![]() |
Medovina - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecné informace (/forum-Obecne-informace) +--- Fórum: Nástěnka (/forum-Nastenka) +--- Téma: Medovina (/tema-Medovina) Stránky: 1 2 Všechny stránky |
Medovina - Palino 123 - 15.10.2015 10:47 AM Ahojte priatelia. Sezona nám skončila a čaká nás zaslúžený oddych. Verím že ste mali úspešný včelársky rok. Podla môjho názoru k včelárstvu neodmyslitelne patrý aj výroba medoviny. Pripájam navod resp. recept podla ktorého medovinu robím ja. Medovinu robím radšej vo viacerých menších demižónoch - keby sa v jednom niečo náhodou pokazilo ostatné budú v pohode... Pridávam tam len klinčeky ale tu sa fantázií asi naozaj medze nekladú. Budem vdačný ak pripojíte aj vy svoje skusenosti s výrobou medoviny resp. nejaké vychytávky vo výrobe medoviny, aké kvasinky používate alebo odporúčanie daného receptu podla seba upraveného. Taktiež zbieram recepty na medovinu s tradičnou výrobou (zatial najstarší mám z roku 1899) aby som sa dopodrobna dozvedel ako to bolo kedysi. (ak by ste nejaké recepty mali a boli by ste mi ich ochotný poslať do e-mailu budem neuveritelne vdačný ![]() RE: Medovina - Rasťo 71 - 15.10.2015 10:11 PM Palino , mohol by si prosímťa zavesiť sem ten recept z roku 1899? Ďakujem RE: Medovina - Palino 123 - 15.10.2015 10:43 PM Nejde mi to sem prilepit lebo to je scann knihy a má to 52 Mb ![]() RE: Medovina - Rasťo 71 - 16.10.2015 09:26 AM Pavol, dávam sem tvoj link úložiska na googli : https://drive.google.com/file/d/0B-mqCd9MM1crYVR2LTF5b2VaNEk/view?pli=1. Malo by to fungovať. RE: Medovina - Palino 123 - 16.10.2015 09:55 AM ![]() ![]() RE: Medovina - Martin Smutný - 16.10.2015 03:55 PM Několik let používám kvasinky Schimansky - Power, mají velký rozsah kvasné teploty a nemají tak silnou bouřlivou fázi. Přidávám živnou sůl (dokonce se doporučuje ztrojnásobit množství z návodu). Kvasím ve skleněných demižonech s bublačkou. Do bublačky nalévám líh, nepřitahuje to tolik mušek, které se tam normálně topí. Prý to jde vykvasit i v plastových sudech, ale to by se mi asi nelíbilo..... Zpočátku jsem přidával do demižonu kousek skořice, prý pro lepší vyčeření, ale už ji nedávám, dělám čistě přírodní medovinu a s čeřením problém nemám. Celkově doporučuji vysokou úroveň čistoty (nádob, nářadí i vstupního materiálu), medovina je velmi ochotná přijímat pachutě. ms RE: Medovina - Palino 123 - 16.10.2015 04:45 PM Tiez som nazoru ze cistota nadob a vsetkeho okolo toho je prvorada. Predsa... Budeme to v prvom rade pit my alebo nasli znamy... Tie plasove nadoby som neskusal ani ja ale uz som sa s tym tiez stretol aj ked v konecnom dôsledku ked sa pouziju plastove nadoby atestovane na styk s potravinami mozno by to bolo uplne v poriadku s tym ze clovek usetry nemalo peniazkou narozdiel od sklenenych demizonov. Nebranim sa myslienke niekedy to skusit ale bude to v mojom oblubenom malom mnozstve keby nieco.... ![]() RE: Medovina - OldaVP - 20.10.2015 10:35 PM Protože ročně kvasím cca 100 000 litrů vína ,dovolím si několik poznámek ke kvašení obecně. Na začátek kvašení je dobré jemně ohřát kvasné médium (medovinu) na cca 20-23 stupňů,kvašení pak začne bezproblémově po přidání předem rehydrovaných kvasinek.K ohřívaní v malém je dobré použít skleněné akvarijní topítko,má i termostat. Doporučují dávku cca 25 gramů kvasinek/100 l ,rehydrovat(oživit) dle návodu. Kvasinkami nejde předávkovat. Pokud chcete přidávat živnou sůl,je dobré celkovou dávku rozdělit na poloviny nebo třetiny ,např. část na začátku kvašení a část po několika dnech kvašení. Podle dotazu u technologa dodavatele kvasinek je na medovinu vhodné použít kmen kvasinek Oenoferm Bouqet,stejně jako výživu pro kvasinky je k dostání i v eshopu na http://www.proneco.cz, nebo i jinde.Mají i malé balení . Pokud by se někomu medovina nečistila, lze použít přečíření Bentonitem,je to v podstatě přečištěná jílovitá zemina,takže žádná chemie. Dávkování obligátních 100 gramů/100 litrů. Zbývá jen popřát Na zdraví ! RE: Medovina - Aleš Molčík - 21.10.2015 08:08 AM Teplota je důležitá, proto nechávám výrobu medoviny na léto. RE: Medovina - Palino 123 - 26.01.2016 08:35 PM A medovinka je hotová... Nie je síce ukážková ale na moje spotrebovanie stačí.. ![]() ![]() RE: Medovina - Kamil Střelka - 28.01.2016 06:06 PM Zajímavá přednáška p. Lstibůrka na téma medovina, velice zajímavé info okolo výživy kvasinek. http://www.ulozto.cz/xnswbmf/medovina-1-dil-nasa-wmv http://www.ulozto.cz/xSgpjr4/medovina-2-dil-nasa-wmv http://www.ulozto.cz/xnBANFb/medovina-3-dil-nasa-wmv web p. Lstibůrka: http://medovevino.cz/ RE: Medovina - Palino 123 - 20.02.2016 11:21 PM Vdaka ![]() RE: Medovina - Stanislav Rataj - 20.05.2016 01:11 PM Mám dotaz - všude se píše o vaření medného roztoku apd. Je metoda pro výrobu medoviny zcela zastudena - bez vaření? Díky ... RE: Medovina - Debora - 20.05.2016 01:43 PM Jde obojí, nejrychlejší je smísit bílé víno s vymačkaným medem a kořením, a nechat týden uležet v chladném sklepě. Tak se bez vaření získá vysoce energetický nápoj obohacený smoluňkou, pylem a několika stovkami dalších látek obsažených ve vosku. Medovinu je též možné dělat z vymačkaných medových plástů, které zůstanou při výrobě "tlačeného medu" (Presshonig) protlačením plástečkového medu přes cedník, nebo plátno. Medové plásty se vaří po dobu dvou hodin v kotlíku s vodou. Vařením med z plástů zkapalní. Nyní můžeš přidat dle chutě a nálady koření a/nebo rozinky. Po odstranění vosku se získaná kapalina uloží na tři týdny v chladném a temném sklepě. Po uplynutí této doby se téměř hotový nápoj znovu zavaří, případně se přidají kvasinky. Po dalších třech týdnech je nápoj hotový. ![]() ![]() RE: Medovina - Víťa - 20.05.2016 05:01 PM Vařit určitě ne! Vaření se používá k odstranění bílkovin, ale to jde udělat mnohem lépe po skončení kvašení např. pomocí bentonitu. Vše o medovině je na webu přítele Lstibůrka. RE: Medovina - Martin Smutný - 25.05.2016 02:37 PM (20.05.2016 05:01 PM)Víťa napsal(a): Vařit určitě ne! Pokud z neznámých příčin uhyne včelstvo a má v pozůstalosti hodně medu, nemám chuť si ho dát na chleba, ani s ním kontaminovat ostatní úly - v příjemně teplé vodě vymačkám med i pyl z díla a pak dělám "vařenou" variantu. Ta příchuť pylu a vosku má své kouzlo.... Z čistého medu je přírodnější "studená" varianta. MS RE: Medovina - Debora - 25.05.2016 05:15 PM a to já si ho z chutí na chleba dám, den počkám, než se antigeny dostanou do oběhu, plivnu do úlu a včelstvo je převakcinováno. |