Forum Šance pro včely
Podstavce pod úle - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Pomůcky k chovu včel (/forum-Pomucky-k-chovu-vcel)
+--- Fórum: Plány a návody k výrobě (/forum-Plany-a-navody-k-vyrobe)
+--- Téma: Podstavce pod úle (/tema-Podstavce-pod-ule)

Stránky: 1 2 3
Všechny stránky

RE: Podstavce pod úle - Debora - 29.04.2016 06:11 PM

(29.04.2016 04:47 PM)Víťa napsal(a):  Deboro, co volíš jako materiál pod střechu úlu, aby se líbil mravencům, včelám i včelaři?

Nevím jak včelaři, ale brabenci dají přednost květináči pod úlem. Ale jak už to v životě chodí, všem se nezavděčíš. Proto volím jutesack, ten zahřeje včelstvo i včelaře. Wink

RE: Podstavce pod úle - Víťa - 29.04.2016 09:34 PM

Pod úlem se mi to líbí víc Smile. Mravence stejně vídávám hlavně tam (a v podmetu). Udělají tam myslím hodně užitečné práce při likvidaci bordelu, který tam padá. Mravenci, ježci, rejsci, žáby, ptáci - to je pohotovostní hygienická služba před úly Big Grin!

RE: Podstavce pod úle - schützmeister - 03.05.2016 12:20 PM

A divočáci. Big Grin Už zase dupou v roští.
Nad myslivci už mají drtivou převahu.

RE: Podstavce pod úle - Vašek H. - 03.05.2016 03:38 PM

(28.04.2016 06:14 PM)Víťa napsal(a):  Letos poprvé jsem zkoušel pod podstavce dát misky s olejem - nejprve rostlinným, pak bioolejem na mazání řetězů pil, pak bionaftu, nic z toho nefunguje - něco (někdo) na to chodí a ty misky vylíže. Tak zkusím vazelínu, žádné bio Smile.

Loni jsem postavil podstavec do plechovek s řepkovým olejem a po pár dnech plechovky blíže k česnu byly plné zčernalých včel. NEDOPORUČUJI !!! Srdce mi krvácelo když jsem je vyndaval a omlouval jsem se jim za to, co jsem jim provedl. Exclamation

RE: Podstavce pod úle - Miroslav Macek - 03.05.2016 04:21 PM

ja som voľakedy natrel nohy na podstavcoch chemstopom - lepidlom proti lezúcemu hmyzu a o pár hodín keď som zbadal prvé prilepené včely som to rýchlo obliepal papierovou lepiacou páskou pretože sa to nedalo ničím poriadne odstrániť...

RE: Podstavce pod úle - Petr z Liberce - 27.06.2016 02:41 PM

Taky bych rád s něčím přispěl. Je to možná dražší varianta, ale proč to nevyužít. Mám velmi svažitý pozemek, takže jsem nemohl využit klasický paletový přístup. Smile Základem nástavce budou zemní vruty s distančními nožkami se závitem M12 nahoře (cca 20 cm nad zemí). Pro nastavení vodoroviny použiji 15-20 cm dlouhé závitové tyče M12. Na těchto tyčích už bude veškeré vybavení včelnice. Proti mravencům chci na každou nohu použít plechovku s 12 mm dírou ve dně (budou na těch závitových tyčích). Vnitřní stěny pomazané vazelínou a dnem nahoru, aby tam netekla voda. Tvoří to takový límec nad zemním vrutem. Navíc jsem včera v receptáři slyšel, že mravenci nemají rádi křídu.

RE: Podstavce pod úle - Miroslav Matucha - 27.06.2016 05:27 PM

Mravence bych neřešil. Mám úly i s oddělky na různých místech v lese i na mezích, kolikrát kousek od velkého mraveniště. Mám zde i výběr různých druhů mravenců. Od prťavých až po centimetrové macky. Některé období se mravenci v úlech pohybují, pak zas najednou zmizí. Jsou ale vždy mimo dosah včel, na podložce, či v uteplivce. Jen dvakrát mně napadli včelstvo. Jednou když jsem nasypal roj do japonce a on při tom asi přišel o matku. Úl jsem přenesl ale roj stejně nestavěl, nenosil, včely padaly hlady a uhynul. A podruhé jsem pomáhal lesními mravenci napadenému úlu u domu. Chodili k nám skoro 50 metrů. Ten rok se v něm stejně objevily poškozené včely s DWV a i přes léčení KM v zimě uhynulo. Takže si myslím, že když se mravenci pustí do včelstva, tak mu něco je. Dalo by se to brát i jako indikátor zdraví. M.M.

RE: Podstavce pod úle - Jindřich Šafránek - 27.06.2016 05:46 PM

(27.06.2016 05:27 PM)MirekMatucha napsal(a):  Mravence bych neřešil. Mám úly i s oddělky na různých místech v lese i na mezích, kolikrát kousek od velkého mraveniště. Mám zde i výběr různých druhů mravenců. Od prťavých až po centimetrové macky. Některé období se mravenci v úlech pohybují, pak zas najednou zmizí. Jsou ale vždy mimo dosah včel, na podložce, či v uteplivce. Jen dvakrát mně napadli včelstvo. Jednou když jsem nasypal roj do japonce a on při tom asi přišel o matku. Úl jsem přenesl ale roj stejně nestavěl, nenosil, včely padaly hlady a uhynul. A podruhé jsem pomáhal lesními mravenci napadenému úlu u domu. Chodili k nám skoro 50 metrů. Ten rok se v něm stejně objevily poškozené včely s DWV a i přes léčení KM v zimě uhynulo. Takže si myslím, že když se mravenci pustí do včelstva, tak mu něco je. Dalo by se to brát i jako indikátor zdraví. M.M.

Koncem května jsem dva oddělky s matečníky dal v plastových ůkách na 5rámků jen s očky přímo na zem , druhý a třetí den tam včelám lezly zasíťovaným dnem na těsto mravenci, malí i lesní , třetí den už ne. Myslím ,že si to i slabý oddělek v malém prostoru dokáže před přílišnou drzostí mravenců ubránit, stejně jako to zvládnou v přírodě.