Forum Šance pro včely
Japonský úl pro začátečníky - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky)
+--- Téma: Japonský úl pro začátečníky (/tema-Japonsky-ul-pro-zacatecniky)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Všechny stránky

RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 19.03.2015 03:34 PM

Haribol Luďo, pěkná práce, je vidět že nezahálíš, měj se krásně včeličkově Tonda.

RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 30.03.2015 10:58 PM

Ahoj přátelé, tak jsem dnes připravil malé plástíky pro oddělky do japonce Smile[img
[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]

RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 31.03.2015 12:33 PM

Musím potvrdit velkou odolnost japončíků vůči větru. Druhý den velmi silný vítr, po zahrade polamane větve, co nebylo pevné přidělane bylo na druhém konci, popelnice povalena a čtyři Japonci hrdě stojí a to nejsou ani svazani Smile

RE: Japonský úl pro začátečníky - Ali - 31.03.2015 07:10 PM

Samurajové Big Grin

RE: Japonský úl pro začátečníky - Jindřich Šafránek - 31.03.2015 07:37 PM

(30.03.2015 10:58 PM)Luděk Matoušek napsal(a):  Ahoj přátelé, tak jsem dnes připravil malé plástíky pro oddělky do japonce Smile[img
[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]

Doufám že to řežeš jak to stavěly , jinak budou mít buňky špatný sklon vůči zemi, moc se jim to nebude líbit a budou ti to předělávat. Mrkni na plást na řezu, to je ta architektura jak říká Leoš, nahoře velký sklon dovnitř kvůli medu ,dole u spodní loučky téměř vodorovně.

RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 31.03.2015 08:09 PM

Aha sakra, tak znova. Bylo mi líto toho tolik vyhodit Big Grin je to 90 stupňů pretocene

RE: Japonský úl pro začátečníky - Mlha - 01.04.2015 01:54 PM

A to pootočení vadí? Já s tím osobní zkušenosti nemám, ale vím, že když se po roce 1904 přecházelo na Adamce, tak také včelaři přeřezávali rámky 24*13 do rámků 39*24 a včelám to prý nevadilo. Ten samý princip se uplatňuje když dáváte rámky z Optimalu do Minioptimalu, taže na základě těchto zkutečností bych se toho otáčení až zas tak nebál.

RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 01.04.2015 02:02 PM

Lud'o, no já nevím, co plánuješ, pokud' chceš napasovat oddělek do japonce, tak bych pro základ použila ty originální plásty na kterých včelstvo sedí v oddělku.

RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 01.04.2015 04:34 PM

Ahoj přátelé, moc vám děkuji za reakce a odpovedi.

To Mlha: Děkuji, tak to je potěšující zpráva Smile pokud by nebyl takový problém s tím 90 stupnovym natáčením. Vychází to pěkně z jednoho 39x24 na tři miniramky.
To
To Debora : Mám v plánu tyto úpravě ramky vložit do plodového hnízda, nechat zaklast a potom použít tu Tondovu metodu s redukci nasazenou nahoru a tak udělat oddelek. Účelem je to abych se vyhnul zbytečně manipulaci se zakladenými ramky a jednoduše povolim dva vruty na každém a vlozim do nástavku japonce.

RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 01.04.2015 07:27 PM

jo jasně, ale taky můžeš hned ted', co to rozjedou, nahodit na oddělek zcela prázdný nástavek japonce, a jakmile tam vytesaj trubčinu, hned ho podložit novým, pak už to sami tlačí od shora dolů, ty pak jen musíš stíhat přikládat polínka. Wink Každé včelstvo má jinou taktiku.