Forum Šance pro včely
Zákonné povinnosti - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Vedení včelstev alternativně (/forum-Vedeni-vcelstev-alternativne)
+--- Téma: Zákonné povinnosti (/tema-Zakonne-povinnosti)

Stránky: 1 2 3
Všechny stránky

Zákonné povinnosti - Stanislav Rataj - 11.07.2013 08:04 AM

Krásný den,
chtěl jsem se tady zeptat, jaké jsou skutečně zákonné povinnosti při zahájení včelaření.
  • Jednak by to měla být registrace u ČMSCH, ale narážím na tom, že formulář hovoří o "stavu včelstev k 1.9." a "pro nové včelaře slouží první hlášení jako přihláška". Znamená to tedy, že mám tyhle papíry poslat až k 1.9.?
  • Dále ohlášení umístění včelstev na město (obecní úřad). Komu se to má hlásit a také to musí být hned, nebo k nějakému datu?
  • Fumigace a další léčení - co aktuálně je skutečně povinné a musí být vykázáno, že proběhlo?
  • Evidence spadu VD, veterinární vyšetření měli apod. - jsou povinné ve smyslu zákona nebo veterinárních nařízení? To, že je třeba např. sledování spadu provádět kvůli zdrav.stavu včelstev je jasné, ale jde mi o nějaký reporting úřadům apod.

Díky moc za odpovědi, věřím, že stejné otázky si kladou i všichni ostatní začínající včelaři a od členů ČVS se dozvíte věcí "co musíte", až vám z toho jde hlava kolem ... přitom si myslím, že půlka těch věci povinná určitě nebude.

RE: Zákonné povinnosti - Aleš Molčík - 11.07.2013 09:14 AM

ČMSCH jsem jednou řešil a bylo to tak, že jsem zavolal a paní si napsala údaje adresu, stanoviště, počet včelstev a na adresu nového včelaře poslala formulář s přiděleným číslem stanoviště a chovatele a ten jej poslal zpět po 1.9.

Hlášení na obci se provádí hned jak jsou včely na místě a podává se na podatelně a oni už si to přiřadí.

Aktuálně je to co vydá místní Krajská vet. správa a ošetření se nehlásí. Evidence spadu je povinná ve smyslu vyhlášky, tu si prostě musí včelař sehnat na místní KVS buď úřední deska a nebo přímo dotazem a nebo zde někteří umístily vyhlášku z jejich kraje a to jestli včelař hlásí výsledky vyšetření zimní měli je zase individuální podle toho kdo to vyšetřuje a jestli to laboratoř pošle na veterinu nebo to odešle včelař sám.

RE: Zákonné povinnosti - winepunk - 11.07.2013 02:22 PM

Povinnosti vyplývající ze zákona jsou pouze tři:

- registrovat včelstva v Hradišťku (ČMSCH)
mail: uevcely@cmsch.cz
pdf ke stažení: http://www.cmsch.cz/store/formular-vcelstva-1-6-012.pdf
- nahlásit včelstva obecnímu úřadu daného katastru (číslo pozemku)
- zasílat v zimě měl k vyšetření Krajské veterinární správě

Dobré (ale nepovinné) je:

- seznámit se s místními včelaři
- kontaktovat předsedu místní organizace a dát jim o sobě vědět (nechat se zařadit do mailingu)
- mít včelstva zdravá, aby na vás nikdo nemohl

Není povinnost být členem svazu. Svaz pouze zprostředkovává, vaším partnerem je KVS. To samé platí ohledně dotací. I tady je svaz jen zprostředkovatelem. Další povinnosti vyplynou ze zdravotního stavu vašich včelstev (po odběru měli) nebo ze stavu včelstev v okolí (mor). KVS vám tak může nařídit např. nátěr plodu, karanténu, případně likvidaci.

RE: Zákonné povinnosti - Evžen Babík - 14.07.2013 08:28 AM

upřesnění povinností:

1. registrace chovatele v Hradišťsku k 1.9
2. nahlášení stanoviště včelstev na obci k 28.2
3. dodržovat veterinární zákon, který konkretizují Vyhlášky a Mimořádné veterinární opatření pro daný kraj,

MVO pro Zlínský kraj:

1. do 31.7.2013 ošetřit (přeléčit) včelstva ...
2. do 30.9.2013 vložit podložky ...
3. od 10.10 do 31.12.2013 ošetřit (přeléčit) včelstva ...
4. do 15.2.2014 odebrat měl ...
5. bez termínu odevzdat měl ...

- vše je v kontextu nebezpečné nákazy - varroázy a můžeš potkat i druhou - mor včelího plodu

RE: Zákonné povinnosti - renttip - 14.07.2013 08:43 AM

(11.07.2013 08:04 AM)Lucínek napsal(a):  Krásný den,
chtěl jsem se tady zeptat, jaké jsou skutečně zákonné povinnosti při zahájení včelaření.
  • Jednak by to měla být registrace u ČMSCH, ale narážím na tom, že formulář hovoří o "stavu včelstev k 1.9." a "pro nové včelaře slouží první hlášení jako přihláška". Znamená to tedy, že mám tyhle papíry poslat až k 1.9.?
  • Dále ohlášení umístění včelstev na město (obecní úřad). Komu se to má hlásit a také to musí být hned, nebo k nějakému datu?
  • Fumigace a další léčení - co aktuálně je skutečně povinné a musí být vykázáno, že proběhlo?
  • Evidence spadu VD, veterinární vyšetření měli apod. - jsou povinné ve smyslu zákona nebo veterinárních nařízení? To, že je třeba např. sledování spadu provádět kvůli zdrav.stavu včelstev je jasné, ale jde mi o nějaký reporting úřadům apod.

Díky moc za odpovědi, věřím, že stejné otázky si kladou i všichni ostatní začínající včelaři a od členů ČVS se dozvíte věcí "co musíte", až vám z toho jde hlava kolem ... přitom si myslím, že půlka těch věci povinná určitě nebude.

Pravidla pro začínající včelaře jsou velmi dobře popsaná Karlem Crhou v Kapesním průvodci alt. včelaření, které najdeš na stránkách šance pro včely mezi soubory ke stažení.

RE: Zákonné povinnosti - Petr Mirovský - 15.07.2013 11:12 AM

(14.07.2013 08:28 AM)Evžen Babík napsal(a):  1. registrace chovatele v Hradišťsku k 1.9

Registrace chovatele by měla být okamžitá při pořízení včelstev.
Termín 1.9. je pouze termín hlášení aktuálního počtu včelstev.

Taktéž hlášení nového stanoviště obci se děje i v průběhu roku.

RE: Zákonné povinnosti - Stanislav Rataj - 15.07.2013 07:58 PM

Díky všem za odpovědi, z ČMSCH mi obratem odpověděli a přidělili reg.číslo a k 1.9. mám poslat aktualizované počty a umístění včelstev.
Na obci jsem zatím nenahlásil, tak to musím co nejdříve udělat. Angel

RE: Zákonné povinnosti - Milan Bencúr † - 23.08.2013 04:32 AM

Existuje logické vysvetlenie na prideľovanie registračného čísla včelárovi ako v koncentráku, na povinnosť včelára pravidelne aktualizovať počty včelstiev ako na nejakom čepobití v kasárňach a hlásiť stanovištia včelstiev ako agent štátnej bezpečnostnej služby? Jediným logickým vysvetlením tejto diktatúry sú finančné prostriedky prideľované z EÚ na každé včelstvo, ale prax dokazuje, že sa tie dotácie nevyužívajú na rozvoj včelárstiev u nás.
http://www.iness.sk/stranka/6744-Za-kazde-euro-z-eurofondov-sme-zaplatili-90-centov-Hospodarske-noviny.html

RE: Zákonné povinnosti - Debora - 23.08.2013 02:23 PM

zdravé české stádo

Výše dotace určená na včelařská opatření vroce 2013 66 211919 kc

krivoklátský med ČESKÁ VČELA s.r.o. aneb nanotex

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o.s. výše finační podpory: 3 959 450 Kč

dotace na léčbu CCD
Big Grin

RE: Zákonné povinnosti - Evulina - 04.01.2014 07:27 PM

Dobrý den,
jsem tady nová a zatím nevčelařím, jen sháním informace. Některá zákoutí včelaření jsou pro mne ještě "španělskou vesnicí", ale co vím jistě je, že bych se chtěla přiblížit co nejvíc přirozenému včelaření, nechat stavět včelkám své vlastní dílo jen v rámcích či přímo jen na horních loučkách, nepoužívat chemii nebo jen v opravdu ojedinělých naléhavých situacích. O úlu uvažuji nástavkovém nebo warré nebo medné krávě...
Co ale řeším jako první a jako základní je - legislativa.
Půjde o to, že budeme s manželem přebírat 5 včelstev letos na jaře po jiném člověku a já bych si chtěla zkusmo o pár metrů dál založit svůj úleček právě takový, jako popisuji výše. Buď již letos anebo spíše až v letech příštích, až něco okoukám u toho původního včelína. Původní úl pojede dál..
Není mi ale jasné:
1) Musím nahlásit KVS a obecnímu úřadu nový úl a včelstvo, i když bude jen o pár metrů dál než ten původní a včely budou pocházet také z toho původního úlu?
2) Co vše KVS přímo kontroluje a provádí - vyžaduje doklady o koupi přípravků nebo kontroluje nebo provádí některé úkony osobně? To vše v případě, že jsme bohužel v zóně výskytu moru i varroázy současně? Lze se v tomto případě vůbec nějak vyhnout Varidolu, Gabonu, natírání plodu?
3) Je výhodné a žádoucí konkrétně u mě být členem ČSV? Z hlediska ne moc velkých znalostí jistě ano, ale jinak nevím nevím...
Děkuji velice za případnou odpověď i nedivení se nad mými naprosto laickými otázkami. Jste tu již vesměs všichni zkušenými přemýšlivými včelaři - klobouk dolů!!!

RE: Zákonné povinnosti - Rasťo 71 - 04.01.2014 10:19 PM

Evulina,choď za najbližším včelárom , ten ti všetko vysvetlí, ja som tiež to isté urobil a nebanujem! Včelár ma odporučil dôverníkovy, ten všetko vybavil a pomohol mi aj z vedením včelstiev, ostatné som si zistil tu , a na včelárskom fóre, či už čítaním zverejnených tém, alebo prostredníctvom súkromných zpráv .Tak veľa šťastia!

RE: Zákonné povinnosti - Debora - 04.01.2014 10:39 PM

Ahoj Evo,
srdečně Tě zde vítám. Smile V jaké oblsti budeš včelařit, možná se tu najde někdo, kdo je v Tvé blízkosti a rád poradí. Co se týče legislativy, v tom Ti musí poradit tuzemáci. Wink
Debora

RE: Zákonné povinnosti - Aleš Molčík - 04.01.2014 11:02 PM

Jako první věc, až budou včely, je přihlásit se u Českomoravské společnosti chovatelů. Jde to už i přes email odkaz http://www.cmsch.cz potom rozkliknout Ústřední evidence a Včely. Je tam email kontakt na který se člověk přihlásí Jméno, adresa, rodné číslo, katastr obce, číslo parcely a počet včelstev. Pokud budou vyžadovat víc tak se ozvou. Po přihlášení chovatel dostane přidělené registrační číslo chovatele a registrační číslo stanoviště. To je jediná povinnost pro chovatele hned na začátku. Veterináře bych neřešil, ten pokud chce vědět kdo je kde, má možnost si vyžádat informace u ČMSCH. S okolními včelaři bych se spojil a nechal na sebe minimálně kontakt. Do svazu vstupovat není nutné a zatím bych nikam nevstupoval. Může se stát, že aktivní funkcionář bude tvrdit něco jiného, ale na to stačí říct, že až se trošku rozkoukám v oboru a zjistím jak věci fungují potom se rozhodnu.
S léčivem neporadím, jde o zvyklost místní ZO. Ovšem pokud vyjde předpověď, tak by se letos měly všechna nařízení změnit a včelař se bude rozhodovat sám jaké léčivo použije. Teď aktuálně je řešit léčivo zatím brzy.
Veterináře s počtem včelstev na stanovišti netřeba řešit, to se řeší jen při převozu mimo katastr obce.

RE: Zákonné povinnosti - Leoš Dvorský - 08.01.2014 08:44 PM

Ještě bych doplnil, do konce února nahlásit stanoviště a počty včelstev na obecním zastupitelstvu, kde včely jsou. S veterinou bych vycházel. Od loňska platí, že základní je vztah veterina - chovatel, to jsme chtěli. Má to své novinky. Kontroly SVS. Chtějí aby chovatel prokázal v průběhu roku jak včely ošetřoval, tedy čím a odkud má léčiva. Zatím ale nevědí, vlastně co chtít. U nás uděláme pro členy takovou tabulku, kde bude od počtu V.d. ze zimního padu až po doklady. BUde to prostě připraveno. S místní základkou bych se také snažil vyjít. Spojit se s nimi a pokud to půjde , spolupracoval. LD

RE: Zákonné povinnosti - Crha Karel - 08.01.2014 09:37 PM

Nejsem si tím úplně jist, třeba mne někdo vyvede z omylu, ale myslím, že je ještě povinností aby měl chovatel vedený registr stanovišt včelstev. Do toho když se přidá kolonka o léčení, kdy, jak a čím, tak by to bylo snad dostatečné.
Připojuji formulář, který si vedu a chci jej právě doplnit o kolonky záznam léčby. Štěstí přeje připraveným Wink

RE: Zákonné povinnosti - Martin Nezbeda - 08.01.2014 11:06 PM

Já si vedu deník pro každé včelstvo, zapisuji do něj všechny úkony, tedy i léčení a pravidelně spad VD - vše v jednom...

RE: Zákonné povinnosti - schützmeister - 09.01.2014 07:02 PM

(08.01.2014 09:37 PM)Crha Karel napsal(a):  Nejsem si tím úplně jist, třeba mne někdo vyvede z omylu, ale myslím, že je ještě povinností aby měl chovatel vedený registr stanovišt včelstev.
Tuším, že dle právničky ČSV toto jen pro šlechtitelské chovy.

(08.01.2014 08:44 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Ještě bych doplnil, do konce února nahlásit stanoviště a počty včelstev na obecním zastupitelstvu, kde včely jsou.
Od 1.1.2014 by to měla být historie - ČMSCH Medník by to měl zveřejňovat dle hlášení na vebu ministerstva zemědělství k nahlédnutí každému zemědělci, je to kvůlivá postřikům, obecnímu úřadu to je šumák.

(04.01.2014 07:27 PM)Evulina napsal(a):  Není mi ale jasné:
1) Musím nahlásit KVS a obecnímu úřadu nový úl a včelstvo, i když bude jen o pár metrů dál než ten původní a včely budou pocházet také z toho původního úlu?
2) Co vše KVS přímo kontroluje a provádí - vyžaduje doklady o koupi přípravků nebo kontroluje nebo provádí některé úkony osobně? To vše v případě, že jsme bohužel v zóně výskytu moru i varroázy současně? Lze se v tomto případě vůbec nějak vyhnout Varidolu, Gabonu, natírání plodu?
3) Je výhodné a žádoucí konkrétně u mě být členem ČSV? Z hlediska ne moc velkých znalostí jistě ano, ale jinak nevím nevím...
Děkuji velice za případnou odpověď i nedivení se nad mými naprosto laickými otázkami. Jste tu již vesměs všichni zkušenými přemýšlivými včelaři - klobouk dolů!!!
Ještě bych to shrnul, pro lepší orientaci :
1. ani KVS ani OÚ to nezajímá, tedy ne. Skutečně povinné je hlášení na ČMSCH. Zamyslel bych se nad přesunem o několik metrů dál, což ne vždy je reálné. Včely se vrací takzvaně na značku / původní /.
2. ve skutečnosti KVS na vše dlabe do chvíle prokázání moru, takže zatím nepotřebujete nic. Použití pesticidů bývá ale někdy problém místní ZO a staré struktury to vyžadují i u nečlenů ČSV, takže kontaktovat místní určitě ano.
3. Žádoucí ne, výhodné jak kdy. Obstarají dotace, ale máteli včelstev jen pár, většinu si jich potom nechají. Některé ZO se na nečleny dívají podezíravě, což nemusí být výhodné. Výhodou členství pak je krádež nebo oheň - mají svépomocný fond, který škodu uhradí.
Pro úplného začátečníka je ale rozhodně výhodné mít někoho k ruce. Ikdyž to nebude zrovna " ekolog " ukáže Vám matku, rozliší plod od pylu, najde roztoče. Úplně obyčejné věci jsou zkraje větší nutností, než tutově přírodní chov. Začít bez zkušeností a bez léčby může být dost drahá zkušenost.
Ať to bzučí !!

RE: Zákonné povinnosti - kurik - 01.02.2014 08:43 PM

Již po několikáté jsem narazil na názor, že je potřeba uchovávat účtenky od nákupu léčiv, protože je to jediný důkaz, že jsem "léčil" (nejsem členem ČSV).
Chci se zeptat, zda je toto někde definováno v zákoně, nebo vyhlášce ? Nikde jsem nic takového nenašel a dokonce jsem se setkal s právním názorem, že platí presumpce nevinny a pokud by mne chtěl někdo obvinit, že neléčím, musel by mi to prokázat.
Víte tedy někdo, jak to se schováváním účtenek je ? Nejde mi o případnou spolupráci se SVS při řešení nějakého problému, ale o zákonnou povinnost.

RE: Zákonné povinnosti - Aleš Molčík - 01.02.2014 11:25 PM

Mám za to, že tato evidence platí pro podnikatele o jiné zákonem dané evidenci léčiv nevím a je to kvůli ochraně produktů. Tento zákon je obecný a platí pro všechny chovatele, nejenom včelaře. Zákon č. 166/1999 Sb. §5 čl. 2. bod. b. Zkuste použít googl, mě to bohužel nejde přetáhnout, abych znění vložil.

RE: Zákonné povinnosti - Leoš Dvorský - 02.02.2014 12:16 AM

Je to tak, týká se to ale i malých včelařů pod pokutou 50000,-- u OSVČ 2 mio. Dokonce to šlo tak daleko, že by si každý včelař musel zajít soukromému veterináři pro recetp, samo za poplatek. Ten pak poslat do Dolu a ten by zase vyřizoval objednávky jedů pro jednotlivé včelaře, tedy pro 46000,-- včelařů. Ten ústav, který to vymyslel byla samozřejmě SVS a Ústav pro kontrolu veterinárních léčitv v Brně.
Problém by to velký nebyl, kdyby uznávali hromadné objednávky na základě plných mocí (tedy třeba pro celou organizaci. Tohle prokufrovalo minulé vedení ČSV. Minulý pátek s nimi ale jednalo nové vedení a to dokázalo změnit na to, že se budou uznávat hromadné objednávky jako dosud. Evidence ale zůstává. Podobně se zdá, že se nebude muset natírat plod, když 25% včelsev bude mit výsledky zimní měli nad 32 samičky. Nebude se muset natírat celý okres, ale ta včelstva, kde se to našlo. Bohužel se zase pozapomnělo na to, aby biotechnická opataření proti varroáze byla na stejné úrovni jako gabon, formidol a pod. Údajně ale spolupráce s SVS, která byla arogancí min. předsedy zpřetrhána, byla znovu navázána a příště budou k jednání přizváváni i jiné subjety (profíci a PSNV). To jen co vím a mohu nyní říci.
LD

RE: Zákonné povinnosti - Milan Bencúr † - 02.02.2014 06:55 AM

To vás všetkých takto celoplošne nezmyselnými zákonnými povinnosťami šikanujú ľudia, ktorí so včelami na vašej včelnici nemajú nič spoločné? Za včely je predsa zodpovedný ich majiteľ, včelár, a nie veterinár s funkcionárom včelárskej organizácie a veľkovčelárom zo susednej dediny. Na základe čoho si niekto dovolí takým hrubým spôsobom zasahovať do včelárovho súkromia a pod hrozbou sankcií zo zákona zarábať na nezmyseľných nariadeniach štátnych úradníkov? A to členská základňa mlčky a bez uvažovania plní takéto ničím nepodložené príkazy? Predsa za domáce zviera je zodpovedný jeho majiteľ a akú zdravotnú starostlivosť tomu zvieraťu majiteľ poskytne, takú bude mať úžitkovosť! Veterinár má poskytnúť zdravotné ošetrenie zvieraťu na požiadanie majiteľa a nie pod hrozbou sankcií si od hospodára vyžadovať zdravotné ošetrovanie domácich zvierat, ktorých choroby neohrozujú zdravie človeka, a ktoré veterinárne ošetrenie častokrát, alebo vôbec, nepotrebujú. Také preventívne nariadenia hrubým spôsobom poškodzujú váš nepoškodený majetok a ohrozujú vaše zdravie. Čo na to paragrafy?

RE: Zákonné povinnosti - kurik - 02.02.2014 11:03 AM

No právě proto se na to ptám. Dokazovat, že jsem neporušil zákon (resp. vyhlášku), mi přijde v rozporu s Listinou základních práv a svobod (Hlava 1, článek 2, bod 3). Protože je to v Čechách dost rozšířený názor, tak se ptám, zda to má někde v legislativě opodstatnění. Já jsem ho nikde nenašel.

RE: Zákonné povinnosti - Aleš Molčík - 02.02.2014 08:32 PM

Přidal jsem přílohu kde je zákon 166/1999 Sb. a povinnosti jsou §4 a §5. Hned u §4 na začátku je zajímavé něco o přirozeném chovu a v §5 čl. 2. odst. b. je o povinnosti vést evidenci léčiv, které mohou ovlivnit kvalitu produktů. V podstatě nejde o evidenci kvůli nemocem. A přidal jsem i leták od Formidolu, protože ostatní léčiva mají nějakou ochrannou lhůtu ve vztahu k produktům, ale Formidol tuto ochrannou lhůtu nemá i když něco o použití před vytáčením tam je. Takže jsem trochu v rozpacích, jestli tato evidence platí i pro Formidol, protože od výrobce mám i informace, že pokud se Formidol použije před vytáčením a dostane se do medu, tak přebytek KM vyprchá a na kvalitu medu to nemá vliv. A jelikož je už možné ošetřovat podle vyhlášky i na podzim Formidolem, proto není nutné ostatní léčiva s ochrannou lhůtou používat a kdyby nebylo nutné u Formidolu vést evidenci, bylo by to o něco jednodušší. Ne, že bych to teď měl nějak složitéBig Grin.

RE: Zákonné povinnosti - Stanislav Rataj - 14.02.2014 11:38 PM

(14.07.2013 08:28 AM)Evžen Babík napsal(a):  upřesnění povinností:
1. registrace chovatele v Hradišťsku k 1.9
2. nahlášení stanoviště včelstev na obci k 28.2
3. dodržovat veterinární zákon, který konkretizují Vyhlášky a Mimořádné veterinární opatření pro daný kraj,
MVO pro Zlínský kraj:
1. do 31.7.2013 ošetřit (přeléčit) včelstva ...
2. do 30.9.2013 vložit podložky ...
3. od 10.10 do 31.12.2013 ošetřit (přeléčit) včelstva ...
4. do 15.2.2014 odebrat měl ...
5. bez termínu odevzdat měl ...
- vše je v kontextu nebezpečné nákazy - varroázy a můžeš potkat i druhou - mor včelího plodu
Tak jsem dneska zjistil, že do 15.2. se má měl odevzdat, nikoli jen odebrat. Na poslední chvíli jsem ji na KVS předal, ale minimálně pro KVS Středočeského kraje neplatí, že by to bylo "bez termínu odevzdat", toho 15.2. už to musí mít na KVS.

RE: Zákonné povinnosti - Milan Bencúr † - 25.02.2014 11:02 AM

Zákonné povinnosti sú neobhájiteľným diktátom. Chápem včelárov s počtom včelstiev tridsať až tisíc, že je pre nich ekonomika včelárenia dôležitá a prvoradá, pretože filozofiou ich včelárenia je finančný zisk zo včiel. Neustále potrebujú investovať do nových technických pomôcok a chemických prípravkov, ktoré určite nie sú lacné. Dr. Novacký v časopise Slovenský včelár v roku 1930 napísal, že včelárenie v nových priestranných rámikových úľoch s rozoberateľným dielom je obrovským prínosom pre efektívnu ekonomiku vo včelárstve. Zároveň však poznamenal, že včelárenie na veľkých rámikoch a medzistienkach znamená nárast rôznych ochorení včelstiev, ktoré do vtedy včely na nerozoberateľnom diele nepoznali. Takže dnešní začínajúci včelári začínajú s radou a pomocou skúsených včelárov, ktorí sú odchovaní priemyselnými metódami včelárenia, ktoré vybudovali neistý systém vo včelárstve, ktoré sa spoliehajú na chemikálie, antibiotiká a pesticídy, aby svoje veľké včelárstva udržali v chode. A drobní včelári s počtom včelstiev jedno až dvadsať ak chcú udržať svoj chov včelstiev odolný proti škodcom, sú nútení veľkými včelármi používať ich priemyselné metódy chovu, pretože osveta prírodného ošetrovania včelstiev, s ktorým môžu včely udržateľne prežiť, je všeobecne zaznávaná. Chémia vo včelárstve kontaminuje jedmi celú zásobu vosku, všetky úle, atď., takže je to uzavretý systém. Chovatelia matiek predávajú materiál, ktorý nemôže prežiť bez toho, aby včelstvo nebolo s pomocou chémie ošetrené. Prírodné včelárenie je novostarý spôsob včelárenia. Čiže, prirodzené vedenie včelstiev nie je novinka, ale zriedkakedy tento štýl včelárenia včelári praktizujú, alebo vôbec. V podstate je to podobný spôsob včelárenia, ktorý používali naši dedovia na prelome 19. a 20. storočia. Ide o včelárenie bez medzistienok, len na prírodnom diele a myslím si, že tento štýl vedenia včelstiev nemôže nikomu prekážať. A s ekonomikou včelárenia je pravda taká, že včely vždy zarobia na seba. Ostatné je len o hodnotách, ktoré včelár uznáva.

RE: Zákonné povinnosti - Jan Hucko - 02.06.2014 05:17 PM

Ahoj všichni,
potřebuju malinko píchnout. Nemohl by jste sem prosím dát někdo odkaz na tu nejnovější vyhlášku týkající se tlumení varroázy? Koukal jsem na SVS a buď jsem slepej a nebo neumím hledat no...Prostě jsem nic nenašel.

Díky Honza

Už to mám. Big Grin

RE: Zákonné povinnosti - Stanislav Rataj - 09.06.2014 09:53 AM

Tak mám ještě jeden dotaz. Pokud bych chtěl včelařit na území dvou různých (navíc nesousedících) krajů, mám uvedené povinnosti vůči každému z krajů? Předpokládám, že asi ano, ale raději se ptám ... na jednu KVS to mám kousek pěšky od baráku, to je v pohodě, ale na tu druhou poněkud z ruky, takže bych se tomu raději vyhnul a bavil se jen s jednou KVS ...

RE: Zákonné povinnosti - Aleš Molčík - 09.06.2014 02:18 PM

Kraje jsou samostatné, tam bude potřeba asi v případě potřeby jednat s každým krajem zvlášť. Já se pohybuji mezi dvěma okresy, ale v jednom kraji. Sice musím všechno řešit s každým okresem zvlášť, ale v rámci jednoho kraje nemusím okresní veterinu navštěvovat osobně nebo řešit ísemně(např. přesun) , ale stačí zavolat a informovat sebe i veterináře. To volání mezi okresy je hlavně o slušnosti a o udržení dobré komunikace, protože tam toho není, co by mi v běžném chovu zákon nařizoval.