Forum Šance pro včely
Pohľad na včelnicu. - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Odkazy (/forum-Odkazy)
+--- Fórum: Foto (/forum-Foto)
+--- Téma: Pohľad na včelnicu. (/tema-Pohlad-na-vcelnicu)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
Všechny stránky

Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 10.12.2012 10:20 PM

Včelárska zima (1).

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Křížek - 11.12.2012 02:57 PM

moc hezké, druhý zprava máš Warré?

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 11.12.2012 05:30 PM

Áno. Je to taký pokusný a trochu upravený (strecha a dno), ak to v ňom dobre pôjde, tak by som chcel prejsť čisto na tento typ úľa. Doma mám nachystaný ešte jeden, teším sa, keď ho budúci rok osadím nejakým rojom, alebo odložencom.

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Křížek - 11.12.2012 10:26 PM

mohl by jsi nám trošku popsat ty úpravy, vidím jich několik na první pohled, ale pomohl by podrobnější popis. V ostatních úlech máš klasicky mezistěny nebo volnou stavbu ?

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 11.12.2012 11:18 PM

Vo Warre je čisto voľná stavba s použitím trámikov, v Jumbe tiež voľná vo VN, v 159 NN voľná v rámikoch + 4 rámiky mali medzistienky, v LG 159mm 2NN rámiky s MS 1NN rámiky bez MS - voľná stavba, štvrtý úľ rámiky s MS (ten úľ mám požičaný, priniesol som v ňom včelstvo tesne pred zakŕmením, na jar včely chcem preložiť do nového úľa). Úpravy vo Warre: dno je nízke a zasieťované s mobilným šúflíkom pod sitom na sledovanie prirodzeného spádu, šuflík nemá zadnú stenu (kvôli odvodu vzduchu v zime), nadstavky s trámikmi bez sklenej zadnej steny, dekabox podľa pôvodného plánu Warre, vrchnák nie sedlový, ale plochý s vetracími očkami (jedno v predu, jedno vzadu) bez uteplenia (uteplenie stropu zabezpečuje dekabox vyplnený hoblinami). Na vrchnom nadstavku je priedyšné plátno priamo na rámikoch, na ňom spomínaný dekabox (tak je to na všetkých úľoch, okrem toho požičaného). Drevený vrchnák je ešte prikrytý plechovou strieškou. Letáče nepoužívam.

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 19.12.2012 12:50 PM

Zase to isté... Vlhkosť. Skúsil som už všetky možné spôsoby vetrania počas zimovania (kombinácie očiek atď). A stále mám v úľoch vlhko... Asi na jar presťahujem včely na iné miesto. Cez víkend to ešte raz skontrolujem. Vyčistím dná od mŕtvoliek a pozriem deka boxy. Tie doteraz boli suché, vlhko je v dnách a dolnej časti úľov.

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 20.12.2012 03:33 AM

Aj ja som pri kontrole podložiek vo varroa dnách našiel vo všetkých včelstvách mláky vody. Je to dôsledok vlhkého a daždivého počasia, ktoré priniesol po mikulášskych mrazoch predvianočný odmäk.
Čím je teplejšia zima, tým je vzduch v úli vlhkejší, vlhký vzduch ochladzuje povrch chumáča, to má za následok zvýšenú aktivitu včelstva na tvorbu tepla a nadmernú spotrebu zimných zásob.
Naopak, počas mrazivého počasia je vzduch veľmi suchý, suchý vzduch neochladzuje chumáč, spotreba zásob je minimálna, včelstvo počas mrazivého počasia pokojne zimuje.
Včelári tieto bio a fyzikálne javy vo včelstve už dávno odpozorovali. Preto má moderný úľ jednoduché neuteplené steny, celozasieťované odoberateľné varroa dno, horný letáč - očko a vzduchový vankúš na uteplenie povaly. Na udržanie stabilnej klímy v zimujúcom plodisku včelstva je údajne najvýhodnejšie riešenie v tvare valca s priemerom 30 cm a o výške 40 cm, čo je tvar luneburgského slameného koša.

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 20.12.2012 11:24 AM

Som rád, že som vlhkosť nespozoroval len ja. Aspoň viem, že sa to deje bežne. Inak môžem potvrdiť, že čím vyššia vlhkosť, tým vyššia úmrtnosť včiel. Žiaľ, hlásia ďalšie oteplenie... Horné očko mi pri vetraní nikdy nepomohlo. Ono problém nikdy nebol v horných častiach úľa. Problematické sú dolné partie. Dôvody sú mi jasné. Ale asi nejaké riešenie fungujúce bez ohľadu na akékoľvek podmienky neexistuje. Len sa s tým zmieriť a dúfať, že včely sa s tým vysporiadajú a do jari prežijú. Hoc aj slabšie včelstvá. Slabšie je lepšie, ako žiadne. K tomu priemeru 30cm a výške 40cm. Warre má priemer 30cm. Nemám s ním ešte dlhé skúsenosti, ale je v ňom najnižšia vlhkosť a najnižší počet mŕtvoliek. Mám pocit, že čím priestrannejší úľ, tým väčšie problémy s vlhkosťou... Inak, ani počas roka nie je v mojich podmienkach potrebný nejaký extra veľký priestor. Asi presedlám na menšie úle, či už bez rámikov, alebo s, to je jedno. Ale celkový priestor bude menší. Veď aj LG 159mm je takmer nemožné v mojich podmienkach dotiahnuť do viac ako 4NN počas sezóny a ak sa urobí aj odloženec, tak to už vonkoncom nie. Bol mi na jeseň kontrolovať včely jeden skúsený včelár a povedal mi, že je prekvapený silou včelstiev. Aj ja som bol, v podstate som im až tak veľmi nepomáhal, skôr som mal pocit, že moje zásahy im viac škodili. Jednoducho podmienky prostredia nepustia. Veľké úle sú fajn, ale do kvalitných (čo sa množstva týka) znáškových pomerov. Veď u mňa prvé prelety zvyknú byť koncom marca. To už na dolniakoch sa pomaly pripravujú na medobranie. Viem, že aj na Orave to ide. Poznám včelárov, čo točia v máji hodné množstvá medu, ale je to nižšie a v oblastiach s intenzívnejším poľnohospodárstvom. U nás pod Piľskom je to s medonosnosťou kus iné...

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Urík - 30.12.2012 03:47 PM

Pridávam dnešné foto z mojej minivčelnice. Dátum 30.12.2012, čas 13:00, teplota 4C a včely z najsilnejšieho včelstva lietajú veselo.

RE: Pohľad na včelnicu. - Crha Karel - 30.12.2012 08:57 PM

Musím ocenit konstrukci z lešenářských trubek s formistopy. Pokud dojde k středovému prohnutí horizontální trubky a bočního náklonu úlů vlivem zatížení bude zajímavé pozorovat zda dojde k vychýlení volné stavby.

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 31.12.2012 07:17 PM

K formistopom, resp. mravcom v úli ma napadá jedno moje pozorovanie. V jednom vrchnáku sa mi raz usadili mravce. Zakaždým, keď som ich tam našiel, vymietol som ich von aj s vajíčkami. Stále sa tam vracali. Časom ma to prestalo baviť a nechal som to na samovývoj. Všimol som si, že to včelstvo malo s postupom času menej klieštikov (na rámikoch bolo plátno). Najprv, v čase objavenia mravcov, bol spád väčší ako u iných včelstiev. Neskôr sa však prirodzený spád ustálil na minimálnych množstvách. Na jeseň som včelstvo fumigoval Avartinom, aby som zistil, či ten spád je výsledkom prítomnosti mravcov (KM) alebo išlo len o klam. Spad po fumigácii nebol o nič väčší ako prirodzený spad. Prítomnosť mravcov nijako neovplyvnila množstvo medu. Najprv som sa toho bál, no potom som v literatúre našiel, že silné a zdravé včelstvo mravce k zásobám nepustí a upokojil som sa.
A ešte krátko k voľnej stavbe a jej vychyľovaniu. Z mojich doterajších skúseností vychádza, že úľ naklonený predo-zadným spôsobom nespôsobí vychýlenie stavby, naklonenie pravo-ľavým smerom mierne voľnú stavbu vychýli (resp. včely vychýlia) smerom kolmo k zemi. Pri miernom vychýlení to nevidieť, pri silnejšom vychýlení áno. Pri vrátení úľa do vodorovnej polohy včely začnú stavať plásty rovno, ale bunky plástu susediaceho s vychýlenými plástami postavia dlhšie. Ulička medzi vychýlenými a rovnými plástami je rovnako široká, ako inde. Čím väčší plást, tým viditeľnejšie vychýlenie a väčšia náchylnosť k vychyľovaniu stavby.

RE: Pohľad na včelnicu. - liptaka - 31.12.2012 07:53 PM

Aj ja mám podobné skúsenosti s mravcami a preto ich mám rád a nelikvidujem ich,včelám to evidentne nevadí nie sú ani agresívnejšie. Určitý problém narobia pri monitoringu spaduSmile

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 06.01.2013 06:12 PM

Včera som kontroloval včely. Včelstvá šumia pokojne, meliva málo, z toho usudzujem nízku spotrebu a teda včelstvá bez plodu. Chumáče (podľa meliva a odposluchu) sedia v dolnej časti úľov pri prednej stene úľa (jedno včelstvo bolo viditeľné priamo cez sito dna nad stavebnou zábranou). Mŕtvolky už dlhší čas na pohľad nepribúdajú, v úľoch to vyzerá na "suchú klímu". Teploty cez deň -1 až -2, v noci -4, veterno, sneženie.

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 19.01.2013 11:47 PM

Dnes som bol znova skontrolovať včely. Teploty sa pohybovali v predošlom týždni medzi -1 (max) a -15 (min). Včelstvá šumeli pokojne, spotreba podľa podložiek zatiaľ nízka. Vlhkosť som ani v jenom úli nezaregistroval (počas mrazivého počasia nikdy nebol problém). Či plodujú si netrúfam povedať. Podľa podložiek v kombinácii s odposluchom nie sú v horných nadstavkoch. Držia sa približne v strede úľov a to ako v smere vertikálnom, tak aj horizontálnom. Na podložkách nebolo vidieť kvapky vody (ani zamrznuté). Podložky som vyčistil, o nejaký čas skontrolujem množstvo meliva znova. Klieštiky som nezaregistroval. Na snehu sa pred úľmi miestami objavili mŕtve včely, cca 5 kusov, (prikladám obrázok). Zrejme niečím nakazené sa rozhodli nezaťažovať včelstvo a uhynúť mimo úľa. Mŕtvoliek v 2 úľoch tak okolo 10 kusov, v ostatných tak za pol hrste až hrsť.
[attachment=44] [attachment=43]

RE: Pohľad na včelnicu. - schützmeister - 12.03.2013 08:20 PM

Měl bych k tématu dvě zajímavé pozorování .
Problém brabenec : vždy jsem se jich bál, jak nás nabádá literatura. Mám jedny včely vyloženě v mravencové lokalitě. Přišel jsem na to, že si stejně jako vosy a včely v podletí vybírají jen nejslabší. A taky, že spíše okupují dna nebo trochu hrozí na jaře, ale jakmile jde včelstvo do síly, nechají toho. Zkušenost je s velkými lesními brabenci i malými zemními. Prostě, naučili mě, že se jich není třeba bát, pokud nechováme slabochy. A taky, že jakákoli izolace je pro ně ráj. To je jediné. Vykoušou polistyrenn nastěhují se do dvojitých stěn. Klasické dřevěné úly a dobré včely a pak nepotřebujete formistop ani metr od mraveniště.
Vlhkost : Od loňska mám včely taky na větrné louce v 800m.n.m. Na mých ostatních 3 níže a skytěji položených stanovištích mě vlhkost velmi trápí. A kupodivu jsem přišel na to, že na tom větrném je to bez problému. Chci tím říct = je to stanoviště a neplatí, že větrné není pro včely vhodné / taky jsem se moc bál / . Slunce, vítr, čistý vzduch a jsou jako fík a nemusím nijak čarovat. Kryté stanoviště je , zdá se, další blud, koneckonců, normálně jsou včely daleko výš, takže na větším luftu.

RE: Pohľad na včelnicu. - Jaro Stoklasa - 22.07.2013 10:53 AM

Včely a leto.

[Obrázky: DSCN0020.jpg] [Obrázky: DSCN0048.jpg]

RE: Pohľad na včelnicu. - winepunk - 26.07.2013 12:37 AM

Letos v únoru:

[Obrázky: unor.jpg]

Letos v červenci:

[Obrázky: cervenec.jpg]

RE: Pohľad na včelnicu. - schützmeister - 26.07.2013 02:09 PM

(26.07.2013 12:37 AM)winepunk napsal(a):  [Obrázky: cervenec.jpg]

Na obrázku jsem si uvědomil, že při použití Ware na včelnici je střecha blbě otočená - do stran, zkuste to někdy pozorovat za deště. Pokud nejsou úly samostatné, lépe je předo-zadní orientace. U mě boční orientace dělá největší neplechu při tání sněhu.

RE: Pohľad na včelnicu. - winepunk - 26.07.2013 03:39 PM

Dík za tip. Zatím jsem to viděl jen takhle, jiný otočení mě vlastně ani nenapadlo. Uvidím za deště, ale u nás vždycky prší od západu, takže střecha je tam jako náběžná hrana. Co přesně se děje při tání se střechou takhle?

RE: Pohľad na včelnicu. - schützmeister - 26.07.2013 04:51 PM

(26.07.2013 03:39 PM)winepunk napsal(a):  Dík za tip. Co přesně se děje při tání se střechou takhle?
Já to vlastně jinak viděl jen na fotkách z Ruska. Jde o to, že pokud vedle stojí jiný úl, teče voda na něj. V podzimních a zvláště zimních / za tání sněhu / dnech pak dochází k celkem slušnému nasáknutí vodou - v létě to hned oschne, ale v chladných dnech ten úl cucá vodu, někdy jsem míval i vytopený dna.
U nás se tvrdí, že to je bočně skloněný, aby to neteklo na včely. Ale aspoň mě včely za deště nelítaj, takže když to teče před česno, nejde o nic.

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 13.11.2013 08:54 PM

[attachment=249]Zdravím tak konečně je mám doma ,uvidíme na jaře snad to holky přečkají bez potíží

RE: Pohľad na včelnicu. - nusige - 24.04.2014 10:33 PM

odpoludnie trávil som naháňaním roja. pre väčšinu z Vás nič nového. pre mňa nezabudnuteľný zážitok. ma prívlastok Prvý. vďaka Vám užívatelia fóra za príspevky o úspechoch i nezdaroch. pomahajú pri stavbe príbytkov-úľov a nabádajú/nielen mňa/ do budúcna k úctivému spolunažívaniu. dúfam, že čoskoro vyrašíme-jak v príbytkoch, tak i v Srdciach.

za súmraku aj píšťalka akosi veselšie hrala, keď príbytku znela pieseň Žiarislava:
Vyrastá pred Ním Kvetina
zo Samého Neba, zo Samého Neba
Voňavá je a Svietivá
zo Slnka Zrodená, zo Slnka Zrodená

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 25.04.2014 02:16 AM

Ahoj Martine,
první roj je nejkouzelnější začátek života. Včelí tvář nad Tebou září a je Ti milostivá, včelí tvář k Tobě vzhlíží a poskytne Ti mír. Smile

RE: Pohľad na včelnicu. - nusige - 02.07.2014 10:22 AM

Posledny den Lipňa(cerven, jun, kvine lipa) bola pred burkou mi dorucena sprava o roji na ribezli u suseda. Vsetko zariadene bolo tak, ze po zatvoreni letaca na rojnaciku sa spustil vydatny lejak. Ale to uz bol roj(Druhy) v pivnici schovany. Veru bolo mi luto tvory slnka a vetra veznit a tak hned na druhy den do noveho pribytku putovali. Jemny dazd, nevysoka teplota, neskore popoludnie ale aj „welcome drink“ vnutri ula zaposobili na vcelie instinkty. vsetko odohralo sa tak rychlo, ze stihol som odfotit az posledny zhlucik diskutujucich pred ulom. Rozhodli sa dost neskoro opustit rodny ul, zelajme im silu hrejivu.
Susedni pcelari lamentuju, ze znaska mizerna, no mne vidi sa inak. Vedlajsi roj(od Juraja) uz ma tyzden prehodene nadstavky i polnadstavok pridany odspodu. Trubci plod videl som povyhadzovany: akoby potrebovali miesto pre zasoby? Alebo to koli dlhovekym vcelam robia? Kliestika na plode vyhodenom, ani na podlozke nevidel som. Na kazdom plaste matecnik, aj dva. No zatial bez zivota zivaju prazdnotou. Hadam sa im na jar zidu :>
Pokym bolo vsetko upratane, slnko uz za obzorom a cez oblaky zdravila Vecernica. Prvemu, Druhemu i Vsetkym Vasim nech hojnost i potesenie prinosi.
Srdecna vdaka za mile privitanie a rady co som si odniesol zo vcelnic vo Frankfurte ci Lipove. dakujem za podporu kazdemu zo SPV a za krasu myslienok, ktore sirite.

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 06.07.2014 06:34 AM

Keď sa pozriem do mojich úľov na potravinové rezervy včiel, oko fotoaparátu vždy zablúdi aj do záhrady, aby tam objavovalo výsledok práce aj tých mojich včielok. Včely sa nikdy nezastavia, vždy usilovne lietajú, aby aj pre nás pripravili bohato prestretý stôl.

[attachment=619] [attachment=620] [attachment=621] [attachment=622] [attachment=623] [attachment=624]

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 06.07.2014 11:06 PM

(02.07.2014 10:22 AM)nusige napsal(a):  Susedni pcelari lamentuju, ze znaska mizerna, no mne vidi sa inak. Vedlajsi roj(od Juraja) uz ma tyzden prehodene nadstavky i polnadstavok pridany odspodu. Trubci plod videl som povyhadzovany: akoby potrebovali miesto pre zasoby? Alebo to koli dlhovekym vcelam robia? Kliestika na plode vyhodenom, ani na podlozke nevidel som. Na kazdom plaste matecnik, aj dva. No zatial bez zivota zivaju prazdnotou. Hadam sa im na jar zidu :>
Pokym bolo vsetko upratane, slnko uz za obzorom a cez oblaky zdravila Vecernica. Prvemu, Druhemu i Vsetkym Vasim nech hojnost i potesenie prinosi.
Srdecna vdaka za mile privitanie a rady co som si odniesol zo vcelnic vo Frankfurte ci Lipove. dakujem za podporu kazdemu zo SPV a za krasu myslienok, ktore sirite.

[Obrázky: Pravda+a+podvod.png]

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 07.07.2014 09:19 AM

(07.07.2014 01:02 AM)MirekMatucha napsal(a):  Určitě se nemohu účastnit odborných témat, spíše bych mohl přispívat do témat "jak se mně zas něco nepodařilo", Ale když si vzpomenu jak jsem zakoupil své první oddělky, ve starých plesnivých úlech, na podzim, bez účtu, bez papíru o vyšetření, z jiné nadm. výšky,..., tak si myslím, že by každý z nás měl začátečníkům nejprve poradit, předat základní nám známé informace. Určitě i pak každý z nás poradí, kde si ty oddělky sehnat. Jakmile na mapě bude barevný bod s tím, že prodává oddělky, může to za rok klidně být ten pán, co je prodal mně.
A tak si stále myslím, že by se v mapě neměly objevovat žádné komerční odkazy.

Mirečku, veď práve teraz si účastníkom odbornej debaty. Uvediem konkrétny príklad zo Slovenska. Na Slovensku sa začínajúci včelári môžu zapojiť do projektu, ktorý je dielom ústredných výborov včelárskych organizácií. Začínajúci včelári nemusia byť organizovaní v niektorej včelárskej organizácii, môžu však žiadať o finančnú dotáciu pre začínajúcich včelárov so záujmom o ekologické včelárenie za určitých podmienok. Musia absolvovať ročný kurz pre začínajúcich včelárov v škole, ktorý je financovaný z tohto projektu. Samozrejme, že tam prednášajú funkcionári ústredných výborov. Po absolvovaní ročného štúdia si začínajúci včelár môže kúpiť dotované úle, ale iba od výrobcu, ktorý je tiež prepojený s ústredným výborom. Dotované odložence a matky do nových úľov si môže kúpiť iba od veľkého chovateľa včiel, určeného ústredným výborom, a ten je zároveň tiež jeho funkcionárom. Pritom gro včelárskej obce tvoria drobní včelári s piatimi alebo desiatimi rodinami. Podobné komerčné prepojenie je aj na predajcov ostatných včelárskych pomôcok a zariadení. Takto sa dá pokračovať ďalej, pričom začínajúci včelár ani netuší, že ten komerčný kruh je zložený z funkcionárov včelárskych organizácií. Keď sa ohlási finančná kontrola, tak funkcionár celú noc zváža včelstvá od kamarátov z celého kraja, aby mu sedel počet s výkazom na dotácie. Radový včelár dostane z dotácií EÚ a SR 3,-€ a ostatné peniaze si medzi sebov v tom komerčnom kruhu prerozdelia preferovaní jednotlivci. Celý projekt je logicky a dôveryhodne postavený, no keby boli dotácie poctivo rozdelené medzi členov včelárskej obce, (a len od vlády SR je ich 26 miliónov €), tak pri pohľade na naše včelnice by sme konštatovali len samé pozitívne skúsenosti.

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 07.07.2014 09:03 PM

Ja nie som členom žiadnej včelárskej organizácie. Po upozornení priateľom včelárom, upresňujem sumu dotácií na včelstvo:

Na 1 včelstvo, po odrátaní poplatkov za členstvo, včelár dostal:
v roku 2009....5,57 €
2010 ...2,46 €
2011 ...1,20 €
2012... 0,97 €
2013 ...0.94 €
Pritom Zväz včelárov zobral včelárovi z dotácie na včelstvo vlani 0,75 € a Spolok včelárov 0,50 €. Tak sa stalo, že už 2 roky včelár dostane menej ako si zoberie zväz a spolok, preto včelári stále nahlasujú čoraz menej včelstiev, aby nekŕmili úradníkov.

RE: Pohľad na včelnicu. - Martin Smutný - 07.07.2014 09:23 PM

(07.07.2014 09:03 PM)MilanBencúr napsal(a):  Tak sa stalo, že už 2 roky včelár dostane menej ako si zoberie zväz a spolok, preto včelári stále nahlasujú čoraz menej včelstiev, aby nekŕmili úradníkov.

Jo jo, velké peníze jsou už fuč a tak teď můžeme sledovat útoky na peníze menší, přesto však velmi zajímavé (a v nejrůznějších oblastech lidského počínání). A okolo včel ještě jsou !
Takže Vy všichni blázni, co nemáte rádi dotace a nejraději děláte něco smysluplného zadarmo, mám z Vás radost.....
Martin

RE: Pohľad na včelnicu. - tondabh - 07.07.2014 11:57 PM

(07.07.2014 09:23 PM)Martin Smutný napsal(a):  Takže Vy všichni blázni, co nemáte rádi dotace a nejraději děláte něco smysluplného zadarmo, mám z Vás radost.....
Martin

Jo jo Martine, moje řeč, jsem rád že jsem Tě poznal jakož i další souputníky v ŠPV...Mějte se všichni krásně vesele, Tonda.

RE: Pohľad na včelnicu. - renttip - 08.07.2014 12:15 AM

Víš Martine_ já jsem si nikdy dotaci na včelaře nikdy nevzal, protože včelařství je pro mě srdeční záležitost a nepotřebuj u žádné milodary od státu. Pro to včely nedělám. Mě u srdce zahřeje, když jsou včely v pohodě a nepotřebují mojí pomoc, natož dotaciRolleyes

RE: Pohľad na včelnicu. - Katka - 08.07.2014 01:00 PM

(07.07.2014 09:19 AM)MilanBencúr napsal(a):  Po absolvovaní ročného štúdia si začínajúci včelár môže kúpiť dotované úle, ale iba od výrobcu, ktorý je tiež prepojený s ústredným výborom.
dotknem sa len tohoto, keďže blízky kamarát videl tie úle od "prepojeného výrobcu", výrobcu so štempľom kvality - a otočil sa a šiel inde.

dotácie sú mimoriadne zneužiteľná vec, momentálne pracovne riešime iné dotovanie, ktoré sa týka aj včelstiev; ide o dotovanie spaľovania biomasy veľkými elektrárňami - včelstvám sa pred nosom pália medonosné kríky, aleje, brehové porasty atď, ale to skôr v inom fóre

K.

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 15.07.2014 02:55 PM

Zdravím tak jsem osadil další Warrečko, smetencem tak uvidíme jak si holky postaví nové dílo . Snůška u nás nic moc . Přikrmuji roztokem cukru vrchem ,ozvěčila se mi plastová 2 litrová krmítka mám je i na japoncích a super .

RE: Pohľad na včelnicu. - nusige - 16.07.2014 09:07 AM

(15.07.2014 02:55 PM)Miroslav Mareš napsal(a):  ..uvidíme jak si holky postaví nové dílo . Snůška u nás nic moc...
Miroslav, i ostatni;
vsimol som si, ze vcely vystavaju horny warre nadstavok pomerne rychlo, podla pocasia 7-10 dni. ale do spodneho sa im akosi nechce. budes im sirup cukrovy podavat az kym budu oba nadstavky vystavane? alebo ked horny nadstavok vystavaju, tak so spodnym vymenit treba?
u nas hned pri uli maju lany dateliny, kde vidno ich tancovat. okrem nej prave kvitne slnecnica co hospodari zasiali, takze o znasku nudze nieto. pekne veselo, cez den hojnost slnka, k veceru zahradu poleje burka :>

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 16.07.2014 01:22 PM

Keď horný nadstavok vystavajú, tak so spodným treba vymeniť a podávať sirup ďalej.

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 16.07.2014 01:49 PM

Takže když postaví nástavek tak nový dát nahoru a né dolu ? Já myslel že dolu .

RE: Pohľad na včelnicu. - nusige - 16.07.2014 04:10 PM

(16.07.2014 01:49 PM)Miroslav Mareš napsal(a):  Takže když postaví nástavek tak nový dát nahoru a né dolu ? Já myslel že dolu .
tak myslel som aj ja, ze prirodzdene si vcely stavaju hniezdo smerom dolu. hold, trva im to nejaky cas, s pohladom do kalendara-predsa je uz po slnovrate. ak prehodime nadstavky, tak vcely budu mat nad sebou prazdnotu, ktoru ochotnejsie vyplnia. najme ak nad nou bude sirup. ucme sa na svojich chybach ale pocuvajme rady skusenejsich. dobre to dopadne :>
(16.07.2014 01:22 PM)MilanBencúr napsal(a):  Keď horný nadstavok vystavajú, tak so spodným treba vymeniť a podávať sirup ďalej.
pre pripad narazovej znasky/datelina+slnecnica u mna/, alebo (pod)priemernej znasky/u Miroslava/ je ziaduci aj rebrik do prostriedku z krajnych plastov prosim? sirup 1l kazde 3dni? ako dlho vydrzi sirup v krmitkach pri terajsich teplotach(cca 30ºC) prosim? radsej mensie davky castejsie, alebo jednorazovo na viacej dni? srdecna vdaka.

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 16.07.2014 05:55 PM

Moja skúsenosť je taká, že roj vždy osadím do dvoch nadstavkov, a keď vystavajú top debničku, tak ich prehodím, pretože, ak som tak neurobil, potom mi v spodnom nadstavku postavili dielo krížom krážom. Ten rebrík na pozícii 3 a 6 je vhodné vždy urobiť. Nemajú možnosť kľučkovať. Ja používam 4-litrové fľaše s presakovacími viečkami a s malým počtom dierok. Vyberú to asi za 3 dni. Je tá nárazová znáška 2 kg denne a viac? Ak áno, myslím, že v takom prípade sirup netreba.

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 16.07.2014 06:00 PM

Ahoj Martine, lepší jsou menší dávky častěji. 1liter každé 3 dny vpohodě spracujou.

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 16.07.2014 09:10 PM

Keď sú 7-kilové denné znášky z agáta, 4-kilové z medovice alebo 3-kilové z maliny, tiež ich v pohode a bez problémov spracujú. Predpokladám, že tu je reč o stavbe diela rojom alebo zmetencom a nie o podnecovaní, či kŕmení včelstiev.
Podávať včelstvám 1 liter sirupu denne alebo každé tri dni, je z polovice podnecovanie a z polovice kŕmenie včelstiev. Pred rokmi som to praktizoval aj ja po jánskom medobraní a počas júla a augusta som malými dávkami zakrmoval včelstvá na zimu. Tak nás vtedy učili. To je stará technológia, ktorá včelám dnes nepomáha v kontrole počtu roztočov vo včelstve, ale škodí. Včelstvo je každú sezónu v období letného slnovratu zásobené medom na zimu. Keď ten med včelám odoberiem, tak to je pre včelí superorganizmus obrovský šok. Aby som tento šok zmiernil, musím okamžite včelstvu dodať zásoby. Vo veľkých porciách. Nech ich ešte spracujú staré včely. Mladé včely treba šetriť, aby odchovali dostatok dlhovekých zimných včiel. Atď., atď. ...
Myslím, že niekde na strane 15 je podrobné vysvetlenie o futrovaní včelstiev malými dávkami sirupu 1:1 a veľkými dávkami sirupu 3:2 http://issuu.com/milanbencur/docs/rot_cia_pod_a_nemcov .

RE: Pohľad na včelnicu. - Milan Bencúr † - 17.07.2014 02:42 AM

Môj sused má 90 rokov. Včelstvá zakŕmi každý rok až v prvej dekáde septembra. Presakovacie viečka nepozná. Používa 4-litrové fľaše, položené na tanieriku a podložené zápalkou. Včely tú fľašu vyberú od večera do rána. Nikdy nemal problém so zásobami, nikdy mu v plástoch nekvasili. Včely má vždy na jar zdravé a včelstvá silné.

RE: Pohľad na včelnicu. - nusige - 17.07.2014 11:30 AM

ano, pri osadeni roja do dvoch nadstavkov pouzil som "welcome drink". Pocestnych nakrmit, ucili nas. najma ked su podchladeni a vyhladovani. priroda je opet slnkom v krasnom kvete odeta, dava im viac ako by som im do krmidla vlial. kebyze tej lasky navokol nebolo, mozno by ma krmenie(ci podnecovanie) pokusalo. tak ako aj Miroslava. vdaka srdecna za predchadzajuce odpovede, budem pametat a hadam i ostatni citatelia.

Viem co citis, ved citim to tiez :>

RE: Pohľad na včelnicu. - schützmeister - 17.07.2014 01:35 PM

(17.07.2014 02:42 AM)MilanBencúr napsal(a):  Včelstvá zakŕmi každý rok až v prvej dekáde septembra. Presakovacie viečka nepozná. Používa 4-litrové fľaše, položené na tanieriku a podložené zápalkou. Včely tú fľašu vyberú od večera do rána. Nikdy nemal problém so zásobami, nikdy mu v plástoch nekvasili. Včely má vždy na jar zdravé a včelstvá silné.
To ale bude tím datumem. A nejspíš taky starými, zateplenými úly, se stylem krmení jako takovým, to asi moc společného nemá.

RE: Pohľad na včelnicu. - MajaSk - 19.09.2014 01:12 PM

zdravím vás

zrejme to sem nepatrí no neviem nájsť rubriku kam by som to priložila
dnes bol nádherný deň a tak som si urobila výlet na miesto, na ktorom by som rada na jar začala
prikladám foto lúčky 410 m.n.m., po ľavej strane tečie bystrinka, od Volovca ju chráni dosť vysoký kopec a pár kilákov,
po pravej strane je kopec kríkov, ktoré budú tieniť. Okolie je listnaté lesy s ihličnatými 70%/30%, veľa malín, vrbu neviem a liesok je tu neúrekom.
Dolina je studená a vlhkejšia, a v sparnom lete je tam veľmi príjemne.
[attachment=699][attachment=700][attachment=701]

Mám vytypovanú aj druhú lokalitu, len tá je priamo napojená na dolinu vedúcu ku Volovcu, a odtiaľ stále ťahá hnusný studený vietor a zima. Aspoň priložím pár obrázkov, ako to u nás na Gemeri vyzerá[attachment=702]

RE: Pohľad na včelnicu. - Aleš Molčík - 19.09.2014 06:17 PM

Doporučuji na jaře jak začne tát sníh jít se na to stanoviště podívat, nejlepší místo je to, které je první bez sněhu.

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Macek - 19.09.2014 09:32 PM

Naozaj pekné miesto. Medveďov sa neobávaš takto v lesíku?

RE: Pohľad na včelnicu. - MajaSk - 21.09.2014 03:41 PM

(19.09.2014 06:17 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Doporučuji na jaře jak začne tát sníh jít se na to stanoviště podívat, nejlepší místo je to, které je první bez sněhu.

pôjdem sa pozrieť, ďakujem za upozornenie

a medvedi?
je to pár metrov za dedinou, dole v doline, ak sú, tak sú hore v doline, nie nebojím
v lokalite nad lúčkou sú ešte Sanatórium, a pár firmy smerom hore dolinou

RE: Pohľad na včelnicu. - Leoš Dvorský - 21.09.2014 05:27 PM

[/quote]

pôjdem sa pozrieť, ďakujem za upozornenie

a medvedi?
je to pár metrov za dedinou, dole v doline, ak sú, tak sú hore v doline, nie nebojím
v lokalite nad lúčkou sú ešte Sanatórium, a pár firmy smerom hore dolinou
[/quote]

Jó, jó medvědi, to jsou prevíti. Je třeba na ně dávat pozor. U nás žili ještě v 70-tých létech min. století a dělali na včelách škody. V hlavě mám jeden případ, kdy měl jeden včelař poblíž vojenského prostouru tramvaj a v ní včely, takovou malou zašívárničku před manželkou. Jednou tam přišel, jídlo snězeno i z konzerv, medovina vypita, nějaký plást s medem chyběl, pár exrementů, no prostě bordel, rozbitá oknka ve střeše. Tehdy se takové škody likvidovaly ze SF ČSV tak, že to ověřil na místě pověřený expert, odhadce, napsal protokol, poslal na svaz právníkovi, ten to zkontroloval, zadministroval, dal komisi pro SF a ta rozhodla o výplatě (dnes je to z nějakého záhadného důvodu opačně). Surprised
Náš expert ( tím byl náš známý vtipálek J.Kalivoda ze Lhotek) tam napsal, že včelín byl vyloupen medvědy. MUDr. Kára mu pak volal, co to napsal za blbosti, že medvědi u nás byli vyhubeni někdy před 100 lety. Kalivoda mu tehdy odpověděl, že si pan doktor může do protokolu napsat, že to byli vojáci, protože tam zbyla lodička s hvězdičkou. On ale že myslí, že to byli medvědi, protože i ta lodička s hvězdičkou byla nějaká umamlaná.Smile Pan dr. Kára se zasmál a řekl, ano byli to medvědi. :- DOd té doby pokaždé čekám, že nějakého v lese potkám. Jen doufám, že místo hvězdičky nebude mít na čepici trouzubec. Huh

RE: Pohľad na včelnicu. - MajaSk - 21.09.2014 08:24 PM

pracujem v štátnej správe na odbore pozemkovom a lesnom, a mám prehľad v ktorých lokalitách sa v pravidelných intervaloch medveď hnedý vyskytuje za posledných 20 rokov. Skôr vandali majú prevahu nad medveďom, a sú to skôr biely spolu (predčasná alebo oneskorená puberta) občania a nie čierny, akoby si mnohí mysleli. Naši neprispôsobiví spoluobčania sa zvierat boja, o to sa treba starať. Ale je to len môj názor a postreh, inde to môže byť inak

RE: Pohľad na včelnicu. - liptaka - 22.09.2014 04:19 PM

No u nás sú to skôr momentálne diviaky ktoré robia najväčšiu šarapatu(na mojom druhom stanovišti v lese teraz robím ohradu okolo včiel aby mi to tam diviačiky nepodryli a neprevrátili) ale medvedíkov tu máme požehnane,posielam foto stopy sú asi 1km od nášho domu

RE: Pohľad na včelnicu. - MajaSk - 26.09.2014 07:28 PM

(22.09.2014 04:19 PM)liptaka napsal(a):  No u nás sú to skôr momentálne diviaky ktoré robia najväčšiu šarapatu(na mojom druhom stanovišti v lese teraz robím ohradu okolo včiel aby mi to tam diviačiky nepodryli a neprevrátili) ale medvedíkov tu máme požehnane,posielam foto stopy sú asi 1km od nášho domu
to aby ste sa doma báli, hlavne malú nepúšťať samú

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 06.10.2014 09:07 PM

Zdravím , tak jsem se konečně odhodlal a začínám stavět včelín na novém stanovišti . Doufám že to do jara stihnu dodělat abych tam mohl přestěhovat letošní oddělky .

RE: Pohľad na včelnicu. - terez.c - 16.11.2014 10:04 PM

Deboro, tady jsou moje úly. Všiměte si na třetí fotce úlu vpravo, má originální nožičky Big Grin .

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 17.11.2014 12:08 AM

Zdravím trochu jsem máknul a je skoro hotovo ,počasí zatím přálo tak uvidíme.

RE: Pohľad na včelnicu. - tondabh - 17.11.2014 12:16 AM

(17.11.2014 12:08 AM)Miroslav Mareš napsal(a):  Zdravím trochu jsem máknul a je skoro hotovo ,počasí zatím přálo tak uvidíme.

Haribol Mirdo, moc pěkná tvorba pro včeličky a jen tak z hecu, trámky jsou na čepy nebo natvrdo...

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 17.11.2014 07:26 PM

Eo wahi pana la Terezko,

děkuji za náhled na Tvou sluneční bránu a zadržuji dech nad věcí tak krásnou, poklesu do hloubky pojetí rozvíjející se duše.

Guru dev namo

P.S. úl na kuřích nožičkách jsem opravdu ještě nevidela Heart

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 18.11.2014 01:02 AM

Haribol Mirdo, moc pěkná tvorba pro včeličky a jen tak z hecu, trámky jsou na čepy nebo natvrdo...
[/quote]

Zdravím hlavní konstrukce je plátovaná a vzpěry 45° jsou na tupo přibité jinak zbytek je z palet a drží to dost dobře pohromadě .

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 30.03.2015 12:23 PM

tak jsme si minulí týden odskočily natankovat novou sílu do hor. Včeličky (Apis mellifica) si v údolí na 1500 metrech ještě spokojeně pochrupujou.

[Obrázky: DSC_2347.jpg][Obrázky: DSC_2348.jpg][Obrázky: DSC_2349.jpg][Obrázky: DSC_2350.jpg]
[Obrázky: DSC_0040.jpg]

RE: Pohľad na včelnicu. - Jiří Marx - 30.03.2015 01:11 PM

Kudy asi tak lezou ven ?? Big Grin

RE: Pohľad na včelnicu. - tondabh - 30.03.2015 01:37 PM

(30.03.2015 01:11 PM)jirka.marx napsal(a):  Kudy asi tak lezou ven ?? Big Grin
Ven můžou jen ty na čtvrtém obrázku ostatní maj zaracha a nepřemýšlej PROČ...Huh

RE: Pohľad na včelnicu. - Jan Brunclík - 30.03.2015 09:41 PM

Ahoj všichni tak něco trochu z jiného soudku, létají mi čmeláci po zahradě a hledají bydlení, tak jsem se rozhodl jim nabídnout takový malý bydleníčko ... kdo ví třeba zabloudí Wink Stejně se zabydlí zase v kůlně tam jsou každý rok ani tam moc nesmím uklízet a musím jim nechat přirozený nepořádek Big Grin
Jednoho se nám podařilo chytit a dát do úlku, ale pak jsem mu daroval svobodu a nechám to prostě na něm jestli se vrátí či dá přednost kůlně. Wink
[Obrázky: dm-13142774040910.png]
[Obrázky: dm-1142774041213.png]
[Obrázky: dm-214277404070.png]

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 06.04.2015 02:29 PM

Zdravím tak jsem šel zkontrolovat na pozemek loňské stromky a keře jak dopadly po zimně a zjistil jsem že jsou v poho ale včelín otočen po úterní vichřici ,ještě že tam nejsou včely. Tak zase je co dělat.

RE: Pohľad na včelnicu. - tondabh - 06.04.2015 02:45 PM

(06.04.2015 02:29 PM)Miroslav Mareš napsal(a):  Zdravím tak jsem šel zkontrolovat na pozemek loňské stromky a keře jak dopadly po zimně a zjistil jsem že jsou v poho ale včelín otočen po úterní vichřici ,ještě že tam nejsou včely. Tak zase je co dělat.
Haribol Mirdo, co se pokazilo napravit se dá a v tomto případě všechno špatné pro něco dobré, byl jsi přírodou upozorněn na ukotvení stavby, ještě před tím než jsi včelín osadil včeličkama, zde je příklad jak je příroda silná a zárověň "moudrá", měj se krásně stavebně Tonda.

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 06.04.2015 10:33 PM

(06.04.2015 02:29 PM)Miroslav Mareš napsal(a):  Zdravím tak jsem šel zkontrolovat na pozemek loňské stromky a keře jak dopadly po zimně a zjistil jsem že jsou v poho ale včelín otočen po úterní vichřici

to funění, to tlačení, jak to Lád'a odborně nazval "very important magic" Wink

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Mareš - 11.04.2015 10:27 PM

Zdravím tak už je vše jak má být stačil Farm Jack a včelín stojí odneslo to jen sklo ve dveřích .

RE: Pohľad na včelnicu. - MajaSk - 25.06.2015 11:20 PM

pohľad na tú moju

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 09.07.2015 08:35 PM

na počátku je jen boží vzpomínka...

[Obrázky: DSC_2678.jpg][Obrázky: DSC_2694.jpg][Obrázky: DSC_2707.jpg][Obrázky: DSC_2809.jpg]

RE: Pohľad na včelnicu. - tondabh - 09.07.2015 09:31 PM

(09.07.2015 08:35 PM)Debora napsal(a):  na počátku je jen boží vzpomínka...

[Obrázky: DSC_2678.jpg][Obrázky: DSC_2694.jpg][Obrázky: DSC_2707.jpg][Obrázky: DSC_2809.jpg]

Už slyším, jak to tam Božsky bzučíííííííííííí...

RE: Pohľad na včelnicu. - terez.c - 09.07.2015 09:45 PM

Deboro, už hotovo? Nádhera, jste šikovné Heart
A ta sbírka úlu je boží Big Grin

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 09.07.2015 11:27 PM

královny Sun (vlevo) a Luna (vpravo), už bydlí v košnicích. Sun jsme přivezli z frankfurtského letiště, už měla nakladeno v plástech pod širým nebem.
To byl ten týden "may the long time sun shine upon you", kdy se rtut' teploměru zarazila na padesátce a neměla se kam dále šířit. Včelkám se nechtělo do rojáčku a nám se nechtělo do mobilního skleníku, ale nakonec jsme všichni spokojeně šuměly.
[Obrázky: DSC_2769.jpg]

RE: Pohľad na včelnicu. - Debora - 10.07.2015 11:12 AM

Od místních včeliček dlužíme vyřídit mnoho srdečných díků Tondovi, který svou duší realizaci projektu nejen podpořil, ale zároveň obstaral celou fůru dřeva. SmileSmile
Mnoho prozářených díků Vilémovčatům a všem přítomným, za duševní a fyzické pohoštění. HeartHeart

RE: Pohľad na včelnicu. - Miroslav Matucha - 12.10.2016 01:22 PM

Trochu u nás foukalo. Asi to budu muset řešit. M.M.
[Obrázky: Obraz1063.jpg]