![]() |
Péče letošní o oddělky - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Péče letošní o oddělky (/tema-Pece-letosni-o-oddelky) Všechny stránky |
RE: Péče letošní o oddělky - Tomáš Palata - 22.06.2022 05:29 PM Já těsto dávám zezadu do podmetu (mám vysoký). Oni si pro to dojdou. A nemusím řešit rám, tepelnou stabilitu a rušení je výrazně menší. Obal naříznu, částečně odklopím a dám do podmetu na podložku. Zavřu česno, nechám očko v 1.NN. Ale jen v případě, že mám zasíťované dno a podložka nezakrývá celé síto. V očekávaných letních vedrech to jen přes očko neuchladí. RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Marx - 22.06.2022 09:07 PM Ramek velikosti nastavku vysoký 2,5cm RE: Péče letošní o oddělky - Pavel Cirman - 23.06.2022 11:57 AM Ten rámek mám taky. Jediná nevýhoda je ta, že mezeru mezi horními loučkami a fólií prostavují divočinou. RE: Péče letošní o oddělky - Jindřich Šafránek - 24.06.2022 11:10 PM (23.06.2022 11:57 AM)Pavel Cirman napsal(a): Ten rámek mám taky. Jediná nevýhoda je ta, že mezeru mezi horními loučkami a fólií prostavují divočinou.Samozřejmě se prostavováním vršku včely snaží zamezi úniku tepla, myslí dopředu již se připravují až zima přijde. Nic na světě nedává jen výhody ale i nevýhody jde o poměr mezi tím. Někdy mi staví i v rámečku výšky cca 5 cm plásty od loučky směrem vzůru. RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Sláma - 08.07.2022 12:57 PM Prosím zkušené - jak se pozná tichá loupež? A také pokud chci slabším oddělkům pomoci přidáním zásobního plástu s pylem, kam jej nejlépe umístit - hned vedle plodu (bych si myslel) nebo až na kraj před zásoby sladiny? Děkuji RE: Péče letošní o oddělky - Tomáš Fuit - 08.07.2022 08:36 PM S tím mám letos jistou zkušenost - nezvykle rušno u česna - i vpodvečer - někdy je to jen "o něco málo rušnější" než jinde . Včely nebojují a vypadají při bližším pohledu celkem spokojeně. Nenosí moc pylu. Při běžný loupeži kromě soubojů u česna obletujou úl a hledají škvíry kudy dovnitř.. Myslím, že existujou i mezistupně mezi obojím. RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Marx - 10.07.2022 09:25 AM Tichou loupež poznám podle toho, ze oddelek nemá žádné zásoby. Tak ho nakrmim ještě jednou a když ani potom nemá žádné zásoby odvezu ho někam pryč . Buď se vzpamatuje nebo ne. Ztráty jsou povoleny. Zrovna tak pomoc ramkem s pylem. Nedělám …pomáhám jim krmenim a tak jediná jejich starost je pyl. Samozřejmě jde poznat vcelu , která startuje z úlu těžká ale rozhodují ty zásoby. RE: Péče letošní o oddělky - Rastislav Rosa - 09.08.2023 05:16 PM Dá sa takýto odloženec (ako je v Jirkovom videu), v takejto sile a množstve plodu, zimovať aj na 2x9 rámikov, ak je k dispozícií 8-9 rámikov so spracovanými zásobami? |