Forum Šance pro včely
Co se píše o volné stavbě - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse)
+--- Fórum: Obecná diskuse (/forum-Obecna-diskuse--39)
+--- Téma: Co se píše o volné stavbě (/tema-Co-se-pise-o-volne-stavbe)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8
Všechny stránky

Co se píše o volné stavbě - Milan Urík - 07.10.2013 11:34 PM

V příloze přikládám aktuální věstník Pracovní společnosti nástavkových včelařů, čtete prosím pozvánku Slezanu, kde V. Žídek píše o tom, jak hloupí jsou včelaři, co vedou včelstva na volné stavbě a jak to nefungujeSmile

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 08.10.2013 12:00 AM

Ani nemá cenu se k tomu víc vyjadřovat, bylo by to zbytečné plýtvání energií.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 08.10.2013 10:17 AM

Zvyk je železná košile a neb:" Otče odpust jim, oni nevědí, co činí".
LD

RE: Co se píše o volné stavbě - kurik - 08.10.2013 11:31 AM

Já jsem to četl dneska ráno a to hned dvakrát. Když jsem to přečetl poprvé, tak jsem si říkal, že jsem autora asi špatně pochopil, tak jsem to zkusil ještě jednou.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 08.10.2013 11:52 AM

Víte já bych to vůbec neřešil. Nestojí to za to. Když jsem v r. 1992 začal u všech včelstev uplatňovat mednou komoru, nejpreve se mi smáli místní včelaři, pak asi za 10 let to "pobil" ředitel z VÚD a přitom jejich zaměstnanec byl tímto způsobem nadšen a také ho vyzkoušel, asi tajně. Totéž se děje s volnu stavbou a to ještě nejsme u zootechniky bez chemikálií, to teprve všem slezou vlasy na hlavě. Prostě co jde jednomu, musí jít i druhému. To chápe i malé děcko. Pokud někdo něco nezvládá, tak každý rozumný člověk začne u sebe. Někdo prostě ne. S tím nemá smysl polemizovat, ono to má spíše základ v tzv. včelařské politice než včelařském umu........... Kdyby to nefungovalo, nebyla by včelstva ve volné přírodě a nás, kteří to běžně praktikují, by tolik nepřibývalo. Prostě někdo chce ovlivnit včelaře žvaněním o dávno zaběhlých věcech a jiní jdou prostě jinou cestou. Orel to také nemá lehké, ale všichni se na něj dívají ze spodu. On létá, jiní se před ním schovávají a jiní, třeba slepice, se hrabou i v hnoji. Tak to prostě je a bude. LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 08.10.2013 03:58 PM

Za mě můžu říct, že mi ten článek odpověděl na to, co vlastně vedlo Miroslava Jaroše k rozhodnutí své příspěvky zde promazat a další události na jeho osobu v účasti v ŠPV navazující. Do této chvíle mi to nebylo zcela jasné, co bylo tím spouštěcím mechanismem. Já se na něj nijak nezlobím, ale myslím si, že chlap by se měl rozhodovat sám a nenechat se ovlivňovat při sezení u Jury.

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Bencúr † - 09.10.2013 06:24 AM

Ja som tomu nezmyselnému "odbornému" názoru pána Žídeka venoval trochu energie. Obrátil som sa na redakciu časopisu Moderný včelár, kde som argumentami oponoval. Moja snaha bola neúspešná. Plávanie proti prúdu a rebelantstvo sú dnes veľmi ťažké pozície. Moju korešpondenciu tu uvádzam:
Prajem pekný deň, čítal som e-Věstník PSNV zo 7.10.2013 15/2013, kde V. Žídek píše o tom, ako včelárenie na volnej stavbe nefunguje. Toho pána nepoznám, ale dovolím si jeho názorom oponovať. V prílohe posielam článok pre časopis Moderný včelár, v ktorom zdôrazňujem, prečo sú dnes vo včelárskych technológiách dôležité alternatívne prístupy a prirodzené dielo. Verím, že môj názor uverejníte v celosti a bez úprav.
Vážený pane Bencúre, přeji dobrý den a zdravím z Prahy. Děkuji za článek v češtině, i když ta není nutná, slovenštinu máme v časopisu rádi. Posílám vše šéfredaktorovi, který rozhodne, co dál. Na první přelétnutí článku je tam pro odborný časopis mnoho tvrzení, která jsou velmi diskutabilní, třeba buňky 4,9 mm. Je to předkládáno jako potvrzený fakt, což neodpovídá skutečnosti. Jako Vaše osobní zkušenost se mi text líbí, zkouším to také tak. S panem Žídkem máte myslím pravdu oba - on včelaří na výnos, tedy "průmyslově" a vy na pohodu. To nelze srovnávat a oboje vyžaduje svoji technologii a přístupy.
Vážený pane Bencúre, děkuji za příkladnou reakci na článek pana Žídka. Váš článek jsem právě dočetl, moc se mi líbí a rád ho v Moderním včelaři otisknu, pokud se budeme moci dohodnout na následujících věcech:
1.) Další číslo Moderního včelaře už má po uzávěrce a je plné, proto Váš článek může u nás vyjít nejdřív v polovině prosince, tedy v šestém letošním čísle.
2.) Váš text skrývá hned dva články v jednom. Zpočátku jde o Váš názor na vliv přirozeného díla na reprodukci kleštíka, poté (od kapitoly Udržitelné včelaření bez chemie) o snahu popsat, jak včelaříte. Obě části jsou pro nás zajímavé a hodné dalšího rozpracování, protože řada věcí je v nich jen "nakousnutých", ale nedořečených tak, aby byly přístupné i méně zkušeným včelařům. Pokud se domluvíme na spolupráci, rád Vám nabídnu zpětnou vazbu redakce i redakční rady hned jak vydáme nyní rozpracované číslo a budeme mít čas.
3.) Potřebujeme, abyste nám poslal také pěkné fotky ve větším než malém rozlišení, které jsme zatím u Vašich článků nepublikovali.
4.) Protože si čtenáři náš časopis platí, nemůžeme vydávat články, které si mohou jinde přečíst zadarmo. Pokud chcete oslovit naše čtenáře, žádáme na oplátku, abyste text hned stáhl ze svého blogu a nepublikoval jej jakkoli jinak až do té doby, než vyjde v našem časopise.
Můžeme se na těchto věcech dohodnout?
Vážený pán šéfredaktor, ďakujem za bleskovú odpoveď. Vidím, že sa nedohodneme! Je smutné, že PSNV v e-Věstník PSNV zo 7.10.2013 15/2013, zverejnila zavádzajúcu informáciu V. Žídeka o tom, ako včelárenie na volnej stavbe nefunguje, a to bez toho, aby svoje tvrdenia argumentami podložil. On napíše řadu věcí jen "nakousnutých", aby byly přístupné i méně zkušeným včelařům a so mnou sa chcete na mojich argumentoch domluvit na spolupráci se zpětnou vazbu redakce i redakční rady hned jak vydáte nyní rozpracované číslo a budete mít čas. Nebudem ďalej míňať energiu v tomto príbehu podrobnejším rozpracovaním mojich argumentov. Nedohodli sme sa.
Vážený pane Bencúre, pravidla publikování v Moderním včelaři jsou jiná než v eVěstníku. Vy jste chtěl svůj článek publikovat v Moderním včelaři, proto jsem Vám napsal, co to obnáší. Má nabídka stále platí, záleží jen na Vás.
Dnes už nehovoríme o cenzúre, ale o pravidlách? Takže môj článok, "Prečo prirodzené dielo, prečo alternatívy", zostane zverejnený na mojom blogu. Internet je predsa len úžasné a slobodné médium.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 09.10.2013 09:53 AM

Milane, ty chceš po lidech prostě moc. Život je jen o prokousávání se jím ne o hezkém povídání o něm. Jenže někteří to jablko chtějí v instatní podobě nebo už rozžvýkané na kašičku . Už v odpovědech redaktora (pokud to redaktor byl) je vidět příčina současného stavu. On má ale proti tobě jednu výhodu, má čas poznat a naučit se, tak mu odpusť. Ty už máš nějaký pátek za sebou a víš jaký je rozdíl mezi znát, chápat a umět. Život je pohyb, tak se nezdržuj, nevíš kolik máš času. Já to také tak dělám. LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Mlha - 10.10.2013 10:54 AM

Pánové nic ve zlém ale mám pocit, že se zde zase snažíte rozpoutat bouři ve sklenici vody. Mícháte tu dohromady časopis MV, e-Věstník a rozčilujete se v podstatě jen nad pozvánkou na besedu pořádanou kroužkem Slezánek. Pokud si myslíte, že máte k tématu co říci bylo by férové se zmíněné besedy zůčastnit a tam oponovat a prezentovat své názory široké včelařské veřejnosti. To že se zde budeme rozčilovat a přesvědčovat přesvědčené nepomůže ničemu. Nechápu proč pan Bencúr jako reakci na tuto pozvánku oponuje v redakci MV? Dále nechápu to obviňování MV, pokud vím tak pan Bencúr zde již prostor několikrát dostal a odpověď MV nebyla zamítavá, tedy že jeho články neotiskne, ale že je potřeba ještě něco doladit a sladit s uzávěrkami. Také nevím zdali je úplně férové tuto korespondenci hned zveřejňovat.
Začíná mě to tu trochu mrazit, začalo to Vaškem a teď to pokračuje dále, kdy každý kdo nemá úplně stejný názor, popř. hned teď neudělá co já chci je ukamenován. Tedy asi více tolerance by bylo na místě.

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Urík - 10.10.2013 12:21 PM

Miloši, jsi členem ŠPV a věřím, že volná stavba je i pro Tebe jednou ze základních myšlenek, na kterých stojí Tvé včelaření, proto budu rád, když se účastníš Slezánku a budeš tam myšlenku volné stavby propagovat a obhajovat. Každý jednáme sám za sebe a šíříme naše myšlenky a zkušenosti jinak, já jsem třeba teď organizoval setkání v Brně, Milan Bencúr měl seminář u sebe v Jasenovej, organizuji na konec listopdu seminář Vaška Smolíka v Brně atd.. Můžeš to udělat? Já v tento termín nemohu, sloužím v nemocnici, Milan Bencúr to má daleko a myslím, že další jako třeba Leoš Dvorský chodí a přednáší o volné stavbě hodně. Budu rád, když se i Ty aktivně zapojíš. Myslím, že není správné, když někdo jako je PSNV rozpošle hromadně pozvánku, kde jsou napsané lži a včelaři, ktečí používají volnou stavbu jsou v podstatě označeni jako hlupáci. Takže proč na to nezareagovat? Forma rekace Milana Bencúra je jaká je, o to nejde.
A vůbec nerozumím tomu závěru s Vaškem a s tím, proč Tě mrazí? Každý má svůj názor a může ho prezentovat. Kdo koho kamenuje? Já jsem s Vaškem v kontaktu, taky jsem nesouhlasil a nesouhlasím s určitým způsobem jeho jednání a prezentování věci, ale mám ho rád, myslím, že pro včelaření dělá hodně a fandím mu, i proto vedu část svých včelstev dle jeho metodiky a organizuju mu přednášku v Brně. Vašek je svojská bytost a netají se tím, sá to o sobě říká, takže v jeho případě je ten problém ¨trochu jidne, třeba i v tom, že jeho názor na včelaření je jen jeden a o ostatních se nehodlá bavit.

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 10.10.2013 02:47 PM

Mě ta pozvánka nijak nerozčílila, ale upřímně pobavila. Je to pozvánka na racionalizaci chovu. Ale hned na to navazuje něco o dodělávkách doma v dílně a je jmenován Yannick. Prostě taková česká klasika, něco si koupí a už složité předělávají na ještě složitější, tedy vlastně vylepšujíBig Grin. Já se snažím chovat včely racionálně a v tom duchu přizpůsobuji i pomůcky a metodu chovu, protože to je pro mne hlavně časová nutnost. Takže pomůcky nepředělávám, ale rovnou vybírám jen ty jednoduché a to samé platí i o chovu včel, protože přírodní chov je založen na jednoduchosti a časové nenáročnosti a ta je v ekonomice důležitá. A v tom všem je ukryt ten racionální chov nebo provoz, proto si klidně dovolím říct, že v tom jsou všichni snaživci v duchu ŠPV o krok dál před panem Žídkem a podobným. Tím nechci nijak pana Žídka snižovat, protože on tak jak se projevil na této jedné pozvánce, se projevil jako klasický včelař, nic víc, nic míň.
A ta druhá část o četbě literatury z minulého století a další o volné stavbě a jejího právem zavrženého užívání, jak píše pan Žídek. To mě také nijak nebere. To se jen pan Žídek projevil jako neznalec literatury z minulého století a z biologie včely a kleštíka také propadl.

RE: Co se píše o volné stavbě - Myk - 10.10.2013 06:30 PM

Extrémní názory vždy budou na obou stranách. Pan Žídek má názor odsuzující volnou stavbu a nemá příliš propracovanou argumentaci. I v SPV jsou včelaři, kteří mají silný názor, ale neumí ho podpořit racionálními argumenty, prostě to tak "cítí" a jsou ochotni se přít s protistranou.
Nemá smysl se nad názorem pana Žídka rozčilovat, ani nad faktem, že vyšel ve věstníku PSNV. Stejně jako ve včelařství vycházejí různé články nazlobených včelařů propagujících nějakou myšlenkou nejčastěji s argumentem "já už včelařím 30 let, tak mi nevykládejte, že je to jinak".
S takovými názory nemá smysl vůbec polemizovat ani vést jakoukoliv konfrontaci.
Smysl má pouze trpělivá a racionální argumentace, případně propagace vzorem (včelařím tak a tak, funguje mi to tak a tak, vidím tam tyhle výhody a tyhle nevýhody).

Reakce Moderního včelaři mě nijak nepobouřila, nepřijde mi, že by nějak stranili jedné straně. Chápu, že mají nějaký požadavek na nedostupnost příspěvků volně na webu a nehledal bych v tom primárně snahu neuveřejnit jiný názor. Kdokoliv z nás může napsat článeček o svém způsobu včelaření a poslat jim ho místo pana Bencúra, který logicky nechce stahovat příspěvky ze svého blogu, aby mu je tam otiskli.

RE: Co se píše o volné stavbě - Mlha - 10.10.2013 07:19 PM

Milane nějak jsem nepochopil co jsi chtěl říci či na co narážíš? Ta přednáška je dnes večer to z Prahy nestíhám ani tryskáčem. Pokud tě nebaví dělat věci okolo propagace šetrného chovu včel tak to nedělej, nikdo tě nenutí ne?
Souhlasím s tím, že ta pozvánka na Slezánkovu besedu měla být neutrální tedy tam mělo být napsáno jen kdy se koná, kdo tam promluví a jen pár bodů do diskuse a jeden z bodů měl být "Diskuse na téma volná stavba" a nic víc. Každopádně nechápu proč se kolem toho strhla bouře. Takový názor jako má pan Žídek má 97% Českých včelařů, to bycom se tady urozčilovali, kdybychom to měli řešit.
Mrazí mě právě ta netolerance a radikalizace. Něco se objeví v oběžníku (a souhlasím s tím, že to tam v této formě být nemělo) a hned se strne co se strhlo, nadává se všem i těm co s tím nemají nic společného (např. MV).
A o té toleranci jsem psal právě v reakci na proběhlé diskuse o "ideálech", kterých bych se chtěl osobně vystříhat. Pokud si tu budou lidi myslet že názor je "jen jeden" tak je zbytečné mít fórum a diskutovat. Na to abychom utloukli každého, kdo někde napíše něco co odporuje jednotnému názoru fórum ani nepotřebujeme. Já si myslím, že se ke včelám může chovt šetrně i ten, kdo používá rámečky.

RE: Co se píše o volné stavbě - Petr Mirovský - 10.10.2013 09:03 PM

Pozvánku si v tomto znění a většinou i rozsah na celou jednu stránku posílá ke zveřejnění někdo ze Slezánku, předpokládám pan Žídek.
Nic se mu na tom nemění.
Někdo pošle pozvánku ve formě text, tak se tam vloží text, někdo v PDF formátu, tak se to nezalamuje a jen se vloží celá stránka v PDF.
Tzn., že nemusí vyjadřovat názor redakce či vydavatele.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 10.10.2013 10:01 PM

Já si myslím, že se ke včelám může chovt šetrně i ten, kdo používá rámečky.

Ponechávám bez povšimnutí předchozí názory, ale , Mlho, dovolím si tento komentář.

Volná stavba = včelí stavba v rámečncích bez mezistěn i jen na loučkách. Včelstvo sice necháváme volně stavět co potřebuje, byť respektujeme přirozenou architekturu díla, ale určijeme rozteče mezi rámky, počet plástů, vlastně i galerie atp. Přirozená stavba je dílo, které si včely staví v dutině (i mimo ní) bez jakého koliv zásahu (snad s výjimkou odebírání medu a pod). To jen abychom si upřesnili termíny a mluvili každý o tom samém. Pokud člověk nechápe právě tu architekturu, skončí jako hodně nadšenců a zřejmě i dotyčný včelař na pozvánce. Včely mu budou stavět trubčinu tak ,tam a v době , kdy a kde to "normálně" nebývá pro včely zvykem. I to má vliv na % podílu trubčiny k dělničině a bude to mít své důsledky třeba při množení V.d.
Pokud to ale pochopí (tedy zavede do své metodiky- tady snad nikdo neteoretizujeme), ví, jaký omezující vliv to má na V.d. společně a dalšími zootechnikými opatřeními (tak by bylo správnější napsat, může mít).
Tu terminologii takto používám, protože jsem se to nikde nedočetl. Souhlasím s tebou, že není třeba té pozvánce,stejně tak pořadatelům i názoru uvedeného média ,věnovat pozornost, je to pouhé zdržování. LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Bencúr † - 11.10.2013 01:54 AM

V literatúre z 20., 30. a 40. rokov minulého storočia som sa na viacerých miestach dočítal o tom, aká má byť vzdialenosť medzi rámikmi. V tom období sa rámiky robili z latiek širokých 22 mm a medzerník bol dlhý 10 mm. Do rámikov sa neupevňovali celé medzistienky, ale iba pásiky medzistienok široké 5 - 7 cm. Už vtedy včelári vedeli, že vzdialenosť stredu plástov je v rozpätí 32 - 38 mm a čím je menšia rozteč medzi rámikmi, tým menšie bunky včely na diele postavia. Z toho vyplýva, že včelári, ktorí chcú včeláriť na volnej stavbe v rámikoch a chcú, aby včely stavali čo najmenšie bunky, nemajú používať 35 mm plecnaté rámiky, ale rámiky bez pliec, so šírkou latiek 22 mm a vzdialenosť medzi rámikmi, čiže veľkosť uličiek, vymedzia povalovými latočkami 9x9 mm. V strede plodiska sa takto dá rozteč medzi rámikmi vymedziť na 32 mm a smerom ku stene úľa, kde sú plásty so zásobami medu a peľu, rozšíriť na 35 - 38 mm. V medníku včely potrebujú rozteč medzi stredmi rámikov až 38 mm, preto včelári často použijú v medníku o jeden rámik menej ako v plodisku. Táto matematika je základom včelárenia v mednej krave, kde majú trámiky rozmer 32x32 mm a smerom do medníka sa vzdialenosť medzi stredmi trámikov zväčšuje zasúvaním 5 mm hrubých latočiek medzi trámiky. Ďalšie množstvo zdôvodnení, prečo sú dnes vo včelárstve dôležité alternatívy a prirodzené dielo, uvádzam na mojom blogu.

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 11.10.2013 07:55 AM

Když jsem začínal včelařit dostal jsem úl. Byl to Moravský univerzál, myslím si, že rok výroby byl konec 50 let, ale nikdy v něm nebyly včely a rámečky byly také originál. Rámečky měly rozteč na střed 32 mm a nepřišlo mi, že by s touto roztečí měly včely problém. Jinak jsem zkoušel různé rozteče rámků a na produkci medu byly nejhorší rozteče kolem 40mm. V takovém medu ze širokého díla bylo nejvíc vody.

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Bencúr † - 11.10.2013 09:21 AM

Všeobecne platí, že med je prírodná potravina bez konzervantov, vytvorená včelami. Je to na 80% včelami zahustený sirup. Tých 20% vody, ktorá sa ešte v mede nachádza, je bežný a neškodný stav. Ostatné čísla vymyslené človekom sú len obchodníckym ťahom na oklamanie včelára výkupcom medu.

RE: Co se píše o volné stavbě - Mlha - 11.10.2013 10:28 AM

Leoši já jsme se nechtěl hádat ani rozpoutat flame, naopak jsem chtěl uklidnit situaci, není potřeba kamenovat všechny, kteří napíší něco co se nám úplně nelíbí. Výsledkem bude jen to, že se více zakopou na svých pozicích. A je potřeba rozlišovat mezi včelaři. Pokud přijde někdo jako Vašek a začne včelařit na "zelené louce" s nulovými znalostmi, tak to co píšeš naprosto přirozeně přijme. Starší včelař má své "zkušenosti" a oponuje se mu hůře. Např. mě táta leta letoucí učil, že stavební rámek se přidává proto aby si včely měly kde stavět trubčinu a prostě to bylo dogma. A tohle dogma má v hlavě většina starších včelařů. A jaké bylo mé překvapení, když jeden rok nebyly mezistěny a dal jsem jen stavební rámky, že včely postavily ve většině dělničí dílo a ne zmíněnou trubčinu. Tedy od určitého "služebního věku" si na něco včelaři musí přijít sami a nebo se musí jen lehce nasměrovat.
Tedy podle mého je zbytečné takto reagovat na každý náznak proti volné stavbě, vzláště, když je schován jako jinotaj v pozvánce na klubovou besedu a hned psát protestmaily do všech včelařských časopisů a zakládat na to zvláštní vlákno. Nic víc a nic míň jsem říci nechtěl.

RE: Co se píše o volné stavbě - Debora - 11.10.2013 12:07 PM

Miloši, rozumíme, co máš na mysli. Alles ist gut! Wink

Ono jde jen o to, že rozširovat nepravdosti, i když jen z neznalosti, je vždy jen semeno nového genocidu. To snad dobře víme z naší minulosti. Uz před více jak 5000 lety byla pomluva a lež vetší hřích, než vražda. Redakce PSNV by si v budoucnu mela lépe oveřit obsah clánku, aby omylem nezveřejnila "Mein Kampf"

Ale možná že je to jen tím, že mi Šančari nestojíme tak pěkně při zemi jako pan V. Žídek, a vidíme trochu dále.

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 11.10.2013 12:45 PM

Mám ve vesnici souseda včelaře, 30 let včelaří možná i víc a 50 včelstev, kočovník. Ten také věří, že víc trubčiny =víc roztočů a dokonce podle něj, když v podletí ustane chov trubců, tak se roztoč už nemnoží, protože se množí jen na trubčině. Tak jsem se ho jednou zeptal, jestli si také myslí, že když roztoč je v chovné náladě a nemá volnou trubčinu, jestli čeká ve frontě až se nějaká ta přijatelná trubčí buňka uvolní. Řekl, že na to odpověď nemá, ale bude nad tím přemýšlet. Ale od té doby, téma varroáza už se mnou neřeší.Big Grin

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 11.10.2013 03:58 PM

Mám ve vesnici souseda včelaře, 30 let včelaří možná i víc a 50 včelstev, kočovník. Ten také věří, že víc trubčiny =víc roztočů a dokonce podle něj, když v podletí ustane chov trubců, tak se roztoč už nemnoží, protože se množí jen na trubčině. Tak jsem se ho jednou zeptal, jestli si také myslí, že když roztoč je v chovné náladě a nemá volnou trubčinu, jestli čeká ve frontě až se nějaká ta přijatelná trubčí buňka uvolní. Řekl, že na to odpověď nemá, ale bude nad tím přemýšlet. Ale od té doby, téma varroáza už se mnou neřeší.Big Grin

Aleši on má pravdu, ale jen půl nebo ještě méně. Pokud necháš trubčinu na okrajích hnízda, např. v každém nástavku po obou stranách pak se tam VD skutečně bude přednostně a dobřem množit. Tak je tomu často i v přírodě, to je přirozené i logické. Jenže, má-li včelstvo dostatek zásob, neomezuje odchov trubců a chová je skoro tak stejně dlouho jako dělnice. Včelstva v přírodě včas ukončují plodování, skoro současně s trubčinou (nebo o 14dní dříve) . Letos to u mne bylo i začátkem července a jsou v IA kvalitě. Jaký je důsledek? No ten, že se sice množí roztoč ve větším množství, ale současně i dlouhodobé generace včel a to nepoškozené.Tak když se to plodování ukončí. Kleštík se chce množit dál (to je důležité) ale nemá vlastně na čem, protože ty dlouhověké skupiny včel tam již jsou a plod veškerý žýdný. Na a protože pak přichází na řadu grooming o cca 1-2 měsíce dříve než to mohou pozorovat včelař na klasicky vedených včelstvech (jestli vůbec), má zase hodně po žížalkách. Věř tomu nebo ne, klasické včelstvo dokáže do konce října od polovičky září zlikvidovat i kolem 4 tis, kleštíků (zajímavé je, jak se tohle číslo objevuje u různých včelařů, že by souvislost??). No nějaký vliv šlechtění tam již také bude. Jenže u normálního včelstva to ůže býte i jednou tolik!
Krom toho trubčina je právě důležitou součástí té archtektury díla, je vidět, že jsi nebyl v Brně. trubčina patří na okraj hnízda. Má to velký vliv pochopitelně i na selekci. Ono u našich včel tak dochází k podobnému vytěsňování (nebo soustřeďování) VD na trubčí plod podobně jako u Včely východní ( A.c. cerana, pozor jsou i jiné a tam to někdy tolik neplatí). Věřím, že to alespoň několik účastníků v Brně aktivně vstřebalo a pochopilo, jak to v přírodě chodí a že vše z toho můžeme přenést do zootechniky. Pochopitelně selekci to vůbec nevylučuje, ba právě naopak. Tohle jsem mmj. říkal i na přednášce o včelaření na volné stavbě v Ostravě koncem září, tedy cca týden, dva před tou nešťastnou pozvánkou............. Tenhle vliv díla je ale jen částí algoritmu včelstva v přírodě, které odolává VD, viz zase přednáška v Brně. Samo o sobě to někdy zdaleka nemusí stačit k utlumení V.d., ale často hodně pomůže. Jakmile začneš vnímat odlišnosti včelstev a vcítíš se do jejich programu, pak už jedeš jak na drátku. Tak jen zase čekám, kdy na mne bývalí kamarádi pošlou veterinu, už v tom mají praxi. Pokud si někteří z vás vzpomenou na to, co jsem říkal před rokem v MB o opuštění i KM, mělo to i tento důvod. LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 11.10.2013 04:32 PM

Tak nějak to chápu a nemám problém. Vlastními slovy si to zdůvodňuji tak, že trubčí larvy na sebe natáhnou roztoče a proto dělnice zůstanou nepoškozené, takže včelstvo nekolabuje. Ale pokud se včelstvo vytočí ze zásob medu a začne se v podletí dokrmovat, tak to simuluje snůšku a matka se rozploduje , ale hlavně dělničinou, kterou roztoč poškodí a na zkolabování včelstva je zaděláno. Důležité je přirozeně ukončené plodování v podletí + - a roztoče "vyhladovět" + co dokážou včely zlikvidovat a po celý rok dostatek zásob.

P.S. A volná stavba proto, protože vždy nějaká trubčina je v dosahu aktuálního plodového hnízda. A je ji víc, než když včely přestavují buňky na mezistěnách a proto volná stavba má větší záchytný efekt na roztoče.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 11.10.2013 09:09 PM

Aleši, tak nějak to je. Ale pokročil jsi i trochu dál. Jsou materiály, kterým odstraníš třeba plod (nebo použiješ dlouhodobý nosič, a tp.) a pak nakrmíš (spíš jen doplníš zásoby) , třeba do konce července a je klid. Některé po takovém zásahu se znovu rozplodují a můžeš je klidně použít pro zpracování zásob pro oddělky a snesou krmení i v září a zase je pohoda. Jiné materiály zase samy přirozeně toto udělají za tebe (prostě nepotřebují skoro nic), ale absolutně nesnesou další kemení, když je k tomu donutíš, přijdeš o ně. Proto už pár roků straším s plodovým rytmem. Bez téhle znalosti to prostě nejde nebo je to střelba od boku. Nejde si hrát na náhodu nebo na ni spoléhat.
Ono je to v zásadě jednoduché, jen se k tomu musíš dopracovat a dávat do souvislostí a poznat tu hranici. Navazuje to i na to, kdy který materiál převážně odchovává dlouhodobé generace včel a jak je citlivý na přínos sladiny nebo již uložené zásoby, jak na změny ve snůšce (krmení) reaguje s plodováním, jak reaguje na hladovění, které je u klasicky vedení včelstev jev naprosto normální. Když nejsou viry nebo NC, je to doopravdy v pohodě. Když jsou viry, je to o něco horší a tady je místo právě pro selekci a šlechtění. To je ale už zase o něčem jiném. Normální varroáza (A) se ale dá zvládnout jen s vhodným ošetřováním. Tohle je ale cesta, která respektuje různorodost,variabilitu včel, díky které přežívají miliony let. To pro drtivou většinu včelařů moc není a dnes by nejraději vše jen vygooglovali. Chceme jeden materiál, jeden mechanizmus......... dál si to doplníš sám a kam to vedlo. I to je cesta, řekl bych, že po ní jdou všichni chovatelé i skoro všichni včelaři na celém světě. Podle mne to je ale prakticky totéž, co jsme se včelami dělali po dvě staletí do teď, jen trochu v jiném gardu. To ale není cesta ŠPV, tedy po Brně doufám sále víc a víc. LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Bencúr † - 12.10.2013 01:54 AM

Môj učiteľ včelárenia mi vždy zdôrazňoval, že pri každom medobraní musím do vytočených plástov naliať vodu a tak vrátiť plásty do úľa, a večer musím včelám naliať do kŕmidla liter sirupu, aby sa ukľudnili a nehľadali aj niekoľko dní po okolí stratené zásoby. Jindřich Boháč tiež zdôrazňoval, že po poslednom medobraní treba včelám ihneď doplniť zimné zásoby. Medobranie, to je šok pre včelí superorganizmus. Sýtemu nič nechýba.

RE: Co se píše o volné stavbě - schützmeister - 12.10.2013 07:40 PM

(11.10.2013 09:09 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Proto už pár roků straším s plodovým rytmem. Bez téhle znalosti to prostě nejde nebo je to střelba od boku.
Tohle je ale cesta, která respektuje různorodost,variabilitu včel, díky které přežívají miliony let. LD
V Brně jsem nebyl o plodovým rytmu slyším prvně, ale pozoruju už nějaký pátek to stejné. Vše má mít svůj čas, jako na zahradě - můžu vysazovat rajčata i v létě, ale nic z nich nebude. Když to u včel trefím, tu tzv. vegetační dobu, jde to samo. A obráceně. Taky jsem přišel na to, že ta doba je různá v různých podmínkách i, jak píše Leoš, u různých klonů. Někde je třeba něco uspíšit, jinde je čas. Kdo to nedělá podle citu, ale podle příručky, nikdy to nevychytá.
Mám před sebou ale ještě dlouhou cestu, princip už matně vidím, ale ten cit se musím ještě léta učit.
Jinak ještě k volné stavbě - nevím, proč se to někomu nezdá jako racionální, sám jsem s tím začal, abych ušetřil čas a prostředky a osvědčilo se to, až časem přicházím na množství dalších pozitivních souvislostí. Takže - kdo nezkusil volnou stavbu a tvrdí, že není ekonomická, nikdy to nezkusil.

RE: Co se píše o volné stavbě - bohemia.gall - 12.10.2013 10:31 PM

...a dovolím si doplnit, nikdy nezačal opravdu včelařit.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 12.10.2013 11:35 PM

Jinak ještě k volné stavbě - nevím, proč se to někomu nezdá jako racionální, sám jsem s tím začal, abych ušetřil čas a prostředky a osvědčilo se to, až časem přicházím na množství dalších pozitivních souvislostí. Takže - kdo nezkusil volnou stavbu a tvrdí, že není ekonomická, nikdy to nezkusil.

Já bych to vážně neřešil. Nakonec považujeme za příznivce i toho, kdo souhlasí jen s části našich tezí. Věci často nejsou takové, jakými se zdají být. I když s někým nesouhlasím, nevnímám ho jako nepřítele. Pokud někdo považuje za nepřítele mně, je to jeho věcí (i právem), ne mojí. Osobně si nedávám za cíl to , aby se mnou někdo bezvýhradně souhlasil. Stačí, že o mých slovech přemýšlí. Kdo ví, třeba o nás někdo přemýšlí víc, než se zdá. Tak to nevnímejme negativně. Nakonec slova někým napsaná, nemusí být slova někým jiným skutečně vyřčená. Všichni víte co dokáží udělat z informací novináři. To je ale jen můj osobní názor. Pana Žídka stále považuji za příznivce ŠPV i když se to tak třeba nezdá nebo to tak necítí ani on sám. Je dospělý a svobodný člověk, včelař, respektujme to. LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Petr Mirovský - 18.10.2013 06:40 PM

Dnes mne poprosil Jan Vondrák, zda bych nemohl sem dát jeho reakci na korespondenci s panem Bencúrem, protože sem nemá přístup.

(09.10.2013 06:24 AM)MilanBencúr napsal(a):  Dnes už nehovoríme o cenzúre, ale o pravidlách?

Jan Vondrák napsal(a):Vážení účastníci fóra hnutí Šance pro včely,
9.10. Pan Bencúr v tomto vlákně nepřímo obvinil časopis Moderní včelař (dále MV) z cenzury. Byť nejsem členem vašeho sdružení a nemám proto možnost do diskuse přímo přispívat, dovolte mi prosím se tomuto nařčení bránit alespoň zprostředkovaně.
Dostali jste možnost si přečíst korespondenci, která proběhla mezi panem Bencúrem, redaktorem MV Ivanem Černým a mnou, ze které vyplývá, že pan Bencúr chtěl v Moderním včelaři publikovat článek pouze do té doby, než se dověděl, že jeho text možná bude muset projít ohněm oponentního řízení a budeme po něm chtít, aby podrobněji vysvětlil některé věci, které pouze naznačuje. Slovo cenzura označuje takové jednání, které omezuje něčí projev z ideologických důvodů. Přečtete-li si zveřejněnou korespondenci, zjistíte, že jsme nic takového neudělali. Myšlenky uvedené v článku pana Bencúra se mi (a co vím, tak i Ivanovi) líbí a opravdu nám jde pouze o to, aby článek byl přístupný co možná nejširší včelařské obci a splňoval alespoň základní požadavky kvality kladené na texty vydávané v našem časopise. Bohužel, s tímto požadavkem jsme narazili a nechci zde spekulovat, proč pan Bencúr není ochotný diskutovat, bojí se oponentury a k tomu všemu nás pomlouvá za našimi zády. O to zde nejde.
Rád bych tímto všechny členy vašeho hnutí ujistil, že časopis Moderní včelař nemá sebemenší důvod nebo záměr kohokoli cenzurovat za to, co si myslí, co píše, jak včelaří, s kým se kamarádí a čeho je členem. Když jsem nastoupil coby jeho šéfredaktor, slíbil jsem v úvodníku MV2/2013 mimo jiné to, že do našeho časopisu může přispět kdokoli, kdo má co říci k aktuálním problémům českého včelařství, bez ohledu na to, s kým je či není kamarád a jaké včelařské skupiny je či není součástí. Chápu, že slovům se věří méně než činům, proto dokládám také je – Rozhovor s Karlem Crhou v MV5/2012 nebo článek Vaška Smolíka v MV4/2013. I v současnosti jednám s několika členy ŠPV o článcích do MV a hodlám v tom pokračovat.
Názor pana Bencúra mě mrzí o to více, že jsou mi programové cíle vašeho hnutí jako včelaři velmi blízké a že nejsem s nikým z vašeho hnutí rozhádaný, tudíž i když se hodně snažím, stále nenacházím žádný důvod, proč bych měl kohokoli z vás cenzurovat.
Přeji hnutí Šance pro včely hodně úspěchů a znovu opakuji, že dveře Moderního včelaře má otevřené každý včelař, který se nebojí diskutovat a dostat zpětnou vazbu.

Jan Vondrák
šéfredaktor Moderního včelaře
sefredaktor@psnv.cz

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Bencúr † - 19.10.2013 02:13 AM

Pán šéfredaktor zabudol na dôležitú vec v mojej reakcii z 9.10.2013 v tomto vlákne. Redakcia časopisu Moderný včelár, ktorý vydáva PSNV, sa snaží zahrať do autu dôvod, pre ktorý som do redakcie časopisu Moderný včelár poslal môj názor na alternatívne prístupy a prirodzené dielo vo včelárskych technikách. Redakcia však prostredníctvom pravidiel o zverejňovaní vyvíjala na mňa nátlak, s cieľom, ktorý som pochopil tak, že mám zabudnúť na názory pána Žídka, uverejnené v e-Vestníku 15/2013, ktorý tiež vydáva PSNV, ktorého zavádzajúci názor na voľnú stavbu je tým dôvodom mojej reakcie. Redakcia mi ako podmienku na uverejnenie môjho názoru veľkodušne ponúka spätnú väzbu, hoci v redakčnej rade som nepostrehol účasť včelára so skúsenosťami včelárenia na prírodnom diele. Kto by posudzoval základné požiadavky na kvalitu môjho textu, môjho názoru a môjho štýlu včelárenia? Ja sa diskusie a oponentúry nebojím, považujem však požiadavky redakcie Moderný včelár za snahu dostať sa za volant mojej duše, čiže prechod ohňom akéhosi oponentného riadenia považujem v tomto príbehu za cenzúru a nie za diskusiu, za bezpracné vymačkanie maximálneho objemu informácií o výsledkoch mojej desaťročnej práce prírodného včelára, za totalitný spôsob ovládania a riadenia myslenia včelára a včelárskej obce. Osvetovú prácu časopisu Moderný včelár si vysoko vážim a oceňujem ju, ale za takýchto jednostranne nadiktovaných podmienok nemôžem s redakciou časopisu Moderný včelár spolupracovať.

RE: Co se píše o volné stavbě - Miroslav Křížek - 19.10.2013 09:53 AM

(19.10.2013 02:13 AM)MilanBencúr napsal(a):  veľkodušne ponúka spätnú väzbu, hoci v redakčnej rade som nepostrehol účasť včelára so skúsenosťami včelárenia na prírodnom diele

myslím si že Ivan Černý má poměrně obsáhlé zkušenosti s volnou stavbou. Veřejně o ní přednáší.

Na
Další zajímavá videa na toto téma lze vidět na PSNV.CZ v sekci videa

razíme tu heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám !!"

RE: Co se píše o volné stavbě - Crha Karel - 19.10.2013 10:42 AM

Když se podívám na začátek tohoto tématu, hned první reakce od AM byla na nejsprávnější. Zkusme si ji ještě jednou přečíst, dát Alešovi ještě jednou za pravdu, popřemýšlet a dobrovolně sami sobě vyhlásit moratorium na další rozdmychávání něčeho co už není společnou naší záležitostí.

A co se týče volné stavby, myslím, že největší zkušenosti s ní mají včely, tedy alespoň ty, které k ní pustíme nebo ty volné a svobodné.

Ještě k výše zmíněnému Ivanu Černému. Z přiloženého videa je jasně vidno, že jde stejnou či podobnou cestou jako ŠPV, aniž by měl potřebu stát se účastníkem. Osobně jsem se s ním několikrát setkal a mám z něho velmi příjemné pocity, přímo bych i řekl, že ho mám rád.
Takže ne, nepatří sem heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám". A pokud sem někdo v tomto duchu přispívá, měl by se nad sebou zamyslet.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 19.10.2013 01:50 PM

Myslím si, že se dopis pana Vondráka na náše forum vůbec neměl dávat. Nemáme s PSNV a MV , ČSV ... nic společného, krom toho, že někteří z nás jsou členy toho, čo onoho os. Žádná spolupráce neexistuje a asi ani nemůže, cíle a přístupy jsou rozdílné. Nemyslím si, že je zde korektní propagovat "svá" občanská sdružení v rámci hnutí a tím méně ještě osočovat účastníky ŠPV. Uvést odkaz je věc jedna, a uvést třeba to video, je věc druhá. ŠPV vznikla z nějakého důvodu a naše přístupy jsou praktické , ne teoretické, jak je tomu jinde. Pokud někdo dá na propagační video, jeho věc. To, že někdo na dané téma přednáší, neznamená, že je odborník. Já na tom videu nevidím nic přínosného ani podnětného, nového. Pokud jsem tam něco přehlédl o tom ,jak je architektura díla důležítá i pro tlumení VD, t
ak mne pane Křížek, prosím , opravte. Ivana samozřejmě znám už z doby, kdy jsem mu přednášel v NASA a já vždy přednáším o alternativním pohledu. Jestli Ivan tento směr propaguje ho jen cítí. To že se do nás někteří navážejí nebo i snaží vnitřně rozložit svědčí o panice, kterou z hnutí mají. Aby ne, my nechceme dotace a snažíme se cesty hledat ne si za ně nárokovat zásluhu. To je právě cesta občanských sdružení. Trochu mne mrzí, že někteří z nás reagují tak, jak reagují, ale na druhou stranu jim u druhých nevadí třeba to, že by ti nejraději zapálili budovu jiného občanského sdružení. Myslím, že tohle je hodně o morálce a etice . LD

RE: Co se píše o volné stavbě - schützmeister - 19.10.2013 03:17 PM

(19.10.2013 09:53 AM)Miroslav Křížek napsal(a):  myslím si že Ivan Černý má poměrně obsáhlé zkušenosti s volnou stavbou. Veřejně o ní přednáší.
Další zajímavá videa na toto téma lze vidět na PSNV.CZ v sekci videa
Já nevím, zajímá mne jen technická věc, kdyby mělo I ČSV něco dobrého pro včely, tak proč ne.
K videu - nemám zvuk, ale z obrazu, krom dvou už postavených prázdných plástu tam není nic vidětSad
Z toho co je : drátkování nízkých rámků ?Huh na co je to dobré ?
K rámku : rozdíl mezi spodní uvedeno nízkou a normální širokou lištou je v tom, že k nízké liště nestaví ve stejné tloušťce a rádi různě prostavují.Undecided palec dolů.

RE: Co se píše o volné stavbě - Myk - 19.10.2013 08:08 PM

Berete to moc vztahovačně. Já z těch příspěvků necítím, že by moderní včelař měl něco proti SPV. Hoďte už tu pozvánku pana Žídka za hlavu a jede se dál

K tomu videu, mě se líbilo. Prostě tam říká, že včelařit na volné stavbě se dá, že mu to funguje. To je fajn, ne? Jestli to někomu vnukne myšlenku, že to taky zkusí bez mezistěn, tak je to dobré video. Mě tam zaujalo to vysvětlení těch medných plástů - já vždycky tyhle plásty považoval za trubčí, ale teď mi secvaklo, že má pravdu, že ty panenské plásty s velkými buňkami v medníku pro trubce nestavěly. Neznamená to, že to video je kdovíjak odborné, jen že jsem já neznalý amatér. A právě pro nás neznalé je i takovéhle video přínos.

Schutzmeister: kolego, pusť si zvuk, ať nevzniká zbytečný flame. On tam říká, že ty drátky mu zbyly z doby, kdy používal mezistěny, měl nadrátkováno, tak to tam nechal. Ale říká, že to není potřeba.

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Urík - 21.10.2013 08:13 AM

Přiznám se, že mně hodně mrzí jaká diskuze se rozpoutala kolem pozvánky Slezánku. Kdybych to věděl, nikdy ji sem nedám. Proto se všem omlouvám a prosím, opusťme již toto téma. Díky moc.

RE: Co se píše o volné stavbě - Mlha - 21.10.2013 11:19 AM

(19.10.2013 10:42 AM)Crha Karel napsal(a):  Takže ne, nepatří sem heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám".
Aneb Lukáš 9:50, Kdo není proti nám, je s námi.
Tož se toho držme a ukončeme konečně toto mlácení prázdné slámy.

RE: Co se píše o volné stavbě - schützmeister - 21.10.2013 12:49 PM

(19.10.2013 08:08 PM)Myk napsal(a):  K tomu videu, mě se líbilo. Prostě tam říká, že včelařit na volné stavbě se dá, že mu to funguje. Jestli to někomu vnukne myšlenku, že to taky zkusí bez mezistěn, tak je to dobré video. Mě tam zaujalo to vysvětlení těch medných plástů - já vždycky tyhle plásty považoval za trubčí, ale teď mi secvaklo, že má pravdu, že ty panenské plásty s velkými buňkami v medníku pro trubce nestavěly.
Schutzmeister: kolego, pusť si zvuk, ať nevzniká zbytečný flame.
Jo,zvukTongue, někdy by to asi fakt stálo za to. Tím to se omlouvámConfused
Ale mohlo by to celé být inspirací k natočení něčeho onačejšího, i s obrazem ? Kdyby se někdo ovládající novou techniku dal do kupy s někým, kdo to umí . Je to celé daleko složitější a je fakt, že obraz je obraz. A že metodou pokus omyl trvá roky, než na to člověk kápne.
A ještě k samotným plástům - podle mých pozorování velikost buňky nejvíc souvisí s dynamikou stavby, v zásadě vůbec nejde o určení buńky - ta je druhotně obsazena dle potřeby.
Jako že slabá stavba / brzké jaro, podletí, slabý oddělek / = malé buňky, a ty mohou sloužit i pro zásoby, a naopak velké buňky v největší pylové snůšce při silných včelách, a ty zase naopak v případě jinak neodpovídající snůšky medné jsou v drtivé míře okamžitě zakládány trubčinou / mívám tak někdy i dva nízké nástavky trubčiny /.
Je to mnohem složitější, respektive vše je jinak, než se učí v běžné literatuře a má to množství variant využití.
Budu muset asi fakt začít fotit tím novým čechmantemIdea

RE: Co se píše o volné stavbě - Petr Pokorný - 21.10.2013 01:42 PM

Tak já už druhým rokem v 2/3 Langu nepoužívám mezistěny (teda z celkem mýho 3 letýho včelaření Smile). Porovnávám-li moje výsledky se sousedem (Adamcova míra), tak to vidím asi takto:
První vytáčení medu jsem měl o 8 dní později, protože nejdříve ty moje včelky si musely postavit nástavek plástů (dávám jen 1cm proužek). Poté jsme až do konce sezony vytáčeli s rozdílem 2-3 dnů s tím, že on 3 x a já celkem 5x (neodebírám všechen med najednou, ale postupně a vedu si jednoduchou úlovou evidenci - nápis křídou na záda úlu - o tom, kolik plástů jsem si vzal na vytočení minule. V průměru odebírám cca 4 plásty. Když je pořádná snůška - letos tu vyšly nádherně lípy - tak se dá tímhle způsobem točit každý týden. Můj názor je takový, že není nic lepšího, než volná stavba, šetří mi to drahocený čas i peníze a určitě nemám menší výnosy, než mezistěnaři. Jsou-li holky při chuti, postaví 3/4 nástavku za týden. A navíc - letos ani 1 roj, takže byly v síle celou sezonu. Dílo se mi při vytáčení prohne a někdy trochu nalomí, ale to dají po vrácení do úlu okamžitě do pořádku. Ještě zvažuju, jestli do medníků nebudu dávat jen 9 rámků, místo 10. Když je míň rámků, jsou plásty tlustý jak sloní chobot a je radost to vatáčet Smile Jediný, co jsem nezvládl (opět Sad !!!) je medná komora a musel jsem dokrmit, ale to je do jiný rubriky.
Ještě chci napsat, že největším nepřítelem volné stavby je právě strach včelařů o to, že přijdou o medný výnos - a musím říct, že ten strach je mnohdy oprávněný. Když totiž vidím, jak brutálně v podletí zužují včelstva až na 1 velký nástavek, tak bych zaplakal. Ano, moje domněnka je, že pro volnou stavbu a zachování dobrého medného výnosu je velmi důležité mít silné včelstvo.

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Bencúr † - 09.02.2015 07:19 AM

V sobotňajšej prilohe Orientace Lidovych novin bola ako hlavná esej esej Vaška Smolíka o včelareni. Nafotil som ju a posielam, ak to stihnete, k stiahnutiu tu: https://www.dropbox.com/s/gf3ta41xc5bpvwb/vcelarmedar.zip?dl=0

RE: Co se píše o volné stavbě - Jaro Stoklasa - 09.02.2015 02:08 PM

Prečítal som si ten článok. Našiel som tam zopár nejasností, s ktorými by som dokázal nesúhlasiť a polemizovať. S Vaškom som bol v kontakte, mnohé jeho postupy som si sám otestoval na vlastných včelách. S mnohým v ňom nesúhlasím. Neviem ani tak rýchlo meniť smerovanie ako on, čo rok to iná cesta. Ale principiálne je konzistentný. Nulová chémia. A hľadanie cesty, ako to dosiahnuť. A priveľa slepých uličiek. Napriek tým nejasnostiam, principiálne sa s tým článkom nedá nesúhlasiť. Ak je to možné, "chémiu" treba minimalizovať, najlepšie úplne vylúčiť. Ak to je možné, ak sa nájde taká cesta... Možno aj na úkor medného výnosu. Ale to skôr u hobby včelárov, pre profi by to bola skôr samovražda (tam je cieľ jasný - čo najvyšší medný výnos...). Vašek možno kráča často zlým smerom, ale cieľ má jasný. A podľa mňa dobrý. Už len dúfať, že reálny. Vašek je tajfún. Narobí kopu neporiadku a chaosu všade, kde sa vyskytne. Ale odkryje popri tom i kopu skrytého bordeľu, ktorý by sa inak neodpratal.

RE: Co se píše o volné stavbě - Jindřich Šafránek - 09.02.2015 03:07 PM

(09.02.2015 02:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Prečítal som si ten článok. Našiel som tam zopár nejasností, s ktorými by som dokázal nesúhlasiť a polemizovať. S Vaškom som bol v kontakte, mnohé jeho postupy som si sám otestoval na vlastných včelách. S mnohým v ňom nesúhlasím. Neviem ani tak rýchlo meniť smerovanie ako on, čo rok to iná cesta. Ale principiálne je konzistentný. Nulová chémia. A hľadanie cesty, ako to dosiahnuť. A priveľa slepých uličiek. Napriek tým nejasnostiam, principiálne sa s tým článkom nedá nesúhlasiť. Ak je to možné, "chémiu" treba minimalizovať, najlepšie úplne vylúčiť. Ak to je možné, ak sa nájde taká cesta... Možno aj na úkor medného výnosu. Ale to skôr u hobby včelárov, pre profi by to bola skôr samovražda (tam je cieľ jasný - čo najvyšší medný výnos...). Vašek možno kráča často zlým smerom, ale cieľ má jasný. A podľa mňa dobrý. Už len dúfať, že reálny. Vašej je tajfún. Narobí kopu neporiadku a chaosu všade, kde sa vyskytne. Ale odkryje popri tom i kopu skrytého bordeľu, ktorý by sa inak neodpratal.

Naprosto souhlasím s hodnocením článku, pouze vykřičet pravdu je velmi osvobozující pro pisatele , ale pokud zdravá včelstva mají vyrůst u malo/hoby včelařů, vidím to jako nereálné. Lze si hlídat genetiku chovat zodpovědně pak ti za plot přijede kočovník, hlídaný pouze přes mor a jseš zase na začátku. Stejné je to s velkochovy matek, taky nevíš čím jsou „ ozdravovány „ .Tím ale neříkám, že se to nemá znovu a znovu postupně zkoušet bez chemie.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 09.02.2015 04:48 PM

Buďte tolerantní k těm, kteří sešli z cesty. Ignorace, zloba, žárlivost a chamtivost jsou výplodem ztracené duše. Modlete se za tyto duše, aby našly svou cestu zpět. (indiánský etický kodex).

RE: Co se píše o volné stavbě - schützmeister - 10.02.2015 01:31 PM

Vaška vidím jasně jako skvělý marketingový tah na který není ČR zvyklá - natož včelaři.
Nabalí to fůru nadšenců ve vatě, kteří chtějí jíst a žít zdravě a proč ne, všude to je moderní.
Když to bude mít ten ohlas, že se u nás začne vážně uvažovat o alternativním včelařství - ůkol je splněn.
Zatím se tomu většina zuby nehty brání. Med je med, že. I ten ze Včelpa. Big Grin
Nic jinýho bych v jeho počínání nehledal. Koupí oddělky, pronajme je pražákům, rok dva to funguje a pak koupí nový. Finančně je to skvělý model i jen bez těch ostatních souvislostí. Bydlet u Prahy, jdu do toho.
Je to prostě jiný včelaření, kde zdroje jsou, narozdíl od nás, většiny vidláků z lesa.
Proč by jsme je měli napravovat ? To je vývoj.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 12.02.2015 01:24 PM

Je mi líto, ale na ČSV nepravdivě uvedenou informaci o tom, že V.Smolík je členem ŠPV jsem musel ihned reagovat takto:

Vážení přátelé,
jako zakládající člen hnutí Šance pro včely se ohrazuji proti tomu, že V.Smolík je členem ŠPV. Jak je uvedeno ve vámi vydaném materiálu.
Není tomu tak min. rok, protože se neztotožnil s tezemi a etickým kodexem ŠPV a vydal se vlastní cestou. Žádám proto o veřejnou omluvu za zveřejněnou pomluvu ŠPV.
ŠPV se nezabývá včelařskou politikou, ale včelami. Své akce si financujeme pouze ze svého a tak nás svazové hašteření vůbec nezajímá. Pokud ale někdo šíří o nás lživé informace, musíme reagovat.
Nevím sice kdo zaslaný materiál zpracoval, nicméně bývá dobrým zvykem si informace ověřovat. To se ve vašem případě nestalo.
Chce se mi věřit, že k uvedení nepravdivé informace došlo jen díky neschopnosti sekretariátu pracovat s informacemi a není to nový trend ve vedení ČSV.
Věřím tedy, že se za uvedení nepravdivé informace veřejně a neprodleně hnutí ŠPV omluvíte.
Vše dobré
LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Debora - 12.02.2015 06:13 PM

promiňte prosím, jen do protokolu hodnocení, co si o ŠPV vymysleli?

RE: Co se píše o volné stavbě - schützmeister - 12.02.2015 06:47 PM

(12.02.2015 06:13 PM)Debora napsal(a):  promiňte prosím, jen do protokolu hodnocení, co si o ŠPV vymysleli?
Četl jsem tedy tu reakci ČSV, zdvihlo je to řádně Big GrinBig GrinBig Grin
ŠPV se s Vaškem jen svezla, prostě jsme jedna banda alternativců, to bych neřešil.
Zjevně to nepadlo na úrodnou půdu, ikdyž moc taktní Vašek nebyl, to je fakt. Big Grin
Velmi příznačné je k tomu i spojení s druhým problémem - falešný med z vlajkové lodi ČSV Včelpa - obdobná reakce - SZPI je jen banda od konkurence, navíc s podstrčenými pylovými analýzami od imperialistů ze Západního německa, kteří by rádi pošpinili čest našich soudruhů. Confused
Je to hnus, místo aby prověřili od koho ten med z číny nakoupili a proč neudělali testy sami, když je letos nad slunce jasný, že český med to být nemůže, strana se jak lvové postaví za své soudruhy. V jednotě proti štavavé propagandě ! Big GrinBig Grin
Východní mentalitu nejde jen tak vykořenit.

RE: Co se píše o volné stavbě - Crha Karel - 12.02.2015 07:51 PM

(12.02.2015 06:13 PM)Debora napsal(a):  promiňte prosím, jen do protokolu hodnocení, co si o ŠPV vymysleli?

http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2015/informace-predsednictva-rv-csv-10022015.pdf

Abys byla Cher v obraze, a bude zajímavé, kdy a zda vůbec, se tam objeví omluva či tisková oprava nepravdivého tvrzení, které LD (a my souhlasící palci s ním) požaduje, strkající ŠPV do jednoho pytle s VS.
Z kontextu článku VS, si myslím, že by jej měli přiřadit spíše k PSNV, kterým pléduje coby "ilegálním včelařským odbojářům"

RE: Co se píše o volné stavbě - Debora - 12.02.2015 09:10 PM

děkuji Kájo, jsem v obraze. Proč vyžadujeme omluvu, co s ní budeme dělat, ukazovat včelám? Anonymní účastník svazu se cítí osloven a ve svém smutku intelektualizuje Vaškovi nejen členství ve svazu ČSV, ale i hnutí ŠPV. To se bojím zeptat, co by jsme dělali, kdyby ten článek napsal opravdový účastník ŠPV, vykopli by jsme ho?

Co se týče článku Vaška Smolíka, proč se tu raději nezabýváme tím, jakou cenu hnutí ŠPV Vaškovi za napsání článku udělit, když se nebojí vlka? Trochu mi to napovídá, že se tu tváříme, jako by to vůbec nebylo o včelách. No, jen jestli tu nejedeme do pekla.

Předsednictvu RV ČSV a všem členům Republikového výboru, všem ZO a OO ČSV, všem učitelům včelařství ČSV, všem komisím ČSV:
Neříká se: "Potrefená koza vždy zabečí"? České včelařství používá a nařizuje pro ošetření varroózy pesticidy, ale veřejně se o tom mluvit nesmí? Pravdou je, že kyselina mravenčí je buněčný jed a okyseluje krev. Obojí může zabít. "Co k tomu říct? Jak se máme bránit pomluvě, šíření poplašné zprávy?" Nalijte veřejnosti a včelařům čistý alkohol. Ono to zní ironicky, ale alkohol je při otravě kyselinou mravenčí nejlepší protijed, stejně jako při otravě metanolem.

L' Chaim! Na zdraví!

Debora

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 12.02.2015 10:14 PM

Cenu bych mu neuděloval, není za co, ale ani nepotřebuji řešit ten článek v LN je to jen výkřik do tmy. A omluvu po ČSV požadovat, ale omluva by měla proběhnout stejným způsobem jako jejich "pobouření".

RE: Co se píše o volné stavbě - lyn_x - 13.02.2015 10:43 AM

No ono to s tím metanolem je opravdu hodně ujetý (a jak si stěžuje ČSV - demagogický) přirovnání. Všiml jsem si toho už v knize "Včely jinak", kde V. Smolík používá stejnou argumentaci.
2 gramy KM jsou, možná, smrtící dávka, pokud jsou ovšem v krevním oběhu! Co takhle dáti si nitrožilně trochu medu? Nebo malý pivo... Smile No asi bych to taky nezkoušel.

p.s. pořád je nastavený špatný čas nebo časová zóna na serveru Smile

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 13.02.2015 11:42 PM

Správný čas jsem si nastavil na svém profilu.

RE: Co se píše o volné stavbě - lyn_x - 14.02.2015 11:41 AM

Aha, koukám na to. Je tam přednastavené časové pásmo GMT +2 hodiny. Správce fóra by měl mít možnost to nastavit v administraci globálně pro celé fórum na GMT +1 hodina. Sice na jedné hodině v zásadě nesejde, ale příspěvky z budoucnosti můžou být občas matoucí. Smile)

RE: Co se píše o volné stavbě - Evžen Babík - 14.02.2015 12:01 PM

Pěkné den všem vespolek,

děkuji Leošovi za jeho žádost o omluvu od ČSV,
je ostrá jako břitva,
nevím jestli Václav porušil Kodex, ale není podepsán jako člen nebo příznivec Šance,
psal článek za sebe.

Velmi oceňuji jeho pohled,
emočně rozkryl tradované včelařské bajky

nastínil jak naše civilizace bojuje proti Přírodě otravnými látkami a sama si pod sebou podřezává větev,
platí to nejen v oboru včelařství,
pár čtenářů se zamyslí a probudí...

Bylo by vhodné, kdyby podobný článek napsal náš člen a ukázal, že chovat včely se dá i v souladu s přírodou.

Inspirativní mysl všem
Evžen.

RE: Co se píše o volné stavbě - Crha Karel - 14.02.2015 12:20 PM

Nechme slova jiným, za nás ať mluví činy.

Každopádně proti lživému tvrzení, ...Je to o to víc smutné, že tento pisatel je pravděpodobně také členem našeho svazu, a členem Hnutí šance pro včely... bychom se měli ohradit všichni, komu nejsou lži lhostejné. Nic na tom nemění, že je použito slovo "pravděpodobně".

V této chvíli, jako přechodný administrátor adresáře účastníků ŠPV Vám potvrzuji, že zmíněný pisatel Vašek Smolík není členem ani účastníkem Hnutí ŠPV.

Výhradu nejlépe směřovat na adresu předsedy, JUDr. Karla Brücklera
e-mail: predseda@vcelarstvi.cz, který naopak účastníkem Hnutí ŠPV stále je.

RE: Co se píše o volné stavbě - Debora - 14.02.2015 02:27 PM

(14.02.2015 12:20 PM)Crha Karel napsal(a):  Nechme slova jiným, za nás ať mluví činy.

"Slova básníka jsou činy"
(Sigmund Schlomo Freud)

Čin sám o sobě není nic jiného, než snaha působit na náhodném místě svého nekonečného vyzařování duchovní existence. Myšlenka je do krajnosti vystupňovaná směs namáhavého tvoření a svobodného sebeuvědomování. Slovo už jen projevuje úžas nad tím nesmírným komplexem.

slunečný Šabat
Debora

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 14.02.2015 10:47 PM

Tak snad, aby už konečně bylo jaro.

RE: Co se píše o volné stavbě - terez.c - 14.02.2015 11:02 PM

Aleši, jaro už je, už máme kachní vejce Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 15.02.2015 08:56 AM

Na přírodě to poznám, ta už to dává znát min. dva týdny. První sadba na zahradu už mi vyklíčila, mám nachystané loučky s nástavky na rozšiřování a čekám na příležitost. Ale jiní by se už potřebovaly probudit ze zimní hibernace.

RE: Co se píše o volné stavbě - Leoš Dvorský - 15.02.2015 11:47 AM

Ještě jen pro dokreslení situace. Ještě v pondělí byl klid. Sice jsem byl bombardován, co o tom článku Vaška myslím, ale já jej ani nečetl, tak mi byl promptně zaslán dokonce několikrát. Říkám, co dělám. Po PRV v úterý se také nic nedělo a Vašek mi volal, co si o jeho článku myslím. Nemohl jsem zopakovat než to, že je to jeho pohled a má na něj právo. Stejné věci lze dosáhnout více způsoby, on zvolil tento.
Překvapivá byla spíše ta reakce o den dva později. Nevím proč. ČSV Vaška žalovat určitě nebude, to spíš LN. Tam pak bude prostor o případnou odbornou obhajobu.

Já se za nás ozval a víc se nemá smysl v tom babrat a nechávat se vtahovat do včelařské politiky, protože ta včelařské problémy nevyřeší. Podstatné je, co budeme dělat ve včelách a jak ukazovat směr. Také Vašek bude posuzován včelaři podle toho, co udělá a ne napíše.

Jinak souhlasím a by bylo lépe se vrátit ke včelám
Proto jsem se včera zašel podívat na roj, který staví buňky 4,2mm. Stále žije, tak snad vydrží Jen rejzek tam řádí. Nafotím mrtvolky (skoro žádné) a srovnám s včelou narozenou se z buňky větší.
No a tímto se vracím k podstatě vlákna, tedy volné stavbě. Vše dobré. LD

RE: Co se píše o volné stavbě - Jiří Marx - 15.02.2015 01:57 PM

[attachment=890]

Ve spolupráci s Mirkem Marešem jsme udělali takovéhle rámy na Langstroth boční loučky jsou 55 cm vzpěry jsou 8 mm silné, což přejedou stavbou.
Budu do nich dělat oddělek na 3NN + dno krmítko shora a další rok ještě podstavím jeden NN + další NN jako medníky nahoru nad plodiště. To bude zajímavý jak si v tomhle poradí s volnou stavbou a jak budou zimovat

RE: Co se píše o volné stavbě - Aleš Molčík - 15.02.2015 02:54 PM

Na vzpěry jsem použil 6mm truhlářské kolíky koupené v metráži. Ale v mém případě jde o ležan na teplou stavbu a 50 cm vysoký rámek. Větší do medometu nedostanu.

Kulatina byla 80 cm dlouhá, tak jsem zbytky využil jako zpevňující kolíčky pro větší stavbu díla na rámky z dadantu a tyto rámky budu používat jako první a využívat pro zebrování s novými rámky, abych měl větší šanci, že včely budou stavět rovněji a nebudu muset tolik vyřezávat.

RE: Co se píše o volné stavbě - Crha Karel - 15.02.2015 04:11 PM

(15.02.2015 01:57 PM)jirka.marx napsal(a):  .. oddělek na 3NN ....
Tak to dej v září vědět, kolik toho letos vystaví. To mě zajímá, u mně nejsou schopni za sezónu vystavět ani 2NN.

RE: Co se píše o volné stavbě - Jindřich Šafránek - 15.02.2015 05:03 PM

(15.02.2015 01:57 PM)jirka.marx napsal(a):  Ve spolupráci s Mirkem Marešem jsme udělali takovéhle rámy na Langstroth boční loučky jsou 55 cm vzpěry jsou 8 mm silné, což přejedou stavbou.
Budu do nich dělat oddělek na 3NN + dno krmítko shora a další rok ještě podstavím jeden NN + další NN jako medníky nahoru nad plodiště. To bude zajímavý jak si v tomhle poradí s volnou stavbou a jak budou zimovat

Tyhle pokusy s megarámkem do plodiště již někdo dělal ( nekde jsem to četl ) ale výsledk nevím, již nikde popsán nebyl. Ppokud jen do plodiště, není ta střední loučka zbytečná, ale držím ti palce ať ti to něco řekne a včelky ukáží co vlastně raději chtějí.

RE: Co se píše o volné stavbě - Jiří Marx - 15.02.2015 10:38 PM

(15.02.2015 04:11 PM)Crha Karel napsal(a):  
(15.02.2015 01:57 PM)jirka.marx napsal(a):  .. oddělek na 3NN ....
Tak to dej v září vědět, kolik toho letos vystaví. To mě zajímá, u mně nejsou schopni za sezónu vystavět ani 2NN.
Karle loni jsem dělal 16 oddělků. Ty které jsem udělal do 19.6. stihly 3NN a víc. ( to znamená min.28 rámků bud úplné volné stavby v rámečcích nebo částečné mezistěny. (asi 1/2 plochy rámku)
Ty které jsem dělal později, jsou na dvou NN (poslední dva jsem dělal 30.7., ale těm jsem dával i souše)
Matky mám snad slušný a hlásím, že oddělky kontinuálně krmím invertním těstem a když mají postaveno, dostanou roztok invertu (z cukru)
Takže když je udělám včas a bude snůška (nebo je budu krmit) tak ty tři nástavky dají Big GrinBig Grin

(15.02.2015 05:03 PM)Jindřich napsal(a):  Tyhle pokusy s megarámkem do plodiště již někdo dělal ( nekde jsem to četl ) ale výsledk nevím, již nikde popsán nebyl. Ppokud jen do plodiště, není ta střední loučka zbytečná, ale držím ti palce ať ti to něco řekne a včelky ukáží co vlastně raději chtějí.

Tyhle megarámky volný stavby v plodišti dělá přece p. Nymsa Big GrinBig GrinBig Grin
Připadá mi to jako opravdu přirozené plodiště

RE: Co se píše o volné stavbě - Crha Karel - 16.02.2015 09:08 PM

V tom případě mám zájem o oddělek(ky) od Tebe. Pokud to u mne nedokážou i když dodržím Tvoji technologii, budu mít potvrzeno, že moje lokace je snůškově chudá. Tedy aspoň myslím Big Grin
Kdybych já použil Nymsův úl, tak by si moje včely myslely, že jsou pořád ještě ve volným vesmíru....Big GrinBig Grin

RE: Co se píše o volné stavbě - Jiří Marx - 16.02.2015 09:37 PM

P. Nymsa píše a říká , že 90% včelstev po osazení do jeho úlu během měsíce či dvou vyměnily matku pomocí tiché výměny....hádej proč. ??Wink

RE: Co se píše o volné stavbě - Milan Bencúr † - 16.02.2015 10:11 PM

V Česku včelaříme blbě, medaři plní úly chemií, píše pronásledovaný včelař.
Jak z takové kaše ven? Těžko říct. Možná dát šanci včelám a začít jinak včelařit. Včely mají nevídané schopnosti. Některé umí s roztočem zdárně přežívat. Roztoče dokážou rozkousat nebo odstranit napadené larvy z úlu, umí omezit rozmnožování tak, aby se roztoč nenarodil. Jen jim musíme dát příležitost a z odolných rodin množit další generace. Přírodní výběr by neprobíhal jinak.
Václav Smolík

RE: Co se píše o volné stavbě - schützmeister - 17.02.2015 01:57 PM

(16.02.2015 09:08 PM)Crha Karel napsal(a):  V tom případě mám zájem o oddělek(ky) od Tebe. Pokud to u mne nedokážou i když dodržím Tvoji technologii, budu mít potvrzeno, že moje lokace je snůškově chudá. Tedy aspoň myslím Big Grin
Kdybych já použil Nymsův úl, tak by si moje včely myslely, že jsou pořád ještě ve volným vesmíru....Big GrinBig Grin
Karle, je to jednoduchý - nedokážou. Každých 100m.n.m. je podle mých zkušeností 5cm průměru sediska nahoru míň. Jirka sice radši neuvádí n.m.n., ale bude tak do 350m. Tak si to přepočti. To co dají jemu tam ty samí u tebe nedaj.
Velký prostor je pro ADHD včely, ale nic to nemění na tom, že nahoře ty samí budou menší.
Spíš by stála za úvahu izolace z jara / únor, březen /.
A pak ten Nymsa úl není velký, jen tak vypadá Big Grin
Ještě máš včely ?

RE: Co se píše o volné stavbě - Jaro Stoklasa - 17.02.2015 03:06 PM

Veľký úľ je super. Vo veľkých znáškach. Koľko znáškovo dobrých rokov oproti zlým je vo vysokých nadmorských výškach? Veľký úľ je vhodný do nárazových znášok. To hore nie je. Tam sú znášky postupné, kontinuálne. Z mojich vlastných skúseností môžem povedať, že je výhodnejší menší úľ s postupným rozširovaním smerom hore. Ja včelárim 5. sezónu. A ešte som dobrý rok nezažil.

RE: Co se píše o volné stavbě - Jiří Marx - 17.02.2015 09:06 PM

(17.02.2015 01:57 PM)schützmeister napsal(a):  
(16.02.2015 09:08 PM)Crha Karel napsal(a):  V tom případě mám zájem o oddělek(ky) od Tebe. Pokud to u mne nedokážou i když dodržím Tvoji technologii, budu mít potvrzeno, že moje lokace je snůškově chudá. Tedy aspoň myslím Big Grin
Karle, je to jednoduchý - nedokážou. Každých 100m.n.m. je podle mých zkušeností 5cm průměru sediska nahoru míň. Jirka sice radši neuvádí n.m.n., ale bude tak do 350m. Tak si to přepočti. To co dají jemu tam ty samí u tebe nedaj.
Velký prostor je pro ADHD včely, ale nic to nemění na tom, že nahoře ty samí budou menší.
Spíš by stála za úvahu izolace z jara / únor, březen /.
A pak ten Nymsa úl není velký, jen tak vypadá Big Grin
Ještě máš včely ?

No do třech NN se dostaly i obci Tři sekery a to bude někde kolem 650 a více m.n.m.
Big GrinBig Grin Takže to vypadá na sázku Tongue já jim věřím

Nymsa má úl 190-195 litrů, to je víc než 6 NN