech
3)Přístup ke každému rámku přímo stejným způsobem
4)Přístup k vyjmutí není zdola
5)Přístup k vyjmutí není shora(úl je beznástavkový)
6)Přístup k vyjmutí není zepředu
7)přístup k vyjmutí není zezadu(úl není zadovák)
8)co zbývá na bedně
9)Poskytuje prostor pro chomáč až 40x40x80cm
10)zepředu má 6 česen rozměru 10x1cm
Straka Dehtín
i

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 29.02.2016 01:51 PM

Ještě mi v tom popisu chybí přístup z boku. Je to vysouvák?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 29.02.2016 01:55 PM

[Obrázky: Straka_Dehtin.jpg]

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 29.02.2016 03:06 PM

(29.02.2016 01:51 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Ještě mi v tom popisu chybí přístup z boku. Je to vysouvák?

Je to "bočan", jako z knihovny vytáhnout jednotlivě rámek
knihovny jsou zády k sobě a nemají zadní stěnu
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 29.02.2016 04:26 PM

Zásuvkový úľ mám aj ja. Je na štyri zásuvky, ktoré sú prístupné zozadu. Má štyri letáče, pre každú zásuvku jeden. V zásuvke je 11 rámikov miery 37x30. Problémom sú "koľajnice" na vysúvanie zásuviek, ktoré včely s obľubou zatmelia propolisom a voskom. To sťažuje vytiahnutie zásuvky. Nepáči sa mi také riešenie. Podľa mňa je nepraktické. Oveľa praktickejší je úľ Senior, ktorý je v dolnom podlaží riešený ako ležan na 24 rámikov a v hornom podlaží môžem nadstaviť jeden alebo dva medníky, v každom po 11 rámikov miery 37x30.

[Obrázky: Zadov%2525C3%2525A1kJU.JPG]

[Obrázky: Zadov%2525C3%2525A1kJU2.JPG]

[Obrázky: Kolen%2525C3%2525A1%2525C4%25258D.JPG]

[Obrázky: DSC00029.JPG]

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 29.02.2016 04:38 PM

(29.02.2016 03:06 PM)straka napsal(a):  Je to bočan, "jako z knihovny vytáhnout"
Straka Dehtín

Tedy listovák?
Něco jako slovinský
?

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Aleš Molčík - 29.02.2016 04:44 PM

Zásuvkový úl a listovák je něco jiného. U úlu kde bude přístup jako do knihovny si představuji rámky bez oušek a pokládají se na nějakou lištu ve spodu každého patra. Přístup na studenou stavbu a každý rámek můžu vytáhnout zvlášť.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Bencúr † - 29.02.2016 06:27 PM

Riešenie zo začiatku 20. storočia, pravdepodobne rok 1908.

[Obrázky: skenovat0001.jpg]

[Obrázky: skenovat0002.jpg]

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 29.02.2016 08:46 PM

(28.02.2016 07:22 PM)straka napsal(a):  1) Proč lidé v ložnici leží na vyvýšeném prostoru již od doby jeskyň,
udusit.

Pepo - není nad
Smile.
Statistická termodynamika není jednoduchá záležitost a není moc intuitivní. Myšlenkové zkratky typu "CO2 je těžší a proto půjde dolů, vodní pára je lehčí a proto půjde nahoru" jsou svůdně lákavé, ale naprosto mylné. Pokud by vodní pára a CO2 byly oddělené, tak by to tak bylo. Ale ve vydýchaném vzduchu je to směs, a ta se chová jinak. Zřejmě se to už traduje jako mýtus - viz ten patent a také onen zmiňovaný článek Leoše Dvorského. I tam je to bohužel chybně.
Pokud jste stále přesvědčen, že máte pravdu, a že ve sklípku je vysoká koncentrace CO2, tak to změřte! Předpokládám, že měřák CO2 má ve svém kufříku každý opravář plynových kotlů.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Daněk - 29.02.2016 09:29 PM

ale omyl a nejde smáznout

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 01.03.2016 12:07 AM

(29.02.2016 08:46 PM)Víťa napsal(a):  
(28.02.2016 07:22 PM)straka napsal(a):  1) Proč lidé v ložnici leží na vyvýšeném prostoru již od doby jeskyň,
udusit.

Pepo - není nad
Smile.
Statistická termodynamika není jednoduchá záležitost a není moc intuitivní. Myšlenkové zkratky typu "CO2 je těžší a proto půjde dolů, vodní pára je lehčí a proto půjde nahoru" jsou svůdně lákavé, ale naprosto mylné. Pokud by vodní pára a CO2 byly oddělené, tak by to tak bylo. Ale ve vydýchaném vzduchu je to směs, a ta se chová jinak. Zřejmě se to už traduje jako mýtus - viz ten patent a také onen zmiňovaný článek Leoše Dvorského. I tam je to bohužel chybně.
Pokud jste stále přesvědčen, že máte pravdu, a že ve sklípku je vysoká koncentrace CO2, tak to změřte! Předpokládám, že měřák CO2 má ve svém kufříku každý opravář plynových kotlů.

odpověď viz příspěvek níže

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 01.03.2016 01:35 AM

Skutečnost je ještě složitější, přečetl jsem rychločtením na netu info
a jsem rád, že jsem na živu(vykopal jsem 2 studny 8,5 m a 12.3m)
a obsah CO2 dole jsme měřili jen několikrát svíčkou ve vědru to jen tak mimo..
Do prověření musíme zahrnout i chemii.
samotný CO2 je těžší než vzduch(směs plynů) 1,5x, ale
pozor to co padá nakonec dolů je opět složitější, at už vzduch dýchají včely nebo
člověk. CO2 ve vydýchaném vzduchu ihned velmi ochotně reaguje s
vodou(ve výdechu) a vytváří kyselinu uhličitou a ta pak dle
teplot mlhu a ta by mohla padat dolů podstatně rychleji než
úvahy s ideálními plyny, ale jak to změřit, když už je tam asi H2CO3
ve formě mikrokapiček
ted už spekuluji
že by těm včelám dělala dobře kyselina uhličitá jako v lázních,
nakonec žijí v tomto prostředí miliony let tak jsou na ní
lépe adaptované než člověk, který při 5-8% CO2 ve vzduchu rychle usne
navždy .
Měřit nebudu, ani nevím co bych měřil na mlze spolehnu se na intuici a
že to včelám dělá dobře, budu pozorovat na nich.
Vyklidíme zde diskusní pole pro jiné přátele, abychom nedošli postupně
při nemožnosti změřit "pravdu" na kvantovou fyziku(přeháním) a
zapomněli, že jde o včelařské forum
Děkuji za byť nepřímé upozornění na vydýchaný vzduch, syn má na chalupě
v jedné velké místnosti radiátory a plastová okna, asi by chtěl
i zazdít otvor při trubkách do místnosti s krbem(který "požírá"
vydýchaný vzduch), mojí intuici
nechtěl poslechnout a vyvrtat za radiátory zvenku rouru
70 mm pro stálé minimální větrání. Na větračky na oknech není
spolehnutí, zvláště pak v noci, a na lidi také ne.
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 01.03.2016 02:37 PM

Také něco mimo realitu 3D pro Deboru:
Intuice čerpá ze společného vědomí kosmu.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 02.03.2016 10:12 PM

(01.03.2016 02:37 PM)straka napsal(a):  Intuice čerpá ze společného vědomí kosmu.
Mě intuice říká něco jiného - že bych byl červí dírou napojen na vědomí nějakého paralelního vesmíru Smile?

(01.03.2016 01:35 AM)straka napsal(a):  Vyklidíme zde diskusní pole pro jiné přátele, abychom nedošli postupně
při nemožnosti změřit "pravdu" na kvantovou fyziku(přeháním) a
zapomněli, že jde o včelařské forum
Myslím, že se k pravdě dá dopracovat i bez kvantové fyziky Smile (proč s kanónem na vrabce aneb Occamova břitva). Je to zajímavé téma. Zaslouží si věnovat mu několik večerů při sklence medoviny pro lepší spojení s vesmírem. Pokud se k něčemu smysluplnému dohrabu, sesmolím to do formy článku a dám sem odkaz.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - renttip - 04.03.2016 10:23 AM

Myslím, že polemika o úlu dehtín je zatím bezpředmětná, a lze se k úlu dehtín vyjadřovat, až autor zveřejní všechny informace. Držím palce autorovi aJEHO VČELÁM.
S úctou
Jindřich 1.
Z včelí vůle král

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Víťa - 07.03.2016 03:27 PM

(01.03.2016 01:35 AM)straka napsal(a):  Měřit nebudu, ani nevím co bych měřil
Dnes jsem orientačně provedl měření koncentrace kyslíku a CO2 v podmetu. Jednak v úlech se spodním česnem, druhak v úlech, ve kterých jsem včera večer česno utěsnil a otevřel očko. Dna mám nízká, plná, tedy těsná.
Výsledek: koncentrace CO2 ve všech případech nižší než 1 % (což je práh citlivosti měřáku). Kyslík v úlech s očkem 20,9 %, v úlech se spodním česnem od 20,7 do 21 %.
Závěr: V mých úlech v této době k žádnému hromadění CO2, které by stálo za řeč, nedochází bez ohledu na polohu česna.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Ali - 07.03.2016 08:48 PM

No, řekl bych docela vypovídající měření, byť v malém. Běžně proveditelné uzavření úlu, těsnost dna pro většinu málo dosažitelná (sítě), CO2 téměř neměřitelný, O2 rozdíl 2% v naměřených hodnotách zanedbatelný. Je jen otázka, jak malé procento či promile CO2 už zmůže "něco".
(/renttip/ Závěr: V mých úlech v této době k žádnému hromadění CO2, které by stálo za řeč, nedochází bez ohledu na polohu česna.)
Souhlas.

Pardon /Víťa/

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 07.03.2016 09:28 PM

Poznámky: Vůbec zatím nevíme jaká koncentrace CO2 je vůbec léčivá.
Ve vzduchu je asi 0,03%CO2(někde jsem to viděl při "rychločtení")
snad se nepletu
Takže 10xvětší by potom byla 0,3%
5-8% je pro člověka smrtelná koncentrace, jak je to se včelami nevíme,
kdo to zjistí?
Chomáč včel v zimě nedýchá tolik jako v létě-měření přesuň na na léto !
nebo věř včelám, včelař není důležitý
Vítr ovlivňuje klimatizaci u včel netěsnostmi úlu vyloučit(velký vliv)
Někde tady na databázi jsem četl, že očka na úlech ovlivňují
nepříznivě klimatizaci úlů i relativní vlhkost a tím odpařování
vody z medu
Řeším trochu jiné měně veselé problémy:
Mám 3 úly s oddělky č.1,2,3
č.1 silný oddělek je to asi 14 dní létaly jak v létě
č.2 velmi slabý oddělek(nebyla pastva) a nedostatečně jsem krmil,
č.3 středně silný až slabý oddělek, matka ze stejné stanice jako č.2
před 10 dny č.1,2,3 ze všech dle síly vylétaly hodně včely, neodolal jsem a přidal
jim samotný med, ten do večera odebraly přímo z česna.
včera po asi 10 dnech
č. 1, č. 2 včely uhynulé(náhle!) v chomáči na pár plástech a na nich
zelenomodrá plíseň.
č. 3 se chová normálně???
možné příčiny???
Z obavy ze zimy jsem utěsnil horní česna i svislá spodní
na malý průzor asi 1-2cm2, vlivem i nátlakového větru,
došlo zřejmě na velkou relativní vlhkost v úlu , ale co zabilo včely?
Na nemoc to nevypadá, mají to i jiní při nedostatečném větrání.
musím dát zítra u zbylého včelstva č.3 pod víko koberec
pro jistotu stálého odvětrávání bez ohledu na otevření horního česna
Pátrám i po jiné možnosti:
Nějaká "vyšší moc" ofoukla úly č.1,č.2 fumigací
něj. sajrajtem, ale proč č.3 přežil?
prostor úlu je veliký 40x40x90cm CO2 v tom nemohl hrát roli,
že by včely prochladly, ale proč ne úl č. 3
úly u lesa 50 m od obydlí
vnitřní ochrana ŠPV ochrana včel přejít na interní záležitosti?
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Milan Urík - 07.03.2016 10:10 PM

Chybí tam možnost: včelař magor, ale určitě mohou být příčiny i jiné...

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Václav Návara - 08.03.2016 10:12 AM

Dobrý den,
zajímávé video/myšlenka -
Vytvoření prostředí podobného brtím - vystlání dna a víka starým dřevem.
Nepodařilo se mi najít výsledky tohoto pokusu.
Zdravím
VN

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Jaro Stoklasa - 08.03.2016 11:19 AM

Hm... Aký úľ je najvhodnejší? Každý úľ je rovnako vhodný. Ide len o to, vedieť so včelstvom správne pracovať, zvoliť pre ten ktorý úľ správnu metodiku. Všetko ostatné je z pohľadu vhodnosti toho či oného úľa len mlátenie prázdnej slamy. Strata času. ŠPV musí pracovať na metodikách chovania včiel na princípoch blízkych prírodným procesom vo včelstvách a na marketingu zdravých produktov získaných z takto chovaných včelstiev a nie na takýchto hlúpostiach. Inak je ŠPV krokom vedľa či slepou uličkou. Ale budiš. Každý má právo venovať sa tomu, čo uzná za hodné.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 10.03.2016 12:16 AM

Hm... Aký úľ je najvhodnejší? Každý úľ je rovnako vhodný. Ide len o to, vedieť so .....

Hm...Nelze souhlasit, ne každý úl je stejně vhodný!
"Pro některé úly je včelař medvědem a potřebuje jeřáb pro trhání příbytků včel,pro jiné ne!" .
Váženým porovnáním přínosů a nedostatků pro včely a současně pro včelaře dojdeme
k tomu, že některé úly jsou vhodnější.
Předem nezavrhujeme nápady na částečné(parciální) řešení problémů, jen
je vybereme nebo nevybereme k použití ze zásobníku nápadů.
Velkou předností SPV je právě vznik i jiných, neobvyklých ("hloupých"),
alternativních nápadů.
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Jaro Stoklasa - 10.03.2016 10:10 PM

Všetky novovznikajúce úle tu už raz boli. Každý jeden v nejakej obmene. A vždy to dopadne rovnako. Jednoducho tápať nad tým, aký úľ je najvhodnejší je podľa mňa nezmysel. Tadiaľ cesta nevedie. Principiálne sú aj tak všetky úle rovnaké.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Crha Karel - 11.03.2016 12:14 AM

Ale zaměstná to ruce i hlavu než začne včelí sezóna. Big Grin

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 20.03.2016 08:47 PM

(10.03.2016 10:10 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Principiálne sú aj tak všetky úle rovnaké.

všetkým chýba energia stromov

[Obrázky: Traditional_Beekeeping_Poland.jpg]

evoluce úlů v Polsku v roce 1937

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 20.03.2016 10:23 PM

všetkým chýba energia stromov

Dobrý podnět, za každý úl těsně ke stěně vzadu, kde nepřekáží zasadím
rychlerostoucí paulownii(po dvou létech ve skleníku)
a před úl, kde také nepřekáží záhonky dobromysl, majoránka, atd
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 03.07.2016 04:43 AM

1)nový experimentální beznástavkový úl DEHTIN č. 3 se blíží dokončení, je asi po 3-4 optimalizaci a již je funkční s letošním květnovým rojem.
2)Odvod par z horní galerie"nadmetu" pod střechou vyřešen a je funkční pro úl hodně zachráněno kondenzační teplo, vliv větru omezen.
konec plísni s důsledky pro včelstvo s vynecháním nouzových sorpčních a difuzních materiálů(koberec, hobliny, vlna, hobra, atd )
3)"klimatizace úlu" je navržena, detaily po výběru se dokončují přímo na úlu se včelami
4) česno je správně vždy nad prvním i druhým patrem úlu ne dole! ( vybraly si to tak včely, pěšky ujdou střední dráhu asi 40 cm) na rozdíl např. od Japonce.
5) hospodaření s CO2 dle patentu CS 118603 B5 včelám umožněno (je dobré si to přečíst)
6) přívod čerstvého vzduchu vlevo do podmetu a částečný odvod vydýchaného vzduchu s CO2 vpravo dole z podmetu bude dvěma plast trubkami ,
zatím se vývody trubkami simulují malým otevřením podmetu vlevo i vpravo, včely na česně velmi citlivě reagují !!!
7)později budu měřit teploty a relativní vlhkost
zatím naměřeno citlivým teploměrem se sondou 2/7/2016 19:30
venkovní teplota 19°C
teplota páry v horní galerii (v "sauně" ) 24°C sauna rozměr 40x40cm výška 2 cm bez včel, její dno 5 cm PS je nad rámky a na to dno se zavěšuje zespoda chomáč. (místo dna se mohou dát také krmítka...)
nad rámky nad chomáčem vlevo 34°C
nad rámky vpravo 32°C
dole jsem neměřil
vzduch krouží v úlu při pohledu zepředu po směru hodinových ručiček (chomáč obsadil levé horní patro, pravé patro začíná stavět), přízemí(spodní patro) neobsadil, na zimu bude ponecháno jen horní patro vložením desky PS.
8) přistávací česna "balkony" zrušeny, škoda bylo to vzhledově zajímavé, ale nutí k tomu zjednodušení a zatím nevyřešené upevnění a zajištění dvířek úlu(je asi 10 možností), jinak by už byla fotečka.
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Antonín Hyžík - 03.07.2016 12:14 PM

Jako nové šaty paní Columbové, aby se z nich nakonec nevyklubala jen květinová zástěra. Dle popisu mi to připadá jako ležan s patrem, patro na pantech. Hlavně že včelky mají radost, že mají kde bejt Smile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Debora - 03.07.2016 01:02 PM

"Duše má barvu tvých myšlenek" (Marcus Aurelius Antoninus Augustus)
[Obrázky: thumbsup.gif] Pepo, za tu duhovou REALITU Smile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Jiří Marx - 03.07.2016 01:42 PM

Hlavne aby ten patent cetly i vcely.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Centisi - 03.07.2016 02:51 PM

Včely se na nějaký patenty vykašlou Big Grin
Kdyby tohle dávno nevyřešila včelky za nás, tak dneska chováme čmeláky nebo vosy.... Smile
Ale co..kdo si hraje nezlobí... Wink

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 09.07.2016 08:14 AM

autocenzurou příspěvek vyjmut !
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - miro - 10.07.2016 04:58 PM

Čím více čekám na "Dechtín", tím více jsem přesvědčen, že nejvhodnější úl je ten můj. Včeličky tam žijí, mají se dobře, nevytáčím já včelstvo ale včely mě Smile protože jsem hlavně chtěl opelovače do sadu, podělili se o med, zatím přežili veškerou mou starostlivost a péči .... a z toho mě vylezlo, že nejvhodnějsí úl je ten můj (doma v obýváku zbouchaný, dřevo co dům dal a palubky od truhláře, poctivě uteplený a bez oček, spodek s pletivem .... všechno co jsem si tu přečetl před rokama). Jo a ta rámkový míra, jedna je půjčená, to je 37X30 a ta duhá pro plodiště je moje, ale taky asi od někoho obšlehnutá, ta ja 37x 61 Smile Ale jak píšu, mám "nejvhodnější úl" Smile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 10.07.2016 05:06 PM

0)Už jsem dlouho nikoho nerozčílil, ani včely již 2 roky jsem nedostal žihadlo
1)Dechtín je původní historický název vesnice(5 km od Klatov, ale spadá pod Klatovy) nyní je to Dehtín, má jednu výhodu, že je v republice jen jeden pro vyhledání
2)Květnový roj v experimentálním beznástavkovém úlu DEHTIN č. 2 je stále silnější-hrnečku vař (ponechal jsem mu med o ten mi ted nejde) a probíhá zátěžový test úlu
3)Nemá nemoce a 20%včel se asi jen opalují na zdůrazňuji horním česnu.
4)HORNI CESNO regulují včely zatím vlastními těly(zjištěno baterkou v noci jedna vedle druhé koukají do noci) 2 x horní česno 10x1cm vedle sebe
5)dole zatím nemám odvod CO2 s vydýchaným vzduchem, reguluji nastevřením levého a pravého podmetu a sleduji co na to včely vzduch krouží při pohledu zepředu na úl ve směru hodinových ručiček
6)při klimatizaci úlu se není čeho chytit, jde o empirii s tím, že něco je prospěšné a jiné ne, jen se nedostat mimo hranice přežití včelstva ve dne/noci, v létě/zimě, za větru, nesmí tam mít "prádelnu" atd
7)obdobou je teplovzdušné vytápění rodinného domu(také vám je teorie na nic) a platí jen nějaké zásady atd... jeden takový bez radiátorů stavím
8)za včelího provozu jsem posunul horní česnočko o 5 cm níže (abych při zvednutí střechy nemačkal zbytečně zvědavé včely, 80%včel to přijalo a zbytek nyní i v noci vrtá díry kolem a musím je dočasně ucpat molitanem než to opravím)
9)dole větrací otvory na úlu empirie 40cm2, nahoře zatím mám i s kanálky na páru 30cm2, je to málo nebo ne ?, proto vrtají další česnočka nebo jen nemají co na práci?
10)V úlu krouží směs plynů a někudy musí přicházet vzduch s O2 a také odcházet vzduch s CO2, proto jsem nakonec došel na dva otvory dole z podmetu(ne jedno dolní česno, kde by se ty plyny zbytečně potkávaly
to by bylo jako větrat místnost dveřmi a ještě placatými při podlaze
11)Odvod vodní páry nahoře z nadmetu(horní galerie) musím doladit(zatím funguje o.k)
12)Míra 39x24 byla zvolena kvůli kompatibilitě , ale chomáč včel potřebuje dostatečný prostor a toho bylo dosaženo 39x24 nastojato a souměrně proti sobě, prostor potom v jednom horním patře je asi 40x40x40cm
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - miro - 10.07.2016 05:57 PM

To bude revoluce, jak to přežijou včely ... není to ležan, ale zvedám jen rámeček? Jak zvednu rámeček spodní bez toho, aby zvedal rámeček horní ... nebo "nevysouval" držák horních rámečků bokem? Vlastně tu je to naopak, že ... teda jak zvedat horní rámeček abych nezvedal spodní rámeček ... už jsem z té polohy k česnu jelen Smile Dej konečně náčrtek jaké máš řešení, možná ani nevíš, že někdo už takovou věc má doma ve stodole Smile

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Miroslav Macek - 10.07.2016 11:10 PM

(10.07.2016 05:57 PM)miro napsal(a):  Dej konečně náčrtek jaké máš řešení,

Josef , Nedaj , odolávaj. Najskôr dotiahni , potom štyri roky testuj a keď to bude OK tak potom zverejni. Miro

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 12.07.2016 12:22 PM

1) Macku , že Ty mě chceš dostat rovnou jako muzejní exponát úlových sestav, škoda, že nemáme 40 milionů let jako včely
2) Máš,ale pravdu v tom, že předáním nedodělaného bych mohl způsobit větší škodu pro přátele a nakonec i pro včely.
3) Vše předané je nutné aktualizovat a mohlo by se to vymknout do chaosu v SPV
4) Již ted vidím úpravy pro vyřešení krmítka(krmítek) v horní galerii a to je již 5. optimalizace! a ted to předělat hned na 3 úlech najednou anebo dát krmení stranou třeba i rámkem, když se tak rychle vyjímají?
5) Abych to zase zbytečně nekomplikoval ! A neudělal nějakou chybu v odvodu par( je O.K). a stejně tak v nedodělané "klimatizaci " !
6) Mít na paměti základní tezi "odstranit nachlazení včel - teplo jim dělá dobře" ale neudusit je !!!
7) Libovolný rámek vyjmu tak do 30 vteřin to stále zůstává
8) Chybí mi opravdu ta stodola, souběžně stavím plochou střechu nad rodinným domem(patent), ale jak mi radí jeden přítel měl jsem začít stodolou
a v té stodole bych možná našel hotové řešení beznástavkového úlu DEHTIN, ted nevím co dřív.
9) Včely v úlu DEHTIN č. 2 jsou spokojené a stále sílí !
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Antonín Hyžík - 12.07.2016 02:39 PM

Ahoj, nic proti hledání, taky hledám, co mi bude vyhovovat a nejen včelám. Ale taky pozoruji, že někteří (Smolík) přišli s inovacemi a novotami, aby po x letech konstatovali, že asi polorámek bude lepší jako loučky a nakonec možná zase skončí u rámků. Prostě takový kruh. Proto nevymýšlím vymyšlené, ale jen pozoruji, co mi z vymyšleného vyhovuje k mé filozofii včelaření.
Na druhou stranu by nebylo vynálezů, kdyby všichni byli jako já či se spokojili s již vymyšleným. Proto fandím střeše i Dechtinu, ale jen nemám rád, když se něco moc okecává před tím, než to uzraje.
Hezký den
T.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 12.07.2016 07:51 PM

1)Tondo, ted jste mě přivedl na myšlenku, co myslíte, když má úl Dehtin rámky 39x24 na výšku, šlo by to bez nerez drátků 4x na výšku zvlněné a včelám dávat jen pásek z mezistěny, má někdo zkušenosti s vynecháním drátků?
2)zatím jsem spojil drátkování u nás a na Ukrajině, plus nápad a výsledek je: bez vymezovacích kolíčků, bez jakýchkoli výstupků uchycení drátků, nevadí přerušení jednoho
použito u úlu DEHTIN, ale kdyby to šlo i bez toho ideálního drátkování, zkouška je příliš časově náročná, co takhle využít zkušeností přátel ze SPV.
3) Vytáčet přiměřenou rychlostí ? nebo zůstat u drátkování?
Straka Dehtin

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Antonín Hyžík - 13.07.2016 08:55 AM

Ahoj k 1. já drátek nepoužívám, nepoužívám ani pásek mezistěny, maximálně někde přilepím na horní loučku kousek špejle do středu, takže asi tak. Staví i tak dobře a rozestavěný dávám mezi již vystavené, tak si to sami srovnají.
S vytáčením takových rámků zkušenost nemám, to teprve přijde.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Martin Smutný - 13.07.2016 12:03 PM

K velkému poškození u nedostavěných či panenských plástů dochází protlačením skrz hrubé dráty v kapsách medometu. Udělal jsem si příložky z jemnějšího nerez pletiva, které se používá jako varroadno. Je k dostání v některých včelařských potřebách v metráži. Příložky jsou velikosti rámku (příp. celé kapsy v medometu). Mám zvratný medomet a tak je dávám z obou stran. Točit se musí přesto s rozumem, ne hned na plný knedlík, jinak pletivo nepomůže a dílo povolí v ose rámku.
Osadit rámek k vytáčení mezi tyto dvě příložky nijak zásadně nezdržuje, med na nich nezůstává, dobře se po sezóně umyjí. Vlastně s nimi točím i dílo, které už má něco za sebou a problém s pevností nemá.
ms

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Skaly - 18.07.2016 02:15 PM

Zdravím,

o víkendu jsem přendal včely z polystyrenu do dřevěné bedny. Snad se jim tam bude líbit.

[Obrázky: 2016-07-17-127.jpg?ver=2]

P.S. snad ten příspěvek patří sem.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 31.07.2016 07:07 PM

Jardo !
1) Jak dlouho vydrží ten textilní stahovák venku vliv počasí slunce mráz máš s tím delší zkušenosti?
2) Jaká je zhruba cena stahováku na úl?
3) Nestačil by užší např. stahování palet atp.plus růžky na úlu ?
4) S jiným utahováním ?
5) Na beznástavkovém úlu DEHTIN probíhá 6. optimalizace- podstatné zjednodušení a zřejmě zlevnění ! (materiál zatím odhad do 300 Kč)
6) Čas potřebný k vyjmutí libovolného rámu se zkracuje asi na 20 vteřin, váha ke zvednutí max ten jeden rámek asi 3 kg
7) Děkuji za námět k přemýšlení
8) U dřevěných úlů by mělo být česno přes celou šířku nebo další otvory ve dně, česno nezužovat na zimu, ale snižovat
(dělám právě vývoj na klimatizaci úlu, aby včelám bylo dobře...)
mají v podstřeší saunu, směrem k podmetu lázně CO2 a na boku termosolární lázně(bez jakékoliv úpravy úlu DEHTIN)
9)Zatím vše bez chemie od včelaře!!!
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - schützmeister - 01.08.2016 12:32 PM

Ten stahovák je na převoz. Přeci ho tam nebudeš mít na furt. Sám jsem koupil za 70 KáČé. Spíš než popruh, tě zrezavý ten úchyt.

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - straka - 01.08.2016 03:52 PM

1) levá i pravá "vrata" drží dobře v letním období, na zimu je musím jistit,možností je asi 10 a ted vybrat tu správnou, stahovák je moc drahý a nevydrží (z hlediska 100-400úlů), ale zužuji zájem na stahovací
pásku na palety s rohy proti otlačení, páska asi do 5 Kč na úl a rohy proti omačkání 8 kusů asi do 20 Kč, ale rozpojování občas i v zimě ???.
2) nápad perou se mi tady srnci, tak je nechat držet vrata proti sobě jsem vyloučil, také v zimě nevydrží
3) suché zipy také po dlouhých zkouškách jsem vyloučil- nedržela spolehlivě lepidla Polystyren-Polyamid, zip byl silnější
4) magnety jsem vyloučil, vliv na včely by nebyl dobrý
5)sice už tuším co je gravitace, ale potřebuji ji z boků aby působila na protilehlá vrata(snad rozkladem sil od závaží...) je také v řešení, nesmím to komplikovat, složité řešení umí každý blbec,
na gravitaci se mi líbí, že je spolehlivá a nerezaví ?
6) pátrám dále, abych nakonec neskončil u pružného provázku s rohy proti otlačení PS, od podzimu do jara vydrží, ale nevím co na to oponenti?
7) Jak jsem kdysi přišel na pružnost umělohmotného provázku?
Kdysi o Vánocích jsme se s kolegy z práce vypravili na "jmelí" do borového lesa, na provázek z umělé hmoty jsme přivázali kámen a házeli ho do větví ve snaze omotat trs jmelí,
kámen zapadl někam do křoví a když jsem se jej snažil vyprostit zatáhl jsem silně za provázek a kámen vzdoroval, posléze se uvolnil a já dostal přesnou mordu kamenem "mezi parohy",
od té doby mám zkušenost s umělohmotným provázkem, opravdu je pružný!!!
Straka Dehtín

RE: Jaký úl je nejvhodnější? - Skaly - 09.08.2016 01:11 PM

[quote='straka' pid='11625' dateline='1469981263']

1) Jak dlouho vydrží ten textilní stahovák venku vliv počasí slunce mráz máš s tím delší zkušenosti?

Netuším jaká je životnost stahováku. "gumicuk" vydržel asi 2 měsíce. Tohle je zatím úplně v pohodě.

2) Jaká je zhruba cena stahováku na úl?

Cena si nepamatuji. vytáhl jsem to z kufru auta. měl jsem to na vázání materiálu na střechu auta.

3) Nestačil by užší např. stahování palet atp.plus růžky na úlu ?

Asi by to stačilo. je to tam, jen aby vrch neuletěl. Zatím jsem uspokojivě nevyřešil přichycení střechy, je tam jen volně položená.

8) U dřevěných úlů by mělo být česno přes celou šířku nebo další otvory ve dně, česno nezužovat na zimu, ale snižovat
(dělám právě vývoj na klimatizaci úlu, aby včelám bylo dobře...)
mají v podstřeší saunu, směrem k podmetu lázně CO2 a na boku termosolární lázně(bez jakékoliv úpravy úlu DEHTIN)

Velikost otvoru jsem vzal z nějakého plánku na Warré. nahoře je uteplivka z hoblin.

Jarda