Forum Šance pro včely
Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse)
+--- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse--39)
+--- Téma: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin (/tema-Zahrada-a-vsem-kolem-pestovani-a-vyuzivani-rostlin)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Všechny stránky

Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 25.09.2014 08:19 AM

Téma jsem založil pro nás zahrádkáře, protože i v tomto hobby se určitě smysl pro permakulturu taktéž objevuje.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 25.09.2014 09:22 AM

Chvála Lichořeřišnice (Tropaeolum). Jídlo - léčivka - bioodpuzovač. Vždy jsem nadšen, když některá rostlina nabízí tolikero darů. Škoda jen, že je citlivá na mráz, ten včerejší mi valnou část ploch poničil.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 27.09.2014 10:57 PM

moje manželka se velmi intenzivně věnuje homeopatii a věřte, že naše zahrada je plná všeho, co léčí a ono léčí snad vše.Shodou okolností všechny léčivky (snad jen mimo černého bezu) jsou velmi hojně navštěvovány včelkami , čmeláky i samotářkami. Naše zájmy: manželky homeopatie a bylinkářství se prolíná s mým včelařením.....

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Milan Bencúr † - 28.09.2014 07:02 AM

Moja manželka je tiež babka korenárka. Chodí so psom na prechádzky po chotári za dedinou a zbiera rôzne bylinky, suší ich a ja pijem celý rok čaje z našej prírodnej lekárne. Píše niečo o tom aj na jej blogu.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 01.10.2014 09:02 AM

(25.09.2014 09:22 AM)Crha Karel napsal(a):  Škoda jen, že je citlivá na mráz, ten včerejší mi valnou část ploch poničil.

Nám mráz přežily a ještě stačily vykrmit stovky housenek.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 01.10.2014 01:36 PM

A co běžci, Ti ty housenky nežerou? Já jsem byl bez mysli na budoucnost žravej jak ty housenky, takže jsem bez zásoby semen na příští rok. Některé květy v zákrytu mráz přežily, šetřím si je,chci osít všechny plochy kolem stromů a keřů.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 01.10.2014 09:20 PM

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 19.10.2014 08:55 PM

Dnes jsem zahradničil, připravoval jsem záhon na sazení česneku. Pěstuji odrůdu Havran, na rozdíl od ostatních odrůd, co jsem vyzkoušel, mi Havran přijde chuťově nejzajímavější a hlavně má jen šest velkých stroužků co je pro mě další plus při loupání.
Jediné co zůstává ještě na sklizeň je kiwi a rakytník.
Přidal jsem zde dvě fotky Ozdobnice čínské. Je to travina vysoká cca 4m. Kromě okrasného využití se používá na pěstování jako biomasa na topení, ale ve své subtropické domovině má tento materiál využití jako střešní krytina jako rákos nebo sláma. Jenomže stonek je mnohem pevnější, víc dřevnatější a co mám zatím zkušenost tak venku má delší životnost než rákos.
Pro mě to bude jeden z materiálů co bych chtěl použít na stavbu včelnice zcela v přírodním stylu i s úly no, ale to zatím trošku časově předbíhámSmile.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 20.10.2014 01:15 PM

Chtěl bych se zeptat jestli někdo zkoušel zapojit se do projektu Gengelu na http://www.gengel.webzdarma.cz . Já jsem o tom uvažoval minulý rok, ale nakonec jsem to odložil jelikož jsem si nemohl vybratSmile.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - petr.strejcek - 20.10.2014 01:21 PM

Já už o tom uvažuju dva roky a taky jsem se zatím nerozhodnul. Lákali mně hlavně zeleniny, jako jsou divoká rajčata, která jsou údajně dost odolná na plíseň. Zkušenosti má kamarád, který si od nich objednává asi už čtyři roky a vždy bez poblémů. Petr

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 20.10.2014 02:08 PM

Já jsem to už zkoušela. Jenže ten rok se mi nic moc neurodilo, nebylo co vracet Undecided . Jen ta divoká rajčata, ta jsou dokonalá. Jsou jako cherry a kam se jednou zasadí, tam už rostou napořád, i semena jsou odolná a na jaře vyklíčí bez problému (stačí nechat vysemenit)
Kdybysme měli lepší klimatické podmínky, jdu do toho znovu...

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 25.10.2014 08:22 PM

(20.10.2014 02:08 PM)terez.c napsal(a):  ... Jen ta divoká rajčata, ta jsou dokonalá. ...i semena jsou odolná a na jaře vyklíčí bez problému (stačí nechat vysemenit)...

Máš dáš nějaká tato semena k otestování na mé testovací zahradě Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 25.10.2014 08:41 PM

Jé Kájo, moc ráda bych dala, ale zůstala na bývalé zahradě v bývalém bydlišti. Ale máš dobrý nápad, na příští rok si je seženeme. Seženeš je ty, nebo já? Big Grin Ať si ulehčíme práci.... Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 25.10.2014 09:14 PM

Když už bychom je měli shánět (já jsem líný Big Grin) tak ať to nejsou jenom tyto rajčata. Jaké jiné komodity bys měla zájem testovat? A jaké bys vyloučila z původní zkušenosti, že nebyly vhodné do Tvých podmínek?

(25.09.2014 09:22 AM)Crha Karel napsal(a):  ... Škoda jen, že je citlivá na mráz, ten včerejší mi valnou část ploch poničil.
Co zbylo jsem prozíravě včera sklidil, neb rosničky vyhrožovaly mrazem. A měly pravdu, -2° spolehlivě zlikvidovaly zbytky. Listy usušit na čaj, květy sníst a zachránil jsem pár nedozrálých zelených semen a naložil je do špiritusu ku získání tinktury např. na záněty močových cest (k použití ředí se na D3).

(19.10.2014 08:55 PM)Aleš Molčík napsal(a):  .. připravoval jsem záhon na sazení česneku. Pěstuji odrůdu Havran, ...
Navštívil jsem letos buchlovické slavnosti česneku a přivezl si 10 různých odrůd (Havrana nemám, echo přišlo pozdě). největší palice měla odrůda "rusák", (přesně nevím, asi od slova bolšoje) . V tomhle týdnu půjdou do země. Ale povídal jsem si tam taky s pěstitelem, který měl palice malé, ale prý zaručeně bio a přesvědčoval mně, že kdo má velké česneky tak stopro hnojí anorganicky.
Jak a čím a kdy hnojíš česnek ty Aleši?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 25.10.2014 09:37 PM

Všechno kompostem nebo spíš tím co zahrada a dům dá a říkám tomu po ročním uložení kompost. A ten jsem už letos rozvezl po zahrádce a zapracoval kultivátorem. Česnek je už několik dní v zemi, protože se říká, že česnek se sází do dušiček. Jinak s velikostí spíš souvisí dostatek kompostu v půdě, který na sebe váže živiny, takže žádná chemie není potřeba a výpěstky jsou pěkné a anorgatici i nahlas závidíBig Grin.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 25.10.2014 09:41 PM

Kájo, kouknu co maji aktuálně a pošlu ti svůj seznam... Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 26.10.2014 07:48 AM

Mně ta divoká rajčátka nikdy nešla. Tedy šla, ale jen na biomasu. Plodů pomálu, po třech letech jsem je vzdal.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 26.10.2014 10:03 AM

¨Venku nebo ve fóliáku?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 26.10.2014 10:20 AM

Tady v našich podmínkách 600 - 700 m bych je dala do foliáku, v nadmořské výšce kolem 400m mi rostly venku bez problémů (i plodily Big Grin )

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 26.10.2014 10:51 AM

Aha, tak to trochu mění situaci. Zřejmě to slovo "divoká rajčata" ve mně vyvolalo dojem, že bych je mohl zdárně ve svých 650m pěstovat volně. Ve fóliákách pěstuji už osvědčené odrůdy, které plodí dostatečně a příští rok chci testovat další.
Jen ty foliáky se mi už rozpadají ... Confused a už letos nestíhám postavit festovnější.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 26.10.2014 11:23 AM

Kájo, u tebe to možná půjde, máš lepší podmínky než já, my jsme severozápadní mírný svah a pořát tu profukuje...u tebe porostou bez problému, udělej si sluneční past a půjde to... Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 26.10.2014 05:39 PM

Sluneční past?Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 26.10.2014 06:48 PM

Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin

http://www.prirodnicestou.cz/slunecni-past-zlepsujeme-mikroklima-na-zahonech/

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 26.10.2014 07:25 PM

(26.10.2014 10:03 AM)Crha Karel napsal(a):  ¨Venku nebo ve fóliáku?

Venku. Super půdopokryvná rostlina. Zahubí i trávu pod sebou. U mě ta rajčátka začínají nasazovat plody až koncem léta a pak už tu nemají dost slunce na dozrání.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 26.10.2014 08:15 PM

Sluneční past vypadá zajímavě a uvědomil jsem si, že ji v orientaci zeleninových záhonů k výsadbě ovoce mám také. Ale nejsem si jistý, kdybych to měl vysazené obráceně jestli by to v mých 200 m.n.m., černozemí a jihovýchodním svahem mělo nějaký vliv na melouny co občas pěstuji.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 26.10.2014 08:33 PM

(26.10.2014 08:15 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Sluneční past vypadá zajímavě a uvědomil jsem si, že ji v orientaci zeleninových záhonů k výsadbě ovoce mám také. Ale nejsem si jistý, kdybych to měl vysazené obráceně jestli by to v mých 200 m.n.m., černozemí a jihovýchodním svahem mělo nějaký vliv na melouny co občas pěstuji.

Aleši, no toto Big Grin , to je vážně provokace, u nás mi nerostou melouny ani ve foliáku... Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 26.10.2014 08:34 PM

ta sluneční past je velmi zajímavá,takže se stím začnu trochu zabývat, protože mám asi 800 m2 půdy nevyužitoSmile

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 26.10.2014 08:42 PM

(26.10.2014 08:34 PM)renttip napsal(a):  ta sluneční past je velmi zajímavá,takže se stím začnu trochu zabývat, protože mám asi 800 m2 půdy nevyužitoSmile

uděláš past na mamuta? Wink

Ale z vlastní zkušenosti musí říct, že to fakt funguje, v malém v rámci záhonu i ve velkém pro ovocné stromy...

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 26.10.2014 08:49 PM

Jeden mi chodí ,,asi mamut´´ na lískový oříšky, tak na něj tu past nastražímBig GrinBig GrinBig Grin.

S těmi stromy je to dobrý nápad, díky za ty webovky, kouknu na to podrobněji.

[Obrázky: DSCN4417],další krásná rostlinka, která si roste kde chce- divizna.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 26.10.2014 10:07 PM

(26.10.2014 11:23 AM)terez.c napsal(a):  Kájo, u tebe to možná půjde, máš lepší podmínky než já, my jsme severozápadní mírný svah a pořát tu profukuje...u tebe porostou bez problému, udělej si sluneční past a půjde to... Wink
Já nemusím žádnou dělat. Sama jsi viděla, že mnou obývaný prostor je jednou velkou přírodní sluneční pastí. To je bohužel např. pro včely je velmi zrádné. Po dřívějších špatných zkušenostech mne vede k tomu, že od ledna budu úly zastiňovat.
Ale ty rajčata, spolu s dalším co navrhneš vyzkoušíme.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 26.10.2014 10:17 PM

Jo Kájo, jedna velká sluneční past, to sedí, je fakt zajímavé, jak v přibližně stejné nadmořské výšce máme tak rozdílné podmínky.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 26.10.2014 10:58 PM

Nojo, ale vy máte jinou orientaci vzhledem ke světovým stranám.Jste na úpatí severovýchodního svahu, nebo ne? Je to je odhad.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 26.10.2014 11:10 PM

severozápadní...lehce...a ještě k nám teče z kopce mráz, na kopci ve Lhotě mají každý rok ořechy a třešně a u náš tak nějak na střídačku Big Grin Big Grin Big Grin
Ale mi to tu milujeme Cool
Ať žijou sluneční pasti a větrolamy.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 27.10.2014 12:42 AM

Terezko, zítra si přivezu japonský topoly. Myslíš, že jsou dobrý na ty větrolamy(680m)?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 27.10.2014 12:52 AM

Myslím, že na větrolamy se dá použít cokoliv. I na sluneční pasti. Když tak ve směru nejčastějšího proudění větru předsadit řadou křovin, aby se vítr líp zvednul. Ale my třeba máme takový menší olšový les na zahradě, mají koruny vysoko a i tak fungují jako dobrý větrolam.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Milan Bencúr † - 27.10.2014 04:15 AM

Aké trendy dnes napredujú vo včelárstve? Akú budúcnosť majú včelíny a akú úle?
V záhrade za domom postavený včelín je určite veľmi prospešný projekt pre rodinu. 99% včelstiev na Slovensku sú vedené výhradne amatérsky. To je samozrejme veľmi významné konštatovanie, keď opeľovacia činnosť včiel prispieva ku skvalitňovaniu potravinovej produkcie krajiny.
Drevená stavba v záhrade je celkom iste šetrná k životnému prostrediu. Solárny panel na streche pre malé svetlo, strešné okno ako ventilačná plocha, bezbariérový prístup, to sú všetko kritériá, ktoré vyhovujú mládeži, seniorom aj zdravotne postihnutým.
Úle ležany sú ľahko ovládateľné a ich prevádzkovanie je tým najlepším riešením pre deti, ženy, starších včelárov a osoby so zdravotným postihnutím. Práca s horizontálnym úľom s pevnou veľkosťou, ležanom, vám umožní zber medu hneď od začiatku včelárskej sezóny.
Tento model sa ukazuje aj pre moju chrbticu veľmi žiadúci. V ležanoch sa dá včeláriť so všetkými možnými rámikmi štandardných veľkostí. A ja preferujem aj vo vysokých rámikoch prirodzenú stavbu včelieho diela.

[attachment=786] [attachment=787] [attachment=788]

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 27.10.2014 08:52 AM

Pokud jde o rychle rostoucí stromy, které by bylo možné použít i jako větrolam, tak mě se nejvíc osvědčil Javor jasanolistý. Mám i Japonské topoly a ve srovnání s Javorem jasanolistým rostou rychleji javory, ale kmen nenabírá tolik na objemu. A navíc na jaře je Javor i pastva pro včely. Pomaleji rostoucí, ale účinnější větrolamy i v zimě mám Borovice a Smrky na těch je zase v srpnu mšice, takže další zábava ve sběru pro včely. Na Topolech mi sbírají max. z pupenů na propolis.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 27.10.2014 11:33 AM

Milane, já jsem si postavil včelín, ale slejzaj se mi teď na zahradě baby z obce (včetně tý mojí) Big GrinBig Grin k smůle včel a mojí se včel ani mě nebojíBig GrinBig Grin.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 27.10.2014 11:52 AM

(27.10.2014 11:33 AM)renttip napsal(a):  Milane, já jsem si postavil včelín, ale slejzaj se mi teď na zahradě baby z obce (včetně tý mojí) Big GrinBig Grin k smůle včel a mojí se včel ani mě nebojíBig GrinBig Grin.

Na to mám radu, můj manžel má ze starý maringotky udělanou dílnu a má tak takovej bordel, že se bojím jenom projít kolem, natož jít dovnitř... Big Grin Big Grin Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 27.10.2014 04:51 PM

(27.10.2014 08:52 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Pokud jde o rychle rostoucí stromy, které by bylo možné použít i jako větrolam, tak mě se nejvíc osvědčil Javor jasanolistý. Mám i Japonské topoly a ve srovnání s Javorem jasanolistým rostou rychleji javory, ale kmen nenabírá tolik na objemu. A navíc na jaře je Javor i pastva pro včely. Pomaleji rostoucí, ale účinnější větrolamy i v zimě mám Borovice a Smrky na těch je zase v srpnu mšice, takže další zábava ve sběru pro včely. Na Topolech mi sbírají max. z pupenů na propolis.

Používám jako větrolam smrk : je hustý celý rok , seříznutím špičky v potřebné výšce lze udělat výrazně hustou větruodolnou stěnu , při použití tří řad smrků ve stěně sázené ve sponu 70 až 80 cm. Pokud použijete sazenice jako se sází v lese rostou rychle . Cena výsadbového materiálu pro zalesňování je závislá na výši sazenic , dle mne je přijatelná.
Pravidelným seřezáváním vrchních výhonů roste do šířky a houstne vytvarujete z něj opravdovou zeď..
Borovice jde použít také, roste na slunných místech rychleji než smrk ale není nikdy tak hustě zavětvena.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 27.10.2014 07:36 PM

JJ na to zahuštění a tvarování u jehličnanů se používá metoda každoročního zastřihnutí mladých ještě světle zelených přírůstků po celé ploše tak, aby zůstala asi 1/3. Já jsem také použil sazenice od lesáků, jsou podstatně levnější než kupovat v zahradnictví a v balíčku byly po 50ks.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Martin Smutný - 27.10.2014 08:33 PM

(27.10.2014 04:51 PM)Jindřich napsal(a):  
(27.10.2014 08:52 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Pokud jde o rychle rostoucí stromy, které by bylo možné použít i jako větrolam, tak mě se nejvíc osvědčil Javor jasanolistý. Mám i Japonské topoly a ve srovnání s Javorem jasanolistým rostou rychleji javory, ale kmen nenabírá tolik na objemu. A navíc na jaře je Javor i pastva pro včely. Pomaleji rostoucí, ale účinnější větrolamy i v zimě mám Borovice a Smrky na těch je zase v srpnu mšice, takže další zábava ve sběru pro včely. Na Topolech mi sbírají max. z pupenů na propolis.

Používám jako větrolam smrk : je hustý celý rok , seříznutím špičky v potřebné výšce lze udělat výrazně hustou větruodolnou stěnu , při použití tří řad smrků ve stěně sázené ve sponu 70 až 80 cm. Pokud použijete sazenice jako se sází v lese rostou rychle . Cena výsadbového materiálu pro zalesňování je závislá na výši sazenic , dle mne je přijatelná.
Pravidelným seřezáváním vrchních výhonů roste do šířky a houstne vytvarujete z něj opravdovou zeď..
Borovice jde použít také, roste na slunných místech rychleji než smrk ale není nikdy tak hustě zavětvena.

Do živého plotu/větrolamu dáváme raději něco užitečného pro včely-ptáky-lidi (už máme přes 200 m délky). Místní rostliny (ptačí zob, líska, trnka, šípková růže) nebo pro pestrost třeba inspirace na http://www.puvodnikere.cz/.
Po pár letech si plot žije svým životem (bez práce s údržbou), jen při sekání louky okolo musí být člověk přísný a bránit nadměrnému rozšíření.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 28.10.2014 02:48 PM

(25.10.2014 09:14 PM)Crha Karel napsal(a):  Navštívil jsem letos buchlovické slavnosti česneku a přivezl si 10 různých odrůd (Havrana nemám, echo přišlo pozdě). největší palice měla odrůda "rusák", (přesně nevím, asi od slova bolšoje) . V tomhle týdnu půjdou do země. Ale povídal jsem si tam taky s pěstitelem, který měl palice malé, ale prý zaručeně bio a přesvědčoval mně, že kdo má velké česneky tak stopro hnojí anorganicky.
Jak a čím a kdy hnojíš česnek ty Aleši?
Karle, zkus http://www.k-cesnek.cz - Pan Kozák, v čechách největší autorita přes česnek.
K tomu hnojení - záleží co máš za zem, ale spíš míň - on je suchomilný a citlivý na plísně - takže i kompost spíš dva roky ořed výsadbou. Do tvé polohy doporučuju co možná nejvíc vlhkomilnou odrůdu - už u mě to je problém, hnijou. Proto se tak daří číňanům v Gobi /těm česnekům u číňanů /.
V našem klimatu - co nejpozděj zasadit a co nejdřív sklidit. A nezalejvat.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 28.10.2014 03:40 PM

Aleši, mě se smrky moc neosvědčili, protože i když jsou blízko u sebe tak se mi lámou, navíc mám vlhkou půdu, tak se i naklánějí a až vyrostou, tak nevím, jestli je vítr nevyvrátí a to i při relativně slabším fučáku.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 28.10.2014 04:20 PM

(28.10.2014 02:48 PM)schützmeister napsal(a):  Pan Kozák, v čechách největší autorita přes česnek...
on je suchomilný a citlivý na plísně ...
JO, Kozák měl v Buchlovicích taky stánek, i od něj mám vzorek. JInak zkušenosti už nějaký mám, jen mě zajímalo jak to dělají jinde. Letos jsem jej měl ze záhonu i ze sudu. na záhonu čtvrtina chytila plíseň, ale ze sudu super, nahoře se voda nedrží. Letos osazuji 5 sudů 10 odrůdami. A hned natvrdo bond testy. Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 28.10.2014 06:56 PM

Jinde to dělám tak, že jsem pro česnekové záhony udělal ze starých cihel terasu na svahu.

A česnek zbaběle mořím. Je to snad jediná chemie co na zahradě používáme. Kromě nějakého svinstva co jsem s ním letos stříkal mšici makovou na bobu. Ony se mají napadené vrcholky odlámat, ale já ty mšice chytře sestřelil proudem vody z hadice. Ukázalo se však že jsem je tak rozsadil po celé rostlině. Předtím se držely jen na vrcholcích, teď mi ničily mladé lusky. A zničily.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 28.10.2014 06:57 PM

(28.10.2014 04:20 PM)Crha Karel napsal(a):  
(28.10.2014 02:48 PM)schützmeister napsal(a):  Pan Kozák, v čechách největší autorita přes česnek...
JO, Kozák měl v Buchlovicích taky stánek, i od něj mám vzorek. JInak zkušenosti už nějaký mám, jen mě zajímalo jak to dělají jinde. Letos jsem jej měl ze záhonu i ze sudu. na záhonu čtvrtina chytila plíseň, ale ze sudu super, nahoře se voda nedrží. Letos osazuji 5 sudů 10 odrůdami. A hned natvrdo bond testy. Big Grin

Česnek pěstuju na svahu, ne po vrstevnici ale z kopce , protože tu mám jíl jak na cihelnu,udělal jsem na dva rýče široký a 6 m dlouhý zákop , zeminu( jílovitou ) vyházel do hloubky 15 cm navezl písek 50% a 50% hlínu z pole.
Česnek nikdy nezalévat a když prší voda odteče ze spodní strany záhonu.
Před sadbou stroužky namořit proti plísni a červíkům ( používám Sulku ale nevím zda se ještě dělá, obsahovala síru) pak roste bez problému jak český tak i maďarský.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 28.10.2014 08:46 PM

(28.10.2014 06:56 PM)Ladislav Kohout napsal(a):  A česnek zbaběle mořím.

Také česnek zbaběle mořím Sulkou a ještě nezvládám kadeřavost na broskvoni, takže v lednu už běhám s ruční mlhovkou.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 28.10.2014 08:57 PM

Broskvoň mám semenáč, co si s kadeřavostí poradí.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 28.10.2014 09:00 PM

Podnož nebo celý strom? Bába měla semenáč celý strom a broskve byly sice malé zelené, ale sladké.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - petr.strejcek - 28.10.2014 09:28 PM

Mně se na broskvoň osvědčilo stříkat jednou každý rok podle fenologie v době, když rozkvete líska.... +/- to dodržuju a v podstatě mi to funguje. Maximálně mně ve špatnym roce zkadeřaví tak 1/3 listů na stromě a to jde přežít, letos to bylo třeba jen pár kusů. Prostě postříkám jednou za rok, víckrát ne, ať si příroda pak dělá co chce. ...............Kvůli neochotě stříkat rajčata na záhoně, jsem radši nad ně vztyčil stříšku a nestříkám je vůbec. Sice nakonec taky zplesnivý, ale to už je stejně někdy tak na konci září. Petr

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 28.10.2014 09:56 PM

No toto, vy mi dáváte, nejdřív melouny, pak broskve...ja chci taky... Big Grin Big Grin Big Grin
Vím, že to neřeší už vzrostlé stromy, ale dají se koupit resistentní odrůdy proti kadeřavosti...
Jo a ta divoká rajčata neplesnivý, prý pro nadšence se dají křížit s normálními, vniklá odruda by mohla být odolná..

A biodynamické preparáty jste na kadeřavost nezkoušeli? Ty se dělají snad na všechno...i na česnek...

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 28.10.2014 11:02 PM

My všechno sázíme podle výsevních dnů podle M. Thunové a manželka vytváří homeopatickou zálivku. Hodně používáme kopřivový zákvas. Smile

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 28.10.2014 11:10 PM

kopřivový zákvas je všemocný...

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 28.10.2014 11:41 PM

(28.10.2014 09:56 PM)terez.c napsal(a):  Vím, že to neřeší už vzrostlé stromy, ale dají se koupit resistentní odrůdy proti kadeřavosti...
Jo a ta divoká rajčata neplesnivý, prý pro nadšence se dají křížit s normálními, vniklá odruda by mohla být odolná..

Jistě, že jdou koupit, píšou to skoro všichni prodejci, ale nevěř jim ani slovoBig Grin.
Jinak zajímavé stromky jsou na http://www.stareodrudy.org

Pokud by někdo chtěl být takový Mičurin a křížit rajčata nebo něco jiného, tak je potřeba mít tyto rostliny zasazené na kraji v květináči a pěstovat je samostatně v rukávu z netkané textilie. Těsně před rozkvětem je potřeba pinzetou odstranit tyčinky z květu u odrůdy ke které chcete přikřížit druhou odrůdu. Potom se přistaví jednotlivé rostliny v květináčích k sobě a nasune se na ně jeden společný rukáv. Jako opylovači se dovnitř pouští Octomilky obecné. Problém je u rostlin, které nekvetou ve stejnou dobu, tady je potřeba znát délku vegetační doby od zasetí po rozkvět a plán vypěstování tomu přizpůsobit.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 29.10.2014 12:23 AM

staré odrůdy jsem myslela Big Grin

ty jsi zdá se Mičurin, že máš přehled Big Grin...ale kdyby to fakt někdo chtěl zkoušet, tak mě moc zajímá výsledek... Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 29.10.2014 07:23 AM

(28.10.2014 04:20 PM)Crha Karel napsal(a):  

Karle, zajímá mě to pěstování v sudu. Můžeš byt konkrétnější? WinkDíky

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 29.10.2014 08:24 AM

Strom. Při semenaření broskví je malá naděje že vyroste něco nejedlého.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 29.10.2014 02:02 PM

(28.10.2014 09:00 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Podnož nebo celý strom? Bába měla semenáč celý strom a broskve byly sice malé zelené, ale sladké.

Možná mám taky jeden semenáč nevím, mám ale jednu bujně rostoucí broskvi skvostné plody ale zrají až v srpnu. Kvete později tak unika jarním mrazům. Ty šlechtěné začínám postupně vykopávat , vždy namrzají a kadeřavost je poslední tři roky decimuje i když stříkám od ledna téměř pořád. Málo mrazivé zimy přežívá mnoho spor kadeřavosti a postřik to nezarazí.
Ale něco důležitějšího než česnek a broskve.
Bylo včera krásné počasí včelky létaly na svazenku a já jim připravoval pastvu.
K okrasným keřům, vykopávám v okolí vše co volně roste a kvete když nacházím na tom včely. Včera 28.10 jsem sice neslavil, ale zasadil na okolních nepoužívaných polních cestách 11 kusů Ptačího zobu, 6 kusů nějakého ozdobného keře co kvete v srpnu malými růžovými květy a dnes má spoustu červených bobulek, rozsypal po neobdělávaných plochách a zplanělých polních cestách ,dvě igelitky semen Zlatobýlu, pytlík semen Ibišku , a pytlík semen Lípy. Mám vyhlédnutou jívu ale tu budu sázet až na jaře , nyní se nechytne. Na polních cestách usychají staré jabloně, hrušky, švestky a je třeba je alespoň nějak nahradit. Hloh , Šípek, Špendlík se šíří sám ale pokud naházíte jejich semena do trávy co se neseká ,vzejde jich minimálně 20%.
Musíme dát včelám možnost si nasbírat potravu , pak máme právo od nich chtít med.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 29.10.2014 02:11 PM

(28.10.2014 09:56 PM)terez.c napsal(a):  No toto, vy mi dáváte, nejdřív melouny, pak broskve...ja chci taky... Big Grin Big Grin Big Grin
Vím, že to neřeší už vzrostlé stromy, ale dají se koupit resistentní odrůdy proti kadeřavosti...
Asi se to už nedá sehnat, ale kdyby jsi se poptala, možná by někdo ještě měl - v Rabí nějaký místní šlechtitel vyšlechtil broskev Šumavskou - byl kdysi dokonce za bolševika i v televizi, měli jsme od něj před cca 20lety semenáč - tak to prodával, zasadili v Bohdašicích, to je tak 650m, otevřená poloha, hroznej podzol, pořádně tam nerostou ani jabloně a broskev naprosto super - nikdy jsme s ní nedělali nic, jen zalívali, krásný bělomasí, sladký, středně velký broskeve, rok co rok obalená, turisti dycky valili bulvy co to tam, s výhledem na Kašperk, roste ?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 29.10.2014 03:48 PM

(29.10.2014 07:23 AM)renttip napsal(a):  Karle, zajímá mě to pěstování v sudu. Můžeš byt konkrétnější? WinkDíky
Začala se mi sesouvat maringotka ze svahu, tak jsem pod ní postavil pět dvěstělitrových sudů coby opěrné pilíře, starých s prasklinami, napěchoval zeminou a nyní v tom pěstuji všechno možné, letos hlavně česneky. Prostě z nouze cnost?
Asi největší výhodou je, že se nemusím vůbec ohýbat Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 29.10.2014 04:15 PM

[/quote]
Asi se to už nedá sehnat, ale kdyby jsi se poptala, možná by někdo ještě měl - v Rabí nějaký místní šlechtitel vyšlechtil broskev Šumavskou - byl kdysi dokonce za bolševika i v televizi, měli jsme od něj před cca 20lety semenáč - tak to prodával, zasadili v Bohdašicích, to je tak 650m, otevřená poloha, hroznej podzol, pořádně tam nerostou ani jabloně a broskev naprosto super - nikdy jsme s ní nedělali nic, jen zalívali, krásný bělomasí, sladký, středně velký broskeve, rok co rok obalená, turisti dycky valili bulvy co to tam, s výhledem na Kašperk, roste ?
[/quote]

tak to je skvělá zprávu, jdu schánět Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 29.10.2014 04:41 PM

(29.10.2014 04:15 PM)terez.c napsal(a):  tak to je skvělá zprávu, jdu schánět Big Grin

Terezko pokud seženeš napiš mi prosím odkaz kde, také bych dva kousky vzal pro dětičky, měj se krásně broskvově, Tonda.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 29.10.2014 04:49 PM

Tondo, máme souseda původem z vesničky kousek od Rábí, je to takvej brouk pytlík, tak snad něco bude vědět...budu na tebe myslet... Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - renttip - 29.10.2014 05:48 PM

Terezko, pokud by to bylo možné, rád bych taky ty broskvoně. Jsem v 680ti metrech a mám taky honičku s těma jablkama .Smile

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 29.10.2014 06:05 PM

Až se něco o šumavských broskvoních dozvím, dám vědět...snad seženu aspoň pecky Big GrinBig GrinBig Grin .

PS: rybíz to jistí, ten vyroste všude Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 29.10.2014 06:52 PM

(29.10.2014 06:05 PM)terez.c napsal(a):  Až se něco o šumavských broskvoních dozvím, dám vědět...snad seženu aspoň pecky Big GrinBig GrinBig Grin .

PS: rybíz to jistí, ten vyroste všude Wink

Terezo ješte koncem srpna jsem sklízel posledí pozdní broskve , pokud neseženeš pecky pošlu ti je příští rok.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 29.10.2014 06:58 PM

Jindro, zkusit ty tvoje můžu, místa mám dost... Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 29.10.2014 08:41 PM

Dnes mi špačci otrhali kiwi, marmeláda nebude, aspoň jsem je nakrmil na cestu do Afriky.
Tak jsem v rámci odreagování vyloupal Fazol šarlatový, popínavý druh, velké různě barevné fazole, květy nasazuje později než Fazol zahradní, ale mnohem lépe se loupe. Vzhledem k pozdnímu nasazení květů a dozrávání nevím jestli se tato rostlina hodí do vyšších poloh.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 29.10.2014 09:25 PM

Já ho pěstoval sice v 650, ale sluneční jižní stráni, ještě mám někde semena. Nahradil jsem jej minikivi argutou a kolomiktou - chutnají mi víc Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 29.10.2014 10:41 PM

Já mám samosprašné kiwi (srstnatá slupka) a tchýně pěstuje argutu. Tak můžu porovnat a arguta je co do množství úrody na rostlinu výkonnější.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 29.10.2014 10:59 PM

s kiwi mám potíže, měl to být zwitter, ale nic nenese.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 29.10.2014 11:03 PM

Jak vypadají listy, jsou na povrchu hladké nebo mají jemný plyš?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 30.10.2014 12:32 AM

(29.10.2014 06:05 PM)terez.c napsal(a):  Až se něco o šumavských broskvoních dozvím, dám vědět...snad seženu aspoň pecky :-

Dostal jsem několik různých pecek od Aleše Heulera, tenkrát Wanaty, nyní Alona. Pátrej tímto směrem.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 30.10.2014 02:07 AM

listy mají plyš

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 30.10.2014 08:45 AM

Tak to jde skutečně o oboupohlavního jedince. U mě tohle kiwi je dost citlivé na chlad při květu a i když roste na stěně otočené na jihovýchod tak se mi také stalo, že květy opadly a kiwi vůbec žádné nebylo. To kiwi o kterém psal Karel mi přijde méně náchylné co tak porovnávám, kde všude roste, když jsem byl na návštěvě a viděl, že jej mají.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 31.10.2014 02:58 PM

(29.10.2014 04:49 PM)terez.c napsal(a):  Tondo, máme souseda původem z vesničky kousek od Rábí, je to takvej brouk pytlík, tak snad něco bude vědět...budu na tebe myslet... Wink
Hele, kdyby nic, možná je v těch Bohdašicích ještě mají - naši to prodali, je to první chalupa od Dlouhý Vsi, jedlý jsou až tak v září, spíš koncem. Pecka tam odsud by asi neměla být ničím zparchantělá, těžko tam má broskve ještě někdo jiný.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 31.10.2014 05:58 PM

No vida, a máme je Big Grin . Skvělá zpráva...

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Evžen Babík - 01.11.2014 11:50 AM

Zdravím zahradníky,

česnek sázím na slunné místo do řádku nebo dvouřádku s jahodama
a na zimu zakrývám smrkovým chvojím a hnojím dřevěným popelem,
na jaře přisypu kompost a přes vegetační dobu hnojím s jahodama kvašenými kuřinci,
sklízím a jím i květy - špičky, hned jak se ukáží,
je vhodné pár nechat vykvést a cibulky řízeně pohodit, kde narostou malé strůčky.

U slunečních pastí je vhodné pro teplomilné rostliny akumulovat teplo kamennou zítkou, tmavým povrchem stodoly, ...

Pro větrolamy - rychle roste mirabelka(jídlo), habr(palivo) nebo bříza do které vrůstají smrky(severní expozice),
do vlhka bych se zaměřil na břízu(nejvyšší transpirace), topol(palivo), vrbu(pastva pro včely, ...), ...
největší výzva u nás je okus srnkama!

Chutné výpěstky E. Babík, Zlín.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 01.11.2014 09:45 PM

(01.11.2014 11:50 AM)Evžen Babík napsal(a):  a na zimu zakrývám smrkovým chvojím

Proč?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 01.11.2014 10:20 PM

Pro případ, že by přišly holomrazy. Je to doporučené i v případě, že česnek bude vzcházet až na jaře.
K tomu hnojení půdy, uvádí se, že na česnek nebo obecně všechny cibuloviny se nemusí hnojit. Ale ono to vychází z toho, že cibuloviny je zelenina v druhé trati a to znamená jen to, že je to zelenina se středním nárokem na živiny. Takže jde hlavně o to jakou kdo má půdu.
Na zeleninu v první trati se dodávají půdě živiny, protože je to zelenina s nejvyšším nárokem na živiny patří tam košťálová a plodová zelenina. Do druhé tratě, se středním nárokem na živiny patří kořenová, listová a cibulová zelenina. A poslední v osevním postupu je zelenina s nejnižším nárokem na živiny v třetí trati a patří tam jen lusková zelenina. Lusková zelenina má tu vlastnost, že na kořenech má bakterie které dokážou na sebe vázat vzdušný dusík a proto jsou dobrou předplodinou pro zeleninu v první trati a kruh se uzavřel. Ale já mám dostatek kompostu, takže vyhnojeno mám každý rok plošně a nic se tím určitě nezkazí také jen ta zelenina co ty živiny nepotřebuje je nevyužije a zůstanou tam na příště.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 02.11.2014 09:22 AM

Česnek má vždycky vzcházet až na jaře.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 02.11.2014 12:42 PM

Ideálně ano, ale u mě to je jak kdy, když s výsadbou čekám těsně před mrazy tak mi vzchází už ve sklepě. Nemám ideální podmínky skladování. Ideální sklep měl můj prastrýc, jen díra vykopaná ve svahu a zděná byla pouze chodba z venku, ideální teplota celý rok a vlhkost.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 02.11.2014 02:47 PM

Přesně tak, jsem na tom stejně, listopad bude zřejmě celý slunečný (alespoň u mne, dnes 17° ve stínu). Přesto půjde do země-sudů aspoň 10cm hluboko, akorát je zakryju, aby byly bez přísunu vláhy.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 07.11.2014 04:04 PM

Kdybyste někdo nutně potřeboval. Zbyde mi sadbový česnek. Asi po třech hlavičkách čtyř odrůd.

Blbě jsem to při nákupu vypočítál, páč jsem netušil že bude v každém tolik stroužků.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 07.11.2014 10:42 PM

(07.11.2014 04:04 PM)Ladislav Kohout napsal(a):  Kdybyste někdo nutně potřeboval. Zbyde mi sadbový česnek. Asi po třech hlavičkách čtyř odrůd.

Blbě jsem to při nákupu vypočítál, páč jsem netušil že bude v každém tolik stroužků.

Haribol Ládíku, to je řízeno shora, ne že bych je nutně potřeboval, ale když mi je pošleš vyzkouším jaké sázíš odrůdy a jak se jim tady bude dařit, pošlu Ti lahodnou odměnu, adresa: Karas Antonín, Vilémov 1564, 347 01 Tachov, díky a měj se krásně česnekově, Tonda.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 08.11.2014 09:00 AM

Děkuji. Udělal jsi dobrý skutek. Jinak bych ho sežral.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 08.11.2014 01:34 PM

Výborně česnek dostane šanci a Ty si můžeš pochutnat na bochníčku Big Grin ...

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Evžen Babík - 09.11.2014 10:25 AM

Zdravím všechny,

chvojím zakrývám především růže
a jahody s česnekem (u mě osvědčená a vzájemně prospěšná smíšená kultura),

Příroda nezná holou půdu,
vyjma stepních požárů, sesuvů a nánosů půdy srážkovými přívaly, ... a to jen krátce a zřídka
vpodstatě zakrývám vše
aktivní činností - mulčováním slámou, chvojím, listím, ... nebo pasivně - "plevelem"
s cílem lepších podmínek pro půdní živočichy a bakterie a tím udržení úrodnosti půdy.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 09.11.2014 11:23 AM

(01.11.2014 10:20 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Pro případ, že by přišly holomrazy. Je to doporučené i v případě, že česnek bude vzcházet až na jaře.
K tomu hnojení půdy, uvádí se, že na česnek nebo obecně všechny cibuloviny se nemusí hnojit. Ale ono to vychází z toho, že cibuloviny je zelenina v druhé trati a to znamená jen to, že je to zelenina se středním nárokem na živiny. Takže jde hlavně o to jakou kdo má půdu.
Na zeleninu v první trati se dodávají půdě živiny, protože je to zelenina s nejvyšším nárokem na živiny patří tam košťálová a plodová zelenina. Do druhé tratě, se středním nárokem na živiny patří kořenová, listová a cibulová zelenina. A poslední v osevním postupu je zelenina s nejnižším nárokem na živiny v třetí trati a patří tam jen lusková zelenina. Lusková zelenina má tu vlastnost, že na kořenech má bakterie které dokážou na sebe vázat vzdušný dusík a proto jsou dobrou předplodinou pro zeleninu v první trati a kruh se uzavřel. Ale já mám dostatek kompostu, takže vyhnojeno mám každý rok plošně a nic se tím určitě nezkazí také jen ta zelenina co ty živiny nepotřebuje je nevyužije a zůstanou tam na příště.

Pokud všeobecně i cibuloviny hnojíš dokonale rozloženým" zralým" kompostem= kyprá a černá hmota bez dosud tlejících částí, nic se neděje . Nelze požít čersvý hnůj, ten zpracovávají jak mikroorganismy a plísně tak různí zemní červíci kteří pak provrtávají i mrkve , ředkvičky, tedy kořenovou zeleninu.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 09.11.2014 11:31 AM

(09.11.2014 10:25 AM)Evžen Babík napsal(a):  Příroda nezná holou půdu,

Nezakrýváš tedy česnek ale holou půdu nad ním?

Já vysévám kde to jde žito ozimé. Na česnek to nejde.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 16.01.2015 08:50 PM

tak to by mohlo vysvětlovat nosemu

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jan Brunclík - 18.01.2015 08:49 PM

Huh

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 18.01.2015 09:14 PM

O těchto a jiných kytkách více najdeš v tématu KVITNUTIE. Tady je to spíše o zelenině, ovoci aj.

Máte někdo zkušenosti s pěstováním AČOKČY?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 31.01.2015 11:53 PM

V tématu dokrmování...se rozvíjí debata která by patřila spíš sem.
Pokud jde o nákup semen, tak co nekoupím v zahrádkářské prodejně, tak mám vyzkoušený e-shop na http://www.osiva-semena.cz. Díval jsem se a mají i Eleuterokok ostnitý (Sibiřský žen šen).

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 01.02.2015 12:25 AM

Tondo, můžu Ti semena přivézt v květnu. Coby adaptogenní rostlinu jsem ji v naději, že by mohla mít příznivý vliv na včelstva jej osadil u včelína.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 01.02.2015 08:59 AM

Ona to Debora už nakousla, tak bych se s dovolením zeptal jestli už někomu někdy nějaký keř nebo strom vyklíčil ze semene? Já jsem zkoušel zatím jen jednou muchovník a nepovedlo se. Semínka jsem měl z vlastního keře. To daleko větší úspěch byl u javorů, lip a bylinek. Letos budu ve "velkém" množit a vysazovat v okolí včelnice meduňku. Mám 2dcl skleničku semínek meduňky z vlastní produkce a vzchází také velmi dobře, to už jsem minulý rok vyzkoušel při rozšiřování záhonu na sběr drogyBig Grin.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 01.02.2015 10:59 AM

(01.02.2015 08:59 AM)Aleš Molčík napsal(a):  ...nějaký keř nebo strom vyklíčil ze semene? ....

Mně ne, neb chce to trpělivost a to je vlastnost o které jsem jenom četl... Big Grin

(31.01.2015 11:47 PM)Debora napsal(a):  rostlinka by byla lepší, semínka Čertova kořene mají Boží trpělivost, než Ti vyklíčí může to trvat až dva roky Big Grin

(31.01.2015 07:11 PM)Rasťo 71 napsal(a):  Kde si zohnal semienka?
Eleuterokok

Rasťo, pokud tu trpělivost máš, písni mi do SZ poštovní adresu a já Ti je pošlu v dopise. V tom odkazu píšou, že musí jeho semena "projít náročnou stratifikací..." a je tedy třeba zjistit jakou, pro různá semena se používají různé metody.
Deboro, skvělej odkaz, z týhle stránky čerpám a Janoutovi osobně znám. Letos budu po třech letech už konečně zpracovávat kořen.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 01.02.2015 01:53 PM

no vidíš, proč to pak musím všechno lovit z Vašeho vědomí? Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 01.02.2015 02:23 PM

(01.02.2015 12:25 AM)Crha Karel[/color' napsal(a):  Tondo, můžu Ti semena přivézt v květnu. Coby adaptogenní rostlinu jsem ji v naději, že by mohla mít příznivý vliv na včelstva jej osadil u včelína.

Díky za nabídku Kájo, ale letos už chci vysazovat keříčky ať to odsejpá, s různými druhy semínek jsem se trápil a sbíral zkušenosti, ale efektivita velmi malá, tak jsem již před léty přešel na vegetativní množení a paráda, mějte se všici krásně únorově ať příroda dostane to co potřebuje, Tonda.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 01.02.2015 08:08 PM

A co konkrétního nešlo ze semínek a co množíš vegetativně?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 01.02.2015 09:34 PM

(01.02.2015 08:08 PM)Aleš Molčík napsal(a):  A co konkrétního nešlo ze semínek a co množíš vegetativně?

Haribol Aleši, dělám to následovně, jakmile potřebuji cokoliv keříčkovitého namnožit, tak to dělám řízkama či větvičku zahrábnu do země a udělá se odkopek. Jinak bylinky ap vše ze semínek s přiměřenou modlitbičkou, mějte se všichni krásně Nitjánandovsky, Tonda.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Ladislav Kohout - 03.02.2015 01:58 PM

(01.02.2015 08:59 AM)Aleš Molčík napsal(a):  už někomu někdy nějaký keř nebo strom vyklíčil ze semene?

Broskvoně. A dříny. Mám pár roubovaných odrůd, ale semenáčky rostou hezčejc.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 03.02.2015 02:55 PM

Mám místo na zahradě kde jak ujídám švestky, třešně, broskve nebo meruňky tak jejich pecky jen tak zamáčknu do země a je tam na tom místě pořád dost semenáčků na sázení po mezích.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 17.04.2015 10:42 PM

Jak je z návštěvy na Mze jasné o rozmanitou včelí pastvu se musíme postarat sami. Nevidím v tom nic nelogického.
Brutnák, co jsem letos vysel už vzchází. Měl jsem jen stovku semínek a odhaduji tak 80% klíčení. Pár rostlinek si nechám na zahradě na semeno a zbytek půjde ke včelám. Obešel jsem okolí a přesadil jsem na zahradu několik Bělotrnů kulatohlavých taktéž na semeno. Jinak ostatní včelařské rostlinky zatím nevzešli, tak snad se zadaří ať je co vysazovat.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - stefanos689 - 18.04.2015 08:15 AM

Pod merunkama, kde mam i zahony, tak na jaro vyryvam desitky semenacku. Podobne je to i s jinym ovocem. Staci spadane ovoce zaryt do zahonu. Rozkladajici se plod v zemi poskytuje pro kliceni idealni podminky.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 16.08.2015 03:42 PM

Letos jsem poprvé vysel endivii - štěrbák zahradní. Víc než jsme zvládli spotřebovat a horké léto vyhnalo zbylé do metrové výšky a do květu. K mému překvapení a potěšení plně obsazené čmeláky a včelami. Pylu nosí dost, ví někdo jak je to s nektarodárností této užitečné rostliny?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - OldaVP - 06.10.2015 09:57 PM

Z letošního sběru semínek mám větší množství semene Bělotrnu kulatohlavého .Je to takový ten bodlák s kulovitým květem,dle literatury výborná pylodárná i nektarodárná rostlina.Pokud chcete poslat semínka,pošlete mi obálku se známkou a já Vám ji napěchovanou pošlu zpět.
Semena klíčí po zimní stratifikaci,je tedy dobré je zasít ještě na podzim.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 06.10.2015 11:22 PM

A nebo je nechat jen tak v pytlíku v suchu, ale venku a vysít až na jaře. Kvete až druhým rokem.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 07.10.2015 08:54 AM

Kdo máte koně tak se květů nedočkáte Wink jsou to mlsouni a mají ho rádi Tongue

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 23.10.2015 11:11 AM

prima snůška

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 23.10.2015 08:51 PM

Spousta užitkových bylin a plodin nabízí včelám pyl a nektar. Stačí vyzkoušet pěstovat vlastní zeleninu i na semeno a každý se může přesvědčit kolik včel je na obyčejné kvetoucí mrkvi nebo cibuli.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jan Stránský - 24.10.2015 08:31 AM

Alespoň dokud i v EU Monsanto neprosadí, že pěstování semen je porušením autorských práv.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 24.10.2015 12:09 PM

(24.10.2015 08:31 AM)Jan Stránský napsal(a):  Alespoň dokud i v EU Monsanto neprosadí, že pěstování semen je porušením autorských práv.
Přátelé to již je , dle nařízení EU se nesmí vysévat necertifikované osivo !
Prostě jsme všichni napůl mimo zákon.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jaro Stoklasa - 24.10.2015 02:09 PM

Na komerčné účely.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - stefanos689 - 24.10.2015 09:37 PM

Prezili jsme bolseviky, prezijeme i monsanto.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 25.10.2015 11:22 PM

to by odpovídalo, ale neměli by jsme se raději zeptat pana Effela , kolik nových stvoření světů to bude stát? Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jan Brunclík - 07.11.2015 07:44 PM

Ahoj,
má-li někdo zájem o topinambury (Slunečnice hlíznatá) má mnoho dalších názvů jako např. topinambur hlíznatý, jeruzalémský artyčok, židovké brambory, sladké brambory apod.
cca půl trakaře. Kdo bude mít cestu kolem a bude je chtít, budou jeho. Wink
Jsou jedlé hlízy, natě jsem trhal králíkům nebo pro kozu.
Topinambur je všestranně využitelný, a to jak k lidské výživě, ke krmení hospodářských a lesních zvířat, tak i jako energetická plodina.
Topinambury jsou vhodnou potravou nejen pro pacienty s cukrovkou. Syrové hlízy obsahují až 16 procent škrobu inulinu - cukru vhodného právě pro diabetiky. Inulin snižuje hladinu krevního cukru. Vědecká zkoumání, jimž byly topinambury podrobeny, prokázaly i další léčivé účinky jako snižování cholesterolu v krvi, regulaci krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochranu jater a ledvin, ale i antistresové či celkově čistící účinky. Kromě toho jsou hlízy bohatým zdrojem vlákniny, což je řadí mezi potraviny vhodné při špatném zažívání nebo při redukčních dietách. Z minerálních látek v nich najdeme především draslík, fosfor, vápník, hořčík, křemík a železo. Vhodný poměr vápníku, hořčíku a fosforu je velice důležitý pro silné kosti a zuby. Inulin spolu s ostatními složkami topinamburu aktivují slinivku břišní a ovlivňují látkovou výměnu cukrů v játrech. To se projevuje sníženou chutí na sladké. V lidové medicíně se topinambury nazývají "hlízy na revma", jako dietní potravina se doporučují ve stravě diabetikům, včetně diety bezlepkové, astmatikům a při nevolnostech v těhotenství.

Jenda

Daruji ... zadarmo nebo za kus dobré řeči o včelách Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 08.11.2015 01:07 PM

Topinambur - lapač gravitační energie. Živé organizmy rostou v atomové rezonanci a mateřské (gravitační) energii. Elementární síly působící v topinambur:

mangan: strukturuje růst kloubů a kostí
měď: transport kyslíku a tvorba krevního barviva
vápník: strukturuje kosti a zuby, podílí se na srážení krve a reguluje propustnost buněčných stěn
hořčík: stabilizuje metabolismus uhlohydrátů a podporuje pružnost svalů a nervů (srdce!)
selen: stabilizuje imunitní systém a reguluje hladinu cukru v krvi
zinek: strukturuje produkci inzulínu
železo: strukturuje tvorbu krvinek a urychluje transport kyslíku

Inulin podporuje růst prospěšných bakterií a chrání střevní buňky. Inulin je aktivní v rané fázi růstu rakovinových nádorů.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 21.01.2016 11:44 AM

(21.01.2016 12:25 AM)Macek napsal(a):  ... na ty rezavé španělské slizouny máme doma tiež barličky - po záhrade nám pobehuje šest indických bežcov Wink

(21.01.2016 09:08 AM)Aleš Molčík napsal(a):  A fungují ti běžci? Já mám na ně berličku a na konci hřebík.

Tak to jsme na tom stejně, taky jich mám šest. Jen si myslím, že to nejsou berličky, ale přirození predátoři a fungují skvěle i na, do našeho prostředí invazně a nepřirozeně vstoupivšího, rezavého slizouna.

(21.01.2016 11:43 AM)Martin Smutný napsal(a):  Běžci skvěle fungují, pokud nemáte v sousedství kmotru lišku (zatím vede 7:0, sebrala i 2 kačeny sedící na vejcích). A hřebík na klacku funguje, pokud to je upíchatelné (ve vrcholu jejich "plodové křivky" asi před 4 roky jsem je počítal a bylo jich 60/m2).
Teď je to už lepší, počkejme si na vývoj......
Uprostřed lesa mám s liškou stejnou zkušenost. V dobách, kdy jsme je neměli byla denní hodinová sklizeň mezi 600 a 800 kusy.
Ke spokojenému výsledku, ale potřebuješ necelé dvouleté období. Běžci jsou plaší a rozšiřují svůj rajón pozvolna. Nejvíc práce udělají hlavně na podzim, kdy lustrují plochu a likvidují slimáčí vajíčka ve velkém.
Má zkušenost: 1.rok - pozdní jaro - 2 běžci - na objem vzrostlých slimáků, který jsem výše zmínil nestačí, ale příštím rokem jsme na jaře byl stav slimáků na cca 10% předchozího a to už v pohodě dvě kachny urejdovaly. Pak přišla liška. teď jich mám šest a pečlivě je hlídám.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Miroslav Macek - 21.01.2016 12:10 PM

Fungujú. U nás si kŕdlik urobí na raňajky kolečko po záhrade , potom pootvorenou bráničkou zbehnú do blízkeho potoka a strávia tam skoro celý deň. Zájdu aj niekoľko sto metrov od domu. Jeden pán ich už chcel na potoku chytať mysliac si že sú to nejaké prítulné divé kačky. Keď príde ich hodina , nacupkajú domov do chlievika. 2014 - jedna sa stratila , 2015 - bez strat.

Karol , Indický bežci nie sú u nás prirodzení predátori

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 25.01.2016 02:42 PM

Měl bych prosím jeden dotaz na semenáře. Snažím se sehnat nehybridní odrůdu velkoplodého jahodníku a zatím se nedaří. Předem děkuji za radu.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 19.07.2016 10:12 AM

Leckteré ovoce již dozrává, třeba někoho inspirují, jako mne "zavřeniny", (prý zdrojem je Anastazie).

Princip jednoduchý: otrhat ovoce přímo do skleničky a do 15 minut uzavřít víčkem. Žádná další konzervace není nutná. Ovoce musí být celé. Uložení kdekoliv, zvládly i výkyvy teplot od mrazů po třicítky.
Loni jsem takto uchoval jahody, angrešt, rybíz, muchovník, třešně, švestky, rakytník. Nyní po téměř roce jsem všechny otestoval. Nejhůře dopadly jahody, poživatelné byly, ale chuťově žádná sláva. Ostatní, zvláště bobuloviny dopadly na výbornou.

Takováto konzervace ve vlastní atmosféře ovoce se mi fakt moc líbí. Jednoduché a efektivní.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 19.07.2016 02:08 PM

Biofotonika je aplikace světelné technologie v lékařství a v biologických vědách.

Sluneční paprsky obsahují světelné spektrum ultrafialového světla s vlnovou frekvencí 380-420 nm (UV), spektrum viditelného světla s frekvencí 450-720 nm a infračervené spektrum světla s frekvencí 720-1050 nm (IR). Kombinace těchto různých frekvencí slunečního záření umožňuje život a růst všech rostlin na povrchu Země. Když plody rostlin dozrají, musí být okamžitě zužitkovány nebo efektivně konzervovány. Jsou-li rostliny a jejich plody po dozrání nadále vystaveny slunečnímu záření ve spektru viditelného světla 450-720 nm, začíná proces rozkladu. Velmi zjednodušeně řečeno je spektrum viditelného světla katalyzátor energetických procesů a urychluje nejen biologické zrání, ale i rozklad.

Fialové sklo blokuje průchod viditelné frekvence slunečního záření, ale umožňuje průchod ultrafialových, fialových a infračervených frekvencí. Tato speciální kombinace chrání citlivé látky před procesy rozkladu a dodává elektronům energii. Fialové a ultrafialové frekvence mají masážní funkci a stimulují účinné látky, zatím co infračervené světlo dodává elektronům energii. Látky uskladněné ve fialovém skle si zachovávají svou kvalitu a účinnost.

Ale jak už to bývá, pod Sluncem není nic nového a již v plném rozkvětu védské civilizace uměli lidé cenit zvláštní vlastnosti fialového skla a udržovaly vzácné esence a byliny v nádobách z fialového skla. Ve fialovém skle to jde bez chemické konzervace. Kdo používá včelí produkty jako medicínu a přeje si delší dobu udržet kvalitu a energetickou hodnotu účinných látek v takovém stavu, jak je včela dala, může vzít v úvahu skladování včelích produktů ve fialovém skle Miron.

Co pak na to řeknou jahody?Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 20.07.2016 10:59 AM

(19.07.2016 02:08 PM)Debora napsal(a):  ... Jsou-li rostliny a jejich plody po dozrání nadále vystaveny slunečnímu záření ve spektru viditelného světla 450-720 nm, začíná proces rozkladu. Miron. Co pak na to řeknou jahody?Wink
Nejspíše to, že když jsou zavřený ve spíži nebo ve skříni, kam neproniká UV tak je jim úplně jedno jestli jsou v obyčejné čiré sklenici nebo v Mironu.

Takže závěr předchozího ...jednoduché a efektivní" doplním ještě o slova ...zadarmo a s využitím "odpadu" ... tj. prázdných skleniček shromážděných během celého roku. Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 20.07.2016 11:49 AM

no jedno jim to nebude, jahodám ve špajzlu právě chybí to UV a IR.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 20.07.2016 12:09 PM

Něco na tom bude, protože třeba sušené houby, když se vystavují slunci, tak absorbují dodatečně vitamin D. Takže fialové sklo by mohlo fungovat dobře Wink

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 20.07.2016 12:43 PM

Já tě nevím, není vit. D jenom v tucích ? Musí pak ty houby být dost červivý, ne ? Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - lyn_x - 20.07.2016 02:26 PM

schützmeister: fakt tam je, i bez červů Smile .. a pokud se suší (tj. ještě živé) na slunci, tak obsah vitaminu D navýší i několikanásobně a pak jsou dobrým zdrojem vitaminu D po celou zimu

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - terez.c - 20.07.2016 03:45 PM

(20.07.2016 12:43 PM)schützmeister napsal(a):  Já tě nevím, není vit. D jenom v tucích ? Musí pak ty houby být dost červivý, ne ? Big Grin
Myslíš rybí tuk Big Grin , ale vitamín D je v kde čem Big Grin Big Grin Big Grin .

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Skaly - 20.07.2016 11:12 PM

(19.07.2016 02:08 PM)Debora napsal(a):  Biofotonika je aplikace světelné technologie v lékařství a v biologických vědách.

Kdo používá včelí produkty jako medicínu a přeje si delší dobu udržet kvalitu a energetickou hodnotu účinných látek v takovém stavu, jak je včela dala, může vzít v úvahu skladování včelích produktů ve fialovém skle Miron.

Co pak na to řeknou jahody?Wink

Tak jsem našel něco o tom fialovém skle. http://www.aromaspol.cz/zázračné-fialové-sklo-v-biokosmetice-dle-vědeckého-výzkumu-pouze-marketingový-pojem. Ale i tak mám chuť udělat vlastní srovnávací pokus. Nebo to už někdo opravdu vyzkoušel ?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 21.07.2016 03:33 AM

Česká aromaterapeutická společnost ve své žádosti o testování fialového skla obdržela od VŠ chemicky-technologické v Praze stejné výsledky, které uvádí firma Miron. Zcela nevědeckého charakteru je subjektivní názor autora prof.Ing.Vladimír Filipna na vliv elektromagnetického záření v oblasti IR spektra, které nebylo testováno:

"Protože se jedná o tmavý obal, tento materiál bude absorbovat i v IR oblasti spektra, a tím bude docházet k zahřívání obsahu balení a logicky ke vzrůstu teploty obsahu".

[Obrázky: VS_Chemicka_Praha_Test_Miron.jpg]
Zajímavé je, že ta křivka v diagramu naznačuje, že zkušební materiál v oblasti 760nm světlo propouští?
Wink

Na stránkách České aromaterapeutické společnosti se můžeme dočíst, že Jaromír Obadal přirovnává fialové sklo k termosolární troubě:

"Od 700 nm do jednoho mikronu (0,001mm) je oblast blízká infračervená (IR), dále pak infračervená v mikrovlnné oblasti. IR záření rozkmitá molekuly, způsobuje ohřev látky a tím degradaci oleje. Že by po ukončení působení IR záření zůstaly molekuly olejů "trvale stimulovány", to by bylo na Nobelovu cenu. (Ovšem nevím, co na to zákon o zachování energie)."

Pan Obadal opomíjí, že mikrovlnné spektrum má vlnovou délku centimetrovou a kratší 0,1cm - 1 meter! Infračervené spektrum světla má vlnovou délku 760-1400 nm (0,00076 –0,0014 mm). Zemský povrch absorbuje viditelné záření ze Slunce a vyzařuje mnoho energie jako infračervené záření skrze atmosféru zpět do vesmíru. (Nobelova cena tedy nebude). Ohřev látek na zemském povrchu způsobuje v nemalé míře (50%) viditelné světlo. Zelené rostliny mají šestkrát vyšší schopnost odrážet infračervené světlo, než viditelné světlo. Nejlepší je, když si to osvětlí každý sám.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Skaly - 21.07.2016 07:57 PM

Máte někdo praktické osobní zkušenosti s fialovým, čirým nebo hnědým sklem? Např. jedno jablko v bílém skle, druhé jablko v hnědém a třetí jablko v modrém?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 23.07.2016 07:50 AM

Já bych začal u toho, kde sehnat ty sklenice z barevného skla? Jinak letos tedy vyzkouším švestky a pokud jde o větší ovoce jako jablka a hrušky, tak je možné to nakrájet nebo použít větší čtyřlitrovou sklenici a skladovat celé? Krájení mi nepřijde pro tento způsob vhodné, přece jenom je to zásah do "obalu" a skladovat celé jde tohle ovoce i v bedýnce ve sklepě, ale výdrž to má tak do vánoc a mě by zajímalo jestli to v té vlastní atmosféře vydrží déle.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - miro - 23.07.2016 11:11 AM

Dobré zralé jablka správné odrody vydrží ve sklepě i do května dalšího roku. Ale chce to "sklep" s velkým S. Nakonec jsem ho našel u nás v paneláku, ano, v paneláku ..... šachta na výtah Smile Jablka v jedné vrstvě na recyklovaném papíru (čistý, ne noviny !!!!) v bedničkách s perforovaným dnem a nesí se dotýkat. Jasné, že kontrola vyhazování toho, co už jasně nedrží. Nikde žádné brambory. Jak se odrůda jmenuje ... to nevím Smile

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 23.07.2016 07:47 PM

(23.07.2016 07:50 AM)Aleš Molčík napsal(a):  ... tak je možné to nakrájet nebo použít větší čtyřlitrovou sklenici a skladovat celé?

nekrájet, jedině celé neporušené nejlépe se stopkami

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Rasťo 71 - 23.07.2016 09:32 PM

(23.07.2016 11:11 AM)miro napsal(a):  Dobré zralé jablka správné odrody vydrží ve sklepě i do května dalšího roku. Ale chce to "sklep" s velkým S.
S tými zemiakmi máš pravdu , zemiaky a iná zelenina či ovocie nejde do hromady!
Na jablká používame bývalú vápennú jamu,je vymurovaná pálenými tehlami , vrch železobetón nad tým malá strieška klasika A zo škridlou, spodok jamy je hlina , mám jablone Spartan, vydržia do mája ako keby si ich práve odtrhol.
Samozrejme v tej pivnici je aj zeler , mrkva , petržlen a kaleráb !

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 24.07.2016 12:38 AM

njn, já mám zatím sklep pod domem a je to k ničemu. Vykopat si sklep na zahradě v zemi zvažuji, ale nemám zatím tolik času na to, abych to realizoval. Jinak vzpomínám na sklep co měl děda, to byla jen díra vykopaná v kopci a vyzděná byla jen spojovací chodba, tam také všechno vydrželo mnohem déle než ve zděných sklepech.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 26.07.2016 12:48 PM

Krecht, se tomu říká.
Strejda zelinář měl přesně to. Může to být i částečně nad zemí a zaházený hlínou.
Takže se to dá udělat i v malým. Anebo klasický krechtování v zemi - jáma a zasypat hlínou, může být i v bedně. Bezva na zeleninu, brambory, ale i na jablka. Vykopeš, až to potřebuješ. V létě jsme takhle chladili v kempu i mlíko, maso, máslo - stačí dvacet čísel, vyložíš kůrou a zakryješ mechem. Super.
Dneska už lidi neznaj nic. Confused

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 26.07.2016 05:04 PM

Michale a v létě to pivíčko, rybáři na Orlíku jen slintali, když jsem z naší přírodní chladničky ve stráni vyndaval bedýnku orošeného. Jo a v těch velkejch vedrech jsem jednou za dva dny poctivě nalejval pět kýblů vody, která se vsakovala a zpětně pak chladila, jak píšeš kdo umí ten umí...

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 26.07.2016 11:31 PM

(26.07.2016 12:48 PM)schützmeister napsal(a):  Krecht, se tomu říká.
Krecht znám, ale prokopávat se v zimě přes zmrzlou zem nic moc. Běžně na zahrádce zimuji podobně dvouletky na semeno (cibuli, tuřín, mrkev...) a na jaře jsou v lepším stavu jak při skladování ve sklepě.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Víťa - 27.07.2016 07:25 PM

(21.07.2016 03:33 AM)Debora napsal(a):  Infračervené spektrum světla má vlnovou délku 760-1400 nm ...

Zemský povrch absorbuje viditelné záření ze Slunce a vyzařuje mnoho energie jako infračervené záření skrze atmosféru zpět do vesmíru.

Já bych se zeptal pivařů. Ti dávno vědí v které láhvi je pivo chutnější i po delším skladování Big Grin!

Dochází tu také k nějakému zmatení pojmů. Infračervené světlo vyzařované zemským povrchem má vlnovou délku 10 000 nm. Nebo to už není infračervené světlo? Které infračervené světlo (nebo co to je) má ten pozitivní efekt? IR je strašně široký pojem a různé části spektra mohou mít různé účinky. A je fialové sklo jako fialové sklo? Používá se k barvení vždycky stejná přísada?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 28.07.2016 12:48 PM

máš pravdu, mluvit o světle jako o fyzikální veličině definující elektromagnetické záření je jedna věc, ale jeho podstata je tak komplexní, že se to tu ani nedá napsat, pokud si člověk chce zachovat aspoň kapku vážnosti, která v mém případě stejně visí na háčku. Big Grin Do úlu můžeme sypat cokoliv, od čiré myšlenky, přes fotony, až po chemické sloučeniny, dle možností člověka, ale jediné, co má opravdu oživující schopnost, tudíž i léčit, zůstává nadále elektromagnetické záření, které každý z nás ve svém vědomí generuje, a které je v neustálé interakci s okolím. Sypat do úlu elektrony má podobně okouzlující účinky, jako například thymol. Navíc ta vůně ozónu rychle zmizí, což se o thymolu říci nedá. Wink Háček je v tom, že si pak včelstvo plete měsíček se sluníčkem. Big Grin
Je lépe se dívat, přemýšlet a pak teprve rušit včely. (Leoš Dvorský)

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - tondabh - 28.07.2016 04:17 PM

Je lépe se dívat, přemýšlet a pak teprve rušit včely. (Leoš Dvorký)
[/quote]

No a když přihlédneme po kolika letech tohoto vědomí Leoš dosáhl, tak je to velice cenná rada a doporučuji každému začátečníkovi se tohoto moudra držeti!

Tonda

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Milan Urík - 28.07.2016 07:30 PM

Jednak je to příspěvek ve špatném vlákně, jednak je nesprávně uveden autor citátu, není Dvorký, ale Dvorský a hlavně si myslím, že to začátečník může špatně pochopit a přijde o včely, několik jich už znám a i já jsem tak dopadl. Začátečník si musí vše osahat, všude se podívat, aby věděl co a jak. Někteří to pochopí tak, že je raději nebudou rušit skoro vůbec a pak najdou třeba prázdný úl. Když už je to mimo téma, tak si dovolím zde poděkovat Leošovi za vše, co udělal minimálně pro ŠPV, já osobně jsem z jeho přednášek a mailů pochopil hodně a učím se včelařit jinak a jsem tomu rád.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 29.07.2016 01:53 AM

Prosím Leoši o prominutí, že mi vypadlo písmenko "s" v Tvém jménu. Heart

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Leoš Dvorský - 29.07.2016 03:12 PM

Deboro prosím tě N E Ř E Š T O !!! HeartHeartHeart

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - coral - 05.08.2016 04:32 PM

(01.02.2015 08:59 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Ona to Debora už nakousla, tak bych se s dovolením zeptal jestli už někomu někdy nějaký keř nebo strom vyklíčil ze semene? Já jsem zkoušel zatím jen jednou muchovník a nepovedlo se. Semínka jsem měl z vlastního keře. To daleko větší úspěch byl u javorů, lip a bylinek. Letos budu ve "velkém" množit a vysazovat v okolí včelnice meduňku. Mám 2dcl skleničku semínek meduňky z vlastní produkce a vzchází také velmi dobře, to už jsem minulý rok vyzkoušel při rozšiřování záhonu na sběr drogyBig Grin.

Jak na seminka z lipy? Nedarilo se nam, nakonec to vyhraly koupene sazeniceDodgy

Ze seminek habry, svestky, mirabelky, kastany, duby, javory, jablunky. Problem mam s naslednym zasazenim do prirody a udrzenim pri zivote. Okolo cest zatim vic jak tri roky neprezilo nic (bud uschlo nebo to posekali pri udrzbe silnic). A na mym pozemku se casto pohybuji kone, taky hodne zlikviduji Confused

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Víťa - 05.08.2016 06:48 PM

Lípy beru z náletu. To je taky vlastně ze semínek. Tam, kde vidím, že nemají do budoucna šanci (pod vzrostlými lipami, v příkopech a tak), vykopnu je, zastřihnu kořeny, dám na rok do školky na vlastní zahradě a příští podzim sázím do přírody. Poprvé kvetou tak po 15 letech Sad, není to nic pro netrpělivé. Naštestí mám kam sázet, takže přežívá skoro 100 %. Ale nejradši mám kleny a třešeň ptačí. Tam se člověk dožije květu dokonce u následných generací!

Ze semene mám na zahradě taky jedlý kaštan (přímo z NASA). Včelami je obsypán, ale hrozně smrdí. Na zahradu nedoporučuju Smile.

Myrobalán (žluté, červené a modré kulaté plody, co nejdou od pecky) se teď u nás množí semenem sám jako plevel. Asi je to invazní rostlina nebo díky oteplení, nebo jako důsledek neúdržby krajiny? Nikdy dříve ho tu tolik nebylo a je to první vydatná snůška hned po časných vrbách a 14 dní před třešní ptačí - a pro mě signál ke vkládání stavebních rámků.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - straka - 05.08.2016 08:10 PM

Jen malá poznámka. Zasadil jsem lípu již menší stromek z náletu nebo odkopku při narození vnučky, je jí nyní 10 let , a již druhým rokem ta lípa kvete, tedy po 7-8 letech,
při sázení jsem ji přihnojil hnojivem do zásoby.
souhlas ze semene by trvalo déle !
Každý člověk má mít svůj strom ! Když už tak pro včely.
Akáty rostou rychleji než Japonské topoly apod , letos z malého stromku výška až 3,5 metru
Doufám, někoho nenapadne likvidovat velmi užitečné akáty z několika hledisek(kvalitní tvrdé dřevo, výborné palivo, nemají škůdce jako smrky, stačí jim chudá půda a je to pastva pro včely- v Itálii
nejdražší med a dá se na ně naroubovat trnovník Holdtův , růžová barva květů a ten kvete déle zhruba od července do konce září, sháním rouby.
Jinde na SPV jsem našel kontakt na Trnovník Holdtův p. Junek telef. 737 159 499.
Straka Dehtin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Víťa - 05.08.2016 08:15 PM

A byla to lípa ze semene?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 06.08.2016 01:28 PM

(05.08.2016 04:32 PM)coral napsal(a):  Jak na seminka z lipy?
Lípa je semeně celkem složitá. Malá klíčivost, semínka se musí nakřápnout a správný výsev.
Dobrý je to nastudovat, každý strom to má jinak. Odborně to najdete pod stratifikací semen stromů. Něco se seje hned, něco musíš mít několik let v chladu či mrazu - dávám do ledničky. S něčím - jako lípa - je dost problém.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - straka - 07.08.2016 03:58 AM

1) Souhlas s Michalem, na semínka není většinou čas
2) Viděl bych to na procházku pod lipami a hledat vzrostlé semenáče tam, kde nemají perspektivu a za 7-8 let již kvetou, při sadbě přihnojit, máme již dva roky vlastní výborný čaj a včely pastvu.
Straka Dehtín

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - straka - 08.08.2016 06:37 AM

Dotaz na přátele spv, mám stanoviště v menším akátovém lese a hledám nový kontakt na zdroj Holdtova trnovníku (odkaz na p. Junka není aktuální - již akáty neroubuje!!!)
v pěstování Holdtova trnovníku vidím možnost prodloužení snůšky pro včely. Předem děkuji za informace . Asi to začnu roubovat sám, ale ten první akát Holdtův musím
pro včely nějak sehnat.
straka dehtín

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Milan Urík - 08.08.2016 02:05 PM

Já včelařím 330 m.n.m. a mám akátový hájek za rohem, cca 500 m vzdušnou čarou od včel a i když se kvitnutí povede a je pěkně, tak to mají včely jen tak pro ochutnání, snůška z toho není.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 08.08.2016 02:12 PM

(08.08.2016 06:37 AM)straka napsal(a):  Dotaz na přátele spv, mám stanoviště v menším akátovém lese a hledám nový kontakt na zdroj Holdtova trnovníku (odkaz na p. Junka není aktuální - již akáty neroubuje!!!)
v pěstování Holdtova trnovníku vidím možnost prodloužení snůšky pro včely. Předem děkuji za informace . Asi to začnu roubovat sám, ale ten první akát Holdtův musím
pro včely nějak sehnat.
straka dehtín

Od Junka mám dva z loňsta , kvetly zatím málo asi celkem pět květů, řezat rouby není z čeho, Vím ale o velkých stromech už měsíc jsou včelami obalené , tam bude možnost roubů ale až v zimě.
Ozvi se v lednu pokud si na roubování troufáš a máš na co roubovat, já to s akáty nikdy nedělal.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Víťa - 08.08.2016 04:23 PM

Semenem se ten Holdtův akát množit nedá?
Respektive dá se vůbec akát množit semenem? Semenáčků v podrostu je jak šafránu Sad.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - coral - 08.08.2016 06:08 PM

Vsem dekuji za tip na lipu. Zkusim projit prirodu, treba se neco najde Smile

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 08.08.2016 06:41 PM

(08.08.2016 04:23 PM)Víťa napsal(a):  Semenem se ten Holdtův akát množit nedá?
Respektive dá se vůbec akát množit semenem? Semenáčků v podrostu je jak šafránu Sad.

Semena akátu jsou klíčivá po stratifikaci a nebo se nějak omílají v míchačkách s hrubým pískem ( narušuje se tak tvrdá slupka semene) jinak klíčí až po letech. Spíš najdeš více kořenových výhonků které rostou hlavně pokud se pokácí velký strom. S tou inazností tomu nějak nerozumím , ale že kolem sebe, pokud udělají hustší porost nenechají nic moc vyrůst je pravda. Ty stromy co znám jsou roubované tak asi tamní odrostky, bude normální akát.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - lyn_x - 08.08.2016 07:57 PM

Zkoušel jsem předloni klasickej akát ze semínka a šlo to dobře, nedělal jsem kolem žádný čáry. Ale možná to bylo z lusku, který visel na stromě přes zimu - to už si nepamatuju. Zas tak těžký to ale nebude. Smile

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 08.08.2016 09:42 PM

V letních měsících můžete pracovat s mladými kořenovými řízky. Ale je nutné dbát na hladký řez, tudíž pracovat s čistým a velmi ostrým nožem, nikdy nepoužívat zahradnické nůžky. Řízek dejte do rašelinové půdy nebo do vlhkého písku do polostínu a přikryjte ho igelitovým sáčkem, aby měl konstantní teplotu. Akát nemá rád vápenatou půdu. Jakmile se objeví první výhonky, můžete řízky přemístit do květináče a nechat je stát ve stínu. Jakmile projeví rostlinky život, můžou být přemístěny na slunce. Ovocné stromy však akáty ve své blízkosti moc nemilují.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - schützmeister - 10.08.2016 12:46 PM

(08.08.2016 09:42 PM)Debora napsal(a):  Akát nemá rád vápenatou půdu.
To mě teda nejde do hlavy, proč je tím porostlý celý kras ? I tady u nás roste na výsypce vápenky Hydčice. Tak nevím. Surprised

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Debora - 10.08.2016 01:46 PM

on bude růst asi všude, ale těm řízkům to nesmíš říkat, ad' se neleknou Big Grin

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 11.08.2016 11:38 PM

(08.08.2016 04:23 PM)Víťa napsal(a):  Semenem se ten Holdtův akát množit nedá?

Holdtův akát nemám a údajně nemá semena, protože je to kříženec a množí se pouze řízkováním. Klasický Trnovník bílý množím semenem tak, že semena brzy na jaře v hrnku spařím horkou vodou a po vychladnutí vyseju do truhlíku.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Leoš Dvorský - 12.08.2016 10:42 AM

Pan Junek chtěl vypěstovat pravokořený, nevím jak pochodil. Semena také měl, také nevím, jak vzklíčila. Já tady mám uprostřed města akát (normální trnovník), pod ním několik semenáčků. Než se rozhodnu je vydlábnout, posekají je, ale za čas tam jsou znovu, obrazí. Klidně i 3x za rok. Asi nějakej dobrej oddíl. Big Grin Snad se mi je podaří konečně přesadit.ld

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Aleš Molčík - 12.08.2016 09:00 PM

Akát obráží velmi dobře a rychle roste. Na topení je to mnohem výhodnější než propagované topoly nebo paulovnie. Je to tvrdá dřevina a hodí se i na výrobu zahradního nábytku nebo jiného zařízení. Jen po něm nějak ekologové jdou a prý je nutné ho vymýtit.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jindřich Šafránek - 15.08.2016 02:02 PM

(12.08.2016 10:42 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Pan Junek chtěl vypěstovat pravokořený, nevím jak pochodil. Semena také měl, také nevím, jak vzklíčila. Já tady mám uprostřed města akát (normální trnovník), pod ním několik semenáčků. Než se rozhodnu je vydlábnout, posekají je, ale za čas tam jsou znovu, obrazí. Klidně i 3x za rok. Asi nějakej dobrej oddíl. Big Grin Snad se mi je podaří konečně přesadit.ld
Objevil jsem trnovník Hodtův na jedné zahradě na Vysočině. Mají tam jeden velký a asi čtyři různě staré, všechny krásně růžově kvetou ještě dnes. Majitel je od toho nestaršího kolem plotu rozsazoval z kořenových odkopků. Ty co jsem viděl růst z kořenů dnes, mají výhonky kolem metru a můžu si je v zimě dojít vykopat. Dle sdělení kvetly již třetím rokem po vysazení. Myslím že tudy vede cesta, pokud semeny to troskotá. Vegetativní množení je někdy snažší než semeny - viz vrba.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Leoš Dvorský - 16.08.2016 01:56 PM

Jenže z odkopků by to měly být jen normální akáty. Mluvil jsem s panem Junkem, podařilo se mu vypěstovat ze semen, ale i to byly zase jen normální akáty, resp. růžové, ale doba kvetení je jako u normálních. Ale zabývá se tím nějaký výzkumák, vzali si od něj pupeny a údajně to je na dobré cestě. Tak držím palce. ld

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Kamil Střelka - 16.08.2016 02:56 PM

Odkopky mají původ v mateřské rostlině, pokud je mateřskou rostlinou pravokořenný Holdtův akát, pak je vše v pořádku. Množení kořenovým řízky u akátu je velmi efektivní a bylo by cestou pro rychlé namnožení.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Leoš Dvorský - 16.08.2016 03:34 PM

Prozatím jsem jiné, než naroubované neviděl. Třeba se dočkám.ld

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 17.08.2016 07:37 PM

Pěstuje někdo lichořeřišnici hlíznatou?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Rasťo 71 - 17.08.2016 10:25 PM

Zháňaš? Semená , celú rastlinu alebo informácie?
Ak zháňaš skús pozrieť tu : https://www.facebook.com/groups/461954833920441/

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 18.08.2016 08:29 PM

Semena. Prý mají chutnou voňavou hlízu.
(Nejsem účastníkem žádné sociální sítě, už jen účast na fóru ŠPV je pro mně velký ústupek Big Grin)

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Kamil Střelka - 20.08.2016 12:09 AM

Nevím jestli semena, nebo rostliny nabízí Zahradnictví v Droždíně. Tady je nabídka.

Kamil

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Kamil Střelka - 27.09.2016 10:13 AM

(15.08.2016 02:02 PM)Jindřich napsal(a):  Objevil jsem trnovník Hodtův na jedné zahradě na Vysočině. Mají tam jeden velký a asi čtyři různě staré, všechny krásně růžově kvetou ještě dnes. Majitel je od toho nestaršího kolem plotu rozsazoval z kořenových odkopků. Ty co jsem viděl růst z kořenů dnes, mají výhonky kolem metru a můžu si je v zimě dojít vykopat. Dle sdělení kvetly již třetím rokem po vysazení. Myslím že tudy vede cesta, pokud semeny to troskotá. Vegetativní množení je někdy snažší než semeny - viz vrba.
Mám na Vás Jindřichu prosbu, zda-li by jste nekontaktoval př. Junka. Velice by ho zajímal Holdtův trnovník, chtěl by získat kořenové řízky. Kontakt na př. Junka je jirka.junek@tiscali.cz
Předem Vám děkuji.

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - coral - 27.09.2016 12:10 PM

Nevim, jestli to tu uz nekde neni, nasla jsem zajimavy clanek na tema vrby ve vcelarstvi

http://vcely.cst.cz/med-jindrichuv-hradec-martin-palecek-vcelarsky-vyznamne-vrby

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Miroslav Macek - 10.12.2016 11:14 PM

Je čas zimných večerov kedy sa nájde trochu času listovať v mojej zbierke historickej literatúry. V Slovenskom včelárovi z 1930 som natrafil na tento článok. Lycium Barbatum -Goji - posledné roky prezentované ako netradičné priam zázračné ovocie podľa tohto článku mohli naši starí otcovia dávno poznať. Len sa voľajako vytratilo. Viete o tom že by sa niekde voľne tento ker vyskytoval ?

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Crha Karel - 14.12.2016 07:58 PM

Najde se v některých zahradnictvích (ale čínská, nikoli cizí). Mám jej usazen již pátým rokem, ale květy ani plody žádné?! Jestli je to výškou (650m?)

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Jan Stránský - 15.12.2016 09:56 PM

Zahradnictvi Kruh u Jilemnice nabizi kustovnici cinskou a hlasi neuspesne pestovani ve 450m. n m.
https://www.zahradnictvikruh.cz/kustovnice-cinska-ean2894-skup07.php

RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin - Rasťa - 16.12.2016 09:16 PM

Ahoj. Roste nám na chatě ibišek syrský. Daří se mu a hezky kvete, přestože nejde o moc slunné stanoviště. A včely na něm hodují i v pozdním létě,
.