![]() |
Chutné vegetariánske recepty - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse) +--- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse--39) +--- Téma: Chutné vegetariánske recepty (/tema-Chutne-vegetarianske-recepty) Všechny stránky |
Chutné vegetariánske recepty - Milan Urík - 05.01.2014 10:01 PM Na přání Tondu zkládám nové téma, prosím držte se jeho zadání. Dobrou chuť. RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 05.01.2014 11:17 PM Haribol přátelé lahodných pokrmů vytvořených tak že není zapotřebí aby tekla životadárná tekutina krev. Děkuji také Milanovi Uríkovi za příjemnou spolupráci. Přetáhnu sem podařené recepty z prvního pokusu a jako první dávám příspěvek který napsal Leoš Dvorský. "Mně v každém případě při vegetariánské stravě přestávají bolet klouby. Moje z nejoblíbenějších jídel je. Uvařit brambory rohlíčky ve slupce, česnek nastrouhat a smíchat v olivovém oleji a to pak rozmíchat do brambor, můžu se jich už..t a navíc to zvládnu i sám. LD" ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Další recept je od Lucínka: Uvařím špagety, ve smetaně na vaření (12%) rozpustím sýr (co dům dá - nivu, eidam, hermelín ... ), lehce orestuju na nudličky nakrájený pórek, nasypu ho do té sýrové omáčky a po krátkém povaření nakydám na ty špagety. Trvá to pár minut a je to jedlé. ------------------------------------------------------------------------------------------------- Petr Mirovský Děláme variaci na ty brambory, zvláště, když nějaké zbudou od oběda - prohřát na pánvi s olivovým olejem a utřeným česnekem. Bez mačkání. Jsou pak lehce osmažené a obalené olejem a tím výtečným česnekem. Když čtu o těch těstovinách: Na pánev olivový olej, do něj nalámat 2-3 malé sušené chilli papričky, nebo podle chuti mletých, prohřát a ke konci, když už jsou špagety al dente, přidat na plátky nakrájený česnek. Špagety pak po scezení smíchat na té pánvi. Je to jednoduché a rychlé, ale chuťově senzační. Posypat samozřejmě parmezánem (Parmigiano-Reggiano). Dají se udělat variace, že se na tu pánev přidají sušená rajčata naložená v oleji a nakrájená. Nebo do finálního míchání špaget s olejem přidat čerstvou nakrájenou bazalku. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Tonda Vilémovské zelníky Suroviny: 500g křimické kyselé zelí, či jiné které máte vyzkoušené 200 g hladké mouky 4 vrchovaté čajové lžičky (čl) škrobu 2 vrchovaté čl soli 1 čl mletého kmínu špetku čili 200 ml vody olej na smažení Postup: V míse smícháme suché suroviny mimo škrobu, ten rozmícháme s vodou a přilijeme do mísy. Vše důkladně promícháme. V pánvi rozpálíme 6,5 mm oleje. Lžící odebíráme směs a na pánvi z ní tvarujeme placičky tl. asi 8 mm, smažíme na středním plameni do zlatova z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší nebo jako přílohu k polévce. --------------------------------------------------------------------------------------------- Medové kuličky Suroviny: 1600g sušeného mléka 1000g semínek sezamu 500g arašídy mleté 500g arašídy celé 1400g medu 2 x vanilkový cukr trocha vody Postup: Sypké směsi smícháme a přidáme med, který lehce zapracujeme do těsta, nemačkáme velkou silou jinak z těsta uděláme blemcu. Těsto je správné konzistence, když ho v ruce zmáčkneme a drží tvar, nerozpadá se. Pokud se rozpadá přidáme trochu vody, ale pozor opatrně, stačí vždy trocha a když tuto vodu vmícháme do těsta opět vyzkoušíme zmačknutím zda už drží tvar a jdou z něho koulet kuličky, pokud ne opatrně přilijeme trošku vody a postup opakujeme. Když máme kuličky nakoulené, s láskou obětujeme našemu Pánu a necháme v teplém a dobře větraném pokoji, jinak nám na povrchu díky medu navlhají. ------------------------------------------------------------------------------------------------- Segedín vegetariánský Suroviny: 160g soja kostky 1 čl mletého koriandru 6 pl sojové omáčky ½ velké cukety nahrubo nastrouhaná ¾ sáčku kyselého zelí (1/2 kilového) nakrájený pórek na kolečka 2 čl černá hořčice 2 čl vrchovaté majoránky 1 čl kmín celý (půl český, půl indický) 1 čl koriandru mletého (1 čl asafoetida) 1 litr rajské šťávy 4 pl vrchovaté cukru 5 čl soli 3,5 litu vody 2 dcl smetany mouka +olej na jíšku Postup: Dáme vařit sóju do 1,7 l vody, 3 čl soli a 6 pl sojové omáčky, 25 min povaříme a necháme odstát. Na oleji necháme vyprskat 2 čl hořčice černé a smažíme do zlatova půl pokrájený pórek, přidáme kmín 1 čl, smažíme 30 sekund a přidáme koriandr mletý 1 čl, (asafoetida 1 čl), špetka čili, dáme cuketu, rajskou šťávu, vodu, povaříme 10 min, přidáme cukr 4 pl, sůl 2 čl, a 2 čl. vrchovaté majoránky, přidáme ¾ sáčku kyselého zelí, sóju i s nálevem, smetanu, přidáme na zahuštění jíšku či mouku a povaříme 5 min. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Kynuté knedlíky vařené na páře (bezvaječné) Suroviny: 1 kg hladké mouky 1 kg polohrubé mouky 2x sušené droždí 2pl cukru 3 čl soli voda Postup: Ve velké míse smícháme suché směsi a nalijeme teplou vodu podle potřeby, aby vzniklo pěkně vymazlené těsto, jež se nelepí k míse. Necháme v přikryté míse kynout v místnosti při pokojové teplotě 40 min nebo v troubě na 50 stupňů 20 min. Po uplynutí času kynutí si pomoučíme vál a nakynuté těsto v míse rozdělíme na 4 části. Pomoučíme si ruce a ze dvou částí těsta vytvarujeme šišky, jež umístíme na pomoučený vál a přikryjeme je utěrkou – probíhá druhé kynutí (max. 20 min.) Připravíme si velký hrnec s minimálně 2,5 litrů vroucí vody (abychom ji náhodou nevyvařili). Do hrnce postavíme nerezovou mřížku na nožičkách, přes celý hrnec nyní rozprostřeme velkou plenu. Jakmile máme šišky nakynuté, umístíme je na plenu a zaklopíme hrnec poklicí nebo mísou (voda musí být ve varu), plenu přehneme přes poklici (mísu). V páře vaříme 20 min. Na pomoučený vál si dáme kynout další dvě šišky a celý proces zopakujeme .Po uvaření propícháme vidličkou a potřeme olejem. --------------------------------------------------------------------------------------------- Luštěninová pomazánka Suroviny: 500 g čočky 2 čl soli při vaření +1 čl soli na dochucení ¼ čl koriandr mletý 2 čl paprika mletá ½ pórku Postup: Čočku namočíme přes noc a v té samé vodě vaříme 30 minut s 2 čl soli. Po uvaření odebereme přebytečnou vodu a čočku rozmixujeme. Přidáme koření, jemně pokrájený pórek a 1 čl soli, vše dobře promícháme a dáme do lednice proležet. Podáváme s rohlíkem, chlebem či s topinkou. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Vilémovské halušky Suroviny (Halušky): 2 kg oloupaných brambor – z toho: ½ jemně nastrouhat na kaši ½ povařit,scedit rozmačkat či rozmixovat na kaši ¼ čl pepře ¼ čl mletý kmín 2 čl soli 400 g polohrubé mouky 400 g hladké mouky Postup (Halušky): Vše smícháme a přes cedník na halušky (otvory o průměru 10 mm) protlačíme do horké osolené vody a vaříme 5 minut. Suroviny (Zelí): 2 kg hlávkového zelí nakrájený pórek 1 čl kmínu 2 čl soli 2 dcl oleje Postup (Zelí): Zelí nakrájíme a dusíme s přísadami 30 minut. Je třeba často míchat! Suroviny (Kyselé zelí): 1 kg zelí kyselého křimického 4 čl soli 7 pl cukru 1 čl kmín celý 100 ml oleje Na zahuštění – 400ml studené vody + 2 pl hladké mouky – rozmíchat 500 ml vroucí vody Postup (Kyselé zelí): V hrnci na oleji chvíli restujeme kmín celý a do hrnce přidáme kyselé zelí + sůl + cukr + vroucí vodu a dusíme 15 minut. Vlejeme rozmíchanou mouku s vodou a vaříme ještě 2 minuty, často míchat. Finální postup: Smícháme obě zelí dohromady a přimícháme halušky. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Vilémovský Medovník. Ingredience: 8 dcl mléka, 600 g krupicového cukru, 2x heru , 6 pl vrch medu, 2 čl sody, 800 g hladké mouky. Na krém: 2 l mléka, 2pl karobu, 4 vanilkové pudinky, 300 g másla,200 g cukr moučka. Postup: Připravte vodní lázeň a do misky či hrnce dejte heru a nechte roztát. Potom přidejte mléko, med, cukr, sodu a mouku, směs míchejte do hladka asi 10 minut až těsto bude nazlátlé. Na plech dejte pečící papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu, podle toho podle jaká velikosti budete pláty vykrajovat. Do kruhu pak stěrkou rozetřete v tenké vrstvě těsto, aby asi o centimetr přesahovalo kružnici. Placku pečte dozlatova asi 10 minut na 200 stupňů. Po upečení přiložte na placky formu a nožem ořízněte přesahující okraje. Vyrobte krém a posypku - uvařte pudinky s karobem a po vychladnutí do hmoty vmíchejte máslo. Nakonec nastrouhejte vlašské ořechy na posypku. Sestavte dort. Rozetřete krém na první plát. Přiklopte další placku,a opět namažte krém a takto až dojdou pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem posypte posypkou a můžete ozdobit mandlemi. Nechat uležet do druhého dne v chladu. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Vilémovský Alsasan Suroviny (Těsto): 1 kg polohrubé mouky 1 sáček droždí 1 dcl slunečnicového oleje 400 ml studené vody(možno přidat dle potřeby) 2 čl soli 2 čl cukru Postup (Těsto): Do mísy dáme suché ingredience a dobře promícháme, poté přidáme olej a opět promícháme, nakonec přidáme vodu a vypracujeme tuhé nelepivé těsto. Těsto dáme do lednice odpočinout cca 2 hoďky, vydrží i 2 dny. Suroviny (Potěr na koláč): 4x kysaná smetana, nebo stejné množství odkapaného jogurtu (je pikantnější) 2 ks pórku 8 stroužků česneku 4 čl soli 1 velká červená paprika 2 sáčky oliv trochu oleje na smažení Postup (Potěr na koláč): Smícháme kyselou smetanu s rozetřeným česnekem a solí. Papriku nakrájíme na tenké proužky. Pórek osmažíme na oleji. Finální postup: Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme na tenko dle formy(plech či forma na pizzu), a položíme na formu. Potřeme těsto připraveným potěrem. Ozdobíme smaženým pórkem, paprikou a olivami. Pečeme v troubě 230 °C 15-20 minut. Závěrem bych chtěl upozornit na to, že si každý může upravit recepty dle své chuti a podle surovin "co dům dá", a poté vznikají jedny z nejlepších pochoutek, mějte se všichni krásně předvánočně Tonda. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Langoše - 2 kg hladké mouky - ½ kg celozrnné mouky - 2 x droždí instantní - 5 čl soli - 2 pl cukru - voda podle potřeby Zaděláme těsto které necháme 30 minut odpočinout, poté na naolejováném vále vyválíme placičky tloušťky kolem 6 mm, necháme chvilku odpočinout a sázíme do rozpáleného oleje. Smažíme do zlatova z obou stran necháme odkapat a nazdobíme buď na sladko nějakou domácí marmeládou nebo na slano kdy potřeme česnekem, posypeme sýrem a pokapeme kečupem. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapékané sabjí. Omyjeme 2 Kg brambor necháme ve slupce a nakrájíme na čtvrtky,když jsou velké tak na šestinky. Do velkého pekáče dáme 8 plátků másla asi půl cm silné a nasypeme brambory které osolíme 2 čl soli(čl = čajová lžička).Dáme péct do naplno rozpálené trouby na 45 minut,a mezitím si nakrájíme na přiměřené kousky zvlášť květák, brokolici a na plátky asi 8 středních rajčat. Po 45 min přidáme vrstvu květáku okořeníme dle chuti (kmín mletý, indický(římský)kmín mletý, pepř,oregano apod.) a posolíme půl čl soli a poklademe 4 plátky másla, dáme péct na dalších 10 minut, poté přidáme další vrstvu z brokolice a zase pokořeníme a posolíme půl čl soli a dáme péct na dalších 10 minut, poté přidáme vrstvu rajčat které posolíme 1 čl soli poklademe plátky sýra a dáme péct na dalších deset minut. Jako příloha je vhodná rýže či pohanka. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Haribol přátelé, posílám receptík na tataráček, ale předem upozorňuji, je to vše o dobře vyvinutých chuťových buňkách jednotlivce, v tomto případě kuchaře. Tatarák. Takže na 1Kg oloupaných ve slupce uvařených brambor, které najemno rozmačkáme vidličkou či nastrouháme, dáme 1Ks velký najemno nakrájený pórek(2Ks slabších), 1 PL Worčestrové omáčky, 2 Pl Sojové omáčky, 2Ks Kečup jemný(sladký), 1Ks Kečup ostrý(kečupy musí být vynikající chuti), 4 ČL Soli, 2 Pl Hořčice. Vše důkladně v míse promícháme a necháme chvilku proležet. No a teď přijde to nejdůležitější, OCHUTNÁME a po chuťové analýze přidáváme co je třeba ke zlepšení chuti až k dokonalosti, vždy dobře promícháme a po chvilce ochutnáme a přidáme to co považujeme za vhodné, podáváme na očesnekovaných topinkách, nebo na kolečka nakrájeném rohlíku jako chuťovky(to pro ty, kteří mají problém s kousáním topinek), možno namazat i na chlebe k svačině či přidat k rýži. Výhoda tohoto tataráčku je, že vydrží klidně i týden ve sklenici v ledničce a to v nezměněné kvalitě, dobrou chuť přeje Tonda. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Debora skotské klobásky alá Shortie 1 cibulku 2 lžíce rostlinného oleje, nebo 2 plátky másla 250 g na plátky nakrájených hub 400 g přes noc namočené sušené cizrny, ale může být i z dózy, jen bacha, vnitřní obal dózy obsahuje změkčovadla 1/2 lžíce kari (pasta) nastrouhanou kůru z jednoho citrónu (bio) 2 stroužky česneku 2 lžíce bílého vína 75 g strouhanky 1 lžíci cukru, sůl, pepř a tymián a trochu mouky na poprášení Cibulku nasekáme na kostičky a asi 3 minutky posmažíme v pánvi na másle, nebo v oleji, než přidáme k cibulce houby. Směs cibulky a hub necháme smažít hezky do zlata. Pak smícháme směs s kari pastou, bud' doma vyrobenou, ale dá se koupit hotová. Přidáme 2 polévkové lžíci vína, nebo 1 lžíci rašelinnové whisky z Islay (Ardbeg) a vše dobře promícháme s cizrnou, citrónovou kůrou, tymiánem, česnekem a cukrem. Už jen podle chuti osolíme, opepříme a vmasírujem strouhanku. Ted' si poprášíme dlaně moukou, naválcujem klobásky, které potřeme trochou másla, nebo oleje a položíme na plech. Klobásky opékáme v troubě na středním žáru asi 10 minut a během opékání je častěji otočíme. Přílohou si můžeme podle chuti dopřat zelíčko s karamelizovanou cibulkou a bramborovou kaší. Když nám počasí dopřeje, můžeme si klobásky opéct na sluníčku na grilu, pak nejlépe na alobalu. _____________________________ Recept na kari pastu po domácku 3 jarní cibulky 2 stroužky česneku 3 lžičky citrónové trávy 1 hrst koriandru 3 malé chilli 2 polévkové lžíce oleje a 2 polévkové lžíce vody 1/2 lžičky mletého kmínu 1/2 lžičky kurkumy ---------------------------------------------------------------------------------------------- Milan Bencůr Falošný tatársky biftek. Na jeho prípravu uvaríme v šupke 3 až 4 stredne veľké zemiaky, ktoré nadrobno prepasírujeme. Pridáme pol lyžičky štipľavej papriky, pol lyžičky sladkej papriky, pol lyžičky mletého čierneho korenia, kečup podľa chuti aspoň 4 dl, 1 dl oleja, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľu a jedno vajce. Zmes dobre vymiešame, necháme na 30 minút schladiť a potom natierame na cesnakom potreté hrianky. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Aleš Molčík Kečup Do hrnce dáme 2000g rajčat 250g jablek 250g cibule 2 pl soli 1/8 l octa 200g cukru 1/2 pl mleté skořice 2 pl sladké papriky do sítka na vaření vložíme další koření a to 2 ks bobkového listu 8 ks nové koření 16 ks pepře 4 ks hřebíčku 2 pl hořčičného semínka Vše se rozvaří, potom se koření v sítku vytáhne a vyhodí, ostatní v hrnci se rozmixuje a přecedí přes sítko. Opět se vše uvede asi na 5 minut do varu a horké naběračkou plní do sklenic. Sklenice se po zavíčkování otočí víčkem dolů a nechá vychladnout. Skladovat se může i při běžné pokojové teplotě. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Macek Ďalší spôsob ako uchovať niečo na zimu je namočiť to do alkoholu. Na fotke to tmavšie je medvedí cesnak v domácej pálenke. Recept veľmi jednoduchý. Listy cesnaku nakrájať , zaliať pálenkou a nechať pár týždňov vylúhovať. O jeho účinkoch sa dá nájsť na internete veľa. Užívať striedmo , podobne ako ten bordový likér. Potrebujeme naň len trnky cukor a domácu pálenku. Ak nemáme tak nejakú bielu bez výraznej chuti. Do 3,8l pohára ktorý sa používa na kŕmenie včiel nazbierať do cca 1/3 trnky , 0,5 kg cukru a zaliať do plna pálenkou. Komu sa to zdá veľa môže to pomerom rozdeliť na menšiu dávku. Ja som tentokrát cukor nahradil medom a chutí to vynikajúco. Napadá ma preto myšlienka či by cukor mohol byť nahradený medom aj v ostatných receptoch , nie len koláčoch kde sa s tým stretávame najčastejšie. Napríklad aj v tom kečupe čo písal Aleš. Rozmýšľam či by išlo o rúhavé plytvanie a znehodnotenie cenného medu alebo že sa to tam jednoducho nehodí? Čo poviete majstri kuchári? ---------------------------------------------------------------------------------------------- Ladislav Kohout Mám super sušárnu. Kamna metr krát metr krát dva, 1600 kg cihel. Spotřeba okolo 10 kg dřeva denně. Právě teď poslouchám na dvojce Meteor (právě mluvěj o tom že zápasníci sumo umírají mladí na nemoci z nadbytku živočišných bílkovin) a krájím jablka na křížaly. Včera jsem si přivezl pět beden. Kohoutová jezdí v pátek a v sobotu do školy tak si jich bere krabičku aby neuhynula hlady. Na loukách za barákem rostou inteligentní hrušně. Inteligentní v tom, že se dají sklízet až na přelomu října a listopadu kdy už se v kamnech topí. A křížaly z nich jsou super. Stačí dva kousky denně aby si člověk uspokojil chuť po na sladké. Jako stačí čtvrtka belgické pralinky. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Aleš Molčík Květový med rozpustit ve vodě, změřit moštoměrem cukr v roztoku, mělo by být cca 22°. Nechat dvěma hranolky podloženou nádobu s roztokem vykvasit, to trvá 2-3 týdny podle teploty, nejlépe to kvasí v létě, a potom do palírny, doma je to riziko. P.S. A ti co si stěžují, že mají řepkový med, si začnou stěžovat, že ho mají málo. Tahle pálenka z řepkového medu je od slívy nerozeznatelná. ------------------------------------------------------------------------------------------------ RE: Chutné vegetariánske recepty - Ing.Jiří Šturma - 06.01.2014 12:09 AM Nemám nic proti veganům ani vegetariánům, jen mě trochu nadzvedla ta Boží agitace mezi vegetariánskými recepty, které jsem si se zájmem přečetl. Můj první příspěvek do tohoto vlákna byl spíše provokativní - z legrace, ale ta antagonistická reakce mě trochu zaskočila a trochu mi to připomnělo minulá léta obrácená o 180 stupňů. Tzv. kdo nechč... s námi, chči.. proti nám, a na to jsem po životních zkušenostech alergický. Přátelům vege přeji jen to nejlepší, ale stejně si nepřipadám jako vyvrhel. Vždyť i Bůh má asi rád zápalné zvířecí oběti, jak jsem se to dočetl např.ve Starém zákoně. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 06.01.2014 01:08 AM Teda to je fofr. Sotva jsem se vrátil a pročetl první vlákno Environment ... abych dohnal zameškané a přidal taky svou trošku do mlýna, tak mi to zamknou před nosem ![]() Docela jsem se bavil a pak jsem zjistil, že ještě nemáme ani vládu, tak mi bylo jasné, že někde se to vybít musí. Překvapilo mne, že v celé diskuzi nezazněl ten nejpádnější argument, který činí vegetariánství sympatickým a to, že je tento životní postoj k životnímu prostředí nejšetrnější. Náklady na produkci kila masa a kila zeleniny, to myslím dovozují. Ale nešťourejme již v uzamčeném. Já se teprve k bezmasému způsobu propracovávám, takže mám nějaké otázky a chybí mi odpovědi, takže doufám, že je Tondo uspokojivě zodpovíš. Například by mne zajímalo, zda bezmasý přístup je zcela bezvýjimečný či nějak diferencuje postoj k masu teplokrevných živočichů a studenokrevných, v tomto případě mne zajímají ryby. RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 06.01.2014 02:23 AM (06.01.2014 01:08 AM)Crha Karel napsal(a): Teda to je fofr.... Haribol Kájo, rád Tě slyším a doufám, že jsi se vrátil v dobré kondici a náladě. Co se týče Tvého dotazu, tak bych ho zodpověděl asi takto. Bezmasý přístup k životu je každého jeho svobodné rozhodnutí a z toho vychází i následující příprava kde člověk sám od sebe chce změnit svou cestu. Většinou jsou to různé životní situace kdy hledáme důvody proč být vegetariánem a jsou to většinou tyto důvody: Zdravotní: Člověk dojde na základě nějaké informace k závěru, že jeho zdravotní potíže (případně jako preventivní opatření) by se daly vyřešit přechodem na vegetariánskou stravu. Etické: Soucit se zvířaty. Láska ke všem zvířatům bez rozdílu rasy, pohlaví, podnebí, kontinentu. Náboženské, filozofické: Člověk je příznivcem nebo členem náboženského či filozofického směru, který hlásá vegetariánství z důvodu žití v NENÁSILÍ. Podívejme se kolem sebe, člověk jde do svého sejfu, bác a už bydlí v jiném těle. Ekologické: Člověk dojde na základě vnější informace nebo vlastním myšlenkovým procesem k závěru, že svým nejedením masa pomůže k ochraně životního prostředí či planety. Ekonomické: Ekonomické podmínky jsou takové, že člověk prostě nemá peníze na to, aby si kupoval drahé živočišné výrobky. Anatomické: Člověk dojde k přesvědčení, že člověk nemá žádné anatomické znaky, které by ho činily masožravcem, což vše vyžaduje mnoho let studia a ne pouhé dezinformace posbírané ze seriálu Štorch Eduard – Osada havranů či Lovci Mamutů. Osobně doporučuji, začít s touto cestou po promyšleném uvážení výše popsaných důvodů a to systémem krok za krokem a hlavně žádný fanatismus, kdy si řeknu " od zítřka jsem vegetariánem ", takových pokusů jsem kolem sebe viděl mnoho a velká většina jich skončila neúspěšně. Co se týče jezení masa při nástupu na tuto cestu, doporučuji si s tím nedělat žádnou hlavu a pokud přijde chuť na maso, tak jí jednoduše uspokojit a přitom se učit být super vegetariánským kuchařem, aby byly uspokojeny chuťové pohárky Tvé i těch kterým pokrm nabídneš, něco podobného jako když jsi dostal naši ochutnávku. Tento proces je běh na dlouhou trať ale ten kdo najde zalíbení v potravě v kvalitě dobra a nenásilí, už nikdy nechce strčit do úst hnijící mršinu která je v kvalitě nevědomosti a tudíž i násilí. Člověk jakožto inteligentní bytost se může svobodně rozhodnout, jakou cestu si zvolí i s jejími následky a nemusíš mít strach z toho, že by vegetariáni byly nějací extrémisté, jak se někdo pokoušel dříve naznačit, ale je třeba mít správné informace, které říkají že na naší planetě je více než 700 000 000 vegeteriánů a to je pěkná vesnička středisková. Závěrem bych si dovolil popsat svůj přechod na zcela vegetariánskou stravu, kdy jsem asi 4 roky začal jíst z jistého popudu nižší živočichy a to tak, že jsem rodině vařil když měli chuť na mrtvolku drůbež a ryby s větším podílem vegetariánských dnů. Nějak to samo zafungovalo a mrtvoly se postupně přerodily na čisté vegetariánské pochoutky, no a těmi se živím k plné spokojenosti a kondici už 16 let. Osobně přeji každému, kdo vážně chce tuto změnu k lepšímu v životě podniknout mnoho andělů kolem sebe, protože když nás v tom přátelé podpoří, máme velkou naději změnu realizovati a proto asi také bylo založeno toto vlákno, jako pomoc začínajícím, či jen zatím přihlížejícím. Včelaření zdar, a dobrému medu obzvlášť, Tonda. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 06.01.2014 11:48 AM Díky Tondo za obsáhlý přehled důvodů. Já osobně nemám s bezmasým přístupem žádný problém, každé léto a podzim, jsa dostatečně zasobován zeleninou vlastní produkce jsem tak nějak přirozeně maso vypouštěl neb tělo si jej nežádalo. Po našem setkání v Brně už pak to rozhodnutí bylo cílené bez pocitů jakéhokoliv omezování. Takže poslední králičí samice dostala milost a pohybuje se tu zatím zcela volně, než ji sejme nějaký přirozený predátor. Já už tedy na cestě jsem přes tři měsíce a maso požil vědomě jednou jen proto, že jsem ctil pravidlo: na návštěvě jez co ti dají, doma co ti chutná ![]() Pozitivní přínos bezmasého stravování konkrétně u mne se projevil především ve vymizení únavy plynoucí z dlouhého trávení masných krmí. Moje otázka po rybím mase byla tedy spíše technická, co do rozdílnosti trávení. Každopádně nyní potřebuji se naučit vařit více variací bezmasých jíde (preferuji především nenáročnost přípravy, vařit mne moc nebaví ![]() Na závěr bych měl dvě věci, za prvé otázku, proč ostrakizuješ vejce, alespoň tak jsem to z našeho rozhovoru v autě pochopil, a pak prosba. Netěší mne, když vegetariáni v rétorice používají ve vztahu k mrtvému masu zvířete (chtějí-li podpořit svůj styl života) termíny typu: hnijící zdechlina, mršina apod. Je to pejorativní a trochu unfer a projev nelásky k masožravcům, protože zdroje vegetariánské stravy po svém vykořenění také přirozeně hnijí. Náboženské filosofické a etické důvody, které jsi jmenoval přirozeně v naší mysli pozvedají ostatní živočichy lidské úrovni a já velmi pochybuji, že by nějaký vegetarián vnímal svého blízkého, zabitého při nehodě či umřelého po nemoci jako hnijící zdechlinu! RE: Chutné vegetariánske recepty - Leoš Dvorský - 06.01.2014 01:28 PM Chlapi, svátky už pominuly, tak se pojďme zase vrátit od jídla ke včelám. LD RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 06.01.2014 02:49 PM (06.01.2014 11:48 AM)Crha Karel napsal(a): Každopádně nyní potřebuji se naučit vařit více variací bezmasých jíde (preferuji především nenáročnost přípravy, vařit mne moc nebaví Haribol Kájo, začnu tedy blížícím se jarem, kdy Tě samozřejmě rádi přivítáme do kurzu vaření, neboť ze srdce rádi šíříme poselství nenásilí a rádi Tě naučíme velice jednoduché, rychlé a chutné pochoutky. Dále se ptáš proč jsem ze svého jídelníčku vyloučil vejce, tak věz že je to ze zdravotních důvodů jelikož vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu (zvláště ve žloutku). Cholesterol je jemná vosková substance, která se ukládá v játrech a cévách. Způsobuje rozrušování a tvrdnutí jejich stěn (pokud se staneš dobrým pozorovatelem, tak zjistíš že lidé kteří požívají nadměrně masa a vejce jsou cholerické povahy, což je způsobeno nedostatečnou funkcí právě jater). Samozřejmě cholesterol je pro organizmus důležitou látkou, neboť tvoří buněčné membrány, je součástí některých hormonů a je nezbytný i k dalším funkcím. Tělo si ale cholesterol vyrábí samo a to v dostatečném množství (například játra ho produkují v množství zhruba 1g denně.) Navíc jej obsahují mléčné produkty. V dnešní době lidé trpí hlavně zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, než jeho nedostatkem, což vede k častým kardiovaskulárním onemocněním. Co se týče vaječného bílku, ani žluč, ani slinivka nejsou uzpůsobeny k jeho trávení. Proto 1/5 až 1/3 bílku projde trávicím traktem, aniž by byla strávena. Kuřata trpí mnoha nemocemi. Mohou být nositeli např. tuberkulózy. A pokud nákazu přežijí, snáší dále infikovaná vajíčka. Vejce mohou také přenášet kuřecí leukémii, jiné ptačí choroby a bakterie z různých průjmových onemocnění. Vejce jsou navíc svou povahou kyselá a obsahují přebytek kyseliny fosforové. Dále zde vidím zcela neodůvodněnou výtku z názvosloví, kde dle mého názoru jenž podpořím i důkazem, mi podsouváš nějakou nelásku k jedlíkům masa a proto bych Tě chtěl srdečně poprosit, aby jsi příště lépe zvážil co píšeš, neboť to zde na fóru čtou desítky lidí a bude to zde i historicky zaznamenáno po celou dobu trvání tohoto diskuzního fóra. Pokud se Ti nelíbí a zdá se Ti hanlivý název mršina či zdechlina, tak věz že je to vžitý a odborný název pro mrtvé zvířecí tělo a ne žádné mé hanlivé označení využité k něčemu co Ty popisuješ. Prosím zadej si do vyhledávače slovo mrtvola a myslím že budeš překvapen odborným popisem a významem. Mimo jiné jsem vyrostl na vesnici a tyto označení, které používám jsem se naučil od moudrých staříčků s kterými jsem se přátelil. S podivením zírám proč jsi vůbec použil ve větě hanlivé označení nebožtíka jako " že by nějaký vegetarián vnímal svého blízkého, zabitého při nehodě či umřelého po nemoci jako hnijící zdechlinu!", k čemuž Ti podám malé vysvětlení. Příteli každý z nás se v životě nespočetně krát setká s lidskou mrtvolou, které jsme si vžili říkat nebožtík či umrlec a pouze nevzdělaní a necitelní lidé se o tomto stavu lidského těla mohou vyjádřit Tebou avizovaným přídomkem. Jelikož vím že u lidiček většinou jednají emoce, které v nás z nějakého důvodu vzplanou, dřív než rozum, naučil jsem se být trpělivý a tolerantní k těmto projevům, ale mohl by jsi se pokusit do budoucna tyto emoce ovládati, děkuji a měj se krásně lidsky, Tonda. RE: Chutné vegetariánske recepty - Mlha - 06.01.2014 03:15 PM Nemám nic proti kuchařkám, ale nebylo by lepší zvolit jinou formu prezentace receptů, než je konference? Stejně zde za pár měsíců tu ty recepty zpětně nikdo nedohledá. Nebylo by vhodnější se dohodnout s nějakou již zavedenou kuchařkou a tam recepty publikovat a sem dát pouze odkaz? Popř. si založit si vlastní Internetovou včelařskou kuchařku, kde by bylo možné hledat recepty dle ingrediencí, tisknout si je atd... RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 06.01.2014 06:20 PM (06.01.2014 02:49 PM)tondabh napsal(a): ... vidím zcela neodůvodněnou výtku ... podsouváš ... ![]() Zajisté taky cítíš rozdíl mezi neutrálním emočním zabarvením věty "jíte zabitá zvířata" a dehonestujícím "jíte zdechliny či hnijící mršiny" bez ohledu na odborné pojmosloví. Což jsem se právě snažil ukázat na eticky nepřijatelném příkladu lidské smrti. Pokud bys tyto rozdíly nevnímal, pak by samozřejmě další dialog nevedl k vzájemnému porozumění a to by mne mrzelo. Má předchozí slova byla prosta emocí, ani nebyla formulována jako kategorický imperativ, protože se považuji za hledače rovnováhy jehož těžiště se neustále mění s přílivem nových poznatků. Souhlasím s tebou, že tento veřejný prostor není nejpříhodnější platformou pro ujasňování si významových nuancí slov, proto si nechám pokračování tohoto dialogu až na osobní setkání, které je pro to příhodnější. Milost boží a světlo poznání s Tebou. PS: Rád bych si opět objednal sýry, ale pouze při respektování rovnoprávných podmínek. Jsi ochoten to akceptovat a udělat mi radost? ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 07.01.2014 01:09 AM (06.01.2014 06:20 PM)Crha Karel napsal(a):(06.01.2014 02:49 PM)tondabh napsal(a): ... vidím zcela neodůvodněnou výtku ... podsouváš ... Haribol Kájo, nevím z jakého důvodu si myslíš, že jen Tebou psaná slova mají svůj přesný význam a obsah a už vůbec mi není jasné, proč si myslíš že jsem slovo prosba zaměnil se slovem výtka. Pokud dobře čtu Tvůj text, tak v jedné větě píšeš na konci slovo prosba, ale hned v druhém odstavci začneš " Netěší mne, když vegetariáni v rétorice...", takže se nediv, že to lze pochopit jako výtku, zvláště když o sobě píšeš že Tebou psaná slova mají přesný význam howk. Neměj obavy že by u mne špatně pracovala empatie a že bych si o Tobě myslel, že bys své výroky myslel v tom špatném smyslu, zcela chápu Tvé pochody, ale nečtu zde tyto příspěvky jak vidíš jen já a tudíž jsem musel zareagovati aby jsi rozlišil, že pokud dva dělají totéž, nemusí to být totéž, hlavně ve psaném slově, kdy neslyšíme tón hlasu, nevidíme že se u toho druhá osoba usmívá a pod. Hlavně se velmi těžko řeší na fórech úvahy typu " hnijící zdechlina, mršina apod. Je to pejorativní a trochu unfer a projev nelásky k masožravcům", ale kdyby jsi četl mé předchozí příspěvky, dozvěděl by ses že jsem v nich upozorňoval na to, že budu úmyslně nazývati věci pravými názvy a pojmy, a to proto že protistrana vkládala úmyslně krvavé recepty na stůl vegetariánům howk. K vzájemnému porozumění mohou lidé dospět pouze za předpokladu že všichni chtějí, neboť slovo chci má obrovskou energii a je potřeba se ji naučit vnímat. Kromě všeho dalšího je vnímání tím, co je možné nazvat "úrovní chápání ". Přirozeně bez toho, co se nazývá "pojem", je nemožné chápání dění okolo, a ačkoliv řečené je všem jakoby "jasné", je nutné vyjasnit smysl termínu "pojem", aby byl skutečně pochopen a všemi "pojmut". Na co například ukazuje posloupnost zvuků " unfer "? Pojem = vzájemná shoda (vazba, spojení) v psychice jedince slova, fráze, symbolu, skupiny nebo posloupnosti symbolů toho nebo onoho jazyka, používaného společností. Už končím a jak píšeš bude velice praktické tyto věci diskutovati z očí do očí, ale z druhé stránky zase tímto trochu pobavíme " publikum ", měj se krásně vegetariánsky, Tonda. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 07.01.2014 08:15 AM Podělím se o svůj osobní recept vegetariána novice líného trávit u plotny času více než je nezbytně nutné. VĚČNÝ KOTLÍK Základem je čočka, pro mne luštěnina nejchutnější. Neděle: Namočím přes noc kilo čočky. Pondělí: Odeberu z namočené nabobtnalé čočky cca 1/3 a povařím by byla ještě na skus, čili ne zcela doměka. Do kotlíku na rozpálený tuk nasypu nahrubo nakrájené dvě střední cibule a ve stejném objemu na větší slzy nastrouhanou směs mrkve, celeru a petržele. Vše lehce orestuji, přidám slitou povařenou čočku, promíchám, zhusta posypu kurkumou, trochou soli a krátce podusím, aby zelenina zůstala opět na skus. Odeberu cca třetinu objemu a poobědvám se sklenkou bílého vína. Zbylé namočené čočce vyměním vodu a ponechám v pokojové teplotě by směřovala ku klíčení. Úterý: Na rozpáleném tuku lehce opražím hrst burských oříšků, ke kterým po chvíli přidám steril.kukuřici a nechám dojít pod pokličkou. Takto upravenou přísadu smíchám se zbylou směsí z pondělka, ohřeju a poobědvám se sklenkou bílého vína. Namočené čočce vyměním vodu a ponechám v pokojové teplotě by směřovala ku klíčení. Středa: V cca stejném objemu směsi zbylé z úterka uvařím jasmínovou rýži. Na pánvi lehce orestuji kousky červené syrové papriky s několika stroužky česneku, kouském pórku a to vše včetně rýže smíchám se směsí z úterý. Poobědvám se sklenkou bílého vína. Namočené čočce vyměním vodu a ponechám v pokojové teplotě by směřovala ku klíčení. Čtvrtek: Odeberu potřebnou část ze středeční směsi, postrouhám tvrdým sýrem, ohřeju a poobědvám se sklenkou bílého vína. Pátek: Zbylá směs ze čtvrtka již reprezentuje jedinou dávku, ohřeji a vmíchám cca 250gr jogurtu a poobědvám se sklenkou bílého vína. Intermezzo: Sobota: Těstoviny s česnekem, sýrem a sklenkou bílého vína. Neděle: Pizza se sklenkou bílého vína. Pondělí: Odeberu z namočené místy již lehce naklíčené čočky cca 1/3 a týdenní proces s drobnými obměnami opakuji. Poznámka: Sklenku červeného vždy až večer s celozrným chlebem, sýrem a černými olivami. ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 07.01.2014 01:01 PM (07.01.2014 08:15 AM)Crha Karel napsal(a): Podělím se o svůj osobní recept vegetariána novice líného trávit u plotny času více než je nezbytně nutné. Haribol Kájo, tleskám a máš u mne jedničku podtrženou. Předvedl jsi zde návod jak se lze jednoduše a chutně stravovat a takto nějak to dělali naše babičky, i když někdy to bylo vyšperkované jejich nejchutnějšími plackami různého složení, které Tě časem naučím, nebo pokud máš nějaké recepty na placky tak sem s nimi. Malý doplněk k té klíčené čočce pokud jí chceš mít část dříve naklíčenou. První den propláchnu a zaleju do plna vodou, ale druhý den už po propláchnutí necháš bez vody, pouze sklenici přikryješ ubrouskem nebo čímkoliv co dýchá. Další dny opět jen propláchnout a nechat ve sklenici, takto vyklíčí čočka nebo mungo fazolky už za tři dny, zkus si je sehnat chutnají po naklíčení jako čerstvý hrášek. Bramborové babičkovské placky: 500 g den dopředu uvařených brambor, asi 200 g hladké mouky podle druhu brambor, 2 čl soli. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl a postupně přisypáváme hladkou mouku, tak aby bylo těsto vláčné, ale ne řídké. Pak uděláme váleček, nakrájíme z něj kousky a z těch pak válečkem vyválíme placky. Kdo chce, může vyválet placku a z ní vykrajovátkem nebo nějakou sklenicí vykrajovat placičky. Placky smažíme na pánvičce na trošce oleje a pak se dají na ubrousek, který přebytečný olej vysaje. Ale kdo má rád, smaží je na sucho. Někdo je potírá povidly, marmeládou nebo je udělat naslano jako langoše, nejlepší jsou ale samotné s bílou kávou. Přeji všem dobrou chuť, Tonda. RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 07.01.2014 02:07 PM (06.01.2014 11:48 AM)Crha Karel napsal(a): ...a maso požil vědomě jednou jen proto, že jsem ctil pravidlo: na návštěvě jez co ti dají, doma co ti chutná Ano, to je vijímka a připouštím, že pokud nechci hostitele přivést do tísně, sežeru co mi na talíř přijde. Má žena je v tomto směru nekompromisní. Zatím toto téma diskutujem ![]() (06.01.2014 01:08 AM)Crha Karel napsal(a): Například by mne zajímalo, zda bezmasý přístup je zcela bezvýjimečný či nějak diferencuje postoj k masu teplokrevných živočichů a studenokrevných, v tomto případě mne zajímají ryby. K talíři bez masa jsem se dostala zásluhou mé manželky, která po shlédnutí chovu zvířat ve velkofarmách a způsobu zabíjení zvířat v masokombinátech ztratila chut' na maso. Přiznávám, že jsme maso rádi jedli, hlavně od korsických farmářů, kde se mohou zvířata celý rok volně pohybovat ve vonavé macchia, a to se chut'ově hodně liší od masa zvířat chovaných jen v chlévu. Přesto jíme vajíčka a ryby. Vajíčka kupujeme jen od farmářů o kterých víme, že jejich slepice mají neomezený prostor výběhu. Zásadně odmítáme ryby z aquakultury, občas si koupíme u moře čerstvou rybičku od lokálních rybářů v Itálii, nebo na Korsice, kterou osmažíme másle s přísadou česneku a macchia. V Německu občas šáhnem po lososu z "popelnice" biomarktů, pokud nepochází z aquakultury. Pokaždé mě strašně bolí, když v těch popelnicích vidím hromady šunky, salámů a jiných uzenin u kterých právě prošla záruka spotřeby, jsou tedy ještě poživatelné, už nesmí legálně člověka nakrmit. A pokud naslouchám svému (s)vědomí, cítím, jak život opouští mé tělo, jako vzduch píchlou duši. Všechna tato zvířata zemřela zbytečně. RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 08.01.2014 12:00 AM (06.01.2014 03:15 PM)Mlha napsal(a): Nemám nic proti kuchařkám, ale nebylo by lepší zvolit jinou formu prezentace receptů, než je konference? Stejně zde za pár měsíců tu ty recepty zpětně nikdo nedohledá. Nebylo by vhodnější se dohodnout s nějakou již zavedenou kuchařkou a tam recepty publikovat a sem dát pouze odkaz? Popř. si založit si vlastní Internetovou včelařskou kuchařku, kde by bylo možné hledat recepty dle ingrediencí, tisknout si je atd... Haribol Miloši, pokud máš vědomosti jak založit naši vlastní internetovou kuchařku, tak toho využij a všichni, kdo budou inspirovaní můžou přispívati do medové vegetariánské kuchařky, měj se krásně včeličkově, Tonda. RE: Chutné vegetariánske recepty - Miroslav Macek - 15.01.2014 10:31 PM Čítam knihu Včelárstvo –príručka o včelách pre východoslovenský ľud od Gejzu Žebráckeho z roku 1910 ktorá vyšla v reedícii v roku 2010 aj v spisovnej slovenčine. Prikladám úryvok kde je aj jednoduchý recept na ocot. Viac ma však zaujal jeho názor na to čo je zdravé a to v dobe keď o tom koľko jedov bude v potravinách o 100 rokov nemohol ani zďaleka tušiť. Ale to je už iná téma... Keď med vyrábame, nádoby od medu treba umyť, túto vodu – ktorá ako všetko okolo medu čistá musí byť nevylejeme von, ale urobme z nej medový ocot .Na 1 kg medu 10 l vody počítame, všetko prevaríme, v sklenenej alebo hlinenej nádobe na teplom mieste odstavíme a ponecháme stáť. Do vody sa môže vložiť trochu octových kvasníc alebo trochu kvasu, a takto získame výborný, silný a zdravý ocot a nebudeme musieť z obchodu s otravou miešaný ocot kupovať. V minulosti cukor nebol, ľudia si jedlá medom sladili. Bolo to zdravšie ako súčasný cukor, v ktorom sú všelijaké chemické a škodlivé prímesy. A ešte v ľúbozvučnom origináli : Ked mjad vibirame, načinka od mjadu oplukac mušime, totu vodu-chtora jak všicko okolo mjadu čista muši bic - ňeviľejeme von, aľe zrobme z ňej mjadoveho octu. Na jedno kilo mjadu 10 litre vodi rachujeme, to prevarime, a v jednim škľeňenim abo hľinenim načinku na ceplim mescu odstavime a zochabime stac. Do vodi še može vložic falatek octovej matki abo do falatka rentki zavjažeme ku droždia, abo falatek chľebovej skurki, abo kus kvasu, a s tim taki fajni, mocni a zdravi ocet dostaňeme že nebudze nam treba zo skľepu s otravu mišaneho octu kupovac. Za davnich časoch cukru ňebulo, ľudze sebe jedla a mjadom sladzeľi. To pevňe zdavše bulo, jak terajši cuker, v chtorim všeľiake chemične ai škodľive častki su. RE: Chutné vegetariánske recepty - Martin Smutný - 15.01.2014 11:47 PM A tuhle znáte? U nás jsme tohoto favorita pojmenovali "Řepné lasagne". Suroviny: Červená řepa, brambory, šlehačka, sůl, drcený kmín, bylinky Syrovou červenou řepu a zhruba stejné množství brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 0,5 cm. Do zapékací mísy, pekáčku, remosky (není ani nutno vymazávat) naklademe do jedné vrstvy plátky brambor, přiměřeně posolíme, přidáme drcený kmín. Do druhé vrstvy plátky řepy, posolíme, posypeme bylinkami (majoránka, tymián, saturejka..). Pak znovu vrstva brambor, řepy, brambor..... Zalijeme šlehačkou, aby bylo téměř vše ponořeno. Pečeme do měkka (cca 30 min. při 160°C). Neuškodí na talíři posypat čímkoliv čerstvým zeleným. Varianty - možno použít s řepou dumlík (tuřín), topinambury, apod. ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Miroslav Macek - 16.01.2014 12:33 AM (15.01.2014 11:47 PM)Martin Smutný napsal(a): Varianty - možno použít s řepou dumlík (tuřín), topinambury, apod. Tuřín - po slovensky kvaka. Je to už takmer zabudnutá zelenina a som prekvapený koľko ludí okolo mňa ju nepozná. Nemyslím u nás v Zázrivej ,tu ju pozná hádam každý. Doma ju stále pestujeme. V dávnej histórii našej obce počas hladomorov musela splniť veľkú úlohu keď sa jej ušlo miesto na našom obecnom erbe http://obeczazriva.sk/?page_id=17 Erb obce Zázrivá zobrazuje tri kvaky, čo je v podstate plodina. Chuťovo je podobná kalerábu a patrila medzi základnú obživu miestnych obyvateľov, pokiaľ sa na Oravu v minulosti nedoviezli zemiaky. Predkovia vyjadrili jej dôležitosť práve tým, že si ju zvolili za symbol svojej obce. RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 16.01.2014 01:49 AM jo takový bramboráček z tuřínu: 400 g tuřínu jemně nastrouhaného a jednu na jemno nastrouhanou cibulku smíchat s vajíčkem, okořenit muškátovým oříškem, osolit, opepřit a osmažit jako bramboráčky. K tomu tuřínový salátek: tuřín oloupeme a nahrubo nastrouháme. Našleháme smetanu, přidáme majonézu, nasekáme bylinky. Směs ochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Ted¨už jen přidat tuřín s hráškem a posipat dynovými semínky 200 g hrášku 600 g tuřínu 100 ml smetany na šlehání 100 g majonézy 1 svazek petržele 1 svazek pažitky sůl a pepř z mlýnku 1 špetku cukru trochu citronové šťávy 2 lžíce nasekaných dýňových semínek Jaká to lahůdka ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 20.01.2014 01:27 AM Trocha inspirace, v Německu je kolem 7 000 000 vegetariánů... http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/258961-nemecky-megatrend-vegetarianstvim-za-zachranu-planety/ Květák s bramborami (Alu Phul Góbhi Sabdží) 1 kg brambor, 500 g nakrájeného květáku, 100 g másla, 1 čl kmínu, 1 čl majoránky, 1 čl masaly, 1 čl zázvoru, 1 dl jogurtu, sůl. Brambory uvaříme ve slupce. V kastrolku rozpustíme máslo a při slabé teplotě vaříme květák v másle (10-20 min.). Oloupáme brambory, lehce je rozmačkáme a smícháme s květákem, jogurtem a ostatním kořením. Zeleninová rýže (Sabdží Pulau) 4 dl rýže, 8 dl syrovátky nebo vody, 500 g mrkve nakrájené nadrobno, 250 g kukuřice, 250 g zeleného hrášku, 100 g másla, 1 čl indického kmínu, 1 čl kurkumy, 1 čl koriandru, 1 čl hořčičných semínek, sůl. Rýži vaříme spolu s mrkví. Rozpustíme máslo v kastrolku, přidáme kmín a pak koření, kukuřici a zelený hrášek. Smícháme rýži se zeleninou. Množství či druh zeleniny se může obměňovat podle chuti. Polévka z luštěnin (Dál) 2 dl rozdrcených fazolí nebo hrachu, 9 dl syrovátky, 2 rajčata, 100 g zeleniny nakrájené nadrobno, 1 čl indického kmínu, 1 čl kurkumy, 1 čl zázvoru, 1 čl koriandru, 50 g másla, 1 čl majoránky, sůl. Omyjeme luštěniny, které jsme popřípadě nechali ve vodě přes noc, a povaříme je. Přidáme zeleninu, máslo a veškeré koření. Necháme lehce povařit při slabé teplotě, až se polévka zahustí (asi za jednu hodinu). Přidáme majoránku a dobře zamícháme. Rýže se špenátem a burskými oříšky (Palak čhaval) 4 dl rýže, 9 dl syrovátky, 400-500 g mraženého špenátu, 2 dl opražených burských oříšků, 75 g másla, 1 čl koriandru, 1 čl pomletého indického kmínu, sůl. Rýži vaříme asi 15 minut. Přidáme špenát a vaříme dalších 5 minut (je-li špenát čerstvý, musí se přidat dříve). Přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Zelí s krupicí (Upma) 1 kg nakrájeného zelí, 3 dl syrováky, 100 g másla, 1 čl indického kmínu, 2 dl krupice, 1 čl kurkumy, 1 čl koriandru, půl čl rozmarýnu, česnek, sůl. Vaříme zelí s kmínem a vodou asi 20 minut. Mezitím pražíme krupici s máslem. Když je zelí téměř uvařené, přidáme sůl, koření a krupici. Necháme povařit. Mícháme 5-10 minut, nebo až je zelí měkké. Dáváme pozor, aby se to nepřipálilo. Můžeme přichutit citrónem. Místo syrovátky můžeme použít vodu. Mějte se krásně pochoutkově, Tonda. RE: Chutné vegetariánske recepty - Petr Pokorný - 20.01.2014 04:01 PM [quote='Crha Karel' pid='3454' dateline='1389071714'] Podělím se o svůj osobní recept vegetariána novice líného trávit u plotny času více než je nezbytně nutné. VĚČNÝ KOTLÍK Základem je čočka, pro mne luštěnina nejchutnější. Neděle: Namočím přes noc kilo čočky. Pondělí: Odeberu z namočené nabobtnalé čočky cca 1/3 a povařím by byla ještě na skus, čili ne zcela doměka. Do kotlíku na rozpálený tuk nasypu nahrubo nakrájené dvě střední cibule.... Já tedy nejsem vegetarián, ale čočku miluju ve všech podobách a tenhle recept je super. Co nejdřív vyzkouším. Jen s tím vínem... Je nás tu strávníků víc a na to bych musel k včelkám pořídit ještě vinohrad ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 09.02.2014 01:06 PM I když se počasí chová jako chytrá horákyně kalendářně máme už dva zimní měsíce za sebou a našemu tělu se již lecčehož nedostává, je čas na objevování skrytých zdrojů. Cituji: Klíčené luštěniny jsou, jako jiná klíčená semena, vynikající potravina a jde doslova o enzymatickou, vitamínovou a minerální bombu. Mají velikou výživnou hodnotu a stačí jich opravdu málo, na jedno jídlo pouze několik polévkových lžic. Není třeba se ničeho bát, akorát není vhodné sníst jich naráz větší množství. ...jakkoliv je jejich konzumace lidskému tělu prospěšná, měli bychom být opatrní s jejich množstvím. Naše tělo si neumí bílkoviny ukládat do zásoby, a proto když sníme bílkovin moc, zatížíme ledviny a celý organizmus. Luštěniny je potřeba přijímat pravidelně a v menších porcích, 2-3 lžíce denně (a nekombinovat) jako přílohu k jinému jídlu. Stačí pár sklenic, základní pravidla nakličování a můžeme sledovat doma zázraky přírodní alchymie bez ohledu na venkovní teploměr. A nakonec tu výše zmiňovanou bombu zblajznout a namočit další. Našel jsem si cestu k těmto zdrojům teprve nedávno, ale o to více si to užívám. Podělte se o své zkušenosti. Zatím laboruji s mungem, čočkou, zeleným hráškem, pohankou. Na závěr přidávám dnešní recept: Pečená naklíčená čočka: Ingredience: čočka, sůl, česnek Příprava: nakličte čočku, až budou zrníčka měkká na skus, tedy dostatečně vyklíčená, vymažte pekáček olejem nebo sádlem, vsypte na něj čočku a dejte do trouby. Až se čočka trošku speče, vmíchejte česnek a sůl a ještě trošku dopečte. Správně propečená čočka má lehce spečené klíčky a krásně křupe. RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 09.02.2014 08:18 PM Nadbytek bílkovin ve stravě se projevuje hlavně na váze. Tělo přebytečnou bílkovinu dovede proměnit v tukovou zásobu. RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 23.02.2014 12:38 AM Něco zdravého na mlsání: 20 dkg datlí, 20 dkg fíků, 20 dkg švestek, 20 dkg hrozinek, vše důkladně umeleme ve mlýnku a promícháme s 20 dkg ořechů, 20 dkg celých hrozinek, trošku citrónové kůry a s kořením, trocha zázvoru, mletý kardamom zelený, špetka skořice, trocha mletého anýzu a mletého fenyklu. Vše smícháme a utvoříme kuličky, lze obměnit jak sušené ovoce, tak i koření, dobrou chuť přeje Tonda. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 23.02.2014 08:42 PM Sečetl jsem ingredience na 1,2 kg. Tak to by mě vydrželo tak sotva na čtyři dny. Máma mi vždycky říkala, že je mně lepší šatit než živit ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 27.02.2014 03:01 PM První jarní zelenina, kterou můžem od konce února až do dubna sklízet je divoký česnek (Allium ursinum), také známý pod jménem medvědí česnek, nebot' byl první stravou medvědů po probuzení ze zimního spánku. Jiné jména, vlčí, cikánský. Roste v javorových, jasanových, dubových nebo smíšených lesech. Medvědí česnek je elixír mládí a rostliné antiseptikum, která nám pomůže zbavit tělo přes zimu uložených tuků a toxických látek v těle. Je vynikajícím prostředkem na čištění ledvin, jater, žlučníku a krve. Jeho antiseptické účinky brání vzniku tukových a minerálních usazenin na cévních stěnách a v mozku. Konzum listů česneku medvědího ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Každý rok si nazbírám dvě kila medvědího česneku. V době sklizně je syrový medvěd'ák výborný salátek okořeněný trochou oleje, octu a bylinkami. Dušený v polévkách, nebo jako nápln do těstovin. Čerstvé listy medvěd'áku omývejte až těsně před konzumem, jinak se Vám zapaří. Krátkodobě vydrží v ledničce, pro celoroční konzum se hodí listy medvěd'áku usušit, nebo zmrazit, ale nejchutnější způsob, jak medvědí česnek uskladnit je pomazánka z medvěd'áka a olivového oleje. Za tím účelem jej nahrubo nasekám, hodím do mixeru a bohatě přidám olivový olej. Ale to poznáte, pokud máte v mixeru málo oleje, nedá se šlehat. Občas je třeba do mixeru št'ouchnout vařečkou a přitlačit listy na vrtuli od mixeru, nebot' se listy rádi lepí na stěny mixeru. Má-li směs listů a oleje tekutou smetanovou konsistenci, ochutíme ji řádnou porcí soli - ochutnávat - aby jsme si tu pochoutku nepřesolily, někdy přidávám trochu sušeného kardamonu (plod). Směs si naleju do skleniček, nejlépe okolo 2dcl, a až k víčku zaleju olejem, aby byl medvědí česnek v olejíčku hezky utopen. Nejlépe chutná po 6 měsících skladování. Čerstvý chlebíček s máslem a trochou domácího medvěd'áka, jaká to lahodná a zdravá pochoutka... Sklenička medvěd'áku je dárek, který vždy potěší. Eterický olej z medvěd'áku má antiseptické účinky a hodí se jako prevence proti komárům a klíšt'atům. ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 27.02.2014 04:50 PM V lese už začínají vykukovat první lístky česneku. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 26.04.2014 06:58 PM Předminulý víkend jsem se vrátil z Vilémova vyzbrojen radami na výrobu přírodního domácího sýra a dnes ochutnávám svůj první výrobek - prostě boží. Halelujah. RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 26.04.2014 09:19 PM Kefír z houbiček, nechat vykapat syrovátku a lisovat? RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 26.04.2014 09:29 PM Přesně tak. Já, který po 2dcl mléka dostával břišní křeče konzumuji v poslední době 10l mléka týdně ve formě jogurtů, kefíru, tvarohu a nyní i sýra, vše domácká výroba. Abych tak parafrázoval pořekadlo o konzumaci zeleniny přepasírované přes prase, konzumuji hovězí skrze mléko ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 26.04.2014 09:35 PM U nás je v oblibě "lučina" z jogurtu, jen přisolená případně bylinky. Stejný postup jako u kefíru. RE: Chutné vegetariánske recepty - Rasťo 71 - 26.04.2014 10:28 PM Aleši, kde máš ten receptr na Lučinu z jogurtu??? RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 26.04.2014 11:00 PM To se jen bílý jogurt vyklopí večer do sítka a nechá v lednici do rána vykapat a ráno se přisolí, zamíchá a podle chuti přimíchají bylinky a může se jíst. Kdo chce mít sýr jemnější, může před vykapáváním přimíchat do jogurtu trochu smetany. RE: Chutné vegetariánske recepty - terez.c - 26.04.2014 11:12 PM Kde se shání kefírový houbičky? RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 26.04.2014 11:13 PM (26.04.2014 09:35 PM)Aleš Molčík napsal(a): U nás je v oblibě "lučina" z jogurtu, jen přisolená případně bylinky. Stejný postup jako u kefíru.??? tož pochlap se s postupem výroby a pokud možno zcela polopaticky. On v tom asi nebude velký rozdíl, ale detaily jsou velmi důležité. Já jsem prvně dělal tvaroh z jogurtu a když se "nic" nedělo (neoddělovala se syrovátka, zazmatkoval jsem a pro jistotu tam ještě přidal kefír. Substanci nalil do plátna a zavěsil nad mísu (syrovátkou krmíme kočky a psa, Ti to milujou a srst mají hedvábnou, zvláště když je nastavená kachními vejci). I po 14 hodinách byla stále řídká, tak jsem přišel na to, že prostěradlo, které jsem kvůli tomu rozstříhal bylo z kvalitního hustého plátna minimálně propouštějícího syrovátku. Až následné přesunutí substance na protihmyzí síťovinu dotáhlo výsledný produkt k dokonalosti. Tvaroh byl, nemohu si odpustit opět použít to slovo, konzistence hedvábné a smíchaný se zavařeninou, ovrstvený na kypré lívance - prostě ............ (26.04.2014 11:12 PM)terez.c napsal(a): Kde se shání kefírový houbičky? Můžeš si je koupit na webu najdeš adresy, anebo je získat jako já od dobrých lidí jako já od Antonína. Vzhledem k tomu, že přibližně každý cca 17den zdvojnásobují objem a já očekávám v nejbližších dnech zprávu od Michala, že si mohu přijet pro roj, dovezl bych je k Michalovi a mohli byste se podělit. Ideální je krmit je denně čerstvým mlékem od kravičky, bližší info třeba zde: http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/ RE: Chutné vegetariánske recepty - terez.c - 26.04.2014 11:47 PM Jé tak to bych byla moc ráda. Klidně si pro to zajedu k tobě, myslím, že jsem napůl cesty mezi Michalem a tebou. RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 27.04.2014 12:34 AM (26.04.2014 11:00 PM)Aleš Molčík napsal(a): To se jen bílý jogurt vyklopí večer do sítka a nechá v lednici do rána vykapat a ráno se přisolí, zamíchá a podle chuti přimíchají bylinky a může se jíst. Kdo chce mít sýr jemnější, může před vykapáváním přimíchat do jogurtu trochu smetany. A přátelé, kdo si do odkapaného jogurtu přidá nějakou domácí zavařeninu a kousky čerstvého ovoce prožije kulinářský zážitek, a kdo užívá karob tak si může připravit čokoládový dezert vynikající chuti, mějte se krásně labužnicky, Tonda. (26.04.2014 11:12 PM)terez.c napsal(a): Kde se shání kefírový houbičky? Zájemcům o houbičky rádi vyhovíme a zdarma zašleme, vždyť co bychom neudělali pro zdraví svých bližních... RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 27.04.2014 07:47 AM (26.04.2014 11:13 PM)Crha Karel napsal(a): Já jsem prvně dělal tvaroh z jogurtu a když se "nic" nedělo (neoddělovala se syrovátka, zazmatkoval jsem a pro jistotu tam ještě přidal kefír. Substanci nalil do plátna a zavěsil nad mísu (syrovátkou krmíme kočky a psa, Ti to milujou a srst mají hedvábnou, zvláště když je nastavená kachními vejci). I po 14 hodinách byla stále řídká, tak jsem přišel na to, že prostěradlo, které jsem kvůli tomu rozstříhal bylo z kvalitního hustého plátna minimálně propouštějícího syrovátku. Až následné přesunutí substance na protihmyzí síťovinu dotáhlo výsledný produkt k dokonalosti. Tvaroh byl, nemohu si odpustit opět použít to slovo, konzistence hedvábné a smíchaný se zavařeninou, ovrstvený na kypré lívance - prostě ............ Já dělám tvaroh ze zkyslého mléka, ale mléko, pro smetanovou chuť tvarohu, musí zkysnout při pokojové teplotě, pokud kysne v lednici je tvaroh chuťově mírně nahořklí. A na cezení používám uhelonové síto na med. Ve včelařských prodejnách prodávají sešité do trychtýře a s plátěným tunýlkem a šnůrou na zavěšení nahoře. Je o něco jemnější než mušina. RE: Chutné vegetariánske recepty - Milan Bencúr † - 27.04.2014 08:20 AM Čítal som niekde na zahraničnom včelárskom fóre, že včelári pridávajú do sirupov pri kŕmení včiel čaj z kombuchy alebo srvátku z kefírového mlieka. Podporuje to vitalitu včelstva a odolnosť proti roztočom Varroa. RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 27.04.2014 11:27 AM (26.04.2014 11:13 PM)Crha Karel napsal(a): Ideální je krmit je denně čerstvým mlékem od kravičky, bližší info třeba zde: http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/ Ježíši, a kde seženu kravičku a kam ji dám? ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Rasťo 71 - 27.04.2014 12:40 PM Debora, vy tam nemáte mliekomaty??? RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 27.04.2014 02:35 PM Né ![]() Ztoho mliekomatu dostanu přírodní nepasterizované mlieko? RE: Chutné vegetariánske recepty - Rasťo 71 - 27.04.2014 05:00 PM Samozrejme, je to projekt EÚ, myslel som si že v Nemecku jeto bežné,u nás v Trnave má takýto mliekomat(automat na mlieko), stredná odborná škola polnohospodárska priamo vo vchode, na automate je upozornenie že ,,mlieko je čerstvo nadojené a nepasterizované"!!!, cena 60 centov za liter. http://www.trnavskyhlas.sk/c/5170-boom-automatov-na-mlieko-uticha-v-trnave-zostali-z-piatich-len-dva.htm RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 27.04.2014 05:42 PM Nevím jak s projekty EU, ale tady si mlékomaty zemědělci pořizují, protože takhle lidem prodají mléko výhodněji než mlékárně. Cena mléka za litr je od 14Kč do 17Kč a hned vedle je automat na sklenice, takové jak se prodávaly za socialismu, ale se šroubovacím uzávěrem, a to za 5Kč plastová a 10 skleněná. A v hyper cena za mléko je kolem 20Kč. A co jsem od jednoho majitele mlékomatu slyšel, tak na nezájem zákazníků si nestěžuje. A to jako ve Frankfurtu mlékomat na mléko znamená koupit si průmyslově balené mléko? RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 27.04.2014 07:14 PM V Německém obchodu nedostaneš nepasterizované mléko. To jedině soukromně na statku. V maloobchodu je jen průmyslově balené mléko, které je často homogenizované. Nejlepší kvalitu nabízí Demeter, to aspon není homogenisované (cena za liter 1,39 Euro). RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 27.04.2014 09:49 PM Tak to si nezapomenout vzít do Vilémova nějakou lahvinku na mléko, mohlo by se najít pro ni využití. RE: Chutné vegetariánske recepty - Ladislav Kohout - 28.04.2014 07:41 AM (27.04.2014 07:47 AM)Aleš Molčík napsal(a): Já dělám tvaroh ze zkyslého mléka, ale mléko, pro smetanovou chuť tvarohu, musí zkysnout při pokojové teplotě, pokud kysne v lednici je tvaroh chuťově mírně nahořklí. Nechám kýbl s mlíkem v autě na sluníčku a druhej den je z něj tvaroh. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 28.04.2014 10:14 AM Ne všechna jednoduchá řešení přinášejí kvalitní výsledek. Jednou z vlastností mléka je absorpce okolních pachů a v autě na sluníčku snadno přesáhne teplota přes 40° ! Taky se chystám, že z jednoho vraku udělám sušičku na ovoce a byliny, ale napřed musí všechen tapecírunk, plasty a gumy pryč. RE: Chutné vegetariánske recepty - Martin Smutný - 28.04.2014 11:35 AM Pro zájemce o různé druhy sýrů a dalších výrobků z mléka doporučuji stránky http://www.conovehonakopci.cz. V menu Zpracování surovin / Zpracování mléka jsou podrobné postupy na vše možné z mléka. Nechybí podrobně shrnutá teorie o mléce a výrobcích z něj - se syřidlem i bez. Vhodné též pro začátečníky. Takové domácí máslíčko, čerstvý či polotvrdý sýr, mozzarelka, tvarůžek, syrečky .... ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Ladislav Kohout - 28.04.2014 12:01 PM (28.04.2014 10:14 AM)Crha Karel napsal(a): Ne všechna jednoduchá řešení přinášejí kvalitní výsledek. Jednou z vlastností mléka je absorpce okolních pachů ... Jsou to vymyté, jednou použité desetilitrové kýble od mlíka pro veřejné stravování. S těsnícím víkem. A zdarma. RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 28.04.2014 01:18 PM (28.04.2014 10:14 AM)Crha Karel napsal(a): Taky se chystám, že z jednoho vraku udělám sušičku na ovoce a byliny, ale napřed musí všechen tapecírunk, plasty a gumy pryč. to bude ale drahá sušička, na šrotišti bys za ní dostal aspon 6 talířů. ![]() (27.04.2014 09:49 PM)Aleš Molčík napsal(a): Tak to si nezapomenout vzít do Vilémova nějakou lahvinku na mléko, mohlo by se najít pro ni využití. (28.04.2014 07:41 AM)Ladislav Kohout napsal(a): Nechám kýbl s mlíkem v autě na sluníčku a druhej den je z něj tvaroh. a ve Frankfurtu budu sklízet tvaroh ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Ladislav Kohout - 28.04.2014 02:19 PM (28.04.2014 10:14 AM)Crha Karel napsal(a): ... a v autě na sluníčku snadno přesáhne teplota přes 40° ! A těch přes 40° to je nějaká hraniční teplota? Když se topí, dávám hrnec s mlíkem na kachlová kamna. RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 28.04.2014 03:38 PM (28.04.2014 01:18 PM)Debora napsal(a):(27.04.2014 09:49 PM)Aleš Molčík napsal(a): Tak to si nezapomenout vzít do Vilémova nějakou lahvinku na mléko, mohlo by se najít pro ni využití.(28.04.2014 07:41 AM)Ladislav Kohout napsal(a): Nechám kýbl s mlíkem v autě na sluníčku a druhej den je z něj tvaroh. Ale dobrý tvaroh, takový ve Frankfurtu není k sehnání ![]() Mléko hrudkovatí ve tvaroh někde kolem 60°C a víc. Čím větší teplota tím je tvrdší. Když je řeč o sušičkách na bylinky apod. tak mě se nejvíce osvědčila půda nad podkrovím. Zkoušel jsem auto, vozík s nástavbou, ale i koupenou sušičku, ale půda je půda je tam prostě to správné klima. RE: Chutné vegetariánske recepty - Milan Bencúr † - 01.05.2014 06:15 AM Dar pre ľudstvo od Krišna, Alaha, Hospodina. Dia, Perúna, a určite aj od mnohých ďalších bohov, už máme doma. Balíček s kefírovými hubkami dorazil včera. Samozrejme sme sa aj s manželkou potešili jeho obsahu. Boli v ňom aj iné výborné dobroty z Vilémova. Kefír už bol na tretí deň poriadne hustý aj poriadne kyslý. Aj pri opatrnom otváraní fľaše sa správal ako burčák. Toníkovi patrí úprimné poďakovanie. Manželka urobila pár obrázkov z balíčka a dala to na svoj blog. Kto má čas, môže si to pozrieť. http://daniebenc.blogspot.sk/2014/04/kefirove-hubky-z-tibetu.html Majte sa krásne, prvomájovo. RE: Chutné vegetariánske recepty - Milan Bencúr † - 13.05.2014 07:45 AM MS vo varení a jedení bryndzových halušiek – Halušky Terchová 2014 http://haluskyterchova.sk/ RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 07.06.2014 11:26 PM Možná, že na letošní dávku ještě není pozdě, i když Bez černý místy už odkvétá. Bezový sirup -recept na základní jednotku, množství litrů sirupu ať si každý podle potřeby přepočítá. Do jednoho litru převařené a vychladlé vody nasypeme 40g kyseliny citronové, přidáme 10 velkých květů Bezu a necháme den luhovat. Potom scedíme do hrnce na plotně, do výluhu přidáme 1Kg cukru a přivedeme za občasného míchání k varu až se všechen cukr rozpustí, horké nalejeme do lahví a zazátkované necháme vychladnout. Po nasypání 1Kg cukru do 1L vody se objem zvedne na cca 1,3L, podle toho si zvolte velikost hrnce do kterého budete cedit a vařit. Pokud nejsou na plnění lahve, používám sklenice od medu. RE: Chutné vegetariánske recepty - renttip - 07.06.2014 11:36 PM jelikož s manželkou žijeme u lesa a velmi alternativně, tak tyto výrobky z darů přírody známe a pochopitelně praktikujeme.Poradím ti na oplátku taky recept z černého bezu. Zkoušel jsem medovinu a zbyly mi kvasinky, tak jsem podle návodu z již černých plodů udělal víno a to bylo super, že bys ho i ve Valticích mohl prodávat. RE: Chutné vegetariánske recepty - Ladislav Kohout - 08.06.2014 06:41 AM Stačí do džbánu zalít dvě, tři, čtyři květenství vodou, dát do lednice a druhej den je z toho grepový pití. RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 14.06.2014 12:35 AM Každý den nás probouzí Vilémov. U Tondy jsme nalezli nejen člověka plného včel, ale i dům plný sýra. Zatím co se Tonda s Evženem ještě štourali ve včelstvu, odhalil nám Tomáš tajemství Vilémovské seneraje: 0,9 liter kefírku, připraveného z tibetských houbiček, se přidá do 8 litrů mléka, nejlépe ohřátého na 30°C. Na povrch syrovátka nám vyplave sušina, kterou pak stáhnem a procedíme, podle chuti okořenime bylinkami a uložime nejlépe do pytloviny. Po vychlazení uložíme polotovar sýra na hodinku do 20% solné lázně. Aby se nyní syrovátka a voda ze sýra vytlačila, zatížíme jej a necháme 24 hodin odpočinout. Dle možnosti můžeme hotový sýr nad kouřem vyudit. Kouř a sůl prodlužuje trvanlivost sýra. RE: Chutné vegetariánske recepty - Ladislav Kohout - 15.06.2014 07:43 AM Těch 30 stupňů není překlep? RE: Chutné vegetariánske recepty - Milan Bencúr † - 15.06.2014 09:31 AM Tú srvátku netreba vylievať do kanála. Treba ju ďalej ohrievať na miernom ohni. Keď začne srvátka pomaly vrieť, na povrch vypláva pena. Penu treba pozbierať do pohára. Troška srvátky medzi penou nevadí. Budete mať výbornú sladkú žinčicu. A na srvátke vychoval bača na salaši pár prasiatok. RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 15.06.2014 10:48 AM Sušenou syrovátku prodávají v obchodě jako doplněk stravy. Protože jsem dnes vykopal na zahradě část česneku, tak se teď připravuji dělat česnekovou pastu. Česnek se oloupe, na masovém mlýnku pomele, na váhu česneku se přidá 10% soli, dobře promíchá, naplní do menších sklenic, zavíčkuje a to je vše. Skladujeme běžně při pokojové teplotě a vydrží do další sklizně. Pasta je dobrá věc, protože při vaření je česnek hned při ruce okamžitě k použití. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 15.06.2014 11:25 AM Jsem na tom podobně a zrovna spekuluji jak uchovat česnek přes zimu bez použití mrazničky a hlavně bez soli. Zkoušel někdo zalít medem? Vydrží? RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 15.06.2014 12:04 PM S medem nevím, asi bych měl obavu o zvýšení vody v medu a kvašení, ale známí česnekové plátky suší, potom mixuje a používá česnekový prášek na dochucování. RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 15.06.2014 01:01 PM (15.06.2014 07:43 AM)Ladislav Kohout napsal(a): Těch 30 stupňů není překlep?pokud máš mléko od zdravých kraviček, která nebyla krmena siláží a jiným svinstvem, tak to stačí. Neznáš-li původ mléka, tedy krmení kravek, doporučeje se mléko mírně převařit. (15.06.2014 11:25 AM)Crha Karel napsal(a): Jsem na tom podobně a zrovna spekuluji jak uchovat česnek přes zimu bez použití mrazničky a hlavně bez soli. Zkoušel někdo zalít medem? Vydrží? Haribol Kájo, já zalévám oloupané stroužky česneku olivovým olejem, tak ti vydrří léta. Jen musí být povrch čistý, tedy před loupáním dobře umýt ruce, aby se na povrchu stroužků česneku neusadily bakterie. Navíc získáš perfektní česnekový olej do salátů, na špagety "alio olio e peperoncino". Já to v principu takhle dělám se všemi bylinkami, rosmarýn, šalvěj, levandule, oregano, ale i s citronovou, nebo pomerančovou kůrou a s houbičkama. Jinak jak píše Aleš, usušený česnek se dá vždy dobře spracovat. RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 15.06.2014 01:51 PM (15.06.2014 07:43 AM)Ladislav Kohout napsal(a): Těch 30 stupňů není překlep? Je vidět Ládíku že jsi pozorný čtenář u nás máš jedničku s hvězdičkou, Tonda a Vilémovčata. RE: Chutné vegetariánske recepty - Milan Bencúr † - 15.06.2014 01:52 PM Myslím, že z prevareného mlieka sa syr nerobí. Viem, že keď sú kravy dojené strojom, tak ak sa do kanvy s čerstvo nadojeným mliekom, ktoré je ešte prirodzene teplé tých spomínaných najmenej 30°C, pridá syridlo, potom za pár minút je možné oddeliť syr od srvátky precedením. RE: Chutné vegetariánske recepty - Aleš Molčík - 15.06.2014 02:22 PM Ve velkovýrobě se mléko převařuje na cca 75°C a potom se zchladí na těch 30°C a přidává chlorid vápenatý a syřidlo.... a ostatní podobně jako ve Vilémově. Jen ten kastrůlek mají větší. RE: Chutné vegetariánske recepty - renttip - 15.06.2014 02:44 PM Navrhuji, že do Brna na podzimní setkání by každý , kdo něco vyrábí, přivezl vzorek na ochutnání. Ušetříme za jídlo ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 15.06.2014 04:18 PM (15.06.2014 01:51 PM)tondabh napsal(a):Sám jsem se přesvědčil, že pokud nedostanu mléko do varu nevznikne sýr (panýr) té tuhé konzistence jako z Vilémova.(15.06.2014 07:43 AM)Ladislav Kohout napsal(a): Těch 30 stupňů není překlep?Je vidět Ládíku že jsi pozorný čtenář u nás máš jedničku s hvězdičkou, Tonda a Vilémovčata. Možná je toho při nižších teplotách docíleno jinými typy sýřidel, ale při použití kefíru se mi sýr při dosažení pouhých 85° rozpadal, byť chuťově neztratil. Avšak syrovátka nebyla čirá, tedy mléko nebylo využito stoprocentně. RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 16.01.2015 01:43 PM Našla jsem Vám okouzlující recept - rýžové palačinky s kurkumou na včelím vosku Pokud se neživíš organickou stravou, ukládám Ti na srdce, okořeň si život kurkumou z biologického hospodářství. Kurkumin snižuje oxidaci zapříčiněnou používáním pesticidů, čímž ochraňuje buňky před poškozením způsobené pesticidy. (Ahmed T, Pathak R, Mustafa M, et al. Ameliorating effect of N-acetylcysteine and curcumin on pesticide-induced oxidative DNA damage in human peripheral blood mononuclear cells. Environ Monit Assess 2010) Lidský organismus dokáže kurkumin jen těžce vstřebávat. Zde Ti hodně pomůže piperin, složka pepře, která stonásobně zvyšuje vstřebávání kurkuminu organismem. Nejlépe v poměru 1g piperinu na 10g kurkuminu. Kurkumin se rozpouští v tuku, z toho důvodu můžeš směs kurkuminu a piperinu rozmíchat v rostlinném oleji (alnatura, demeter). Jiná možnost je "zlaté mléko", za tím účelem smíchej čtvrtinu sklenice kurkumy s polovinou sklenice vody a míchej směs za mírného varu, než se Ti vytvoří tuhá pasta. Po vychladnutí skladuj kurkumovou pastu nejlépe ve skleněné nádobě, v ledničce Ti vydrží několik týdnů. Na výrobu zlatého mléka si rozpusť několik lžiček kurkomové pasty v teplém mléku, nebo ještě lépe v kefíru alá Vilémov, jest-li to chceš mít vegánské, použij kokosové mléko, posypej špetkou skořice a pepře, dle chuti oslad' směs medem z vlastní výroby. Další možnost je vyrobit si zlatou esenci, polovičku tmavé sklenice naplň kořínky kurkumy, přidej pitný alkohol 70% až 96% tak, aby kořínky kurkumy byli zcela utopeny, zašroubuj sklenici a ponech esenci aspoň 6 týdnů vyluhovat. Doporučená teplota 20° bis 30°C. Nyní přeceď zlatou esenci, například přes kávový filtřík, do nové tmavé sklenice a skladuj ji v chladu a temnu. Kurkuma zmírňuje bolesti, její účinost se dá porovnat dávce Ibuprofenu 800 mg! Doporučená denní dávka kurkumy je 0,5 až 1g (1g kurkuminu odpovídá 20g sušeného kořene), ale ani při vysokém dávkování nemá kurkuma žádné negativní účinky na organismus. Přeji zlatý rok 2015, cher Odkazy: Kurkumin zabíječ bakteriálních a virových patogenů RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 21.01.2015 12:24 PM Náhodou jsem objevil novinku Dobroty Babičky Kláry Listové těsto cereální, která už je na trhu více čtyř měsíců. Špenátový nebo brokolicový závin se strouhaným panýrem je z běžného listového ňamka, ale tohle je o level výše. Dobrou chuť. ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 21.01.2015 03:17 PM Fosfát vždy není fosfát, aneb ďábelské dobroty Babičky Kláry: Listové těsto cereální ![]() Složení: Pšeničná mouka, Voda, Směs z obilovin min. 10 % (slunečnice, len, kukuřičná krupice, pšeničné klíčky, pšeničná mouka a otruby, pšeničná trhanka, ovesné vločky, pražený ječmen, pšeničná krupice, sladová mouka, sójový šrot, mouka žitná celozrnná, mouka sójová, pražená ječná mouka, ječný extrudát, kmín, pšeničná celozrnná mouka, zahušťovadlo E 412, cukr, modifikovaný škrob E 1414, pšeničný lepek, regulátor kyselosti: kyselina askorbová, pražené žito, kypřicí látka E 341iii, látka zlepšující mouku E 300), Margarín (částečně ztužený řepkový olej a palmový tuk, emulgátory: sójový lecitin, E 471, E 475, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citrónová, máslové aroma, barvivo: beta karoten), Kvasný ocet lihový, Jedlá sůl Přírodní fosfáty jsou pro člověka důležité pro zajištění energie, nebo pro přenos informací v DNA (deoxyribonukleové kyseliny) a RNA (ribonukleová kyselina). Společně s vápníkem stabilizují fosfáty kosti a zuby. Přírodní, organicky vázaný fosfát se vyskytuje v mnoha potravinách (maso, ryby, luštěniny, ořechy, vejce, mléčné výrobky a obiloviny). Organismus si vezme jen tolik fosfátu, kolik potřebuje a přebytek bez problémů vylučují ledviny. Zdravý člověk zachována normální rozmezí od 2,5 do 4,5 mg fosfátu na decilitr krve. Poněkud jiná je situace u synteticky vyrobených fosfátů E1414. Zde začne rovnováha organismu kolísat, nebot' je vylučováním syntetických fosfátu z upravených potravin přetížena. Výsledkem je podstatné zvýšení hladiny fosfátu v krvi. Výroba syntetického fosfátu E1414 není regulována, tak že může být geneticky modifikován. Již dlouho je známo, že syntetickým fosfátem obohacené stravy představují jak pro nemocné, ale i zdravé lidi vážné ohrožení ledvin. Lékaři varují před zvýšenou spotřebou fosfátu, protože je spojována s mnoha zdravotními riziky. Syntetický fosfát zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Nebenschilddrüse, česky? (Glandulae parathyreoideae) neustále vylučuje hormon k vylučování fosfátu ledvinami a osteoklasty jsou stimulovány k intenzivnímu odbourávání kostní hmoty. Syntetickým fosfátem obohacená strava brání vstřebávání vápníku ve střevech, čímž zvyšuje riziko osteoporózy. Dále kombinací fosfátu s vápníkem vzniká fosforečnan vápenatý, který se usazuje na stěnách cév zvyšuje risiko mrtvice a infarktu. Vzhledem k tomu, že se jedná o vegetariánské vlákno, pozor E471, E475 mohou být vyrobeny z živočišných mastných kyselin a je nebezpečí, že jsou geneticky modifikovány. P.S. Kájo, nechci Ti ničit nadšení, ale věř mi, že mi Vaše zdraví leží na srdci. Kdo chce žít zdravě, měl by Tesco zapomenout. RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 21.01.2015 05:06 PM O zdraví nebyla řeč, jen o chuti ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - goro - 21.01.2015 07:00 PM raz som v jedálnom lístku niekde v motoreste čítal "hemendex se šunkou a vejci..." keby ho dali bez tej šunky a vajec, bol by aj pre vegánov nielen pre vegetariánov ![]() RE: Chutné vegetariánske recepty - Crha Karel - 21.01.2015 10:24 PM Deboro, stejně jsi mi nasadila brouka do hlavy, takže se zeptám, kde jsi našla Tebou uvedené informace o E1414. Já hledal našel na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E1414 následující info: ... Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%. Látka nemá nežádoucí účinky, ale i tato může při vyšších dávkách způsobovat odvádění vápníku z těla. ..... RE: Chutné vegetariánske recepty - Debora - 21.01.2015 11:13 PM to je typický příklad aplikované kvantové fyziky Kájo, každý vidí jen to, co fokusuje a na co myslí. ![]() Gefährliche Phosphate in Lebensmitteln Phosphatzusätze in Lebensmitteln Phosphatarme Ernährung Zusatzstoffe mit verkanntem Risikopotenzial Chemie im Essen ale nechci tu skončit jako na VF |