Forum Šance pro včely
Propolis - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Apiterapie (/forum-Apiterapie)
+--- Fórum: Propolis (/forum-Propolis)
+--- Téma: Propolis (/tema-Propolis)

Stránky: 1 2 3 4 5 6
Všechny stránky

Propolis - Kamil Kramný - 24.01.2013 04:45 PM

Odpařování propolisu. Přátelé ve včelařských překladech 2006/1 je popsán způsob a využití léčebných a desinfekčních látek při odpařování propolisu. Jednoduchým způsobem jsem využil zařízení na odpar látek proti komárům k odpařování propolisu za dodržení předepsané max. teploty! Více na http://www.apiterapie-kamil.cz
Smile Kamil

RE: Propolis - Leoš Dvorský - 25.01.2013 11:28 PM

Kamile, možná by stálo za úvahu vyzkoušet odpařování propolisu k diagnostice nebo i hubení V.d. Na tvém místě bych to zkusil. Je to také jedna z cest a bylo by jen dobře, kdyby se někdo do toho pustil. LD

RE: Propolis - Kamil Kramný - 21.03.2013 08:00 PM

(25.01.2013 11:28 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Kamile, možná by stálo za úvahu vyzkoušet odpařování propolisu k diagnostice nebo i hubení V.d. Na tvém místě bych to zkusil. Je to také jedna z cest a bylo by jen dobře, kdyby se někdo do toho pustil. LD
Jo jo zařízeníčko je již dnes vyrobené!!!! CCa. pro 7 uliček.
Teď zvažuji kdy ho použít?
Kamil

RE: Propolis - Miroslav Křížek - 21.03.2013 08:46 PM

(21.03.2013 08:00 PM)Kamil Kramný napsal(a):  
(25.01.2013 11:28 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Kamile, možná by stálo za úvahu vyzkoušet odpařování propolisu k diagnostice nebo i hubení V.d. Na tvém místě bych to zkusil. Je to také jedna z cest a bylo by jen dobře, kdyby se někdo do toho pustil. LD
Jo jo zařízeníčko je již dnes vyrobené!!!! CCa. pro 7 uliček.
Teď zvažuji kdy ho použít?
Kamil

byly by prosím k dispozici bližší informace? Zajímal by mne i ten článek, ale včelařím krátce a nemám odborné překlady. Myslím že by to zaujalo více včelařů

RE: Propolis - renttip - 09.06.2013 02:04 AM

měl bych dotaz k propolisu, mám následující problém. V úlech mám celkem dost propolisu, ale nikdy není bez příměsi vosku.

RE: Propolis - Milan Bencúr † - 09.06.2013 06:29 AM

S tým nemôže byť problém. Zozbieraný propolis sa od vosku bezpečne oddelí pri rozpúšťaní v alkohole. Následné precedenie vyluhovaného propolisu, napríklad cez servítok, je dostatočnou filtráciou.

RE: Propolis - Crha Karel - 09.06.2013 11:50 AM

Já používám protihmyzí pletivo přes celý půdorys nástavku. Oka jsou tak malá, že ziskem je čistý propolis bez vosku, sítě na podzim vložit do igeliového pytle a když je venku mráz, krásně jde vydrolit. Letos ale sleduji, že tmelí mnohem méně než loni.

RE: Propolis - renttip - 10.06.2013 02:15 AM

díky,zkusím oba způsoby.

RE: Propolis - Debora - 21.08.2013 01:53 AM

mohu doporucit natáhnout pod strop úlu místo plastu pytlovinu. Vcelstvo ji potáhne propolisí, ze to nestacíte sklízet Big Grin

RE: Propolis - Jaro Stoklasa - 21.08.2013 08:09 AM

(09.06.2013 11:50 AM)Crha Karel napsal(a):  Já používám protihmyzí pletivo přes celý půdorys nástavku. Oka jsou tak malá, že ziskem je čistý propolis bez vosku, sítě na podzim vložit do igeliového pytle a když je venku mráz, krásně jde vydrolit. Letos ale sleduji, že tmelí mnohem méně než loni.

Ja som používal tiež sieťky proti hmyzu, ale tento rok som na to nejako zabudol. Včely však lepili všetko propolisom tak silno, že mám problém čokoľvek rozobrať. Tam kde boli fólie sú hrubé pásy propolisu ako lepili fóliu k rámikom, kde bolo plátno, tam tiež. A rámiky sú potiahnuté propolisom takmer celé. Mal som zopár včelstiev, ktoré silno "propolisovali" aj predtým, ale tento rok úplne všetky.

RE: Propolis - Milan Bencúr † - 21.08.2013 09:58 AM

Tak to sa nám blíži skutočne tuhá zima Smile

RE: Propolis - Jaro Stoklasa - 21.08.2013 10:26 AM

Podľa predpovedí klimatológov vraj má byť zima dlhá, so skorým nástupom, ale len mierna... Ktovie, či to tak naozaj bude...

RE: Propolis - Crha Karel - 21.08.2013 10:28 AM

Potvrzuji, že od mého červnového záznamu zvýšily normo několikanásobně. Už jsem sítě odebral, nechal jeden den v mrazničce a opět vrátil. Třeba vytěžím propolisu víc jak medu Smile
Tuhá zima by nevadila, ale dlouhá ano (zvláště pro ty co zimují na melicitóze).

RE: Propolis - Jaro Stoklasa - 21.08.2013 10:44 AM

Ak by počas tej dlhej zimy boli krátke oteplenia, kedy by sa včely preleteli, tak by to ani nevadilo. Jeden včelár zámerne umiestňuje včely tak, aby boli v januári celý deň na slnku. Včelári v horách a januárové slnko využíva práve na to, aby sa včely v tenkostenných úľoch pri ojedinelom oteplení, ak nastane, mohli preletieť.

RE: Propolis - Martin Nezbeda - 31.08.2013 09:40 PM

Dnes mě včely pěkně prohnaly - zbaběle jsem prchl a přesto jsem koupil 4 žihadla ...a nebyl jsem jediný, i kamarád říkal, že jsou dnes ostré jak žiletky Smile

Abych dostál tématu - žena mi ta oteklá místa potřela lihovou tinkturou z konopí a propolisu a světe div se, bolest se utlumila a navíc se i poměrně dost zmírnil otok. ...a krásně mi voní ruce Wink

RE: Propolis - Crha Karel - 01.09.2013 09:20 AM

Propolisem prý včely potahnou celý vnitřní prostor úlu. Naskýtá se otázka, zda jsou potom stěny prodyšné?

RE: Propolis - Petr Mirovský - 01.09.2013 10:29 AM

Je spíš otázka, zda potáhnou skutečně celou plochu stěn. Zda tam nenechají volná místa a tím si sami neregulují prodyšnost.

RE: Propolis - Jaro Stoklasa - 01.09.2013 11:47 AM

Včely si jednoznačne v úli regulujú priedyšnosť. Minimálne sa o to vždy snažia.

RE: Propolis - Debora - 11.07.2014 05:12 PM

Sklizeň smoluňky

Propolis, dluž, včelí tmel, neboli smoluňka, je směs pryskyřice a vosku. Nejvýznamnějším přínoscem pryskyřičných šťáv je ve středoevropském prostoru topol. Sběr se koná během teplých slunečných dnů, kdy je pro včely lehčí materiál odkusovat.

Propolis je pro včelstvo desinfekční a stavební materiál. Nejdůležitější význam propolisu jsou však jeho antibakteriální účinky. Včelstvo mumifikuje propolisem usmrcené vetřelce, které není schopné vynést z úlu, potírá propolisem vnitřní část úlu a utěsňuje veškeré trhliny a otvory. Propolisem zatmelený úl chrání včelstvo před bakterií paenibacillus larvae, která může zapříčinit mor včelího plodu. Dále využívá včelstvo propolisu pro regulaci větrání úlu a ochranu česna. V podletí zúžuje včelstvo česno pro snadnější ochranu vstupu do úlu. Odtud pochází etymologický význam slova propolis (před městem).

V apiterapie je propolis univerzální antibiotikum. Účinky propolisu proti bakteriím (streptokoky, stafylokoky), virům (herpes, rhino- a onkogenní papylomaviry) a houbám (candida) byly prokázány v mnoha studiích. Dále byli zaznamenány inhibiční účinky na nádorové buňky rakoviny a onkologové doporučují svým pacientům před chemoterapí konzum propolisu.

další oblasti použití propolisu:

- antiseptické účinky proti plísním a podporuje hojení popálenin, modřin, žaludečních vředů a zánětů.
- léčba ekzémů, akny, zánětů, paradentózy, zubního kazu, hemoroidů a vypadávání vlasů, dále krevního tlaku, alergií, kožních onemocnění.

Naše včelnice je naše lékárna, během dlouhých zimních dnů můžeme snadno z propolisu vyrábět účinné léky na bázi cukru (globuli), etanolu (roztoky), nebo laktósy (tabletky).

[Obrázky: Propolis_Ernte_02.jpg][Obrázky: Propolis_Ernte_01.jpg][Obrázky: Propolis_Kugel_1600_01.jpg]

RE: Propolis - Aleš Molčík - 11.07.2014 05:51 PM

Já horní síto dávám do mrazáku a nebo nechávám na zimu až mrzne, protože zmrzlý propolis jde bez námahy vydrolit.

RE: Propolis - Leoš Dvorský - 11.07.2014 07:19 PM

(11.07.2014 05:51 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Já horní síto dávám do mrazáku a nebo nechávám na zimu až mrzne, protože zmrzlý propolis jde bez námahy vydrolit.

Právě jsem drátěnkou ošrábal ruce. U mně včely tmelí hodně. Včelstvo, kde byla plemenná matka dokonce zastavělo celé česno propolisem (3x25 cm) a nechaly v něm jen pár děr. LD

RE: Propolis - Aleš Molčík - 11.07.2014 09:55 PM

U mě také tmelí a jsem tomu rád, mám odpozorované, že včelstva která netmelí mají menší schopnost obrany a jsou náchylnější k vyloupení. Slovo propolis s obranou přímo souvisí. Je to z řeckého PRO tzn. před a POLIS tj. město. A před městem bylo nutné udržet nepřítele tedy před hradbami a včely staví hradby z propolisu a nejvíc v době loupeží.

P.S. propolis na rukou jsem vyřešil používáním rukavic, pouze když potřebuji jemnější činnost např. odchytit matku rukavice sundám. Používám včelařské a před prvním použitím ve včelstvu si je nasadím a promnu je ve směsi vosku a propolisu z čištění nástavků. Dodá to rukavicím vůni na kterou včely neútočí.

RE: Propolis - renttip - 14.07.2014 06:17 PM

propolis je dobré naložit do alkoholu - lihu, ale pouze do 40ti procentního. Ve více procentním alkoholu se rozpouští i vosk a to je u propolisové tinktury nežádoucí.

RE: Propolis - tondabh - 14.07.2014 10:48 PM

(14.07.2014 06:17 PM)renttip napsal(a):  Ve více procentním alkoholu se rozpouští i vosk a to je u propolisové tinktury nežádoucí.

Haribol Jindřichu, jaké Tvé praktické zkušenosti Tě k takovému závěru vedou?

Měj se krásně propolisově, Tonda.

RE: Propolis - Debora - 14.07.2014 11:37 PM

Ahoj Jindro, můžeš mi prosím napsat, co je na rozpuštěném vosku v alkoholu nežádoucího?

RE: Propolis - Aleš Molčík - 15.07.2014 08:27 AM

On vosk v alkoholu jde rozpustit? Já mám odzkoušeno rozpouštění propolisu v cca 60% slivovici, a na dně skleničky je pořád zbytek nerozpuštěného vosku. Pokud se dělá mast, tak ten vosk do masťového základu ještě přidávám. A abych dostal do vosku nebo sádla (tuku) propolisovou tinkturu (alkoholovou) tak to musím zahřívat, aby se alkohol a voda odpařil, protože se mi to nespojí.

RE: Propolis - Crha Karel - 15.07.2014 10:02 AM

http://www.sanceprovcely.cz/inpage/soubory-ke-stazeni/

RE: Propolis - Debora - 15.07.2014 11:38 AM

Včelí vosk jde rozpustit v ohřátém alkoholu.

RE: Propolis - tondabh - 15.07.2014 12:15 PM

(15.07.2014 10:02 AM)Crha Karel napsal(a):  http://www.sanceprovcely.cz/inpage/soubory-ke-stazeni/

Haribol Kájo, co tímto odkazem chtěl básník říci?

RE: Propolis - Debora - 15.07.2014 12:22 PM

Haribol Tondo, Kája má asi na mysli odkazy na Radka Včelí produkty a Propolis Wink

RE: Propolis - tondabh - 15.07.2014 12:42 PM

(15.07.2014 12:22 PM)Debora napsal(a):  Haribol Tondo, Kája má asi na mysli odkazy na Radka Včelí produkty a Propolis Wink

Haribol Chér, děkuji Ti za nápovědu, já to nepotřeboval pro sebe, ale chtěl jsem ulehčiti hledání nováčkům, kteří ještě nejsou zorientováni v hledání na našich stránkách, tak aby nemuseli čekat do podzimu než narazí na odkaz Radka, měj se krásně propolisově a pozdravuj rodinku, Tonda.

RE: Propolis - Debora - 15.07.2014 01:18 PM

No jasně Tondo, to je úplně čirý. Už se těším na Vilémov. Gauranga Nitjánanda Krišna Tě opatruj aj s celou rodinou.

RE: Propolis - Aleš Molčík - 15.07.2014 03:22 PM

(15.07.2014 11:38 AM)Debora napsal(a):  Včelí vosk jde rozpustit v ohřátém alkoholu.

Ve studeném alkoholu, pokojová teplota, nejde vosk rozpustit. V ohřátém alkoholu jsem to nezkoušel, ale co vím určitě, tak alkohol je docela těkavá látka a čím více tepla tím těkavější. Vosk má bod tání cca 65°C a alkohol bod varu necelých 80°C. Při zahřívání doma se používá vodní lázeň cca 90°C a jsem si jistý, že než se vosk stihne v alkoholu při zahřívání rozpustit, tak už žádný alkohol tam nemusí být.

RE: Propolis - Debora - 15.07.2014 08:02 PM

Ájo, nesmíš všechno z inhalovat Wink

RE: Propolis - renttip - 24.07.2014 11:45 PM

V homeopatii se používá každá složka zvlášť, pokud je to možné a praktikuje se to i u tinktury . Časové rozestupy se mezi homeotickými léky udávají na 15 min. Podávání smíchaných více léčivých složek neznamená, že všechny budou fungovat, jako když jsou podávány samostatně , stejně jako to platí i u normálních alopatických léčiv. Rozhodně u homeopatických přípravků nehrozí poškození zdraví, pouze nemusí působit podle předpokladu, nebo účinky se sníží.

RE: Propolis - Debora - 26.10.2015 12:23 PM

mrkněte se na to: Propolis

RE: Propolis - Miroslav Macek - 26.10.2015 01:50 PM

Čo im tak vadí?

RE: Propolis - Crha Karel - 31.10.2016 07:41 PM

(31.10.2016 02:35 PM)lyn_x napsal(a):  ... ad propolis, VF, vím, těch 70% ...
Čím silnější rozpouštědlo, tím lepší extrakce. Osobně používám 95% alkohol, po vyloužení ředím na 40% pro vnitřní použití, 60% pro zevní.

RE: Propolis - lyn_x - 31.10.2016 09:57 PM

Karel: ovšem voda je taky rozpouštědlo; některé složky propolisu se v lihu nemusejí rozpouštět a naopak mohou ve vodě .. ale je jasný, že tady se pouštím na tenký led spekulací a celková extrakce bude asi opravdu lepší v co nejsilnějším lihu, asi to je tvá zkušenost..?

Ta citace, co jsem měl na mysli, je tato: "Debuyser (1984) reports extractions with a 70% solution of alcohol as the most active, without stating what kind of activity is being referred to." Dá se předpokládat, že myšlena byla aktivita antibakteriální, ale bohužel to není jasně uvedeno.
Taky nutno podotknout, že to nemám vyzkoušené osobně. Snad jen to, že ve 40% vodce je extrakce subjektivně "nepříliš uspokojivá" a v 70% lihu to je "vyhovující". Smile

dám sem znovu i ten odkaz, ať to je ve správném vlákně http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e14.htm#5

RE: Propolis - Ondřej Hercík - 23.11.2017 03:37 PM

Dobrý den přátelé.
Letos jsem se rozhodl si vyrobit propolisovou mast. Po zjištění, že se surový propolis dat rovnou do lékařské vazelíny je nesmysl, jsem potřeboval vyrobit tinkturu. Někde jsem vyčetl na 100g propolisu přijde 120ml 80% lihu, nechat 3 tydny.
Sehnal jsem líh, nadrtil v hmoždíři proplis a nechal louhovat. Planoval jsem louhovat pro jistotu alespoň měsíc. Nejdříve jsem to měl v chladnu cca 3tydny a pak jsem tinkturovej základ dal do teplejší místnosti, kde jsem na něj zapoměl. Ze začátku jsem každý den směs protřepal.
Nyní cca po 2 měsících jsem přes vatovej tampon tinkturu přecedil. To co zustalo ve filtru jsem jeste prolisoval přes plátýnko. Výsledná tinktura je celkem hustá, téměř do černa zbarvena tekutina, ktérá nádherně voní, a neuvěřitelně lepí.
Pár poznatků:
Drtit propolis v hmoždíři není dobré, i když je vysušeny tak se dost lepí. Příšte bych chtěl zkusit mlýnek na kávu, a propolis nejdřív dat přes noc do mrazáku.
Co se teploty týče v chladu se propolis velmi pomalu rozpouští.
Filtrovat přes vatovej tampon taky není ideál, v podstatě to jen kape a obávám se že během pár hodin než tinktura prokape se musí spoustu lihu odpařit. Příště zkusím kávový filtr.
Ve finále jsem narazil na pěkné video o výrobě tinkutry

Nakonec bych se chtěl zeptat zkušenějších.
Líh z lékárny vyjde na dost draho co si myslíte o 95% alkoholu jako ve videu. U nás jsem našel https://4bar.cz/zbozi/lihoviny-12:1:1/lih-konzumni-18836.html
Ohledně teploty, neví někdo při jakejch teplotách se rozupouštějí jaké části proplisu?A jaké teploty jsou už likvidující, zajímá mě to i z ohledu při jaké teplotě vařit mast.
Dá se ještě nějak využít ten tuhej zbytek co zbyde po odfiltrování?

Jen ještě, opatrně na manipulaci. Tinktura hodně špiní a opravdu neuvěřitelně lepí. Když jsem lisoval ty zbytky zapatlal sem nejen sebe ale i kuchyň. Z linky to šlo celkem dobře dolu ale nechtěl bych ji tam nechat zaschnout. Ale z rukou to nejde dolu a to co se mi dostalo za nehty to asi musí odůst. Na pokožce vytváří jakejsi voňavej film.

RE: Propolis - schützmeister - 23.11.2017 07:42 PM

Drtit propolis ? Vždyť to je pryskyřice. Já aspoň jak ho vyndám z lednice, tak už ho neodlepím z prstu. Máš svůj propils ?
Normálně ho dám do lihu, jak je, 3 neděle, měsíc a sleju opatrně z kalu. Žádný filtrování. Sajrajt / většinou vosk / zůstane na dně a tinktura je krásně čirá. CHce to cvik. Jako při dekantaci vína. Ale fakt je, že já ho nedělám tak hustej. Tak možná přes cedník a pak teprve dekantovat.
Podstatná je asi kvalita propolisu. Aby toho sajrajtu bylo co nejmíň.

RE: Propolis - Ondřej Hercík - 24.11.2017 11:20 AM

Propolis mám vlastní od dědečkových včeliček o který se momentálně starám. A že má bejt čirá? To mi nepřijde dobré, vždyť cokoliv louhuju,maceruji ve vodě nebo alkoholu tak se voda/alkohol zbarví. A propolis sám o sobě je rubínově krvavej.
Ale co se mi stalo při finální vyrobě masti. Rozpustil sem masťovej základ. Do 300g masti jsem dal 60ml tinktury , a udržoval teplotu 65-70C. Plánoval sem udělat 20% propolisovou mast, takže jsem si odvážil 60ml tinktury což bylo nejakých 56,5g. Což mělo být 18,8% mast. Po nějakých 15 minutach , což mělo stačit na odpaření alkoholu, se ale propolis stále "povaloval" na dně nadoby. Nechal sem tomu celkem 45minut, a ani po této době se propolis zcela nesloučil s mastí. Rozlil jsem do kalíšků a výsledek? V 7 z 8 kelímků je víceméně jen zaklad a v jednom je čistej propolis (ten co se celou dobu při odlévání držel na dně).Tudíš v jednom z těch 7mi sice je propolis ale klesnul na dno. I tak je veškerá mast nádherně ovoněna, akorát v té jedne s propolisem je propolis stále dost tekutý( předpokládám že ani neztuhne).
Nerozumím proč se propolis nespojil s mastí? Možná velké množství tinktury, i když na internetu jsou i 40% propol. masti. Možná velká koncentrace tinktury, nebo i špatnej postup při výrobě tinktury. Nebo mě ještě napadlo že by se propolis nespojoval s lékařskou vazelíonou. Příšte zkusím bambucké máslo. Možná hraje roli i teplota, avšak 70C nechci překročit kvůli ostatním bylinkám. Masti dělám již 5tým rokem, propolis přidávám prvně.
Má tu někdo podobné zkusenosti? Rád vyslechnu každou radu.

RE: Propolis - Crha Karel - 24.11.2017 11:25 AM

(23.11.2017 03:37 PM)Křeček napsal(a):  Líh z lékárny vyjde na dost draho co si myslíte o 95% alkoholu jako ve videu. U nás jsem našel https://4bar.cz/zbozi/lihoviny-12:1:1/lih-konzumni-18836.html
Ohledně teploty, neví někdo při jakejch teplotách se rozupouštějí jaké části proplisu?A jaké teploty jsou už likvidující, zajímá mě to i z ohledu při jaké teplotě vařit mast.
Dá se ještě nějak využít ten tuhej zbytek co zbyde po odfiltrování?
Čím vyšší procento alkoholu, tím lepší výluh-výtěžnost (min.60%). Chceš-li ušetřit, vyluhuj v malé části silného alkoholu základní extrakt, po dokončení výluhu naředit na slabým alkoholem aby výsledek nebyl silnější 40-50 pokud uvažuješ vnitřním používání na citlivější sliznice organismu. Příklad: paradentoza (max.30%extrakt- doporučení dentisty) - při čištění zubů do sklenice s vodou pár kapek tinktury, masírovat měkkým kartáčkem dásně, použitou vodu s tinkturou nakonec vypít.

Přidávání propolisu do masti: přivést mast k bodu varu (většina masťových základů snese i vyšší teploty (sádlo, lékárenská vazelina apod.) vlít opatrně propolisovou tinkturu a udržovat teplotu po dobu odpaření alkoholu (prská, pění až do zklidnění hladiny).

Osobně propolis nefiltruji, protože jej získávám z protihmyzích sít položených na rámečkách takže je čistý, přítomné procento vosku je vítáno - ztužuje mast.

Propolis degraduje sluneční záření, při víceletém uchovávání i denní světlo (zabalit do alobalu, vložit do lednice, vydrží beze změny léta - potvrzeno vědecky v laboratoři).

RE: Propolis - lyn_x - 24.11.2017 08:32 PM

Křeček: z toho mlýnku na kafe už to asi nikdy nedostaneš Smile zůstal bych u hmožďíře, ale dej to nejdřív zmrazit do mrazáku i s tím hmoždířem a pak postupuj co nejrychleji, než to začne lepit

ps. propolis se velmi dobře rozpouští i v acetonu, možná by se pak dal z masti odpařit za nižší teploty.. nezkoušel někdo?

RE: Propolis - Miroslav Macek - 25.11.2017 01:41 AM

(24.11.2017 11:20 AM)Křeček napsal(a):  Tudíš v jednom z těch 7mi sice je propolis ale klesnul na dno. I tak je veškerá mast nádherně ovoněna, akorát v té jedne s propolisem je propolis stále dost tekutý( předpokládám že ani neztuhne).
Nerozumím proč se propolis nespojil s mastí? Možná velké množství tinktury, i když na internetu jsou i 40% propol. masti. Možná velká koncentrace tinktury, nebo i špatnej postup při výrobě tinktury. Nebo mě ještě napadlo že by se propolis nespojoval s lékařskou vazelíonou. Příšte zkusím bambucké máslo. Možná hraje roli i teplota, avšak 70C nechci překročit kvůli ostatním bylinkám. Masti dělám již 5tým rokem, propolis přidávám prvně.
Má tu někdo podobné zkusenosti? Rád vyslechnu každou radu.

Ja som mal podobnú skúsenosť hoci som namiesto vazelíny použil vlastný recept ktorý ešte stále dolaďujem. Zloženie jednoduché. Olivový olej, včelí vosk (používam zásadne z panenského diela) a propolisová tinktúra. Na začiatok som použil pomer cca 100g olej:100g vosk:50g propolis ale výsledok bol hustý-ťažko roztierateľný. Po zredukovani oleja na 50 g to bolo lepšie. Problém ktorý spomínaš že väčšina propolisu skončila na dne posledného kelímku som mal aj ja. Vyriešil som to tak že horúcu zmes odložím zo sporáka a miešam v podstate až do úplného vychladnutia. Je to trochu prácnejšie ale oplatí sa hoci sa to už nedá pekne nalievať do kelímkov. Myslím že ešte treba trošku z pomeru ubrať vosku. Vlaňajšia várka už dochádza a budúci týždeň sa chystám masť robiť znovu tak dám vedieť.

RE: Propolis - Ali - 25.11.2017 11:12 PM

Já jsem přidával 1/3 čistého vepřového sádla, případně trochu čistého loju pro zjemnění. Lehký pach z loju se v propolisu vstřebal.

RE: Propolis - Miroslav Macek - 08.12.2017 09:29 PM

Tak som sa k tomu "kuchteniu" dostal a idem sa s vami podeliť s receptom.
Myslím že sa mastička celkom vydarila a mám pekné darčeky pre rodinu.
Suroviny: 100g panenský vosk , 250g olivový olej(má tiež svojskú arómu a kamarát mi poradil že by nebolo zlé použiť makový , mandľový, konopný...) 100ml 85% propolisová tinktúra ,20g med. Vosk som rozpustil , do toho olej , propolis a keď to začalo chladnúť tak som pridal med a neustále miešal až do úplného vychladnutia aby si to zachovalo dobrú konzistenciu. Nakoniec som to nadávkoval do kelímkov - to bola trošku babračka. Výsledok vidíte.

RE: Propolis - tondabh - 09.12.2017 02:45 AM

Haribol přátelé, pokud někam přidáváte med či propolis, hlídejte pečlivě teplotu a nepřesáhněte teplotu 45 stupňů max 48 stupňů, ideální je dodržet 45 stupňů a vše je v nejvyšší kvalitě, toto vše je potvrzeno třicetiletou praxí, mějte se krásně včeličkově Tonda.

RE: Propolis - Rasťo 71 - 09.12.2017 11:08 AM

Pri propolise musí byť väčšia teplota , musí sa odpariť voda + alkohol , pri 45°C by si to Toníku miešal 24 hodín !

RE: Propolis - tondabh - 10.12.2017 04:17 AM

Haribol Rasťo, pokud zvýšíš teplotu nad výše popsanou mez, máš vyrobeny léčiva druhé až třetí kategorie. Pokud ovšem chceš mít prvotřídní léčiva, je Tvou povinností dodržeti výše popsané. Propolis lze rozpouštět v tucích, např v másle ( lépe v GHÍ), jedlých olejích ap., to vše při teplotách 45 stupňů. Poté lze smíchati s různými masťovými základy a opravdu to nemusíš míchat 24 hodin. Měj se krásně mastičkově Tonda.

RE: Propolis - Ali - 10.12.2017 04:50 PM

Toniku, prosím Tě, rozpouštíš propolis v lihu a pak ho vemýcháš do olejů a necháš samovolně odvětrat ? Nebo jak ? Přeci nebudeš rozpouštět propolis přímo v oleji. To by byla měsíční záležitost, nebo ne ? I když olej bude na 45C, mě to nepřipadá nějak moc možné. Budu muset tuto variantu vyzkoušet, ta 45-ka mě vrtá hlavou. Odpaření alkoholu snad, ale rozpuštění propolisu ? Máš-li s tímto větší zkušenost, můžeš k tomu ještě něco praktického dodat ? Nebo nasměrovat na nějaký link.

RE: Propolis - tondabh - 11.12.2017 03:10 AM

Haribol Toníku, propolis lze rozpouštět v tucích, ale používá se jemný prášek. Ten získáš tak, že usušený propolis rozdrobíš jakýmkoliv způsobem na malé kousky a dáš na tři dny do mrazáku. Potom musíš obětovat mlýnek či malý mixer propolisák a zmražené kousky rozemeleš na prášek. Z takového prášku rovnou získáš směs do mastiček, když ve vodní lázni 45 stupňů mícháš prášek s oleji, ghí či máslo, nepoužívat železné náčiní, pouze dřevo, plast keramika ap. Měj se krásně mastičkově Toník.