Forum Šance pro včely
Klát - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Pomůcky k chovu včel (/forum-Pomucky-k-chovu-vcel)
+--- Fórum: Úlové sestavy (/forum-Ulove-sestavy)
+--- Téma: Klát (/tema-Klat)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Všechny stránky

Klát - Debora - 02.09.2013 10:54 PM

России aвантюристы

RE: Klát - schützmeister - 06.09.2013 11:23 PM

(02.09.2013 10:54 PM)Debora napsal(a):  России aвантюристы
velmi inspirativní. Nádherné včelařské vybavení - zvláště ta velká lopatka. Jen nádoby měli skromné. Zajímavé je vybírání odspodu - obnova plodiště a to, že medu opravdu jen ulízli. No, něco na tom je, pracnost nulová, jen medobraní a nazdar.

RE: Klát - Debora - 11.10.2013 02:54 PM

Zkušenosti s kláty

V prosinci roku 2012 jsem si s Corinou od Jaroslava Pecháčka http://www.abakuk.cz/fotogalerie/332-klaty-tradicni-vceli-uly objednali "funkční" klát. Jaroslav nám klát dovezl do Prahy a my jsme byli pyšné jak dve svíčky na vánočním stromečku. Klát do jara hezky proschnul a rozštípnul se po celé délce. Jaroslav nám sice opravu klátu nabýdnul, ale museli by jsme ho přivést z Nemecka.

[Obrázky: Klotzbeute_Arbeiten_k_03.jpg] [Obrázky: klat_schaden_02.jpg] [Obrázky: klat_schaden_05.jpg] [Obrázky: klat_schaden_06.jpg]

No nic, že dřevo žije, to je známo a normální. Klát jsme na jaře opravily a do doby rojú jsme meli v klátu pravidelnou sklízen nádherných čerstvých hub. Než přislo léto, objednaly jsme si druhý klát, tentokrát jsem byla moudřejsí a vybrala jsem si vystavený kousek! Ten už bude určite mrtvý a nebude nám praskat! Jaroslav dopravil klát do Prahy a mi jsme vyrazila z Frankfurtu. Klát byl sice jiný, než na obrázku, ale nám se líbil, tak jsme se s tím dále nezabývali. Jaroslav se dušoval, že ten už praskat nebude, že do nej zarazil osum ocelových kramlí. Ale co klát, to unikát, ocel ho nezkrotí. Klát sice držel pohromade, ale náš kuchynský cedník byl proti nemu prak.

[Obrázky: klat_10_2012_01.jpg] [Obrázky: klotzbeute_EK320_GH190_H100_D66_Raum_H64_B32_T31.jpg]

Na druhou reklamaci už Jaroslav Pecháček nereagoval.

RE: Klát - Crha Karel - 11.10.2013 03:38 PM

Jak nakládat s klátem Ti poradí Petr Jezovicz (Norsko)

RE: Klát - Martin Nezbeda - 11.10.2013 04:18 PM

S dřevem je v tomto ohledu vždy problém, ikdyž ho stáhneš kovovou pásovinou, prostě pracuje a pnutí tam je.

Mám na disku jedno zajímavé video (odkaz dole - klikni na modré tlačítko), kde ukazuje starý včelař ve Francii, jak osazuje kláty. Vybírá si v lese velké padlé stromy, které mají vyhnitý, nebo ztrouchnivělý střed. Ten vydlabe, dovnitř dá dřevěný kříž, jako oporu včelího díla a udělá u země díru (česno). Možná že toto je cesta - vyhnitý kmen.

Jinak to video je dost inspirativní nejen kvůli klátům.

RE: Klát - Aleš Molčík - 11.10.2013 04:45 PM

To by ten klát musel být udělán ze suchého stromu, aby nepraskal. V podstatě měl Vás výrobce poučit, že klát je vyroben z čerstvého dřeva, které bude při rychlém sesychání praskat. Aby k tomu rychlému sesychání nedošlo musí se dřevo máčet a skladovat ve stínu. Pro začátek konev vody každý druhý den a pomalu zalévat až do zimy, v zimě za mrazu tak rychle sesychat nebude. Druhý rok od jara už by stačilo namočit jej tak 2x za měsíc a už by snad bylo možné jej i osadit rojem.

RE: Klát - Petr Jezowicz - 11.10.2013 08:03 PM

Podle fotek soudím,že je klát vyroben z listnatého stromu,každý strom pro jakékoliv použití by se měl pokácet v zimě,při minimálním procentu mízy,ale každý strom je unikát ne jenom svým složením,ale taky místem a polohou kde roste,denním přídělem slunce, složením kyselostí půdy,přírodním náletem nebo sázením školkováním,faktorů je hodně,ale ze všeho nejdůležitější je pokud chci vyrobit klát aby byl strom např listnatý pokácený v zimě a ponechán s kůrou(v žádném případě neodkornovat) podložen další kulatinou v lese na větrném bezslunném místě alespon půl roku,poté můžeme začít dlabat vnitřek klátu,ale tady zase platí,že nemůžeme vydlabat celý vnitřek najednou, ale po částech a mezi měsíčními pauzami dlabání necháváme klát (dřevo) dozrát ve stínu,tím zabráníme jakémukoliv praskání.Kůru nemusíme odkornovat až dřevo dozraje,kůra se sama sloupne.Tato technika je velice stará a taky samozrejmě se už nepoužívá,pouze staří horalé ji využívají k výrobě necek,které nejsou zesilovány žádnými obručemi ani sponami(jsou zbytečné) Prasknutý klát se dá lehce opravit,stačí pouze ruční dvou tunový stahovák,klát stáhnout,ale nelepit lepidlem,stačí zakotvit dřevěnými kolíky (stejného materiálu jako klát) do kříže pod velkým úhlem.Tenhle spoj je pak nerozebiratelný a perfektně drží dřevo pohromadě.Pokud použijeme místo dřevěných kolíků šrouby tak v místě spoje začne po pár létech k sprouchnivění dřeva jelikož jakýkoliv ušlechtilý materiál na sebe váže vodu a je příčinou urychlení konce klátu.Výroba klátu se nedá uspěchat,je třeba k tomu znalosti dřeva a krajiny v kterém roste,je to alchymie,ale pokud nám ji dřevo ukáže tak se dá modelovat k obrazu našemu.Hlavně nezapomínejme,že takový průměr stromu potřebuje k růstu alespon 150 let a svou neznalostí můžeme tuto nádheru zničit(pokud se dílo nepodaří) během jednoho řezu motorovou pilou.

RE: Klát - Debora - 12.10.2013 12:21 AM

Petře, ty dokážes tak krásne psát o dřeve, to je krásné čteníčko na dobrou noc. Byl to topol. Ten první jsme tmelili pylinami nasáklými epoxidem. S tím zakotvením dřevěnými kolíky do kříže, to by mě zajímalo, jak si to mám představit.

RE: Klát - schützmeister - 12.10.2013 02:52 PM

(12.10.2013 12:21 AM)Debora napsal(a):  Byl to topol.
Mohu-li připojil bych pár "rad" odborníka dřevaře. Měkký listnáč, bohužel, ač s ním budeš dělat cokoli, bude furt hlavně zdrojem hub. Trochu to může fungovat, jak už tu bylo řečeno, byl-li špalek ze souše, což evidentně nebyl, ale tohle dřevo prostě saje vodu i ze vzduchu, taky se z toho kláty nikdy nedělali. Podle starých fotek, a mých letitých zkušeností se dřevem, je možné použít jedli, smrk a dub z přírodně vykotlaného stromu - většinou to vydllabou mravenci, trochu se to doladí a hotovo. Někdy je to souše, pak je možné ihned použít. Pokud je to ale ze živého stromu, vždy po opracování je třeba hned špalek uklidit na pár let do stodoly, spíše vlhké, a zasypat pilinama nebo slámou, zevnitře i z venku a aspoň dva roky na to nešáhnout.
Výše uvedené zalívání vodou vede jen k rychlejší destrukci vlivem rychlého střídání vlhkosti. Dřevo, které bych ještě s výhradou doporučil je lípa či olše, ale jen z přírodně dutého kmenu a schovaného následně ve včelníku, ne volně.
Pokud by byl zájem, asi by se na dřevoskladech tady u nás na Šumavě občas něco našlo, sám jsem pár pěkných kusů viděl, a prodává se to tu jako palivo.
Ale myslím, že to by v Bavorsku taky neměl být problém.

RE: Klát - schützmeister - 12.10.2013 07:06 PM

(11.10.2013 04:18 PM)Martin Nezbeda napsal(a):  
Jedním slovem krásné Heart
Takhle nějak by kláty měli vypadat, včetně technologie výroby. V Čechách o to snažší, že tu rostou smrky a jedle. Dlabat to jako ten fratík z lípy nebo olše / nebo co to bylo /, bude fuška. U nás stačí uříznout a dát střechu.
Taky je z té včelnice hezky vidět, že asi nebude fumigovat a ty včely tam má.
Jen mě trochu zaujalo, že je má nějak dožluta, čekal bych spíš tmavší / ty v tom stromě /, ale možná se mi to zdá.
Jo, to by se to včelařilo, jen ty oddělky asi nudou problém. On je tam měl asi z těch Langů vedle.
Hned začnu shánět kmeníky Idea

RE: Klát - liptaka - 12.10.2013 07:46 PM

(12.10.2013 07:06 PM)schützmeister napsal(a):  Hned začnu shánět kmeníky Idea

Len to nikomu moc nehovor(samozrejme nám môžešSmile) lebo budeš mať na krku hneď všetkých ,,vzorných" včelárov z okolia+veterinu.

RE: Klát - schützmeister - 12.10.2013 07:57 PM

(12.10.2013 07:46 PM)liptaka napsal(a):  Hned začnu shánět kmeníky Idea

Len to nikomu moc nehovor(samozrejme nám môžešSmile) lebo budeš mať na krku hneď všetkých ,,vzorných" včelárov z okolia+veterinu.
[/quote]
IdeaDodgy a co to takhle šoupnout hezky na kraj lesa, a ví každý houby Cool
Co ? Je to chov - když se na to budu jenom jezdit občas dívat ?Big Grin
U nás je dost divočina. Je to pařez ? Je. No jsou tam včely, to se stává, ne ?

RE: Klát - Aleš Molčík - 12.10.2013 07:59 PM

Pokud jde o kmeny, tak bude začínat zimní těžba, takže ideální čas sehnat si kontakty v okolí na lesáky a zeptat se dopředu. A Lípa nebo topol se prodává jako palivové cca 2000tis. m3, podle toho jak kdo je drahý.

RE: Klát - Petr Jezowicz - 12.10.2013 08:22 PM

(12.10.2013 02:52 PM)schützmeister napsal(a):  
(12.10.2013 12:21 AM)Debora napsal(a):  Byl to topol.
Mohu-li připojil bych pár "rad" odborníka dřevaře. Měkký listnáč, bohužel, ač s ním budeš dělat cokoli, bude furt hlavně zdrojem hub. Trochu to může fungovat, jak už tu bylo řečeno, byl-li špalek ze souše, což evidentně nebyl, ale tohle dřevo prostě saje vodu i ze vzduchu, taky se z toho kláty nikdy nedělali. Podle starých fotek, a mých letitých zkušeností se dřevem, je možné použít jedli, smrk a dub z přírodně vykotlaného stromu - většinou to vydllabou mravenci, trochu se to doladí a hotovo. Někdy je to souše, pak je možné ihned použít. Pokud je to ale ze živého stromu, vždy po opracování je třeba hned špalek uklidit na pár let do stodoly, spíše vlhké, a zasypat pilinama nebo slámou, zevnitře i z venku a aspoň dva roky na to nešáhnout.
Výše uvedené zalívání vodou vede jen k rychlejší destrukci vlivem rychlého střídání vlhkosti. Dřevo, které bych ještě s výhradou doporučil je lípa či olše, ale jen z přírodně dutého kmenu a schovaného následně ve včelníku, ne volně.
Pokud by byl zájem, asi by se na dřevoskladech tady u nás na Šumavě občas něco našlo, sám jsem pár pěkných kusů viděl, a prodává se to tu jako palivo.
Ale myslím, že to by v Bavorsku taky neměl být problém.

V Beskydech se hojně používal buk což je sice tvrdé listnaté dřevo,ale absolutně neodolné proti vodě a plísni,jenže na to je maličká finta používána do dnešních dnů a to vypálení ohněm vnitřku a hlavně spodní část klátu.Nejdůležitějším faktorem je růst letokruhů, hustota letokruhů a hlavně jejich směr růstu,pokud je to točivé dřevo s točivými letokruhy tak nám dřevo zaručuje perfektní ucelenost bez roztrhání hloubkového.V Norsku se používá osika k stavbě molů s maximální životností 50let v extrémních podmínkách což je naprosto fascinující a pro Norské stavitele molů je osika ocelovým dřevem,a pro těžaře doma je to palivové dřevo.Nedávno jsem dokončil dlabat další bukový klát,hodím sem pak foto a až pojedu do Beskyd tak nafotím necky které jsem dlabal s otcem před 15 léty z jednoho kuse stromu.

(12.10.2013 12:21 AM)Debora napsal(a):  Petře, ty dokážes tak krásne psát o dřeve, to je krásné čteníčko na dobrou noc. Byl to topol. Ten první jsme tmelili pylinami nasáklými epoxidem. S tím zakotvením dřevěnými kolíky do kříže, to by mě zajímalo, jak si to mám představit.

Pokusím se to zítra nafotit jak postupovat a šoupnu to sem.Pyliny a epoxid je jediná volba lepidla,kterou bych v nutnosti sám použil,pro venkovní použití.

(12.10.2013 07:59 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Pokud jde o kmeny, tak bude začínat zimní těžba, takže ideální čas sehnat si kontakty v okolí na lesáky a zeptat se dopředu. A Lípa nebo topol se prodává jako palivové cca 2000tis. m3, podle toho jak kdo je drahý.

Jak jsem už psal dřevo je alchymie a nestačí pokácet strom v zimě, každý druh stromu má určité dny kdy se má pokácet v závislosti k čemu bude použito a jaké vnější a vnitřní faktory na strom působí.Strom je život a život je strom.

RE: Klát - Debora - 12.10.2013 09:00 PM

(12.10.2013 07:06 PM)schützmeister napsal(a):  Taky je z té včelnice hezky vidět, že asi nebude fumigovat a ty včely tam má.
Jen mě trochu zaujalo, že je má nějak dožluta, čekal bych spíš tmavší / ty v tom stromě /, ale možná se mi to zdá.

Hned začnu shánět kmeníky Idea

Paul Chapelle (90 let) chová v klátech 100% melliferu a bez léčby.

P.S. Pro takový kmeník bych si od Tebe ráda odvezla.

RE: Klát - liptaka - 12.10.2013 09:01 PM

(12.10.2013 07:57 PM)schützmeister napsal(a):  Co ? Je to chov - když se na to budu jenom jezdit občas dívat ?Big Grin

No ja by som tie pařezy schoval niekde hlboko do lesa a chodil sa tam pozerať len sám po určitých skúsenostiach z reakcií tvz. odborníkov.Inak mám 2-3 miesta v lese kde chodím relaxovať a pozorovať včielky ale v prirodzených dutinách stromovShy

U nás je dost divočina. Je to pařez ? Je. No jsou tam včely, to se stává, ne ?

V najhoršom prípade by to niekto dal zlikvidovať kvôli ,,nebezpečenstvu" nákazy a mal by si po radostiTongue

RE: Klát - Debora - 12.10.2013 09:25 PM

.
S tím zvrhlým likvidováním divokých včelstev je nutně zapotřebí něco dělat!

I kdyz málokdy přežijí, je to nenahraditelný potenciál pro budoucnost našich včelstev. Léčená včelstva mají mnohem agresivnější roztoče, než neléčená včelstva, která mají opravdovou šanci si s roztočem sama poradit.

Chovejte si zdravé roztoče. Včelstva se Vám odvděčí!
.

RE: Klát - liptaka - 12.10.2013 09:28 PM

No ja som už začal. Hlavne ich nikomu nenahlásim a schovávam si miesta ich výskytu pre sebaSmile
Dúfam že na toto fórum majú prístup len registrovaní členovia ŠPV Undecided

RE: Klát - Aleš Molčík - 12.10.2013 09:50 PM

(12.10.2013 08:22 PM)Petr jezowicz napsal(a):  Jak jsem už psal dřevo je alchymie a nestačí pokácet strom v zimě, každý druh stromu má určité dny kdy se má pokácet v závislosti k čemu bude použito a jaké vnější a vnitřní faktory na strom působí.Strom je život a život je strom.

Tak to je, ale asi víš jak to chodí, říká se tomu "průmyslová těžba" a budoucí mýtina se bere plošně.

(12.10.2013 09:00 PM)Debora napsal(a):  Paul Chapelle (90 let) chová v klátech 100% melliferu a bez léčby.

Také jsem několikrát pozoroval, na videu, že melifera má i žluté proužky a v některých případech bych ji od kraňky nerozpoznal.

Takový kmeník také něco váží počítat 600kg na 1m3 měkké dřevo a ono se to moc nezdá, ale v kulatině by to mohlo být tak na jeden pořádný klát.

RE: Klát - Miroslav Macek - 13.10.2013 12:42 AM

Prikladám súbor s "nástavkovým klátom". Dúfam že tá príloha prejde.

Volajako mi to nejde tak aspon vyskúšam email vsem@sanceprovcely.cz

RE: Klát - Debora - 13.10.2013 02:44 AM

Míro, prilohu jsem Ti zde nahodila. Super idee.

klát priloha Macek

RE: Klát - bohemia.gall - 13.10.2013 11:21 AM

také se musím pochlubit se svým nově objeveným klátem... při vyklízení zahrady (na které nám rostou opravdu staré topoly) jsme objevili v jednom z nich dutinu, která je tak velká, že ani třímetrovou latí nedosáhnu na její konec Wink Vsadil bych se, že příští rok hned na jaře se mi v něm "čirou náhodou" usadí jako na potvoru nějaké včely... vzhledem k tomu, jak vysoko budou usazeny, nepůjdou ani "zlikvidovat" Big Grin

[Obrázky: 2013_10_13_09_38_06.jpg]

[Obrázky: 2013_10_13_09_42_12.jpg]

RE: Klát - Istein - 13.10.2013 01:09 PM

(13.10.2013 12:42 AM)Macek napsal(a):  Prikladám súbor s "nástavkovým klátom". Dúfam že tá príloha prejde.

Odkaz na zmíněný soubor. Jsem pomalejší než Debora Smile

RE: Klát - Petr Jezowicz - 13.10.2013 01:27 PM

(13.10.2013 12:42 AM)Macek napsal(a):  Prikladám súbor s "nástavkovým klátom". Dúfam že tá príloha prejde.

Volajako mi to nejde tak aspon vyskúšam email vsem@sanceprovcely.cz

Velice inspirující a krásné.V jednoduchosti třímá ta obrovská síla.

(13.10.2013 11:21 AM)bohemia.gall napsal(a):  také se musím pochlubit se svým nově objeveným klátem... při vyklízení zahrady (na které nám rostou opravdu staré topoly) jsme objevili v jednom z nich dutinu, která je tak velká, že ani třímetrovou latí nedosáhnu na její konec Wink Vsadil bych se, že příští rok hned na jaře se mi v něm "čirou náhodou" usadí jako na potvoru nějaké včely... vzhledem k tomu, jak vysoko budou usazeny, nepůjdou ani "zlikvidovat" Big Grin

[Obrázky: 2013_10_13_09_38_06.jpg]

[Obrázky: 2013_10_13_09_42_12.jpg]

Přesně takové stromy potřebují včeličky,naprostá nádhera.

RE: Klát - schützmeister - 13.10.2013 02:33 PM

(12.10.2013 09:00 PM)Debora napsal(a):  Paul Chapelle (90 let) chová v klátech 100% melliferu a bez léčby.
Hezký - v jakých podmínkách, klimatických, Paul chová ?
Jinak po klátech se mrknu - nic neslibuju, ale rozhodím sítě. Váhově bych se tak neděsil - u nás přichází do úvahy dutá jedle či smrk, v celém objemu tak půl kubíková / to si myslím stačí / , jenže je to duté a většinou taky suché, takže neříkám, že to unese jeden, ale dva v pohoděRolleyes . Cenově tady jako palivo maximálně do 600 Kč/m3 - takže tak 2-3 stovky, maximálně něco za ochotu, že to nerozštípou. Tel. mám, takže když něco bude ozvu se. Spojení na mě je na mým FS,
v evropě jsem jen jeden.

(12.10.2013 09:50 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Také jsem několikrát pozoroval, na videu, že melifera má i žluté proužky a v některých případech bych ji od kraňky nerozpoznal.
Tohodle jsem si taky všimnul. Já jsem ale až letos zjistil, tedy na živých exemplářích, že vůbec je včela se žlutým či oranžovo-hnědým proužkem. U nás ve vsi chováme, jak se v čechách říká, čistokrevné kraňky a já mohu dát ruku do ohně, že moje včely nikdy žádný barevný proužek neměli - jsou prostě ostře černo- šedobílé. Nic jinýho. Až letos kolega koupil dva oddělky a já prvně viděl včelky s barevným kroužkem. Jsou to ale nedochůdčata, takže to mají spočítaný.
Jenom tím chci říct, že zatímco můj chov čisté kraňky vypadá jak Melifera, tak v Německu nabízí čistokrevnou Meliferu, která vypadá jak Buckfestka. Já proto mám vysvětlení to, že každý tomu svýmu chovu říká tak, aby dobře prodal. U nás to prostě není kraňka a u nich to není Melifera. Ale všichni jsou spokojený.Big Grin

RE: Klát - Debora - 13.10.2013 03:12 PM

super Michal! Uz se tesím.

Ale to co má prouzky, tam uz budes marne hledat melliferu. Mám to odzkousený. Napríklad ty polské Kampinosky, obe matky jsou krásné cerné, ale u jednoho vcelstva bcas dostane matka rappel a zacne rodit dcery s nazloutlým prouzkem. Ale u techto nazloutlých dcer podle Pexa Indexu uz melliferu nenajdes.

Le Parc national des Cévennes

abeille noire video

RE: Klát - schützmeister - 13.10.2013 08:17 PM

(13.10.2013 03:12 PM)Debora napsal(a):  Ale to co má prouzky, tam uz budes marne hledat melliferu. Mám to odzkousený. Napríklad ty polské Kampinosky, obe matky jsou krásné cerné, ale u jednoho vcelstva bcas dostane matka rappel a zacne rodit dcery s nazloutlým prouzkem. Ale u techto nazloutlých dcer podle Pexa Indexu uz melliferu nenajdes.
Ty kláty maj super, jen by mne zajímalo z čeho je maj. Není to ze snímků patrný. Prý se tam dělají z kaštanů / jedlých / a ty jsou super. I snůška je z toho super, ale podle foto to na ně nevypadá. Klima ale úplně jiné, ač tam mají i sníhWink
Podle snímků včel takhle ty mý vypadají, jen možná malinko míň zavalitý, to může být zkreslení.
Možná taky nemluvíme o tomtéž - já myslím proužek u dělnic, matky jsou občas i oranžové - ovšem to moc nesleduju, já na ně jednak nevidím a nehrabu se v nich, takže spíš náhodou na nějakou přijdu. Matky chovám dost středověkým způsobem, takže mě to nevadí.
Četl jsem ale / i viděl obrázky / u Melifera.ch, nebo jak se to jmenuje, že mají taky každou třetí matku rezavou, je to asi už prostě mixung.
Na druhou stranu ty severoněmecké jsou na fotkách úplně černé i dělnice. Takový nemám.
Nebylo by špatný popsat vlastní / tvé / zkušenosti v kapitole o MM.

RE: Klát - Jan Hucko - 29.11.2013 07:02 PM

Ahoj, myslím že sem patří i supr článek Ondry Kopičky o brtnících, viz. odkaz. http://www.winepunk.cz článek - jak se množí brtníci

Honza

RE: Klát - Debora - 01.12.2013 02:52 AM

korkový klát z Portugalska

.

to je taky řešení Big Grin
.

RE: Klát - Miroslav Macek - 02.12.2013 11:30 PM

Ahojte,
Nedávno som videl video na ktorom voľajaký japončíci pomocou motorovej píly dosť rýchlo vypiľovali dutiny do klátov. Pílu koncom lišty za chodu celú "zapichoval" špicom lišty do surového plného klátu. Chcel by som si to pozrieť ešte raz pretože pri takomto píleni hrozí spätný úder (dokáže vám to vyhodiť pílu z rúk) ale im to išlo bez problémov ako do masla. Nemôžem to nájsť a neviem či bol na to odkaz niekde na tomto fóre , na Včelárskom fóre alebo som na to natrafil niekde na Youtube. Ak môžte, pomôžte. Vďaka.
Miro

RE: Klát - Mlha - 19.12.2013 08:18 PM

Jak vypadá pozorovací klát?

RE: Klát - Miroslav Macek - 28.12.2013 01:03 AM

Dnešný deň som využil na inú činnosť ako lyžovanie alebo iné zimné radovánky na tieto dovolenkové dni typické. V dielni sa to kvôli prašnosti robiť nedá a teplota von bola na takúto prácu tak akurát.

RE: Klát - Debora - 28.12.2013 01:24 AM

Míro, jsi šikulka, hřeje mě představa, jak včeličky Tvůj klát oživí Smile

RE: Klát - tondabh - 14.02.2014 02:02 AM

Malé, šikovné, jednoduché...

Tvorba oddělků...

RE: Klát - Milan Bencúr † - 03.03.2014 10:27 AM

Neznámy autor popisuje v 12. čísle časopisu Slovenský včelár z roku 1930 jeho výsledky včelárenia v kláte. V už spomínanom kláte tak včeláril, že na povalu kláta v čase znášky pokladal medník s rámikmi a vystavaným dielom. Včely v tomto kláte si cenil nad všetky ostatné. Včielky v kláte neokúsili nikdy cukru, ba ani v roku 1926, keď všetky ostatné zomierali hladom. Dajú každý priemerný rok 20-25 kg medu a ešte sa zásobia aj na zimu celkom dostatočne. Každý tretí rok dajú roj, niekedy aj dva. Čo sa zimovania týka, s tým je tiež spokojný. Klát je len z cólových dosák zhotovený. A aj krutú zimu v roku 1929 prežili tieto včely bez väčších strát. Nôž, tento jediný nástroj starých včelárov, rok po rok odreže v kláte jeden-dva plásty. Včely teda žijú si v tomto kláte tak trochu podľa prírody na divoko. Tento klát je rozmerov asi 65 cm výšky, 30 cm šírky a asi 50 cm hĺbky.
Dr. Ján Gašperík postavil v roku 1929, na základe jeho skúseností z pamätnej zimy 1928/29, úľ, ktorý pomenoval "Slovák". Bol to úľ nadstavkový, prístupný zhora. Jeho všetky štyri steny a povala boli zo slamy. V plodisku bolo 9 rámikov 31 cm širokých a 60 cm vysokých. Medník sa kládol nad plodisko a bol polovičný. Dnes sa s rešpektom usmievam nad myšlienkou, že tento úľ mal byť vo svojej dobe návratom k prírode, k dutým stromom, k pôvodným slovenským klátom a dlabákom, lenže v prevedení slamenom a s rozoberateľným dielom, tak ako to vyžadoval duch a pokrok vtedajšej modernej doby.
Niekoľko informácií na túto tému som napísal na mojom blogu. http://nasapravda.blogspot.sk/2014/03/plodisko-patri-vcelam-mednik-vcelarovi.html

RE: Klát - petr.strejcek - 03.03.2014 09:15 PM

Přátelé, kolegu jsem tak trochu přesvědčil vloni na včelaření a nakonec po dvou rámkových úlech z roku 2013, se letos chystá osadit dvě vlastnoručně upletené košnice a po vyschnutí, taky na tohoto "malého" krasavce. Na délku cca 2 m, průměr kolem 70 cm, je to buk.

RE: Klát - Miroslav Macek - 03.03.2014 09:53 PM

Držím palce , ešte bude na ňom hodne práce. Miro

RE: Klát - Debora - 26.04.2014 02:29 PM

Zeidler ve Švýcarsku

RE: Klát - Miroslav Macek - 03.05.2014 10:41 PM

Tento rok príde sezóna rojov skôr ako obvykle. Aby som nepobehoval po záhrade keď to príde, tak som sa dnes na to trochu pripravil. Nástavkovému klátu ktorý postupne rastie som po pravici pridal ďalšie dva.

RE: Klát - renttip - 23.11.2014 12:00 AM

Přátelé, dostalo se mi možnosti, získat materiál na dva kláty,takže si dovoluji požádat každého, kdo má zkušenosti s výrobou klátu, chovem včeliček v klátu a může třeba i pouze sdělit zajímavé odkazy ať neváhá a zanechá info na tomto místě.Předem děkuji za každou informaci.

RE: Klát - Petr Smrčka - 03.05.2015 12:56 AM

Ahoj,
směnným obchodem za basičku piv jsem od přátel, kteří na mě při těžké práci v lese mysleli, získal krásný materiál na klát. Vykotlaný smrkový kmen cca 2m vysoký, dokonce už byl i obydlený včelkama viz. foto. Chtěl bys vás požádat o váš názor, jak byste vy zužitkovali tenhle kmen. Nerad bych ho nějak zprznil a nikdy jsem klát nedělal.

Moje představa zatím je, že bych z toho udělal takový rozebíratelný klát alá japonský úl.
Tedy asi bych oloupal kůru, protože ta asi časem stejně opadá sama, pak to nařezal na menší špalky, tak nějak aby to vyšlo mezi přirozeně vydatlované díry, ze kterých by se stala česna. Vnitřky bych vydlabal - nevím jestli nechat trochu ztrouchnivělého dřeva nebo to vzít až na "zdravé" dřevo?

Pro jistotu bych do každého špalku udělal kříž, vyskládal to pěkně na sebe do komínu a nechal v tom včelky volně stavět. Nevýhoda oproti japonskému úlu by ale byla ta, že by ty špalky nešly asi jednoduše podstavovat, protože by na sebe nepasovaly. Takže bych to asi musel obsluhovat "brtnickým" způsobem tj. že bych na jaře, jak už by byla jistá snůška, vydlabal půlku klátu a druhou půlku nechal na příští rok. Nebo by to šlo i jinak? Nechtěl bych z toho dělat nástavkový úl (horní loučky/rámky) - jednak je to myslím zbytečně pracné a jednak je to už na hony vzdálené původnímu záměru přírody s tímhle kouskem dřeva Smile který navíc včelky stvrdili svým dílem.

Budu vděčný za každý názor a postřehy.

Díky Smrk
P.S. Pro jistotu přidávám odkaz na celé album fotek v plném rozlišení http://smerkyovi.rajce.idnes.cz/Klat/

RE: Klát - Debora - 03.05.2015 01:40 AM

já bych to neřezala, přirozené česna u toho klátu už máš, tak bych některá uzavřela tak, aby primární zůstalo ve spodní třetině. Vydlabat až na zdravé dřevo. Umožnila bych přístup shora a ze zezadu, bud' vyříznout svislí kýl, nebo upravit kus zadní stěny kmene jako dvířka. Kůru bych oloupala, dřevo nasytila olejíčkem a ošlehla plamenem. Tak nějako bych si to představovala. Ale na kláty je tu odborník Macek, ten má praktické zkušenosti. Smile

RE: Klát - Petr Smrčka - 04.05.2015 01:20 AM

no to by určitě taky byla možnost, ale měl bych trochu strach z toho, že to bude hroznej macek, když by bylo potřeba to nějak přemístit a že se to bude zezadu hůř obsluhovat. V případě "japonského" způsobu řešení by to šlo asi po částech rozebrat, špalek si položit na bok a v případě potřeby odškrábnout plástve s medem zhora/zdola, jak to bylo na jednom z těch videí od Tondy.

Zase na druhou stranu taky je mi líto to řezat, jen bych se pak nerad proklínal, že jsem to měl udělat jinak. Wink No každopádně prvně to asi odkorním a pak se třeba ukáže, kudy dál. Tím, že už tam jsou ta přirozená česna, tak to by ty špalky byly stejně dost nepravidelné a asi by to vypadalo všelijak.

A k tomu ošetření, jaký olejíček máš na mysli? Já jsem se spíš vydal cestou ohně tj. opálit, přelíznout smirkem a nechat být. Na stojato to dřevo musí vydržet ještě dlouhá léta, ne?

RE: Klát - Debora - 04.05.2015 01:10 PM

Přijde na to, co si pod obsluhou včelstva představuješ. Do klátu patří jen včely, ty poznáš, že s tebou komunikují. Ty úly ani nemusí být tak veliký, klidně z toho kmene můžeš udělat dva úly jak je dělá
. Ten film je absolutní klasika, jak včelařit s kláty.

Spalování je vždy dobré, zde vytváříme protipól k astrálním silám tím, že zastavíme ve dřevě rostlinné procesy. Pro své úly jsem použila lněný olej a oheň, konkrétně bez toxických pohlcovačů vlhkosti. Nevýhoda je, že čistý olej bez pohlcovačů vlhkosti dlouho "vysychá" a nátěr by se měl tak jednou za dva roky opakovat. Celou řadu alternativních myšlenek o nátěrech úlů najdeš ve vláknu Přírodní nátěry

RE: Klát - Miroslav Macek - 04.05.2015 03:52 PM

Praktické skúsenosti s prácou s drevom nejaké mám a tie s výrobou príbytkov pre včely získavam za chodu. Za tie tri rôčky môžem povedať že drevo rado pracuje. Je dobré nechať ho schnúť čo najdlhšie v kôre. Najlepšie viac rokov aj keď sa pod kôru smreka rád nasťahuje lykožrút. Moje schli asi len rok a po odkôrnení a opracovaní drevo začalo znovu hodne vysychať a pracovať. Ďalšia fáza zmeny tvaru nastáva po osadení včelami už na stanovišti keď sa naň opiera slniečko. Aj keď je drevo mŕtve , stále pracuje a niekedy môže aj nepríjemne prekvapiť. Už som molitanom upchával otvorenú prasklinu ktorá vznikla v zime. V nádstavkovom kláte by človek predpokladal že sa budú všetky poschodia zosychať rovnako , ale ani to nie je pravda.
Na základe doterajších skúseností by som takýto kus nedelil na „nádstavkový klát“ ale volil klát cca 1 meter vysoký , vzadu s pozorovacím okienkom ktoré by bolo možné využiť aj na nejaký menší zásah do včelstva. Na vrch jeden alebo dva (podľa znášky u vás) nízke klátiky ako medník. Taký „trámikový Dadant klát“. Pre Deboru teraz jeden dokončujem. Robil som počas práce fotodokumentáciu a keď sa nájde čas spracujem to do nejakého návodu pre domácich majstrov. Nemáš sa kam ponáhľať , nechaj ho zatiaľ schnúť.

RE: Klát - Debora - 08.05.2015 11:46 AM

RE: Klát - Petr Smrčka - 10.05.2015 04:36 PM

(04.05.2015 03:52 PM)Macek napsal(a):  ... Nemáš sa kam ponáhľať , nechaj ho zatiaľ schnúť.

No možná jsem asi moc hrrr, ale myslel jsem si, že bych ho už letos osadil. Přijde mi vychnutý celkem dost, tu 2m kládu jsem byl schopný sám naložit do auta. Kdyby to bylo mokrý, tak to asi sám nedám. Ale jestli myslíš, že bych to měl nechat ještě schnout, tak přibrzdím Wink Zase pokud to není to nutný, tak bych ho nerad nechal čekat Wink

Každopádně dík za tipy, to zní docela rozumně. Asi to tak udělám, že nechám spodní část vcelku +/-1m a tu horní část rozdělím na medníky. Bude se s tím určitě dělat líp, než kdybych to nechal v kuse celé.

A těším se na fotky klátu pro Deboru.

RE: Klát - Miroslav Macek - 11.05.2015 10:58 PM

Tak už je dokončený. Zatiaľ aspoň tri fotky. Pred a po natretí horúcou zmesou oleja a vosku.
Debora , už len dopraviť k tebe a nakŕmiť ho rojom Wink

Miro

RE: Klát - Petr Smrčka - 11.05.2015 11:13 PM

Nádhera! Smekám. Já osobně umělecký vlohy nemám, ale když to vidím, tak asi naučím dělat moji výtvarně talentovanou ženu s motorovkou a rozbrušovačkou a třeba mi taky vyseká nějakýho dědouška Wink

RE: Klát - Debora - 11.05.2015 11:39 PM

HeartHeart Míro je věhlasný architekt včelích domovů. Jak ráda bych tu fotku ukázala včeličkám, ale neudělám to, směle by se vyrojily. HeartHeart Debora

RE: Klát - Debora - 05.06.2015 11:00 PM

Náš včelín obohatil muzeální klát od Miroslava Macka. Jeho kamarád Marcel, taky boží člověk, přivezl klát do Prahy. Mírův klát je fakt nádherně promyšlený, okénko, medníček, kontrolní podložka měli. Je vidět, že jej vyrobil zasvěcený včelař. Míro, srdečně děkuji.

[Obrázky: DSC_2629.jpg][Obrázky: DSC_2644.jpg][Obrázky: DSC_2649.jpg][Obrázky: DSC_2631.jpg][Obrázky: DSC_2632.jpg]

RE: Klát - Petr Smrčka - 07.06.2015 11:10 PM

Čistokrevná nádhera. Kéž by ten můj klát, co chystám, dopadl aspoň z desetiny tak dobře.
Ať se v tom včelkám líbí.

RE: Klát - renttip - 25.07.2015 10:23 PM

Přátelé, na letošním sochařském sympoziu jsem vytvářel školní včelí klát. Z dvaceti vytvořených soch byl klát osmý, takže včelaření je mezi veřejností zřejmě oblíbenou záležitostí. Po ukončeni vystavy v chomutovském atriu bude klát umístněn buď v jedné specializované škole, nebo na Království včelího klátu.

RE: Klát - Debora - 17.08.2015 07:19 PM

(23.11.2014 12:00 AM)renttip napsal(a):  Přátelé, dostalo se mi možnosti, získat materiál na dva kláty,takže si dovoluji požádat každého, kdo má zkušenosti s výrobou klátu, chovem včeliček v klátu a může třeba i pouze sdělit zajímavé odkazy ať neváhá a zanechá info na tomto místě.Předem děkuji za každou informaci.

Jindřichu, na setkání ve Frankfurtu předvedeme výrobu Anastasia úlu z klátu. Tak že kdo bude mít náladu přiložit ruku k dílu, může se parádně vyřádit a vyzkoušet si všechny brtnické práce včetně lezení po stromech. Wink Navíc přijede ze Švýcarska FreeTheBees. HeartHeart

RE: Klát - Špatný Franta - 17.08.2015 09:59 PM

Deboro,mám doma taky materiál na dva nové kláty v září je uvidíš,dáme hlavinky dohromady co s tím.

RE: Klát - renttip - 18.08.2015 10:23 AM

(17.08.2015 07:19 PM)Debora napsal(a):  
(23.11.2014 12:00 AM)renttip napsal(a):  Přátelé, dostalo se mi možnosti, získat materiál na dva kláty,takže si dovoluji požádat každého, kdo má zkušenosti s výrobou klátu, chovem včeliček v klátu a může třeba i pouze sdělit zajímavé odkazy ať neváhá a zanechá info na tomto místě.Předem děkuji za každou informaci.

Jindřichu, na setkání ve Frankfurtu předvedeme výrobu Anastasia úlu z klátu. Tak že kdo bude mít náladu přiložit ruku k dílu, může se parádně vyřádit a vyzkoušet si všechny brtnické práce včetně lezení po stromech. Wink Navíc přijede ze Švýcarska FreeTheBees. HeartHeart

Deboro, to je fantastický!!!! Již nyní se nemohu dočkat. Myslím, že to bude extrémně hodnotný setkání. Zaručeně se rád k dílu připojím

RE: Klát - Debora - 24.08.2015 12:36 AM

enviromentální brtník

RE: Klát - Jan Brunclík - 24.08.2015 09:26 AM

(24.08.2015 12:36 AM)Debora napsal(a):  enviromentální brtník

Ahoj Deboro,
tvůj odkaz na přihlášený facebook hlásí chybu v načtení. Nevím jak ostatním, ale mě se ukáže viz. obrázek
Hezký den
Jenda

RE: Klát - Debora - 24.08.2015 05:34 PM

Díky Jendo, příspěvek opraven:

RE: Klát - Debora - 03.10.2015 10:31 AM

Lapač rojů v praxi

RE: Klát - Debora - 13.10.2015 10:52 PM

zpátky ke kořenům: Бортніцтва

RE: Klát - schützmeister - 14.10.2015 05:42 PM

Asi bude dost nepohodlný, ometat u toho podložky. Big Grin

RE: Klát - Leoš Dvorský - 14.10.2015 06:41 PM

Třeba mají varroadnaBig Grin a tak není problém zjistit nepodstatné i během roku a zadat do VMS. Ajoó oni asi nemají dotaci.......... Michale je to pro náš škodlivý příklad.
Nejspíš je nezajímá ani jedna diagnostika z měli (zimní i letní) a proto budou pravdě blíž, než 99,9% včelařů u nás.Idea LD

RE: Klát - miro - 25.01.2016 11:31 PM

Zdravím Vás, dneska jsem se hrabal na webu a našel jsem "stavební" papírové trubky na betónování sloupů. A tak jsem hledal dál a našel http://www.orpa.cz/cz/produkty/spiralove-vinute-trubice-a-dutinky/spiralove-vinute-trubice-a-dutinky-2.html Hned mé napadlo, nedalo by se to použít na výrobu "papírového" klátu? Já vím papír, nic moc, ale vnitřek by se dal vydřevit laťkama a vnějšek také.

Omlouvám se, ale s někým se potřebuji se svou střeleností občas podělit.

RE: Klát - Debora - 28.01.2016 11:29 AM

mě to přijde složitější, než vydlabat dutinu do kulatiny Wink

RE: Klát - miro - 29.01.2016 04:01 PM

Chápu
https://www.facebook.com/CrazyFreaksVideos/videos/vb.564672343578831/1026519680727426/?type=3&theater

RE: Klát - Debora - 30.01.2016 01:27 AM

pokud nemáš doma špačka, můžeš si najít veselou partu dřevorubců a cvičit dlabání úlů Wink
[Obrázky: DSC_3557.jpg][Obrázky: DSC_3512.jpg][Obrázky: DSC_3548.jpg]

RE: Klát - Debora - 29.02.2016 03:26 AM

roubení klátu v botanické zahradě Frankfurt

RE: Klát - Debora - 08.04.2016 12:26 PM

Náš kocour Grisu, milovník košnic, zemřel. Prach jsem vrátila Zemi a do mé duše se vlomil smutek. Následující den, ještě potácející se v hoři, sedím na lavičce a apaticky zírám na tlačenici včeliček na česně úlů. Vzápětí cítím, že vedle mně sedí Grisu. Beze slov jsme se zvedli a vyřezali nový klát.

[Obrázky: DSC_0004.jpg][Obrázky: DSC_1458.jpg][Obrázky: DSC_1485.jpg][Obrázky: DSC_1488.jpg][Obrázky: DSC_1493.jpg]

RE: Klát - terez.c - 08.04.2016 02:08 PM

Deboro Heart , ten je krásný. To je neskutečný, co jste se naučily vytvářet Heart
Kocoura máme doma přesně takového.

RE: Klát - Víťa - 08.04.2016 04:16 PM

Nádherná práce! Máte s Grisem můj obdiv! Udělali jste včelkám jistě radost!

RE: Klát - Debora - 30.04.2016 10:15 PM

[Obrázky: DSC_1630_1600.jpg][Obrázky: DSC_1579_1600.jpg]

zvonící cedry

RE: Klát - terez.c - 07.05.2016 11:35 AM

http://www.biosferaklub.info/v-odlahlom-kute-bieloruska-uchovavaju-tradicie-lesneho-vcelarstva/#more-9851

RE: Klát - straka - 07.05.2016 07:18 PM

dotaz na Deboru a klát:
Je možné udělat klát z tvrdého a trvanlivého dřeva akátu, ten je kromě nektaru trochu jedovatý,
co včely a SPV na to ? Pomůže uvnitř natření včelím voskem?
Jak to má vypadat uvnitř, aby dobře chytal roje!
Klát se doufám nemusí zvedat !

Pozn. Nový beznástavkový úl DEHTIN č. 3 po posledním vylepšení a rekonstrukci dokončen
a předán včelám(oddělek) probíhá ověření.
dárek nejen pro Leoše a jeho páteř......
- žádné sundavání nástavku,
- celý úl má hmotnost bez medu a střešní zátěže asi 4 kg
- pomocník při zvedání úlu při přemisťování málem utrpěl úraz,
....jak mu vyletěly ruce prudce nahoru !!!
Straka Dehtín

RE: Klát - Debora - 08.05.2016 12:07 PM

Stromy jsou vysoce citlivé na fáze měsíce. Stromy by se měli kácet v rozmezí listopadu a března za ubývajícího měsíce, to podstatně sníží trhání dřeva. To samé platí pro dlabání dutin do žijících stromů. Akát má nejtvrdší dřevo a jeho jádro odolává vlivům prostředí lépe než dub. Jádro je obklopeno úzkým proužkem bělového dřeva, které na vzduchu rychle zešediví. Pilník do kapsy na ostření řetěze motorové pily je naprosto nezbytná pomůcka. Bohužel má velmi silný sklon se štěpit a nenechá se hřebíkovat. Balzamování dřeva přírodními nátěry je za účelem snížení trhlin ve dřevě naprosto nezbytný, viz vlákno přírodní nátěry. Vnitřní prostor klátů se nenatírá, ten si včely raději zařídí sami. Z akátu se dělají pomůcky, které musí odolávat silnému namáhání, například lopatky od vodních mlýnů, plotové nebo vinné sloupky.

Včelstvo dává přednost úlům s přeplodovými plásty (v některých státech ilegální).

[Obrázky: DSC_1656.jpg][Obrázky: DSC_1657.jpg][Obrázky: DSC_1659.jpg][Obrázky: DSC_1578.jpg]

RE: Klát - Debora - 10.05.2016 12:04 PM

Jedovatá jsou především semena akátu a jeho kůra. Že by antigeny akátu působily na včelstvo toxicky je nepravděpodobné. Včely rádi využijí bohatou snůšku akátu. Vytvoření přirozené imunity je možné a pravděpodobné.

RE: Klát - Debora - 03.07.2016 01:11 PM

Převod včelstva mezi kláty

RE: Klát - Centisi - 03.07.2016 02:56 PM

Ty kláty sou úplně úžasný !!! Taky začínám pomalu o nějakým přemýšlet,ale nechci ho "hyzdit" nějakýma rámkama nebo bedýnkáma apod. ,ale pak nevím jak s obnovou díla...

RE: Klát - Leoš Dvorský - 04.07.2016 04:13 PM

Zkus systém pravá /P/, levá /L/. To znamená jeden rok se odebírá med a vyřezává z pravé strany, druhý z levé. Obměníš 50% díla. Dobrá prevence MVP. Dále doporučuji vyřešit jednoduše odběr měli /jde to i jen zasíťovanou podložkou/ a nechal bych si každoročně měl vyšetřit na MVP. Začíná doba inkvizice a takví H.......é a T....é..... budou udávat a udávat, protože sami V.d šíří systémové, tak potřebují najít viníky. Zloděj křičí , chyťte zloděje, znáš to. Zeptej se K.Crhy, veterináři nejsou hlupáci, kteří se nechají zmanipulovat nějakými udáními. Když prokážeš, že máš vše pod kontrolou, budeš mít od nich klid. Když ale zjistí, že budeš jen ohrožovat okolí, budeš mít těžký problém. Problémům je lépe předcházet než je pak řešit. Ld

RE: Klát - Centisi - 04.07.2016 05:35 PM

Ok díky za radu Smile
Uvidíme jestli na zimu sezenu nějaký slušný polínko co by se dalo vydlabat...zasítované dno s podložkou je pro mě samozřejmý toho si nikdo nevšimne. jen mě tam nesedí jak to dělají na ty rámky aby to bylo rozebíratelné...

RE: Klát - Debora - 04.07.2016 05:55 PM

zapomeň na geometrii, pak to není nic jiného, než warré. Wink Pokud to chceš mít lépe rozebíratelné, můžeš odzkoušet polorámečky s variabilní šířkou dle kulatiny.

[Obrázky: Poloramecek.jpg]

RE: Klát - Debora - 16.07.2016 01:04 AM

[Obrázky: DSC_1777_1600_Chainsaw_Carving_Log_Beehive.jpg][Obrázky: DSC_1778_1600_Chainsaw_Carving_Log_Beehive.jpg]

[Obrázky: DSC_1784_1600_Chainsaw_Carving_Log_Beehive.jpg]

čmelák hned pochopil o co jde Wink

RE: Klát - Debora - 05.09.2016 10:23 PM

kdo prosím může identifikovat tento stromek?

[Obrázky: DSC_2222_Bienenbaum_Kaveret_Bienenbaumgut_Log_Be.jpg] [Obrázky: DSC_2224_Bienenbaum_Kaveret_Bienenbaumgut_Log_Be.jpg] [Obrázky: DSC_2228_Bienenbaum_Kaveret_Bienenbaumgut_Log_Be.jpg]

RE: Klát - Antonín Hyžík - 05.09.2016 10:41 PM

Řekl bych habr, ale brát s rezervou.
T.

RE: Klát - schützmeister - 06.09.2016 01:00 PM

Habr to nebude - jiná kůra a chybí svalovitost.
Co ořech ? Nemáš to ze zahrady ? Může být taky akát - podle kůry a suku, rozdíl je v tvrdosti. Když do toho dloubneš, a bude to hodně měkký, mohl by být i topol či vrba, ale ty suky na to moc nesvědčí. Kdyby byl čistý řez byla by to jiná. Už je to dost omšelý. Big Grin

RE: Klát - Debora - 10.09.2016 11:42 PM

tak jsem do toho řízla, těžko říci, tvrdé to zas tak není, velmi suchý, už to asi deset let leželo v tesařově kůlně. Horní polovina desetimetrového stromu je trochu truchlivá, spodní půlka stromu se dá ještě využít.

[Obrázky: DSC_2255_Bienenbaum_Log_Bee_Hive.jpg][Obrázky: DSC_2263_Bienenbaum_Log_Bee_Hive.jpg][Obrázky: DSC_2264_Bienenbaum_Log_Bee_Hive.jpg]

RE: Klát - schützmeister - 11.09.2016 02:22 PM

Mno, podle kůry, jádra, hniloby, vnitřní struktury suků, odlesků letokruhů bych typoval topol. A podle nekulatýho průřezu takový ten štíhlý, co roste u silnic.
Suchý je pěkně, takže na klát dobrý. Aby ti zase nevyrostl, jako ten předešlý. Big Grin