![]() |
Léčit včelstvo na podzim či ne? - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky) +--- Téma: Léčit včelstvo na podzim či ne? (/tema-Lecit-vcelstvo-na-podzim-ci-ne) Všechny stránky |
Léčit včelstvo na podzim či ne? - Vašek H. - 29.08.2016 03:23 PM Zdravím všechny včelařky i včelaře. Včera jsem chystal včelstva na krmení a u jednoho jsem si všiml roztočů na včelách i lezoucích po nevylíhlém plodu. Na cca 1 dm2 jich mohlo být naráz k vidění tak 5. V minulosti jsem to nikdy nezaznamenal. Otázka zní. Mám včelstvo po nakrmení přeléčit či to nechat na nich, aby se s tím vypořádaly sami. Jedná se o TBH, který jsem loni neléčil. Vašek RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - straka - 29.08.2016 05:04 PM 1) Já bych zkusil cukrovat a to několikrát po sobě, jinou chemii nedávám, před úlem zasazeno několik keříků dobromysl(oregano) a také zatím malé keříčky tymiánu. Ještě možné pokusy s thymolem(bude to také asi výtažek z tymiánu). 2) U včel zvednout teplotu klimatizací - ve vývoji právě dokočuji DEHTIN 3)včely neudusit zužováním česna,lépe česno snižovat po celé šířce úlu Straka Dehtín RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Jiří Marx - 29.08.2016 07:28 PM Tohle kdyz vidis tak uz je to prusvih. Vcelstva odolna vuci roztoci vykazuji celorocne jeho nizky stav. Tahy jich budou tisice. Osobne bych ho zalecil a kdyz zvladne zimu pristi rok vymenit matku. Muzes to samozrejme nechat ale jestli teprve budes krmit stav se jeste zhorsi. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Vašek H. - 30.08.2016 12:09 AM (29.08.2016 05:04 PM)straka napsal(a): 1) Já bych zkusil cukrovat a to několikrát po sobě, jinou chemii nedávám, před úlem zasazeno několik keříků dobromysl(oregano) a také zatím malé keříčky tymiánu. Děkuji za návrhy, ale u mě v podstatě nepoužitelné. Ad 1) Cukrování je prakticky neproveditelné, jelikož horní loučky tvoří strop úlu. Momentálně včelstvo obsedá 18 plástů, což několikrát do týdne rozebírat nehodlám a ani včely by to asi nepotěšilo. Ad 2) Včelstvo je v "úle s horní loučkou" čili TBH bez klimatizace a přemisťování do jiného úlu není v tomto čase reálné. Ad 3) česna nezužuji, ale pouze snižuji jak píšete i když mám pocit, že u dna pro nástavky 39x24 je snížené česno moc široké a včely si ho těžko brání. U TBH je to OK. (29.08.2016 07:28 PM)jirka.marx napsal(a): Tohle kdyz vidis tak uz je to prusvih. Vcelstva odolna vuci roztoci vykazuji celorocne jeho nizky stav. Tahy jich budou tisice. Osobne bych ho zalecil a kdyz zvladne zimu pristi rok vymenit matku. Muzes to samozrejme nechat ale jestli teprve budes krmit stav se jeste zhorsi. No průšvih nevím. Budu zimovat potřetí. První podzim mi roj příbuzný dvakrát profoukl Varidolem, loni jsem neléčil a spad v zimní měli byl skoro stejný (do 5ti roztočů). Třeba tam ti brouci byli i v milulých létech, jen jsem si jich nevšiml. Že by jich tam teď byli tisíce se mi nezdá. Já si jich všiml jen na jednom plástu. Uviděl jsem roztoče a tak jsem čučel na to jedno místo jestli ho uvidím znova a po několika minutách civění jsem jich napočítal tak 5-6 na tom kousku. Určitě jsou i jinde to jo, ale že by každá včela byla osedlaná, tak to zase ne. Zítra už musím začít krmit a je mi jasné, že tím včelám navodím snůšku a matky se rozkladou. Tzn. namnoží se i roztoči. A co pak můžu dělat? 1) Nasadit tvrdou chemii. Tento způsob se mi ale nejméně zamlouvá. 2) Přeléčit je "šetrným" způsobem. KM, Thymol, atd. 3) Nechat je tak s tím, že se roztočů zčásti zbaví a sníží je tak na přiměřenou míru. Tím také zjistím, že mám včestvo schopné se s těmi cizopastníky vypořádat. Pokud to nedokáží a budou živořit, tak je na zvážení jestli je dál chovat. Že by včelstvo nepřežilo zimu strach nemám, nechci ale ve zvýšené míře šířit varoázu po okolí. Tak jako tak děkuji za Vaše názory. To je přesně to co potřebuji. S někým to prodiskutovat. Kolem jsou samí chemici, tak se není na koho obrátit. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Debora - 30.08.2016 02:34 AM z mého pohledu varroázu šíří především ti odborníci, co léčí na nulu. Dobromysl je fajnový, pro včely úplná lahůdka, ale včelám, které nemají zakořeněnou hygienu, těm moc nepomůže. To je to samé, jako včelařit vedle mraveniště a ukecávat se, že mám nasazený formidol. ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 30.08.2016 01:02 PM (30.08.2016 12:09 AM)Vašek H. napsal(a): No průšvih nevím. Budu zimovat potřetí. První podzim mi roj příbuzný dvakrát profoukl Varidolem, loni jsem neléčil a spad v zimní měli byl skoro stejný (do 5ti roztočů).Nevím, jestli konečná je průšvih, ale rozhodně jsi zjistil, že sami to nezvládnou. Můžeš je nechat jak jsou, když bude horší zima, končí tak do listopadu a když mírnější, typnul bych květen. Když je pokrmíš, nedožijí října. To jsou skutečnosti. Ano, léčit na podzim moc smysl nedává. To jsi zaspal. Rok 2014 byl přelomový a sám píšeš, že druhý jsi měl varidol. Teď to prostě roste, tak či onak. Takže je buď nech a pozoruj, jak zánik vypadá, anebo razantní akce. Cukrování, KM či gabony moc platrný nebudou. Jestli maj dost pylu, můžeš ještě vyřezat všechen plod a pak ideálně varidol 1x večer bez letu, nebo alternativně s menším účinkem thymovar. Po varidolu můžeš krmit hned druhý den, po thymolu bych tomu týden nechal. Apropo, zimní spad, sám vidíš, že to není moc úspěšná diagnostika. Je tam množství problémů vstupujících do hry. Jasně, že když je spad přes 100, je to průšvih. Jinak je lepší sledovat mezerovitost plodu. To je to, co vidíš teď. Když k tomu vidíš i roztoče, je to známka, že už nemaj co žrát, konečná. I zimní léčení, tak jak je varidolem, není žádné terno. Ale podzimní je vždy už hodinu po dvanáctý. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 30.08.2016 01:47 PM Normální stav by byl, cca začátkem června ošetřit(zdaleka to nemusí být chemie) a následně vyměnit matku z odolnějšího materiálu celým oddělkem. To by byl postup blízký přírodě a z lidského hlediska tzv. humánní. Nyní nezbývá než přijmout zimní ztráty( to neznamená jen ztráty včelstva, ale i zásob...) již teď a nebo se zabývat výzkumem. ![]() Jinak diagnostikova JEN podle spadu a je jedno zda zimního nebo letního, je v zásadě hazard. Je třeba umět využívat více způsobů diagnostiky, nejlépe umět se do včel tzv. vcítit. Včelařská empatie se nedá natrénovat u počítače, ale jen se včelami. Tedy nepomůže být u včel, ale se včelami a to je zásadně to, co nás všechny od sebe odlišuje. Na štěstí to není nevratný stav, dá se to naučit. Tohle nás ale žádná škola nenaučí. Vašek má nyní vzácnou příležitost ke skutečnému učení a umění se správě rozhodovat. V tom mu už ale nikdo z nás nepomůže. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Debora - 30.08.2016 01:59 PM to se tak paušálně diagnostikovat nedá, napřed bych smetla několik hrstek včel z různých plodových plástů a projela každou hromádku moučkovým cukrem. Pak se můžeme bavit o tom, kolik roztočů a za jakých podmínek včelstvo položí. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - straka - 30.08.2016 04:34 PM Děkuji za návrhy, ale u mě v podstatě nepoužitelné. Vašek H. Ad 3) česna nezužuji, ale pouze snižuji jak píšete i když mám pocit, že u dna pro nástavky 39x24 je snížené česno moc široké a včely si ho těžko brání. U TBH je to OK. K tomu zužování česna, česno se dá zůžit jen pro včely, aby mohly hlídat, ale nezužovat pro větrání odchod vzduchu s CO2 po stranách, někdo tady měl nápad dát tam sítku(perlinku) na celou šířku česna a uprostřed prostřihnout, nebo jeden přítel dává děrovaný plech opět po celé délce Na Varroa práškový cukr (nějak ho k nim dostaneš až jsou jako mlynářky..) .... na jedno použití odstraní 30% takže nutno asi 7 x opakovat Na virozy typu Nosema zkouším postřik slabším čajem z Tymiánu a také včelám nabízím kopřivový sirup Na zvednutí teploty kolem chomáče zmenšuji prostor (u úlu Dehtín zdola-úl přepůlím deskou PS, včely jsou nahoře a později uzavírám horní česna tak na 3 včely, párníky 2x1/2 coule z podstřeší zůstávají celoročně otevřené. Ne vše je plně ověřeno, ale ublížit by to nemělo Straka Dehtín RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Vašek H. - 31.08.2016 03:04 AM Nad všemi příspěvky jsem se hodně zamýšlel a dospěl k následujícímu rozhodnutí. Protože vnitřně cítím, že to včelstvo to s malou pomocí zvládne, tak nebudu házet flintu do žita. Po krmení provedu cukrovou diagnostiku stavu kleštíka (alespoň si ji vyzkouším), kouknu na stav plodu a alternativně je přeléčím. Říkám si lepší hodinu po dvanácté než nikdy. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 31.08.2016 10:22 AM Vašku, nikdo z nás nevidí a nemůže to vyhodnotit jako ty. Je jen velká škoda, že už nemáš dávno včelstva připravená na zimu. Dělalo by se ti všechno mnohem lépe a třeba by bylo vše jinak. Loňská včelstva by již měla být v klidu, něco jiného je u letošních oddělků.....Základ je přiblížit se přírodnímu biorytmu včelstva. Teprve pak je veškeré hodnocení objektivní. Tohle je základ, jinak se k blíže k přírodě nikdy nepřiblížíme. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Jiří Marx - 31.08.2016 10:53 AM Vcely prirozene vedene maji mensi pocet generaci plodu nez kdyz se chovaji podle standardni methodiky. Tim padem i mene generaci roztocu. O kolik generaci vcel to odhadujes Leosi?? RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Vašek H. - 31.08.2016 04:17 PM (31.08.2016 10:22 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Je jen velká škoda, že už nemáš dávno včelstva připravená na zimu. Souhlasím s tebou Leoši. Letos jsem to chtěl mít hotovo do konce července, ale bohužel se mi to nepodařilo. Proč? To není vůbec důležité. Na příští rok se chci v zimě pořádně nachystat, aby práce ve včelařské sezóně jen odsýpala. Pak doufám, že se mi tento cíl napřesrok podaří splnit. Letos holt už musím jen dohánět to, co jsem nestihl. V souvislosti s tímto bych se rád na něco zeptal. Při prohlídce na konci července jsem chtěl včely smrsknout do jednoho nástavku pro zimování. Zarazilo mě však množství včel, které bych tam musel vměstnat, tak jsem od toho nakonec upustil. Chtěl jsem to udělat proto, že loni jsem je nechal ve dvou nástavcích a oni nakonec v zimě obsedly jen ten horní. Do spodního se v lednu pustil zavíječ a letos do něj už matka vůbec nešla. Jen tak symbolicky nahoru na rámky uprostřed. Možná to bylo způsobené i starým dílem. Tak nevím jestli se toho nemám příště bát a smrsknout je nebo je nechat ve dvou nástavcích a zjara ten neobsednutý odebrat (i s rizikem zavíječe). RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Víťa - 01.09.2016 12:44 PM Ten zavíječ v lednu mne dost překvapuje. Zvlášť v téhle nadmořské výšce. Nebyla to spíš myš? Zimuju vetšinou ve třech nástavcích. Neobsednutý spodní nástavek odebírám na podzim nebo taky brzy na jaře, je to vcelku jedno, stejně to jde na vyvaření, jsou v něm vesměs staré souše (na jaře mohou být plesnivé, to je jediný rozdíl). (Letos už si konečně musím udělat ten zvedák ze starého heveru - to tuhle práci značně usnadní ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Jindřich Šafránek - 01.09.2016 12:51 PM (31.08.2016 04:17 PM)Vašek H. napsal(a):(31.08.2016 10:22 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Je jen velká škoda, že už nemáš dávno včelstva připravená na zimu.Chtěl jsem to udělat proto, že loni jsem je nechal ve dvou nástavcích a oni nakonec v zimě obsedly jen ten horní. Do spodního se v lednu pustil zavíječ a letos do něj už matka vůbec nešla. Jen tak symbolicky nahoru na rámky uprostřed. Možná to bylo způsobené i starým dílem. Tak nevím jestli se toho nemám příště bát a smrsknout je nebo je nechat ve dvou nástavcích a zjara ten neobsednutý odebrat (i s rizikem zavíječe). Některé zimují nahoře některé dole, dle toho odebírám spodní nebo vrchní. Pokud ale "odcházejí " žádné zmenšování prostoru nepomůže, nic tím ale nezkazíš, možná se chytnou. Hlavně jim neseber pylové zásoby. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - lyn_x - 02.09.2016 12:19 AM Vašek: jestli už je nekrmíš průběžně, tak bych se je nejdřív pokusil trochu líp diagnostikovat, než je zakrmíš .. a kdyby se ti na nich něco "nezdálo", tak je ošetřit rychle ještě před krmením (12 dní formidol forte?) zkušenější prosím kdyžtak opravte RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 02.09.2016 01:39 PM (01.09.2016 12:44 PM)Víťa napsal(a): Zimuju vetšinou ve třech nástavcích. Neobsednutý spodní nástavek odebírám na podzim nebo taky brzy na jaře, je to vcelku jedno, stejně to jde na vyvaření, jsou v něm vesměs staré souše (na jaře mohou být plesnivé, to je jediný rozdíl).Tady vidíš dvě výhody krmení / pokud krmíš / už zimně/jarní sestavy. ![]() Nejlíp se mě začíná osvědčovat, protože v červenci je včel fakt dost, systém úpravy předvyházením fakt nepoužitelných - prázdných, mezistěn, trubčiny souší s následným přendáním zbytků spodního nástavku / zásoby, pyl / na zimní nástavek přes igelit a to krmím. Toho následek je, že ty eventuelní zásoby včetně pylu do zimy snesou dolů, maj prostor, nenosí pyl do souší, které ti z jara zplesnivý a pak už nezvedáš nakrmené nástavky k tomu, aby jsi vyndal prázdné zdola. Super. ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Víťa - 02.09.2016 03:17 PM Michale a jak přesně to děláš? Mnohokrát jsem dával na plodiště (na igelit s malým průlezem pro včely) vytočené medníkové plásty a nikdy to dolů pořádně nesnosily. Vždycky tam zůstalo dost zbytků medu. takže mě tohle evidentně nějak nefunguje. Zatímco když je ten nástavek dole, tak je už teď úplně prázdný. Ani pyl do něj nenosí, ten nosí k plodu. A ten nástavek je dole už od jara, takže žádná práce navíc to není. Vyjde to nastejno, kdy se dá pryč. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 02.09.2016 04:09 PM (31.08.2016 04:17 PM)Vašek H. napsal(a):(31.08.2016 10:22 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Je jen velká škoda, že už nemáš dávno včelstva připravená na zimu. Vašku, jak píše Véťa ten zaviječ v lednu??? To asi spíš ty myši. Jinak zužování je pro mne vyhánění včel z úlu. V zimně obsednou samozřejmě méně protože se stahují do chomáče. Je to právě smršťování a rozšiřování chomáče v zimě, který je hlavním regulátorem teploty, když jim vezmeš prostor, hodně jim to ztížíš. Nauč s včelařit v relativně stálém prostoru a neměj strach z neobsednutého, v přírodě to včelám také nikdo nedělá. Buď na to mají nebo ne, hotovo. Já zimuji např. v 5-6,4,3,2,1 NN 2/3 L, ale záložní matky i jen na4- 5 plástech 2/3L v kartonu. Když včelám vezmeš prostor, přizpůsobí se, nic jiné jim nezbývá,ale není to dobře. Já vím, že včelaři mají rádo obsazené plásty, nástavky ale ať se pak nediví, že mají roje. Jak má to včelstvo vědět, že jim včelař přidá nějaký prostor třeba fněkdy?? Například roje z nedostatku prostoru mají základ již v začátku března a ne květnu. Některá včelstva když v tu dobu např. obsedají 2/3 prostoru, pociťují tíseň a už v tom březnu se začnou připravovat na rojení. Pokud máš rád roje, tak to jó. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Crha Karel - 02.09.2016 09:38 PM Nad tímhle jsem taky dlouho dumal, říkal jsem si. když to Michal dělá, má s tím zřejmě dobrou zkušenost (jinak by to nedělal, že jo,). Umělé vytváření tepelného komfortu zúžováním prostoru?! ... sakra, když je venku -2, tak v úle je taky -2, to už je zdokumentovaný, jedinej rozdíl by měl být jen v prostoru nad, kam stoupá metabolický teplo produkovaný zimním chumáčem. A pokud jsou po stranách obsednutého prostoru prázdné souše, tak fungují stejně jako přepážka z polystyrenu?! Toho rojení bych se až tak nebál, protože rozšiřovat je třeba už v březnu, to už pěkně staví. Takže fakt nevím, ale letos jeden slabší oddělek schválně zúžím, ... co si jeden osobně neosahá ..... RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Víťa - 03.09.2016 01:03 PM (02.09.2016 09:38 PM)Crha Karel napsal(a): co si jeden osobně neosahá .....Na výsledek se těším ![]() ![]() ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 03.09.2016 02:19 PM (02.09.2016 09:38 PM)Crha Karel napsal(a): Umělé vytváření tepelného komfortu zúžováním prostoru?! ... sakra, když je venku -2, tak v úle je taky -2, to už je zdokumentovaný.Karle, ale nejde o teplo. Tohle je stará známá, aspoň když čtu historickou literaturu. Můžeš si to snadno odzkoušet sám. Jde o rosný bod, respektive to kde bude a tím vlhkost, která tam bude. Při prázdných rámkách je teplota sice jako venku - což potvrzuje vcelku zbytečnost zateplování úlů - jenže rosný bod je právě v těch rámkách. Tedy když je vytahneš po mrazovém údobí, zjistíš, že jsou plné vody. Když je v nich med, jsou plné ještě víc - protože ten vodu saje. Pominu-li, že to z jara zplesnivý - a to i panenský dílo a povlak víčkovaných zásob, to, co je tou brzdou zimování je podle mě to, že oni to musí v oteplení odpařit - takže větrají a nevyužijí chvilky tepla. Mluvíme o zimním období. Že to funguje, se mě potvrzuje čím dál víc. A čím jsou včely slabší, tím výraznější efekt to má. Leošově myšlence o zmenšení prostoru a větším rojení nevěřím ani za mák. Tak to prostě nefunguje. Zase mluvíme o zimě, ne jaru, to nejde slučovat. Rojení je hlavně genetika, při stejném postupu. Ale je to spíš otázka klimatu - já dole, když je teplá zima, taky nemám problém, ale v 800m mám v zimě úl obalený ledem zvenku i uvnitř a je to prostě hustý. V teplým borovým lese v polabí a ještě ve včelíně to bude jiný. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 03.09.2016 05:11 PM Michale, to, že rojení je i o genetice, to jsem tu psal mnohokrát, nepopírám to. Jinak to není moje myšlenka, ale zkušenost, Singera. Bretschka, Ruttnera......, 2/3 prostoru a jsou stísněné, tečka. To platí ale především pro kraňku. Tady vidíš, jak je problematické vidět včely jako jednotný materiál. To se pak nemůžeš divit, že lidé mluví každý o něčem jiném. Je to totéž jako když se lidé baví o varroáze a nemají ji ani definovánu. Každý, kdo se tím trochu hlouběji zabývá ví, že od určitého momentu ty viry...... nejsou na roztoči vůbec závislé. To jsem ale odbočil jinam. U nás se včelaří především s kraňkou, tak proto. Ty máš ustálené křížence kraňky a tmavé a tak se ti třeba rojí ať už budeš mít jakýkoliv prostor. To ale nevím jistě, tvoje včely neznám. Jinak včelám v přírodě nikdo prostor nezužuje a netrpí vlhkem.Teda nechytej mne za slovo, brtníci vědí o čerstvých brtích své a ty ztráty šly u nich často právě na v rub především té vlhkosti. O tom by se dalo polemizovat hodně. Ty mluvíš o rosném bodu no OK. Ono existuje také něco jako difuze plynů a k tomu bezpodmínečně nutný prostor, pod chomáčem nebo kolem a někdy stačí i nad, jak jsem se přesvědčil. V zimě v prostoru totiž jsou přítomny kyslík, CO2 a vodní pára, tedy vlastně 3 plyny. Prázdný nástavek pod funguje i ve výškách jako máš ty. Otázka je, jak si s tím včely poradí ještě před zimou a to už bude hodně o genetice. Každý to řeší po svém. Když mu to vyhovuje, OK. To ale neznamená, že to nejde jinak. Lidé totiž těmi různými úlovými soustavami a potažmo metodikou ošetřování tak dokonale zamlžili to, co je v přírodě podstatné, že se už baví jen o detajlech a uniká jim zcela pravá podstata věci. To jen na vysvětlenou. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 04.09.2016 06:28 PM (03.09.2016 05:11 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Michale, to, že rojení je i o genetice, to jsem tu psal mnohokrát, nepopírám to. Jinak to není moje myšlenka, ale zkušenost, Singera. Bretschka, Ruttnera......, 2/3 prostoru a jsou stísněné, tečka.Nerojivé srážím v zimě na 1/3 - a nerojí se. Plodařky se rojí, když zaspím v dubnu. A pak mám kompaktní rojilky, kterým můžu dát prostor jakýkoli, udělají svou velikost, zbytek nechají a jsou na větvy. U těch by to, dejme tomu, s tím omezením prostoru mohlo být. ![]() Ta rozmanitost je fakt obrovská, to nepopírám. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Crha Karel - 04.09.2016 09:43 PM (03.09.2016 01:03 PM)Víťa napsal(a): Na výsledek se těšímKdyž není s čím porovnávat (dvě stejná??!! včelstva - taková neexistují) tak vlastně výsledek není o co opřít. Nebude vidět zda včelstvo přežilo se zúžením lépe. Navíc je asi drobný rozdíl mezi tím co dělá Michal a o co se snažím já - přejít s květnovým tříplástovým oddělkem (2/3L) na vysoké plodiště. Jakmile jsem zjistil, že matka klade (počátek června) přesunul jsem nástavek nad plodiště vysoké 70cm s polorámky 64cm, čili čtyřnásobný zcela volný prostor. (Kolega FŠ podobně takto osadil nymsu a i přes zmenšený prostor na polovinu, což odpovídá tomu co jsem zvolil, jeho oddělek zimu nepřežil, proč, nevíme.) Dneska jsem tedy přistoupil k zúžování, ale moc šancí mi nedaly. V MK ještě dva zaplodované rámky 2/3L a v plodišti na 7rámcích vystavěné dílo plošně odpovídající 2/3L kompletně zaplodované, mohl jsem tedy odstranit pouze 2rámky (používám jich jen 9). Otázka na Michala: mám v říjnu ještě vyndat nějaké krajní až budou bez plodu? V jaké době Ty zužuješ? RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Milan Bencúr † - 05.09.2016 11:13 AM (31.08.2016 10:53 AM)jirka.marx napsal(a): Vcely prirozene vedene maji mensi pocet generaci plodu nez kdyz se chovaji podle standardni methodiky. Tim padem i mene generaci roztocu. Mám nadstavkové úle aj ležany. Rámik vysoký 30 cm. V skorej jari (apríl) j e v ležanoch vždy viac plodu ako v nadstavkových úľoch. Ak je v ležanoch koncom apríla 12 rámikov plodu, tak v nadstavkových úľoch je len 7 alebo 8. Počet generácií ovplyvňuje začiatok plodovania, počasie, znáška peľu, množstvo zásob, atď. Prirodzené bunky sú menšie. Je ich na pláste viac. Tým pádom sa narodí viac včiel v každej generácii. V malej bunke sa pod viečko dostane dlhodobo viac tepla. Stabilnejšia teplota v bunke, okolo 35,5°C, spôsobí samičkám Varroa teplotný šok. Roztoč Varroa sa nereprodukuje vôbec, alebo nie tak rýchlo ako pri teplotách 33° až 35°C, čo sú ideálne teploty na jeho rozmnožovanie. Pri nižšej teplote vyjdú z pod viečka 1,5 až 2 samičky Varroa schopné ďalšej reprodukcie, pretože sa pri nižšej teplote včelí plod dlhšie vyvíjal. Pri vyššej teplote sa včela narodí aj o 24 hodín skôr a z pod viečka vyjde len 0, prípadne 1,5 alebo 1 samička Varroa schopná ďalšej reprodukcie. Všetky moje matky majú jeden pôvod, od Leoša. Ale takýto stav v jarnom rozvoji som pozoroval aj predtým, keď moje včelstvá mali naše miestne, dedinské, matky. (29.08.2016 05:04 PM)straka napsal(a): 1) Já bych zkusil cukrovat a to několikrát po sobě, Na cukrovanie je už neskoro. Cukrovať treba na jar, do letného slnovratu. A nezabudnúť potrieť podložku jedlým olejom. (29.08.2016 07:28 PM)jirka.marx napsal(a): Tohle kdyz vidis tak uz je to prusvih. Tady jich budou tisice. Osobne bych ho zalecil a kdyz zvladne zimu pristi rok vymenit matku. Prikláňam sa k takémuto názoru. Tu možno pomôže iba tvrdá chémia. V budúcnosti treba takému stavu predchádzať. Neslobodno zabúdať na zootechnické postupy do letného slenovratu a po slnovrate. Tie sú veľmi dôležité. Mám na mysli delenie a spájanie včelstiev, preliečenie včiel tvrdou chémiou mimo úľa pri tvorbe zmetencov počas medobrania. Tých postupov je viac. "Každé" včelstvo, s ktorým včelár nemanipuluje, prežije bez liečenia tri, štyri sezóny. Potom je to už o množstve vírusov vo včelstve. [attachment=1559] RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 05.09.2016 12:51 PM (04.09.2016 09:43 PM)Crha Karel napsal(a): Otázka na Michala: mám v říjnu ještě vyndat nějaké krajní až budou bez plodu? V jaké době Ty zužuješ?Ty co to potřebují - čili z nějakého důvodu ubývají - kdykoli. Má to ale podmínky : vždy když lítaji po proletu / to může být i prosinec / Vždy jen z kraje a beru až druhý neobsednutý / jako, když jsou aspoň dva bez včel / - neodkrývat, nerušit. Vždycky musí zůstat poslední rámek plný zásob - což někdy znamená odebrat až 2 či třetí a první posunout. Když je zásob dost, beru i plný - protože neobsednutý nemá žádný smysl. Ty pak z jara přidáš za přepážku a podněcuješ. V zimě na to stejně nemůžou, když je nobsedají. Od stěny úlu lépe bez jednoho rámku / čili přepážku až místo druhýho / - lepší klima a taky na první pozici pak jde dost blbě vyndavat. A jak říkám - týká se to jen nějakým způsobem na podzim nezvládnutých včelstev. Ty co obsedaj plný prostor netřeba zužovat - většinou to vydrží celou zimu. Prostě, silné je silné a slabé bez přepážky slábne. Sice to není úplně přírodní, ale často to umožní normálně vyzimovat i ty, kde jsi chybu udělal ty a ne včely. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Vašek H. - 05.09.2016 11:23 PM (02.09.2016 04:09 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Vašku, jak píše Véťa ten zaviječ v lednu??? To asi spíš ty myši. Jinak zužování je pro mne vyhánění včel z úlu. V zimně obsednou samozřejmě méně protože se stahují do chomáče. Je to právě smršťování a rozšiřování chomáče v zimě, který je hlavním regulátorem teploty, když jim vezmeš prostor, hodně jim to ztížíš. Nauč s včelařit v relativně stálém prostoru a neměj strach z neobsednutého, v přírodě to včelám také nikdo nedělá. Buď na to mají nebo ne, hotovo. Já zimuji např. v 5-6,4,3,2,1 NN 2/3 L, ale záložní matky i jen na4- 5 plástech 2/3L v kartonu. Když včelám vezmeš prostor, přizpůsobí se, nic jiné jim nezbývá,ale není to dobře. Já vím, že včelaři mají rádo obsazené plásty, nástavky ale ať se pak nediví, že mají roje. Jak má to včelstvo vědět, že jim včelař přidá nějaký prostor třeba fněkdy?? Například roje z nedostatku prostoru mají základ již v začátku března a ne květnu. Některá včelstva když v tu dobu např. obsedají 2/3 prostoru, pociťují tíseň a už v tom březnu se začnou připravovat na rojení. Pokud máš rád roje, tak to jó. ld Na zavíječe neusuzuji z vykousaného díla, ale několik "pavučinkových" larev jsem tam skutečně viděl. Vaše pochyby chápu neb i já si říkal, co tam k sakru dělá? Pak jsem si vzpoměl, že někde na tomto fóru jsem četl, že v přírodě zavíječ likviduje včelám STARÉ dílo, aby měly zjara kde stavět. Čili tam bude zřejmě zakopán pes. Jinak děkuju za utvrzení. Já se velkého prostoru nebojím, jen jsem si najednou nebyl jistý, jestli je to dobře. A co se týče rojů, tak ty mám moc rád. Včelstva ani jinak nemnožím. Fascinuje mě na nich s jakou vervou a energií se pustí do budování, aby mohla přečkat zimu. Oddělek jsem ještě nedělal a ani po tom nijak zvlášť netoužím. Přijde mi to podobné, jako když žena jde na umělé oplodnění. Chybí mi tam ta touha a snaha se množit. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Víťa - 08.09.2016 09:35 AM (05.09.2016 11:13 AM)MilanBencúr napsal(a): Mám na mysli delenie a spájanie včelstiev, preliečenie včiel tvrdou chémiou mimo úľa pri tvorbe zmetencov počas medobrania.Milane, to je pěkné schéma, díky. Když trochu odbočím - jak nejlépe a nejšetrněji přeléčit ten smetenec v rojáku? RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Milan Bencúr † - 09.09.2016 05:45 AM Je viac postupov. To záleží od včelára pre aký spôsob ošetrenia včiel sa rozhodne. Roj treba ošetriť jednorázovo. Z večera do rána. Najúčinnejšia a najšetrnejšia je fumigácia. Doporučenému postupu pri ošetrení včiel treba prispôsobiť konštrukciu rojovnice. Tiež je možné postupovať termickým ošetrením roja. K tomu je potrebný sieťovaný valec na udržanie teploty 45° až 49°C po dobu 15 minút. Za uvedený krátky čas pri tak vysokej teplote klieštik na včelách zahynie. Termické ošetrenie je vhodné pre zmetené včely, ktoré sú ešte bez matky. Pri tak vysokej teplote môže dôjsť k strate matky. Vyhľadať rýchlo matku v roji nie je jednoduché. Na to treba myslieť a mať náhradné matky v zásobe. Pri termickom ošetrení včiel v jeseni sa mladá matka dá na rámiku ľahko nájsť ešte pred zmetením včiel. Zootechnickým postupom sa včelári pre svoje pohodlie vyhýbajú. Také postupy sú pri väčšom počte včelstiev náročné na čas. Pre včelára s desiatimi alebo pätnástimi včelstvami by včelárenie bez chemického ošetrovania včiel priamo v úli nemal byť problém. Delenie a spájanie včelstiev sa dá s jednou manipuláciou včiel mimo úľa zvládnuť. Nevidím žiadny dôvod k tomu, aby drobný včelár pri vedení svojich včelstiev používal všeobecne uznávanú metodiku veľkých včelárov. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 23.09.2016 03:01 PM (08.09.2016 09:35 AM)Víťa napsal(a):(05.09.2016 11:13 AM)MilanBencúr napsal(a): Mám na mysli delenie a spájanie včelstiev, preliečenie včiel tvrdou chémiou mimo úľa pri tvorbe zmetencov počas medobrania.Milane, to je pěkné schéma, díky. Když trochu odbočím - jak nejlépe a nejšetrněji přeléčit ten smetenec v rojáku? Je to sice na Milana, ale řeknu svoji zkušenost. Zkoušel jsem to KM, formidolem, ale nebylo to ono. Jde to i amitrázem, Mám dva plemenáče s dvojitým dnem, tak do dna. Ale už dost dlouho to nedělám protože při tvorbě smetence se zvyšuje grooming a to stačí. Jedině, když chci mít absolutní jistotu na některé testy a pod. Ten grooming byl hezky vidět právě na těch dvojitých dnech u 7r. plemenáčů. Tak že bych řekl, že už jen ta tvorba smtence může být částečná očista od V.d. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - straka - 12.11.2016 11:36 AM 1) Z místní organizace ČSV mi nabízí fumigaci aerosolem(aceton s nějakým přípravkem) včelstva mají prý v důsledku plodování v září silně napadená varroa. 2) Odmítl jsem "léčení", ověřuji novou konstrukci úlu, včely(květnový roj) se léčí samy a nechce se mi na ně vyrazit jak v Osvětimi a ohrozit matku acetonem s nějakým přípravkem(kdo to vyzkoušel, aniž dlouhodobě přišel o včely?) 3)Navíc jsou teploty pod nulou, nebudu je otvírat a nechám to na nich, zda vydrží do Jara. 4)Varroa jsem dosud nepozoroval , nosema také ne 5)Asi mě na Jaře budou ohrožovat okolní včelaři "chemici" nedoléčenou varroázou a následnou nosema(jsem 300 m od vsi) 6)Navíc nová konstrukce úlu DEHTIN nově umožňuje(v červnu až létě) termosolár 7)V létě ověřím termosolár, oregano, tymián, cukrování a úplně v nejhorším Thymol (po poradě se včelami pátráme po neškodných biologických přípravcích-návrat k přírodě..) 8)Starám se o klimatizaci nového beznástavkového úlu DEHTIN (12. optimalizace dokončeno !, zatím není čas a počasí na malé nedodělky) 9)Med jsem od svých 2 včelstev nevytáčel, pro experiment nejdu po medu, ale ověřuji novou konstrukci úlu s ohledem na klimatizaci . 10)Nemohu nechat fumigovat(aerosolem acetonem) nový úl DEHTIN č. 2 ze zákona, neboť se ověřuje zcela nová konstrukce a vhodnost pro včely 11)Není možné válčit na mnoha frontách, boj s nemocemi je na úrovni kvantové fyziky, kdy se sjíždí na nižší úroveň a v "boji" detailů se ztrácí logika všichni mají pravdu a také nikdo ! 12) Proto si žádný z ústavů neporadil se včelami a léčením chemií ................. a mandle stojí kolem 400 Kč/kg -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jaro již za 37 dní....... slunovrat Keltů, Slovanů.......... Měsíc je největší za posledních 68 let .........mě dost negativně ovlivňuje úplněk..................................... Mirku, to by chtělo grog ! Straka Dehtín RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 16.11.2016 11:02 AM Josefe, v příštím roce počítám s kurzy, školou, školením včelaření bez chemie. Protože to, co se odehrává u nás a nejen u nás, je prostě šílenství. Neformální věda není schopna tohle vůbec pochopit a -97% včelařů jen čeká, že za ně někdo rozhodne nebo to za ně udělá. Škol a školení je tolik, ale učí se jen ptákoviny a to co se lidem líbí, ale včelám nepomůže ani trochu. Letos se už mnozí přesvědčili, že jim od Nosemy ceranae nepomůže nic a je třeba začít konečně se selekcí. Že jim nic nepomůže od glyfosátů a pod. Je nás skutečně jen pár, kteří, při včasné diagnostice, umí vyřešit prakticky vše, co se dnes zahrnuje do "varoázy". U nás v VSMBO 27 začínajících absolvuje první, spíš průzkumný, seminář na toto téma 28.11. a pak se uvidí, jak dál. Když vidím to zoufalství, které se vyskytuje skoro u všech a všude, je třeba něco udělat a třeba to pár lidí naučit. Jakou formou to bude dál skutečně prozatím nevím, ale naplánovaná je i praxe přímo u mne, pro omezený počet účastníků. V. Smolík a V. Sciskala jsou první zájemci, uvidíme. Pravděpodobně si budou moci odnést i oddělek s manuálem na ošetřování. Uvidíme, jak se to povede, protože existuje totiž taková bajka, jak ptáci učili holuba stavět hnízdo. Slétli se z celého kraje a založili pár prvních větviček. Holub křičel, že už to umí. Ptáci odlétli a holubovi to nedostavěné hnízdo spadlo. Holub si je opět pozval. Ptáci opět pomohli, vystavěli více. Holub je opět odehnal s tím, že už to umí. Zase mu to spadlo. Tak se to opakovalo několikrát, až se ptáci na milého holuba vykašlali. Proto dodnes staví holub tak mizerná hnízda, která mu občas spadnou, někdy i s mladými a posléze se zařazují do té 97% ní skupiny. Takových holubů je mezi námi hodně a nadělají často více škody než těch 97% závisláků na rozkazech. Tak že to bude pro ty, kteří jsou ochotni poslouchat, dívat se, nechat si poradit, ale až do konce. Myslím, že mi na to budou stačit prsty jedné ruky. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 16.11.2016 01:59 PM (16.11.2016 11:02 AM)Leoš Dvorský napsal(a): V. Smolík a V. Sciskala jsou první zájemci, uvidíme.Nebojíš se, že se ti tam poperou ? ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 16.11.2016 03:01 PM (16.11.2016 01:59 PM)schützmeister napsal(a):(16.11.2016 11:02 AM)Leoš Dvorský napsal(a): V. Smolík a V. Sciskala jsou první zájemci, uvidíme.Nebojíš se, že se ti tam poperou ? Nebojím, protože, myslím, oba chápou o co jde a jsou dospělí. Nakonec ještě jsem je nepřijal. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - straka - 18.11.2016 12:58 AM 0)šance pro včelaře 3) jak jednoduše snížit hmotnost včelařů: bud betonovými nástavky nebo recept původní: olivový olej i cajkový, denně vypít najednou tak dvě deci a pro můj pokus měřit hmotnost alespoň ob den, proložit graf snížení by mělo být téměř 0,5kg/den olivový olej je pro mě hnusný a proto zkouším nahradit ho řepkovým, zřejmě stejné výsledky, k tomu můžete jíst co chcete, neomezovat se výsledky mi prosím sdělte(na mě to účinkuje) a chci to ověřit. 4) recept proti R. předvařenou rýži posypat skořicovým cukrem nebo skořicí s cukrem a pokapat rozpuštěným máslem, chutná téměř jako krupičková kaše originál recept je skořice s medem -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Metoda Leoše nechat včelaře odejít -tolik včelařů nemáme, nic ve zlém. asi to sem patří, neboť zachráněný včelař(ne jedař) je šance pro včely! Straka Dehtín 18/11/2016/ Jaro již za pouhých 33 dní ! RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Debora - 19.11.2016 03:40 AM (12.11.2016 11:36 AM)straka napsal(a): 5)Asi mě na Jaře budou ohrožovat okolní včelaři "chemici" nedoléčenou varroázou a následnou nosema(jsem 300 m od vsi)Nedej se! I když morálně povážlivé, okamžitě nasadit termické zbraně. Ještě před 70 lety by tě v Norimberku za jejich použití popravily, ale dnes stojí demokracie na vyšší úrovni než lidskost, tak proč toho nevyužít - pro léčbu? ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Debora - 23.11.2016 04:22 AM Co se učí, to je to fakt šílenství. Ve chvíli, kdy roztoče zabijeme, probudíme virus! Jak? Viry opouští umírající organismus stejně jako krysy opouštějí potápějící se lod' a v panice skáčou do moře. Včely jsou to moře. Viry tedy plavou a hledají bezpečný ostrov. Orgány včelstva jsou ten záchranný ostrov. A máme tu první příznaky virózy. Klidně to můžeme nazývat podle Leoše varroáza typu A. Viry se tiše vznášejí v krevním oběhu a imunitní systém je pomalu eliminuje. Ledaže je včelstvo konfrontováno s plísněmi. Plísně totiž evidentně snižují imunitu a viry mají dostatek času se vloudit do buněk preferovaného orgánu. To bych možná označovala podle Leoše jako varroáza typu C. Osobně varroázu typu A a B nerozlišuji, jelikož je z mého pohledu závislá na kondici včelstva a stresových faktorech. Nosema ceranae není parazit roztočů, ale roztoči jsou jeho moře. To jen aby jsme tu neseděli po tmě. ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Debora - 23.11.2016 03:12 PM Za každou myšlenkou se skrývá nejvyšší hustota energie, totiž Světlo. Technokraté nazývají tento druh energie Čas. Čas je způsob lidí popírat, že se všechno děje najednou! Kéž Vám "Čas" slouží k přirozenému léčení všech nemocí, aneb dubnová léčba na podzim: roje si zpravidla přinesou vše, co k založení nové kolonie potřebují. Navíc probíhá během rojení něco, co by se dalo přirovnat vnitřní očistě. Asi mi to někteří budou brát za zlé, ale vyrojené včelstvo se ponoří do intenzivní sluneční lázně a meditace. Světelné vlnění a melodická rezonance má očisťující účinky. To je něco, o co jsou uměle vytvořené oddělky zpravidla ochuzeny. Zde rozhoduje o úspěchu nebo zkáze včelího národu výhradně včelař. Navíc musí mít oddělek tolik zásob, aby se v následujících měsících obešel bez krmení. Nejčastější chybou je narušení imunitního systému včelstva dokrmováním. Včelstvo potřebuje živou vodu. Živá voda je stavební kámen každého organismu. Nejlépe z čistého potůčku ozářenou slunečními paprsky, ale nikdy zpracovanou vodu z kohoutku, ta nadělá jen paseku a je první krok k vytvoření karcinogenní a mutagenních struktur, které narušují imunitní systém včelstva. Mrtvá voda je médium plísní a tudíž zárodek mnoha posloupných spouštěčů varroázy. Kdo se nevyhne krmení, musí dbát na to, aby měl k dispozici živou vodu, ale i živý cukr. Zde se nám to začíná komplikovat, jelikož industriální cukr je absolutně neutrální (mrtvá) energie, navíc obsahuje mutagenní chemické struktury. Malá berlička je frekvenční energetizace krmiva. Kdo si netroufá krmivu zpívat, může ozařovat krmivo za slunečného dne pomocí melodické hudby z reproduktorů. Mobily by neměli být v přímé blízkosti včelstva a jeho krmiva. Zde můžeme dobře vidět, kolik starostí nám přirozený ČAS ušetří. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Debora - 17.12.2016 01:50 PM (16.11.2016 11:02 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Josefe, v příštím roce počítám s kurzy, školou, školením včelaření bez chemie. Protože to, co se odehrává u nás a nejen u nás, je prostě šílenství. Neformální věda není schopna tohle vůbec pochopit a -97% včelařů jen čeká, že za ně někdo rozhodne nebo to za ně udělá. Škol a školení je tolik, ale učí se jen ptákoviny a to co se lidem líbí, ale včelám nepomůže ani trochu. Stejné ztráty a příznaky, které jsem měla v minulých letech u neléčených včelstev, mají letos i včelaři, kteří celý rok učí poctivě likvidovat roztoče. Mnoho včelstev překročilo Jordán ještě před vánoční pohodou v kyselé lázni. Přesněji řečeno, někteří kolegové si všimli, že kapají kyselku do prázdných úlů. V atmosféře tohoto rozčarování se v hlavách stříbří vyšší tolerance k chemii, ledaže... Jak mohou Leošovi stačit prsty jedné ruky, to je mi fakt záhadou. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 17.12.2016 05:29 PM Dotaz: Včelstvo Singer - při kontrole podložky v úlu jsem na podložce našel 13 kleštíků za asi 6 týdnů. Včely jsou na 3 uličkách. Včelstvo jsem jen jednou v létě postříkal kyselinou mléčnou, jinak bez jakéhokoliv zásahu chemie. Spad kleštíka byl minimální 1-2 za týden. Mám ještě podložku vyčistit před odběrem měli? Můžu současnou měl použít k povinnému odevzdání na veterinu (můžu to odeslat už teď)? Má smysl podnikat nějaký léčebný zákrok nyní (na jaře plánuji opět kyselinu mléčnou a obměnu díla)? Na druhém - včelstvo Vigor - stanovišti mám spad kleštíka v řádu desítek za týden, včelstvo jsem v září přeléčil formidolem, dokrmil cukrem, protože bylo skoro bez zásob. Otázky jsou stejné, jako u prvního včelstva. Obě včelstva jsem koupil letos na jaře jako vyzimované oddělky. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 18.12.2016 08:41 PM Podložky vymeť v každém případě. Měl musíš odebrat po 30 dnech. Tj cca 25.1. Odevzdat veterináři nejpozději do 10.2. 2017 dej jim čas. Jinak ta síla mi nějak nesedí. U mně jsou oddělky na 5-ti plástech v 3mm kartonu na 3-4 uličkách. Ty říkáš, že to byly vyzimované oddělky. To by měly být včelstva do zimy na 2 VN. Možná, že ty 3 uličky jsou jen v horním nástavku?? Pokud zimuješ včelstva v 1 VN má spad smysl sledovat, jinak jsou údaje dost zkreslené. Pokud zimuješ v 1 VN, je to slabota a něco se ti nepovedlo. Co , toť otázka, napsal jsi toho málo. Nevíme ani kde včelaříš. Osobně bych neošetřil nic protože to pro mně nemá v této době smysl. Tobě ale radím, ošetři to druhé, kde je spadu více. K tomu si evidentně pomohl protažením plodování tím krmením v září. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 19.12.2016 12:51 PM Děkuji za rady. Mám chuť to zkusit vydržet do jara bez chemické léčby. Včelstva jsou ve dvou nástavcích 39x24. Včelařím na Hané ve výšce cca 220mnm. V okolí znám jen včelaře z ČSV, kteří mé nadšení pro chov bez chemie moc nesdílí. Chci se s nimi soutěžit, kdo vytočil víc medu nebo víc zakrmil cukrem nebo kolik dostal na dotacích. Zjišťuji, že načtené informace a nadšení nestačí. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 19.12.2016 03:21 PM (19.12.2016 12:51 PM)Skaly napsal(a): Děkuji za rady. Mám chuť to zkusit vydržet do jara bez chemické léčby.K tomu je třeba vzít v potaz, že nejde o přežití zimy. Na roztoče včely padají od září do listopadu, pokud jsou živé teď, do jara vydrží bezpečně, kor na Hané. Problém ale začíná z jara. Jestli jich mají moc a neošetříš, budeš to muset udělat z jara a tím v podstatě v příští sezoně budeš jen obskakovat slabochy. Rozhodující stav je konec léta, přes zimu už se jen sleduje, co jsme zaspali. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 19.12.2016 04:41 PM Ještě jednou děkuji. Jak bych tedy měl postupovat na jaře (kdy asi? podle čeho to poznám?), pokud budu chtít jít co nejmenší chemií? Co znamená obskakovat? (léčit?, přikrmovat?, nechat být?) RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 19.12.2016 09:01 PM Prosím tě klid, nepospíchej. Když já třeba nyní řeknu a popíšu jak vypadá tzv. varroašok, tak ti to je absolutně k ničemu a to nepozná ani nikdo z výzkumáku a další, co si myslí, že jsou včelaři. Když se něčím nezabýváš, nemůžeš si představit a proto toho nemůžeš ani nikdy dosáhnout. Žádný popis ti nepomůže. Musíš to do sebe nasávat postupně a to bez práce se včelami prostě nejde. Co bych ti nyní doporučil je nastudovat jak se chovají matky, dělí včelstva. Pokud začátečník nezvládne množení včelstev a chov, zůstane začátečníkem na vždy. Co na jaře zatím neřeš. Můžeš se připravit, že se budeš řídit podle spadu a pod., to jo. Ale proboha, vždyť jsi ani neabsolvoval jeden cyklus. Můžeš se podívat na metodiky rozšiřování a pod. to ti neuškodí. Máš třeba nějaké záznamy, které bys mohl vyhodnotit? Nad tím bych se zamýšlel. Pak se můžeš zeptat. Momentálně bych viděl za nejdůležitější vědět, jak jsou včelstva skutečně silná, zda jen ty 3 uličky. Ty ale mohou být přes celé 2 nástavky. Určitě ti o síle hodně řeknou podložky, vytáhni, nafoť dej sem a uvidíš. ld RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 19.12.2016 11:42 PM Myslím, že jsem to bral dlouho na lehkou váhu a teď hasím co jsem podcenil. Podložky jsem aktivně včera a dnes vyčistil ![]() Vedu si záznamy co jsem s nimi dělal. Informací je hodně, času méně a praktických zkušeností minimum. Ale pracuji na tom. ![]() RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 04.02.2017 04:59 PM [attachment=1621] Tak tyhle zvládnou nejen roztoče, ale i N. ceranae. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Miroslav Macek - 04.02.2017 09:01 PM Apis cerana Fabricius? RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Leoš Dvorský - 04.02.2017 09:38 PM Ne, Apis cerana cerana. Hezká fotečka od známé z Indie. Hlavně je to ale vzor toho, co umí naše včely a co můžeme zapracovat do zootechniky. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Rasťa - 06.02.2017 01:43 PM Pěkně to vykousaly. Je to práce včel? A ten rámek je pro mne zvláštní. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Jan Rosák - 07.10.2017 09:06 AM Pokud bych dospěl k názoru, že je léčba teď na podzim nevyhnutelná, čím je tedy nejlepší (nejméně špatné) je přeléčit? RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - lyn_x - 08.10.2017 01:44 PM Jan: osobně jsem se teď u třech oddělků, kde to bylo podle mého nutné (bohužel zatím nemám takový odhad a ještě před měsícem mi to nutné nepřipadalo, tehdy by se asi dala použít KM v dlouhodobém odpařovači) uchýlil k odvíčkování/zničení zavíčkovaného plodu a aplikaci KŠ pokapem (cca 4g KŠ dihydrát, 60g cukr, 35g voda; aplikace stříkačkou 5ml na každou obsednutou uličku), to je velice účinné i v chladném počasí, subjektivně mám pocit, že to včelám moc neškodí, nebo je to alespoň nijak nedráždí (ale na objektivní hodnocení nemám dost dat..) a kleštíků to shodí většinu do druhého dne; jiný způsob mě v tomhle počasí nenapadá, na KM i thymovar je zima, tak snad jedině varidol (opět s odvíčkováním plodu), ale ten jsem se rozhodl nepoužívat RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Aleš Molčík - 08.10.2017 11:26 PM Mě ta kyselina šťavelová přijde taková moc "agresivní", ale je to jen můj pocit, nikdy jsem ji nepoužil. Pokapem do uliček se dělá ošetření podobně i kyselinou citronovou (potravinářská) nebo místo kyseliny přímo citronovou nebo grepovou šťávou. Buď se použije 5% roztok kys. citronové (25g kyseliny+500ml vody) nebo 500ml šťávy, smíchá se s 500ml cukrového roztoku (1:1). Používá se to stejně jako KŠ tj. min. 5 ml na uličku, roztok musí být čerstvý a nejlépe vlažný. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 09.10.2017 08:43 AM Taky to řeším, jestli léčit nebo ne. Ze soboty na neděli jsem měl spad 4 samičky a jedna byla živá. Zatím odolávám a spoléhám na přírodu. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Aleš Molčík - 09.10.2017 01:37 PM Příroda to vyřešit může, ale někdy tak, že nadšený z toho nebudeš. Tři roztoče mám na podložce po devíti dnech u včelstva, které plodovalo nejdéle až do konce září ačkoliv poslední dokrmení na zimu proběhlo někdy koncem června a od té doby jen paběrkovali hlavně na pylu. Pyl nosí pořád ještě dnes z Netykavek. Ostatní včelstva jsou se spadem buď na nule nebo po jednom kousku. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 09.10.2017 02:55 PM Takže bych to měl asi poléčit kys. citronovou nebo štavelovou? RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Aleš Molčík - 09.10.2017 03:36 PM Vzhledem k tomu, že jsi dokrmoval po předchozím půstu, je docela pravděpodobné, že plodová křivka včelstev šla nahoru souběžně s plodovou křivkou roztoče a namnožily se i roztoči víc než by bylo dobré. Ale to rozhodnutí je na tobě. Já bych je ošetřil s tím, že příští rok si dám pozor, budu víc sledovat co se děje v úlu a předvídat co bude už že zkušenosti mnohem lépe a snad příště bez. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Tomáš Palata - 09.10.2017 03:42 PM (09.10.2017 02:55 PM)Skaly napsal(a): Takže bych to měl asi poléčit kys. citronovou nebo štavelovou?To záleží, s jakou filozofií k tomu přistupuješ. Pokud Ti vadí počet roztočů a chceš jejich počty teď na podzim srazit dolů, pak tedy jedině chemie. A pak už je skoro jedno která. Ani z jedné nebude včelstvo nadšené. Já osobně považuji za menší zlo jednu dobře cílenou fumigaci ve správnou dobu trvající cca půl hodiny, než týden či více pod nějakými kyselinami, u kterých je ještě k tomu účinnost nižší (a to někdy výrazně) než fumigace. Jenom na dokreslení situace u mě v některých včelstvech. Spad - srpen nic, září celkem pár kousků, včera po týdnu na podložce cca 200-300VD. Jiné včelstvo souhrnný spad od půli července do půlu srpna cca 500VD, teď abych u něj na podložce roztoče pohledal. Vše samovolně. A padalo mi jich v jiných letech i výrazně víc a přežily zimu. Ale jak jsem psal na začátku, záleží na Tvé filozofii, jak se k tomu postavíš. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 09.10.2017 04:35 PM [/quote] záleží na Tvé filozofii, jak se k tomu postavíš. [/quote] Chemii jsem zatím nepoužil, vloni jen jednou Formidol. Vlastně se hlavně bojím veteriny, aby kvůli jednomu roztoči navíc nebyl poplach v celém okolí a také bych nechtěl výrazně škodit okolním včelařům. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 09.10.2017 06:00 PM Tak mě už to asi příroda vyřešila na stanovišti uprostřed obce. Vzhledem k převčelení bývá problematické a už v srpnu vypadaly zle. Teď asi prakticky odvčelené, když nepočítám vosy uvnitř. Jestli to stačím, možná ještě pár sirotečků pospojím, ale je více méně hotovo. Byly to dlouhodobě ty, jak říká Leoš, s namalovaným křížem. Pár let se plácat dovedou, ale pak přijde stejně krízia. Na VF už se to začíná hemžit zprávami o vosách a prázdných oulech. Cítím, že letos zima nebude jednoduchá. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Jindřich Šafránek - 10.10.2017 11:48 AM (09.10.2017 06:00 PM)schützmeister napsal(a): Tak mě už to asi příroda vyřešila na stanovišti uprostřed obce. Vzhledem k převčelení bývá problematické a už v srpnu vypadaly zle. Teď asi prakticky odvčelené, když nepočítám vosy uvnitř. Jestli to stačím, možná ještě pár sirotečků pospojím, ale je více méně hotovo. Byly to dlouhodobě ty, jak říká Leoš, s namalovaným křížem. Pár let se plácat dovedou, ale pak přijde stejně krízia. Cítím to podobně, místní převčelení existuje, v příhodné době jsem navýšil počet včelstev nad stav, který chci v budoucnu chovat a nyní necítím ztráty těch neduživých jako problém = zatím . Pokud máte možnost hledejte lepší stanoviště než“ to na vaší zahradě“, to je základ úspěchu. Jde to, ale je to o nákladech na další úly a plemenáče , další práce s rámky a další čas s tímto postupem spojený pro včelaře. Sledování těch slábnoucích a srovnat si v hlavě proč asi , je lepší než 10set seminářů standardního tipu. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 12.10.2017 07:05 PM Tak opravdu 100% odvčelené stanoviště. Nezůstali ani sirotečci. ![]() Na zásobách, nehladověly, zavíčkovaný plod. Za své vzaly i jedny přeléčené gabonem, žádný velký rozdíl to nebyl. Ale jak říkám, nestály za nic. V lese o 2 km dál z 8 jedny stejný osud, ostatní bez problému. Tam jsou ale na thymovaru. A taky to byly problémové. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Ali - 16.10.2017 11:01 AM No, já to mám podobně jako Faneka. Ale u jedněch samospad cca 500VD/týden. Na KŠ mě nikdo nezareagoval, zřejmě ji nemáte v lásce. Tak jsem předvčírem ošetřil KM85/40 nad plodiště, hučeli docela dost. Za 24hod cca 700VD. Na podložce byli pohybliví. Na první pohled se včelstvo ale nechová na česně i pod střechou příliš jinak než ostatní. Pouze oddělky lítají pro pyl jak o život. Ostatní ponechávám sobě samým. Michale, mě se toto podobné odvčelení stalo vloni, ale jen na novém díle. Na starém černém, vedle sebe, přežily. Takže jsem důvod nepochopil. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - schützmeister - 13.11.2018 01:51 PM Tak v roce 2018, aspoň u nás, to vypadá, že platí : špatná snůška=málo medu=žádné roje=minimum roztočů. Roztoči letos prakticky nejsou, nebyli ani roje, vypadá to, že jak Pavel Holub ve včelařském foru stále omílá, že roje=podzimní kiolapsy, bude aspoň letos bezezbytku platit. Moc bych nedal ani za to, že polovina "varoatolerance" u Leoše bude místně jen jarní snůška. Čili rychlé ukončení plodování. Ten rozdíl mezi spadem, když je tady jedlová snůška do půlky září - až několik vrstev roztočů na sobě na podložce - a letos, kdy poslední snůška skončila v červnu, je opravdu veliký. A včely taky vypadají nadmíru slušně. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Aleš Molčík - 13.11.2018 02:34 PM Já už jsem se přesvědčil, že malá rozloha plodu po celý rok ovlivňuje odolnost proti N.C. A také že jsou včelstva která plodovani ukončují dříve, protože nejspíš reagují na postavení slunce než na venkovni teplotu a snůšku. RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Václav Návara - 23.11.2018 02:31 PM Dobrý den, v odkazu níže video s preparátem z pelyňku a borovice od ruského včelaře, který by mohl někoho inspirovat... Zdravím V. |