![]() |
Japonský úl pro začátečníky - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Japonský úl pro začátečníky (/tema-Japonsky-ul-pro-zacatecniky) Všechny stránky |
Japonský úl pro začátečníky - terez.c - 28.10.2014 04:06 PM Vkládám metodiku včelaření v japonském úlu, dokud naši odborníci na japonský úl nevypracují líp. Je to výtažek z vlákna japonský úl, MajaSK to vytřídila a Tonda schválil ![]() Dutinám zdar RE: Japonský úl pro začátečníky - Crha Karel - 28.10.2014 04:23 PM ... PREVÁDZKOVÁ METÓDA JAPONCA ÁLA KARASOVA DUTINA.docx (Velikost: 23,08 KB / Stažení: 2) Ne každý otevře .docx, je možno uložit v .doc nebo .pdf ??? RE: Japonský úl pro začátečníky - terez.c - 28.10.2014 04:53 PM PREVÁDZKOVÁ METÓDA JAPONCA ÁLA KARASOVA DUTINA Motto : „do japončíka se leze ze zhora a odřezávají se horní zavíčkované nástavky“ 1. POMôCKY · Klobúk, dymák a prírodné rozkurovadlo, rozperák, · úzka a dlhá špachtľa vybrúsená aj po bokoch na odrezanie diela, struna na gitaru E najtenšia na koncom priviazaná na kolíky, aby sa s ňou lepšie manipulovalo, · lepiaca páska, gurtňa, betónová tvárnica, zdvihák ála škodovka 2. VŠEOBECNE/ VČELA · Japonský úl je navržen pro včelu Apis cerana japonica, která tvoří menší kolonie, waré je navržen pro Apis mellifera mellifera, která tvoří větší kolonie než ACJ a menší než AMC · V praxi to znamená, že když jsou vrchní nástavky, nebo alespoň jeden zanešeny zcela medem, tak se oddělí od úlu a dospodu se podloží další prázdný nástavek a tento proces se opakuje do té doby co je snůška, takže se vlastně dílo ve spodní partii sestavy neustále obměňuje. · Přátelé, výhoda dutinového včelaření je nedocenitelná právě v tom, že si ji každý přizpůsobí podmínkám ve kterých včelaří a s jakou včeličkou včelaří, loni jsem zazimovával a 5-7 nástavcích, takže co nevidět bude u mne na farmě první medobraní z těch sedminástavkových, no není to nádhera? V našich podmínkách v březnu a medobraní. · Debora - bych doporučovala začít s více včelstvy, minimum dvě, lépe tři. Jedno včelstvo na čumendu, druhé na harmonizaci a třetí pro ztrátu víry. 3. ÚĽ · všem co se rozhodnou pro tento úl, který je zatím nejpřirozenější náhražkou dutiny stromu, kde včelky také od pradávna přebývají · japonec bez trámků - pouze kříž pro zpevnění díla, souvislé dílo bez mezer, přirozená stavba bez vnucování směru a mezer · výhoda těchto úlů je mimo jiné také v tom, že ji mohou využívati i tzv. víkendoví včelaři · objem jednoho nástavku je 7,26 litru, takže pokud má sestava sedm nástavků, má včelstvo k dispozici 50,82 litrů a pokud je potřeba, není problém zvýšit počet nástavků. · mimo zajištění prostoru není nutná nějaká zvláštní péče · v japoncích si mohou včelky rozjet svou výstavbu zcela dle své volby · včelaření v této úlové sestavě je nenáročné protože stačí rošt na vrchním nástavku a dále není potřeba žádných rámků nebo trámků a na ní položená dřevěná střecha · rošt je tam z důvodu ukotvení stavby, plástů ke stropu úlu a ta síťovina je jako těžba propolisu, zároveň vše dohromady má funkci lehce průdušného strůpku · co se týče stříšky, tak ta je volně nasazena na horním nástavku, přišroubovává se jen vrchní rošt na kterém včelky stavějí, ale já ho tam jen volně pokládám a včelky si ho bleskově přitmelí. · co se týče regulace vzduchu, tak to nechávám na včeličkách, akorát jim přes vrchní rošt dávám síťovinu na sběr propolisu a ony sami si vše regulují. · co se mi líbí na japoncích je jednodušší stavba boxů z 35mm prken, vypadá to jednoduše, jak šroubují k sobě · používám smrkové fošny o délce 255 mm, šířce 150 mm a tloušťce 35 mm. Když z toho sestavíš nástavek, tak jeho vnitřní rozměr je 220x220x150mm. · u těch 35 mm je nutné se zamyslet ne z obavy zimního období, ale naopak v létě kdy na úl svítí slunce a pokud by stěna byla slabší tak by ji slunce více prohřálo a mohlo by docházet k utržení těžkých plástů s medem od stěny. · tak při tloušťce 35 mm se plásty nezhroutí, to mám odzkoušeno, ale nejsem si jistý, zda by to u stěny udrželo při slabší stěně. Ono totiž při váze našťouchaných plástů, může dojít ke zborcení v místě přilepení plástů ke stěně, kde se v tomto styku při slabší stěně můžou plásty teplem odlepit. · je proto lepší dodržet větší tloušťku stěny a mít možnost úl nechat na sluníčku, než potom dodatečně stínit, aby sluníčko nemohlo na úly · tu máte vychytávku ako pripevniť kríž bez vŕtania a drážkovania http://warre.biobees.com/japan.htm · vruty (nie konfirmáty) dávám dva což na výšku 15 cenťáků stačí, mají 6x70 mm, Tělo 7mm a hlava 10mm. Sádrokartonářské do dřeva jsou určitě lepší. Mají hrubý závit, nemusí se na závit předvrtávat a mají širokou plochou hlavu. · vzhledem k podmínkám bych si připravil 6-8 nástavků pro jedno včelstvo na sezonu · tak ta páska opravdu zabrání menšímu zatmelení a přilepení nástavků k sobě, pokud ji tam nedáš, holky si dají záležet, aby jim netáhlo do obýváku. · takže při testování bez opěrek kolíků či drátů, jsou již k mání tyto poznatky. Doporučuji při tvorbě oddělků, které se budou přemisťovati, určitě vložit podpěru díla, neboť bez ní hrozí ulomení některých plástů, které ještě včeličky nepřitmelily ke stěnám. Tam kde je kříž vše v pohodě, tam kde není nesmí se s úlem manipulovati dokud není jistota přitmelení ke stěnám, další body z testování přinese čas 4. ÚDRŽBA · lepší vizuální kontrola nástavku shora i při případné kontrole plodu (trámky nepřekáží), odřezání nástavku znamená přeříznutí všech plástů, protože není mezera vnucená trámky, · dostatek prostoru zároveň působí i jako protirojové opatření, jelikož mají včelky neustále dost práce a kde stavět a hlavně svoji klimatizaci, kde zřejmě nedochází k přehřívání v oblasti kde je plod · klidně když člověk ví předem, že se k nim nedostane je možno podstavit dva nástavky nebo i více podle očekávané místní snůšky, což už včelař odhadne a podle toho zareaguje · co se týče rojení, každý rok je jiný ale zatím se jim v japoncích tak líbí, že je nechtějí opustit · nemusíš mít obavu že se Ti vyrojí, pokud mají dostatek prostoru a dostatek zásob · pokud osadíš roj či smetenec do této sestavy a do konce sezony postaví max. 4 nástavky, musíš počkat na příští sezonu, a tam Ti holky ukážou co dokážou nanosit medíčku i pro svého opečovatele. · včelstva zazimovány na sedmi nástavcích · co se týče výhody včelaření v japoncích, tak tu spatřuji v tom, že matka má možnost klást na nepřerušeném vysokém plástu, tak jak je zvyklá miliony let v dutině stromu a včelky mají v této sestavě neomezenou možnost ke své stavbě díla, kde mohou využít a také využívají svých Bohem daných schopností, prostě jsou omezeny tak jako v přírodě pouze velikostí dutiny. 5. MED · co se týče toho zápasení s rozpěrákem, tak tam je to dáno tím, že vlastně dílo prochází všemi nástavky a tudíž je svou pevností spojuje, ale i tam je jednoduchá pomoc když se na to jde s úzkým nástrojem, já koupil dvě úzké nerez špachtle a nabrousil jsem je ze všech stran jako nůž a vše jde jak po másle. · pokud včelstvo nevystaví minimálně 5 nástavků, nemá smysl ani chodit pro med · co se týče medu, tak je to opět na včelaři, kolik a kdy si odebere a je tam dobrá jarní kontrola stavu zásob, poněvadž když včelstvo nedosahuje brzy z jara do horního nástavku, je jistota že má nad sebou plný nástavek zásob, takže opět jednoduchost, sundám stříšku kouknu žádné včelky nandám stříšku a je hotovo. · pokud by včelky brzy z jara obsedali horní nástavek, je možno jim přidat nástavek se zásobami uschovaný z loňska. · když si vezmete nástavky s medem z vrchu, nové nástavky podsadíte. · medobraní bude v duchu ala brtník, kdy se odebíral včelám přebytek medu z minulého roku a dělávalo se to na velikonoce a nebo to je ten sněženkový med ? · odebrat přebytek, který by jim při nové snůšce " překážel ", a už se těším na uleželý zenergetizovaný léčivý medík, ze kterého budu dělat dětičkám léčivé žvýkačky. · odebírat med jen na Velikonoce -více medu pro včely, více zdravých včel a zase více medu pro včelaře, chce-li jej. · včelař zváží situaci nechá včeličkám mednou komoru a když chce a uzná za vhodné z důvodu umístění čerstvé snůšky, tak si zjara trošku lízne · když jsou vrchní 2-3 nástavky zavíčkované, můžeš si být jistý, že medíček je eňo ňuňo, neboli pěkně zralý a ve výborné kvalitě. Samozřejmě je na zvážení, kdy a jak si ho zpracuješ, zda ho necháš v plástech ztuhnout, či ho necháš vykapat nebo vylisuješ. Je ale důležité nástavky včas odebrat a nahradit prázdnými, aby včeličky měli dost prostoru na další stavbu. · Samozřejmě nesmíme strunovat níže, než pod "zkontrolovaným" hormíh nástavkem. "Sicher" nemá v alternativním včelaření uplatnění. · pokud máš ztuhlý med v plástu a chceš ho vytočit či vylisovat, stačí ho nahřát a po ztekucení s ním naložit dle Tvých požadavků, 6. ROZŠIROVANIE · dnes jsem osadil první letošní dutinu speciálním smetencem, protože letošní roje zatím u nás nerostou - Smetenec jsem vytvořil tak, že jsem horní nástavek japonce vystrojil z plodu a zásob rozdělovaného včelstva, aby včelky měli snadnější rozjezd, tak se těším jak se to ujme a pokud ano vše dopodrobna vysvětlím, · v přírodě si včelstvo nerozděluje úl na medník a plodisko, matka na jaře začne plodovat v horní části úlu a postupně ji včelky zanášením buněk medem zatlačují do nižších partií úlu, no a tohoto procesu je využito i při včelaření v této úlové sestavě. · přímo japonce z japonce jsem ještě nemnožil, myslím že na to přijde tuhle sezonu a pak rád popíši jak se zadařilo. Mám v plánu jednoduše odříznout spodní dva nástavky s plodem a tento úl ponechat na svém místě z důvodu toho, že do něj nalétají létavky, které jsou na tento úl zelétané. Druhou část si přemístím dle svých potřeb s vědomím, že v této části úlu mají včelky dost zásob než se zalítá nová generace létavek na nové místo. Do obou úlů umístím matečníky, které druhý den zkontroluji a hned podle vykousaného matečníku poznám v které části zůstala matka, poté bude třeba provést kontrolu, tam kde začne sloužit nová matka, zda je vše v pořádku. · zatím jsem do japonce usadil roj nebo oddělek a to jednoduchým způsobem přez náběh nebo přemetením. Při dobré snůšce není potřeba přikrmovati, ale pokud není vydatná snůška je nutno přikrmiti, měj se krásně množivě, Tonda. 7. KRMENIE · je-li to nutné, tak zhora na mřížku dáš placku medocukrového těsta a pokud roztokem, tak nádobka s plovákem zdola, měj se krásně oddělkově, Tonda. · pokud je již vystavěn vrchní nástavek, krmit i léčit i zhora. · monitoring na zasíťované podložce, léčit možno vrchem nebo spodem. pokud máš delší pauzu mezi snůškou, je potřeba je trochu přikrmit, například sirupem, kde nejdříve vyluhuješ kopřivu bylinky co máš po ruce a poté z toho přidáním cukru uděláš roztok na přikrmení. 8. VETERINA · Pro účely veterinárního ošetření, lze v případě potřeby dílo v kterékoliv části oddělit (rozebrat) a nabídnout ke kontrole a dalšímu nutnému ošetření. DOPORUČENIE : Můžete darovat včelstvo kamarádům a známým, a pokud jim ho usadíte v této sestavě, mohou se učit včelaření a přitom už mít včelky doma na zahradě, aniž by včelky pocítili nějakou začátečnickou újmu RE: Japonský úl pro začátečníky - Rasťo 71 - 28.10.2014 04:53 PM Karle pre teba atých pdf závislích PS: stiahni si open ofice, stým otvoríš každý dokument RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Smíšek - 30.10.2014 12:32 AM Oslovil jsem už přes deset včelařů s prosbou o zakoupení jarního roje, nejtypičtější odpověď je "včely se nám nerojí" případně " v tom množství včel, které máme roje ani neregistrujeme". Smetence mi píší, že se vytváří až v červenci. Včelstva množí oddělky, k odebrání v červnu. Zdá se, že r. 2014 byl pro včelaře - alespoň tady na jihu - skutečně demoliční, některým chybí i přes polovinu včelstev. Zdá se, že sehnat na jaře včely bude obtížné. Jak dostat oddělek do Japonce? Nebo si (když neseženu roj) počkat na smetenec do července? Zvládnou od července v japonci vůbec zazimovat? RE: Japonský úl pro začátečníky - paja.mozis - 14.11.2014 08:34 PM Zdravím, prosím o vysvětlení následujícího: Pokud někdo v Japončíkovi léčíte, jakým způsobem a čím. Pokud jsem metodiku dobře pochopil, např, proti Varoáze by měla být učinná již samotná obnova díla spojená s podkládáním prázdných nádstavků a odebíráním horních. Je fajn, že to jde i bez vyřezávání plodu... ![]() Budu rád pokud se někdo ozve z okolí Beskyd, kdo chová v Japončíkovi. Rád bych se vyhnul čekání na roj Napadá mě použít zakoupený oddělek na založení japonského úlu, ale jak na to? Děkuji za odpovědi! RE: Japonský úl pro začátečníky - terez.c - 14.11.2014 09:26 PM Koukám, že Jan i Pája pátrají po tom samém, jak dostat oddělek to japonce. Jestli opravdu chcete chovat včely v japonských úlech, tak doporučuju příští rok zajet na slet k Tondovi. Letos nám ukazoval, jak je možné převést včely z jiných úlů do japonského úlu celkem jednoduše, na úlu byla redukce z desky a na redukci nástavek japonce. Jako letošní začátečník musím za sebe říct, že ačkoliv jsem do svých úlů nacpala oddělky jiných rozměrů, doporučuju sehnat roj, do japonského úlu určitě. Protože to, co zvládá zkušený včelař (je to tím, že si věří a ví, že mu po bude fungovat), je pro začátečníka vyšší dívčí. ![]() Obnova díla s varroázou nesouvisí, takže léčit nějakým způsobem potřeba je. Snad někdo zkušenější poradí víc, ale moje rada je, začít v úlu, který je pro vás přijatelný (volná stavba lze použít v kažném úlu, nebo třeba jen horní loučky) a do které bez problému dáte oddělek a až další roky přejít na japonce. RE: Japonský úl pro začátečníky - renttip - 14.11.2014 09:50 PM (14.11.2014 08:34 PM)paja.mozis napsal(a): Zdravím, prosím o vysvětlení následujícího: Na YouTube jsou velmi inspirující videa z Vilémova a pokud si najedeš na vlákno japonský úl, tak i tam najdeš všechno podstatné. RE: Japonský úl pro začátečníky - Rasťo 71 - 15.11.2014 01:01 AM Terezka, ak chceš aby sa ti včielky nasťahovali cez redukciu do japončíka, musíš ich intezívne -teda bez prerušenia podkrmovať!!! .....potom už nezáleží či tam nasypeš roj alebo to len nadstavíš na iný typ úľa, .........hladná včela si nebude rodinu- včelstvo rozširovať, ale bude živoriť! RE: Japonský úl pro začátečníky - Jiří Marx - 15.11.2014 02:42 PM No můj osobní názor je, že Japončík není úl vhodný pro úplného začátečníka. Přemýšleli jste někdy o tom, jak u Japončíka zjistit třeba mezerovitý plod, trubcokladnost matky, ztrátu matky, ba dokonce si myslím, že u něj nebude fungovat ani taková trivialita, jakou je přirozený spad VD na podložku. Každý včelař by měl umět najít i neznačenou matku atd atd. To jsou věci, které Japončík svojí konstrukcí neumožňuje. A poznat třeba bezmatečnost podle chování včel na česně vyžaduje nějaké zkušenosti. Proto radím začít ve skutečně rozběrném díle, i v tom se dá zimovat na medu, i v tom se nemusí léčit akaricidy, tau -flumalináty, amitrázy atd atd. A klidně až včelky přežijí první zimu a jeden každý dostane nějaké trošku zkušenosti, může si osadit Japončíka vlastním rojem ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 15.11.2014 08:14 PM ale vše zmíněné začínající včelař(ka) většinou nepozná ani v konvenčním úlu. Co se týče trivality kontroli spadu VD, možná nejlepší metoda, jak opostit alternativní cestu včelaření. Včelstvu bez zásahu na neomezeném díle dávám o 50% vyšší šanci, že se dožije rojení, než léčenému včelstvu v nástavkovém úlu. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jaro Stoklasa - 15.11.2014 08:24 PM Ak bude v japonci divočina (nepravidelná pravá divočina), tak bude to sito na dne zbytočné, spad bude značne skreslený. Sledovanie spadu má zmysel iba pri plástoch postavených viacmenej rovnomerne a s uličkami zhora dole... RE: Japonský úl pro začátečníky - Jiří Marx - 15.11.2014 10:51 PM Je zase otázkou jestli je rojení skutečně ten cíl, ke kterému směřuje včelstvo i včelař. Co je to trivalita VD ??? No já si myslím, že by ty problémy ve včelstvu měl poznat i začínající včelař a nástavkový úl mu dá alespoň šanci . ![]() Včelstvu s dobrou genetikou na přirozené stavbě a bez zásahů dávám velkou šanci i já ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 15.11.2014 11:07 PM (15.11.2014 10:51 PM)jirka.marx napsal(a): Co je to trivalita VD ??? promin, míněna je Tvá trivialita (15.11.2014 02:42 PM)jirka.marx napsal(a): taková trivialita, jakou je přirozený spad VD na podložku. (15.11.2014 10:51 PM)jirka.marx napsal(a): (četla jsi vlastně toho Nymsu??) ještě ne, stále ještě leží někde v Praze RE: Japonský úl pro začátečníky - Jiří Marx - 15.11.2014 11:14 PM Máš pravdu, je to trivialita, ale člověka potěší když najde včelstvo, které prosperuje a které má po celý rok minimální přirozený denní spad. ![]() ![]() Ještě jednu otázku, ty jsi někde napsala, že léčba zvyšuje citlivost včelstva k virum a N.c. můžeš udělat malý výtah z té studie?? RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 15.11.2014 11:38 PM (15.11.2014 10:51 PM)jirka.marx napsal(a): Je zase otázkou jestli je rojení skutečně ten cíl, ke kterému směřuje včelstvo i včelař. (12.11.2014 05:09 PM)Debora napsal(a): Včelstvo netouží po ničem jiném, než se v podobě roje vrátit na místo svého stvoření, vychutnat rozkoš jednoty na informační (metafyzické) úrovni a načerpat tuto magickou sílu, než se vrátí zpět do duality našeho světa, založí novou kolonii a předá svému potomstvu správnou genetickou informaci. To je celé tajemství existence každého superorganismu. A je to o rojení! Včelstva umírají i s léčbou. Včelstva, která léčbu přežila, mají dobrodružné podmínky adaptace na životní prostředí. Roztoči, kteří léčbu přežila, přenášejí patogeny, s kterými si málokdo poradí. Jakou šanci má začínající včelař na rozebíratelném díle? Možná rozezná varroózu typu A,B,C, ale D,E? Budem množit geny. Studie nedělám, jen se učím naslouchat a být vděčná, že dnes včelstvo žije. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jiří Marx - 16.11.2014 01:05 PM Jsem ten poslední, který by tvrdil, že léčba je spásou včel. Tou může být jen genetika. V roji se vyrojením genetika nemění, v úlu ano. Je dobré rozeznat varoázu typu A, B C, ale včelstvu se můžou přihodit i mnohem triviálnější příhody jako třeba bezmatečnost, trubcokladnost, mor včelího plodu nebo HLAD. V Japončíkovi to bude pro začátečníka jen ON nebo OFF. (A znovu opakuji, nemám nic proti Japončíkovi jako úlu ,natož proti začátečníkovi) Tajemství existence včelstva jako superorganismu je taky to umožnit mu být tím superorganismem ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - liptaka - 16.11.2014 03:51 PM keď som bol začínajúci(síce som o tom nevedel) ale bol som vďačný za rozoberateľné dielo,siahnuť si na včelstvo rukolapne,precítiť tú nádhernu vôňu a zistiť čo sa vo včelstve deje(kedy ,ako,prečo....) takže by som ho nezavrhoval ale uprednostnil. Nerozoberateľné dielo je myslím si vyšší level keď už človek dosiahol určitú senzibilitu,skúsenosti a dokáže vycítiť určité situácie a podľa toho reagovať alebo nereagovať..... RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 16.11.2014 04:47 PM (16.11.2014 01:05 PM)jirka.marx napsal(a): V roji se vyrojením genetika nemění, v úlu ano.Odkud to víš? (16.11.2014 01:05 PM)jirka.marx napsal(a): Tajemství existence včelstva jako superorganismu je taky to umožnit mu být tím superorganismemo ničem jiném nemluvím P.S. (20.10.2014 01:55 PM)Debora napsal(a): Z toho důvodu bych doporučovala začít s více včelstvy, minimum dvě, lépe tři. Jedno včelstvo na čumendu, druhé na harmonizaci a třetí pro ztrátu víry. RE: Japonský úl pro začátečníky - MajaSk - 17.11.2014 08:01 PM Zdravím všetkých vospolok na nete som našla japonskú techniku opálenia dreva (samozrejme bez toho natierania nakoniec) yaki sugi alebo shou sugi ban RE: Japonský úl pro začátečníky - Ali - 11.02.2015 11:18 PM Zdravím základnu ŠPV Příspěvek: #20 Zdá se, že je to oprášení dezinfekce z minulého století. Já ji požíval u nástavků ob tři roky a lehce jsem to včas přejel včelím voskem, aby se vsákl. Pěkně to vonělo a vypadalo čistě, i když černě. RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 16.03.2015 10:59 PM Ahoj všichni ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 17.03.2015 11:45 AM Ahoj, udělal jsem zatěžkávací zkoušku na devadesát kilo. Otázka na Tondu, kolik váží úl v plné sezoně? Výpočet =8 nástavků x 4kg =32kg, dílo, včely, zásoby =40kg, stříška dno 2kg = celkem 74 kg co myslíš je to realita? Zajímá mě to kvůli pevnosti zvedáku, při devadesáti kg se lehce předkání (15mm, to dělá pri osmi nástavcích 40mm nahoře).Děkuji Luděk RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 17.03.2015 11:52 AM (17.03.2015 11:45 AM)Luděk Matoušek napsal(a): Ahoj, udělal jsem zatěžkávací zkoušku na devadesát kilo. Otázka na Tondu, kolik váží úl v plné sezoně? Děkuji Luděk Haribol příteli, tak myslím že Tvá zkouška stačí neboť o nadměrné zásoby medu se s včeličkama určitě rád podělíš ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 17.03.2015 12:13 PM Moc děkuji, to je pravda ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 17.03.2015 10:56 PM Ahoj přátelé, nelíbilo se mi jak byl zvedák nestabilní do stan a sklapel se při větším zatížení tak jsem ho trochu upravil. Pokusím se sem dát foto ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 17.03.2015 11:50 PM Ahoj Lud'o, na ty fotky můžeš použít například postimage RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 18.03.2015 12:18 AM [img]http://[/img] RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 18.03.2015 01:14 AM nahraj si obrázek z počítače a okopíruj URL například Direkter Link nebo Vorschaubild für Foren kopírovat pomocí Strg+C RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 19.03.2015 10:03 AM ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 19.03.2015 03:34 PM Haribol Luďo, pěkná práce, je vidět že nezahálíš, měj se krásně včeličkově Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 30.03.2015 10:58 PM Ahoj přátelé, tak jsem dnes připravil malé plástíky pro oddělky do japonce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 31.03.2015 12:33 PM Musím potvrdit velkou odolnost japončíků vůči větru. Druhý den velmi silný vítr, po zahrade polamane větve, co nebylo pevné přidělane bylo na druhém konci, popelnice povalena a čtyři Japonci hrdě stojí a to nejsou ani svazani ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Ali - 31.03.2015 07:10 PM Samurajové ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jindřich Šafránek - 31.03.2015 07:37 PM (30.03.2015 10:58 PM)Luděk Matoušek napsal(a): Ahoj přátelé, tak jsem dnes připravil malé plástíky pro oddělky do japonce Doufám že to řežeš jak to stavěly , jinak budou mít buňky špatný sklon vůči zemi, moc se jim to nebude líbit a budou ti to předělávat. Mrkni na plást na řezu, to je ta architektura jak říká Leoš, nahoře velký sklon dovnitř kvůli medu ,dole u spodní loučky téměř vodorovně. RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 31.03.2015 08:09 PM Aha sakra, tak znova. Bylo mi líto toho tolik vyhodit ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Mlha - 01.04.2015 01:54 PM A to pootočení vadí? Já s tím osobní zkušenosti nemám, ale vím, že když se po roce 1904 přecházelo na Adamce, tak také včelaři přeřezávali rámky 24*13 do rámků 39*24 a včelám to prý nevadilo. Ten samý princip se uplatňuje když dáváte rámky z Optimalu do Minioptimalu, taže na základě těchto zkutečností bych se toho otáčení až zas tak nebál. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 01.04.2015 02:02 PM Lud'o, no já nevím, co plánuješ, pokud' chceš napasovat oddělek do japonce, tak bych pro základ použila ty originální plásty na kterých včelstvo sedí v oddělku. RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 01.04.2015 04:34 PM Ahoj přátelé, moc vám děkuji za reakce a odpovedi. To Mlha: Děkuji, tak to je potěšující zpráva ![]() To To Debora : Mám v plánu tyto úpravě ramky vložit do plodového hnízda, nechat zaklast a potom použít tu Tondovu metodu s redukci nasazenou nahoru a tak udělat oddelek. Účelem je to abych se vyhnul zbytečně manipulaci se zakladenými ramky a jednoduše povolim dva vruty na každém a vlozim do nástavku japonce. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 01.04.2015 07:27 PM jo jasně, ale taky můžeš hned ted', co to rozjedou, nahodit na oddělek zcela prázdný nástavek japonce, a jakmile tam vytesaj trubčinu, hned ho podložit novým, pak už to sami tlačí od shora dolů, ty pak jen musíš stíhat přikládat polínka. ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jindřich Šafránek - 01.04.2015 07:58 PM (01.04.2015 01:54 PM)Mlha napsal(a): A to pootočení vadí? Já s tím osobní zkušenosti nemám, ale vím, že když se po roce 1904 přecházelo na Adamce, tak také včelaři přeřezávali rámky 24*13 do rámků 39*24 a včelám to prý nevadilo. Ten samý princip se uplatňuje když dáváte rámky z Optimalu do Minioptimalu, taže na základě těchto zkutečností bych se toho otáčení až zas tak nebál. Nechci vás nikoho zrazovat od úvahy zbytečnosti architektury plástu , já zkusil srdíčko divočiny přilepit na spodní loučku vzhůru nohama ( bylo to jednodušší a myslel jsem aby to pěkně dostavěly nahoru) tak to přestavěly všechno. Pokud v r. 1904 to včelaři dělali jakkoli , znamená to že včely vydrží velmi mnoho, ale stojí to za to, zachránit pár kousků staršího voští ? RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 01.04.2015 10:30 PM Jsem rád za názor každého zkuseneho včelaře, takže díky ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Mlha - 04.04.2015 02:21 AM (01.04.2015 04:34 PM)Luděk Matoušek napsal(a): ..pokud by nebyl takový problém s tím 90 stupnovym natáčením. Vychází to pěkně z jednoho 39x24 na tři miniramky.Holt historie se opakuje, naši dědové na začátku století 20. dělali ze tří rámků jeden, naopak my na začátku století 21. budeme dělat z jednoho rámku tří. Jsou to paradoxy na tom světě. Jak to dělali naši dědové a jak jim to fungovalo se asi již přesně nedozvíme, ale minioptimal používají třeba zde, tak asi není problém položit dotaz někomu kdo s tím má zkušenosti. A když tak se pak podělit i na tomto fóru. RE: Japonský úl pro začátečníky - Leoš Dvorský - 04.04.2015 08:13 AM (01.04.2015 07:27 PM)Debora napsal(a): jo jasně, ale taky můžeš hned ted', co to rozjedou, nahodit na oddělek zcela prázdný nástavek japonce, a jakmile tam vytesaj trubčinu, hned ho podložit novým, pak už to sami tlačí od shora dolů, ty pak jen musíš stíhat přikládat polínka. No a strategii přežití taky. Pokud jde o dílo, jsou včely schopny hodně akceptovat, jen dlouhodobé dopady mohou být fatální. Jsou části díla a celkového obsazeného prostoru, kde je to bez problémů ale jiné, kde je to velmi důležité držet se právě té strategie, která architekturu díla určuje. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že včely staví i od spodu nahoru, resp. inverzně. Tedy z obou stran, ale jen některé a někdy. Nebo že matky zakladou plást, který je ve vodorovné poloze, tedy včely se z něj líhnou hlavalma nahoru i dolu. Je to ale z nouze ctnost, vyřeší si tím něco (byli k tomu mnou donuceny a jen řeší momentální problém). Nyní to tu nebudu rozepisovat, není na to prostor. Ono je to podobné jako s tou velikostí buněk nebo faktorem Y a pod. LD RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 04.04.2015 08:37 AM Pak ještě má každá doba a každé včelstvo jinou kulturu. Například některá včelstva integrují do stavby buněk malé skosení buněk vůči svislé ose stavby. To už nejsou všechny buňky v pravém úhlu 90° ke svislé ose rámku, ale jen třeba v úhlu 80°. Možná si včelí architekt lízl medoviny, ale možná už měl nějakou vizi o organické architektuře a gravitaci. Antoni Gaudí vše nádherně vizualizoval. ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Leoš Dvorský - 04.04.2015 08:56 AM (04.04.2015 02:21 AM)Mlha napsal(a):(01.04.2015 04:34 PM)Luděk Matoušek napsal(a): ..pokud by nebyl takový problém s tím 90 stupnovym natáčením. Vychází to pěkně z jednoho 39x24 na tři miniramky.Holt historie se opakuje, naši dědové na začátku století 20. dělali ze tří rámků jeden, naopak my na začátku století 21. budeme dělat z jednoho rámku tří. Jsou to paradoxy na tom světě. Zkus si pořídit gerstunk a uvidíš v čem bylo to kouzlo. Na úzkovysokém rámku byl rozvoj rychlejší a pod. Jenže podobného efektu dosáhneš i na těch nízkých, když dáš možnost včelám je prostavět (to předpokládá úzké loučky aby to mohly udělat). Tak, že orig. langstroth (ale i jiné rámky) loučky, nebrat! Vyhovují včelaři ale včelám už méně. Z toho vypývá i další, velká snad bych napsal i ohromná důležitost střední plástové osy v prostoru. No a porovnej některé zootechniky, absolutně v rozporu v zimě i v sezoně. Následek? Zlepšené podmínky pro v.d., například. Navíc v době o které píšeš, se u nás chovala původní tmavá včela. Tedy včela pomaleji se rozvíjející, téměř nerojivá, mající určitý plodový vzorec, to mají různá plemena různá a nejen plemena, ale i kmeny, linie, rodiny. To jsou věci, které ti co mají včely nevnímají a vidí včely jako jednotný materiál, to jsou ty začátečnické chyby. Když to ale budeš vnímat, časem se to naučíš a budeš schopen řešit spoustu věcí a ošetřovat včelstva jednotně a přesto naprosto individuálně a to je třeba pro selekce naprosto nezastupitelné. Necpat včely do jedné škatule a pod. Někdy se mi stává, že když je někdo se mnou cizí a dívá se jak dělám zásahy, ptá se proč to dělám. Člověku dá trochu času než to vysvětlí. Pak jdu vedle a dělám automaticky něco jiného a dotyčný se zase ptá proč, protože podle něj jsou ta včelstva stejná. Ale ona nejsou ani náhodou, to je třeba vidět a to chce čas na učení. Proto každému začátečníkovi doporučuji, více včelstev ať má na čem se učit a nebojí se něco i zkazit a hlavně jedno, do kterého poleze kvůli ukojení se své touhy po poznání třeba týdně. Ale hlavně je třeba se nejprve dívat a pak teprve dělat. Vyloučí se tak ten šmahysmus, který včely ničí, aniž si to uvědomujeme. Učení je jako skládat mozaiku nebo puzle. Jenže když už to jakž takž umíš, zjistíš, že to vlastně není komu říct, s kým si popovídat nebo to prostě jen předat. Proto se dotazy stále opakují do kola v určitých intervalech, proto se ve starých knihách najdou někdy inspirativní věci. To jsem se zase rozkecal, tak končím. Dnes je ale den vzkříšení Krista, tak snad je to prominutelné. I am sorry. LD RE: Japonský úl pro začátečníky - liptaka - 04.04.2015 04:03 PM Stavba diela zdola nahor(zabudnutý nadstavok nad otvoreným včelstvom ![]() [attachment=938][attachment=939][attachment=940][attachment=941] RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Smíšek - 05.04.2015 11:30 AM Dáváte nahoru pod střechu tu drátěnou mřížku (aby tam včely nestavěly), jak to ukazuje Mituro36 v tomhle videu? Včera jsem spáchal ty "platíčka" na horní nástavek, už se to blíží.. ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 14.04.2015 10:37 AM Děkuji za přijetí. Jsem úplný začátečník. Zbláznil jsem se do včelaření v Japonském úlu a první jsem vyrobil minulý týden ![]() http://s6.postimg.org/fwwz8u7fl/DSC_0950.jpg http://s6.postimg.org/3wgl586ch/DSC_0951.jpg http://s6.postimg.org/5qtfmytcx/DSC_0955.jpg Jarda RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 14.04.2015 10:50 AM (14.04.2015 10:37 AM)Jarda napsal(a): Děkuji za přijetí.Haribol Jarouši, pěkná práce v jaké lokalitě budeš včelařit? Měj se krásně včeličkově Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 14.04.2015 11:00 AM Dík za pochvalu. Sledoval jsem Tvoje videa. Jsou velkou inspirací. Jsem z okresu Chrudim na úpatí Železných hor. RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 14.04.2015 08:05 PM Ahoj Jardo, dobrá práce ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - renttip - 15.04.2015 06:52 AM (05.04.2015 11:30 AM)Jan Smíšek napsal(a): Dáváte nahoru pod střechu tu drátěnou mřížku (aby tam včely nestavěly), jak to ukazuje Mituro36 v tomhle videu? Já tam chci dát mřížku, ale hlavně kvůli propolisu (14.04.2015 10:37 AM)Jarda napsal(a): Děkuji za přijetí. Vítej v rodině japonářů ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 15.04.2015 01:30 PM Dík za přivítání. Zjišťuji, že v mém kraji jsem asi první. Jsem zvědavý na reakce okolních včelařů. Tady se alternativa moc nepeče. ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 15.04.2015 02:06 PM (15.04.2015 01:30 PM)Jarda napsal(a): Dík za přivítání. Zjišťuji, že v mém kraji jsem asi první. Jsem zvědavý na reakce okolních včelařů. Tady se alternativa moc nepeče.Haribol příteli, začni s nima jednat jak s miminkama, pěkně pomaloučku, jinak po Tobě půjdou jako "sršni", zde platí jedno z mouder "mluviti stříbro mlčeti zlato", no ale věřím že si poradíš a přežiješ, měj se krásně včeličkově Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Smíšek - 15.04.2015 02:41 PM Jardo, já to řeknu na plnou hubu - neříkej jim to. Já to udělal a nebylo to dobře. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 15.04.2015 04:13 PM Tondo, sršně mám ubytované pod střechou, tak se musím připravit i na ty dvounohé. ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 15.04.2015 06:22 PM (15.04.2015 04:13 PM)Jarda napsal(a): Jdu skoro vždy proti proudu...Neboj je nás DOST!!! RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Brunclík - 15.04.2015 10:29 PM (15.04.2015 06:22 PM)tondabh napsal(a):Souhlasím i s Toníkem i s Honzou já dopadl úplně stejně(15.04.2015 04:13 PM)Jarda napsal(a): Jdu skoro vždy proti proudu...Neboj je nás DOST!!! ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - renttip - 16.04.2015 10:39 AM (15.04.2015 04:13 PM)Jarda napsal(a): Tondo, sršně mám ubytované pod střechou, tak se musím připravit i na ty dvounohé.Já mám japonce jako domky pro samotářky ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Mlha - 17.04.2015 04:50 PM Citace:Já mám japonce jako domky pro samotářky Takže uvnitř máš AM a v dřevěném masivu máš navrtány komůrky pro včelky samotářky. No to musí být paráda skvělý nápad, fotka by nebyla? RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Smíšek - 20.04.2015 01:31 AM Úvodem k ujasnění - tento text není návodem, ale snahou ujasnit si "jak na to" tím, že to nějak napíšu - špatně - a zkušenější mě opraví. Takže ne aby se někdo spletl a pokusil se to vzít jako návod a realizovat to podle níže uvedeného textu. Ten tvoří splácanina z mé hlavy z Vilémova a internetu a je potřeba ho zformovat do něčeho použitelného. Včera jsem absolvoval setkání ve Vilémově - děkuju moc Evženovi, Tondovi a všem Vilémovským za skvělé přijetí a info!. Dnes jsme koupil od místního včelaře jedny jeho včely - teď už naše první ![]() Jak na oddělky z jednoho včelstva do Japonců - pokus o polopatický návod určený k revizi Mám jeden nástavek 39x24 koupených vyzimovaných včel. Je 19.4., předpověď ukazuje denní maxima kolem 15C a noční minima kolem 4C s mírně rostoucí tendencí. Protože nemám druhý nástavek, kam bych umístil krmítko, ve střeše stávajícího úlu vyříznu otvor na prosakovací krmítko a začnu přikrmovat 1:1, abych simuloval snůšku a podnítil rozvoj. V květnu, jakmile rozkvetou třešně a jabloně, jdu do úlu, najdu plásty se zavíčkovaným plodem. Včely z těchto plástů sklepnu do japonce. Z plástů vyříznu čtverečky, které se mi vejdou do japonce a úhlopříčně je tam naskládám - postavím na zpevňující kříž. Pro zpevnění je můžu připíchnout modelářskými špendlíky. Nesmí na sebe vzájemně naléhat - dotýkat se plochou. Kromě plástů se zavíčkovaným plodem tam vložím také nějaký s medem, který rozdrápnu vidličkou abych simuloval snůšku. Sklepnu do japonce včely z dalších dvou plástů. Musím najít matku a postarat se, aby byla v Japonci také - obtížnější část to hledání matky, předpokládám. Rámky s vyřezanými plásty vrátím do původního úlu. (souše nemám) V Japonci uzavřu zcela česno a otevřu jen očko "na jednu včelu" tzn. vykružím tam dírku o průměru 1,5cm. Třeba naproti místu, kde je uložený plást se zavíčkovaným plodem. To proto, že včelstvo je slabé a neovládá celý prostor úlu a tedy ani česna, které je dole. Očko si snáze ohlídá proti slídivkám a když bude u plodu, tam jsou včely stále a ohlídají si to. Takže mám na japonci dno s uzavřeným česnem, na něm jeden nástavek s křížem a na něm druhý nástavek (také s křížem). Na spodním kříži jsou postaveny vyřezané plásty se zavíčkovaným plodem a třeba i s (rozrušeným) medem. Nahoru plácnu strůpek (ať již udělaný z matečné mřížky nebo originál z latěk) a na tento strůpek do třetího nástavku položím misku s cukerným roztokem 1:1 - 1/2 kg cukru a 1/2 l vody pořádně rozpuštěno - zahřáto v hrnci a rozmícháno a necháno vychladnout a dovnitř suchou trávu jako plovák. A také mističku s čistou vodou a suchou trávu jako plovák. Nahoru přehodím pevnější látku /utěrku/ a dám strop a střechu. Létavky odletí do starého úlu, který je nyní bez matky, ale početně silnější, takže se se situací snáze vyrovná. Nové včelstvo - oddělek má matku, mlaďušky, plod, matka se rozklade, včelky staví plásty. Co pět dní přikrmím půl kg cukru a půl l vody a doleju čistou vodu do sólo mističky. Staré včelstvo narazí matečníky, za pár dní vychová neoplodněnou matku, ta vylétne a s trochou štěstí se i vrátí oplodněná. Matečníků tam bude víc a to před vylíhnutím využiju k tvorbě dalšího oddělku. Opět vyříznu nějaký plást se zavíčkovaným plodem (ten tam ale nebude ne? Nemají matku, tak kdo by to nakladl?) a jedním matečníkem, opět setřepu včely ze dvou plástů, opět začnu krmit. Včelky ve starém úle i v novém oddělku si dochovají ( s trochou štěstí) matky, ty se proletí, snad se oplodněné vrátí a pak už jen ve výše uvedeném režimu všechna troje včelstva přikrmuju, aby zvládli přezimovat. Když se něco nepovede - třeba se nová matka nevrátí, nebo starou ztratím v trávě, budu asi potřebovat včelstva opět spojit - jak? RE: Japonský úl pro začátečníky - Petr Smrčka - 20.04.2015 09:36 AM Ahoj Honzo, prvně gratulace, že se ti podařilo sehnat včelky a jdeš do toho. Já jsem v podstatě na stejné výchozí pozici jako ty, mám včely na jednom nástavku, které bych chtěl rozchovat. Jestli jsem dobře Evžena ve Vilémově pochopil, tak než hned začít dělat oddělky mi doporučoval dostat je do síly tj. pokud mají dost plodu, obsedají celý nástavek, tak teď by byla asi vhodná doba jim přidat druhý nástavek. Schéma jak rozšiřovat tu je někde v materiálech ke stažení. Já se na to chystám dnes, protože počasí vypadá příznivě. Po přidání nástavku je dobré pokrmovat a zatím nechat i zateplené víko. Až budou na dvou nástavcích, pak pak bych teprve začal dělat oddělky tím postupem, jak píšeš. Pro tebe by to znamenalo sehnat ješte jeden nástavek (koupit-udělat) a rámky příp horní loučky s břitem/vodící linkou vosku. Výhodou by imho bylo, že budeš mít jedno včelstvo silné a z toho uděláš třeba ještě další tři oddělky. Kdybys to hned rozsekal do oddělků, tak budou všechny včelstva začínat od píky, což je možná trochu nejisté. Ale to jen papouškuju to, co mi k tomu Evžen říkal resp. jak já jsem to pochopil. A jinak neboj se chyb, já jich za první sezonu nadělal dost a kdybych je neudělal první sezonu, udělám je letos ![]() Hodně zdaru a pokory Petr P.S. Pokud jsem se někdě mýlil, tak mě prosím opravte a já to klidně rád odvolám ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 11.05.2015 09:23 AM Ahoj přátelé, tak nabyt teorií z Vilémova jsem si objednal roj a v pátek mi konečně přiletěl, dokonce dva. V pátek po obědě jsem něco dělal na zahradě a slyším jak něco hodně hlučí a ejhle roj , tak jsem sledoval kam si sedne. Připravil jsem pod něj vystrojený japončík ale mě to jaksi nefunguje, vid Toníku . Po konzultaci s Jindrou Pittnerem usadil do japonce, když jsem skončil koukmu na strom vedle a jejda druhý a o dost větší, tak znovu ten první mi tedy než jsem dodělal druhý uletěl (asi 2,5 h), mě to nevadí stejně první ryba se pouští nosí to štěstí. Tady pár fotek pro další inspiraci a dporučuji objednejte si je taky, je to super ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Petr Smrčka - 11.05.2015 09:43 AM No není to nádhera? ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Evžen Babík - 11.05.2015 11:09 AM Clapci čas běží jako splašený kůň, je vhodné připravit a nastražit pasti na roje: - úl - dutina 60 litrů - vložit starou souši - česno - štěrbinu shora pod střechou a vše umístit do polostínu a lépe výše. Kolem nastraženého japončíka mi o víkendu poletovaly pátračky ... Dobrý lov ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 11.05.2015 01:51 PM (11.05.2015 09:23 AM)Luděk Matoušek napsal(a): Ahoj přátelé, Neboj Luďo, i Ty to časem dáš, držím Ti palce i všem ostatním, já si také objednal a v lákadle na roje už přistál jeden čtyřkilový, mějte se všici krásně rojivě zítra čekám další Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 11.05.2015 02:31 PM Ahoj Tondo, prozradiš nám nějaké své tajné zbraně na roje jako Evžen? Konkrétně mě zajímá jak u Japonců jestli to tedy chystáš do nich např. Kolik nástavku atd. Díky Luděk ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 11.05.2015 10:52 PM (11.05.2015 02:31 PM)Luděk Matoušek napsal(a): Ahoj Tondo, prozradiš nám nějaké své tajné zbraně na roje jako Evžen? Konkrétně mě zajímá jak u Japonců jestli to tedy chystáš do nich např. Kolik nástavku atd. Díky Luděk Luďo pokud se dostaneš na slet, tak uslyšíš věci po kterých Tvé srdce touží, no a co se týče lapačů, již jsem to mnohokráte zmiňoval a v kostce to přednesl Evža, jen to přizpůsobit místu, času a okolnostem, nástavků od tří do pěti podle síly roje a jednu zbraň nyní testuju, takže osobně rád sdělím průběh, měj se krásně rojivě Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 11.05.2015 11:05 PM Škoda, že se na slet nebudu moci dostat a dozvědět se od Tondy všechny informace ke včeličkám v Japonci. Mám dceru na inv. vozíku a tak nemůžu vycestovat z domova na delší dobu. Snažím se na netu získat co nejvíc informací, ale vše tam není. Asi zbývá cesta pokusů a omylů. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 11.05.2015 11:15 PM (11.05.2015 02:31 PM)Luděk Matoušek napsal(a): Ahoj Tondo, prozradiš nám nějaké své tajné zbraně na roje jako Evžen? Konkrétně mě zajímá jak u Japonců jestli to tedy chystáš do nich např. Kolik nástavku atd. Díky Luděk Toníkovi se včeličky moc nerojí, proč také, ty šťastné bytosti ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Martin Smutný - 26.05.2015 10:09 AM Několik postřehů k Japonci. Mám jednoho od loňska: - osadil jsem menší roj (asi 1,8 kg) vloni zač. června do 3 nástavků. Vzhledem k loňské bídě byl div, že je vystavěly. Dostaly i 4. nástavek, ale postavily sotva 1/4. Musel jsem i přikrmovat - jde to sklenicí (kilovou od medu s děravým víčkem) skrze strop s dírou, sklenice se schová do dalšího nástavku. Pokud to umožní konstrukce dna, jde umístit i misku s "plovákem" do podmetu. - dodal jsem 5 kg a včelstvo přezimovalo bez problémů - jarní rozvoj slušný. Je důležité hlídat stavbu díla (mám vyndávací celou česnovou stěnu, nemusím při každé prohlídce heverovat - doporučuji). I když snůška vypadá zhruba konstantní, stavba probíhá docela nárazovitě. Týden se nic neděje a pak za 4 dny visí v podmetu.... Zdá se mi, že týden mezi kontrolami může být až dost dlouhý, pro víkenďáky doporučuji dát v plné sezóně 2 nástavky naráz - letos zatím postavily 3 nástavky 15 cm (umístěné dospodu) a 1 nástavek 9 cm (pod strůpkem - chvíli to trvalo, ale dostavěly a zanesly). Takže už je to takovej člověk plnej včel - uříznout nástavek lze jen strunou - popadl jsem drátek na drátkování rámků a přetrhl se okamžitě - vypadají spokojeně, mají krásně uklizené dno, dělají si, co potřebují. Moje zvědavost (zda např. nerazí matečníky) jim je zcela ukradená MS RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 26.05.2015 11:42 AM (11.05.2015 11:15 PM)Debora napsal(a):(11.05.2015 02:31 PM)Luděk Matoušek napsal(a): Ahoj Tondo, prozradiš nám nějaké své tajné zbraně na roje jako Evžen? Konkrétně mě zajímá jak u Japonců jestli to tedy chystáš do nich např. Kolik nástavku atd. Díky Luděk Cher, Toník je ale velmi potěšen když se rojí sousedům, protože nadělá oddělky o které se rád podělí, takže přeji všem krásné rojení... Měj se krásně rojivě a v pátek naviděnou Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 26.05.2015 07:29 PM Cher se dnes zhroutili v těle plásty vosku při tahaní megalitů na včelín. Okamžik nepozornosti, luplo v zádech, vzápětí se řítila tělem horká vlna, která v následujícím okamžiku sesunula k zemi celou kostru jak voskové dílo v žáru slunce zbavené stinné ochrany úlu. Jen ten, kdo podobnou bolest pocítil, se může vcítit do vážnosti tohoto zranění, kterému je včelstvo vystaveno, když se mu boří kostra z vosku a dělí jednotlivé orgány. Naštěstí letěla kolem včela, shlédla tu hromádku neštěstí, párkrát zakroužila nad mou hlavou a odletěla referovat do úlu. Vzápětí přilétla v doprovodu družky jiná včela, pozorně si to prohlédla a zanechala mi špetku medu. Její kolegyně ji pozorně nahlížela a netrvalo dlouho, kdy mi snad každá včela přinesla kapku medu. A jen z důvodu, že člověk v principu není nic jiného, než úl plný včel, začali všechny včelky, jak vnější, tak vnitřní, pracovat ruku v ruce. Vnější včelky nosily med a vnitřní jej roznášeli na místo potřeby. Trubci pak vše naladily na správnou frekvenci a harmonizovali poškozené nervy. Zde můžeme nádherně vidět s jakou inteligencí příroda pracuje, jak se vědomí včelstva stará o spřízněnou duši, a že každé včelstvo vyvíjí svůj individuální charakter, ale i to, že bez trubců to vůbec nejde. Jen v úlu, kterým je naše tělo, jsou včely krevní buňky, trubci nervové buňky a Sluncem prozářená matka obstarává tu správnou rovnováhu obou druhů. Cher je nyní plná pilných včel, které v oblasti páteře hromadí med pro výrobu voskových buněk, a trubců, kteří jej zahušťují do vláknité hmoty. Nad tím vším dohlíží skutečná inteligence, schopná vdechnout hmotě život. RE: Japonský úl pro začátečníky - MajaSk - 26.05.2015 09:33 PM (26.05.2015 07:29 PM)Debora napsal(a): Cher se dnes zhroutili v těle plásty vosku při tahaní megalitů na včelín. Cher toto http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/flector-ep-naplast-spc-7463.html mi pomôže najviac prajem skoré uzdravenie RE: Japonský úl pro začátečníky - Aleš Molčík - 26.05.2015 10:49 PM (26.05.2015 07:29 PM)Debora napsal(a): Cher se dnes zhroutili v těle plásty vosku při tahaní megalitů na včelín. Okamžik nepozornosti, luplo v zádech, vzápětí se řítila tělem horká vlna, která v následujícím okamžiku sesunula k zemi celou kostru jak voskové dílo v žáru slunce zbavené stinné ochrany úlu. Jen ten, kdo podobnou bolest pocítil, se může vcítit do vážnosti tohoto zranění, kterému je včelstvo vystaveno, když se mu boří kostra z vosku a dělí jednotlivé orgány. Tak místo takových projevů je lepší začít cvičit. V prvé řadě to chce posilovat břišní svaly, protože jde o vyváženost. Rovnováha, to je oč tu jde a to platí pro vše. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 28.05.2015 02:11 AM je až úžasné Aleši, s jakou lehkostí slov a prozíravostí dokážeš zobrazit mé myšlenky ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - terez.c - 28.05.2015 02:40 AM Deboro, Aleš to vzal z pohledu mužské energie, tak já v rámci zachování rovnováhy z pohledu ženské energie musím doplnit, že příště nalož megalit do náruče statnému muži a ty se drž jen dohlížení na správné umístění do prostoru ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Aleš Molčík - 28.05.2015 08:02 AM Ale houby z pohledu mužské energie, ale z pohledu pacienta, který si tím prošel a prochází, protože ty dvě plotýnky co mám venku a tlačí mi na míchu se opakovaně hlásí o slovo. A začalo to klasicky tím, že jsem se sesunul jak pytel brambor zrovna při zvedání nástavků u včel. Takže nejde o cvičení na mistrovství kulturistiky, ale o to zůstat aspoň v tom stavu v jakém člověk je, protože další fáze vývoje je buď operace nebo invalidní vozík případně oboje. Takže na megality si půjčuji bagr. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jirka Roškot - 07.06.2015 09:15 PM Prosím o radu, nápady. Před měsícem jsem na své čtyři "dřevěné košnice" dal strop s dírou, na ně nástavek japonce s dvěma na míru ořezanejma plástvema s nezavíčkovanym plodem. Pouze v jednom včelky plástve obsedli, ale nestaví. Ve dvouch úlech je ignorují a v jednom plástve zplesnivěli, ale to bude větráním, ne včelkami. Snažil sem se postupovat podle videa z loňského sletu ve Vilémově, ale někde dělám chybu. Všechny včelstva jsou loňské oddělky. Přemýšlím, převést včelstva do japonců v rámci finského/norského/ zimování. Děkuji za nápady a přeju brzská uzdravení zvedačům nástavků ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 07.06.2015 10:57 PM To bude asi sílou včelstva a vyhmátnutím správného času. U mě pak tyto dobrovolné přesuny národů podle mé vůle také moc nefungují. Většinou to skončí tak, že přestěhuji celou vesnici včetně obyvatelstva. ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jirka Roškot - 18.06.2015 10:27 PM Přestěhoval jsem tedy "celou jednu vesnici včetně obyvatelstva" do japonce. V původním úle spousta včel, spousta medu, ale žádný plod....? jen několik zavíčkovaných. Bylo tam několik vylíhlých matečníků. Matku jsem neměl ani ambice hledat. Co si o tom mám myslet? Děkuji za nápady. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 18.06.2015 11:30 PM (18.06.2015 10:27 PM)Jirka Roškot napsal(a): Co si o tom mám myslet? Děkuji za nápady. že se to povedlo? RE: Japonský úl pro začátečníky - Jirka Roškot - 26.07.2015 03:06 PM Můžete mě prosím inspirovat jak technicky řešíte sběr měli v japoncích... ? Děkuji za nápady. RE: Japonský úl pro začátečníky - miro - 26.07.2015 09:17 PM Podle mojeho jak jsem si začal stavět "Japonce" jako první jsem udělal normální zasíťované dno s podložkou, kde mohu strčit "dno" pokud to chci zavřít. Okoukal jsem to tu z fóra, nic složité .... spodek JU na rozměr "Japonce", opravdu nic složité a nahoru klasické bedničky se špejlema. RE: Japonský úl pro začátečníky - Martin Smutný - 27.07.2015 07:17 PM (26.07.2015 03:06 PM)Jirka Roškot napsal(a): Můžete mě prosím inspirovat jak technicky řešíte sběr měli v japoncích... ? Děkuji za nápady. Mám plná dna a vyndávací buď česnovou nebo zadní stěnu spodního dílu (asi 5 cm vysokou). Po otevření tam mohu vsunout podložku pro odběr měli.Někde vloni jsem dal fotky na fórum, asi se dají najít. MS RE: Japonský úl pro začátečníky - Petr Smrčka - 03.08.2015 12:50 PM třeba to někoho inspiruje (anebo mi dá za uši ![]() protože už není na co čekat, snůška už asi žádná u nás nebude, začal jsem krmit a japonce jsem si řek, že nakrmím odspodu (nechtěl jsem jim sebrat strop, aby se mohly k němu dotáhnout) - na to jsem si udělal krmný nástavek s otvírací přední stěnou, aby tam šlo dát celý kyblík s roztokem viz obrázek ![]() ![]() nebo myslíte, že je to blbost krmit odspodu? určitě to je jednodušší ze shora ale měl jsem po ruce materiál, čas a chuť to zkusit a rovnou mám možná i možnost strčit tam celou hlavu ![]() jinak asi by stačilo ten spodní nástavek udělat i bez pantů a petlice - ale když už jsem je měl několik let bezprizorně v šuplíku, tak jsem to vyhezkal RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 03.08.2015 11:16 PM strop v principu sundavat nemusíš: ![]() při krmení spodem dej jen bacha, abys neprostřel stůl vosám, pokud máš česno dole. Ty totiž budou letos selektovat slabá včelstva namísto roztočů. ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Petr Smrčka - 04.08.2015 12:01 AM a co mezera mezi mřížkou a horním nástavkem? oblepit izolepou nebo to máš utěsněné jinak? protože bez utěsnění by to byla prima pozvánka na hostinu pro široké okolí jinak jak začnu krmit, jedno jestli horme nebo spodem, tak buď zavřu česno a nechám jen očko anebo zůžím na minimum - tedy pokud ve spěchu nezapomenu ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 04.08.2015 02:41 AM já to řešila izolepou RE: Japonský úl pro začátečníky - Milan Bencúr † - 04.08.2015 05:09 AM Podávanie zásob včelám cez dno úľa je v každej ročnej dobe pre včelstvo nebezpečné. Hrozí rabovanie včelstva cudzími včelami a taká včelia vojna môže skončiť aj zlikvidovaním kŕmeného včelstva. Istota bezpečného podávania zásob je prostredníctvom niektorého povalového kŕmidla cez prázdny medníkový nadstavok. Ten sa dá včelotesne uzavrieť a prístup k nádobe so sirupom majú len domáce včely. Obrázok síce nie je z japončíka, ale je z mojej praxe v ležanoch JU, čo je, podľa mňa, najbezpečnejší spôsob podávania zásob včelám v každom úli. [attachment=1248] RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Brunclík - 05.08.2015 10:01 PM Ahoj všichni, jsou-li včelky vyvěšené a nadmíru větrají a že teď větrají protože jsou opět velké hice, rozhodl jsem se podat včelkám vodu přímo do úlu na místo cukerného roztoku už nejsou tolik vyvěšené a nemusí tolik shánět vodu, kterou když dám opodál úlu stejně si létají pro vodu kam oni sami chtějí (daleko) - a že jsem je přemlouval, aby nelétali tak daleko a přijali tu připravenou. Jsou jaké jsou vědí proč a vodu uvnitř úlu neodmítli. Nechci aby žíznili, ale také nechci, aby voda sloužila jako bojler na teplou vodu. Jak napájíte své včelky? Necháváte to na nich? Zdravím Jenda RE: Japonský úl pro začátečníky - Milan Bencúr † - 06.08.2015 01:22 AM Myslím, že o smäde včiel sa nedá uvažovať. Úľ je živá odparka vody. Včely potrebujú vodu na riedenie zásob pri kŕmení plodu a na udržanie vlhkosti pre plod. Med je požierač vlhkosti, ktorú včely musia odpariť, aby nezačal kvasiť. Preto "vetrajú". Napájanie včelstiev má význam v skorej jari, nie v letných horúčavách. Na jar potrebujú včely vodu na riedenie stuhnutých zásob. Nepriazeň počasia im vtedy častokrát bráni vyletieť z úľa. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Brunclík - 06.08.2015 05:42 PM (06.08.2015 01:22 AM)MilanBencúr napsal(a): Myslím, že o smäde včiel sa nedá uvažovať. Úľ je živá odparka vody. Včely potrebujú vodu na riedenie zásob pri kŕmení plodu a na udržanie vlhkosti pre plod. Med je požierač vlhkosti, ktorú včely musia odpariť, aby nezačal kvasiť. Preto "vetrajú". Napájanie včelstiev má význam v skorej jari, nie v letných horúčavách. Na jar potrebujú včely vodu na riedenie stuhnutých zásob. Nepriazeň počasia im vtedy častokrát bráni vyletieť z úľa. Děkuji za radu, už jsem zas trochu moudřejší a nebudu dělat chyby. Bude asi opravdu lepší jim pomoct až na jaře na ty ztuhnuté zásoby. Na hoře v stříšce mám provrtané díry (5x8mm) na lepší větrání no nevím, když nebyly díry na stropě se tvořila jakási zelená plíseň? ale v tom japonci to funguje komínovým efektem a převážně opravdu větrají u česna. Po zakrmení dám takovou plastovou síťku pod stříšku a nechám to na včelkách pokud to zalepí propolisem a vytvoří si vlastní klima. Hezký den všem Jenda RE: Japonský úl pro začátečníky - Jirka Roškot - 10.08.2015 11:35 PM Už jste někdo "sklízel" v Japoncích propolis? V originále je kovová mřížka, nebo nic, pod strůpkem, to asi propolisem nelepí. Dle videí, má Tonda strop ne-těsnící s jemnou mřížkou. Plánuju vyrobit ne-těsnící strop vložením naškrobené jutoviny, jakou používá Debora. Ale nejsou to moc zásahy do originální myšlenky Japonce..? RE: Japonský úl pro začátečníky - Aleš Molčík - 11.08.2015 07:05 AM Nahoru položit síťku na propolis, nasadit další nástavek a do něj misku s trochou octa a budou mít ti síťku propolisem potaženou do dvou dnů ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Miroslav Macek - 11.08.2015 08:52 AM (11.08.2015 07:05 AM)Aleš Molčík napsal(a): Nahoru položit síťku na propolis, nasadit další nástavek a do něj misku s trochou octa a budou mít ti síťku propolisem potaženou do dvou dnů Prečo je na konci vety smajlík s vycerenými zubami? RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 11.08.2015 12:26 PM protože lidská neslušnost donutí včelstvo pozastavit jiné důležité práce a ukojit potěšení včelaře. Ten pak hrdě sklízí krvavou propolis. RE: Japonský úl pro začátečníky - Miroslav Macek - 11.08.2015 01:47 PM (11.08.2015 12:26 PM)Debora napsal(a): donutí včelstvo pozastavit jiné důležité práce napríklad takýto relax.... ![]() Ale sme v téme japonský úľ tak pre potešenie oka prikladám foto môjho japonca z obdobia po vyrojení , keď nebolo moc čo nosiť a nemal ani kto lebo v úli ostalo málo včiel. Ale už to dobehli. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 11.08.2015 05:36 PM (10.08.2015 11:35 PM)Jirka Roškot napsal(a): Ale nejsou to moc zásahy do originální myšlenky Japonce..? zkus se vést svým vlastním citem RE: Japonský úl pro začátečníky - Aleš Molčík - 11.08.2015 11:04 PM (11.08.2015 08:52 AM)Macek napsal(a):(11.08.2015 07:05 AM)Aleš Molčík napsal(a): Nahoru položit síťku na propolis, nasadit další nástavek a do něj misku s trochou octa a budou mít ti síťku propolisem potaženou do dvou dnů Protože je to velmi jednoduché řešení, jednodušší než vymýšlet různá udělátka na to, jak se dostat k propolisu. Navíc tato slabá kyselina má stejný výsledek jako cukrování. U mě včelky v této době mají na práci i propolisování , které jim slouží jako obrana před nezvanými vetřelci. PRO-před, POLIS-město, před městem, před branami. RE: Japonský úl pro začátečníky - Leoš Dvorský - 12.08.2015 10:38 AM Do teď to nevypadalo, ale nyní otevírám včelstva s totálně zabetonovanými strůpky. Že by tuhá zima byla přede dveřmi? LD RE: Japonský úl pro začátečníky - Jindřich Šafránek - 12.08.2015 11:08 AM (12.08.2015 10:38 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Do teď to nevypadalo, ale nyní otevírám včelstva s totálně zabetonovanými strůpky. Že by tuhá zima byla přede dveřmi? LD Nemůže to být těmi horky , možná zatmelemý prostor lépa ochladí ? RE: Japonský úl pro začátečníky - Leoš Dvorský - 12.08.2015 12:03 PM (12.08.2015 11:08 AM)Jindřich napsal(a):(12.08.2015 10:38 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Do teď to nevypadalo, ale nyní otevírám včelstva s totálně zabetonovanými strůpky. Že by tuhá zima byla přede dveřmi? LD určitě se jim udržuje lépe mikroklima. ld RE: Japonský úl pro začátečníky - Milan Bencúr † - 12.08.2015 01:37 PM Moje tmelia propolisom škáry medzi nadstavkami aj z vonku. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jirka Roškot - 13.08.2015 12:32 AM Přišel jste někdo v japonci o včelstvo? Řešil jste někdo v japonci už nějaké nemoci? Já v nich mám 1.rok, tedy zkušenosti 0,00.. Napadá mě jestli pozorujete rozdíl oproti jiným úlúm, když bychom odfiltrovali startovní podmínky včelstva /genetiku, infekční zátěž/. Zatím jsem našel jen video Debory jak rozebírá opuštěného japonce. Dík. RE: Japonský úl pro začátečníky - Crha Karel - 13.08.2015 09:44 AM Dobrá otázka, která v sobě skrývá i odpověď - japonský úl není pro začátečníky. RE: Japonský úl pro začátečníky - Leoš Dvorský - 13.08.2015 10:40 AM Já jsem loni zimoval 3 japončíky. 1 roj a 2 z oplodňáčků. Byly do zimy slabé, postavily 2,5N. 1 nepřečkal zimu. Ostatní 2 byly slabé, ale přežily. Jenže tady když nejsou včely na jaře už v úle, nemají šanci využít jarní snůšku, která je jediná. Zdvojnásobily stavbu, ale budu je muset dokrmit. Prostě ne všude se vše hodí a myslet si, že když má někdo šikmé oči, že má patent na rozum, je bláhovost (navíc včelaří s jinu včelou). Samozřejmě je rušit nebudu, ale jsou to pro mne hračky, stejně tak ale i langstrothy a jiné úly. Zužovat problém včel na úlovou otázku, nebo rámkových měr, jak to tu zaznívá i v jiných vláknech, považuji za dávno překonané téma. Velmi bych rozlišoval ty, kteří včely chtějí mít (mají na to právo stejně tak, jak ti co jsou jen líní) a ty, kteří se snaží i za cenu neobvyklostí, napravovat naše včelařské hříchy minulosti. Včely ukazují, že dokáží žít všude a prosperovat. Jen je třeba respektovat pár zákonitostí, ale ve vztahu k ostatním okolnostem. Vytrhávat věci z kontextu, to je právě systém, který razí technokrati a je jedno, zda včelaří v úlech s rámky nebo v prostoru a volnou stavbou. Tady je třeba dávat pozor. Nečekejte zázraky od úlů nebo rámků, ale od sebe. Jinak se mi stále a stále potvrzuje, jak obrovský význam má architektura včelího díla a to nejen z příkladů "náhodně" nacházených včelstev, ale především vlastní praxe. Hodíme o tom řeč v Bílsku, ale jen lehce. Protože pokud mi to okolnosti dovolí, chystám speciální seminář pro ty, kteří jsou moje informace a zkušenosti schopni absorbovat a využívat dál, tady v MB. Pokud to nebude možné, bude to jen zúžené a spojené s hodnocením a přípravou chovatelského projektu na r. 2016, který jsme letos Radkem Hubačem zahájili. LD RE: Japonský úl pro začátečníky - renttip - 14.08.2015 04:50 AM (13.08.2015 12:32 AM)Jirka Roškot napsal(a): Přišel jste někdo v japonci o včelstvo? Řešil jste někdo v japonci už nějaké nemoci? Já v nich mám 1.rok, tedy zkušenosti 0,00.. Napadá mě jestli pozorujete rozdíl oproti jiným úlúm, když bychom odfiltrovali startovní podmínky včelstva /genetiku, infekční zátěž/. Zatím jsem našel jen video Debory jak rozebírá opuštěného japonce. Dík. Odpovědi na tvoje otázky nám napíšeš ty sám-až je budeš znát.Hlavně včely pozoruj a své poznatky a postřehy si zaznamenávej. To ti pomůže k tomu, abys neopakoval chyby a nezkoušel něco,co jsi už zkoušel ![]() Jindřich 1. z včelí vůle král RE: Japonský úl pro začátečníky - Jiří Marx - 14.08.2015 10:14 AM (13.08.2015 12:32 AM)Jirka Roškot napsal(a): Přišel jste někdo v japonci o včelstvo? Řešil jste někdo v japonci už nějaké nemoci? Já v nich mám 1.rok, tedy zkušenosti 0,00.. Napadá mě jestli pozorujete rozdíl oproti jiným úlúm, když bychom odfiltrovali startovní podmínky včelstva /genetiku, infekční zátěž/. Zatím jsem našel jen video Debory jak rozebírá opuštěného japonce. Dík.Jiří japonec je buď on nebo off , maximálně můžeš pozorovat cvrkot na česně. Z toho se dá dost odhadnout. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Brunclík - 14.08.2015 05:18 PM Jenda Kontroluji také spad na podložce, jak staví, čistí nebo jak jim pomáhají mravenci, to česno je také dobrým ukazatelem, také se dá ze spodu pokud je trochu vyčmoudíš pozorovat zrcadlem(při zvednutém úle). Možná jsou i radši když jim dílo jde hezky a já se do nich nevrtám. Jenda RE: Japonský úl pro začátečníky - Miroslav Macek - 19.08.2015 11:50 PM Včera som zaregistroval podozriví kľud na letáči Japonca tak som úľ poťažkal a vedel som že je problém. Bol moc ľahký aj napriek tomu že som ich zakŕmil na zimu. Teraz už viem že som kŕmil iné včely. Po otvorení ma čakal až na pár včiel prázdny úľ. V prvom momente som sa zľakol či sa nejde opakovať minuloročný scenár s prázdnymi úľmi ktoré sa objavili aj u mňa ale po chvíľke som pochopil čo sa stalo. Teda dúfam že správne. Viem že včelstvo sa minimálne raz vyrojilo , ale asi to bolo viackrát. Z nejakého dôvodu ostal úľ bez oplodnenej matky a asi tam už nebol plod z ktorého by si vychovali novú , včelstvo slablo , voľačo ešte nakládli trubčice a čakal ho istý koniec. Nuž voľajako mi to ušlo. Vo včelách sa moc nevŕtam ,v Japoncoch sa ani moc nedá a preto sa treba viac venovať pozorovaniu správania sa včiel na letáči čo som možno trochu zanedbal. Teraz rozmýšľam že aj keby som pred cca dvoma mesiacmi mal nejaké podozrenie , čo by som robil. Má zmysel len kvôli kontrole či matka začala klásť rozoberať úľ? Asi nie, veď som mal čo robiť aj s úľom bez včiel. Uteším sa že to ako včelstvo dopadlo je len jedna z foriem selekcie... RE: Japonský úl pro začátečníky - Jiří Marx - 20.08.2015 11:40 AM Dekuji za hezkou fotodokumentaci. ?Je to tak jak říkám RE: Japonský úl pro začátečníky - Miroslav Macek - 20.08.2015 12:07 PM (20.08.2015 11:40 AM)jirka.marx napsal(a): ?Je to tak jak říkám Pozrel som si tvoj posledný príspevok a konštatujem že u mňa sa naplnil doslovne. RE: Japonský úl pro začátečníky - Debora - 20.08.2015 02:17 PM Za stížejní bod a inspiraci pro naše zákroky považujeme to, jak by danou situaci řešilo včelstvo v přírodě. (Šance pro včely) Míro, splnil jsi naprosto bobříka etického kodexu. ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jaro - 18.05.2017 02:07 PM Dobrý deň, Chcem sa spýtať ako osadit japončik rojom. Vdaka Jaro RE: Japonský úl pro začátečníky - Luděk Matoušek - 19.05.2017 09:06 AM (18.05.2017 02:07 PM)Jaro napsal(a): Dobrý deň, Ahoj, s rojem je to jednoduché. Usadim roj a přidám kus vyřízlého díla s otevřeným plodem (na uhlopříčku a klidně i na stojato vychází to na dva nástavky) , jede to i bez ale je to jistota . Dvakrát se mi stalo že bez plodu šli druhý den ven ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 27.06.2017 03:53 PM Mám včely v Japonci 2 roky a chtěl bych je přesunout do Warre úlu. Poradíte mi jak? RE: Japonský úl pro začátečníky - Martin Smutný - 27.06.2017 06:55 PM (27.06.2017 03:53 PM)Jarda napsal(a): Mám včely v Japonci 2 roky a chtěl bych je přesunout do Warre úlu. Poradíte mi jak? Postupně bych podstavoval místo Japonce Warréčkové nástavky, na jejich styku dal ucpávací redukci z nějakých hranolků. Protože to bude takto zimovat a na redukci bude ležet i tát sníh, vyřešil bych s tím i "stříšku redukce" kolem dokola (hranoly udělal šikmé a přisponkoval/přilepil k nim proužek lepenky, folie, linolea apod.). Pokud to je pod střechou, pak tento problém odpadá.... Anebo si počkej příští rok na roje, ty stávající včely nech v Jpn. Bude to jednodušší. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 27.06.2017 07:22 PM Asi to tak udělám. V Japonci je už nechci nechávat. Loni se vyrojili a letos dali jen 2,5 kg medu. Zkoušel jsem tam dávat malé rámky, ale ty nechtějí stavět. Na pohled je to hezký úl, ale to je tak vše. RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 28.06.2017 01:58 AM No Jarouši na to že včelaříš již od roku 1 000 našeho letopočtu, tak zkušenosti nic moc. ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 28.06.2017 01:58 PM Jenom 30 kg pro Tebe a pro včely 20kg? RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 28.06.2017 03:04 PM (28.06.2017 01:58 PM)Jarda napsal(a): Jenom 30 kg pro Tebe a pro včely 20kg? Jarouši, můj příspěvek byl myšlen upřímně a v humoru, neboť jsem se ve Tvém profilu dočetl, že včelaříš od roku "1 000". Svou odpovědí vyjadřuješ, že jsi včelaření v japončíku moc nenastudoval, protože jinak by jsi se dočetl, že těch 30kg se odebírá jako přebytek a těch 20kg na zimování včeličkám bohatě stačí. V mém příspěvku je psáno že se dá 30kg odebrat, ale dobrý včelař si nechává pro včeličky železnou zásobu, a kdyby jim bylo potřeba na jaře pomoci má kam sáhnout a přidat nástavek s medíkem, ale přes sezonu je nejvhodnější nástavky s medem odebrati. Myslím že je to zde ve vláknech o japončících podrobně popsáno, tak Ti přeji hezké počteníčko a poté pěkné včelaření Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jarda - 28.06.2017 03:31 PM Studoval jsem vše co bylo o Japoncích napsáno. Mojí chybou bylo, že jsem to nedal přečíst mým včelkám v Japonci. Tím končím debatu. Včelky se pomalu stěhují do Warré úlu. RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 29.06.2017 02:56 PM Já Ti věřím, jen každý jinak studujeme a následně včelaříme, měj se krásně Waréčkářsky a ať se Ti daří Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - straka - 29.06.2017 03:40 PM 1) Ještě je tu jedna cesta: nový beznástavkový úl DEHTIN 2) Dokončen na 90%, ještě chybí slíbená fotečka jak podstavce tak úlu s popisem 3) v novém úlu DEHTIN č. 2 od slunovratu je nově oddělek a včely jej prověřují 4)Ještě bych s tím Warré počkal do zveřejnění "plásty jsou ale 39x24 nastojato, i když tak nebyly u oddělku stavěné, snad se z toho včely v oddělku nezblázní " "jsou ale nějak moc klidné, je tu kolem pole máku asi 10 hektarů, nevím jak jim sdělit tancem, že všude okolo je mák" Straka Dehtín RE: Japonský úl pro začátečníky - tondabh - 30.06.2017 01:16 AM Pepčo cest je hodně a každý má svobodu si vybrat co mu bude vyhovovati a sedět na jeho představy. Osobně testuji asi 5 druhů úlů současně již několik let a jsem kolikrát mile překvapen jak se zkušenosti s jedním druhem úlu dají použít v jiném typu úlu a funguje to, takže Ti držím palce ať se Ti Tvůj projekt daří a přitom stále platí má nedávná připomínka, testovat úl dehtín ve více kusech a s vybraným materiálem, měj se krásně nadšeně Tonda. RE: Japonský úl pro začátečníky - DamianOrlok - 27.03.2019 10:40 AM Tondo, mám jeden dotaz - ty úchyty, za které zvedáte japonský úl na zvedáku, máte jen na spodním nástavku. To si je tam vždy přešroubujete, nebo dopředu počítáte, kdy dáte dolů nástavek s úchyty? Moc děkuji, ve vašemu podání je včelaření hračka. Díky vám jsem se rozhodl se včelám věnovat. RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Brunclík - 28.03.2019 07:40 PM Zdravím, (ty úchyty), za které se zvedá úl bych doporučil na všechny nástavky. Dá se zvedat potom jaký-koli nástavek a nemusí to být zrovna ten spodní, ale i jiné. Hodně štěstí Jenda RE: Japonský úl pro začátečníky - DamianOrlok - 28.03.2019 08:29 PM (28.03.2019 07:40 PM)Jan Brunclík napsal(a): Zdravím, Děkuju, Jendo, ale já mám na všech nástavcích úchyty vybroušené dovnitř, takže zvedat ty horní není problém. Mám ale zvedák, kterým mohu zvednout celý úl, jako to má Tonda a to jde jen za ty uši. Asi je budu šroubovat dle potřeby... A nebo mrkni sem, jak se to řeší v Západním Německu ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - DamianOrlok - 30.03.2019 11:26 PM Tak 3 úly jsou doma. Okolní včelaři ode mně dávají ruce pryč, prý jsem kacíř. Dávají mi maximálně rok. Pořád straší nějakou trubčinou. Může mi někdo poradit, jak argumentovat, případně jak naložit s tou trubčinou? ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Miroslav Matucha - 31.03.2019 02:15 AM No pane jo. Ty je máš ale vytuněný. Balkónky, lítačky,... To by se mi taky nechtělo do nich tlouct hřebíky. Já přidávám dvě laťky jen na ty, co podstavuju. Nástavky, které vkládám pod medník, nebo nadstavuji jsou bez latěk. Zatím se mi ještě nestalo, že by se některý nástavek dostal od spodu až nahoru. Doporučuji postavit tvárnici na tvrdý a rovný podklad. Nejlépe podsypat štěrkem nebo na dlaždici Do trávy se malá základna zabořuje a japonec se postupně naklání. M.M. RE: Japonský úl pro začátečníky - Antonín Hyžík - 31.03.2019 08:11 AM Pro Mirka: Tak to prodávají na japonskyul.cz . Pro Damian: Jak píše Mirek, bude se bořit, lepší srovnat podklad a postavit tvárnici na boční plnou plochu. Trubčinu neřeš, já ji nevyřezávám ani v normálním úle. RE: Japonský úl pro začátečníky - DamianOrlok - 31.03.2019 10:01 AM (31.03.2019 02:15 AM)MirekMatucha napsal(a): No pane jo. Ty je máš ale vytuněný. Balkónky, lítačky,... To by se mi taky nechtělo do nich tlouct hřebíky. Já přidávám dvě laťky jen na ty, co podstavuju. Nástavky, které vkládám pod medník, nebo nadstavuji jsou bez latěk. Zatím se mi ještě nestalo, že by se některý nástavek dostal od spodu až nahoru. Doporučuji postavit tvárnici na tvrdý a rovný podklad. Nejlépe podsypat štěrkem nebo na dlaždici Do trávy se malá základna zabořuje a japonec se postupně naklání. M.M. Děkuji, úl jsem vyfotil po smontování, bude usazen jinde, na pevný podklad... (31.03.2019 08:11 AM)Tini napsal(a): Trubčinu neřeš, já ji nevyřezávám ani v normálním úle. Díky, nebudu ji řešit ![]() ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - Jan Brunclík - 31.03.2019 11:16 AM Damian: Okolní včelaři ode mně dávají ruce pryč, prý jsem kacíř. Dávají mi maximálně rok. Pořád straší nějakou trubčinou. Může mi někdo poradit, jak argumentovat, případně jak naložit s tou trubčinou? ![]() Měl jsem ty samé reakce na včelaření v Japoncích, ale měl jsem druhý rok z jednoho japonce pět rojů. Trubčinu jsem neřešil a nechal na včelách oni samy vědí co mají dělat. Hlavní je, aby měly pořád co nosit a nehladověli. Možná i co nejméně chemie na polích, lesích a zahradách to pro včely není to pravé. ![]() Lidi si totiž myslí, ale včely vědí! Argumenty nejsou třeba , pokud jsou rozumní včelaři a né chemici ![]() Hodně štěstí Jenda Ps: vedle úlů jsem zatloukl trubku a přivázal, aby je vítr neschodil. Nebo je dát kde nefouká. RE: Japonský úl pro začátečníky - Miroslav Matucha - 01.04.2019 03:02 PM (31.03.2019 11:16 AM)Jan Brunclík napsal(a): ... jsem kacíř. Dávají mi maximálně rok. Měl jsem ty samé reakce na včelaření v Japoncích, ale měl jsem druhý rok z jednoho japonce pět rojů. Snažím se to hlídat a jak začnou stavět v nejspodnějším nástavku podstavuji nový a jak se začne zvedat stavba v nejvyšším, přidávám nahoru nový. Zatím jsem měl z japonců asi jen jeden roj ale zrovna u takovýho co nestavilo a bylo takový nedomrlý. M.M. RE: Japonský úl pro začátečníky - DamianOrlok - 01.04.2019 03:08 PM Super, díky za pomoc! RE: Japonský úl pro začátečníky - Tomáš Růžička - 01.04.2019 03:41 PM Moc pěkné úly. Můžu se zeptat, jestli a příp. jaké používáte zvedací zařízení ? RE: Japonský úl pro začátečníky - DamianOrlok - 21.05.2019 01:07 PM (01.04.2019 03:41 PM)Tomáš R napsal(a): Moc pěkné úly. Můžu se zeptat, jestli a příp. jaké používáte zvedací zařízení ? Ano, otec mi vyrobil zvedák z heveru na starou Škodovku. Dle návrhu Tondy z Vilémova ![]() RE: Japonský úl pro začátečníky - DamianOrlok - 24.05.2019 11:54 AM Včera se mi podařilo sehnat hned 3 velké roje, takže jsem mohl konečně osadit první tři japončíky. Zřídíl jsem veřejnou skupinu "Japonské úly" na Facebooku, do které vás srdečně zvu: https://www.facebook.com/groups/2046526008973284/ |