![]() |
Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Nemoci včel (/forum-Nemoci-vcel) +--- Téma: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) (/tema-Mor-vceliho-plodu-AFB-American-Foulbrood) Všechny stránky |
Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 08.03.2013 07:42 PM Slušný snímky AFB, stojí za to být připraven. http:/brainfactory-martens.de/cms/cmsShowPage.php?p=34 nebo jen brainfactory-martens.de pod imker - fotos - AFB RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Leoš Dvorský - 21.01.2014 07:51 PM (21.01.2014 02:11 PM)Crha Karel napsal(a): Odběr zimní měli je třeba využít především pro svá pozorování stejně tak jako čteme z podložek během roku. Kdo tu možnost má, odebere od všech jednotlivé vzorky, z cca poloviny si udělá vlastní flotaci a má i představu jak na tom bude, když druhou pošle na veterinu. Přistoupil jsem k tomu teprve letos, protože už nejsem členem svazu a musím si vše (a rád) zařídit sám. 95% včelstev čisto a to jedno jediné problémové, které jsem se už na podzim plánoval zrušení, by mě zkreslilo celý směsný vzorek. To je jeho největší slabina. Karle já bych to nevyužíval ani na MVP. K čemu by to bylo? Kdyby nebyl MPV, nebyly by ani včely. Totéž je u kleštíka i když se říká, že je to nový parazit. Jen ta naše včela má méně genů se s ním vypořádat, na rozdíl od té východní. I z tohoto pohledu je vidět, jak se někteří vědci mýlí,když tvrdí, že naše je její mladší sestřenice, opak je pravdou a vo votom to je. :idea:LD RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Crha Karel - 21.01.2014 08:07 PM Nojo, ale to je v této fázi příliš radikální. Třeba nám postupných kroků ... RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Aleš Molčík - 21.01.2014 10:09 PM Tak to aby jsme z etického kodexu vypustily to o kvalitě medu, jelikož pokud najde veterinář v medu spory MVP je takový med označen za zdravotně závadný a nesmí se uvádět do oběhu. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 22.01.2014 03:01 PM (21.01.2014 10:09 PM)Aleš Molčík napsal(a): Tak to aby jsme z etického kodexu vypustily to o kvalitě medu, jelikož pokud najde veterinář v medu spory MVP je takový med označen za zdravotně závadný a nesmí se uvádět do oběhu.Nejde ale ani tak o zdravotní závadu, jako možnost dalšího šíření. Praktická rada - pokud pošlu vzorek z panenského plástu, je vše O.K. a dotatční titul rozboru medu splněn. Kdyby náhodou ne, pak je oheň dobrá varianta. Jinak mor je svinstvo, o tom žádná, přeci jen je to záludnější, než ty roztoči. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Leoš Dvorský - 22.01.2014 11:40 PM Tak to nějak mluvíme každý o něčem jiném, myslím. Mohu uvést příklad Dr. Linharta, resp. těch ,kteří mu tam dělali kontrolu, prohlídky, včelaři v jeho okolí (rozhodně nejsou kamarádi). Kolem se pálilo a on přemetl na mezistěny. Výsledek byl 10 na2, tedy nula nula nic. Jaký dopad to mělo na kvalitu medu? Tím, že spálím postupně celou republiku, nic neřeším, protože MVP stejně nevymýtím. Budu moci začít ihned znova tam, kde jsem začal před léty (jen si pár lidí namastí kapsy za oddělky a zprčí celou genetickou variabilitu u nás). Tedy při současných metodikách ošetřování. Proto také tzv.Plán eradikace (vymýcení), který prosazují někteří teoretici je nesmysl, měl by to být plán omezení, zvládnutí, nešíření a pod. To chce ale znalosti a také odpovědnost! Původce MVP a včely k sobě nerozlučně patří, to je jeden ze základních přírodních zákonů. Když nebude MVP, nebudou včely, když nebudou včely, nebude MVP. MVP je především problém veterinářů a včelařů, ne včel, ty s ním žijí, miliony let. To jen my ho šíříme , možná nad rámec normálu . Totéž se týká V.d. 95% včelařů, možná i více jej záměrně rozmnožuje svou zootechnikou, která odporuje přirozenému biorytmu a tak nezbývá to, co máme. Tedy buď současnou, kritizovanou metodiku, nebo ty současné velmi nekoordinované a mělké pokusy o metodiky s plošným podtextem, jen jinými prostředky (KM, KŠ, ....). Myslím si, že spousta kritiky třeba současné metodiky nemá vůbec oporu v odbornosti a faktech (článek rok a autora jsem záměrně vymazal, abych se někoho nedotkl, nakonec to není ani tak důležíté, není ojedinělý), ale především v emocích a prosazení osobního ega. Takhle se ale problém nedá vyřešit, ale jen zesílit. Vezměte si jen tohle. Loni v červnu byl poměr včelstev doporučitelných k ošetření a těch, u kterých to nebylo vůbec třeba 1:14. Tedy na 14 včelstev, která nepotřebovala nic připadalo 1, kde to třeba bylo. No když to člověk udělal, měl na sezonu klid. Kdyby to tak bylo v celé republice (což je téma na diskuzi, asi to bude všude jiné), jaká by to byla ohromná úspora chemikálií, která se do včelstev, pro jistotu nebo podle nějaké metodiky nebo jen z neznalosti, protože to někdo řekl ,napumpují? Nemluvím už o zvýšené kondici a pohledu selekce. Skalpelu ne kladiva je třeba! Něco podobného to bude u MVP, jen je to třeba poznat. Proto jsem byl k těm porocentům, kdy ještě ano a kdy už ne a pálit, byl velmi skeptický a než palba od boku ( ono to nic jiného nebylo), to snad už vůbec nic, tedy ne okamžitě. Rozhodovat se má se znalostí věci a po řádné analýze, diskuzi a prognozách do budoucna. Já bych tomu dal rok práce čas a pak teprve rozhodl. To je jen můj názor, přístup, nemusíte ho akceptovat. LD RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Aleš Molčík - 23.01.2014 12:56 AM Já zase mám svoji vlastní zkušenost s dvouletým provozem, vše nové, a po přestěhování stanoviště nalezena klinika. Zkoušel jsem u oddělků, rovněž s klinikou, ten "ozdravný" proces tj. smetenec do nového rojáku, tři dny ve sklepě o vodě, potom náběhem usazení do nového na mezistěny a krmění cukrovým roztokem a po cca 14 dnech nalezena klinika opět. Takový pokus než udělaly na veterině rozbor z prvního nálezu. Tehdy platila likvidace nad 50% potvrzené kliniky a to se naplnilo. Takže nejsem přesvědčen a mám to vyzkoušeno, že nějaké přemetání není univerzální návod. Na původním stanovišti a v jeho okolí nebyl mor zjištěn, ani po odběrech měli a vyšetření veterinou okolních stanovišť. Potom jsem začal chodit , co by funkcionář, na prohlídky s veterinářem po stanovištích včelařů a takže sem se dostal k výsledkům vyšetření a měl možnost porovnat s realitou stavu hledání kliniky. Při deseti na druhou nemá cenu kliniku hledat, tady celkem ozdravná opatření fungují a další rok rozborem měli sledovat. Deset na třetí, tam se to láme, protože to může být 1000 spor, ale také 9 999. To je jediné napadení, kde má ještě smysl hledat kliniku a když se najde, zlikvidovat konkrétní včelstva a zbytek ozdravná opatření a dál stanoviště rozborem měli sledovat. A u deseti na čtvrtou a víc, tam už není co řešit, tam ta klinika je vždy a u poloviny a víc. Tady také nemá smysl úly otvírat, takové stanoviště může jít na oheň rovnou celé. Když se objeví na stanovišti mor, řešit nějaká procenta a přitom neřešit stupeň napadení je docela nelogické anebo je za tím jiný zájem. Ale zkušenosti jsou i jinde, někde kolem Kyjova před lety taková podobná akce se stupni napadení probíhala a bylo to v součinnosti s veterinou. Ale to by ta včelařská vyhláškotvorná inteligence musela začít brát praxi jako fakta, ale takový tam nejsou. MVP s poživatelností medu a jeho kvalitou nic společného nemá, dokud se taková sklenice od medu nedostane do kontejneru kde, hlavně mimo snůšku, ji včely spolehlivě najdou. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Leoš Dvorský - 23.01.2014 07:23 AM Tak to není nic proti tomu, co jsem napsal. Nic není na 100% a ni být nemůže.Při klinice oheň, to souhlas. Jenže je třeba tu praxi obrátit. Nečekat na veterinu, která, když se najde nebo potvrdí klinika, začníná s pálením v době vrcholného rozvoje včelstev, tedy s několikaměsíčním zpožděním. Je třeba , aby to bylo věcí a zájmem včelaře. TEdy, když včelař zjistí kliniku (nebo podezření, ale měl by MVP rozpoznat třeba od tzv. pytlíčkovitosti,variant varroázy), odebere vzorek a spálí to okamžitě, provede ozdravná opatření na stanovišti (nebudu vyjmenovávat nejde přeci jen o přemetení tam, kde klinika nenalezena do vydenzifikovaných úlů) a po rozborech (výsledcích) a ozdravných opatřeních se bude rozhodovat o případné náhradě, resp. výši, to by mělo být pevně stanoveno sazeb níkem. Mohlo by to fungovat podobně jako současný SF u ČSV nebo tak nějak. Mimo to, vím, že např. Z.Žák v minulosti selektoval na MVP a úspěšně. Ta včelstva byla schopna zvládnout slabé a střední nakažení. Bohu žel dnes se již tomu nevěnuje. Tehdy to dělal v Polsku, kdo to bylo možé. S těmi včelstvy ale měli zkušenosti včelaři z Královedvorska. Tam to ta včelstva ihned v prvopočátku nezvládala, ale po zapracování to po roce bylo již na stejné úrovni jako u jiných kmenů MVP. Myslím, že není třeba se u všeho hned děsit, je třeba poznat a pak s rozvahou řešit. Strach je špatný rádce. Současná praxe mi přijde jako schozofrenní jednání a lítáme od zdi ke zdi. Tím mám ale namysli i varroázu nejen MVP.Málo se věnuje pozornost prevenci a ta u MVP lze dělat dost efektivně. LD RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Aleš Molčík - 23.01.2014 09:02 AM Viděl jsem toho u různých včelařů dost, i jak se snaží schovávat celé úly i se včelstvy aj., takže moje iluze jak by šlo moru předcházet bez biče v ruce jsou pryč. Prevence by mohla fungovat, ale ta zase musí být nařízena shora, když se před lety tlačil na Tovačovsko mor, v podobě ochranného pásma, tak předseda OO oslovil okolní ZO, které nebyly v ochranném pásmu, aby si nechaly dobrovolně vyšetřit měl na MVP s tím, že to OO zaplatí. Svolávaly se mimořádné schůze a hlasovalo se. Výsledek byl ten, že nikdo s dobrovolným vyšetřením nesouhlasil, protože by se ten mor mohl najít a to nikdo nechtěl. Jediná možná prevence je postupovat povinným vyšetřením měli pro všechny a řešit podle stupně napadení. Kleštík je v pohodě, ten kdo se nestará přijde o včely, ale u moru kdo se nestará, rozšiřuje nemoc do okolí a při průměrné obnově díla to můžou být i desítky let a není jak toho člověka přesvědčit, protože to je mentalita co to nepochopí. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Jan Hucko - 23.01.2014 10:45 AM evidentně nebyl z ŠPV ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Leoš Dvorský - 24.01.2014 02:21 PM (23.01.2014 09:02 AM)Aleš Molčík napsal(a): Viděl jsem toho u různých včelařů dost, i jak se snaží schovávat celé úly i se včelstvy aj., takže moje iluze jak by šlo moru předcházet bez biče v ruce jsou pryč. Prevence by mohla fungovat, ale ta zase musí být nařízena shora, když se před lety tlačil na Tovačovsko mor, v podobě ochranného pásma, tak předseda OO oslovil okolní ZO, které nebyly v ochranném pásmu, aby si nechaly dobrovolně vyšetřit měl na MVP s tím, že to OO zaplatí. Svolávaly se mimořádné schůze a hlasovalo se. Výsledek byl ten, že nikdo s dobrovolným vyšetřením nesouhlasil, protože by se ten mor mohl najít a to nikdo nechtěl. Myslím žetotéž platí o MVP. Kdo se nestará přijde o včely. Mor se prostě vymýtit nedá. Je bláhové si myslet, že když spálím včely z blízkého nebo širokého okolí, že jsem mor vymýtil. On se jen nenašel v odebraných vzorcích. Ve skutečnosti je všudypřítomný i tam, kde se doposud oficielně nenašel, nenašla se klinika, včelstvo se s ním vyrovnává a pod. Tak je třeba se starat. Např. ročně obměňovt z 1/2 dílo, v pravidelných cyklech dezinfikovat úly (5 let) , rámky, loučky, dna (ročně-2roky), mít pod kontrolou dovozy včel a úlů do lokality, třeba preventivními prohlídkami o věřit a použit testerů, třeba namátkově, třeba i ta měl. Tomu já říkám prevence trvalé ne kampaňovitá jako nyní. To je motivace zevnitř, tedy od včelaře a to se ví obecně, že vnitřní motivace je daleko účinnější než motivace vnější, tedy v tomto případě vzorky měli organizované někým se shora, tedy v případě, kdy se seženou peníze. Ty jsou až na prvním místě. Já si jsem zodpovědný za svoje včelstva, funkcionář spolku je spoluzodpovědný za svůj spolek a t.d. Jenže to současné je organizováno opačně. Já nevylučuji, že se najdou lidé, kteří prostě toto nehodlají dělat,ale jiná cesta podle mne není než vzdělávat, ukazovat, vzdělávat a zase ukazovat. Nakonec je tu i veterinář, můžu se s ním domluvit na odběru vzorků u těch, kteří system neakceptují nebo ohrožují okolí. U nás jsme pálili mor před cca 30 ti roky. To si kluci v sezoně přivezli napadená včelstva ze Zamach, na podzim jsem to již věděli a stačili spálit. Kdy by současný systém tento převoz zachytil????? Tohle nás učili naši tátová a dědkové a myslím, že předběhli dobu a byli i mnohem levnější. Můžeme se od nich učit i když to taky není na 100ˇ%. 100% ní může být jen naše vůle změntit metodiku a především svoje přístupy, i v tom vidím šanci pro včely i sebe. LD RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Martin Smutný - 27.01.2014 01:54 PM Něco ze sousedního dvorka - byl jsem v listopadu na nějaké přeshraniční akci v Sasku, která se věnovala současným postupům při napadení MVP (Němci jej nazývají tuším Americký mor). Poslední roky oficiálně zkoušejí tuto dost liberální metodiku: - napadené včelstvo sesypou do původního plodového nástavku bez díla, překvapivě ani nevězní ve sklepě, ale nechají na stanovišti volně létat za potravou - asi 2x po 2-3 dnech odstraní divočinu - pak osadí včelstvo do nového (či vydesinfikovaného) úlu s novými rámky a zlikvidují (vydesinfikují) původní plodový Česká strana s jediným názorem OHEŇ byla dost vyděšena, zejména z oblastí u hranic. Pro zajímavost - v Sasku se pokouší vydesinfikovat vše - nástavky (opálení, sterilizátor), rámky (horký louh), vosk (olejové lázně na 160°C) apod. Zařízení si půjčují. Když jsem ale viděl pracnost a nebezpečnost při styku s chemikáliemi, tak tady je ten oheň dobrý sluha.... RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Aleš Molčík - 27.01.2014 03:56 PM Ten Německý způsob má to jednu vadu na kráse, i když se podaří vše dezinfikovat, tak včely, přesněji trávicí soustavu, dezinfikovat nejde. A mor přenáší včely, takže je velkou neznámou u takového včelstva do jaké míry jsou včely nakažené. Slabší nakažení ustojí a ozdraví se, ale jak je ve včelstvu více nakažených včelstev, tak můžou dezinfikovat pořád dokola. Ale hlavní věcí, je snažit se dohledávat ohniska. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 27.01.2014 04:08 PM Zkušenost z našeho ohniska ukazuje především na kvalitu matek. Podle všech indicíí v okolí mor vždy byl, jen z diagnostikou a postupem pásma byl odhalen. U nás prvně u odjinud přesunutých včelstev. Pak se postupně objevoval, především v chovech s matkou nakoupenou ze šlechtitelských chovů. U mne osobně od vyhlášení ohniska po zjištění spor v měli uběhli 4 roky s každoročním pálením v okolí. Spory a následně klinika pak nalezeny v jediném včelstvu ze 20 na stanovišti, s matkou loni koupenou z chovu / na rozdíl od ostatních, místních, nijak nechovaných matek /. S ohlédnutím zpět / do té doby jsem mor neviděl / musím říct, že náznaky by byli cvičenému oku patrné už dřív, ale po celé ty 4 roky bez nálezu a včely v super kondici, což konstatoval i prohližitel. Potvrzuje to to, co říká Leoš, jestli to teda správně chápu, dobrý místní chov je záruka toho, že mor nebude problém. Kdyby to takhle fungovalo i s varoázou, je to super. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Debora - 27.01.2014 06:14 PM aktuální seznam ostře sledovaných prostorů s výskytem AFB podle PSČ: amerikanische Faulbrut info amerikanische Faulbrut asanace AFB (Deutsch) RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Leoš Dvorský - 27.01.2014 06:30 PM (27.01.2014 01:54 PM)Martin Smutný napsal(a): Něco ze sousedního dvorka - byl jsem v listopadu na nějaké přeshraniční akci v Sasku, která se věnovala současným postupům při napadení MVP (Němci jej nazývají tuším Americký mor). Poslední roky oficiálně zkoušejí tuto dost liberální metodiku: Ono to funguje ale jen na slabé a střední zamoření. Tedy když si toho všimne včelař včas. Pak už jen oheň. Ta smetená včelstva se musí nechat hladovět. Dělá se to tak, že se včely přesypou do nového na mezistěny (volná stavba je lepší), matka se dá do klícky a teprve po 3-4 dnech se začne krmit /to si už přinesené zásoby spotřebují/, včely začnu stavět a pak seteprve pustí matka. Dříve jsem se na každé schůzi dozvídal, že je třeba obměnit 1/2 díla a dezinfikovat úl každé 3-5 let. Kdo to dělá dnes? Prevence je lepší než nic. (27.01.2014 04:08 PM)schützmeister napsal(a): Zkušenost z našeho ohniska ukazuje především na kvalitu matek. A prevence, prevence, prevence. Dobré jsou knížky o MVP a dezinfekci z VÚD, pomalu to rozdáváme celé členské základně (je nás nyní 113). Na varroázu to fuhnguje, ale je to o něčem jiném, řekl bych, že MVP je jednodušší k zvládnutí, resp. předejití mu, ale hrát si s ním není radno. Raději se snažit předejít než řešit, to by měla být zásada a neohrožovat druhé ( třeba monitoring). Nakonec si vezměte co to udělá s infekčním tlakem, když se včelstvo každé 3 roky přesype na mezistěny a odstraní zavíčkovaný plod třeba na konci hlavní snůšky (tohle musí každý podle sebe),kdy je zavíčkovaného plodu nejméně. Dá se říci, že zabijeme 2 mouchy jednou ranou (sice ne na 100% ale i to je dost). LD RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 27.01.2014 07:24 PM (27.01.2014 06:14 PM)Debora napsal(a): asanace AFBUdělal jsem k desinfekci zajímavý postřeh - používám jako zimní kryt dna silnou plastovou podložku / jasně není to moc eko, ale zatím mne nic chytřejšího nenapadlo - je to na měl, ale prvoplánově to kryje dřevo před zimním bordelem, čili pak tolik neplesnivý /. Ta podložka je v úle od listopadu do března, dubna, v době kdy včely nelítaj. Na léto ji vyndávám a desinfikuju v louhu + omeju saponátem. V louhu to nechávám tak týden. Je to hladký PP plast. A teď se dostávám k jádru pudla - podložky fungl nové chytnou u krajů někdy koncem sezony mírnou zelenou plíseň. Ale podložky již použité a desinfikované mají kompletní potah plísní nejdéle do koncem prosince. Závěr: jestliže takto kvalitně desinfikované plasty pžesto vykazují zcela evidentní a jasně odlišitelné napadení plísní od podložek nových, jaká je asi kvalita desinfekce při pouhém omývání dřevěných prvků horkým louhem ? Je to asi lepší než nic, ale rozhodně se tím nezničí žádné spory, natož moru. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Debora - 27.01.2014 08:12 PM Nářadíčku sterilovat ultrazvukem. Dřevo nejlépe vypálit hezky do černa jako u amerických bourbon sudů, musí dostat nádhernou strukturu krokodílí kůže "alligator char" , jinak se těch sporů nezbavíš. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 29.01.2014 01:47 PM (27.01.2014 08:12 PM)Debora napsal(a): Nářadíčku sterilovat ultrazvukem. Dřevo nejlépe vypálit hezky do černa jako u amerických bourbon sudů,S těmi sudy nejde o vypalování, nýbrž smolení - naleje se tam smůla, což na snímku není vidět, zapálí se a se sudem se točí, zhasí se to a zase se točí, jde o to dostat smůlu, do spár a že drobet hoří, nevadí, hoří pomalu. S úlem by to asi moc nešlo. Ikdyž vypálíš dno do barvy černého uhlí, je stejně do vánoc zelený. Nejlíp to zvládaj včelky sami, když to zvládaj. Ale nic proti desinfekci. Ani ta smůla by nemusela být marná. Jak funguje ten ultrazvuk ? RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Debora - 29.01.2014 03:04 PM Smolení a vypalování dřeva jsou zcela rozlišné kroky. Tepelná úprava dřeva má tři důvody: 1. rozložit větší sloučeniny makromelukul dřeva na menší 2. odstranit pryskyřičné látky na povrchu dřeva 3. vytvoří na povrchu "aktivní" vrstvu uhlíku Ale píšeme o tom, jak odstranit spory AFB z porů dřeva Čištění ultrazvukem je založen na principu kavitace kapaliny, která je závislá na frekvenci (20 až 200 kHz) ultrazvuku (světelného vlnění). RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Aleš Molčík - 29.01.2014 03:59 PM Myslím, že pokud jde o spory moru, tak tady vypalování nepomůže, protože spory se dostanou i centimetr do dřeva. Jde o vysráženou vlhkost která se vsakuje do stěny a spory moru bere sebou. Na nástavky by mělo fungovat máčení v parafínu, který je nahřátý na 200°C cca 10 minut. A nebo jestli by nebylo možné na takovou teplotu nahřát olej? Určitý je jedno, dvouplášťové zateplené úly mají smůlu. A jedna novinka z dnešního dne ze stránek http://www.beedol.cz RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Milan Bencúr † - 14.09.2014 09:42 AM Pohroma. Tak hovoří včelaři o moru včelího plodu, který řádí na východní Moravě. Ohniska se objevila ve třech desítkách obcí, nejvíc je jich na Zlínsku. První případy zaregistrovali veterináři už v dubnu v Ratiboři, Lidečku, Hošťálkové a Nedachlebicích. Od té doby se nákaza šíří téměř geometrickou řadou. Naposledy se vyskytla v Zádveřicích, Kaňovicích, Doubravách či v Jasenici u Valašského Meziříčí. Veterináři evidují nákazu na 115 stanovištích. „Už jsme zlikvidovali 98 ohnisek,“ vypočítal Petr Jínek z Krajské veterinární správy. http://zlin.idnes.cz/vceli-mor-ve-zlinskem-kraji-zdrazi-med-dx8-/zlin-zpravy.aspx?c=A140820_2092189_zlin-zpravy_ras [attachment=691] RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 14.09.2014 02:08 PM (14.09.2014 09:42 AM)MilanBencúr napsal(a): Pohroma. Tak hovoří včelaři o moru včelího plodu, který řádí na východní Moravě. Veterináři evidují nákazu na 115 stanovištích.Jo přesně v duchu Bubáků : "už třista let tu bydlím, a ještě jsem tu žádný strašidlo neviděl.":-D ![]() A pak přijde veterina . Copak dělali ty roky před tím ? 115 ohnisek za tři měsíce - to je horší než ebola ! RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Debora - 09.10.2014 10:46 PM MVP, veterina, asanace RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 10.10.2014 01:04 PM (09.10.2014 10:46 PM)Debora napsal(a): MVP, veterina, asanaceMoc hezký - ale taky to bere plást po plástu. Inspirativní je ta pinzeta, to mě nenapadlo, zkusím. Taky je dobře vidět jako spojitý příznak, mumie na okraji, to je zajímavé. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Rasťo 71 - 13.11.2014 11:08 PM Toto ste čítali? http://budejovice.idnes.cz/mlady-vedec-objevil-jak-odhalit-vceli-mor-fpc-/budejovice-zpravy.aspx?c=A141110_084954_budejovice-zpravy_khr Mám rád šikovných a ambicióznych mladých ľudí, hlavne keď sú zapálený pre dobrú vec ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Aleš Molčík - 13.11.2014 11:47 PM Včera to bylo v TV. Vyšetření se provádí, že měl se smíchá s nějakým roztokem a ten se nanese na destičku a podle počtu nějakých teček se určuje stupeň napadení. Cena na jedno včelstvo by měla být cca 30Kč. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 15.11.2014 02:11 PM (13.11.2014 11:47 PM)Aleš Molčík napsal(a): Včera to bylo v TV. Vyšetření se provádí, že měl se smíchá s nějakým roztokem a ten se nanese na destičku a podle počtu nějakých teček se určuje stupeň napadení. Cena na jedno včelstvo by měla být cca 30Kč.Jo, leta už to prodává Medokomerc, jen za jiný peníz. Cena by "měla být" tj. jde o jeho výrobní náklad, nikoli prodejní cenu toho, kdo to bude prodávat. Jsem trochu skeptik, když porovnám cenu rozlívané KM a cenu KM desek vyráběných Dolem. Ono nápad a výrobní kapitál jsou dvě různé věci. Jenom ten sluneční úl - předloni vynálezce popisoval, jak zavalí evropský trh a nebude už třeba žádné léčby a letos po výrobku v obchodě neštěkl pes. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 26.12.2014 08:53 PM zajímavý čtení http://www.pv.sk/vcely/choroby_clanky004.asp ty Erichové už jsou asi 4 - ale na gůglu houby obrázky, jen pá, škoda. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - terez.c - 19.01.2015 02:12 PM V Americe mají na vyhledávání moru včelího plodu vycvičného psa, má i nějaký certifikát a už cvičí další. Jeden pes pročmuchá za den 1000 včelstev ![]() http://video.nationalgeographic.com/video/news/150114-news-american-foulbrood-dog?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_content=link_fb20150117video-dogvod&utm_campaign=Content&sf6954710=1 Kdyby za jedno včelstvo pes bral 30 korun, byl by to brzo nejbohatší pes na světě ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 19.01.2015 02:26 PM (19.01.2015 02:12 PM)terez.c napsal(a): Kdyby za jedno včelstvo pes bral 30 korun, byl by to brzo nejbohatší pes na světěA což teprve 500Kč jako VúVč Dol ![]() Necvičíš psi ? Já to zkoušel sám, musí být dobrý okolní klima, ale tak po dvou úlech už nevím, odkud to jde ![]() Naučit to psa nebude žádnej problém. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - terez.c - 19.01.2015 02:49 PM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nevycvičím psa, když nemám mor, takže otázka zní, kdo má psa i mor? ![]() ![]() ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - goro - 19.01.2015 09:24 PM skúška dopadla zatiaľ na mor negatívne ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Debora - 20.01.2015 01:37 AM krásný Shortie, chytá myši? RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - goro - 20.01.2015 08:02 PM ...chytá ako ďas ![]() v jeseň keď chytí viac ako jednu myš za deň, zakladám na letáče mriežky... ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Debora - 24.01.2015 08:22 PM Aktuální stav AFB v Německu RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 25.01.2015 10:31 PM Jak je ta země malá - přesně za naším pásmem za hranicema následuje to Bavorský ![]() Vůbec tohle by někdo měl poslat na SVS - zvlášť dobrý je Cheb, kde to maj bavoři hned za městem a u nás celý západní čechy "čistý". A pak - kde se ten americkej mor u nás vzal - imperialisti ho množej hned za hranicema. ![]() ![]() ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - terez.c - 26.01.2015 02:51 PM Michale, já jsem původně z Chebu a to je taková černá díra, co jinde okolo existuje, v Chebu zmizí, není, nefunguje... zvláštní místo. Je možné, že i ten moc díra odsála a vyplivla někde jinde ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Aleš Molčík - 26.01.2015 08:46 PM Mohu potvrdit, jel jsem za zakázkou do Chebu a poprvé v životě jsem místo instinktu cestovatele musel použít v mobilu GPS ( v našem hanáckém překladu Gde Proboha Su) a ani ta se moc nechytala, takže jsem nakonec k cíly dorazil pomocí místních co mi poradily kudy tudy. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Jan Brunclík - 26.01.2015 09:54 PM Terko z tou černou dírou : je celkem hezký hrad v Chebu objevil jsem ho nedávno, navštívil a celkem hezké místo, nedaleko jsou Františkovi lázně, SOOS rezervace http://www.krusnohorci.net/vylet/214-prirodni-rezervace-soos, kde je také hezké podívání, pak Žírovice - motýlí farma. http://www.motylidum.cz/galerie.htm. Ale Cheb jako takový asi bych tam bydlet nechtěl. Jen jsem chtěl říct, že jižní čechy jsou hezké a odsuzovat je třeba kvůli Temelínu nedaleko Hluboké by nebylo hezké. Je pravda, že dopravní značení okolo Chebu, ale i na karlovarsku je mizerné, ale to není jen okolo chebska a karlovarska je to i jinde. Je dobré, že jsi natrefil na ochotné lidi Aleši. Lidé jsou různé ![]() Mimochodem kam až se dá dostat v tématu : Mor včelího plodu - AFB k 26.1.2015 Mapové výstupy ohnisek nebezpečných nákaz a ochranných pásem http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_nak/#mapa=MVP RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Debora - 27.01.2015 12:12 PM na tu malou republiku je toho v Česku požehnaně. Slovensko RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Rasťo 71 - 27.01.2015 02:18 PM A na Slovensku vyznačujú blbosti, minulý týždeň som volal na veterinu do Trnavy, že nám nedali vedieť o ohnisku moru v Radošovciach -je to časť Jaslovských Bohuníc, vzdušnou čiarou 6,7 km presne!!!! Doktorko schuti zahrešil , vraj že to dá do poriadku! No ono to ohnisko v skutočnosti je v Radošovciach ale pri Senici! A teraz kočovníci hor sa kočovať podľa vet. mapy! RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Jiří Marx - 27.01.2015 03:40 PM (25.01.2015 10:31 PM)schützmeister napsal(a): Jak je ta země malá - přesně za naším pásmem za hranicema následuje to Bavorský Podívej se na výsledky Colossu.....nejvíc úhynů bylo v KV kraji, což leccos napovídá....zajímaly by mne výsledky plošného vyšetření na mor RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 01.10.2016 01:47 PM Nevidíte někdo pořádně morový mapy SVS ? Je tam nově někde cca ve Strakonicích - plošné jihočeské odběry. Asi nám to tady zase začíná. ![]() Je to jenom můj dojem, nebo už tam nově nepíšou, kde to ohnisko je ? V rámci utajení ? RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - coral - 01.10.2016 04:39 PM Vidim ohnisko Vimperk od 29.9. jinak nic. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Rasťo 71 - 01.10.2016 09:42 PM Choď na najbližšiu veterinu, tam ti presne povedia kde je ohnisko a kde bolo! Nič za to nedáš!! RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Radka Nývltová - 02.10.2016 03:00 PM (01.10.2016 01:47 PM)schützmeister napsal(a): Nevidíte někdo pořádně morový mapy SVS ? Je tam nově někde cca ve Strakonicích - plošné jihočeské odběry. Asi nám to tady zase začíná. Tady je to.... http://eagri.cz/public/app/svs_pub/mapy_nak/#mapa=MVP RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 02.10.2016 04:16 PM To já vím, kde to je, jen mě to hlásí, že používám starou verzi prohlížeče a ukazuje záznamy z roku 2013. ![]() Ona vůbec většina státních webů, aspoň co já koukám, je tak hypermodernizováná, že moc nefunguje. ![]() Zatímco kupříkladu zprávy z porad Pentagonu o postupu v Iráku a Sýrii mě normálně Googl překladač překládá do češtiny. Češi jsou prostě stále o krok vpřed. Asi. RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - Radka Nývltová - 02.10.2016 05:33 PM Tu 2013 tam mám na začátku taky, když ji zavřu, tak je pod ní aktuální stav.... RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - coral - 02.10.2016 08:19 PM Jeden cas jsem to mela podobne, neukazovala se mi ani mapa ucastniku SPV. Zkousela jsem aktualizovat. No mam linux a nebyla jsem moc uspesna, casem se to opravilo samo ![]() RE: Mor včelího plodu - AFB (American Foulbrood) - schützmeister - 03.10.2016 12:39 PM Jo, nechal jsem tomu čas a nakonec se to prochrochtalo. ![]() |