Forum Šance pro včely
Spojování včelstev - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky)
+--- Téma: Spojování včelstev (/tema-Spojovani-vcelstev)

Stránky: 1 2 3 4
Všechny stránky

Spojování včelstev - Ondřej Hercík - 07.04.2019 11:12 PM

Tak u nás meruňky, špendlíky v plném květu. Začínají třešně a jabloně. Produkční včelstva maj plod přes tři NN. Ale co jsem se chtěl zeptat.
Jeden loňský oddělek se mi zdál slabší, proto jsem se rozhodl no spojit s jeho silnějším kolegou. Výběr matky jsem chtěl nechat na přírodě. Takže jsem na silnější oddělek přes noviny položil druhé včelstvo, na kterém jsem zavřel očko pouze na větrání. Dnes jsem koukal v podmetu rozcupované noviny, a včelky veselé létaj. Očko jsem zavřel úplně. Po mrtvé matičce ani památky. A mě by zajímalo když spojujete včelstva za jak dlouho od spojeni úl kontrolujete? A jak je to s očkem? Jak dlouho asi trvá než se obě matky potkají, nebo je výběr na včelách? Po vylíhnutí plodu bych tento přidaný NN využil jako mednou komoru.
Hledal jsem nějaké vlákno kam by se otázky o spojení včelstev patřili lépe, ale nikde nic.
Děkuji s pozdravem Křeček

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 08.04.2019 10:33 AM

Ondro,napíši ti, co bych na tvém místě udělal já.

1) předně spojuji jen taková, která jsou zdravá, nebo stejně "nemocná"
2) dal bych mřížku a pak teprve dal noviny
3) vedl bych je do konce května jako dvoumatečné.
4) zabiješ tím několik much, více plodu z dvou matek a také proto, že "konkurenční" feromony motivují obě klást více. To se dá využít k tvorbě oddělků.
Pochopitelně je zde potenciál vyššího množení V.d. ,ale to je brnkačka. Kdo tvrdí, že plošně hynou včely na V.d. (záměrně nepíši varroázu), jde mílovými kroky zpět. Pokud to tak je, je to vina jen a jen včelařů (samozřejmě někdo vytváří takové racionální očekávání protože z toho nějak profituje).

Jinak jsi zásadně nic špatně neudělal. Samozřejmě si mohou vybrat včely a nebo se matky mezi sebou pobít navzájem. Obě varianty jsou možné.
Lidé mají snahu zjednodušovat a hledají jednu pravdu a selektují názory (kádrují) jenže ta jednoduchá řešení pramení z pochopení situace a o tom to je.
Čím dříve je vyrušíš, tím dříve je riziko, že se něco stane. Třeba to ale chceš, já bych nepospíchal. Kažadý zásah do včelstva je jen stres a to je nejhorší nemoc .Podle mne tam budou nyní nějakou chvíli obě. Na jaře včely vezmou i motýla!
Co se děje uvnitř, poznáš na česně.
Poprosím admina, aby zřídil nové vlákno - spojování včelstev a oba příspěvky sem přesunul.

Vše dobré
ld

RE: Spojování včelstev - schützmeister - 09.04.2019 12:44 PM

(07.04.2019 11:12 PM)Křeček napsal(a):  A mě by zajímalo když spojujete včelstva za jak dlouho od spojeni úl kontrolujete? A jak je to s očkem? Jak dlouho asi trvá než se obě matky potkají, nebo je výběr na včelách?
Kontrola po tejdnu bez problému, očko jim je ukradený. Je pak dobrý dovyndat ty noviny, kvůli nepořádku v podmetu.
Jinak, jak píše Leoš, v tudle dobu tě tam nejspíš zbudou obě, záleží, jak jsou hodně příbuzný, tak dlouho vydrží spolu. Bych řekl.

RE: Spojování včelstev - Jan Sochor - 03.01.2020 11:46 PM

Zdravím vás přatelé,
budu v květnu tvořit ozdravné oddělky a z důvodu málo místa na mém jediném stanovišti je mám v plánu v září spojit zpět s původním včelstvem. Jsem ale začátečník a není mi vše úplně jasné. Hlavní včelstvo je na 5NN (Optimal), pátý NN je medná komora. Oddělek je 3NN. Prosím o radu:

1. Mám přidat oddělek (všechny 3NN) nad mednou komoru přes noviny a mateří mřížku?
2. Je vhodné po nějaké době (jaké?) od spojení nástavky navíc (kolik?) odebrat?
2. Plánuji takto spojit včelstva každý rok. Je lepší nechat spojení na září anebo na jaro příštího roku s ohledem na možné ztráty přes zimu?

Předem díky Smile

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 04.01.2020 12:36 PM

Tak nejdříve si vysvětleme, co je vůbec ozdravný oddělek. Není to jakýkoliv oddělek i když i to je v určitém slova smyslu také tak. Tento termín jsem použil prvně v r.2007 . To byl rok, kdy byly v ČR úhyny cca 50% i když i to se skrývalo veřejnosti. Já tehdy neměl prakticky žádné (nebo kolem 10%, musel bych se podívat do záznamů) a to asi právě i díky tvorbě tzv. "ozdravných" oddělků.
Jsou to oddělky, keré se tvoří v době, kdy kleštík přechází masivně na plod a na včelách se zdržuje jen 2-4 dny. To není zpravidla v květnu. Tam se na včelách zdržuje cca 10-17 dní a proto tolik neškodí i když i to se v posledních létech posunuje. Má to své důvody, ale uvádět je zde nebudu, je to na déle a navíc bych stejně nebyl pochopen.
Vše má ale své důvody, konsekvence. To je v dnes totalitně orientovaném včelařském mainstreamu, naprosto nepřijatelné.Tak nebudu dráždit hada bosou nohou.
No ale abych se vrátil k r. 2007. Tehdy takové oddělky stáhly naprosto většinové množství kleštíka na sebe. Mělo to své důsledky. Oddělky, které jsem ponechal svému osudu uhynuly během 4 týdnů, na každé mladušce byl kleštík. Byly vytvořeny v pravý čas. To je ozdravný oddělek. Pak jsem se to následně naučil řešit i tak, že neuhynuly. To ale chtělo určitý postup. Zase zde na to není místo. Tím s zde s odzdravnými oddělky končím.
Ty máš ale na mysli květnové oddělky, jejich cílem je buď vytvoření nového včelstva nebo použití k tzv. revitalizci na podzim, spojené s výměnou matek To zase velice zajímavé a poučné konsekvence, o kterých debatovat není nyní čas. Třeba na semináři, bude-li poptávka.
Tak takovéto oddělky já osobně připojuji k hlavním včelstvům zpravidla koncem září v říjnu. To podle situace. Co je ukazatelem vhodnoti doby jsem popsal v článku z r. 2002 S oddělky proti varroáze. Už nevím kde vyšel, ale na internetu byl určitě, možná je i na mém webu, nyní nevím. Papír se obecně používá při spojení. Já ale jen postříká styčné plochy oddělku i včelstva vodou a spojuji tzv. na ostro. Očko oddělku nechávám otevřené až do zimy a pak jej uzavřu a neodebírám. I to má své velmi dobré důvody.
Samozejmě každým nebo skoro každým oddělekm dochází k určitému ředění populace kleštíka a přerušení jeho vývojového cyklu, ke zředění . Princip ředění patogenů používají včelstva v přírodě zcela normálně. Už jen toto stačí, aby to udrželo tzv. varroázu typu A a někdy i B s přehledem na uzdě.
V tomto smyslu by se to jakýmsi ozdravným opatřením dalo nazvat, ale není to cílené v době, kdy nastává kritický bod ve vývoji kleštíka. Kdo dnes tvrdí, že včelstva v přírodě nemají kvůli kleštíkovi šanci ,buď lže nebo své omezené vědomosti(zkušenosti) vydává za jedinou pravdu (pěkně po bolševicku jak jinak u nás). Stačí se na ty povrchní názory podívat na VF do vlákna o úhynech 2019/2020. Roje v přírodě hynou především z důvodu hladu a nedostatku vhodných hnízdišť než nemocí a parazitů (podle mých zkušeností hynou z 70-80%). Na VF je přímo plejáda diskutérů, kteří vrhají včelaření o 30 let zpět a páchají tak zločiny z dobré vůle.
V přírodě je vše dlouhodobě orientováno k vytváření harmonie, rovnovážného stavu (to neznamená, že je vše stabilní bez pohybu a je jen zalito sluncem).
To jen lidé ( o majitelích včel ani nemluvě) tuto rovnováhu rozkolísávají tak, že se to už možná ani nedá zastavit. ld

RE: Spojování včelstev - schützmeister - 04.01.2020 01:11 PM

(03.01.2020 11:46 PM)Jan Hambl napsal(a):  2. Plánuji takto spojit včelstva každý rok. Je lepší nechat spojení na září anebo na jaro příštího roku s ohledem na možné ztráty přes zimu?
Ty oddělky mají z různých důvodů různou kvalitu. Nevím, jestli to je správné či ne, ale osvědčilo se mě zhruba toto.
Bezproblémové oddělky nespojuju. Taky proč ? Z jara nahradfí zimní ztráty. I bez spojení.
Oddělky které hned od počátku z jakéhokoli důvodu "nejdou" spojuju jak to jde - tedy v létě - systém špatný se špatným. Beru to jako selekci a současně třeba náhodou u některých to byla jen souhra náhod a ještě to dají. Když ne, dále spojuju. Nikdy k dobrému včelstvu. A to samé platí i u zesláblých kmenových. Není na co čekat.
Ty průměrné, které nejsou ani na odpis ani fakt dobrý / tedy jeden VN v září - plný, tvá čísla o nástavcích jsou hausnumera, protože 5 NN v září mají jen zcela vyjímečná včelstva a plné 3NN jen nejkvalitnější oddělky. To, co spojuješ ty je převážně vzduch. / - takže tyhle průměrný nechávám přes zimu. Buď se z nic vyklubou dobrý a nebo je spojím po zeslábnutí na jaře. Když to samý uděláš ty v září, nikdy nedohlédneš, jak by se chovali z jara. Tedy buď jednu kvalitní matku odepíšeš, nebo pomůžeš jednomu chcípákovi přežít. Málo kdy se to povede tak, jak člověk míní. Jaro je sázka na jistotu. A umožní zimní selekci.

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 04.01.2020 06:27 PM

Za tím, co jsem napsal ve svém příspěvku, a Michal to nepřímo devalvoval, si stojím a je to podpořeno mou vlastní douholetou zkušeností. Praktikovali jsme to s tátou už v budečácích tj někdy v r. 1970 a v NN úlech potom také. Tehdy to byl ale systém 2-4-3-2. Já to v 80tých létech praktikoval u drtivé většiny včelstev: Tehdy jich bylo kolem 40ti tak bych o tom snad něco vědět mohl. Nejsem opisovač opisovačů.

Michale, to že nejsi schopen rozpoznat, kdy je ta správná doba na spojení (kdy nejdříve), to se prostě musíš doučit a vyzkoušet.
To, že dáš každému včelsvu oddělek tak tím samozřejmě na jaře poznáš co v té nové matce je min. v těch vlastnostech, které se běžně hodnotí. Co jsi napsal, není pravda. Pokud bys o tom chtěl něco hledat v literatuže, doporučuji Sklenára. Tomu toto také vyčítali a že to byl nějaký chovatel. Oddělkem dáváš tomu včelstvu stejnou výhodu nebo nevýhodu. Má to své ale, ale to ty ani nezmiňuješ.
Chcípáci v září? No promiň. Po dvou vyběhlých generacích je zřejmé, co s matkou v oddělku jea základní vlastnosti. Zimní ztráty se musí přijímat již v průběhu roku.
K těm hausnumerům a vzduchu. No a co ? V dutině stromu není přes zimu také více vzduchu než obsazeného díla? Navíc některá včeltva zmenšením prostoru zmenší i svůj počet. To chceš? Jen bláhový člověk si může myslet, že včelstvo pro velmi časnou snůšku vybuduje na jaře. To ani omylem. Pro některé to je jediná snůška, to ty asi neznáš.
Včela pro jarní snůšku musí ležet v buňce jako vajíčko již v létě předchozího roku. To je tak těžké pochopit?
Spojování na podzim a nebo na jaře. To jsou dvě různé věci. Tím podzimním se vymění matka a nestalo se mi za celou dobu, že by tam byla ta horší. Zrevitalizuje se včelstvo atd...... jak jsem napsal. Do jara se vyrovnají sociální skupiny ve včelstvu. To je ohromné plus.
Nechat oddělek na jaro a spojit, ano to jde, ale zase to má své. Třeba málo-kdo si poradí třeba s rojovou náladou. No a to jde pak jakékoliv objektivní hodnocení v háje totálně. To je selekce? Michale to je trochu něco jiného. Rojovka je přeci reset všeho.
Zase je to moje dlouhletá a ověřená zkušenost a neposlouchal jsem nějakého brabce nebo holuba či jiného ptáka na drátě.
Jenže člověk je arogantní zvíře a místo toho, aby se snažil porozumět včelám a přizpůsobil tomu své ošetřování, hodnotí to jen podle svého zájmu a nechápe (spíš nechce) ,že je vhání do stresu. To je nejhorší nemoc. Že by toho svého (třeba medu) dosáhl i tím, kdyby "poslouchal" včely a vyhověl jim, to je na člověka moc ponižující práce. Jenže právě to je cesta ŠPV.
Dokonce i nyní v zimě je toho na česně a před ním k poznání daleko víc než v nějakém spadu.

Michale, je mi líto, že jsem musel napsat to co jsem napsal.Vždycky jsem tě považoval za autentického a seriozního člověka. Se závěrem tvého příspěvku ale hrubě nesouhlasím. Je to skutečně jen povrchní hodnocení. Skoro mi přišlo, že jsi to ani nepsal ty, ale nějaký ten pták z VF, který svou demagogií a nevěděním vrhá včelaře o 30 le zpět. On si dnes kde kdo (netvrdím, že ty) hraje na vědce, ale přitom postrádá základní vědecký přístup. Ten je v neustálém pochybování a hledání odpovědí na pochybnosti, ne kádrování.
Zkus tenhle systém doopravdy vyzkoušet a jsem přesvědčen že budeš spokojenější než nyní a i ztráty nebudeš mít takové. Nejde ale jen o toto ale i další "maličkosti". Podívej, dnes už to mohu napsat.
5 let nepoužívám zcela žádnou chemii a nemám úhyny a okolí již 3 roky po sobě a to děsivé. Před tím jsem ošetřoval bodově KM, to bylo tak 7-8 roků, nejhůře to bylo 1 včelstvo ze 14 ti. Ještě před tím jsem jsme používal KM a žádný varidol, gabotn (někdy od začátku století). Proto mne nikdo nepřesvědčí o tom, že to nejde bez chemie, že není med, že třeba kleštík je hlavní příčinou úhynů nebo že až s ním zatočíme, nebudou viry. To jsou vědomé lži.
Chce -li si někdo poradit třeba s tou varroázou (A,B i Ccd), musí šlechtit nebo alespoň selektovat, potud se asi shodneme i když určitě ne ve metodách a i směrech. Jenže to je práce na celý život, nikdy nebude hotova. Genetika je podle mne tak 20-30% úspěchu (přesto musí být na prvním místě). Ještě důležitější je ale pochopit, že celé naše včelaření stojí na nezdravém základě a musí se změnit zásadně už jen proto, že jsme okolní svět změnili natolik, že to včely občas nedávají. Těch příčin je celý řetězec a kleštík je jen jeden z mnoha. Pouze velmi neseriozní a nedůvěrhodní lidé tvrdí, že je VD základem všeho. NENÍ. Zaměřit se na tvrdou slekci a především okamžitě změnit provzní metody. To je cesta k téměř okamžité změně k lepšímu. Jenže za to se nedávají dotace, metály.....Tak to ale dělám já, to propaguji ( i když už vlastně ne, je to marné, je to marné, včelaři jsou berani) a proto mám i výsledky takové jaké mám a nemusím se vymlouvat na své okolí, sousedy i když i to mé včely samozřejmě ovlivňuje. Mám doopravdy vše jen ve svých rukou. Jednám ale podle zákona rovnováhy. Jesliže okolí, přitíží mým včelám dalším minusem, musím to já zákonitě vykompenzovat nějakým plusem a to rozhodně není chemie ( i když to tak pro někoho být může, někdy). Nehodlám už ale o těchle věcech s nikým polemizovat a ztrácet čas jako to třeba dělá Jirka Marx na VF, je to naprosto sisyfovská práce, akorát ztrácí čas. Vím, s hlopostí se musí bojovat, je ale třeba vědět, že se nad ní nedá vyhrát. Ano vím, že každý dělá v daný okamžik to nejlepší, čeho je schopen. To že to pro někoho může být málo, s tím nic nenadělám. Stávající systém by ale mé včely hubil stejně jako těm ostatním. Proto jsem se z něj snažil léta vystoupit a nakonec i vystoupil. Rozhodně ale k tom nikoho nenutím.To je svoboda, víš. ld

RE: Spojování včelstev - Jan Sochor - 04.01.2020 10:17 PM

Děkuji za vyčerpávající odpovědi a vysvětlení ozdravného oddělku. Vycházel jsem z tvého dokumentu (strana 3) Medná komora NN, Leoši.

Uplně polopaticky pro mě: Celý oddělek dám nad mednou komoru, postříkám styčné plochy oddělku i včelstva vodou a spojím na ostro. Očko oddělku nechávám otevřené až do zimy a pak jej uzavřu. Nástavky neodebírám, tzn. např tam budu mít 7-8NN po celou zimu. Chápu to správně?
Včelky se potom přemístí do chomáče níže?

Článek s oddělky proti varroáze jsem našel tady https://www.vcelarskenoviny.cz/index.php/joomla-page/14-nemoci-skudci/23-s-oddelky-proti-varroaze

RE: Spojování včelstev - stefanos689 - 04.01.2020 11:42 PM

Jedna věc je nesmyslně polemizovat a dohadovat se zabejčenými ideology, druhá věc je podání informací. Na fórech aktivně přispívá jen pár lidí, ale čtenářů je násobně více (100 x?). Pak je možná škoda, že spousta začátečníků, kteří tam zabrousí se k pohledu z druhé strany vůbec nedostane... Just saying

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 04.01.2020 11:43 PM

(04.01.2020 10:17 PM)Jan Hambl napsal(a):  Děkuji za vyčerpávající odpovědi a vysvětlení ozdravného oddělku. Vycházel jsem z tvého dokumentu (strana 3) Medná komora NN, Leoši.

Uplně polopaticky pro mě: Celý oddělek dám nad mednou komoru, postříkám styčné plochy oddělku i včelstva vodou a spojím na ostro. Očko oddělku nechávám otevřené až do zimy a pak jej uzavřu. Nástavky neodebírám, tzn. např tam budu mít 7-8NN po celou zimu. Chápu to správně?

Článek s oddělky proti varroáze jsem našel tady https://www.vcelarskenoviny.cz/index.php/joomla-page/14-nemoci-skudci/23-s-oddelky-proti-varroaze

Očko většinu do začátku listopadu až když přestanou létat. Ono totiž tím spojováním produkují teplo a to musí ven aby vytvořily semknutý chomáč. Jinak je to přesně. Ty nadbytečné nástavky odebereš na jaře a upravíš protor. Naprosto jednodušše. Po proletu dáš pod spodní obsazený nástavek folii, kterou vpředu nedorazíš o cca 5 cm. To stačí upravit tepelný režim ale přitom jim nevemš pocit prostor.To je důležité Až přijde ten správný čas nadbytečné odebereš od spodu a nahradíš stavebním nástavkem no a pak už jen lážo plážo rošiřovat nahoru. Žádný stres, žádné nesmyslné rozšiřování po plástech, ale pěkně po modulech. Ti co včelaří na roje včely zužují na podzim i na jaře a pak se diví a tvrdí že to jinak nejde, ale to už je zase o něčem jiném. Ale jen nadarmo se neříká, že jen idiot nemění své názory. Omlouvám se za některé výrazy, ale já ten genderový způsob vyjadřování nesnáším. Ono spoustu věcí vychází i z nesprávných překladů. Viz třeba ten poznatek, že se kleštík neživí krví, ale bílkovinami, resp. tukovým tělískem. Já to přednáším už 10 let (varroáza typu A) a nyní s tím někdo přišel, že to někdo blbě "přeložil" a ostatní to jen opisovali. Ano i tak to včelařský mainstream zadrbal, ono je to ale trochu složitější a nic není na 100%, ani toto ne. Chce to si věci ověřovat pokusen a jen po někom něco nepapouškovat. Ale takový je dnes svět, vše se dělá jako a vytváří se virtuální svět, který je na 100 honů vzdálen od reality. Proto hynou včely. Ne kvůli nemocem, ale kvůli držitelům včelsev. Mně osobně to může být vlastně šumák, ale těch začínajících je mi stále ještě líto. Ale máme nadbytek včelstev, držitelů včelstev, tak proč jim bránit v úhynech, že. Jen těch včel je mi doopravdy líto, ony přeci nemohou za to, že za úlem stojí Homo destructor, mírně řečeno. U nich mají včely na vybranou jed a smrt nebo smrt jedem. Prostě demokratický výběr. ld

RE: Spojování včelstev - schützmeister - 05.01.2020 02:21 PM

(04.01.2020 06:27 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Za tím, co jsem napsal ve svém příspěvku, a [ Michal to nepřímo devalvoval[.
Michale, to že nejsi schopen rozpoznat, kdy je ta správná doba na spojení (kdy nejdříve), to se prostě musíš doučit a vyzkoušet.
Tak doufám, že ostatní to tak nepochopili. Psal jsem jen o spojování a stejně jako ty nerozváděl ozdravný efekt. Rozhodně jsem neměl v úmyslu vyvracet spojování v září.
Prostě jak jsem napsal v úvodu svého komentáře : " Nevím, jestli to je správné či ne, ale osvědčilo se mě zhruba toto. ". Nic víc a nic míň.
Jasně, že jsem zkoušel to i tamto. A určitě nic nevyčetl, nejsem ten typ.
Možný rozpor, ale nevím to jistě, může být v mém tvoření oddělků formou celého zaplodovaného VN. Pak prostě opravdu některé tyto oddělky není nutné na podzim spojovat, leč mají už parametr kmenového včelstva. A mě to početně vychází líp, jinde to může být jiné, než když je z jara pospojuju.
V podstatě celým shrnutím mého přístupu je asi to, nečekat až do podzimu a na druhou stranu ušetřit kvalitní oddělky před zbytečným spojením.
Ale s tím, že při spojení zůstane lepší matka, to se zase nezdá mě. Někdy zůstanou obě, někdy horší, někdy lepší - dost to závisí na síle včelstva. Z jara je to prostě od těch neduživých odstředěné. Ono taky ty máš matky inseminované a já z divokého chovu. To může taky být rozdíl.
Se vším ostatním souhlasím.
A taky jsem mladší - třeba ještě na něco do smrti přijdu. Ne ? Cool

(04.01.2020 06:27 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Nechat oddělek na jaro a spojit, ano to jde, ale zase to má své. Třeba málo-kdo si poradí třeba s rojovou náladou. No a to jde pak jakékoliv objektivní hodnocení v háje totálně. To je selekce? Michale to je trochu něco jiného.
Ještě k tomuto - nepíšu jarní oddělky spojit. Ne.
Ty jarní oddělky, když jsou jak mají, jsou mým cílovým záměrem. Když to prostě dají od oddělku celý rok bez posilování, tak to jsou ty, které nechávám, tak jak jsou.
Správně píšeš, že tyhle dva spojit, je problém s rojovkou. S tou je ale u mě problém, i když je spojím na podzim.
A ty ostatní oddělky spojuju, abych se jich zbavil. Snižuju počet včetstev.
To platí i o kmenových, která špatně vyzimují.
V podstatě přezimování je u mě hlavní hodnotící kritérium.
Možná to není úplně košer, ale zatím mě to funguje.

(04.01.2020 10:17 PM)Jan Hambl napsal(a):  Uplně polopaticky pro mě: Celý oddělek dám nad mednou komoru, postříkám styčné plochy oddělku i včelstva vodou a spojím na ostro. Očko oddělku nechávám otevřené až do zimy a pak jej uzavřu. Nástavky neodebírám, tzn. např tam budu mít 7-8NN po celou zimu. Chápu to správně?
Ještě pro Leoše - jak v takovém případě řešíš problém se zásobama ? Ty tam máš tepleji, tady u nás je to tak, že v případě více nástavků - a jedno zda spojených nebo přirozeně - když zůstanou dole, tak v 90% zahynou hlady z důvodu mrazů.
To jsem myslil těmi hausnumery s nástavky. Když je nemám v září na zásobách, jsou odepsaný. Vše ostatní je podružný. To je důvod, proč nefandím komínům.

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 05.01.2020 09:29 PM

Michale, zásoby neřeším. V produkčním včelstvu jich je dost a včely si v podstatě pro tu matičku dojdou a zase se stáhnou zpět. Tak jsem to viděl ve svém skleněném úle (což je regulérní nástavkový úl na 39x16 cm a mám ho od roku 1978). Oddělek je ale jen v 1NN. Když má 2NN, už jej nespojuji a raději nechám na jaro. U takto silnějšího se obávám, že by mohly přejít všechny nahoru (Je tam navíc to otevřené očko až do listopadu cca) a tam tolik zásob nemívám (oddělku by to asi stačilo, ale celému včelstvu by nemuselo), protože s tím spojením počítám. I když letos jsem na tom se zásobami nadmíru dobře. V okruhu 1,5- 2 km ode mne údajně už nejsou prakticky žádné včely a ty moje vybíraly ty padlé do konce října. Dnes ale takto postupuji jen tam, kde chci vyměnit matky, ne všude. Nechávám staré matky i do 5-tého roku. Pokud mi tak dlouho sloužily, nechávám je dožít a ony se je zpravidla vymění samy. Odděkly měním tam, kde genetika neuspokojuje, tedy jsou třeba náchylnější než co chci a tak.. Ony nás ale ty včely vlastně ale nepotřebují, jen jim umožnit dělat do umí. Já když se podívám jak všichni mluví o šlechtění na odolnost a přitom se zaměřují jen na marginální, okrajové vlastnosti jakými je třeba VSH ,grooming a pod. Přitom ty havní mechanizmy nikdo vůbec nevidí ( spíš nechce).Ono je to ale takto viděno celosvětově i když mám kolegy v zahraničí, kteří to vnímají podobně jako já. Spočítal bych je ale na prstech jedné ruky, možná dvou.

RE: Spojování včelstev - schützmeister - 06.01.2020 02:33 PM

(05.01.2020 09:29 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Když má 2NN, už jej nespojuji a raději nechám na jaro. U takto silnějšího se obávám, že by mohly přejít všechny nahoru
Leoši, jsem z toho lehce Matěj. V minulém komentáři jsi mě plísnil, že nechávám oddělky do jara / některé / a teď to vypadá, že to děláš prakticky stejně, jako já. Surprised
Jediný rozdíl spatřuju v tom, že ty těmi zářijovými spojeními měníš matky v nechovných včelstvech, kdežto já spojování chápu jen jako humánější a ekonomičtěší prostředek oproti beznínu či vykradení nechovných oddělků.
Jinak to popisuješ nachlup stejně, včetně toho počtu nástavků - jak se kolega nahoře ptal, zda spojit 5+3NN v září - tak, jestli tomu rozumím, doporučuješ spojit nejvýš 4+1 ze stejného důvodu jako jsem popisoval já ?
Možná by ještě tedy ocenil tvůj názor na nahoře zcela konkrétní otázku : "mám tedy nechat v září 5+3 / kmenové+oddělek /" = tedy slovy celkem na zimu osum nástavků ? Můj názor je, že to je moc, anobrž minimálně dva jsou prázdné.

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 06.01.2020 09:46 PM

Michale, znovu jsem si přečetl co jsi napsal ty a co já. Co říci, než se dosatnu ke konrétním odpovědím. Vlastně jsem to i napsal tím, že nemám rád ten genderový přístup a práci, jak se děje na sociálních sítích. Ohlupuje to lidi, informace jsou ploché, každý si je může vysvětlit různě podle toho komu nebo čemu fandí (je to děs, ale je to tak. Ta morálka kotelníků fotbalových klubů je v životě normální. Bohu žel), nebo co mu dovoluje pobrat jeho vzdělání (tím nemyslím jen školy) a také motivy. Možná i proto jsi mne pochopil, jak jsi pochopil. Je to poučení především pro mne.
Neplísnil jsem tě za tvorbu oddělků, ale to, že se spojením na podzim ztratí kvalitní matka nebo tak nějak jsi to napsal. S tím nesouhlasím, mám naprosto jiné zkušenosti. Ten kolega uvedl můj článek o oddělcích ve včelařských novinách někdy z roku 2002 nebo tak nějak. Asi by to chtělo ho přečíst. Tam něco uvádím. Tehdy jsem to měl doloženo velmi konkrétními čísly, ale uvedl jsem to tak jak to tam je, trochu obecněji (to mívám ve zvyku). Pokud se dorží určité podmínky, nestane se to. No a pak se už asi nejspíš více méně shodujem i když asi každý vidíme pod stejným pojmem něco jiného. Já tvořím oddělky různě a různé a z různých důvodů. Nedělám to tedy paušálně jako těch cca 10-15 let před rokem 1992. kdy jsem zavedl mednu komoru a 1996, kdy jsem absolvoval první Bond test a pak ještě jednou ( pak už jen uspořádané do kaskád a to mi usnadnilo a poodhalilo hodně věcí. To je ale jiný příběh). V těch osmdesátkách jsem potřeboval peníze (malé děti) a tak jsem včelařil trochu jinak, hlavní bylo využít rannou, tedy již dubnovou snůšku z třešní jabloní a v lese i borůvky (tehdy tam byly). Dnes je to jinak. Řeknu si, že potřebuji třeba 500 kg medu a na to mi stačí 10-12 včelstev a ostatní jsou ve zcela jiných režimech, řekněme pokusných. Třeba některé oddělky testuji i tak, že zimují jen na 5rámcích 2/3 Langů v plemenáči od Jirky Přesličky, tedy jen v 3mm plastokarténu. To je test jen na něco. Jenže i takovýto oddělek dokáže někdy být na konci května v 5NN. Tamto jsem asi popsal zřetelně, tedy to jestli mladá matka má vliv na chování, obranný pud, mírnost. Některé včelstva jen změnou matky změní radikálně chování ihned a není to až po té, co se vymění včela za ty od ní.
Já vlastně žiju jen v testech ale vše se snažím dělat jako to dělá příroda.
No anyní zase k tomu tvému dotazu. Já se chovám ke včelstvům individuálně do cca 100 včelstev v tom nevidím problém (odzkoušel jsem to na sobě). Měním-li tedy matku nebo včelstvo revitalizuji oddělkem, je mi jedno, jestli je to včelstvo třeba i zdecimované na 2-3NN nebo je v 5NN připravené na zimu. Prostě tam ten oddělek dám a finíto. Do jara nedělám (jen pozoruji) nic a klidně těch 8NN je možných. Měl jsem i v 7VN, No problem. V zimně u silného včelstva (nyní mluvím o počtu ) nejde vůbec v úle o udržení vysoké teploty. Zimní teplota v chomáči je ideálně pod 20C a i u matky jsem naměřil něco přes 15C. Takové teploty jsou nutné pro zdravý rozvoj a zase to má další souvislosti (nosema a pod). Těch měření v úle se včelami, bez nich v různých prostorách, i košnici, různé izolace, jen v chomáči ve vrstvách, u matky, mimo chomáč, vně úlu, na čelní stěně.............. mám od r. 1982 mraky. Volné nástavky mne tedy vůbec neznepokojují. Spíš tu výšku reguluji kvůli zakrytí síťovninou, protože žluny a datli mi dělají největší škody když zaváhám a dám ji pozdě. Naopak vím, že když nemá včelstvo v květu jívy prostor, začnou se připravat pomalu na rojení, tedy s 1-2 měsíčním předstihem před skutečným vyrojením. Nadbytečné nástavky odebírám zpravidla na jaře (a také část medu). To ale jedna z variant vedení včelstev. V zimě je nejlepší izolace hodně včel, ale dělám pokusy i jiné a výsledky jsou také vzrušující. To víš, docházejí mi síly. Já mám ale očka prakticky ve všech nástavcích a tak mohu dělat i různá kouzla a to doslova. Já vím, že se nám posměšně říká očkaři, ale to co udělám já bez zásahu, neudělá nikdo v jiné soustavě nebo ne tak snadno. Tvorbu oddělků, chov............. to také neskuteně usnadňuje, ono toho je hodně jak se dají využít a nejen očka. Na první pohled to jsou prkotiny, ale co s nimi lze dosáhnout. Pokud máš další dotazy nebo jsem to napsal nesrozumitelně, klidně se ptej. Ale raději krátce, jako to bylo na konci tvého příspěvku. Pak nenapíšu takové všeobjímající odpovědi (ale ono vše se vším vážně souvisí), ve kterých se začátečník může ztratit.ld

RE: Spojování včelstev - Jan Sochor - 07.01.2020 09:51 AM

Četl jsem několikrát vaše plodné příspěvky a upřesnění k mému původnímu dotazu.

Tvorbu oddělku budu dělat zejména za účelem ředění populace kleštíka. Proto jsem psal ozdravný oddělek. Jak mi Leoš vysvětlil, takový oddělek má špatné naděje na přežití. Možná bych zkusil nasadit KM.
Budu tedy tvořit oddělky dříve v květnu, ale zmínil jsem, že mám k dispozici pouze 1 stanoviště a omezené místo pro úly (malá zahrada, sousedi blízko). Musím tedy každý rok oddělky spojit.

Spojovat budu hlavně za účelem posílení, je to co nazýváte revitalizací? Matku jsem mel v planu z oddělku odstranit před spojením. Výměnu matky každý rok nebudu řešit, pokud s ní budu spokojen. Jsem na to stejně jako Michal, nové matky budu mít z divokého chovu, tak nevím co se z nich vyklube.

Pokud jsem tedy porozuměl správně dle posledního prispevku, je spojení 5NN+3NN nad med. komoru realizovatelne (oddělek bez matky).
V případě že přidám oddělek s více jak 1NN a matkou, hrozí riziko, že se včely přesunou za novou matkou do oddělku a zahynou z nedostatku zásob?

RE: Spojování včelstev - schützmeister - 07.01.2020 01:38 PM

Podle mého názoru to bude u Vás v 230m.n.m. fungovat ještě lépe / tedy bez problému / jak u Leoše.
Problém ze zásobama je ve vyšších polohách, to je to, proč si nerozumíme s Leošem, protože to prostě tam u něj není.
V teplých polohách se normálně slezou / matku netřeba mačkat / a zásoby stahují celou zimu. Ty očka, jak píše Leoš, s tím mají málo společného. Zkoušel jsem variantu s i bez a je to u mne - v průměrných 700m.n.m. stejné. Podmínkou úspěšného vyzimování je, aby byli včely na zásobách a stabilně usazené už koncem srpna. Když ne, od zásob se odtrhnou. Což se bez úprav někdy povede a jindy ne. Nemají na to vliv očka, ale kontakt plodu a zásob / v tom srpnu /.
Tedy mých komentářů si nevšímejte, pokud nemáte včely aspoň v 500m.n.m.
Což je i to co píše Leoš o medu. Jemu jde o jarní snůšku - na kterou já více méně rezignuju / vytáčím jen málo / protože jdu po lesním medu s úplně jinou prodejností. To jsem se přiučil od jednoho místního starého včelaře. Když jarní snůšku netočíte, bývá téměř vždy medovice. Což ale platí s tou nadmořskou výškou, tedy ne u Vás.

RE: Spojování včelstev - Rastislav Rosa - 21.05.2020 12:45 PM

Zdravim. Pred mesiacom sa mi vyrojili vcely. Roj som osadil na povodne miesto, vyrojene materske vcelstvo som osadil nad roj oddelene medzidnom. Idem ich spajat bez vyhladavania matky cez noviny. Doteraz som takto spajal vcelstva vzdy s ponechanym otvorenym ockom v materaku. Na tomto uly nemam ocka. Je potrebne pri takomto spajani vytvorit materskemu vcelstvu samostatny docasny vylet? Alebo ich nechat bez vlastneho vyletu. Dakujem.

RE: Spojování včelstev - Oldřich Šlegr - 21.05.2020 06:47 PM

Stačí kousek dřevěné lištičky a podložit mezi nástavky, ať se udělá mezera kudy mohou včelky létat a taky potřeba vzduch na dýchání, po spojení kousek dřívka, lištičky vyndáš.
Bylo by také dobré, než je spojíš, využít vyrojení na provedení biotechnických opatření na odstranění kleštíka.

RE: Spojování včelstev - Rastislav Rosa - 21.05.2020 11:32 PM

Presne takto som uvazoval, podlozit kusok drievka medzi nastavky v mieste predchadzajuceho letaca. Len som si to chcel ulahcit. Ale z logiky veci , nejaky docasny vylet pre vcely z materaku, pokial sa neprehryzu novinami, je samozrejme nutny.

Co sa tyka kliestika, plod vyrezavat nebudem. Materske vcelstvo vyslalo este jeden poroj, cize doslo k dalsiemu nariedeniu kliestika, plus plodova prestavka by snad mali stacit. Dalsia vec je, ze su to vcely na tramikoch (warre ul), kde vyrezavanie je trosku zlozitejsie ako v ramikovom uli, a ten stres, ktorym by som vcelstvo vystavil, by mohlo mat horsie nasledky, ako zbavenie sa kliestika na plode.

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 22.05.2020 04:47 PM

Alspoň vidíš, jak je nepraktické se dogmaticky držet "klasiky", v tomto případě u Waré bez oček (nebo česínek). Nyní by se ti hodilo. Ta očka jsou mnohem důležitější než-li ta okénka, bez těch se včelař krásně obejde. Bez nich se dají dělat biotechnická opatření bez otevírání, pokud ty nástavky mají očka (česínka).
Jedním z biotechnických opatření může být odstranění zav. plodu, to jo (ale je to stále jen jedna z mnoha možností). Hodí se to ale spíš na poslední plod nebo první, ale nehodí se to pro všelstva všeho stáří i tady to má pravidĺa, kterými je výhodné se řídit. Ještě k tomu stresu. V tuto dobu lze odstranit první zavíčkovaný plod v oddělku u mladé matky..... nebo v tom mateřáku. ALE HLAVNĚ, JEN KDYŽ JE TO TŘEBA, tedy v případě přemnožení kleštíka nebo výskytu N.ceranae v klinickém stadiu nebo u viróz, v témže stádiu. Zapomeňte na jeden z největších nešvarů , kterým je paušální ošetřování včelstev. V diagnostice má drtivá včelařů problém, aniž si to připouští. To není samozřejmě vždy na pořadu dne. U odrojeného včelstva je to ale ideální stav. To si musíš vyhodnitit sám. Navíc nyní je stále stádium rozvoje, za měsíc to bude s tím stresem mnohem horší.
Vzpomeň si. Jsou místa a také období, kdy včely ledascos snesou, protože je v více méně v souladu s jejich biorytmem. Co je dobře možné někde a někdy je jindy a jinde silně stresující. To jsem vám říkal v lednu i když asi jinýmy slovy. Jen připomenu, že u včel Apis cerana, cerana ( tedy východní, východní, ale i A.c. indica, himalaya, japonica) je běžné, že v průběhu roku včely migrují 2-3x! Tedy opouštějí staré hnízdo s plodem.
I naše včely by migrovaly, ale my jim v tom bráníme. Přitom toho lze chytře využít. Ty "naše" včely jsou tomu předchozímu druhu podobné, vlastně se z něj vyvinuly. Té tendence lze proto zase velmi dobře využít, jen třeba si uvědomit, že to není jen tak, že se včely seberou a odletí, ale má to přípravu, která mmj. spočívá ve změně struktury kategorií včel ve včelstvu.
Tohle ti ale nikdo nenapíše protože to ani nikdo z těch opisovačů oposovačů nevnímá a ani nemůže, protože vnímají včely zcela jinak. Včelaření ŠPV je něco jiného. Jen málo kdo chápe naše teze alespoň přibližně i z těch, kteří se k ŠPV hlásí. Je to o vnímání včelstva jako celku o celé posloupnosti.
Včelaření se za posledních 15 let neuvěřitelně změnilo, jenže to vnímají jen včelaři a ne držitelé včel, kterých je 99% (začátečníci mají u mne amnestii). Zrovna nedávno mi to jeden z nich potvrdil asi proto, aby nezůstal pozadu (vždyť je členem spolku na těžbu grandů a dotací). Jenže neuměl to rozopoznat a tedy reagovat, je tedy zase bez včel. Tohle šance pro včely není. Výsledky rozhodují, ne nejapné řeči. Problémy se vyskytovat mohou, ale ne opakovat, to už pak hraničí s hloupostí a nedobrým úmyslem, z čehož ten tzv. včelařský majnstream podezírám (vlastně jsem už o tom přesvědčen, ale to není můj boj). Doufám, že to na sebe nevztáhneš, je to myšleno v obecnějším kontextu, mimo ŠPV.
Jen tak mimochodem. Já bych roj využil jinak, spojovat ho nyní mi přijde velká škoda. Máš krásnou příložitost k radikálnímu omazení včelstva a využít energie obou jednotek, které v součtu budou mít (by měly) i více létavek a touhu přežít,vyvinout se, než to jedno včelstvo. Na spojování máš čas do října.
Roj a rojení je další další div světa. Toho bych si užil, co by to šlo. Ať se daří a dej vědět. ld

RE: Spojování včelstev - František Kučera - 28.05.2020 11:45 PM

Přátelé, měl bych také dotaz ke spojení. 20. dubna jsem spojil dva slabší vyzimované loňské oddělky (zimovaly na 1 NN). Spojil jsem je přes mateří mřížku, aby se matky vzájemně "podněcovali". Aktuálně je jeden oodělek (včelstvo) na 3 NN, druhý na 2 NN. Kdy mateří mřížku odstranit, aby si vybrali jednu matku a stihli vše připravit na zimování?

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 30.05.2020 07:28 AM

Františku, nadhodil jsi, pro mnohé, celkem banální otázku. Ale.... ta má, jako je to se vším u včel a v životě vůbec, více správných a ještě správnějších odpovědí. Záleží na úhlu pohledu… Bohu žel nemáš v profilu vyplněno místo včelaření, a tak se ani nedá odhadnout jaké máš klima, natož snůškové poměry, prostředí, podmínky pro včelaření . To jsou jen jedny z faktorů, které jsou důležité pro rozhodnutí. Vzpomeň si - prostředí, včela , včelař, úl, provozní metoda, to je třeba mít v souladu, o tom je včelaření ŠPV.
Samozřejmě je důležitý i tvůj motiv „spojení“. Zkusím to tedy z obecného pohledu. Dá se říci, že po letním slunovratu a nebo po snůšce včely mají tendenci mít již jen jednu matku. Pokud u tebe není snůška, možná, že tam máš již jen jednu. To ovšem nemusí být vůbec pravda, ovlivňuje to více věcí, ale tyto dvě jsou tak ty z nejviditelnějších. Z toho bych asi na tvém místě vycházel, na to si musíš najít odpověď sám.
No a nyní k těm motivům. Máš je tedy na 3+2NN nebo více? Zdá se mi to hrozně málo, ale neznám celou situaci. Osobně bych se zamyslel, jestli by nebylo dobře s tou jednu matkou udělat oddělek a pak tam vyměnit matku, třeba matečníkem a nad tou druhou, silnější, nevychoval v oddělku další mladou matičku a pak tu původní také nevyměnil spojením s oddělkem koncem září (nebo v říjnu) a celé včelstvo tak nezrevitalizoval. Výměny matek celým oddělkem jsou ty nejjednodušší (když se udělají správně ve správný čas) a nejúspěšnější a měly by být v rejstříku každého „šancaře“. Já vždy využívám vzniklé situace a nekopíruji vžité pohledy technokraticky orientovaných lidí“ vlastnících“ včely, kterých je u nás 99%. Samozřejmě ti ani jinému tenhle pohled nevnucuji. Je škoda, že se právě na toto téma zde nerozvinula diskuze, protože to má různé konsekvence. Názory a především vlastní zkušenosti „šancařů“ by byly třeba důležité pro ostatní „nešafaře“, kteří fórum navštěvují. Já se tady rozepsávat nemohu, protože by to bylo na knihu (kterou by nikdo stejně nechápal) a co jsem napsal, jako vodítko stačí. Navíc už pádím ke včelám na testy. Jinak jsou samozřejmě „výjimky“. Já měl třeba předloni ve včelstvu 4 matky i v srpnu. Původní a její 3 dcery , z toho jedna neoplozená. Jo dějí se dnes ve včelách věci, jen to vidět… Nyní jsou už případné reakce na ostatních, já vyrážím.. Tak ať se ti daří.
ld

RE: Spojování včelstev - František Kučera - 02.06.2020 05:20 PM

Díky Leoši.
Lokalitu jsem do profilu doplnil. Snůška u nás stále pokračuje (pylová i nektarová), dílo staví, navečer vždy odpařují vodu. Zatím se zdá, že jsou tam obě matky, pyl nosí do obou částí.

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 02.06.2020 06:08 PM

OK.Tak u tebe bude "zlomový" asi ten cca 20.6. Zde bych to ukončil, jak jsem popsal. To ale v případě, že nechceš dál zkoušet a chceš mít klid. U nás to bude o cca týden dříve. K tomuto datu bych udělal, to co jsem ti napsal. Matky jsou motor, tak je zbytečný ho ihned rozbít. Lépe využít.
Lépe udělat o oddělek víc, který pak vrátíš, než tam rvát třeba KM. Poslední radikální zákrok je možné dělat na ty "3 svatý". Ale zásahy se mají dělat jen když to je potřeba (zpravidla jimi napravujeme vlastní chyby). Zde si to musíš osahat. Pokud vím, u vás bývá snůška z medovice i v červenci. V tom případě by jsi měl větší praděpodobnost většího výnosu, což by byl bonus navíc. Ještě jednu věc. Neber to jako dogma. Můžeš to udělat klidně i nyní, vznikne ale i jiná posloupnost a z toho vyplývající zkušenost (třeba tomu přijdeš na chuť). S tím musíš počítat. Ani to není k zahození, ba právě naopak. ld

RE: Spojování včelstev - Miroslav Matucha - 04.10.2020 09:58 PM

(16.09.2020 09:05 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Před chvílí jsem náhodou otevřel video na JUTUBKU. Jmenovalo se Výměna matek, spojení oddělku s produkčním včelstvem 14.9,2020.
Doporučuji se podívat. Je to klasická ukázka toho, jak se to nemá dělat. Jednak ty oddělky nebyly úplně ve stavu, kdy je nejlepší je přidat, ale dobře. Už jen proto včelař používá noviny. Od té doby, kdy to provádím, a to je dobrých 40 let, mi na to stačí jedna operace aniž bych bral plást do ruky. Neuvěřitelné, s jakou nevzdělaností se lidé jsou ochotni chlubit. Z toho je krásně vidět, jak technokrati vidí včely. Neuvěřitelné! ld

Tak jsem se zkusil "zviditelnit" taky. No není to žádná prča sám sebe natáčet a exhibovat. Komentovat to už vůbec ne, ale funět mi jde dobře. Takto jsem letos měnil první matku oddělkem a ještě mě jich pár čeká. A včil do mě mládenci. Snad to udejchám Smile M.M.

RE: Spojování včelstev - Rastislav Rosa - 14.11.2020 02:23 PM

Zdravím priatelia, potrebujem spojiť ešte teraz jedno včelstvo, tohtoročný roj (poroj) v 1NN (má relatívne málo zásob a je slabšie) s vedľajším včelstvom na 3NN. Takže stačí len "klasika"?, t.j. položím roj (1NN) hore na vedľajšie včelstvo, pokropím rozprašovačom styčné plochy oboch nástavkov vodou, otvorím očko na pridávanom nástavku (ktoré potom po jednom týždni - dvoch zavriem) a hotovo? Alebo treba ešte niečo špecifické vykonať v tejto dobe. Ďakujem. RR

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 14.11.2020 05:11 PM

Ty styčné plochy je myšleno včely a rámky spodního i horního včelstva (opravdu jen mlhou). Nyní už ale ani to není nutné. Aktivita není skoro žádná, tak je to jedno. ld

RE: Spojování včelstev - Rastislav Rosa - 14.11.2020 07:57 PM

Vďaka Leoši. Áno, tak som to aj myslel, "zamlžiť" spodok horného a vrch spodného nástavku, možno to skúsim aj bez, ako píšeš, uvidím.

A má ešte význam otvárať teraz očko na pridávanom nástavku? A keď áno, tak na ako dlho. RR

RE: Spojování včelstev - Leoš Dvorský - 14.11.2020 09:01 PM

Já ta očka zavírám až když vím, že teploty určitě nevystoupí min.týden nad 5C a včely nebudou vyletovat.

RE: Spojování včelstev - Miroslav Matucha - 02.01.2021 11:03 PM

Tak moje předchozí video o spojování jsem konzultoval s bratrem začátečníkem a protože ho úplně nepochopil, pochopil jsem, že to musím udělat pochopitelné. Takže jsem to pochopitelně přestříhal a doplnil to o informace tak, aby i ten co začíná, pochopil o co jde. Tak snad druhý pokus bude už pochopitelnější. S pochopením M.M.

RE: Spojování včelstev - Jan Sochor - 03.01.2021 09:44 PM

Mirku, skvělé video. Jeden dotaz ohledně toho krycího rámku, aby stavěly rovně. To je souš, která je vedle stavebního rámku?

RE: Spojování včelstev - Miroslav Matucha - 03.01.2021 11:11 PM

No skvělé video to po technické stránce moc není. Asi by to chtělo kurz a možná i kameru. Ale stejně díky. Snad to pomůže.
A tím krycím rámkem jsem myslel oba nejkrajnější rámky oddělku většinou již se zásobama a někdy jsou ze strany od plodiště i s plodem. Založený oddělek na 1 - 2plodové plásty + z jedné strany přiložím 1 s medem a z druhé strany jeden s vodou. Takže to jsou ty krycí. A jak oddělek roste, tak vždy odsunu tyto krajní a vložím na jeho místo stavební. Aby držely lajnu. Někdy se to nevede, maj to různě tlustý a křivý a proto se mi do nástavku pro 10 rámků jako na videu někdy vejde jen 8 rámků. Ale je to jejich boj. Že? M.M.