Forum Šance pro včely
Medovina - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Obecné informace (/forum-Obecne-informace)
+--- Fórum: Nástěnka (/forum-Nastenka)
+--- Téma: Medovina (/tema-Medovina)

Stránky: 1 2
Všechny stránky


Medovina - Palino 123 - 15.10.2015 10:47 AM

Ahojte priatelia. Sezona nám skončila a čaká nás zaslúžený oddych. Verím že ste mali úspešný včelársky rok. Podla môjho názoru k včelárstvu neodmyslitelne patrý aj výroba medoviny. Pripájam navod resp. recept podla ktorého medovinu robím ja. Medovinu robím radšej vo viacerých menších demižónoch - keby sa v jednom niečo náhodou pokazilo ostatné budú v pohode... Pridávam tam len klinčeky ale tu sa fantázií asi naozaj medze nekladú. Budem vdačný ak pripojíte aj vy svoje skusenosti s výrobou medoviny resp. nejaké vychytávky vo výrobe medoviny, aké kvasinky používate alebo odporúčanie daného receptu podla seba upraveného. Taktiež zbieram recepty na medovinu s tradičnou výrobou (zatial najstarší mám z roku 1899) aby som sa dopodrobna dozvedel ako to bolo kedysi. (ak by ste nejaké recepty mali a boli by ste mi ich ochotný poslať do e-mailu budem neuveritelne vdačný Smile ) Príjemnú diskusiu


RE: Medovina - Rasťo 71 - 15.10.2015 10:11 PM

Palino , mohol by si prosímťa zavesiť sem ten recept z roku 1899? Ďakujem


RE: Medovina - Palino 123 - 15.10.2015 10:43 PM

Nejde mi to sem prilepit lebo to je scann knihy a má to 52 Mb Undecided . Ale poslal som vám to na e-mail. Malo by sa to dať odtial bez problémov stiahnuť...


RE: Medovina - Rasťo 71 - 16.10.2015 09:26 AM

Pavol, dávam sem tvoj link úložiska na googli : https://drive.google.com/file/d/0B-mqCd9MM1crYVR2LTF5b2VaNEk/view?pli=1.
Malo by to fungovať.


RE: Medovina - Palino 123 - 16.10.2015 09:55 AM

Smile Ďakujem za "technickú podporu". Funguje to bezchybne . Je to ovela lepsie ako posielať to po mailoch. Budem sa to musieť naučiť aj ja toto.. Smile


RE: Medovina - Martin Smutný - 16.10.2015 03:55 PM

Několik let používám kvasinky Schimansky - Power, mají velký rozsah kvasné teploty a nemají tak silnou bouřlivou fázi. Přidávám živnou sůl (dokonce se doporučuje ztrojnásobit množství z návodu). Kvasím ve skleněných demižonech s bublačkou. Do bublačky nalévám líh, nepřitahuje to tolik mušek, které se tam normálně topí.
Prý to jde vykvasit i v plastových sudech, ale to by se mi asi nelíbilo.....
Zpočátku jsem přidával do demižonu kousek skořice, prý pro lepší vyčeření, ale už ji nedávám, dělám čistě přírodní medovinu a s čeřením problém nemám.
Celkově doporučuji vysokou úroveň čistoty (nádob, nářadí i vstupního materiálu), medovina je velmi ochotná přijímat pachutě.
ms


RE: Medovina - Palino 123 - 16.10.2015 04:45 PM

Tiez som nazoru ze cistota nadob a vsetkeho okolo toho je prvorada. Predsa... Budeme to v prvom rade pit my alebo nasli znamy... Tie plasove nadoby som neskusal ani ja ale uz som sa s tym tiez stretol aj ked v konecnom dôsledku ked sa pouziju plastove nadoby atestovane na styk s potravinami mozno by to bolo uplne v poriadku s tym ze clovek usetry nemalo peniazkou narozdiel od sklenenych demizonov. Nebranim sa myslienke niekedy to skusit ale bude to v mojom oblubenom malom mnozstve keby nieco.... Smile Ja osobne pouzivam kvasinky Oenoferm Freddo F3 (chladnomilne suche vinne kvasinky). Robil som len zakvas bez zivnej soli. Nakopli sa v pohode, zatial idu ako hodinky. Pridal som len klinceky a cirenie tiez necham na matku prirodu...


RE: Medovina - OldaVP - 20.10.2015 10:35 PM

Protože ročně kvasím cca 100 000 litrů vína ,dovolím si několik poznámek ke kvašení obecně.
Na začátek kvašení je dobré jemně ohřát kvasné médium (medovinu) na cca 20-23 stupňů,kvašení pak začne bezproblémově po přidání předem rehydrovaných kvasinek.K ohřívaní v malém je dobré použít skleněné akvarijní topítko,má i termostat.
Doporučují dávku cca 25 gramů kvasinek/100 l ,rehydrovat(oživit) dle návodu. Kvasinkami nejde předávkovat.
Pokud chcete přidávat živnou sůl,je dobré celkovou dávku rozdělit na poloviny nebo třetiny ,např. část na začátku kvašení a část po několika dnech kvašení.
Podle dotazu u technologa dodavatele kvasinek je na medovinu vhodné použít kmen kvasinek Oenoferm Bouqet,stejně jako výživu pro kvasinky je k dostání i v eshopu na
http://www.proneco.cz, nebo i jinde.Mají i malé balení .
Pokud by se někomu medovina nečistila, lze použít přečíření Bentonitem,je to v podstatě přečištěná jílovitá zemina,takže žádná chemie. Dávkování obligátních 100 gramů/100 litrů.
Zbývá jen popřát Na zdraví !


RE: Medovina - Aleš Molčík - 21.10.2015 08:08 AM

Teplota je důležitá, proto nechávám výrobu medoviny na léto.


RE: Medovina - Palino 123 - 26.01.2016 08:35 PM

A medovinka je hotová... Nie je síce ukážková ale na moje spotrebovanie stačí.. Smile Každý sa učí a na dobrú medovinu treba dlhoročné skusenosti.... nuž, ja to časom doladím.. Smile Ale aj tak si myslím že nieje najhoršia...


RE: Medovina - Kamil Střelka - 28.01.2016 06:06 PM

Zajímavá přednáška p. Lstibůrka na téma medovina, velice zajímavé info okolo výživy kvasinek.
http://www.ulozto.cz/xnswbmf/medovina-1-dil-nasa-wmv
http://www.ulozto.cz/xSgpjr4/medovina-2-dil-nasa-wmv
http://www.ulozto.cz/xnBANFb/medovina-3-dil-nasa-wmv

web p. Lstibůrka:
http://medovevino.cz/


RE: Medovina - Palino 123 - 20.02.2016 11:21 PM

Vdaka Shy


RE: Medovina - Stanislav Rataj - 20.05.2016 01:11 PM

Mám dotaz - všude se píše o vaření medného roztoku apd. Je metoda pro výrobu medoviny zcela zastudena - bez vaření? Díky ...


RE: Medovina - Debora - 20.05.2016 01:43 PM

Jde obojí, nejrychlejší je smísit bílé víno s vymačkaným medem a kořením, a nechat týden uležet v chladném sklepě. Tak se bez vaření získá vysoce energetický nápoj obohacený smoluňkou, pylem a několika stovkami dalších látek obsažených ve vosku.
Medovinu je též možné dělat z vymačkaných medových plástů, které zůstanou při výrobě "tlačeného medu" (Presshonig) protlačením plástečkového medu přes cedník, nebo plátno. Medové plásty se vaří po dobu dvou hodin v kotlíku s vodou. Vařením med z plástů zkapalní. Nyní můžeš přidat dle chutě a nálady koření a/nebo rozinky. Po odstranění vosku se získaná kapalina uloží na tři týdny v chladném a temném sklepě. Po uplynutí této doby se téměř hotový nápoj znovu zavaří, případně se přidají kvasinky. Po dalších třech týdnech je nápoj hotový.

[Obrázky: DSC_2859.jpg][Obrázky: DSC_2864.jpg]


RE: Medovina - Víťa - 20.05.2016 05:01 PM

Vařit určitě ne!
Vaření se používá k odstranění bílkovin, ale to jde udělat mnohem lépe po skončení kvašení např. pomocí bentonitu.
Vše o medovině je na webu přítele Lstibůrka.


RE: Medovina - Martin Smutný - 25.05.2016 02:37 PM

(20.05.2016 05:01 PM)Víťa napsal(a):  Vařit určitě ne!

Pokud z neznámých příčin uhyne včelstvo a má v pozůstalosti hodně medu, nemám chuť si ho dát na chleba, ani s ním kontaminovat ostatní úly - v příjemně teplé vodě vymačkám med i pyl z díla a pak dělám "vařenou" variantu. Ta příchuť pylu a vosku má své kouzlo....
Z čistého medu je přírodnější "studená" varianta.
MS


RE: Medovina - Debora - 25.05.2016 05:15 PM

a to já si ho z chutí na chleba dám, den počkám, než se antigeny dostanou do oběhu, plivnu do úlu a včelstvo je převakcinováno.