Forum Šance pro včely
Medná komora - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky)
+--- Téma: Medná komora (/tema-Medna-komora)

Stránky: 1 2 3
Všechny stránky

Medná komora - Faneka - 29.03.2018 10:53 AM

Ahoj,
Chtěla bych se poradit ohledně založení medne komory u oddelku.
Nejsem si jistá, kdy a jestli vůbec prohazovat dvě horní plodové nástavky na podporu kladení matky. Leoš doporučuje prohození nástavku kolem 20.3., to ještě mrzlo. Takže to datum by se asi mělo posunout do dubna. Teď to vypadá podle prognóz už na teploty nad nulou. Tak nevím, co si s tou metodikou pocit, nerada bych ty včely podrazila nebo ó ne dokonce přišla.
Takže prohazovat a kdy nebo neprohazovat ? Jaké jsou vaše zkušenosti? Diky. Katka

RE: Medná komora - schützmeister - 29.03.2018 12:43 PM

Neprohazuju a zatím si nikdo nestěžoval. V brti jim to prohazuje leda medvěd.
Co ale smysl má, vyměnit přebytečný zásoby za prázdný plásty - ale před snůškou, to bych typoval až po půli dubna, letos.
Tedy, když máš kupříkladu dva plné NN medu, tak jeden dát pryč. U mě stačí před snůškou dva vysoké plásty zásob celkem a zbytek prázdno. Jde o to, že nadbytečné zásoby sníží kladení, ve snůšce.
To ale není letos případ konce března.
Tradiční přehazování 39x24 se dělá proto, aby se ti starré černé dílo dostalo do medníku a měla si do výkupu krásně tmavý med a po vytočení je mohla vyřezat. Je to barbarství jak na včely tak na med. Staří "praktici" to ale dělají stále a jak si lidi pochvalují med se zbytky léčiv a výluhy plísní a košilek. Angry

RE: Medná komora - Leoš Dvorský - 29.03.2018 01:13 PM

Jen jsem nakoukl. Prosím tě mrkni na můj web je to otázka tuším 5 nebo 7. Poměrně dlouho záměny nástavků nedělám a když už, tak volím metodu posunu. Tohle v literatuře nenajdeš a ani na včelařských školách.
Záměny ne proto, že to sice podpoří rozvoj (když se trefíš) , ale má to jiná negativa. Například při šíření kleštíka a to je to nejmenší zlo, ale i další, vážnější. Nevím, ale asis loni v MB nebyla, tam jsme to rozšiřování probírali a různé možnosti a proč je to vhodné či nevhodné, co to napodobuje v přírodě a pod. Ne vše se vždy hodí a to nejen kvůli kleštíkovi. Tohle včelaři, kteří včelaří s mezistěnami vůbec nechápou, protože ani nemají šanci ty rozdíly vidět. Vidět a znát chce jen málo lidí. Nebudu to rozebírat. Záměny jsem dělal systémově v dobách někdy 1973-2004 (pokaždé to ale bylo jinak podle skupin včelstev, nejde to brát paušálně, viz ten web), pak už prakticky jen ten posun, tím se moc nezkazí, ale jen upraví proporce prostoru v relativně stálých poměrech. Ale záleží co včelař momentálně sleduje, navíc tendence rozvoje včelstva není v ročním období vůbec stejná. Jiná je na jaře a po slunovratu, například.......
Je velký rozdíl vést včelstvo a oddělek. Nové včelstvo dospívá až v následujícím roce. Hodně zjednodušeně je včelí dílo jako kostra u člověka. Záleží na každém zda chce stát na hlavě nebo stát na nohou.... Nelze to ale brát doslovně. Chápu, že začátečník chce nějaký návod, ale dnes říkám, že ten je jen ve snaze pochopit. Aby člověk začal chápat, musí včely cítit a to, mimo jiné, ve skafandru nejde.
Jedno pravidlo ale platí skoro univerzálně. Nic nezkazíš, naopak, když nebudeš trhat plod. Bez pochopení tohoto asi těžko někdo bude včelařit bez chemie. V přírodě je vždy něco za něco, ale rovnováha. Tady taky. Když tak napiš soukromě, moc sem již nechodím a momentálně jsem časově zcela mimo. Večer se k emailu dostanu spíš. ld

RE: Medná komora - Faneka - 29.03.2018 09:37 PM

Díky za rychlé info.
Leoši, právě že jsem v MB byla a to neprehazovani nástavku mi přišlo jasný a logicky. Ale teprve před asi měsícem jsem přišla na tvou metodiku na tvorbu MK, tak jsem trochu zaváhala. Takže ještě jednou díky za ujištění.

RE: Medná komora - Centisi - 30.03.2018 02:17 PM

(29.03.2018 12:43 PM)schützmeister napsal(a):  Tradiční přehazování 39x24 se dělá proto, aby se ti starré černé dílo dostalo do medníku a měla si do výkupu krásně tmavý med a po vytočení je mohla vyřezat. Je to barbarství jak na včely tak na med. Staří "praktici" to ale dělají stále a jak si lidi pochvalují med se zbytky léčiv a výluhy plísní a košilek. Angry

Tady záleži jak to uděláš...spiš de o to ze se některi snaží souse využit do posledního okamžiku..ja je davám taky nad mrížku když maj zavíčkovaný plod ale hnedka jak vyběhne je odstranuji aby je nezanesli sladinou...a zbytky léčiv..je otázka čim léčí...vesmes ti starší varidolem..takže s tebou souhlasim az na to ze kazdej kdo ma 39x24 nemusi mit v medniku stary plodovy plasty zaneseny medem...

RE: Medná komora - schützmeister - 30.03.2018 06:04 PM

(30.03.2018 02:17 PM)Centisi napsal(a):  kazdej kdo ma 39x24 nemusi mit v medniku stary plodovy plasty zaneseny medem...
Jenže když z 1 + 2 uděláš 2 + 1 a přidáš čistý medník 3, máš plod na dvojce veprostřed. Pak teda vytočíš 3, sundáš, a máš zase proplodovanou sestavu 2 + 1, s tím, že nahoře máš starší plásty. Můžeš to před krmením zase přehodit, ale na jaře zase ty nejstarší dostaneš na plod doprostřed. Perpetum mobile. Čili je musíš posunout na 3, jinak je tam máš na věky věků. Nebo můžeš přehazovat jednotlivé plásty, ale to snad dneska už nikdo nedělá ? Surprised
Jediný rozumný způsob je držet černý plásty dole a jak jsou prázdný - před krmením, nebo z jara je dát pryč. Čili nic nepřehazuješ, jen přidáváš. Jinak je třeba pořád něco od někud někam přehazovat.

RE: Medná komora - Centisi - 30.03.2018 06:20 PM

Pravě....Confused 39x24 je na tohle strasne blbá mira...vespod ty nejstarsi nikdy nejsou uplně suchy...nejaky zimni zasoby a pyl tam budou...letos u jednej ctyri plny ramky a v ostatnich nejaky nedobrany rozky apod...jedno vcelstvo mi ani do vrchniho nepreslo..takze spodni uz je zakladenej na tech nejstarsich plastech...
Takze jak na to ?? U tyhle miry asi jedine aspon ty prazdny na jare vyhazet a pak ty nejhorsi prehodit aby se jich dalo zbavit....jinak nevim a na nic jinyho sem zatim neprisel...snad casem prijdu....

RE: Medná komora - Aleš Molčík - 31.03.2018 02:46 PM

Ono je jedno jestli je to Adamec nebo klasický Langstroth oboje je prakticky stejné. Řešení je mít celoročně plodiště na třech nástavcích a rozšiřovat na jaře nahoru soušemi z minulého roku postavené v medníku a zároveň odebrat spodní nástavek s nejstarším dílem. A většina, ne-li všechen podle uživnosti stanoviště, jarního medu zůstane v přidaném honím nástavku jako medná komora.

RE: Medná komora - Centisi - 31.03.2018 03:43 PM

Na mednou komoru se chystam letos..snad to vyjde..tak pak uvidím...ale pořad to nic neresi pokud zacnou plodovat ve spodnim nastavku...u NN bych tomu věřil...mit nastavky 12-14 cm tak s tim problem nemam....
A ve spodnim byl letos veskerej pyl...vzit jim celej nastavek tak cekaj az na jivy aby si nejakej donesly....

RE: Medná komora - Aleš Molčík - 31.03.2018 09:32 PM

Jde o to mít plodiště tak velké, aby ve spodním nástavku vůbec plodovat nezačali.

RE: Medná komora - Centisi - 01.04.2018 05:50 AM

A co cesno ? Matka se stejne bude cpat k nemu...jedine to zkusit ovlivnit ockama...mam otevreny jen to spodni,tak ho zavru a otevru druhy odspod a pak tu MK....uvidime...

RE: Medná komora - Jiří Marx - 01.04.2018 10:10 AM

Mám plodiste na 4 NN

RE: Medná komora - Aleš Molčík - 01.04.2018 10:47 AM

Já mám plodiště na pěti NN i když vezmu aktuální stav včelstva, tak jsou teď rozloženy hlavně v horních třech nástavcích a kousek vyvěšeny ve čtvrtém. Takže pátý spodní je prakticky volný a ještě dlouho bude. Takže časový prostor ten spodní NN odebrat a nasadit horní NN pro vytvoření medné komory z jarního medu tady je. Mám na to ještě cca měsíc čas tj. na konec dubna až začátek května podle snůšky.

(01.04.2018 05:50 AM)Centisi napsal(a):  A co cesno ? Matka se stejne bude cpat k nemu...jedine to zkusit ovlivnit ockama...mam otevreny jen to spodni,tak ho zavru a otevru druhy odspod a pak tu MK....uvidime...
Měl jsem různé sestavy, pokud jde o česno, očka a větrání přes síta a v tom kde matka klade jsem prakticky neviděl rozdíl. Spíš jsem pozoroval, že to kde klade je způsobeno ukládáním zásob, takže tohle neovlivňuje matka, ale dělnice. Matka ta je "jen" na kladení vajíček. A čím méně otvorů do úlu tím lepší obrana česna.

RE: Medná komora - tondabh - 01.04.2018 12:31 PM

(30.03.2018 06:20 PM)Centisi napsal(a):  Pravě....Confused 39x24 je na tohle strasne blbá mira...

Příteli neber to jako urážku, ale z praxe Ti poradím jednu letitou zkušenost. ŽÁDNÁ MÍRA NENÍ BLBÁ!!! Jen existují jedinci, kteří se s ní ještě nenaučili zacházeti. Pokud neuvěříš tomu, že pracuješ s velice inteligentními bytostmi, které jsou schopny většinu zápletek v úle sami vyřešit, a budeš jim chtít vnucovat neustále své postupy, stáváš se pouhým držitelem včel. Již jsem zde několikrát psal, že včelařina je umění, které se učíme celý život, ale nesmíme přitom zapomínati, že pracujeme s velice inteligentními bytostmi, tudíž se velice vyplatí učit se od včeliček a ne jen teoretizovat co kam přehodit a co né.

Jsou to léta praxe a pozorování, ale pokud si budeš dělat alespoň minimální poznámky, časem zjistíš jak na to. Hlavně se nestat fanatikem, který si usmyslí, že nyní to musí být takto a když to není, tak to považovati za špatné, chovej se ke včeličkám slušně a nezapomínej že duchovní rozměr je všudypřítomný. U včeliček platí pravidlo, že co rodina, to jiný styl větrání a jiné hospodaření, pokud máš pár včelstev hraj si s nimi a hodně pozoruj, Ty nemusíš vše přehazovat po nástavkách, ale stačí pokud je to nutné po plástech. Časem pochopíš že se vyplatí si budovat svou chovatelskou cestu, do které občas zařadíš a vyzkoušíš prvky včelaření, které si přejí Tvé včeličky, měj se krásně včeličkově, Tonda.

RE: Medná komora - Centisi - 01.04.2018 03:35 PM

Ano Tondo..souhlasim s tebou....takhle nejak se to snazim praktikovat Smile
Jenze tu slyšim nazory ze je to spatně,je to pracný...co blbeš atd....
Letos bych mohl spodni nastavek odebrat u jednejch vcelek ale musel bych mit NN system...ploduji presne na prostredku prostoru...
Druhý vcelstvo pres celou zimu do vrchniho nastavku ani nepreslo a zacaly plodovat dole u cesna...nerikam ze je to spatne...ale premejslim jak co nejjednoduseji obmenit dilo !!! Po plastech je to fakt pracny a dost a casto se vcelky rusi !!!
Takze tady nejakej system,velikost prostoru,vice nastavku na zimu atd nepomuze...jedine ze spodniho udelat mednik nebo MK...ale to je podle nekterych zase barbarstvi na medu a vcelach atd...ty prece u japonciku taky podstavujes,ne ?takze po par podstavenych bedynkach se ti dostanou starsi plasty na horu jako mednik....takze to proste nefunguje pokazdy a na kazdej vcelach na kazdym systemu a kazdej rok....

RE: Medná komora - Ali - 01.04.2018 03:55 PM

Souhlas, chce to jen dát jim možnost, aby se do zimy připravili co nejsilnější. Pak je výsledek jako v příspěvku 12, 13 a téměř žádný problém. Potřebují jen prostor, vzduch, zásoby a klid. Hlavně neustále neupravovat, nepředělávat, nevytvářet jim nové překážky a zmněny (jo v jednom pro naučení se jo).
Tady ve vláknech jsou téměř úplně všechny vysvětlení, na které si jen vzpomeneš. Jen se v nich zalitovat, začíst. Myslím si, že až na specifika, vývoje a nové trendy, které se zatím nezveřejňují, či tají, je tu skutečně téměř vše. Přečetl jsem asi na dvacet tisíc příspěvků mimo ostatní zde dostupnou literaturu.
Stačí jen zvolit zde např. p. Dvorského a na VF p. M. Havelky a k nim si přiřadit všechny rozumně diskutující, a že jich tu a tam je dobrých a zkušených.
A mít na to čas. Jsi na začátku a včelaření je na dlóuhou trať. Takže udělej nějak, zapiš a pozoruj. Včelky ti časem ukáží směr samy.
Jsem na tom trochu podobně.

A do MK bych očko rozhodně neotvíral. Včely, si myslím, musí cítit a mít jistotu, že jsou zásoby v bezpečí. Za nimi nebo nad nimi.

RE: Medná komora - Centisi - 01.04.2018 05:10 PM

Ahoj...myslel sem na nastavku pod MK.. ..
Letos snad zazimuju na trech ,tak uvidim jeatli to bude lepsi na vetsim prostoru ...
Ano...témat,napadu a rad prectes a najdes spousty...ale moje vcely je proste ignoruji ,primo sabotuji Big Grin
(Vem jim celej nastavek kdyz zrovna v nem maji posledni pyl na jare a jeate ho neni moc apod..)
Takze rady sou dobra vec..ale ne vzdy funguji na kazdym systemu a na kazdej vcelach apod...a letos to zrovna vypada uplne jinak nez v loni..co bude pristi rok ? Co neslo letos pujde treba pristi rok kdyz se bude vcelstvo posouvat jinym smerem..bude jina zima atd...
Takze stejne nic jinyho nezbyde nez vlastni cesta...

RE: Medná komora - Tomáš Palata - 01.04.2018 09:51 PM

(01.04.2018 03:35 PM)Centisi napsal(a):  ...ale premejslim jak co nejjednoduseji obmenit dilo !!!...
Kacířská otázka: "A stojí o to včely vůbec?" . Možná, že to není tak žhavé, jak se v všude v knížkách píše.

RE: Medná komora - Centisi - 02.04.2018 06:41 AM

Jo...to sem se jich uz taky ptal Big Grin ale zarytě mlci holky jedny....sice neodpovidaj ale zase si ani neztezujou...
Takze porad nevim co by chtely....

RE: Medná komora - Aleš Molčík - 02.04.2018 07:33 AM

Včely dovedou staré dílo nebo dílo o které nemají zájem vykousat a postavit nové. Takže oni toho moc neřeknou, ale raději to udělajíWink.

RE: Medná komora - Centisi - 02.04.2018 08:58 AM

Alesi,o tomhle vím....ale musi prijit v nivec strasna spousta voskuConfused
Ale mate nekdo vyzkouseno jak stare dilo takhle likviduji ?? Kdyz u nekoho obcas vidim ( hlavne v maringotkach ve starejch zadovakach) plasty cerny jako saze z komina,tak mi to připada jako peknej humus .a to ma jeste prej do medniku...to snad uz neni na vyvareni ale rovnou na zatop do kotle. .

RE: Medná komora - Emil Komenda - 02.04.2018 11:13 AM

...někde jsem četl, že v přírodě včelstva obměňují dílo díky zavíječům a myším, kteří jim je zničí. A díky této obměně divoká včelstva prý přežívají mor plodu. Pokud tomu tak je, tak bychom dílo měli obměňovat.
Vyjádřete se Vy zkušení...

také rojením se obměňuje dílo. Ve starém díle se asi všechny nákazy drží lépe.

někde to tak důležité není, ale od nás je mor již jen pár kilometrů....není lépe obměňovat dílo, než obměňovat celé včelařské hospodářství?

RE: Medná komora - schützmeister - 02.04.2018 11:36 AM

Zkuste někdy včely na zimu bez mřížky. Big Grin
Letos se mě to podařilo do začátku ledna a obrali je řádně. Confused
A to nepočítám veverky a mývaly - ty se asi v klasické dutině dovnitř taky dostanou.
Starý dílo - co jsem viděl - likvidují jen když je problém - plíseň, hniloba plodu, pylu, zvápenatění.

RE: Medná komora - tondabh - 02.04.2018 12:49 PM

(01.04.2018 03:35 PM)Centisi napsal(a):  Ano Tondo..souhlasim s tebou....takhle nejak se to snazim praktikovat Smile
...ty prece u japonciku taky podstavujes,ne ?takze po par podstavenych bedynkach se ti dostanou starsi plasty na horu jako mednik....takze to proste nefunguje pokazdy a na kazdej vcelach na kazdym systemu a kazdej rok....

Haribol Tomáši, jak jsem Ti psal minule s každou mírou a s každým systémem se musíš sžít a naučit se s tím zacházet. Dám Ti příklad, jak jsi zmínil japončíky. Tam se to dělá tak, že ve správnou dobu uděláš rozdělek, tudíž když oddělíš staré plásty, vznikne Ti oddělek a do obou přidáš matečník. Kde je matečník druhý den vykousaný je původní matka. Dále je možno pokud chceš včelstvo přendat do nového úlu, nebo předejít rojení, tak je vybubnuješ a můžeš s nima dál nakládat dle Tvých úmyslů, možností je vždy mnoho, jen záleží na Tvém záměru a nezapomeň u japončíka můžeš jak podstavovat, tak přidávat nástavky při silné snůšce i nahoru, měj se krásně včeličkově, Tonda.

RE: Medná komora - Aleš Molčík - 02.04.2018 02:34 PM

(02.04.2018 11:13 AM)Emko napsal(a):  ...někde jsem četl, že v přírodě včelstva obměňují dílo díky zavíječům a myším, kteří jim je zničí. A díky této obměně divoká včelstva prý přežívají mor plodu. Pokud tomu tak je, tak bychom dílo měli obměňovat.
Vyjádřete se Vy zkušení...

také rojením se obměňuje dílo. Ve starém díle se asi všechny nákazy drží lépe.

někde to tak důležité není, ale od nás je mor již jen pár kilometrů....není lépe obměňovat dílo, než obměňovat celé včelařské hospodářství?

Tak s morem mám zkušeností dost, abych tohle o obměně díla mohl zařadit mezi báje a pověsti. Kdyby tomu tak bylo, stačilo by přemést včely do nového dezinfikovaného úlu a nechat je postavit nové dílo a je po moru. Ale ono tomu tak není už jen proto, že mor plodu má tohle jméno jen proto, že na plodu jsou klinické příznaky, ale přenašečem nemoci jsou dospělé včely.
Jinak včely vykusují dílo které bylo mnohokrát zaplodované, dílo které bylo vyhrazené pro med nevykoušou.

RE: Medná komora - Ali - 02.04.2018 09:11 PM

No, já jsem zde situaci pochopil tak, že přeci jenom předmětem je se podívat, vcítit do situace včel, rozmyslet, udělat, zapsat a pak zkontrolovat jak se zachovaly. Podle toho vždy upravit svoje cítění, vnímání a myšlení blíže k nim.
Zdejší rady neberu nijak doslova, snažím se přebrat jen jejich smysl, důvod a směr. Ne konkrétní situaci. Ta je vždy jiná a nikdo mimo tazatele ji vlastníma očima nevidí a napíše co napíše. Takže směr, jsou pomyslné průměty všech.
Ale rozhodnout se musíš sám (dodatek no přesně viz RE: Kyselina mravenčí, Leoš Dvorský, příspěvek 4).
Medná komora je specifikum, které, co jsem se pídil kolem, téměř nikdo nepoužívá. O to víc je třeba vlastích zkušeností.
Já třeba přešel vloni do zimy na skoroležan, poněvadž jsem použil medných komor (11,5 cm). Polovina je z jedné třetiny vyjedená, čtvrtina totálně spotřebovaná či přenesená dolů do plodiště a ve dvou matka zaplodovala i v 11.5 cm. Nezbývá než reagovat na každé chování včel individuálně a zpětně zjišťovat příčinu, ze které takový stav vzešel. Velkovčelař takový stav nedovolí. Mě to ale vyhovuje proto, že můžu s každýma pracovat jinak, čímž v jednom čase projdu více variant chování včel.
A nyní v začátku to považuju spíše za výhodu, než nevýhodu.

RE: Medná komora - Emil Komenda - 03.04.2018 08:22 AM

Tak s morem mám zkušeností dost, abych tohle o obměně díla mohl zařadit mezi báje a pověsti. Kdyby tomu tak bylo, stačilo by přemést včely do nového dezinfikovaného úlu a nechat je postavit nové dílo a je po moru. Ale ono tomu tak není už jen proto, že mor plodu má tohle jméno jen proto, že na plodu jsou klinické příznaky, ale přenašečem nemoci jsou dospělé včely.
Jinak včely vykusují dílo které bylo mnohokrát zaplodované, dílo které bylo vyhrazené pro med nevykoušou.
[/quote]

samozřejmě, pokud je již klinicky rozvinut mor plodu, tak již je pozdě, ale dle mého názoru i z metodiky vyšetření měli na mor vyplývá, že obměna díla jako určitá prevence by měla smysl. Do určitého počtu spor ještě včelstvo není považováno za nemocné. A samotná skutečnost, že tam ty spory jsou napovídá, že bakterie moru ve včelstvech žijí běžněji, než si myslíme- je to otázka do diskuze i k vyjádření odborníků, což já nejsem.

první odstavec je od Aleše Molčíka, omlouvám se. Neumím s tím tady moc zacházet

RE: Medná komora - Aleš Molčík - 03.04.2018 09:31 AM

Já jsem začal včelařit v květnu 2000. Dostal jsem tři roje od místního včelaře z obce a osadil jsem je do nových úlů s novými rámky a i ostatní vybavení vše nové. Další včelařskou práci jsem dělal už jen z toho co už jsem měl k dispozici, nic jsem nedovezl ani matky. V dubnu 2003 jsem převezl tehdy sedm včelstev na nové stanoviště do vedlejšího okresu a převoz jsem měl i s negativním vyšetřením na mor. A v červnu 2003 jsem našel ve včelstvu kliniku onemocnění moru plodu. V katastru obce jsme byly dva včelaři od sebe vzdušnou čarou cca 1.5 km a u toho druhého veterináři našli i příškvary. A jediný co jsem měl s tím druhým včelařem společné bylo jedno řepkové pole mezi námi.
Potom u mě následoval kurs prohlížitele a dostal jsem se s veterinářem víc mezi ostatní včelaře a hlavně jsem viděl i jejich včelstva zevnitř. A byl tam i včelař co měl očíslovaná včelstva, nástavky i rámky a perfektně vedenou evidenci o všem co kdy dělal, aby se vyhnul nákaze. Tehdy byla ještě možnost do 50% nálezu kliniky utrácet jen klinicky nemocná včelstva. A stejně postupně i tento včelař skončil na ohni i s perfektní dvouletou obměnou díla.
Mor je onemocnění které se přenáší potravou a nechávat včelstvům co největší možné množství jejich přirozené potravy, tj. medu, je jediný způsob jak se snažit zvýšit imunitu včelstev, není to také 100%, ale smysl to má. Dílo samo o sobě spóry nemnoží, to se děje v larvách a pouze dospělé včely mají tu schopnost spory moru eliminovat, proto také větší význam má ta výživa.

RE: Medná komora - Centisi - 03.04.2018 11:34 AM

Aleši,tak jestli to funguje jak tu popisujes,tak je uplne zbytecny si lamat hlavu kolik dila kazdorocne vymenim...jeden rok to muzou byt 3 ramky ve vcelstvu a dalsi rok se podari treba 50% dila....
Kazdej rok je fakt jinej a kazdy vcelstvo taky....