![]() |
Výběr úlu - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Výběr úlu (/tema-Vyber-ulu) Všechny stránky |
Výběr úlu - terez.c - 12.10.2014 10:13 PM Aneb který úl je ten pravý? Neexistuje universální úl, který by byl vhodný pro všechny podmínky a pro každého. Obecně platí, že při včelaření v nižších nadmořských výškách můžete s dobrými výsledky používat nízkonástavkové úly, ve vyšších nadmořských výškách jsou vhodnější úly s nástavky užšími a vyššími. Zjistěte si, jaké úly používají včelaři v přibližné stejných podmínkách, jaké máte Vy. Také je potřeba si vybrat, jestli budete používat rámečky či trámky pro volnou stavbu či dáte přednost divoké stavbě v dutinových úlech (japonský úl, klát, košnice). Popisy různých typů úlů (warré, ležany, TBH a mnoho dalších) včetně metodik včelaření v nich najdete na blogu Milana Bencúra http://www.nasapravda.blogspot.sk/ Na webu Leoše Dvorského najdete v otázkách a odpovědích mnoho užitečných informací o typech úly, materiálů, umístění úly, pomůckách atd. http://dvorsky.leos.sweb.cz/ konkrétně v otázkách č. 16, 17, 96, 102, 103, 113, 114, 131, 135, 137, 138, 144, 157, 180, 197, 218 (otázky všechny přečetl a vytřídil Jindřich ![]() Informace o japonském úle jsou zde http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Japonsky-ul RE: Výběr úlu - Crha Karel - 12.10.2014 10:22 PM Zajímavé, že zrovna dnes jsem s podivem zjistil, že téma pro začátečníky je bez jediného příspěvku. A ejhle! PS: Terezo, funguje to, ale furt nevím jak. Vždy ale úžas a to je na tom krásné. Být neustále překvapován mi i v mém věku dává pocit, že pořád ještě žiju. ![]() RE: Výběr úlu - terez.c - 16.10.2014 03:00 PM Velmi zajímavé čtení o chovu včel s přirozeným včelým dílem, ideální úvod do tématu od Milana Bencúra ![]() http://issuu.com/milanbencur/docs/ide_to_aj_bez_medzistienok. RE: Včely - Jan Brunclík - 15.11.2014 09:50 PM Ahoj, scháním už teď oddělky na rok 2015 a nevím na koho se obrátit, v mém okolí (Habartov okr. Sokolov) včelaři naříkají na velký úhyn včel a nevím jestli něco seženu. Hrozně moc rád bych začal příští rok. 5 úlů a abych na ně koukal mi přijde hodně smutné. Nevěděl by někdo kde a od koho sehnat? Děkuji za každou radu a pomoc. Jenda měl jsem to dát do včel, ale nějakou záhadou jsem to dal sem ... omlouvám se RE: Výběr úlu - Jiří Marx - 15.11.2014 10:54 PM Ne dal jsi to dobře. Vybral jsi si ale špatný úl, oddělky budu dělat jen na L 159 ![]() RE: Výběr úlu - Špatný Franta - 22.01.2015 02:50 PM Právě začínám a chtěl bych včelařit v úlech p. Nymsy. (15.11.2014 09:50 PM)Jan Brunclík napsal(a): ... scháním už teď oddělky na rok 2015 a nevím na koho se obrátit, v mém okolí .. Taky mně Karel říkal, že nejlépe z blízkého okolí. RE: Výběr úlu - Jan Brunclík - 22.01.2015 05:54 PM (22.01.2015 02:50 PM)Špatný Franta napsal(a): Právě začínám a chtěl bych včelařit v úlech p. Nymsy. V tomhle roce půjde i o štěstí ... uvidíme, myslím, že od koho nebo jestli z blízkého okolí - na tom u mě nesejde. RE: Výběr úlu - Ali - 16.02.2015 12:55 AM (29.04.2014 11:51 AM)MilanBencúr napsal(a): Karle, to musíš adresovať Mirovi Macekovi. Moje warečka sú stále na 8. trámikoch. (27.04.2014 09:43 PM)Aleš Molčík napsal(a): To je ono, u langa je rozteč rámků 35 a to je na plodiště asi o 3 mm větší rozteč tak jedou šikmo. Já jsem si udělal trámky 20 mm na šířku a dávám do plodiště 11 louček tj. na rozteč 32. Ale vše je zatím v rámci pokusu. (28.04.2014 02:50 AM)MilanBencúr napsal(a): Keď niekedy pred storočím začali včelári používať medzistienky, tak do rámikov nevkladali celé predlohy na stavbu včelieho diela, ale len ich pásiky nejakých 5 až 7 cm široké. Vtedy boli rámiky s rovnakými latkami po celom obvode a širokými 22 mm. Už vtedy včelári poznali, že čím je vzdialenosť medzi stredmi rámikov prirodzenejšia, teda menšia, tak včely postavia menšie prírodné bunky. Vynález medzistienky mal priniesť stavbu väčších buniek a väčších včiel. Preto sa aj šírka uličiek zväčšila na 35 mm. Aj pomerne mladý Jednotný úľ - čechoslovák bol konštruovaný na 11 rámikov s roztečou 32 mm. Jedenásť rámikov s plecom 35 mm širokým nevôjde do čechoslováka, a ak áno, tak len v stolárskej dielni, aj to s odretými ušami. Správna vzdialenosť medzi stredmi rámikov s prirodzenou stavbou diela je 32 mm. (28.04.2014 03:48 PM)Branislav Božík napsal(a): Keď niekedy pred storočím začali včelári používať medzistienky, tak do rámikov nevkladali celé predlohy na stavbu včelieho diela, ale len ich pásiky nejakých 5 až 7 cm široké. Vtedy boli rámiky s rovnakými latkami po celom obvode a širokými 22 mm. Už vtedy včelári poznali, že čím je vzdialenosť medzi stredmi rámikov prirodzenejšia, teda menšia, tak včely postavia menšie prírodné bunky. Vynález medzistienky mal priniesť stavbu väčších buniek a väčších včiel. Preto sa aj šírka uličiek zväčšila na 35 mm. Aj pomerne mladý Jednotný úľ - čechoslovák bol konštruovaný na 11 rámikov s roztečou 32 mm. Jedenásť rámikov s plecom 35 mm širokým nevôjde do čechoslováka, a ak áno, tak len v stolárskej dielni, aj to s odretými ušami. Správna vzdialenosť medzi stredmi rámikov s prirodzenou stavbou diela je 32 mm. (29.04.2014 10:47 AM)Debora napsal(a): To můzu potvrdit na Dadantu. Jest-li jste si všimly, měla jsem v obou Dadantech 13 rámečků místo dvanácti. Obě včelstva se od začátku rozvíjela zcela rozlišně. Jedno včelstvo bylo pomalé, trubčí dílo jen minimum a nemělo doposud prakticky žádné problémi s varroa. Obě včelstva doposud stavěla bunky o velikosti 5,4 mm. Zdravím Vás, to jsou příspěvky z témat "Zkušenosti s volnou stavbou". Uvádím je záměrně. Už jsem se zmiňoval, že se chci vrátit cca po dvaceti letech zpět; z části jsem si prostudoval část článků na fórech, svoje 9-tileté zápisky (přechod z 39/24 po konzultaci s Dr. Ptáčkem na 39/17 a ležan 45/37 co se ještě dalo vměstnat do medometu a jak se mi co osvědčilo a co nato včely) a některé ruské či bulharské příspěvky na stránce pana Bencúra (MN - říkám jim minimástavky tj. < 130 mm). Závěr; mám připravený náčrtek na úl 420/102mini/37-38/11plástů, včely vést pokud možno na medu, rámky bez spodní loučky případně jen s horním trámkem. Výše uvedené příspěvky mě ale doslova zmátly. 1) Počet plástů na kterých přirozeně staví včelstva (cca 8) - já mám 11 2) Rozteč plástů na kterých přirozeně staví včelstva (32 mm) - já mám 37-38 mm Chtěl jsem již začít vyrábět, ale teď si nevím rady s těma mírama, protože co už jednou postavím, předělávat nebudu, už na zkoumání nemám ani moc času (62), a síly tak na 10 kg (někdo už se tady zmiňoval, že ho pobolívá záda, mě taky). Vida některé foto z úplně volné stavby kde jsou včelky s plásty jak v tlačence s minimálním mrtvým prostorem jsem se prostě zasekl. Ještě jsem si řekl, že by šlo dělat loučky celé stejně široké včetně včelí mezery tedy u mě 37 mm (správně 32 mm ?) a tím vytvořit při úplném sražení úl v úle, takže zůstane jen horizontální mezera 6 - 7 mm mezi nástavky a to jen s horní loučkou max. 6 mm (zatím zůstanu ještě u nástavků, nemůžu duševně spolknout klát nebo něco podobného) a kolem větrací mezera mezi bočníma loučkama a bočníma stěnama nástavku odkud se průvan do včelího díla téměř nedostane. Prosím vyjádřete zde své názory ![]() Začíná nás více, a každý má svůj nějaký podobný problémek, tak bych prosil zběhlé a zkušené o rady, nápady a vlastní zkušenosti. Dík. RE: Výběr úlu - Branislav Božík - 16.02.2015 02:05 AM ALI .. davaj pozor na citacie. Mne si v tvojej citaci pridelil text ktory patri Milanovi Bencurovi a ja som nan len reagoval. Tak pozor. RE: Výběr úlu - Ali - 16.02.2015 02:24 AM (16.02.2015 02:05 AM)Branislav Božík napsal(a): ALI .. davaj pozor na citacie. Omlouvám se, jak jsem dole dodal, skutečně mi to tu nejde. RE: Výběr úlu - Aleš Molčík - 16.02.2015 08:19 AM S různou roztečí rámků jsem se vyrovnal pomocí hřebenu. Rámky i loučky jsem začal používat 20 mm silné +-1 jak to sedlo na pile. A mám dva hřebeny jeden na rozteč 32 do plodiště a druhý na rozteč 35 do medníku. Naskládám rámky/loučky do nástavku a hřebenem ze shora srovnám rozteč. Mezerníky nepoužívám, překážely by mi při odvíčkování nožem a už jsem bez mezerníků i kočoval a v pohodě všechno drží je to přitmelené. Ale po zkušenostech z mích začátků včely zvládnou rozteč 32 i v medníku Mám vyzkoušeno různé rozteče a obecně jde říci, že čím menší rozteč v medníku tím lépe v nich dozrává med na nižší obsah vody. RE: Výběr úlu - schützmeister - 16.02.2015 01:31 PM (16.02.2015 08:19 AM)Aleš Molčík napsal(a): Mám vyzkoušeno různé rozteče a obecně jde říci, že čím menší rozteč v medníku tím lépe v nich dozrává med na nižší obsah vody.Stejná zkušenost + rovnější stavba + lepší pohoda plodu. Jen s trubčinou je problém. Ono by to spíš mělo být ve středu míň a na krajích / trubčina víc /, a úplně volno u krajů - napasovaný plást na stěnu je špatně, kraje by měli větrat. Jo a počet plástů je třeba odzkoušet - to co mě dají včely v údolí, nahoře ani ťuk, nedá se to říct paušálně, jestli 8 nebo 13. RE: Výběr úlu - Ali - 16.02.2015 11:21 PM Takže ještě naposledy, 37-38 považujete resp. včelstvo za méně vhodné ? Na těch fotkách jsou děsně nahňahňaný a očividně jim to vyhovuje. N.v. 300-350m. Když zůstanu u rozměru 39, tak můžu zůstat na rozteči 35 při 11 plástech, kde je volnění na krajích, případně jim dám na trubčinu dolů úplnou volnost, prázdný nástavek. Takže plánek vrátím zpět ze 42 na 39. Těch 32 ale vynechám, napřed se musím zajet. OK ? RE: Výběr úlu - Ali - 17.02.2015 12:43 AM Ještě dodávám, u té 39-ky jsem mám na mysli vnitřní čtverec 402/402 RE: Výběr úlu - Palino 123 - 14.08.2015 04:39 PM Ahojte. Ja si myslím že velkosť úla by mala byť ako to tu už odznelo podla uváženia ale aj s úlmi sa dá "experimentovať"..... Ja osobne si myslím že velkosť ula by mohla závisieť od nadmorskej výšky ale myslím že nakoniec aj tak rozhodnu sympatie k velkosti.... Nežnejšie polovičky určite ocenia nízke nástavky kôli váhe ( tak ako ja nakoľko mám krásnych 54 kg ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Výběr úlu - Milan Bencúr † - 14.08.2015 11:58 PM Pre mňa je zas ľahšie rozobrať druhý, tretí alebo štvrtý hlboký nadstavok béčka po častiach, ako dvíhať jeden plytký 15 kilogramový nadstavok lang. Dokonca som si už postavil a osadil včelstvami päť ležanov JU. A budú ešte ďalšie. RE: Výběr úlu - renttip - 15.08.2015 06:34 AM Milane, budou nějaké fotky těch ležanů? RE: Výběr úlu - Milan Bencúr † - 15.08.2015 02:19 PM Už sú. Nafotím aj ďalšie z prevádzky. RE: Výběr úlu - Debora - 15.08.2015 02:28 PM Ahoj Milane, velmi pěkné, jakou rámkovou míru má ležan? RE: Výběr úlu - Milan Bencúr † - 15.08.2015 06:16 PM JU, to je oficiálne Jednotný úľ, ľudové pomenovanie čechoslovák, rámiková miera 37x30 cm. RE: Výběr úlu - straka - 26.01.2016 10:59 PM (12.10.2014 10:13 PM)terez.c napsal(a): Aneb který úl je ten pravý? Neexistuje universální úl, který by byl vhodný pro všechny podmínky a pro každého. Kdybyste měla byt 1+3 a někdo vám 2x do roka přendal místnosti nebylo by to dobré, proto vznikl beznástavkový úl DEHTIN, chcete-li základní parametry ozvěte se mailem , informace po nutném částečném ověření pro širší obec SPV budou později, až co na to řeknou včely ! pro rozhodování můžete mít informaci , že existuje také jiná alternativní cesta... Straka Dehtín RE: Výběr úlu - straka - 27.01.2016 04:54 AM teprve tam kde něco nejde nebo je to neřešitelné mě to začíná zajímat ! firma na vynálezy green.valley Straka Dehtín RE: Výběr úlu - schützmeister - 27.01.2016 02:12 PM Nejni todle náhodou reklama ? ![]() Asi by to patřilo do inzerce, ne ? RE: Výběr úlu - Miroslav Matucha - 27.01.2016 02:55 PM Když vynálezce vynalézá a své vynálezy nabízí všem jako pan Jindra http://jjvcela.sweb.cz/ je to velký přínos. Josef ukazuje na Linkedlnu velký výzkumný záběr, takže reklama zatím ne. Jen upoutávka ![]() RE: Výběr úlu - schützmeister - 28.01.2016 07:35 PM Moc hezký. Zvláště to kočování se mě líbí. RE: Výběr úlu - straka - 05.03.2016 08:51 PM příspěvek je prázdný zrušit RE: Výběr úlu - schützmeister - 06.03.2016 02:04 PM (05.03.2016 08:51 PM)straka napsal(a): Já bych zkusilOzkus taky někda psát bez sáhodlouhých odkazů. ![]() Stačí smazat to, co není podstatné. Když vždy zkopíruješ všechnu předchozí diskuzi nedá se v tom vyznat. Pěkně myší označit a tlačítko delete a pak si piš. ![]() RE: Výběr úlu - Jana Sukupová - 19.04.2017 06:58 AM Dobrý den, začínám letos včelařit a právě pořizuji úly, vybrala jsem Langstroth 2/3. Nevím ale, jestli mám pořídit Hofmanovi rámky nebo obyčejné rámky. Obyčejné rámky jsem našla jen ve včelařství Jašovi, jinak nabízí Hofmanovi. Můžete mi prosím poradit, jestli jsou Hofmanovi rámky přínosnější, případně jaký mají význam. U nás ve včelařství mi dokonce řekli, že jiné se k úlu Langstroth 2/3 nedávají. Chci včelařit bez mezistěn. Děkuji Jana RE: Výběr úlu - Václav Návara - 19.04.2017 09:36 AM Dobrý den, jestli chcete včelařit bez MS, tak asi ideální volba pro začátek je asi objednat zde https://www.nastavky.cz/ramky-loucky-mezisteny/ramek-volna-stavba-langstroth-2-3.html Já sám objednávám horní loučky a zbytek si dodělávám https://www.nastavky.cz/ramky-loucky-mezisteny/loucka-langstroth.html. Asi není od věci dát spodní loučku užší, tak aby usnadnila přechod mezi nástavky. Vyfrézovaná horní loučka většinou včely vede ve stavbě... Zda Hofmany či mezerníky - pokud nebudete kočovat je asi jedno. Dá se i bez mezerníků - časem většinou zatmelí či pospojují voskem.. Zdravím Václav RE: Výběr úlu - Pavel Cirman - 19.04.2017 10:57 AM Rámky s mezerníky nedoporučuji, obzvlášť ne u volné stavby.Včelám se ne vždy povede vystavit plást rovně dolů a v horních partiích rámku,kde ukládají med je stavba dost široká a při vyndavání a zandavání rámků tyto místa narušíte mezerníkem.Ale to asi platí hlavně pro vysoké rámky.Je pravda,že pro 2/3Lang se moc rámky s mezerníky nevyrábí. RE: Výběr úlu - STAVO - 19.04.2017 05:06 PM Já mám jak 2/3 Langa s Hofmanama, tak 39x24 s mezerníky. Taky zkouším druhým rokem 4/3 Langa jak s Hofmany, tak i s mezerníky a pokud bych měl za sebe hodnotit, tak asi nejlepší volba by byly rámky úplně nejjednodušší bez mezerníků a k tomu hřebeny, nebo jen úplně beze všeho a rozteče dělat odhadem. Zatím se k tomu asi nedostanu, protože rámků mám do zásoby nyní nakoupených dost, ale možná že časem na tohle řešení budu přecházet. Pokud bych měl něco doporučit do začátku pro 2/3 Langa, tak asi Hofmany. RE: Výběr úlu - Jana Sukupová - 20.04.2017 08:25 AM Děkuji za rady a odkaz na web. Ten jsem neznala a myslele jsem, že trojúhelníkové horní loučky si musí každý, kdo je chce, vyrobit sám. Mám domluvené oddělky v červnu a nemám žádné souše, snažím se sehnat v okolí, ale nevím, jestli se to povede. Můžu rozširovat oddělek rámky bez mezistěn nebo je pro začátek lepší dát několik mezistěn nebo i všechny mezistěny první rok, aby nemusely včely všechno stavit? RE: Výběr úlu - Pavel Cirman - 20.04.2017 09:45 AM Cizí souše není moc dobrý nápad,riziko přenosu nemocí .Není nad plásty,které si včely vystaví samy.Já rozšiřuji oddělky jen stavebními rámky a pokud je teplo a stálý přísun potravy(cukr,invert),tak staví jako divý. RE: Výběr úlu - STAVO - 20.04.2017 10:42 AM Souše bych radši jinde nesháněl, max. bych si nějaké vzal od toho kdo ti bude nechávat oddělky. Jinak bych rozšiřoval buď stavebními rámky, nebo dát nějaké rámky s mezistěnama - ty vystaví samozřejmě rychleji. Já když začínal a dělám to vlastně i nyní, dával místo celé mezistěny jen půlku tak, že jsem ji přeřízl po úhlopříčce a holky si ten zbytek dostavěli úplně v pohodě. Nejdůležitější je splnění podmínek pro stavbu - teplo, dostatek včel a dostatek potravy, takže nejlíp jim pomůžeš tím, že jim dáš těsto, aby měli kde brát když nebude snůška. Těsto má výhodu, že v úlu vydrží delší dobu v pohodě, oproti roztoku, který se časem může zkazit. RE: Výběr úlu - schützmeister - 20.04.2017 12:36 PM (20.04.2017 08:25 AM)Jana napsal(a): . Můžu rozširovat oddělek rámky bez mezistěn nebo je pro začátek lepší dát několik mezistěn nebo i všechny mezistěny první rok, aby nemusely včely všechno stavit?Nejenže, že můžeš, ale právě první rok oddělku jde stavba bez mezistěn nejlíp. Úplně sama. Normálně přidáváš rámky a včely staví. V dalších letech už to taková idylka není. ![]() Jenom je dobré krmit, nebo mít snůšku. RE: Výběr úlu - Jan Sochor - 25.08.2019 08:48 PM Přeji hezký den všem, prosím o radu. Zatím nevčelařím, začínám příští rok. Oddělky mám objednané, úl také. Jenom si nejsem jistý, zda budu potřebovat mateří mřížku. Je mateří mřížka potřebná, když budu včelařit přirozeným způsobem, tak jak je popisováno tady? Co jsem pročetl, tak se bez ní obejdete, ale není mi jasné, zda se bez ní obejdu i já začátečník ![]() RE: Výběr úlu - Oldřich Šlegr - 25.08.2019 09:35 PM Matěří mřížku si kup, občas jí můžeš potřebovat na biotechnické ošetřování včelstva, třeba na ozdravění včelstva, kdy je necháš vystavět nové plodiště, přečti si z letošního léta "Co se děje v úlech teď" tam se to řešilo to ozdravění včelstva s pomocí mřížky. RE: Výběr úlu - TomášJelínek - 26.08.2019 11:41 AM (25.08.2019 08:48 PM)Jan Hambl napsal(a): ...Jenom si nejsem jistý, zda budu potřebovat mateří mřížku. Je mateří mřížka potřebná, když budu včelařit přirozeným způsobem, tak jak je popisováno tady? Jako někdo kdo má včely 2 měsíce si netroufám odpovídat, nicméně posílám odkaz na otázky a odpovědi pana Dvorského, otázka č.127: http://dvorsky.leos.sweb.cz/OTAZKY/odpovedi2.htm RE: Výběr úlu - Jan Sochor - 27.08.2019 12:37 PM Děkuji za rady. Pročetl jsem metodu Leoše D. Mřížku koupím, akorát v tomto příspěvku, který je reakcí na metodu ozdravení pisatel zmiňuje, že je lepší plastová než kovová. Plastová a je vhodnější Je i levnější, jít tedy do plastové mřížky? RE: Výběr úlu - Jiří Marx - 27.08.2019 06:17 PM Plastové někdy mívají ostré okraje. Šel bych do kovové při chovu matek se hodí. RE: Výběr úlu - Ali - 28.08.2019 11:59 AM Plastové jsou dvojí, jedna frézovaná s ostrýma hranama (většinou bílá), druhá odstřiknutá (šedivá, vše zaoblené), ta je docela dobrá. Přešel jsem na ni zpět z kovových. RE: Výběr úlu - Jiří Sláma - 15.11.2020 11:46 PM (16.02.2015 08:19 AM)Aleš Molčík napsal(a): S různou roztečí rámků jsem se vyrovnal pomocí hřebenu. Rámky i loučky jsem začal používat 20 mm silné +-1 jak to sedlo na pile. A mám dva hřebeny jeden na rozteč 32 do plodiště a druhý na rozteč 35 do medníku. Naskládám rámky/loučky do nástavku a hřebenem ze shora srovnám rozteč. Mezerníky nepoužívám, překážely by mi při odvíčkování nožem a už jsem bez mezerníků i kočoval a v pohodě všechno drží je to přitmelené. Aleši, to mi přijde jako dobrý systém, právě řeším, jaký rámek budu přes zimu vyrábět, původně jsem myslel, že Hoffman ale jednak je k sobě včely dost lepí a pak se nedá změnit osová rozteč, resp, dá se zvětšit ale pak ty malé mezery zapropolisují teprve fest a nejde to urvat. Myslel jsem, že hřebeny (prý je používá i p. Volejník) jsou napevno v každém nástavku ale Tvoje metoda šablony mi přijde jednodušší a navíc to můžeš měnit. Mám jeden začátečnický dotaz - v běžném povozu se prohazují nástavky a myslel jsem, že i "metoda" ŠPV je založená na tom, že se plodiště postupně posouvá nahoru a spodní část se na jaře dává pryč. Pokud ale jsou spodní rámky s roztečí 32 a medník 35 nebo třeba až 38, buňky jsou hlubší - lze tyto "medníkové" plástve použít další rok do plodiště? Pokud si dobře pamatuju, někde jsem četl, že hlubší buňky včely pro plod nepoužijí. A ještě jedna věc - když budu mít v plodišti o jeden rámek víc, než v medníku, nevadí to při zimování? Jde mi o to, že vertikálně na sebe rámky/uličky nenasedají ... a nebo se to řeší tak, že medná komora má stejnou rozteč jako plodiště a větší rozteče se piužívají opravdu jen v sezóně pro medníky, které přijdou vytočit? Moc díky, začínám, načítám, někdy z toho má hlavu jak balón... JS |