Forum Šance pro včely
Zkušenosti s volnou stavbou - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Volná stavba (/forum-Volna-stavba)
+--- Téma: Zkušenosti s volnou stavbou (/tema-Zkusenosti-s-volnou-stavbou)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Všechny stránky

Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 03.12.2012 09:57 PM

Prosím píšte skúsenosti s voľnou stavbou, je to jeden zo základných bodov ŠPV. Po prečítaní danej problematiky na včelarskom fóre som nadobudol pocit, že voľná stavba je akýsi postrach včelára, že to je snáď niečo nedosiahnuteľné, spojené s mnohými problémami,....a všetko mi to pripadá podivné, veď je to jedna z najprirodzenejších a najcennejších vecí, čo včely majú.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 03.12.2012 11:08 PM

Jen doplním - při sdělování svých zkušeností důsledně rozlišujte zda volná stavba v rámku (bez mezistěny) a v polná stavba při použití jen horní loučky (samozřejmě také bez mezistěny). Třeba jen z pohledu při různých přesunech a jiných manipulacích je to nejen co do pracnosti velký rozdíl.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - bohemia.gall - 03.12.2012 11:29 PM

žádný postrach...s volnou stavbou počítám. Dovolím si položit otázku: pořídil jsem si včelstva ve starých univerzálech(39x24), jak nejrychleji přejít na NN Langstroth s volnou stavbou?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Křížek - 03.12.2012 11:57 PM

nevím jestli jako začátečník se mám o co podělit, ale popíšu svoji zkušenost. Jak píše admin volná stavba je mezi včelaři považována za tabu, většina problému je asi v tom, že včely z nedostatku možnosti stavět trubčinu volné místo vystaví právě trubčinou. K volné stavbě mě přiměly celkem dvě okolnosti. První byl nedostatek mezistěn (o souších ani nemluvě) a druhá,že jsem odchytil začátkem červenci u kamaráda na střešní za jeho domem roj (samozřejmě mi bylo líto jej utratit jak velí veterinární předpis).
roj jsem usadil do rojáku na dvě souše a zbytek jsem dal rámky, ve kterých sice byl výplet, ale neměl jsem mezistěny. v rojáku jsem je nechal přes noc pod stromy v chládku a druhý den převěsil do nástavku. Používám Optimal 42x17, postavil jsem normální dno se zavřeným letákem, na něj nástavek. do něj z kraje jednu souš, pak prázdný rámek, další souš a doplnil do 11 rámků prázdnými. K mému překvapení včely začaly stavět volnou stavbu dělničí buňky. takto vystavěly 10 rámků a nakonec 1 rámek zase pro změnu trubčí dílo. v půli srpna jsem byl nucen část vystavěného díla převěsit do dalšího nástavku a z obavy aby včely stačily vše vystavět jsem je při dokrmení podpořil v horním i dolním nástavku rámky z mezistěnami. do zimy pak šly na dvou plně vystavěných nástavcích z toho jeden plný zásob.
stavba nebyla nijak nakřivo nebo našikmo, jen občas jsem trochu nožem ořezal plásty které včely vystavěly podle mého názoru příliš tlusté. Mluvil jsem ale s kamarádem, který omylem ve včelstvu na 39x24 nechal 3 prázdné rámky a tam mu údajně vystavěly včely dílo napříč rámky, že nebylo možné jej ani vytočit.
z popisu vyplývá, že jsem nadělal spoustu chyb, ale včely moje snažení zatím přežily. Příští rok plánuji do začátku požít již hotové rámky s proužkem mezistěny a jakmile dojdou použiju jen trámky. o zkušenostech budu podle zájmu informovat.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 04.12.2012 12:17 AM

Zkušenosti skromné, ale přijde mi, že na starším rámku drží včely stavbu přesněji než na nových loučkách. Proužky mezistěn nenalepuji, časová úspora.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 04.12.2012 02:23 AM

Mé vcelstva na dadantu 482 x 285 mm, roztec 32mm, zná jen volnou stavbu v rámecích s vodícím prouzkem. Ponechala jsem jim jejich vúli a myslím si, ze se jim to líbí. Cervnovýmu roji kranky jsem dala kosnici a nechala vcelstvo, at si staví, jak se mu zlíbí. Bez vodících prouzkú zacli stavet teplou stavbu a do konce zárí zastavely celý prostor kosnice 7 plásty. Jen na zimu jsem se pokusila zúzit vchod do úlu trochou slámy, ale to se jim nelíbylo a slámu vyházely.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 04.12.2012 02:53 AM

Pri včelárení na prírodnom diele je nepodstatné či je stavba plástov rovná alebo krivoľaká. Dielo je v úli najviac v dvoch sezónach. Potom ho treba aj s medom vyrezať.
Včely postavia rovné prírodné dielo v rámikoch s úzkovysokou hornou a dolnou latkou, pričom spodná časť hornej latky môže byť namočená vo vosku. Trámiky a polovičné rámiky zas treba riešiť v tvare delta.

[attachment=8] [attachment=9] [attachment=10] [attachment=11] [attachment=12]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 04.12.2012 09:02 AM

Chtěl bych Vás Milane s dovolením požádat o rozměr průřezu horních a dolních louček, které máte na obrázku, protože nad podobném řešení také uvažuji s rámky přejít. Včelařím v dadantu448x285 klasická lang. konstrukce a přešel jsem na tuto velikost před cca 8-10lety, protože mě nepřesvědčilo, že by neprostavěná mezera u NN včelám vyhovovala. Mnohokrát jsem pozoroval, že u NN s neprostavěnou mezerou včelám trvá delší čas než ji překročí a využijí další prostor a u vysokých rámků mají tedy rychlejší rozvoj. Proto si myslím, že je důležitější pro včely vnímání ucelené plochy díla než to jestli jde o volnou stavbu a nebo je vedena na mezistěnách kterou si podle potřeby přestaví.
Děkuji

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 04.12.2012 10:02 AM

Úzkovysoké latky sú hrubé 5 až 9 mm a vysoké 15 až 19 mm. Čím vyšší rámik, tým mocnejšia horná latka. Treba tiež brať do úvahy sponkovačku, veľkosť sponiek, kvalitu dreva, atď.. Opäť platí, že každý si to musí odskúšať. Teraz používam len delta trámiky. Presvedčil som sa, že dielo pritmelené k stene úľa je najvýhodnejšie pre včely, pre mňa, aj pre kvalitu medu. Princíp regulácie tepla a vlhkosti vzduchu v trámikovom úli je veľmi jednoduchý, ale prekvapivo účinný. V závislosti na potrebách, samotné včely otvárajú alebo zatvárajú jednu alebo viac uličiek tejto siete určenej na vytvorenie prúdu vzduchu práve tam, kde je to potrebné. To znamená v priestore ktorejkoľvek uličky medzi dvoma plástami, kde potrebujú, na severnej strane, na južnej alebo v strede, v závislosti na potrebe okamihu. Tento proces je nepretržitý, udržuje konštantnú optimálnu teplotu a určitú mieru vlhkosti, ktorú včely dokážu odhadnúť presne.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 04.12.2012 02:42 PM

(03.12.2012 11:29 PM)bohemia.gall napsal(a):  žádný postrach...s volnou stavbou počítám. Dovolím si položit otázku: pořídil jsem si včelstva ve starých univerzálech(39x24), jak nejrychleji přejít na NN Langstroth s volnou stavbou?

Pokud se nemílým, universal odpovídá trochu nemeckému DN 410 x 410 / velikost rámkú 394 x 223 mm.

1. na rámecky universálu múzes nerezovým drátkem upevnit horní listu Langstroth a vcelstvo prestehovat do magazínu LS 509 x 426 (rámecky 482 x 232 mm).
Nástavek Langstroth pak osad rámky LS a nech vcelstvo prejít.

2. az zacne snúska, múzes udelat umelý roj a smést vcelstvo s matkou do magazínu LS. Plod ponech ve starém magazínu. Máto výhodu, ze jsi vcelstvo hned zbavil varroa. Pridej jim trochu zrádla, nejlépe med.

Jakmile vcelstvo ve starém magazímu zjistí, ze nemaj královnu, natáhnou si matecníky. Po 14 dnech más moznost vcelstvo bud spojit, nebo pockát, az zacne matka klást vajícka a postarás se o ne jako o umelý roj a más hned nový oddelek.
Heart

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 04.12.2012 04:40 PM

Tak jsem letos vyzkoušel jednu formu volné stavby. Vzal jsem dva zaplodované plásty s věncem zásob, daj do nástavku na pozici 5,6, doplnil rámky s linkou vosku na horní loučce a dal nad plodové těleso. Po vystavění to dopadlo pohledem shora asi jako na tomhle obrázku:
[attachment=17]
Včely kromě toho, že začaly stavět ihned krycí plásty zhruba od středu sousedních louček, ztlustily zásobní buňky do volného prostoru na koncích vložených plástů. Vznikly tam jakési bakule. Jakmile dojela stavba z vedlejších rámků k těmto ztluštěním, pokračovala linka nelinka vosku souběžně s bakulí, tudíž vyhnutě vůči rámku. A protože matka neváhala a ihned nové plásty zakladla, opakovalo se totéž znovu. Na nově postavených plástech další ztluštění na koncích, větší vyhnutí a pak už stavba pokračovala "do šavle" přes rámky až ke krajům.
Na setkání v Boleslavi mě dorazila neviná otázka přítele Šturmy:".... a čemu to vadí?". No ničemu, včelám taky ne, jen jako obvykle včelaři. Nejde jaksi lehce manipulovat rámky dle libosti.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 04.12.2012 10:54 PM

(03.12.2012 11:29 PM)bohemia.gall napsal(a):  ... pořídil jsem si včelstva ve starých univerzálech(39x24), jak nejrychleji přejít na NN Langstroth s volnou stavbou?
Nevím zda kvůli tomu zakládat nové téma, ale zkusím sdělit svůj pohled tady. Konkrétně ve Vašem případě počítám s tím, že plánujete svůj chov 5 včelstev rozšířit, takže jak bych to udělal já aby to bylo co nejefektivnější.
1. Počkal bych u univerzálů na jarní med abych zazásobil rodinu a pak bych ze všech včelstev z U formou smetenců (umělých rojů) osadil prázné Langy s práznými rámky nebo jen horními loučkami.
2. Smetence ve stmelovací fázi fumigací zbavil V.d. a všechen zbylý plod v U bez milosti zlikvidoval slepicím.
3. Před tímto úkonem bych ještě nechal včelstva vytvořit dostatek matečníků pro všechny nové Langy nebo bych si přivezl matečníky z našeho plánovaného jarního chovatelského setkání.
4. Efektivitu vidím v následujícím: jarní med doma, jednoduchý a rychlý přechod na Langy, vyčištěná včelnice od V.d., rozšíření včelstev, všechny nové oddělky (smetence ) se stejnou startovací čárou, takže mohu sledovat jejich rozvoj a selektovat do budoucna.
5. Univerzály okamžitě spálil.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - bohemia.gall - 04.12.2012 10:55 PM

děkuji všem za rady!

o variantě, kterou nastínila Debora jsem přemýšlel (přemetení), ale nemám to srdce vykopnout včely do prázdného úlu na čisté dřevo. Navíc mi zbydou plásty s plodem, ze kterých sice můžu udělat oddělek, ale tím se nezbavím rámkové mry 39x24...

napadla mě ještě třetí varianta, co si o ní myslíte?

Na jaře na začátku snůšky vyhledat matku, tu přemístit pod mateří mřížku do NN Langstroth a nad mateří mřížkou nechat staré rámky s plodem k dolíhnutí. Po vylíhnutí je odstranit. nejsem si ale jistý, jak budou fungovat včely, zda se přidruží k matce, nebo zůstanou u plodu, nebo zda se rozdělí. Budou zároveň ošetřovat plod nad mateří mřížkou a zároveň stavět nové buňky pro kladení matky, která bude mimo plodiště?

Rámky do langstrothu chci při této příležitosti vybavit mezistěnami 4,9mm (tím si ověřit, zda stavba buněk 4,9 je mechanická, nebo genetická záležitost). S postupem doby tyto vystavěné mezistěny postupně nahrazovat volnou stavbou.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 04.12.2012 11:52 PM

Míro, ale kdyz pripevnís na horní loucku Langstrothu rámek universal s plodem, nebudou sedet na holým dreve.
Tu metodu co popisujes je drsnejsí, ale mozná. Vcelstvo se sdruzí s matkou. Vybavit rámky mezistenou 4,9mm, to je skada penez za mezisteny. Tvé vcelstvo neumí stavet bunky 4,9mm. Sad

Karle, myslím si, ze fumigovat urcite nemusíme Wink

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Křížek - 05.12.2012 03:59 PM

(04.12.2012 10:55 PM)bohemia.gall napsal(a):  děkuji všem za rady!

o variantě, kterou nastínila Debora jsem přemýšlel (přemetení), ale nemám to srdce vykopnout včely do prázdného úlu na čisté dřevo. Navíc mi zbydou plásty s plodem, ze kterých sice můžu udělat oddělek, ale tím se nezbavím rámkové mry 39x24...

převáděl jsem letos 2 včelstva z 39x24 na Optimal 42x17, takže hodně podobné. Asi nejlepší způsob byl na horní lištu rámku nerezovým drátkem přivázat horní loučku Oprimalu a zavěsit do nástavku na vysoké dno. Pak se mi tam celý rámek 39x 24 pohodlně vešel, protože visel do podmetu. Na tento nástavek dát další nástavek již vybavený mezistěnami nebo stavebními rámky. Při snůšce jej včely zastaví. Jakmile jej zastaví, odchytit matku a mezi oba nástavky vložit mateří mřížku. Matku osadit do nástavku nad mřížku ! Pokud to neuděláš, včely zaplní nový nástavek zásobami a matka se taky bude držet starého díla.

no a pak klasicky rozšiřuj, dolní rámky původní rámkové míry přesunuj k okrajům a odebírej. když začneš koncem dubna, do podzimu máš pěkné včelstvo i dobrou snůšku.

PS Moravské univerzály krásně hoří v kamnech. Až je budeš rozebírat podívej se co je v uteplivce a asi už nikdy nebudeš chtít uteplené úlySmile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - bohemia.gall - 05.12.2012 08:04 PM

Díky za názory, po přečtení Míry Křížka jsem se dozvěděl, proč jsem letos neměl úspěch. "Jakmile jej zastaví, odchytit matku a mezi oba nástavky vložit mateří mřížku. Matku osadit do nástavku nad mřížku!" Já blbec nepoužil mřížku v naději, že matka bez ní půjde klást i mimo staré souše. Tak mám teď zazimována dvě včelstva na starých rámcích a volnou stavbu se zásobami mají nad hlavou. Ostatní jsou ve starém. Tak zas na jaře, znova a lépe..

Pro Míru Jaroše, na těch starých úlech je fakt cenné jen to, že je nikdo neukradne...
Jinak dva jsem letos zrecykloval v kamnech a nejen že dobře hoří, bylo z nich topení na dva dny, ale i bez včel byly stále plné života...Wink

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 06.12.2012 08:25 PM

Mám jedno včelstvo v LG Jumbo na voľnej stavbe (trámiky). Tohoročný roj. Postavili 6 kompletných plástov, zvyšné 4 čiastočne. Na LG Jumbo plodisku som nechal počas zimy LG 159mm NN so zásobami (nemal som s úplne voľnou stavbou, dal som s rámikmi). Včely počas jesene urobili zaujímavú vec: Zásobami vyplnili prvých 5 plástov v LG Jumbo obojstranne a celý vrchný NN. V tých krajných plástoch sa aj uložili na zimu. Šiesty plást v LG Jumbo od kraja nadstavku úplne prilepili o stavebnú zábranu a o steny nadstavku. V podstate tvorí nepriechodnú zábranu pre včely aj vzduch. Čo je však zaujímavejšie, to isté urobili v NN. Obostavali rámik voskom! Urobili si v úli menší priestor, otvorený len smerom dolu k letáču. Medzi rámikom a NN ani medzi NN a VN nebola väčšia medzera ako tzv. "včelia medzera."

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Madar - 07.12.2012 01:18 PM

Takže se samy zakomorovaly na 6-ti rámcích průběžně přes 2 nástavky. To vypadá na projev inteligence. Jak jsou asi silné?
Zajímavé, zkus to sledovat, jak se budou vyvíjet během další sezony. Zda se samy i odkomorují a kdy.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 17.12.2012 11:25 AM

V "samozakomorovanom" včelstve je extrémne veľa mŕtvoliel... To ma nijako neteší... Uvidíme, čo bude do jari.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Radek Hubac - 18.12.2012 10:07 AM

(03.12.2012 11:29 PM)bohemia.gall napsal(a):  žádný postrach...s volnou stavbou počítám. Dovolím si položit otázku: pořídil jsem si včelstva ve starých univerzálech(39x24), jak nejrychleji přejít na NN Langstroth s volnou stavbou?
Budu převádět letos 12 včelstev a nebudu to dělat poprvé... Abys nepřišel o med připravíš si na jaře 2 nové nástavky, do kterého pověsíš 39*24, nástavek zůžíš nějakou laťkou. Během sezóny budeš rozšiřovat nahoru Langy(je tam riziko, pokud včely nebudou chtít stavět, musí se na chvíli dát mezi 24, pokud máš nějaké souše, jeto ideální) a nejsnažší je následující rok na jaře odebrat 39*24. Pokud máš včely ve dvou 39*24, zvážil bych Langy posazovat nahoru, přesah Langu opět uzavřít prkénkem, nebo bych nechal třeba 14rámků 39*24, 4 bych uřízl a přidělal k horní loučce Langu a použil do horního nástavku.
Druhou možností je začátkem července smést na mezistěny.. jde o to, jak vypadají úly, které jsi koupil.
Možností je hodně, preferuji ten první, jednoduchý.
Radek

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 21.12.2012 12:46 PM

Chci poprosit zkušené včelaře ať nám začátečníkům předají zde své rady jak na volnou stavbu na jaře-tedy jak rozšiřovat a vést včelstva.
Prosím popsat 2 situace:
1, mám nějaké souše v zásobě
2, nemám žádné souše

Díky moc.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 21.12.2012 08:51 PM

Já sice nejsem zkusená vcelarka, ale dovolím si popsat svúj postup. Pouzívám magazínu Dadant US, predevsím díky velkému plodovému prostoru, který není rozdelen na více nástavkú, coz se domnívám, je pro vcelstvo prirozenejsí a umoznuje efektivnejsí péci s variabilním prostorem.
Prechod na volnou stavbu jse nejlépe hodí v dobe vcelstvu prirozené. Kdo má moznost, nechá své vcelstvo vyrojit. Kdo to zná, dá mi za pravdu, ze teprve pri rojení máme moznost tento organismus trochu pochopit. Pokud si necí vcelstvo nevzpomelo, ze se smí rojit, múze si udelat smetence, vyberat 3 dobre zavíckované sousne, mladusky, letusky a maticku a rozsirovat uz jen rámecky bez mezisten. O zbytek se uz vcelstvo postará samo.
Do nového príbytku pridávám uz jen rámky s kouskem prilepené mezisteny na horní loucku (1. obrázek). Pouzívám plodové rámky 482x285 o sírce 28mm a nechávám jim 5mm ulicku mezi rámky (2. obrázek). Na fotkách jsou rámky jeste drátovany, ale to není nutné:

[Obrázky: naturbau_kampinoska_09_2010_02.jpg]

P.S: omlouvám se za debilní reklamu postimage.org

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 21.12.2012 10:12 PM

U rozšiřování jde o to zajistit včelám dostatek a včas místo kam se rozšířit, ale zároveň je nezastavit ve vývoji. V podstatě jsou dva směry kam rozšiřovat, nahoru a dolů. Rozšiřování nahoru je na zastevení vývoje včelstva nejrizikovější. Při tomto rozšiřování je nejvhodnější použít souše, takto rozšířený prostor je pro včely méně náročný než prázdné rámky, ale také je potřeba zvážit sílu včelstva, teplé počasí teď a cca výhledově na 14dní dopředu a přínos sladiny. Pokud některá z těchto základních věcí není splněna, tak se včely nahoru nerozjedou, ale spíš vynaloží víc energie na udržení tepla v okolí plodu a zastaví se ve vývoji. Já rozšiřuji medník nahoru, první NN dávám souše a další zebruji s prázdným rámkem, ale jelikož mám Dadant a medníkové dílo používám jen v medníku, tak dílo i po třech letech je v pohodě použitelné. Plodiště obměnuji a rozšiřuji dolů. Obměna 50% každý rok.
Rozšiřování dolů není pro včely tak náročné, protože plodové hnízdo mají nahoře pod strůpkem, kde dokáží lépe držet teplotu. Takže nejjistější rozšiřování je dolů, kdy v podstatě je možné celý úl nadzvednout a podsadit nástavek. Nástavek může být nazebrovaný se soušemi, je tam větší pravděpodobnost, že postaví dílo rovně, ale ani tak to nemusí být 100%. Pokud se dává dolů nástavek jen s prázdnými rámky, tak s nějvětší pravděpodností pojedou včely s dílem jak se jim bude chtít a vyžaduje to aspoň na začátku stavby kontrolu s nožem v ruce, aby se případná nerovnost díla nařízla a navedla do rámku. Do starších rámků staví dílo rovně ochotněji než do nových rámků. A při Lang. 159 doporučuji nedrátkovat, když je potřeba nějaký ten začátek stavby narovnat, tak ty drátky jen překáží. Větší rámky(285) drátkuji pro zpevnění díla.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 24.12.2012 12:22 AM

Jeste jednu cestu pro prevod vcelstva na jinou míru rámkú, nebo na volnou stavbu bez rámkú:

Odchytneme si matku a smeteme zbytek vcelstva, nejlépe do rojácku. Nyní vyrízneme vcelí stavbu ze starých rámeckú, pritom je dobré dbát, aby jsme stavbu moc nerozházeli, a prisijeme ji na vrcnní loucky, nebo do nových rámeckú. Nejlépe se na to hodí snúrka na cistení zubú z hedvábí navlecená na jehlu. Snúrku omotáme o vrchní loucku a natáhneme ji az do spodní tretiny díla, kde jej nekolikrát prosijem a kazdý steh pripevníme k vrchní loucce. Nez vcelstvo poté hedvábí prokouse, je uz zpravidla dílo na horní loucce pripevneno. U starsího díla a za normálního pocasí to funguje celkem prima. Pokud vsak prevádíme vcelí stavbu v léte, kdy jsou vysoké teploty, je lepsí stavbu neprosívat, ale natáhnout snúrku az pres spodní cást stavby, aby ji ale snúrka neprorízla, vlozíme mezi snúrku a stavbu pár pevných lístkú (salvej), nebo stébla slámy, a omotáme snúrkou nekolikrát dílo a loucku. Nove uchycenou vcelí stavbu nyní múzeme ulozit do magazínu a pridat vcelstvo. Na loucky, které v budoucnu budeme pridávat, stací uz jen udelat vodící prouzek.
Pokud jsem neco spatne popsala, tak me prosím opravte.

Veselé prozití svátkú
Debora

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 25.12.2012 05:50 AM

Ak nemá včelár dostatok plástov na zebrovanie, stačí, keď dá rámik s postaveným prázdnym súšom na pozíciu 4 a 7 v desaťrámikovom nadstavku. Pri nedostatku vystavaných súšov môže použiť krycie plásty so zásobami z plodiska. Ani vodiace prúžky medzistienok nedoporučujem. Výhodnejšie je, narezať 1 až 2 cm vysoké prúžky plástov a tie s pomocou roztopeného vosku prilepiť na hornú latku rámika. Mne vodiace pásiky medzistienky včely vyhrýzajú, ale na prúžky z plástov naviažu hneď s rovnou voskovou stavbou. Netreba sa báť straty tepla pri rozširovaní smerom nahor, pokiaľ včelár včelstvo rozšíri nad hniezdom. Včely potrebujú mať vyhriaty horný nadstavok pri stavbe diela. Rozširovať smerom nadol je zas výhodné pri tvorbe medníkov.
[attachment=32] [attachment=33]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 31.12.2012 07:28 PM

Mám podobnú skúsenosť s vyhrýzaním. Včely si prúžok upravia na minimálnu výšku a až potom stavajú, no nie vždy. Niekedy prúžok využijú. Inštinkt včelám káže stavať tam, kde už vosk je. Možno bude stačiť na trámik urobiť tenkú rovnú voskovú líniu striekačkou. Asi to vyskúšam.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - liptaka - 31.12.2012 08:08 PM

U mňa to nestačí, dokonca na rámik som im urobil aj drážku ktorú som zalial voskom a postavili si hlavu išli podľa svojej predstavySmile ale zase neskúšal som to na všetkých včelstvách takže niekedy sa môžu vyskytnúť aj výnimky Smile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 02.01.2013 10:54 PM

Jako začátečník jsem zazimoval 5 včelstev na 3 NN (Lang 3/4), rozhodl jsem se hned od jara u všech zkusit pouze volnou stavbu, ale přemýšlím, zdali rozšiřovat "nahoru" nebo "dolu"...sleduji o tom různé diskuze, čtu a tak a pořád nevím...tvrdí se, že do slunovratu jdou včely radši za teplem nahoru. Dále nemám souše jen rámky.
Můj dotaz tedy zní:
1, rozšiřovat nahoru nebo dolu?
2, nebo obojí a najednou dát nástavky 2- jeden nahoru a jeden dolu a ať dělají co chtějí? máte zkušenosti, že by to včely nějak "podtrhlo"
Po přečtení Brenera mám pocit, že dostatek prostoru je v nást včelaření potřeba a radši víc a dřív než míň...ale to je jen teorie a praxe zatím chybí

DÍKY

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 03.01.2013 12:22 AM

Smerom hore stavajú ochotnejšie (rýchlejšie). Pri nízkych rámikoch, dobrej znáške a silnom včelstve ich to nepodtrhne. Stavajú aj smerom dole, ale menej ochotne (pomalšie).

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 03.01.2013 02:22 PM

Nástavkový mastnáci rozsirují nahoru. V prírode vsak staví vcelstvo vzdy dolú, to je jejich prirozený smer. Oni sice rozsirují nahoru lépe, ale jen proto, ze vcelkám nad hlavou vnucujeme neprirozený prostor. To je proti jejich smyslu a chudinky se snazí tuto neprirozenou situaci rychle napravit. Dolú jdou jen podle své chute.
Proc tedy nerozsirovat podle vúle vcelstva? Dále verím, ze vcelstvo souse nepotrebuje, v prírode je také nemá. Milane, nemás chut prejít rovnou na Warre? Wink

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 03.01.2013 02:28 PM

Warre 2 ks vlastní výroby mám nachystanéSmile. Vyzkouším a uvidím.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 03.01.2013 02:38 PM

(03.01.2013 02:28 PM)admin napsal(a):  Warre 2 ks vlastní výroby mám nachystanéSmile. Vyzkouším a uvidím.

Heart

na prístí rok mám pro roje pripravené medunkou vonavé Warre. Doufám, ze bezdomovkyne potesí.

Pro znalce nemciny:

Bernhard Heuvel
http://imkereipixis.de/Ressourcen/assets/Bienenhaltung_fuer_alle.pdf

Emil Warre
http://www.oekobeute.de/de/warre/bienenhaltung_fuer_alle_%28emile_warre%29.pdf

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Josef Lekki - 11.01.2013 01:26 PM

Mám takový dotaz. Při warre trámkách neprostavějí trámky, které jsou nad sebou v nástavcích dohromady? Nebo si sami vytvoří tzv. včelí mezeru? A ještě jeden dotaz. Začínal jsem jsem předloni mám pouhých 6 souší v zásobě k použití. Pak mám jenom tzv. patentní rámky s plastovými boky. (Míra Lang 2/3 bez drátku, pokud jsem použil mezistěnu tak jsem ji jenom přilepil voskem v horní drážce) Jak vystrojit nový přidávaný nástavek. Mám tři včelstva a uvažuji o metodice p. Čermáka i když ještě nejsem rozhodnutý jestli dám nástavek jako druhý ode dna nebo třetí ode dna. Pokud mi poradíte jinou přirozenou variantu, která funguje budu vděčný. Nadmořská výška cca 500m.n.m

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 11.01.2013 06:35 PM

U Warre jde o to,aby prostavěly, tam se cení potom celistvost plástové plochy s prostupy které si udělají včely podle potřeby. Když jsem začínal, neměl souše a potřeboval rošířit z jednoho VN, tak jsem odebral neobsednuté krajní rámky zpravidla se zásobami, nesmí se trhat plodová plocha(koule), a dal jsem tyto zásobní rámky do druhého nástavku nad plod. Kraje jsem doplnil rámky s mezistěnami. Ale jde také o sílu včelstva a počasí.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Nytra Boleslav - 12.01.2013 07:20 PM

Zdravím přátele včelaře.Mám zazimované včelstva na 3nadstavcích r.m.39x24.CHtěl bych radu od skušených včelařů jak na jaře nejlépe vést včelstva při volné stavbě a jak rotovat s nádstavky.Díky za rady.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 12.01.2013 08:16 PM

[quote='Debora' pid='401' dateline='1357212121']
Nástavkový mastnáci rozsirují nahoru. V prírode vsak staví vcelstvo vzdy dolú, to je jejich prirozený smer. Oni sice rozsirují nahoru lépe, ale jen proto, ze vcelkám nad hlavou vnucujeme neprirozený prostor.

Deboro, tohle máš odpozorované, nebo vyčtené z prehistorických příruček ? Podle mě je to tak, že ve starých, malých úllech stavěli včely samostatně dílo vždy jen dolů. Oni ale neměli jinou možnost. A tak se to vžilo.
Nevím, ale myslím, že to není důvod k závěru, že tak je tomu i v přírodě. Tam je vše myslím, úplně jinak. Jde o to pochopit, že přes zimu se včely stáhnou na třetinu plástové plochy a to různě - do kouta, do rohu, nahoru, dolů. A tam kde nejsou, hlodá zub času. Bez česnové mřížky, a to mám zkušenost i u úlů, hlodají myši, kuny, ptáci a co nedorazí ti, sežere zavíječ. A - a to zkušenost mám, pak včely vyplňují dutinu opět odshora.
A pak - mluvíme o rozšíření nahoru či dolů, ještě tu ale je stavba do boku a do šířky.
Dokonce v německu teď je směr/tuším stabilbau úl/ který jako nejpřirozenější obhajuje stavbu do šířky - a mám stejné poznatky, do šířky jde to nejrychleji, vadí jen malé úly. A dle mých poznatků druhý největší rozvoj je do boku / přidávání nových plástů / - tuto schopnost lze využít komínovým rozšiřováním. Teprve na třetím místě v přirozeném růstu je stavba nahoru a na posledním dolů. Pokud máš odpozorováno něco jiného / ale nemyslím v úle - tam je to dané rozměry /, rád si to poslechnu.
Vše je ale také o tom, a myslím, že tady se dost různé zájmy rozchází, zda máme včely na potěchu a med a nebo je chováme pro biologickou diverzitu krajiny. Pokud
med je alespoň částí naší snahy pak se o tom má smysl bavit. Pokud máme včely jen jako permakulturu - pak bych to ale přehodnotil celé. Na co úly, na co rámečky,
na co horní a dolní rozšiřování. Skalní ekolog chová včely v dutém kmenu a je nad těmito debatami povznesen.
Člověk si musí vyjasnit v sobě kam patří. Pak může přírodě nejen rozumět, ale čerpat i užitek - a ten aspoň v celkovém pojetí - bude jiný : u medožrouta med u
zeleného aktivisty dobrý pocit.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - liptaka - 12.01.2013 09:05 PM

Kolega Michal myslím vystihol všetko čo treba a dodal by som len aj stavba smerom hore je niečo čo v prírode včely zažijú(ako je vyššie uvedené) napr. keď sa im poškodia určité plásty(roztrhnú sa vplyvom tepla a podobne) tak musia dielo opraviť či je to hore ,dolu,naboku.
Ja osobne rozširujem smerom nahor u NN a VN pri voľnej stavbe aj pri medzistienkach(vždy pridám jeden tzv. stavebný nadstavok a ďalšie podľa potreby ale ten nadstavok obsahuje min.4 vystavané plásty) u Warré rozširujem dolu(ale to je skôr pre potechu srdca)

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Josef Lekki - 12.01.2013 11:51 PM

Jinak se to tady hodí. Do dubna chci dodělat klát, už mi chybí pouze dvířka a dno se šuplíkem. Jinak žádné rámečky, šuplíčky,nic podobného. Chci tam pustit roj nebo udělat smetenec a nechám ho tam pracovat dle jeho libovůle. Docela se na to těším. To bude teprve ta pravá volná stavba.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 13.01.2013 01:13 AM

(12.01.2013 08:16 PM)schützmeister napsal(a):  [quote='Debora' pid='401' dateline='1357212121']
V prírode vsak staví vcelstvo vzdy dolú, to je jejich prirozený smer.
Možná, že je třeba tuto Deborou zmíněnou přirozenost chápat v doslovném slova smyslu, základ včelí stavby je nahoře stejně tak základ lidských staveb, kde je základ dole a dílo roste nahoru.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 13.01.2013 02:54 PM

(13.01.2013 01:13 AM)Crha Karel napsal(a):  
(12.01.2013 08:16 PM)schützmeister napsal(a):  [quote='Debora' pid='401' dateline='1357212121']
V prírode vsak staví vcelstvo vzdy dolú, to je jejich prirozený smer.
Možná, že je třeba tuto Deborou zmíněnou přirozenost chápat v doslovném slova smyslu, základ včelí stavby je nahoře stejně tak základ lidských staveb, kde je základ dole a dílo roste nahoru.

Ani to asi neplatí na 100 %. Pozorování :
1. v nělterých velkých rámkách/39x32/ dávám mezistěnu od zdola, z důvodů prostavění až dolů a taky, protože tak velké mezistěny běžně nejsou. K horní loučce zbývá cca 3 cm volného prostoru. Otázka zní : jak se domníváte, že to zastaví ? V 95% případů nejprve vystaví mezistěnu a následně od zdola nahoru dostaví plást až k horní loučce. Tohle se dá zpochybnit, že mezistěna není přírodní, to uznávám, ale dovedu si obdobně představit dostavbu vykousaného nebo utrženého plástu.
2. pokud zkusíte udělat ve velkém panenském plástu kulatý otvor průměru cca 8-10 cm, který bude vprostřed plástu - jak to zastaví ? Mé pozorování je, že to zatahují ze všech stran, tedy i od zdola, nejvíce ovšem ze stran.
Tím to ale nechci stavět na hlavu, jenom že né vždy je vše černobílé, někdy si jenom člověk nedokáže něco představit, protože to nikdy neviděl

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 14.01.2013 03:32 AM

(13.01.2013 02:54 PM)schützmeister napsal(a):  Ani to asi neplatí na 100 %.
...jenom že né vždy je vše černobílé, někdy si jenom člověk nedokáže něco představit, protože to nikdy neviděl

musím priznat, ze jsem opravdu nikdy nevidela, ze by vcelstvo zacalo stavet od spoda na horu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 14.01.2013 01:35 PM

Viděl jsem stavbu vedenou od spodu nahoru, už i se zavíčkovaným plodem, ve tvaru pyramidy. Ale to jsou spíš kuriozity a nouzovky v opravě sesunutého díla.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Janusz - 15.03.2013 03:01 AM

(12.01.2013 07:20 PM)Nytra Boleslav napsal(a):  Zdravím přátele včelaře.Mám zazimované včelstva na 3nadstavcích r.m.39x24.CHtěl bych radu od skušených včelařů jak na jaře nejlépe vést včelstva při volné stavbě a jak rotovat s nádstavky.Díky za rady.

Zdravím. Nemám sice velké zkušenosti, ale já to dělám tak, že podstavují nástavky. Když zjistím, že spodní nástavek je vystavěný a obsednutý, to už včely začínají viset do podmetu tak jim přidám další nástavek. Zatím jsem používal mezistěny a rámky s proužkem mezistěny. Letos zkusím uplně prázdne rámky. Myslím, že je to pro včely přirozené, vždyť mají zásoby nad plodem a ustupují zásobam. Dole staví, do nových plástu matka klade , po plodu tam uloží zásoby a po vytočení je můžu vytavit (podle stavu a potřeby).

Janusz.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 30.03.2013 09:45 AM

. Letos zkusím uplně prázdne rámky. Myslím, že je to pro včely přirozené, vždyť mají zásoby nad plodem a ustupují zásobam. Dole staví, do nových plástu matka klade , po plodu tam uloží zásoby a po vytočení je můžu vytavit.

Prázdné rámky nepoužíej, na horní louče to chce nějaké vodítko. Jinak postupuj podle odpovědi č. 7 na mém webu, je ´to v zásadě stejné s mezistěnami nebo bez.
LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - liptaka - 01.04.2013 06:43 PM

Ospravedlňujem sa viem že to sem nepatrí,chcel by som požiadať p.Dvorského keby mohol uverejniť na svojom webe svoj článok JAK DÝCHÁ VČELSTVO V ZIMĚ ktorý sa nachádza v MV 5/2008

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Janusz - 08.04.2013 01:48 AM

Nemyslel jsem celý nástavek prázdných rámku. Loni jsem podstavoval, když měli vystavěný spodní nástavek, další nástavek s mezistěnami, nebo rámky s proužkem mezistěny. Letos chci v nástavcích prostřídát mezistěny, nebo souše s prázdnými rámky. Do budoucná chci vložit do rámku nějaký pevný mustr, pak bych dával jen tyto prázdné rámky. Chci ušetřit sobě práci a včelám stres. Když bych měl převěšovat rámky z plodem do dolního nového nástavku, tak bych podle mně zbytečně rušil včely.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 08.04.2013 07:56 AM

(15.03.2013 03:01 AM)Janusz napsal(a):  ...Myslím, že je to pro včely přirozené, vždyť mají zásoby nad plodem a ustupují zásobam. Dole staví, do nových plástu matka klade , po plodu tam uloží zásoby a po vytočení je můžu vytavit (podle stavu a potřeby).

Môj retro štýl prírodného včelárenia je založený na týchto skúsenostiach:
Predpokladám, že metodika nn-včelárenia používa na rozšírenie úľového priestoru pre med najspodnejší nadstavok, ktorý aj ja osobne prehadzujem pred očakávanou znáškou na top pozíciu v úli. Súvisí to s jarným postupom včelára pre reguláciu obnovy diela v horných poschodiach úľovej zostavy. Včely ustupujú zásobám smerom nadol v čase znášky a to je už podľa mojej skúsenosti neskoro na obnovu diela. V skorej jari zas včely postupujú za zásobami smerom nahor a stavebný pud na zväčšovanie plodiska majú v tomto období najväčší, a to musí včelár využívať na každoročnú obnovu diela v plodisku. Ďalšia skúsenosť je taká, že včely na stavbu diela potrebujú zvýšenú teplotu v priestore úľa. Preto ochotnejšie a aj kvalitnejšie stavajú dielo v medníku, keď je v skorej jari nepriaznivé počasie. Moje nadstavky Warre som konštruoval na výšku rámika miery "B", pretože som chcel, aby sa naša slovenská národná rámiková miera nejakým spôsobom prejavila v mojej modifikácii úľa Warre.
Mne sa páči riešenie, ktoré ponúka metodika vedenia včelstiev v Jednotnom úli, čechoslováku, zo začiatku 60.rokov minulého storočia, ktorú som osobne pri včelárení v dvojnadstavkových úľoch s vysokými rámikmi používal. Čechoslovák je úľ s pomerne malým štvorcovým pôdorysom, s výškou boxov príbuznou Dadantovmu rámiku, ktorý umožňuje včelám obrovský jarný rozvoj. Čechoslovák má rámiky vysoké 30 cm a v tejto úľovej zostave musí včelár manipulovať s rámikmi, pretože manipulácia s nadstavkami by bola fyzicky dosť namáhavá. Z takéhoto konštrukčného riešenia úľa vyplýva aj postup rozširovania úľového priestoru smerom nahor a to prekladaním rámikov z plodiska do medníka. Pre mňa, keďže včelárim bez medzistienok, je takýto postup obnovy diela v skorej jari veľmi dôležitý. Keď začne včelstvo v plodisku ošetrovať posledný rámik, teda nie až potom, keď už celé plodisko nahusto obsadá, lebo to by bolo neskoro, odoberiem z plodiska plásty so zaviečkovaným plodom, ostatné plodové plásty prirazím k sebe a zostávajúci prázdny priestor smerom ku stene úľa vyplním prázdnymi delta rámikmi namiesto odňatých plástov. Pre udržanie potrebnej teploty pri stavbe diela včelami je u mňa v horách dôležité, vyplniť priestor medzi prázdnymi rámikmi povalovými latočkami alebo doštičkami okrem krajnej uličky pri stene úľa, ktorú nechám otvorenú. Ňou môžu unikať z medníka trúdy. Matka tadial do medníka neprechádza, lebo pod uzavretými uličkami v plodisku sú novo vystavané panenské plásty, ktoré v najlepšom prípade môžu byť smerom k plodisku zaplodované len čiastočne. Dva krajné rámiky, ak sú vystavané, sú zanesené medom a pre matku tvoria hrádzu, cez ktorú k voľnej uličke neprenikne. Na zostávajúce plodové plásty položím materskú mriežku. Odobraté plodové plásty z plodiska vložím do medníka nad zaplodované plodiskové plásty. Ostatný priestor doplním súšmi alebo prázdnymi delta rámikmi, keď súšov nemám.
A na medobranie, pri ktorom musím rozobrať ťažký medník po častiach, pretože by som jeho hmotnosť fyzicky nezvládol, sa vždy teším. Koniec koncov, v našich zemepisných šírkach nepoznám včelára, ktorý by úrodu zo svojich nízkonadstavkových úľov vytáčal s celými nadstavkami, tak, ako je tomu v prípade nízkych nadstavkov Warre. Myslím, že linku do medárne na mechanizované medobranie má na území ČeskoSlovenska len jeden veľkovčelár. Ostatní nn-včelári musia medníky tiež rozoberať po častiach, ako to robím celé roky ja s vysokými nadstavkami.

[attachment=59]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 08.04.2013 12:37 PM

(15.03.2013 03:01 AM)Janusz napsal(a):  já to dělám tak, že podstavují nástavky. Když zjistím, že spodní nástavek je vystavěný a obsednutý, to už včely začínají viset do podmetu tak jim přidám další nástavek. Janusz.
Má zkušenost je taková, že toto funguje, pokud je stálá a nízká snůška a spíše v letních měsících, nikoli časném jaru. Platí to, co píše Milan Bencůr - pokud máme úplně plno a podstavíme, natož jen rámky, a začne snůška a na jaře je vždy masivní, dojde velmi rychle k rojové náladě, protože dole nestíhají, to co nahoře zanesou. I pokud se nevyrojí, přijdeme o velkou část medu, jelikož ho není kam dát.
Nechá se tomu odpomoci rozšiřováním nahoře i dole, pokud máme na paměti, že roj tvoří tvar vejce a roste v zásadě všemi směry, pak na jaře nic nezkazíme výrazně větším rozšířením, než se jeví nutnost. Není také nutné trhat plodiště, vůbec nejpodstatnější je nezaspat.
Podle mých pozorování - visí-li včely v podmetu, už můžu maximálně chystat roják,
v této chvíli jakékoli rozšíření je už pozdní. Jasně, trochu to ještě spravíme, ale rojovka je tu - zaspali jsme aspoň o týden. A na jaře týden, to je dlouhá doba .

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 02.05.2013 04:08 PM

Tak jsem včera po návratu ze sv.Jána prohlédl včelstva jak staví. Medník se soušemi prostřídanými prázdnými rámky jsem nasadil nad KK 26.4. před odjezdem. Z 13 včelstev začalo v medníku stavět pouze čtyři, hned na třech prázdných rámkách najednou a v okolních souších už byla sladina. Ovšem zároveň staví i zcela dole, kde bylo z loňska rozestavěno 3-5 louček. Pět dalších staví zatím jen dole, čtyři ještě stavět nezačaly.
U třech z nejvýkonnějších jsem si ale všiml, že dole přestaly respektovat vodicí linku a začínají plásty zatáčet skoro o 2cm, takže se chytají již vedlejší loučky, čili nepůjdou rozebrat (sledoval jsem přez okénko v zádní části nástavku, bez rozebírání).
To je věc, která se mi jevila v tom okamžiku jako potíž, (bylo by sice možné je nyní rozebrat a plásty narovnat), ale pak jsem se rozhodl nechat tomu volný průběh - příštím rokem se tento nástavek dostane do pozice MK a tam může takto fungovat řadu let.
Závěr zaprvý: každé včelstvo je jiné a jinak se chová i za stejných podmínek a druhý, chci-li mít 100% záruku rovného plástu, musím je nechat stavět mezi dvěma rovnými.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 02.05.2013 06:56 PM

(02.05.2013 04:08 PM)Crha Karel napsal(a):  Medník se soušemi prostřídanými prázdnými rámky jsem nasadil nad KK 26.4. před odjezdem. Z 13 včelstev začalo v medníku stavět pouze čtyři, hned na třech prázdných rámkách najednou a v okolních souších už byla sladina. Ovšem zároveň staví i zcela dole, kde bylo z loňska rozestavěno 3-5 louček.
Myslím, že tohle je jedna z mála nevýhod krmné komory. Furt platí, že funguje jako mřížka. Já bych zkusil dát ji až nahoru a stavěcí rámky nad plodiště. Sám MK nepoužívám a v tuto dobu je skutečně zábranou stavby - už jen tím, že jsou na ní zbytečně dislokovány včely, které jinak můžou krásně makat. Ve snůšce prázdný úl a pak to jede. Blbý je, co s MK. Ale nahoře by nemusela ničemu vadit. Mimo to, toto je další mínus pro pouze nízké nástavky.

(02.05.2013 04:08 PM)Crha Karel napsal(a):  U třech z nejvýkonnějších jsem si ale všiml, že dole přestaly respektovat vodicí linku a začínají plásty zatáčet skoro o 2cm, takže se chytají již vedlejší loučky, čili nepůjdou rozebrat (sledoval jsem přez okénko v zádní části nástavku, bez rozebírání).
Závěr zaprvý: každé včelstvo je jiné a jinak se chová i za stejných podmínek a druhý, chci-li mít 100% záruku rovného plástu, musím je nechat stavět mezi dvěma rovnými.
Tak to prostě je, zatím jsem taky nic jinýho nevymyslel. Buď tam nemá rámky vůbec smysl cpát a lisovat celé nástavky, nebo je třeba pro stavbu zebrovat. A to ještě pokud možno panenské + prázdné. Pokud dáte starý plást a prázdný, protáhnou starý až do nového rámku. Nebo se to musí po týdnu vyndat a dát starý/starý a nový/nový, pak to taky jde.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 02.05.2013 11:59 PM

No jo. Hlava děravá, měl jsem si tu MK projít znova, přesně tak to tam je - předat ji až nahoru. Ale stejně to zítra udělám jen u poloviny, jsem zvědav na rozdíl. Ovšem tato "nevýhoda" MK je zároveň výhodou, nechci-li by plodovaly v medníku, což byl původní záměr, aby fungovala jako MM. Tedy můžeme se rozhodnout podle svých momentálních priorit.
A taky jsem zvědav, zda je to pravidlem, že protáhnou (ztlustší) staré do prázných, panenské nemám.
Je skvělé, že na nás začátečníky tady někdo dohlíží. Díky Michale.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Madar - 04.05.2013 01:06 PM

(06.12.2012 08:25 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):  Mám jedno včelstvo v LG Jumbo na voľnej stavbe (trámiky). Tohoročný roj.....
Včely počas jesene urobili zaujímavú vec: ........Šiesty plást v LG Jumbo od kraja nadstavku úplne prilepili o stavebnú zábranu a o steny nadstavku. V podstate tvorí nepriechodnú zábranu pre včely aj vzduch......

Jak se vyvíjí to "samozakomorované" včelstvo?
Psal jsi, že mělo velký spad mrtvolek.
Co jarní rozvoj atd...
Zatím jsi jen psal, že přežila všechna včelstva, jen jsou poslabší.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 04.05.2013 01:30 PM

Prežilo. Do plástu, ktorým sa zakomorovali, vyhrýzli v dolnej časti na bokoch otvory, ktorými prechádzajú. Sú aktívne a nosia veľa peľu. Jarný rozvoj je v poriadku, plodujú veľmi intenzívne. Mŕtvoliek mali naozaj veľa, ale to majú všetky moje včelstvá každú zimu. Zatiaľ nové plásty nestavajú, ale myslím, že to príde čoskoro. Dnes je chladno, ale budúci týždeň do nich znova nakuknem a napíšem, ako pokračujú v rozvoji.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 06.05.2013 09:08 AM

Před 14 ti dny jsem rozšířil silná včelastva (obsedali načerno 2 a 1/2 NN Lang dle Leoše Dvorského a jeho schématu umístněném an webu špv, tedy jeden stavební nástavek dolů a jeden nad plodové těleso, udělal jsem to brzo protože jsem nevědel kdy budu moci ke včelám. Včera jsem tam náhodou byl a je vidět, že chybí ten jeden cyklus včel, dole nestaví vůbec, nahoře první 2 kolem soušového jádra, medníky prázdé i když se snaží a hodně nosí včel ještě není dostatek pro snůšku.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 09.05.2013 09:41 PM

Včera jsem kontroloval, jak staví a drobná zajímavost. Ještě než se vyvěsily v krajním rámku a začaly stavět z voskové linie na horní loučce, našly si zbytek voskového díla na boční stěně nástavku, udělaly řetízek z tohoto vosku k plástu na pozici 2 a z tohoto plástu vyrazily se stavbou kolmo ke stěně úlu. Dvoucentimetrové srdíčko jsem zrušil, oškrábal rozpěrákem důsledně zbytky vosků na stěně nástavku a doufám, že teď už je v obecně předpokládaném směru stavby nebude nic rušit.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 10.05.2013 09:56 PM

Ešte k tomu "zakomorovanému" včelstvu. Dnes som ho podrobne prehliadol a rozobral. Stále mi nešlo do hlavy, že včiel je plný úľ, ale na podložke len 3 uličky meliva. A už viem dôvod. Na stavebnej zábrane boli padnuté plásty. Minuloročné. Museli sa odtrnúť niekedy skoro na jar. Nechápem, ako som si to mohol nevšimnúť (padnuté boli tri). Možnože padli už na jeseň, po zakŕmení. Namiesto nich včely vystavali nové. Už ich je vystavaných 8 kompletne a 2 na polovicu. Vyčistiť úľ od plástov prilepených na zábrane bol celkom zážitok, včely bodali ako divé (v kraťasoch a tričku to bol priam adrenalínový "prežitok" - prežil som). Všetko som vytiahnuť nestihol, nedalo sa. Nabudúce to dočistím. Tie plásty vlastne akoby predelili úľ na viac častí. Včely ich kadejako krivo pospájali a ponadpájali s tými, čo ostali. V nových plástoch už majú kopu plodu (v 6 takmer od hora dole po celej šírke, krajné 2 so zásobami, zvyšok stavajú). V pridanom NN už chýba vystavať iba 1 plást a je tiež komplet. Skúsim to neskôr (asi za dva týždne) ešte celkom vyčistiť a urobiť tam poriadok. Zo sily a rozvoja toho včelstva som zatiaľ úplne nadšený, uvidím, ako budú pokračovať. Dúfam, že im dnešný útok nazlosteného včelára nenarobil viac škody ako osohu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Vacatko - 21.05.2013 08:12 PM

Jak jsem slíbil v části z WS o Svatojánském včelaření, dávám sem pár fotek "Licího pera".
Přemýšlel jsem jak nejrychleji udělat voskovou stopu na loučku pro volnou stavbu a jak mít najednou dost roztaveného vosku, kterým bych přilepil kousek mezistěny na tuto stopu, aby držel a byl dost zeširoka přilepený.

Kdysi při výrobě tištěných spojů pro amatérské elektronická "udělátka" jsme používali staré trubičkové pero s lihovou barvou a nebo roztaveným voskem. Vzpomeňte si jak se dělají velikonoční kraslice, když se voskem
maluje na skořápku. No a když to dáme dohromady, s dostatečně velkou náplní roztaveného vosku, budemem mít tohle kreslicí pero.
Materiál jsem nejprve použil silnější hlinikovou folii. Ohřál jsem vosk nad kahanem a ono to šlo, docela i rychle a přesně se dala psál na loučku čára. Jenže tenkost pera neměla dostatečnu tepelnou setrvačnost.
A tak jsem to vyrobil z trubky prům. 10mm /1 mm. Tohle pero už drží teplotu dost dlouho aby se napsala čára přes celou loučku. Přidání housku vosku, roztavení a znovu se dá psát.
To samé i přilepení mezistěny na loučku.
Je už pak jedno zda budeme psát na loučku a nebo do rámku a rdátkování nám v práci taky nevydí, jak je vidět na fotkách.

Pokud to někomu pomůže, a uplatní, či rozvine tenhle nápad, bude to bezva.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Martin Nezbeda - 22.05.2013 01:40 PM

Já tento problém řešil normálně injekční stříkačkou a plechovým hrnečkem nad čajovou svíčkou. Na začátku jsem vosk rozehřál normálně na sporáku, čajovka byla jen na udržení teploty. Hrnek asi do poloviny plný rozpuštěného vosku - do něj jsem taky odkládal stříkačku, aby se stále nahřívala.
Mezistěnu v drážce jsem zalil velmi snadno a rychle, zbylý chladnoucí vosk ze stříkačky vytlačit zpět do hrnku, stříkačku odložit do něj také. Připravit další rámek, natáhnout čerstvý horký vosk a stále dokola...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Vacatko - 22.05.2013 05:00 PM

(22.05.2013 01:40 PM)Martin Nezbeda napsal(a):  Já tento problém řešil normálně injekční stříkačkou a plechovým hrnečkem nad čajovou ....................................

JOJO je to piplačka, ale já neměl zrovna volnou stříkačku ..... Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 24.05.2013 07:08 PM

Doposud jsem pro volnou stavbu do horní drážky rámku zaléval centimetrový proužek mezistěny.
Po vyřezání souší je ovšem drážka z větší části plná vosku, což další vložení pásku MS komplikuje.
Přemýšlel jsem, že si nechám rozříznout hranolek přes protilehlé rohy a tuto půlku s trojúhejníkovým průřezem budu přidělávat na horní loučky.
Pak mne napadlo, že jednodušší bude do drážky vložit 3-4 mm silnou centimetrovou lištu. V Baumaxu měli jen 5mm a 4mm měli jen balzu, což mi přišlo dost drahé.
Ten den jsem se ještě stavil v jedné truhlárně a tam jim vedle pily ležely krásné 2mm lišty. Byly to odpadní odřezky a co bylo na zemi, tak mi dali.
Na fotkách je vidět uchycení kouskem té samé lišty. Uchytil jsem to na čtyřech místech, což si myslím, že je plně dostatečné. A je to bez lepidla.
Jedinou nevýhodu bych viděl v tom, že to není úplně uprostřed, ale myslím, že to včelkám vadit nebude. Zvláště, když jsem viděl, co a jak dokáží postavit.

[attachment=97] [attachment=98] [attachment=99]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 24.05.2013 10:51 PM

A co vyřezávat souše tak, že tam zbyde zbytek ve tvaru trojúhelníkové lišty vysoké cca 1-2 cm? Teď jsem takto vyřezával několik souší po hladem uhynulých, protože je dalším nevyčistily.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Martin Nezbeda - 24.05.2013 11:41 PM

Zrovna ty fotky nemůžu najít, ale někde jsem viděl do drážky vlepené i proužky nastříhané z voskovaného papíru z krabic od mléka, taky to fungovalo, ale estetika volí dřevo Smile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 25.05.2013 12:40 AM

Stačí aby na horní loučce zůstalo několik milimetrů díla a to nemusí ani po celé délce a včelám to stačí na navedení stavby.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 25.05.2013 10:24 AM

(24.05.2013 10:51 PM)Crha Karel napsal(a):  A co vyřezávat souše tak, že tam zbyde zbytek ve tvaru trojúhelníkové lišty vysoké cca 1-2 cm? Teď jsem takto vyřezával několik souší po hladem uhynulých, protože je dalším nevyčistily.

To jsem teď dělal u cca 125 rámků. Ovšem ne vždy se mi podařilo tam ten zbytek díla nechat.
Toto by mělo být trvalé řešení odolné i pro vyvařování ve vodě.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 25.05.2013 02:48 PM

Jj, jde o to jak to pitřebuješ. Aleš má pravdu, že stačí i minimum. A když vložíš prázdný rámek mezi dva plodové, tak tam nemusí být ani kapka vosku a vystřihnou to jako z partesu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Vacatko - 27.05.2013 10:12 AM

[/quote]
JOJO Karle, zdravím a potvrzuji, časem dodám i fotky.... moje včelky začaly stavět podle okolního starého a křivého díla a to vyklenutě přesně tak, jak je křivý předchozí plást. Nechal jsem starou souš, která měla posunutou horní část mimo osu a to nové dílo kopíruje výduť, je krásně zaoblené, a směrem dolů se zase srovnalo tak, že mezera mezi plásty je stále stejná. :o)) Lada

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 28.05.2013 08:03 PM

Našel jsem jednu fotku z prostaveného podmetu, kde je naprosto zřejmé a jasné jak se včely dovedou držet souběžné stavby se sousedním plástem.Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - renttip - 31.05.2013 04:30 PM

Já mám tu zkušenost, že jsem do nástavku pro rámky 39X24 zapoměl dát rámky. Za týden jsem měl nástavek perfektně vystavěn, hezky napříč nástavkem, ale vše byly trubčí buňky. Jak docílím toho, že všechny buňky budou v souladu s potřebami včelstva?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 31.05.2013 06:42 PM

I ta trubčina v celém nástavku je v souladu s potřebami včelstva, kdyby ji nepotřebovaly tak by ji nestavěly. A teď už jen v té volné stavbě pokračovat a začnou stavět i dělničí buňky. Ten první rok jsem měl také trubčinu na volné stavbě v převaze a v medníku do ní ukládaly med stejně jako do buněk pro dělnice.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 31.05.2013 10:20 PM

Já jsem o víkendu nahlížel do stavebního nástavku a první tři rámky od kraje krásná trubčina a další již začínali dělničinu, jsem zvědav jak to dopadne. Zatím jsem spíš překvapen tím, že včely i když jsou silné, zatím stavěli celkem málo.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 31.05.2013 11:16 PM

Musíte si uvědomiít, že 5-30% trubčiny je pro včelstvo normální. To berte to , prosím, jako zákon!!! Další zákonitost je, že trubačina, patří na okraj hnizda, tak je tomu v přírodě za normálních okolností prakticky vždy. Ti co byli na přednášce 29.5. ve Volyni a v únoru ve Zlíně to již vědí. Včely jsou velmi logické bytosti, i podle uvedeného se případná stavba trubčiny dala předpokládat. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - renttip - 01.06.2013 07:53 PM

je nějaká zkušenost s tím, zda budou včelky stavě dílo i v tomto počasí, prostě jestli to stihnou? Současné počasí (deštivé) musí být i pro včelky extrém

myslím samozřejmě volnou stavku na horních loučkách

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 01.06.2013 09:23 PM

To nemusí platit vždy. Stavební pud propokl v plné síle. Jenže je chladno, tak se docela určitě stavba zpomalí i když je zásob v úle dost. Záleží také na přínosu (ten nyní není) . LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Martin Smutný - 03.06.2013 12:06 AM

Zdravím volnostavbaře!
V jednom včelstvu jsem asi před 2 týdny podsunul pod horní nástavek (2/3 Lang., téměř dostavěný a zaplněný) další nástavek s 10 stavebními rámky (používám proužek mezistěny na horní loučce). Žádné rámky jsem nepřevěšoval. Patrně díky následnému počasí nedošlo k očekávanému rychlému propojení se zásobami - a k mému překvapení začaly včelky stavět pěkné rovné dílo, ale odspodu, od plodiště. Netrefily osu dolní loučky (srdíčko je u kraje spodní loučky s přesahem do uličky), jsem nyní zvědav, jak se strefí na proužek mezistěny nad sebou.... MS

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 05.06.2013 12:04 PM

Já bych toch netrhala a dala nový nástavek bud nad horní nástavek, nebo pod plodiste

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 06.06.2013 09:56 PM

Zdravím přátelé.
Něco k metodě včelaření Vaška Smolíka. Řekl jsem si, že to zkusím. Takový malý ověřovací test. Výchozí stav: loňský oddělek na 2 NN 2/3 L v rámcích, chladnější podnebí Jizerských hor, cca 650 m.n.m. Po jarní prohlídce jsem do prázdného místa po dvourámkovém krmítku dal dvě delta loučky a čekal. První převěšení do 3 NN nastalo 8.5. Vzhledem k tomu, že jsem převěšoval vždy jen 2 loučky po kapsovém krmítku, tak jsem oproti metodě V.Smolíka převěšoval vícekrát. Ale překvapila mě ta vitalita včel, s jakou se vrhly na stavbu. Dnes jsem se po těch deštích kouknul do úlu. Resp. jen do 3 NN. Vystavěno více jak ze 3/4, vesměs zavíčkovaný plod. Vypadá to, že včera tady začala hlavní snůška, voní sladina a před úly "mazec". Dle místních znalců bývá snůška do Husa (6.7.), tak jsem zvědav, jestli to bude stačit k dostavění, stačení plodu dolů a zanesení medem. Výhled: další krok je čekání na med. Pak se uvidí, co dál. V příloze jsou fota z louček na pozici 10, 9, 8, 7. Dál jsem to nerozebíral. A foto nástavku zespodu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - renttip - 09.06.2013 03:10 AM

Tomáši, tvůj příspěvek mě velmi zaujal, neboť si stále pohrávám s myšlenkou svatojánskou metodu zkusit. Stále jsem se bál mojí nadm. výšky 680m. To od té tvojí není až takový rozdíl, takže jsem rád,že uvádíš svojí zkušenost. Další zkušenosti zaručeně napiš. díky

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 09.06.2013 11:44 AM

Tak se do toho Jidřichu rovnou pusťte ať můžem porovnávat z přibližně stejné startovací čáry a výšky, já jsem na 650m. Včera jsem udělal 4 oddělky přímo k této metodě určené a dal narazit další matečníky.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 09.06.2013 03:23 PM

(09.06.2013 03:10 AM)renttip napsal(a):  neboť si stále pohrávám s myšlenkou svatojánskou metodu zkusit. Stále jsem se bál mojí nadm. výšky 680m.
Mám stanoviště v necelých 800m.n.m. Nadmořská výška má na volnou stavbu jediný nepřímí vliv : stavba začíná citelně později. To ale souvisí se snůškou a teplotou.
Pozoruji rozdíl mezi stanovištěm 500 a 800 m.n.m. minimálně 14 dní ve všem. Jarní start, rojení, snůška a samozřejmě stavba. Je to o tom, že daleko déle trvá, než rozvolní chumáč - jak na jaře, tak v chladných dnech. To má samozřejmě vliv na stavbu. Mají o cca polovinu menší početnost a tomu odpovídá i stavba. Letos dolňáci vystavěli přepočteně cca 3 nástavky nového díla a horňáci jeden a něco málo. Stále
to ale odpovídá velikosti včelstva, prostě když potřebují staví a je jen přirozené, že v chládku míň, než dole.
Já osobně vůbec nechápu, jak někdo mlůže vydržet se starým dílem a radami typu :
přidejte 1-2 mezistěny a jeden stavební rámek každý rok. Humus. Volná stavba je taková nádhera.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - renttip - 10.06.2013 02:39 AM

Karle, zaručeně bych to chtěl zkusit ,ale nyní nemám, kam bych to dal. Úly si vyrábím sám a to nevím, jak to stihnout. V současné době mám rozestavěný úly typu Brenner s vlastními úpravami. Takový hokus pokus mezi Brennerem a Warré. Koukal jsem na ty Vaškova poslední videa a ty mě nahlodávaj k tomu,zkusit to. Nemám jasno, jestli to zkusit v Langu , nebo jak V. Smolík uvádí na svých stránkách možnost 39X16. Co je pro zkoušku lepší- nevím.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 10.06.2013 12:27 PM

A takto staví na tom slabém dřevěném základu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - winepunk - 10.06.2013 11:44 PM

Zkouším svatojánskou jak v 39x24, tak ve warré. Pro srovnání mám u 39x24 úly na rámkách (bez mezistěn). U warré srovnání nemám, tam je všechno bez rámků. Potvrzuju vitální včely, víc trubčiny a větší aktivitu na česnech. To ale může být kmeny, protože zkušební včely jsou z oddělků přímo od Vaška. Nejhezčí je, že je tam nějaký finský gen a ty včely nádherně voní! A taky jsou trošku přísnější, pravda.
Mám dojem, že kdo chce úplně rovné plásty, musí buď používat rámky nebo aspoň velice opatrně zebrovat. Pokud staví roj, udělá si to podle sebe. Ale pokud med nevytáčíte, ale vyřezáváte a lisujete plásty, pak je to skoro jedno.

VN (24) postaví klidně a vyndat se to dá. NN (17) postaví samozřejmě. A pokud jim to dáte, prostaví i 2x2/3L nad sebou, viz dřevěná košnice. Takže myslím, že s rámkovou mírou metoda nesouvisí.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 11.06.2013 08:48 PM

(10.06.2013 11:44 PM)winepunk napsal(a):  ... a větší aktivitu na česnech. To ale může být kmeny, protože zkušební včely jsou z oddělků přímo od Vaška.
Včely od Vaška nemám (vlastním něco na bázi sklenarek), ale subjektivně potvrzuji větší aktivitu na česnech tam, kde stavba jede na loučkách.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 24.06.2013 09:59 PM

Všechny kmenové včelstva i oddělky letos vedu na volné stavbě a je to nádhera, staví rovně, krásně, nemám zebrování, pouze uprostřed NN vodící souš, při vytáčení v medometu bez poškození díla. Při zazimování provedu i měření velikosti buněk a pak informuji.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 25.06.2013 01:17 PM

(10.06.2013 12:27 PM)Petr Mirovský napsal(a):  A takto staví na tom dřevěném základu.
Obrázky hezký. Staví ti bez zebrování ? Nechá se nějak procentuelně vystihnout úspěšnost vedení ? Tohle se mě dost líbí / oproti rovným rámkům /, ale pořád nějak zvažuju přínos oproti pracnosti. Kdy by jsi měl čas na hlubší zhodnocení, bylo by to super.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 25.06.2013 02:07 PM

Zkoušel jsem jen jeden rámek mezi souše a vystavěly krásnou trubčinu.
Když jsem vyřezával staré souše, co šly pak do páry, nechával jsem cca centimetrový zbytek pod loučkou. U toho zbytku jsem pak strhával buňky, aby mi tam zbyl jen střed souše. Bylo to celkem pracné a občas se ten pásek strhl celý.
U tohoto kousku dřeva nebudu muset při vyřezávání dávat pozor a vezmu to až na dřevo. Je to vlastně náhrada za speciální loučku na volnou stavbu.
Mám dost rámků sbitých a stačí tedy vložit do horní drážky slabé laťky.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 25.06.2013 02:50 PM

Petře, staví Ti nádherne.
Más prosím Te zkusenosti, vcem je ten nový model 2013 s podélným výstupkem o rozměrech 4 x 4 mm výhodnejsí oproti modelul 2011 s podélným trojúhelníkovým výstupkem o výšce 2,5 mm?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 25.06.2013 03:33 PM

Tak to netuším. Tyto loučky nemám. Mám přířezy od pana Kotrly, se kterými jsem navýsost spokojený.
A budu je právě doplňovat těmi odřezky z truhlárny.

Ale možná je právě výhodnější vyšší "začátek". Také mne napadlo, že třeba jen výrobce změnil nástroj na obrábění a proto dělá jiné.
Ony ty loučky nejsou odlišné jen v tom "startovacím hrbolu", ale i v celkovém průřezu. Ale jaký to má přímý vliv na volnou stavbu, skutečně nevím.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 25.06.2013 03:52 PM

Já mám ten model 2013 a staví na tom krásně. Osobně si myslím, že rozdíl pro včely není žádnýSmile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 25.06.2013 07:19 PM

(25.06.2013 02:07 PM)Petr Mirovský napsal(a):  Zkoušel jsem jen jeden rámek mezi souše a vystavěly krásnou trubčinu.
Když jsem vyřezával staré souše, co šly pak do páry, nechával jsem cca centimetrový zbytek pod loučkou.
Chmmm... O.k. Pokud to dáváš mezi plásty, nepotřebuješ tam vůbec / myslím fakt vůbec / nic - stačí normální funglovní, nebo úplně vyčištěný starý rám, bez jakéhoko-li základu. Všecko je ztráta času. Postaví to vždy zcela bez problému. Není třeba se obávat. Problém je, pokud šoupnu celý prázdný nástavek. Na to jsem zatím nic kloudného / a bezpracného / nenašel.
Jináč dokad staví trubčinu, je to znamení, že mají málo prostoru pro volnou stavbu - je třeba se nebát a staré plásty likvidovat / do určité míry /. Normálně musí za rok postavit aspoň dva velké nástavky / a pak už je samozřejmě rovinost problém /.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jan Hucko - 25.06.2013 10:34 PM

[/quote]
Problém je, pokud šoupnu celý prázdný nástavek. Na to jsem zatím nic kloudného / a bezpracného / nenašel.
[/quote]

Jeden způsob, míň náročný existuje Smile když mají loučky břit, stačí si rozehřát vosk v nádobě o délce loučky a pak ji namočit. včelky se pak nespletou a stavbu začínají z nalepeného vosku

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 26.06.2013 10:17 AM

Když mají loučky břit, pak začnou stavbu na něm a ve směru břitu i bez namočení ve vosku. Bez zebrování. Moje letošní zkušenost. Předpokladem je, že břity (tj. vlastně osy louček) jsou od sebe v přibližné přirozené vzdálenosti plástů. A to jsou v úle vždy (pokud to teda záměrně neudělám jinak). Vstupní investice je časová, jednorázová a spočívá v seříznutí horní loučky klasického langstrotího přířezu (ten je tlustý 2 cm) pod úhlem 45 st. z obou stran na hooby cirkuli. Vzniklou delta loučku buď budu používat samostatně (TBH úl) nebo ji stluču se zbytkěm přířezů do rámku. Pak jen staré dílo uříznout, rozpěrákem zhruba očistit zbytky vosku a je nachystáno na další stavbu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 26.06.2013 10:38 AM

To ovšem v případě, že není v horní loučce drážka. Sice by to šlo i s tou drážkou, ale horní loučka by pak byla asi hodně slabá, ne?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 26.06.2013 11:17 AM

Já myslel klasický originální přířez langstroth bez různých zjednodušení či úprav. Tj. 2 cm tlustá horní loučka bez drážky.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - winepunk - 26.06.2013 06:28 PM

Máte někdo víc zkušeností s tím, kde a jak (a proč) začnou včely volnou stavbu stavět nejdřív v případě usazení roje?
je dobře vidět, že začínají od česna a jedou podle pravé strany. V 39 se mi roj chová podobně, začal stavět vlevo od česna při pohledu zezadu a směrem k česnu. Z hlediska světových stran je to od východu a po jižní straně. Vybírají si to náhodně a prostě někde začnou? Nebo jdou prvoplánovitě po teplejší straně? Nebo to souvisí s tím, že přistavují ke stěně nejdřív tam, kde to víc táhne? Díky za ostatní pozorování.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 27.06.2013 10:15 PM

(09.06.2013 03:10 AM)renttip napsal(a):  Tomáši, tvůj příspěvek mě velmi zaujal, neboť si stále pohrávám s myšlenkou svatojánskou metodu zkusit. Stále jsem se bál mojí nadm. výšky 680m. To od té tvojí není až takový rozdíl, takže jsem rád,že uvádíš svojí zkušenost. Další zkušenosti zaručeně napiš. díky
Zdravím. Uplynuly 3 týdny od poslední návštěvy úlu, kde jsem tady předložil několik fotek. Dnes jsem horní nástavek rozebral komplet a vyfotil mobilem. Česno se nachází na pravé straně plástů, poloha plástu v nástavku je dána číslem vlevo dole. Celková situace nástavku je vybíhající plod zanášený medem. Začaly kvést maliny, bodlák, pámelník. Další návštěva bude nejdříve za 14 dní, pak bude následovat nějaké rozhodnutí, jak dál.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 28.06.2013 04:16 AM

(26.06.2013 06:28 PM)winepunk napsal(a):  ...je dobře vidět, že začínají od česna a jedou podle pravé strany. V 39 se mi roj chová podobně, začal stavět vlevo od česna při pohledu zezadu a směrem k česnu.

Loni jsem nechala roj stavet, jak se mu zlýbý, a natáhl teplou stavbu s bocními strany mezi východem a západem, tak jsem to musela honem pretyckovat, proto ze jsem si myslela, ze narazí studenou stavbu. První plást ulíply ve stredu kosnice a dalsí plásty stavely paralelne od stredu celní stranou smerem k cesnu a do zadu.

na první fotce je lonská stavba po devíti dnech (cesno vpravo) a na druhé z letosního roku (cesno v levo dole):

[Obrázky: 24_06_12_01.jpg][Obrázky: Korb_24_05_2013_02.jpg]

Letos mi roj pres noc natáhnul plást u severní steny uzavreného rojácku s bocními stranami mezi východem a západem. Ráno jsem musela plást z rojácku vyríznout a prilepit ho na loucku z Warre.

[Obrázky: DSC_0300_1600.jpg][Obrázky: DSC_0301_1600.jpg][Obrázky: DSC_0324_1600.jpg]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - winepunk - 28.06.2013 11:01 AM

Deboro, díky moc. Ptal jsem se hlavně proto, jestli včelám neubližujeme diktováním směru stavby příliš. Mám dojem, že na stavbě roje je dobře vidět, jak pracují s klimatem a větráním uvnitř úlu podle jeho velikosti a podle toho třeba líp nebo hůř přežívají zimu. Takže mým cílem je odpozorovat během prvních dvou dní jak se včelstvo chystá stavět a nabídnout mu podle toho směr louček. Možná příští rok zkusím osadit warré loučkami úhlopříčně, aby stavba připomínala přirozený stav v japonském čtverci. Loučka bude sice každá jiná a bude to piplačka, ale za tu srandu to myslím stojí.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 28.06.2013 12:25 PM

A nemohlo by stačit udělat dno s rohovým česnem, než řešit každou loučku jinou? A nebo bez louček jen s křížem uprostřed nástavku?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 28.06.2013 02:43 PM

Vcelstvo nemá rádo v úlu prázdný prostor. Nekterí modifikují Warre pridáním prícek do rohú, címz vznikne osmihran. zde je to dobre vyfocený

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - renttip - 29.06.2013 08:01 AM

(27.06.2013 10:15 PM)Tomáš Palata napsal(a):  
(09.06.2013 03:10 AM)renttip napsal(a):  Tomáši, tvůj příspěvek mě velmi zaujal, neboť si stále pohrávám s myšlenkou svatojánskou metodu zkusit. Stále jsem se bál mojí nadm. výšky 680m. To od té tvojí není až takový rozdíl, takže jsem rád,že uvádíš svojí zkušenost. Další zkušenosti zaručeně napiš. díky
Zdravím. Uplynuly 3 týdny od poslední návštěvy úlu, kde jsem tady předložil několik fotek. Dnes jsem horní nástavek rozebral komplet a vyfotil mobilem. Česno se nachází na pravé straně plástů, poloha plástu v nástavku je dána číslem vlevo dole. Celková situace nástavku je vybíhající plod zanášený medem. Začaly kvést maliny, bodlák, pámelník. Další návštěva bude nejdříve za 14 dní, pak bude následovat nějaké rozhodnutí, jak dál.

Jóó- vypadá to zajímavě!

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 29.06.2013 02:09 PM

Vašku, podle Tvé Svatojánské metody zimuje vcelstvo ve dvou nástavcích, v kazdém se 4 prázdnýma louckama? Nebylo by lepsí prostor zúzit na 6 obsazených loucek a rozsírit az na jare?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 30.06.2013 08:42 PM

Je tomu štrnásť dní ako som osadil kamárotovi roj do starého úľa slovenskej miery B s vysokými rámikmi 42x27,5. Bol to roj druhák z môjho úľa Warre už s "malými" včelami. Dnes som kontroloval v akom stave je toto mladé včelstvo. Včelstvo za dva týždne postavilo sedem vysokých rámikov bezchybného prirodzeného včelieho diela s prírodnými bunkami robotníc. Má tri rámiky zaviečkovaného plodu a dva rámiky s vajíčkami a otvoreným plodom. Za tých štrnásť dní si roj priniesol celkom slušné zásoby. Veľké oblúky so zaviečkovaným medom sú na každom pláste. Mladú matku včely dôkladne ukrývali pred mojim pohľadom.
Neviem prečo mnoho skúsených včelárov tvrdí, že včely bez predlohy stavajú na volnej stavbe len, alebo prevažne, trúdie dielo. Nie je to pravda!

[attachment=150] [attachment=151] [attachment=152] [attachment=153] [attachment=154] [attachment=155] [attachment=156]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 03.07.2013 09:44 AM

Ja sa s tým tvrdením ohľadom stavby výlučne trúdieho diela stretávam stále... A nijak nepomôže ani ukážka plástov z úľov... Už vôbec nepoužívam medzistienky, no poniektorí stále tvrdia, že bez medzistienok to nejde, že budem mať len trúdovinu... Hm, už dva roky mám samé trúdy... Sranda, akosi sa zmenšili a dokonca nosia aj nektár a peľ. Evolúcia v priamom prenose.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 03.07.2013 01:19 PM

mám pocit, ze od té doby, co se pridávají stavební rámky na vyrezávání trubciny, si lidé nedovedou predstavit, ze vcelstva umí stavet neco jiného. No nic, musíme se smírit s trubcino 4,9 -5,4 mm. Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - kurik - 03.07.2013 06:25 PM

Přesně před týdnem (27.6.) jsem si přivezl oddělky, uložil do úlu a dal jsem včelám jen volné trámky. Dneska, při kontrole, měly vystavěno asi 3/4 plástu (Langstroth 2/3). Všechno dělničina.
Krom toho, že jsem byl také ujišťován, že včely volně staví pouze trubčinu, setkávám se i s názorem, že po slunovratu již včely vůbec nestaví.
Jsem rád, že ani jedno neplatí Smile

[Obrázky: IMG733.jpg]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 03.07.2013 07:11 PM

Nad takovýmto dílem srdce zaplesá Smile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 03.07.2013 08:10 PM

(03.07.2013 06:25 PM)kurik napsal(a):  , setkávám se i s názorem, že po slunovratu již včely vůbec nestaví.
Jsem rád, že ani jedno neplatí Smile

To proto, že jsou včelaři co neví, že i v červenci můžou potkat roj a ten hned jak najde dutinu začne stavět i po slunovratu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 03.07.2013 10:26 PM

Řekl bych, že letošní posun v nástupu jara znevěrohodnil všechna dogmata vztahovaná k obvyklým datům. Mně staví (dnes jsem kontroloval) všechna včelstva.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - liptaka - 04.07.2013 09:31 PM

ja tu mám pre záujemcov takýto kompromis aj trúdie dielo aj robotníčie(to trúdie dielo bolo len na tomto rámiku hneď pri očkuSmile)
[attachment=160]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 05.07.2013 06:12 PM

(03.07.2013 10:26 PM)Crha Karel napsal(a):  Řekl bych, že letošní posun v nástupu jara znevěrohodnil všechna dogmata vztahovaná k obvyklým datům. Mně staví (dnes jsem kontroloval) všechna včelstva.
Bude to tím, že žádný data nejsou - staví prostě, když to potřebují a vědí kolik potřebují. Mimo to, teď je fest snůška / myslím, že i v Prachaticích /. A naopak letos prakticky celý červen moc nestavěli, páč na to nebylo klima. Kdo má plný úl plástů a žádný včely, tomu nestaví. Rojík může být malý a jak pane jedou !

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 05.07.2013 08:52 PM

Na přidávací klícce mi toto pěkně vystavěly.
V detailu je krásně vidět, jak si nedělají hlavu s přesností geometrie dna buňky - jak to padne, tak to padne.

[attachment=161] [attachment=162] [attachment=163]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 06.07.2013 01:50 PM

Petre, dovolila bych si poznamenat, ze ten plán díla má vcelstvo v hlave perfektne narýsovaný. Pokud jim do toho nezasahujeme, není nic ponecháno náhode. To nafocené srdícko je oválná stavba. Az bude dokoncena, budou ty "Y" na dne bunky dokonale usporádany.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 06.07.2013 03:11 PM

(05.07.2013 08:52 PM)Petr Mirovský napsal(a):  Na přidávací klícce mi toto pěkně vystavěly.
Takový hloubavý dotaz k fotkám - takhle tmavý staví vždycky mezi starými tmavými plásty, normálně je plást sněhobílý - věděl by někdo čím to je ? Používají starý vosk z odnaproti, nebo se to jen umolousá jak ťapou po tom starém hnusu ? Je ale vždy tmavý nejen okraj, ale i samotný vosk, jako kdyby opravdu brali ze starého, což se mě ale zase moc nezdá.
Rozhodně ale takhle zbarvené srdíčko je známkou zastarání plástů.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 06.07.2013 04:41 PM

Mne postavili vždy snehobiele plásty aj medzi starými. Staré však boli skôr žlté ako tmavohnedé.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 06.07.2013 07:22 PM

Je to dezinfekcia propolisom.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 06.07.2013 08:43 PM

Takový hloubavý dotaz k fotkám - takhle tmavý staví vždycky mezi starými tmavými plásty, normálně je plást sněhobílý - věděl by někdo čím to je ? Používají starý vosk z odnaproti, nebo se to jen umolousá jak ťapou po tom starém hnusu ? Je ale vždy tmavý nejen okraj, ale i samotný vosk, jako kdyby opravdu brali ze starého, což se mě ale zase moc nezdá.

Včely, kdy ještě nepropukl plnně stavební pud staví žemlové dílo, je to hlavně na jaře a později, když není snůška. Sněhobílé dílo je budováno z voskových šupunek, které jsou jakýmsi metabolickým odpadem. Včely je produkují když je přínos. Viz třeba Karel, kterému začaly stavět až nyní, když má snůšku. Včely samozřejmě používají i starý vosk. Propolisem potahují mikroskopickou vrstvou celou buňku a nejvíce okraje. Má odzkoušeno, že včely staví i v prosinci a únoru, vždy ale žemlově. Někdy to vypadá i jako kdyby v takovýchto obdobích používaly i propolist. LD

Petre, dovolila bych si poznamenat, ze ten plán díla má vcelstvo v hlave perfektne narýsovaný. Pokud jim do toho nezasahujeme, není nic ponecháno náhode. To nafocené srdícko je oválná stavba. Az bude dokoncena, budou ty "Y" na dne bunky dokonale usporádany.

S těmi "Y" je to trochu složitější, Deboro. Není to tak, že budou vždy dokonale uspořádány, tak se to líbí ním, ale včely to vídí jinak. Záleží na více okolnostech. Hodně také na tom, z kolika srdíček je plást budován. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 06.07.2013 09:07 PM

Mně to taky vrtalo hlavou a napadlo mne, že snad když na jedné straně plástu postaví dělničinu a z druhé strany trubčinu tak to logicky nemůže sedět. Šel jsem se podívat do zbylých plástů a ejhle, naproti trubčině je opět trubčina a s dělničinou je to taktéž, tedy alespoň u mne. Hledal jsem nesrovnalosti na přechodech mezi trubčinou a dělničinou - drobné posuny tam jsou, a pak jsem našel na několika místech těchto přechodů zajímavost - buňky, které mají dvě dna a kónicky se zužují k vyústění v jednu buňku. Takhle tedy řeší přechody v rozměrech různých buněk.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - winepunk - 07.07.2013 12:10 AM

Někde jsem četl, že včely potahují tenkou vrstvou propolisu ty buňky, kam má matka klást. To by změnu barvy vysvětlovalo. Je na tom něco pravdy?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 07.07.2013 11:25 AM

(06.07.2013 08:43 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Včely, kdy ještě nepropukl plnně stavební pud staví žemlové dílo, je to hlavně na jaře a později, když není snůška. Sněhobílé dílo je budováno z voskových šupunek, které jsou jakýmsi metabolickým odpadem. Včely je produkují když je přínos. Viz třeba Karel, kterému začaly stavět až nyní, když má snůšku. Včely samozřejmě používají i starý vosk.
Jo, to je zajímavé - takže když nemají šupinky, používají vosk z již postavených pástů ? Jak to dělají ? Tohle mě vždy vrtalo hlavou. Přičítal jsem to spíš pomalejší stavbě a zaťapání. Pravda je, že když staví málo, staví tmavší plásty. Na stranu druhou, pozoroval jsem, že v únoru, jen při pylové snůšce staví, pokud mají nouzi, plásty bílé. A naopak mezi černými plásty je málokdy plást bílý. Naopak na krajích, u nových plástů je stavba bílá téměř vždy. A úplně nejtmavší je stavba, když vyříznu díru do černého plástů. Takže fakt z něj vybírají vosk na novou stavbu ?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 07.07.2013 01:39 PM

Skutečně je to tak. Bílé dílo staví, když se zrychlí metabilismus, je přínos a pod. Mně stavěly v prosinci, právě bílé jen tehdy. V únoru naopak vždy žemlové. Je možné, že podnětem ke zrychlení metabolismu může přispěv i něco jiného (viz smetenec ve sklepě), ten pyl je samozřejmě dost důležítý, nebo prostě zásoby bílkovin. Ony včely ohoblovávají staré plásty. VIděl jsem to, když se mi např.zhroutilo dílo v medné krávě, jak jej ohoblovaly a využily k stavbě nového. Na okrajích staví bílé zase proto, že rozšiřují plásty. Zase je to zákonité. To je právě to, co se dá velmi dobře využívat. Buď napodobujeme stavbu včelstva v přírodě, když rozšiřuje plásty (rozvoj) a nebo snahu scelit hnízto při zhroucení plástů, což se také stávalo. Obojí má trochu jiný režim, ale podmínky pro stavbu jsou stejné, přísun potravy, dostatek včel a teplo...... , co chybí to si musí dokázat nahradit. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 07.07.2013 01:51 PM

Dnes som skontroloval všetky včelstvá s voľnou stavbou. Tento rok stavajú biedne. Oproti minulému roku je to zatiaľ nič moc. Doteraz postavili len málo nového diela. Jedine včelstvo, ktorému som vyrezal všetok zaviečkovaný plod (svätojánska metodika), stavia ostošesť. Inak poslabšie. Warre včelstvá tento rok štrajkujú, nestavajú vôbec. Jedno nepostavilo ani jeden nový plást a následne sa vyrojilo. Dadanty na voľnej stavbe sú na tom relatívne dobre, s výnimkou jedného, ktoré dajako nie a nie stavať, postavili len 3 plásty v medníku (159mm) a jedného slabšieho roja, ktorý sa akosi nevie rozbehnúť. A LG na voľnej stavbe, hm, slabší priemer. Len odloženec šľape raketovou rýchlosťou. Niekde asi robím chybu... Musím celé svoje včelárenie prehodnotiť, najmä úľové zostavy... Asi nie je jedno, v čom človek včelári. Skôr si myslím, že je potrebné úle prispôsobiť podmienkam... Teória je jedna vec, prax druhá... Tu na severe v horách sa každá chyba vypomstí dvakrát. Dole na juhu by si to včelstvo možno ani nevšimlo...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 07.07.2013 02:55 PM

s tím jak stavejí asi zálezí na stavu vcelstva. Jedno z mých vcelstev to rozjelo a natáhlo v medníku komletní volnou stavbu uz kvetnu. Jiné zacalo stavet teprve nedávno.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 18.07.2013 08:46 PM

Dnes som skontroloval všetky včelstvá s voľnou stavbou. Tento rok stavajú biedne. Oproti minulému roku je to zatiaľ nič moc. Doteraz postavili len málo nového diela. Jedine včelstvo, ktorému som vyrezal všetok zaviečkovaný plod (svätojánska metodika), stavia ostošesť. Inak poslabšie. Warre včelstvá tento rok štrajkujú, nestavajú vôbec. Jedno nepostavilo ani jeden nový plást a následne sa vyrojilo. Dadanty na voľnej stavbe sú na tom relatívne dobre, s výnimkou jedného, ktoré dajako nie a nie stavať, postavili len 3 plásty v medníku (159mm) a jedného slabšieho roja, ktorý sa akosi nevie rozbehnúť. A LG na voľnej stavbe, hm, slabší priemer. Len odloženec šľape raketovou rýchlosťou. Niekde asi robím chybu... Musím celé svoje včelárenie prehodnotiť, najmä úľové zostavy... Asi nie je jedno, v čom človek včelári. Skôr si myslím, že je potrebné úle prispôsobiť podmienkam... Teória je jedna vec, prax druhá... Tu na severe v horách sa každá chyba vypomstí dvakrát. Dole na juhu by si to včelstvo možno ani nevšimlo..

Buď v klidu. Včely staví, když je přínos. Tak, že dospělá včelstva třeba tolik nestaví, protože šetří energii. U oddělků a smetenců, rojů je to jiné, ta musí dospět. Ty musí vystavět dílo, svojí kostru, tak jim nic jiného nezbývá, musí do toho jít i v naději, že později nanosí zásoby. Já měl roky, kdy včely vystěvěly i 4 NN volné stavby, v posledních 2 létech i jen 1NN. Hodně dělá i genetika. Vybírej ta včelstva, která dobře staví. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - winepunk - 19.07.2013 02:57 PM

Oddělky ve warré mi teď posledních 14 dní staví jako o život. Přesně od chvíle, kdy jsem je začal masivně krmit. Daly za ty dva týdny celý nástavek. To je jedna z krás včelaření v tomhle úlu. Úžasně to přibývá.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Vacatko - 21.07.2013 02:05 PM

Konečně je co ukázat . Medový chlívek je osazen rojem a ten začal pěkně stavět a množit se. Doufám že to do zimy stihne. trochu mu přidám všššelišky z nějakého oddělku abych jej posílil. Krmím a krmím, i když je snůška více než dobrá.

Stavební pud v podletí - Libor_B - 03.08.2013 09:05 AM

Přátelé mám otázku. Vloni touto dobou mi včely normálně stavěly, letos ne. Oddělky ještě tak tak trošku něco upatlají, ale medná včelstva vůbec nic. Mám je v L-159 na loučkách od Matelů, dvourámková krmítka, oddělky cukr normálně odebírají, úly jsou plné včel, plodu spíš více oproti loňsku, sem tam spadne kleštík jinak čisto. Když jsem na zkoušku vložil do medného včelstva jednu mezistěnu v rámku (víc jich bohužel nemám), tak jí zastavěly a tím to zvadlo, do volné stavby se jim nechce. Problém je, že tím pádem nemají kam ukládat zimní zásoby a žijou 'z ruky do huby'. Má tady někdo podobnou zkušenost? Dá se ještě v srpnu nějak podpořit stavební pud?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 03.08.2013 07:02 PM

Liborte, pod tím co jsi napsal nevím, co si mám vůbec představit. Včelstva plná včel je pro mne nyní 5-6 plných nástavků 2/3L ,ale i klidně 4 nebo 3, ale také 9 39x16x11cm. Musíš to blíže specifikovat, stáří včelstva, zásoby a tak. i tak je to obtížné.
Jinak není nic nenormálního, že včelstva, kterým říkáš medná (já produkční nebo kmenová) ,nyní nestaví nebo obtížně. Není prostě období stavby. Oddělky, smetence je něco zcela jiného. Musíš chápat, že každé včelstvo chce něco jiého. U mně jsou ideální letos ta prodkukční včelstva, která jsou již 14 dní v absolutním klidu, protože není snůška.Nyní je lépe u produkčních včelstev se stavbou nebo převedením na volnu stavbu počkat (nehnat je do ní) na období stavby, kdy je to pro ně normální, to je duben-červen.
LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - renttip - 03.08.2013 07:23 PM

(03.08.2013 09:05 AM)Libor_B napsal(a):  Přátelé mám otázku. Vloni touto dobou mi včely normálně stavěly, letos ne. Oddělky ještě tak tak trošku něco upatlají, ale medná včelstva vůbec nic. Mám je v L-159 na loučkách od Matelů, dvourámková krmítka, oddělky cukr normálně odebírají, úly jsou plné včel, plodu spíš více oproti loňsku, sem tam spadne kleštík jinak čisto. Když jsem na zkoušku vložil do medného včelstva jednu mezistěnu v rámku (víc jich bohužel nemám), tak jí zastavěly a tím to zvadlo, do volné stavby se jim nechce. Problém je, že tím pádem nemají kam ukládat zimní zásoby a žijou 'z ruky do huby'. Má tady někdo podobnou zkušenost? Dá se ještě v srpnu nějak podpořit stavební pud?
podle informací, které uvádíš se moc radit nedá, ale snad jedna rada by se našla. Zkus s nějakým včelařem ve svém okolí dát řeč, protože včelaříš velmi krátkou dobu ( stejně jako já) a to je každá rada drahá.Musíš si dát pozor ale i na špatné rady.S tím mám taky zkušenost a držím palce.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Libor_B - 03.08.2013 08:00 PM

Děkuji za reakci pane Dvorský, jedná se mi o oddělky, před cca 14-ti dny jsem nandaval třetí nástavek 2/3L, rozšiřuji přesně podle Vámi vydaného návodu na péči o oddělek s tím, že používám jen loučky a zatím problémy nebyly, jen občas nedostaví plást na celou délku loučky, a to na krajích hnízda, což je asi normální. Co mě zaráží je ale právě to, že momentálně není skoro žádný rozdíl v chování u produkčních včelstev a u oddělků, stavební pud se v podstatě se vytratil. Včelstva jsou dvouletá, matky Dolské, oddělky odebírány cca od rozkvětu řepky. Moc zkušeností nemám, každá rada drahá. Bohužel v okolí není nikdo, kdo by včelařil na volnou stavbu, jak jsem již psal, na mezistěně se chytly a vystavěly jí, byť za docela dlouhou dobu (14 dní). U jednoho oddělku jsem zkusil proházet 3 plásty 'zebrováním' a výsledek zatím po týdnu absolutně žádný. Jsou nějaké fígle, jak je pobídnout ke stavbě? Protože oddělky krmím, snůškovými poměry se moc nezabývám, používám roztok cukru 1:1.

(03.08.2013 07:02 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Liborte, pod tím co jsi napsal nevím, co si mám vůbec představit. Včelstva plná včel je pro mne nyní 5-6 plných nástavků 2/3L ,ale i klidně 4 nebo 3, ale také 9 39x16x11cm. Musíš to blíže specifikovat, stáří včelstva, zásoby a tak. i tak je to obtížné.
Jinak není nic nenormálního, že včelstva, kterým říkáš medná (já produkční nebo kmenová) ,nyní nestaví nebo obtížně. Není prostě období stavby. Oddělky, smetence je něco zcela jiného. Musíš chápat, že každé včelstvo chce něco jiého. U mně jsou ideální letos ta prodkukční včelstva, která jsou již 14 dní v absolutním klidu, protože není snůška.Nyní je lépe u produkčních včelstev se stavbou nebo převedením na volnu stavbu počkat (nehnat je do ní) na období stavby, kdy je to pro ně normální, to je duben-červen.
LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 03.08.2013 09:51 PM

Díky, Libore. Tak to by mělo stačit skutečně jen krmení řídkým roztokem.Ber ale v úvahu skutečně to, že je pokročilá doba a včely cítí zimu. Včelařský rok je duben, květen, červen a zima .Je to trochu přehnané, ale ne moc. Když děláš oddělek v květnu stačí třeba 2 plodové plásty se včelama, v červnu 4 a v červenci 8 abys dosáhl do zimy stejné síly. Prostě včely nyní mají jen tak 2 generace dalšího plodu do vytvoření chomáče. To je málo. Své hraje i počasí v to m vedru mají problémy s chlazením a chybí jim bílkoviny. Letos se vše opozdilo skoro o měsíc, příroda to dohanala, ale včely mají o 1-3 generace plodu méně, to se musí projevit. Pylu v tuto dobu není nikdy dost. Oddělky staví také dobře, až když vyběhne druhá generace maladušek, pak to jede. Nevím jak je to u tebe. Pokud už nebudou stavět, zazimuješ je slabší a na jaře nech včas stavět. To, že nedostaví plásty až do krajů neřeš, hlavně, aby byly dostavěny k spodní loučce, pak nehrozí nebezpečí, že nepřejdou. Na jaře do hravě dostaví do konce dubna. Když tak se zeptej na soukromý e-mail. Držím palce, ale nelámej to přes koleno. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 03.08.2013 09:58 PM

Vítej Libore!

Od té doby, co skoncila snúska, jsou vcelstva v "standby" modusu. Kdyz nemusí, nestaví. Loni jsem do oddelku na 6 dadant rámcích v cernu a srpnu pridala po jednom rámecku. Do konce zárí jeden vystavely a druhý jen zpúlky. V principu to nemelo smysl, zimovali na zásobách, které ulozily do 6 plású z léta.
Debora

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 03.08.2013 10:01 PM

Ještě jsem ti, Libore , zapomněl napsat. Hlavně ne žádné zebrování. To jen v případě, že zaměníš plásty stejné kategorie. To prozatím ještě neznáš, tak pozor, radějí netrhat a hlavně ne střední plásty. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Libor_B - 04.08.2013 07:52 PM

Díky všem za odpovědi, já to všechno tak nějak instinktivně tuším, nojo ale zkušenosti nemám tak je fakt každá rada dobrá a bohužel s volnou stavbou bez rámků je to trošku jiné a informací je pomálu. O zebrování jsem se něco dočetl, přijde mi to celkem drsné a jen tak bych do toho nešel, je to "pokus v zoufalství". Prostřední tři plásty hnízda jsem nechal, prohodil jsem krajní loučky tak, aby více zastavěná šla na kraj atd., dneska jsem se do nich podíval jen přes folii a mám pocit, že tam něco staví. O kategoriích plástů toho opravdu moc nevím, chudáci moje včely! Smile

Ještě než skončíme toto téma, tak poslední dotaz - mohou teda oddělky přežít, i když v horním nástavku budou zaplněné zásobami třeba jen ty dva převěšené plásty + to něco málo, co vystavěly na sousedních loučkách? Nebylo by pak lepší třetí nástavek prostě sundat a nechat je jen ve dvou NN, ovšem zcela vystavěných a zaplněných?

Díky moc!
Toť asi vše.
L.

(03.08.2013 10:01 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Ještě jsem ti, Libore , zapomněl napsat. Hlavně ne žádné zebrování. To jen v případě, že zaměníš plásty stejné kategorie. To prozatím ještě neznáš, tak pozor, radějí netrhat a hlavně ne střední plásty. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Libor_B - 04.08.2013 09:33 PM

No ono to u nás je se snůškou trochu jiné, než je běžné. Mám včelstva v nivě řeky na dolní Ohři a před pár dny tady rozkvetly lány máty vodní (mentha aquatica) a pokvetou až do podzimu, k tomu druhé kvetení lučního kvítí, mozaikovitě sečená (postupně vykvétající) vojtěška... O produkční včelstva obavy nemám a nebudu je vůbec krmit, do září zaplní úl medem po střechu, to už mám vyzkoušené. Jde mi o to, že po nasazení třetího nástavku na oddělky vázne stavba. A holé loučky, to je nějaká prázdnota v úle oproti rámkům s mezistěnami! Jinak také díky za odpověď, každá informace se hodí Smile

(03.08.2013 09:58 PM)Debora napsal(a):  Vítej Libore!

Od té doby, co skoncila snúska, jsou vcelstva v "standby" modusu. Kdyz nemusí, nestaví. Loni jsem do oddelku na 6 dadant rámcích v cernu a srpnu pridala po jednom rámecku. Do konce zárí jeden vystavely a druhý jen zpúlky. V principu to nemelo smysl, zimovali na zásobách, které ulozily do 6 plású z léta.
Debora

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 05.08.2013 02:12 AM

já bych ten tretí sundala, at si nanesou co múzou do tech dvou spodních. Najare rozsírís a pak uz tu volnou stavbu rozjedou. Wink

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Martin Nezbeda - 05.08.2013 02:41 PM

Mohu-li srovnat oddělky loňské a letošní (víc bohužel ke srovnání nemám), letos je to se stavbou výrazně horší.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 06.08.2013 08:17 PM

Dnes jsem po 3 týdnech kontroloval 4 včelstvá na Lang 2/3 vedené svatojánskou metodikou. Dovezl jsem je v polovině června jako 5-ti rámkové oddělky a před 3 týdny jsem je zvýšil na 2 NN, v každém po 6 ti loučkách. I když je v Brně již dlouho extrémně suché a spalující slunečné počasí, včelky pomalu staví, přibývají a dokonce si téměř veškeré zásoby nosí zvenku, od začátku jsem je přikrmil pouze 2x po 1kg, dnes dostali 3kg, některé musí ještě dostavět celé plásty v horním NN až k loučce spodního NN. Pohled na zcela přirozené dílo je krásný.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 08.08.2013 05:06 PM

Hm... Mne spočiatku Sv. Jánska metodika v LG 2/3 išla super, potom sa to celé pokazilo... Včely sa už z odstránenia plodu nespamätali... Ale voľná stavba v Dadantoch je parádna.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - bohemia.gall - 08.08.2013 10:25 PM

Mám to podobné, na jednom mém stanovišti tato metoda včelaření změnila i silná včelstva na slabochy bez medu a s problémem se stavbou. O 200 m níž, při jiných snůškových podmínkách, to u většiny včelstev funguje. Po letošní sezóně myslím, že to je jen extrém na druhou stranu a není to cesta, po které bych se v budoucnu vydal.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 08.08.2013 10:34 PM

Myslím, že to je metodika vhodná skôr do nižších polôh a výborných znáškových pomerov.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 09.08.2013 06:31 AM

Musíte zmeniť myslenie a zabudnúť na postupy v rámikových úľoch. Metóda vyrezávania plodu funguje všade, len jej treba správne rozumieť. Treba pochopiť Lüneburgský postup včelárenia na vresoviskách. Filozofiou včelárenia Lüneburgských včelárov je vybubnovanie včelstiev z košov pri medobraní a z vybubnovaných včiel tvorba silných zmetencov, ktoré postavia nové dielo a aj prezimujú. Zároveň je s týmto postupom spojený predaj zvyšných matiek v neskorom lete. Mňa Lüneburgské včelárenie už pred rokmi inšpirovalo k môjmu postupu vytvárania odložencov z vyrojených včelstiev s ktorými putuje aj klieštik v zaviečkovanom plode. Po oplodnení mladých matiek a po rozplodovaní odložencov môžem odložence kedykoľvek spojiť s rojom, ktorý postavil nové dielo a doniesol zásoby medu. Čiže odloženec zmetiem a zmetené včely pridám rojom. Mladé matky použijem, darujem alebo predám. Plod po odložencoch z plástov vyrežem a medové zásoby vylisujem. Vosk získam v slnečnom rozpúšťači a predám. Včelstvá neliečim, ale každý môj zásah do včelstva je spojený s kontrolou stavu roztočov na udržateľnej úrovni..
Mám zdravé a vitálne včely, ktoré žijú svojim prirodzeným štýlom života na prírodnom diele. Chémiu nepoužívam, pretože, malé bunky, rojenie včelstiev a odstránenie plodu odložencom, sú kroky, ktoré pomáhajú včelám kontrolovať stavy klieštika vo včelstve na udržateľnej úrovni. Pre moju rodinu mi moje včely poskytnú kvalitný med, z ktorého sa vždy niečo ujde aj pre kamarátov a známych. Týmto postupom moje drobné včelárstvo dokáže hospodáriť každý rok so ziskom a bez straty. To všetko preto, ako včely hovoria, "Hja, môj milý bratku, veď my tuná máme kraľujúcu matku."

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 09.08.2013 08:27 AM

Môžete uviesť celý postup nejako znázornený na príklade napr. dvoch včelstiev? Nejaký "infogram" s obrázkami a presným postupom pre tých, ktorí by chceli vašu metodiku vyskúšať? Veľmi by to pomohlo.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 09.08.2013 09:49 AM

Nemá význam tu vysvetlovať to, čo mám zverejnené na mojom blogu. Každý si to tam môže prečítať, prípadne i naštudovať. Nemám záujem propagovať tu moje postupy alebo ich niekomu vnucovať. Môj postup podrobnejšie vysvetlím na stretnutí v Brne.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Martin Nezbeda - 14.08.2013 02:02 PM

Všiml jsem si že se mi objevují včely dvou velikostí v jednom úle. Je to žáležitost sezónní, nebo se projevuje to, že jsem letos začal s volnou stavbou a v úle jsou i původní plásty vystavěné ještě na mezistěnách? Ještě mě napadla možnost starého plástu, kde je v buňce více košilek, ale moje nejstarší jsou loňské.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 14.08.2013 02:46 PM

neboj se, malé vcely se Ti tak rychle nevylíhnou Smile
Bud se Ti tam vloudily socki z okolí, nebo tam más trubce?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Martin Nezbeda - 14.08.2013 03:40 PM

Trubce ještě poznám, pak bych musel říct, že mám 3 velikosti Smile) Myslel jsem opravdu dělnice. Ty bezdomovkyně vyloučit nelze.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 15.08.2013 12:35 AM

s tema trubcema to byl zertWink

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 15.08.2013 09:49 PM

Začal som kŕmiť. Pomaly v menších dávkach, max. 4kg cukru naraz. Bez kŕmenia to u mňa zatiaľ nejde, resp. ja to zatiaľ neviem. Včely za týždeň vystavali toľko, koľko nie za celý rok...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 16.08.2013 03:43 PM

(14.08.2013 02:02 PM)Martin Nezbeda napsal(a):  Všiml jsem si že se mi objevují včely dvou velikostí v jednom úle.
Všiml jsem si toho párkrát v období totální nouze - loni v létě, letos na jaře - přisuzuju to špatné výživě ve zlomu plodování, ale nevím .

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 16.08.2013 05:44 PM

Na voľnej stavbe je rôzna veľkosť robotníc úplne prirodzený jav. Včely predsa stavajú bez predlohy všetky veľkosti buniek od 4,6 do 6,6 mm.
A takto stavajú moje roje prirodzenú stavbu v JU-čechoslovákoch. V tomto roku som do starých čechoslovákov nasťahoval štyri roje. Samozrejme, všetky sú na prírodnom diele. Dal som im tam rámiky s úzkovysokými latkami. Myslím, že včelám také riešenie celkom vyhovuje a zdá sa, že to dielo v pohode rozoberiem. Retrovčelárenie, a ešte k tomu na prírodnom diele, to vám je nádhera.

[attachment=187] [attachment=188] [attachment=189]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 17.08.2013 02:05 PM

(16.08.2013 05:44 PM)MilanBencúr napsal(a):  Na voľnej stavbe je rôzna veľkosť robotníc úplne prirodzený jav. Včely predsa stavajú bez predlohy všetky veľkosti buniek od 4,6 do 6,6 mm.
Tohle by mě docela zajímalo - je velikost včely daná fakt velikostí buňky ? O různých rozměrech stavby není debata - ale zdá se mi, že i ve stejně velké buňce může být včela různě veliká, že to je spíš výživou, než tím jak je buňka velká. Jasně, že při nové stavbě je to asi přímá úměra, to je taky ale úměra se stavbou a výživou. Letos se mi ale na jaře, kdy jsem poprvně nevystihl zakrmení / třetinu jsem vyhladověl úplně / líhly abnormálně malé včely, vpodstatě všechny co se se vylíhly byly proti normálu 1/2 - 2/3 - a líhli se na normální loňské stavbě, takže to nemohlo být buňkama. TAk nevím.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 17.08.2013 05:08 PM

Ja už niekoľko rokov pozorujem v sezóne rôzne veľkosti robotníc. Pritom majú včelstvá zásob dostatok.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Mirovský - 17.08.2013 09:28 PM

(17.08.2013 02:05 PM)schützmeister napsal(a):  
(16.08.2013 05:44 PM)MilanBencúr napsal(a):  Na voľnej stavbe je rôzna veľkosť robotníc úplne prirodzený jav. Včely predsa stavajú bez predlohy všetky veľkosti buniek od 4,6 do 6,6 mm.
Tohle by mě docela zajímalo - je velikost včely daná fakt velikostí buňky ? O různých rozměrech stavby není debata - ale zdá se mi, že i ve stejně velké buňce může být včela různě veliká, že to je spíš výživou, než tím jak je buňka velká. Jasně, že při nové stavbě je to asi přímá úměra, to je taky ale úměra se stavbou a výživou. Letos se mi ale na jaře, kdy jsem poprvně nevystihl zakrmení / třetinu jsem vyhladověl úplně / líhly abnormálně malé včely, vpodstatě všechny co se se vylíhly byly proti normálu 1/2 - 2/3 - a líhli se na normální loňské stavbě, takže to nemohlo být buňkama. TAk nevím.

Včera jsem viděl trubce z hrboplodu a byli velcí jako dělnice. Takže ta velikost buňky má vliv na velikost včely.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 18.08.2013 02:42 PM

(17.08.2013 05:08 PM)MilanBencúr napsal(a):  Ja už niekoľko rokov pozorujem v sezóne rôzne veľkosti robotníc. Pritom majú včelstvá zásob dostatok.
Co třeba pyl ? Jasně, že nějaký podíl menších je vždy. Já je ale z jara měl 100% poloviční na běžných plástech - těžko to přičítat velikosti buňky. A menší myslím k běžné jarní velikosti / počítám, že jsou menší než v létě / ?
A na druhou stranu, teď jsou krásně macatý a mají stejný buňky jako z jara ?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 18.08.2013 03:05 PM

A co teplotní komfort na jaře a v létě. Faktorů ovlivňující velikost je víc, a stačí aby jeden chyběl a včely jsou menší. Naprosto běžné u ryb, tak proč by to neplatilo u včel?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 19.08.2013 01:14 PM

(18.08.2013 03:05 PM)Aleš Molčík napsal(a):  A co teplotní komfort na jaře a v létě.
Hmm, to by taky mohlo, ale podle toho co jsem pozoroval spíš druhotně - jako, že hlad přináší horší klimatizaci a larvy hůř žerou ? Mohlo by být, ikdyž, tak jako tak stejně neměli co a stalo se mi to trochu i loni v podletí, to by zase ze zimou takový problém neměl být, pravda ale, že ani s pylem.
Na jaře jsem ty včelstva skutečně v poslední hodině vzkřísil cukrem, už byli úplně mátožný a po přidání krmítka to některý ještě rozchodili a některý už ani tak. No a pak jsem měl ty menší dělnice, oni totiž i tak měli dost plodu. Zatím jsem to nikdy nezažil.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Macek - 14.10.2013 10:46 PM

Včera som meral veľkosť buniek na voľnej stavbe.
Je to dielo roja ktorý bol vlani osadený do Warré úľa.
Merané dielo je vystavané už tohoto roku. Výsledok cca 5,3-5,5mm. Hodnota 4,9 na fotke č. 6 nech vás nemýli, je to merané cez 9 buniek.
Hoci z vebu p. Bencúra viem že prechod na menšie bunky aj jemu trval dlhšie , tajne som dufal že bunky budú menšie. Uvidíme o rok.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 14.10.2013 11:03 PM

Práve údaj 4,9 mm na fotke č.6 je meraný správne. Ostatné merania od stredu po stred bunky sú chybné, preto nepresné a skreslené. Pochlapili sa tie Tvoje divovčielky.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Macek - 14.10.2013 11:21 PM

Možno to tak nevyzerá ale meral som od stien bunky ale keďž posuvné meradlo má rovnobežné čeľuste tie zasahujú cez viac buniek. Nejaké skreslenie tam môže byť ale to je podla mňa zanedbateľné. Treba zmerat 10 buniek od steny po stenu alebo od stredu po stred a to je podstatné.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 14.10.2013 11:34 PM

Bud' silhám já, nebo Milan. Podle mě je to správne namerené od steny ke stene (5,4 mm).

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 15.10.2013 08:10 AM

Súhlasím, to sú dôležité a mnoho objasňujúce pripomienky. Miroslav má pravdu: "Treba zmerat 10 buniek od steny po stenu alebo od stredu po stred a to je podstatné." Ide o to, že na obrázkoch 1 až 4 sú bunky merané v hornej časti plástov, kde včely ukladajú zásoby a tie bunky sú samozrejme väčšie. Na obrázkoch 5 a 6 sú bunky merané v nižších poschodiach plásta, ktoré sú určené ako inkubátor pre včeliu mlaď. Na obrázku č.5 je zmeraných 10 buniek v rade a na obrázku č.6 len 9 buniek v rade, čo je taký jednoduchý dôkaz o tom, že každá bunka na prírodnom diele má inú veľkosť. Dôležitý je počet meraných buniek, ako píše Miroslav, ale zároveň aj obdobie v sezóne, kedy ich včely postavili, a aj miesto meraných buniek na pláste, pretože smerom k okraju plástov sa veľkosť buniek zväčšuje. Na dvojročnom alebo trojročnom pláste to vidieť aj voľným okom. Tiež je na tých fotografiách jasne vidieť stavba buniek v rade v šikmom usporiadaní voči trámiku, a nie vo vodorovnom, ako tomu býva pri stavbe diela na medzistienkach s predlohou.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 15.10.2013 12:26 PM

Miroslav, poprosím Ťa ešte, keď si nájdeš chvíľu času, zmeraj tú vzdialenosť desiatich buniek od vnútornej steny prvej bunky po vnútnú stenu desiatej bunky. Neuvádzaš ako si tú vzdialenosť meral a podľa niektorých fotografií mám dojem, že je tam meraný priemer buniek vrátane hrúbky plášťa tých dvoch krajných. Možno by sa Ti podarilo zmerať aj priemer jednotlivých buniek. Zaujímali by ma hodnoty aj takto meraných desiatich buniek.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 15.10.2013 01:13 PM

(15.10.2013 08:10 AM)MilanBencúr napsal(a):  Dôležitý je počet meraných buniek, ako píše Miroslav, ale zároveň aj obdobie v sezóne, kedy ich včely postavili, a aj miesto meraných buniek na pláste, pretože smerom k okraju plástov sa veľkosť buniek zväčšuje. Na dvojročnom alebo trojročnom pláste to vidieť aj voľným okom.
Nechci vypadat moc hloubavě - ale není to úplně jedno, kolik se naměří ? Myslím, že je to celé o ničem, jestli lépe větší nebo menšíWink Mám-li včely na přírodním díle, tak s tím stejně nic nesvedu. Co pozoruju, staví menší buď z jara, kdy ještě nejsou v plné kondici, nebo oddělky. Typoval bych to na dva důvody - nedostatek výživy a potřeba kompaktnosti pro teplo plodiště. V plné sezoně ale staví všecko možné a spíš větší, aby prostě rychle něco postavili a zase to dost záleží od snůšky, menší=menší buňky a opačně.
Tahle diskuze, co je přírodní by měla smysl, kdyby jsem chtěl používat mezistěny s "přírodní" velikostí buněk. Tak jako ve státech. Ale to je zase deformace a založená spíše než na velikosti buňky na teple díky tomu generovanému / nebo, tam kde se to fakt prosazuje, spíše na místním klimatu /. Pokud ale je nechám stavět jak chtějí, můžeme mě to být jedno, jak je velká buňka, ne ? Wink
Daleko, aspoň co pozoruju, je podstatnější, co píše Leoš, jak tomu říká architektura, tzn. nepřeházet plásty vnější dovniř. Tím se kompaktnost naruší. Ale zase - když jim v plodišti nehrabu, může mě to zase být šumákWink
Je to ale velmi podnětný hovor, zvlášť pro ty co mají mezistěny, když je zrušíte / a nejde to z roku na rok / budete mrkat, co vám tam nastaví a jak vlastně stavba funguje - spojování, mosty, zákruty, no že toho je. Prostě konec unifikaceHeartCool

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 15.10.2013 05:22 PM

Mám jedno včelstvo, ktoré pravidelne každý rok nadmieru chová trúdov a drží si ich ešte v októbri. Možno aj zimujú v tom včelstve (to som však vo včasnej jari nepozoroval). Pôvodom je to neznámy roj z roku 2003, ktorý priletel do mojej záhrady a už desať rokov žije na prírodnom diele. Teraz ide do jedenástej zimy a za celú tú dobu, čo žije u mňa, nepoznalo liečbu. Rojí sa každé štyri roky (2006 a 2010) a ak bude v tomto rytme pokračovať, tak na budúci rok by sa malo rojiť opäť. Ak bude tomu tak, musím rojové matky z tohto včelstva chytiť a urobiť výmenu v ďalších dvoch, troch včelstvách. Je to včelstvo, ktoré je celoročne vitálne, nerojivé, ak robilo tichú výmenu, tak o tom neviem, pretože je v úli Warre, kde plodisko nerozoberám, z jari je mierne pichavé (ale to je vtedy každé včelstvo), lieta aj pri 8C až do súmraku, strážkyne sú pozorné celú sezónu a každý rok mi poskytne 30 kg medu (zvyšok sú jeho zimné zásoby). Vediem ho spôsobom zväčšovania a zmenšovania úľového priestoru nadstavkami. Prirodzený spád roztočov v sezóne nepozorujem (ale to ani u jedného môjho včelstva).
Pred pár minútami som urobil obrázky trúdov na letáči toho včelstva. Veľkosť robotníc tam síce nie je zretelne rozoznateľná, ale môžem dokumentovať, že na prírodných bunkách sa rodia malé včely.

[attachment=217] [attachment=218]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - kurik - 24.02.2014 11:55 AM

Pokud se vám někdy stane, že se vám ulomí plást od loučky, zde je vtipný návod jak jej připevnit zpět (je to anglicky, ale myslím, že se stačí koukat):

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 26.03.2014 09:41 PM

Zdravím, zatím jsem zde jako " pozorovatel ", ale rád bych se už taky začal ptát. Tento rok začínám se třemi oddělky (2/3 Langstroth). Jsem rozhodnut pro volnou stavbu a pro medobraní bez medometu. Je mi velmi sympatické včelaření v košnicích a postupně bych se k tomuto způsobu chtěl dopracovat. Četl jsem samozřejmě příslušné téma, ale myslím že dotaz spíše položím tady. Zajímá mě každoroční obměna díla. Včelám odeberu část medu a zbytek bych jim chtěl nechal jako zásoby. Znamená to tedy, že dílo vyříznu celé a včely vlastně připravím " finským " způsobem a dokrmím jejich vlastními zásobami, nebo vyříznu jen část pro sebe a zbytek nechám v úlu a obměním tuto část až příští rok? V případě prvního případu: stihnou si včely postavit nové dílo? V košnicích se to právě takto dělá a jde tedy o jedno medobraní ? Nebo je vhodnější druhý způsob? Začátek svého včelaření samozřejmě nechám v nástavkovém 2/3. Časem bych si chtěl vyrobit něco jako košnici, ale dřevěnou a pokusit se jít tímto směrem. Vím, že to asi bude několikrát probírané téma, ale zatím v tom mám krapet zamotanou hlavu. Děkuji za případné nakopnutí začátečníka...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - tondabh - 26.03.2014 10:12 PM

Haribol Michale, pokud se teprve rozkoukáváš, poradil bych Ti vyzkoušet opravdu jednoduché včelaření v dutinách, kde se můžeš inspirovati v sekci - Úlové sestavy
Japonský úl, a myslím že je to velmi jednoduché a velmi vhodné právě pro začátečníky, měj se krásně včeličkově, Tonda.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 26.03.2014 10:55 PM

(26.03.2014 09:41 PM)MichalF napsal(a):  Je mi velmi sympatické včelaření v košnicích a postupně bych se k tomuto způsobu chtěl dopracovat. Četl jsem samozřejmě příslušné téma, ale myslím že dotaz spíše položím tady. Zajímá mě každoroční obměna díla. Včelám odeberu část medu a zbytek bych jim chtěl nechal jako zásoby.
Děkuji za případné nakopnutí začátečníka...
Myslím, že jsi naopak trefil téma tak trochu úplně neznámé. Dnes totiž, ať už jakkoli a to i v tom japončíku, se včelaří tzv. nepřetržitě. Jenže, a když tak mne znalci opravte, dříve se právě v košnicích a klátech včelařilo o dost jinak. Košnice a zvlášť ta severská vřesová nešla vybrat jako dneska. Po vybrání už totiž nic nepostaví, u vřesu zvlášť - to už je září. Takže, pokud vím, se vybíralo jen asi z třetiny včelstev úplným vykouřením s eventuelním odchytem včel - takový na to byly jako pytle.
Původní úl se zlikvidoval úplně a včely, když se chytly, se přidaly do menšího, nevybíraného úla. Některý postupy jsou holt unikátní a těžko je do dnešní doby roubovat.
Japončík je dobrá volba, klát lze vybrat i z hora, ale moc to neřeší obměnu díla, arabský trubkový je vychytanější, bereš jednou zleva a podruhý zprava. Furt je to ale principiálně něco jinýho, jak košnice, pokud teda myslím klasickou, ne nástavkovou.
Zas jsme ale u principu - včely jsou třetinový tak jako tak, jen člověk je nutí do zimování furt ve stejným úle, je to náhodou velmi zajímavá otázka, jestli to už někdo zkusil klasicky - ne jen ve starém úle, ale starou metodou ?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 26.03.2014 11:22 PM

Budu se snažit vstřebat veškeré info a samozřejmě děkuju za reakce. O Japonském jsem si samozřejmě četl také, ale ta košnice se mi nějak líbí víc. Ale v současné době upřímně nedokážu říct proč a praktické pro a proti. Snad právě ta jednoduchost a z laického hlediska " čistota " včel. Stejně si myslím, že trochu předbíhám situaci. Zatím včely nemám a budu v rodině první kdo to zkusí. Med budu mít jen pro rodinu a známé, tak mě netrápí nazdar, tedy pokud neublížím včelám. Děkuju

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 27.03.2014 12:03 AM

Košnice je o rojení a na chytání rojů jsou ty pytle. Vyzimuje se včelstvo a než skončí poslední snůška, tak se může původní včelstvo i dvakrát vyrojit. Mateřské včelstvo a první roj usazený v košnici se na konci sezóny celý vyřeže a včely se smetou do jednoho smetence který se usadí do košnice s posledním rojem a zakrmí.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 27.03.2014 12:43 AM

V mojich úľoch Warre včelárim technikou, ktorú používajú včelári v košnici. Roje mi stavajú nové dielo a zásobia včelstvo na zimu medom. Vyrojené včelstvá dodávajú mladé matky a po zmetení aj mladé včely na posilnenie zimujúcich včelstiev.
Pre inšpiráciu uvediem dve adresy:
http://nasapravda.blogspot.sk/2012/01/tvorba-odlozencov-z-vyrojenych.html
http://nasapravda.blogspot.sk/2014/03/plodisko-patri-vcelam-mednik-vcelarovi.html

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 27.03.2014 09:09 AM

(26.03.2014 10:55 PM)schützmeister napsal(a):  
(26.03.2014 09:41 PM)MichalF napsal(a):  Je mi velmi sympatické včelaření v košnicích a postupně bych se k tomuto způsobu chtěl dopracovat. Četl jsem samozřejmě příslušné téma, ale myslím že dotaz spíše položím tady. Zajímá mě každoroční obměna díla. Včelám odeberu část medu a zbytek bych jim chtěl nechal jako zásoby.
Děkuji za případné nakopnutí začátečníka...
Myslím, že jsi naopak trefil téma tak trochu úplně neznámé. Dnes totiž, ať už jakkoli a to i v tom japončíku, se včelaří tzv. nepřetržitě. Jenže, a když tak mne znalci opravte, dříve se právě v košnicích a klátech včelařilo o dost jinak. Košnice a zvlášť ta severská vřesová nešla vybrat jako dneska. Po vybrání už totiž nic nepostaví, u vřesu zvlášť - to už je září. Takže, pokud vím, se vybíralo jen asi z třetiny včelstev úplným vykouřením s eventuelním odchytem včel - takový na to byly jako pytle.
Původní úl se zlikvidoval úplně a včely, když se chytly, se přidaly do menšího, nevybíraného úla. Některý postupy jsou holt unikátní a těžko je do dnešní doby roubovat.
Japončík je dobrá volba, klát lze vybrat i z hora, ale moc to neřeší obměnu díla, arabský trubkový je vychytanější, bereš jednou zleva a podruhý zprava. Furt je to ale principiálně něco jinýho, jak košnice, pokud teda myslím klasickou, ne nástavkovou.
Zas jsme ale u principu - včely jsou třetinový tak jako tak, jen člověk je nutí do zimování furt ve stejným úle, je to náhodou velmi zajímavá otázka, jestli to už někdo zkusil klasicky - ne jen ve starém úle, ale starou metodou ?

Tak si připadám jako ten kocour v reklamě, jauvajs. Odpráskl jsem příspěvek aniž jsem chtěl. Tak musím něco napsat chtě nechtě.
Tak předně, jak píše Michal, vřesovkou se včelařilo trochu jinak než u nás. Dávala až 5-6 rojů za rok. Prostě na jaře namnožili včely, na vřeuu postupovali jak píše Míchal. Zůstala cca 1/3. Likvidovala se včelstva nejtěžší a nejlehčí, tím se vlastně selektovalo, ale hlavně 2/3 díla ročně se obmněnilo! Česna při tomto způsobu včelaření byla nahoře, to podporuje rozvoj i rojivost.

U nás byly košnice s česny dole, říkalo se tomu včelaření na med, tomu předešlému na roje, asi i proto byla naše včela málo rojivá. Zde se vždy na jaře (Velikonoce) u včelstev postupovalo jako u klátů, tedy 1/2 díla se vyřezala a včely si to mohly během roku dostavět. Tento způsob se zachoval i starých úlech a včelařei odebírali med pravá, levá. Značlo se to i na úly L (debrána levá strna) P .... nic nebrání takto postupovat i v nástavcích, vlastně to někteří i tak dělají hlavně u oddělků. Mimochodem košnice byly různé velikosti a to i 3x větší než se dnes uvádí. To je ta hloupá snaha člověka dát všěe do průměru. Jenže kdo chová matky měl by nejen umět rozdíly rozpoznávat, ale vyhledávat, to jsem ale zase v jiném vlákně. Ten "košnicový" "dutinkový" ..... způsob včelaření daleko lépe respektoval biologii včely, proto se včely v přírodě často vyrovnávají s nemocemi i roztočem. Někam jsem tu o tom i psal. Bližší ve Vilémově a v článku, který konečně dodělám po daních. Tak bych, s vaším dovolením dal odkaz na můj web sem.
Čili poučit se ze znalostí našich předků a něco z jejich zootechniky převzít lze i našich úlech, prostě jen se přizpůsobot bioologii včely.
Náš nynější technokratický přístup, od kterého jsme my ŠPV většinou již utekli (?) , roztoče jen množí a nahrává i dalším patogenům.
Myslím si, že by každý z nás měl mít alespoň jedeno Warréčko nebo japončíka, mednou krávu...... proto, aby lépe chápal, jak to v přírodě ve včelstvu chodí a mohl využít i ve stávajících úlech, ale s jinou metodikou ošetřováíní. Dokonce bych se toto nebál dát jako podmínku účasti v ŠPV i do našeho etického kodexnu nebo tezí. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 27.03.2014 01:06 PM

Pokud chápu správně, tak by mohlo fungovat
( tedy za předpokladu dobrého rozvoje a snůšky), včelstvo na jaře rozdělit třeba na dvě / tři ( využít rojové nálady ) a přes sezónu nechat být. Když vše půjde dobře, tak si ze dvou úlů vzít med a v podletí opět spojit? Tím tedy zimuji jedno silné včelstvo. Není to úplná hloupost a zbytečně složité?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 27.03.2014 01:24 PM

(27.03.2014 01:06 PM)MichalF napsal(a):  Pokud chápu správně, tak by mohlo fungovat
( tedy za předpokladu dobrého rozvoje a snůšky), včelstvo na jaře rozdělit třeba na dvě / tři ( využít rojové nálady ) a přes sezónu nechat být. Když vše půjde dobře, tak si ze dvou úlů vzít med a v podletí opět spojit? Tím tedy zimuji jedno silné včelstvo. Není to úplná hloupost a zbytečně složité?

Krátce popíši, jak jsme to dělali před 50- ti léty s tátou v budečácích.
Květen rozdělit 2 včelstva na 4 (květ řepky)
červen-, ze 4 udělat 3- využívala se lesní snůška.
srpen- ze 3 udělat 2 a využíval se i vřes.

Hlavně se snažte dělat vše jednodušše a v souladu se snůškovými podmínkami. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 27.03.2014 01:44 PM

... moc děkuji za příspěvky. Chtěl bych právě jít jednoduchou cestou a toto se mi zdá celkem pochopitelné. Rozdělení včelstva v sezóně a následné spojení na zimu. Samozřejmě se do toho vloží spousta faktorů, které budu muset řešit ( rozdělení, nové matky, spojování ... ), ale to už je zase na jiná témata. Tam se asi, pokud to nebude vadit budu dotazovat později. Nejde mi o nějaké extra velké výnosy medu, takže můžu nějaký čas zkoušet různé metody. Děkuji MF

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Stanislav Rataj - 27.03.2014 02:42 PM

Já mám nějaké LG a chtěl jsem do toho jít podobně - dneska bych je nepořizoval a šel rovnou do těch japončíků. Ty teď vyrábím, abych měl na jaro do čeho nastěhovat nové včelky, takže pak budu mít i srovnání, ale z dosavadní velmi krátké zkušenosti mi přijde, že z hlediska jednoduchosti, časové náročnosti a dalších začátečnických faktorů japonec jednoznačně vede před dřevěnou košnicí.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 27.03.2014 08:04 PM

Samozřejmě vše ukáže čas. Začnu dle plánu, tedy v nástavkovém a bez mezistěn. Zatím zjišťuju, že čím víc pročítám, tak mám stále víc zamotanou hlavu. MF

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Stanislav Rataj - 27.03.2014 08:16 PM

No v neposlední řadě ten japonec vyjde podstatně levněji. Mě materiál na dva šestiúhelníkové japonce stál do tisícovky Smile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 27.03.2014 09:23 PM

Děkuji. Toto období je pro mě velice napínavé. Čekat na " mé " včely, promýšlet postup, pokoušet se pochopit a hlavně těšit se na vše nové. MF

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 27.03.2014 09:57 PM

(27.03.2014 02:42 PM)Lucínek napsal(a):  Já mám nějaké LG a chtěl jsem do toho jít podobně - dneska bych je nepořizoval a šel rovnou do těch japončíků. Ty teď vyrábím, abych měl na jaro do čeho nastěhovat nové včelky, takže pak budu mít i srovnání, ale z dosavadní velmi krátké zkušenosti mi přijde, že z hlediska jednoduchosti, časové náročnosti a dalších začátečnických faktorů japonec jednoznačně vede před dřevěnou košnicí.
Já bych to doplnil ještě tím, že jde hlavně o princip chovu - košnice je principiálně jiná v tom, že bez rojů to prostě moc nejde. Je tam divočina a nemá žádný rámky ani nic. V tom to je jiné. prostě roj a úplná likvidace.
To co popisuje Leoš kdysi s budečáky já dělám v malé obměně dnes s dadantem, funguje to skvěle - jak kvete třešeň, dělí se nejlepší třetina až polovina na několik, dle velikosti. I tak dají kvanta jerního medu, oddělky pak v klidu i letního a na lesní se chcípáci spojují. To je ale možné dělat s každým úlem, jen různým postupem. Rozdílnost od košnice je ale zásadní - do oddělků dostaneme i původní plásty, ikdyž asi ne tolik jako v klasickém včelaření.
A pak tu je ještě ten princip, proč je japonec či Warré lepší jak Langsrot - včely v našem chladnějším klimatu daleko lépe jdou na úzko/vysoké či komínové stavbě, prostě Amerikány patří do Misisipy a Lousiány a ne do českých hvozdů. Kdo tomu nevěří, ať to zkusí. Ale nechá se to fikaně obejít - komín v Dadantech/ jen euro - 39 /
dělám tak, že teď, či zkrátka v době kdy je na to čas, jeden zimující nástavek rozdělím do dvou nad sebou do komínu - celé plásty jsou nad sebou uprostřed a kolem nic, nebo prázdné na postavení. Ale uznávám, že ve Waréčku jde tohle samo. Prostě jen to, že zase nejde o úl, ale o komínový princip.
Volba úlu je daná možnostmi jeho nákupu - i s relativně blbym úlem / třeba ty Leošovy Budečáky, nic horšího snad ani není / se dá, když se chce. Čímž bych taky chtěl apelovat na Leošovu zmínku o povinném úlu pro ŠPV - myslím, že to jednoznačně není dobrý nápad.

(27.03.2014 01:06 PM)MichalF napsal(a):  Pokud chápu správně, tak by mohlo fungovat
Nejenže to není hloupost, je to superHeart Jen je třeba vystihnout okamžik. V létě toho zase tak moc nespojuješ, ne vše se povede a ne vše stojí za přezimování. To je další plus - selekce - ale žádný kupovaný matky, hezky co příroda dá. Tím to zase není tak složité.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Macek - 28.03.2014 12:04 AM

(27.03.2014 02:42 PM)Lucínek napsal(a):  Já mám nějaké LG a chtěl jsem do toho jít podobně - dneska bych je nepořizoval a šel rovnou do těch japončíků.

Ja som začínal včeláriť tak že som asi pol roka študoval literatúru , internet a napokon som si dal urobiť tri nezateplené čechoslováky pretože túto rámikovú mieru mali dvaja najbližší včelári v okolí. Keď som už mal úle hotové , dostal som sa k stránke Milana Bencúra a po jej preštudovaní som trochu ľutoval že som sa k týmto informáciám nedostal skôr a že som si rovno nedal urobiť úle Warré . Dnes s odstupom času môžem povedať že ten prvý rok s s rámikmi bol pre mňa užitočný a úplným začiatočníkom (ako som bol ja - v mojej blízkej rodine nemal nikto včely) ho odporúčam. Tak ako p. Dvorský navrhoval povinnosť aspoň jeden Warré/Japonec/ mednú kravu... pre členov ŠPV (ja súhlasím aj keď nasilu to asi nemá význam. Akosi sa mi nechce veriť že by niekto z členov ŠPV nemal chuť skúsiť túto cestu čo i len zo zvedavosti. Ono to časom príde samo aj bez nátlaku . Treba len byť dobrým príkladom.) ja by som naopak odporučil začiatočníkom ktorí chcú začať v úľoch bez rámikov aspoň jeden s rámikmi. Ono je potrebné spoznať ako vyzerá matka , včelí a trúdí plod , vajíčka , larvičky rôzneho veku ... a v rámikovom úli je to naozaj oveľa jednoduchšie. Toť moja skúsenosť.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Stanislav Rataj - 28.03.2014 08:59 AM

Já stejně nemám rámky, i když mám LG - mám jen horní loučky a nechávám je, ať staví samy - právě něco na způsob té Vaškovo Smolíkovy "dřevěné košnice" nebo "svatojánské metodiky".
Ale lézt se do toho dá, prohlížet jednotlivé rámky taky ... i když se snažím to moc nedělat Smile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 28.03.2014 10:14 AM

... a postupuješ, tak jako Vašek? Včetně vyřezávání? Ve dvou/třech nastavcích?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - terez.c - 28.03.2014 11:32 AM

Skvělá diskuze, řeším přesně to, co MichalF, moc ráda bych přeskočila langy a začala ve warré nebo japoncích, ale není mi jasné, jak bych oddělek do nich dostala...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Stanislav Rataj - 28.03.2014 11:53 AM

terez.c: Tak přijeď teď v květnu do Vilémova a Tonda to tam chce ukazovat Smile
Obecně bych na základě svých chabých zkušeností řekl, že je na to lepší roj než oddělek, protože roj má zásoby a tvořivou náladu, když ho nasypeš do japonce, tak by měl být schopen se tam zabydlet sám o sobě a postavit si, co potřebuje. Ale raději bych, kdyby mi to potvrdil někdo zkušenější Smile Jinak bych asi také řešil, jak to první osazení udělat - jakmile už něco máš, tak potom je snadné to jedněm včelám sebrat a jiným dát jako základ, ale když máš jen prázdné komíny, může to být pro ně těžké.

MichalF: Tak já jsem to pořídil loni a na tom se toho dá zkazit jen málo - navázat dodané rámky na loučky, vrazit do úlu, nakrmit a nechat je, ať přežijou zimu. I tak jsem nakrmil málo a o jedny přišel, neb vyžraly všechny zásoby a chcíply. Ale prostě mi přijde, že je to na ně moc velký prostor do šířky a nízký a že mají problémy s udržením tepla apod. Zvlášť, když jsou to pozdně červencové oddělky, které mají omezený čas na zesílení. Ten japonec mi přijde elegantnější, snazší a pro včely v našich podmínkách i přirozenější. A nedovedu si časově představit nějaké neustále dělení, rojení, spojování ...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 28.03.2014 02:08 PM

(28.03.2014 12:04 AM)Macek napsal(a):  
(27.03.2014 02:42 PM)Lucínek napsal(a):  Já mám nějaké LG a chtěl jsem do toho jít podobně - dneska bych je nepořizoval a šel rovnou do těch japončíků.

Ja som začínal včeláriť tak že som asi pol roka študoval literatúru , internet a napokon som si dal urobiť tri nezateplené čechoslováky pretože túto rámikovú mieru mali dvaja najbližší včelári v okolí. Keď som už mal úle hotové , dostal som sa k stránke Milana Bencúra a po jej preštudovaní som trochu ľutoval že som sa k týmto informáciám nedostal skôr a že som si rovno nedal urobiť úle Warré . Dnes s odstupom času môžem povedať že ten prvý rok s s rámikmi bol pre mňa užitočný a úplným začiatočníkom (ako som bol ja - v mojej blízkej rodine nemal nikto včely) ho odporúčam. Tak ako p. Dvorský navrhoval povinnosť aspoň jeden Warré/Japonec/ mednú kravu... pre členov ŠPV (ja súhlasím aj keď nasilu to asi nemá význam. Akosi sa mi nechce veriť že by niekto z členov ŠPV nemal chuť skúsiť túto cestu čo i len zo zvedavosti. Ono to časom príde samo aj bez nátlaku . Treba len byť dobrým príkladom.) ja by som naopak odporučil začiatočníkom ktorí chcú začať v úľoch bez rámikov aspoň jeden s rámikmi. Ono je potrebné spoznať ako vyzerá matka , včelí a trúdí plod , vajíčka , larvičky rôzneho veku ... a v rámikovom úli je to naozaj oveľa jednoduchšie. Toť moja skúsenosť.

Jasně ani to tak nebylo myšleno. Myslel jsem tak, že by po určité době člen měl včely na volné nebo přirozené stavbě mít. Stačí jen malou část. Ono to v našich materiálech máme stejně řešeno. Já bych se toho jen nebál, ale to vycházím ze situace u sebe. Je jasné,a x příspěvků to dokazuje, je zde jen tzv. "na čumendu" dost lidí. To ale v zásadě není špatně, naopak.
Je to tak, jak kdysi formuloval K.Crha, členem ŠPV se člověk stává svou činností ne jen vyplněním formuláře. Nakonec ať se začátečníci i ti, kteří jsou na stráži, něco poučí a přenesou dále, to je zase jen naplňování našich tezí. Podívejte co se třeba píše v časopisech na VF v oblasti varroatolerance. Vždyť jsem to spustili my a nikde jsme nikoho nemuseli napodobovat, navštěvovat.... prostě to děláme a šmitlik pytlik. Co s tím kdo udělá , jeho věcí a právem.
Já bych začátečníkům doporučitl mít včelstvo nebo dvě, do kterého leze každý týden. Ale pokud si nebudete psát a dělat záznamy, tak to bude trochu s poznáním kulhalt.Ono míst včely na volné stavbě a používat rámky je zcela něco jiného než mezistěny, ale na té skutečně přirozené stavbě se dají více vnímat souvislostia architektura díla, pokud to ovšem vnímáme, jsme ochotni vnímat.
Mám takový pocit, že někteří, kteří navštíví nějakou včelařskou "skolu" do sebe natahnou nově upravená včelařská dogmata a nevidí, že jsou zase tam, jako těch 99,57% včelařů, včelařících klasicky, tedy technokraticky. Ale díky za příspěvek , připomínky a hlavně vlastní názor. Dnes jsme vlastně jediní, kteří na omezené nebo, řekněme velmi omezené, bodové..... užívání přípravků proti V.d, šlelechtění nerezignovali a často i začátečníci jsou dále než ti tzv. odborníci, učitelé , učitelé včelařství a já nevím čeho všeho ještě. LD

PS: Víme kolik nás bude ve Vilémov? Stačí to poslat interní poštou.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 28.03.2014 03:10 PM

(28.03.2014 02:08 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Mám takový pocit, že někteří, kteří navštíví nějakou včelařskou "skolu" do sebe natahnou nově upravená včelařská dogmata a nevidí, že jsou zase tam, jako těch 99,57% včelařů, včelařících klasicky, tedy technokraticky.
Jo, to mě připomělo, že jsem po deseti letech zase na začátku. Narozdíl od prvních několika let, kdy jsem přesně věděl, jak to má fungovat. Čím toho člověk vidí víc, tím, víc má pocit, že toho zase tak moc neví.
Tím chci říct, že v prvních letech člověk věří všemu a tak je snadné, rozjet něco, co je ten rok moderní. Ale jen když je člověk experimentátor, jak říká Leoš, leze jim tam každou volnou chvíli, něco pozná.
Ale nic proti, někdo má na skalce hezký křoví, jiný včely na zahradě a to mu stačí, proč ne ?
Jsem zvědavej kam se to hne, jestli místo Budečáků, budou mít všichni Japonce ?
Je to hezký pozorovat na starých včelařích, jak šel čas - klát, škvařil, budečák, moravák, čechoslovák, tachovák, langsrot, warre - a každý je ten nejlepšíBlush

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Rasťo 71 - 28.03.2014 04:16 PM

Najlepší je ten úľ, v ktorom vie včelár včeláriť tj. mať zdravé včely a reálne výnosyBig Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Macek - 28.03.2014 10:48 PM

K tomu "vie" sa treba najskôr dopracovať Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 29.03.2014 12:12 PM

(28.03.2014 03:10 PM)schützmeister napsal(a):  
(28.03.2014 02:08 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Mám takový pocit, že někteří, kteří navštíví nějakou včelařskou "skolu" do sebe natahnou nově upravená včelařská dogmata a nevidí, že jsou zase tam, jako těch 99,57% včelařů, včelařících klasicky, tedy technokraticky.
Jo, to mě připomělo, že jsem po deseti letech zase na začátku. Narozdíl od prvních několika let, kdy jsem přesně věděl, jak to má fungovat. Čím toho člověk vidí víc, tím, víc má pocit, že toho zase tak moc neví.
Tím chci říct, že v prvních letech člověk věří všemu a tak je snadné, rozjet něco, co je ten rok moderní. Ale jen když je člověk experimentátor, jak říká Leoš, leze jim tam každou volnou chvíli, něco pozná.
Ale nic proti, někdo má na skalce hezký křoví, jiný včely na zahradě a to mu stačí, proč ne ?
Jsem zvědavej kam se to hne, jestli místo Budečáků, budou mít všichni Japonce ?
Je to hezký pozorovat na starých včelařích, jak šel čas - klát, škvařil, budečák, moravák, čechoslovák, tachovák, langsrot, warre - a každý je ten nejlepšíBlush

Jasně každý má své motivy a není třeba se nad tím pohoršovat, i když to občas udělám. Myslím si, že každý normální včelař toho udělá pro životní prostředí více než kterýkoliv dosavadní ministr životního prostředí. Nemám obavy, že masa lidí bude mít warréčka a pod., bude to ale určité zpestření a další možnost poznání. Ono totiž dělat věci jednoduše znamená taky vědět a umět poznat toho více a to někdy dost bolí . Ale stejně řekněte nebyly ty krnížky ve stylu M.Retigové ... vraž tam , kvrdlačku, dvě vejce, špetku soli a petózu, a vydrží stát hodínu... kouzelné?Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Rasťo 71 - 30.03.2014 11:17 PM

Tento ruský spôsob je celkom zaujímavý

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 27.04.2014 05:33 PM

Udělal jsem si pokus s rozšiřováním a stavbou na trámkách. Polovině včelstev jsem dal první nástavek nahoru na plodiště a polovině pod plodiště. Obě skupiny vystavěli dílo v celém nástavku a ty co jej měli nahoře o něco rychleji.
Ale stavba v horním nástavku postupovala oběma směry tzn., že stavěly jak od spodu a nahoru, tak od shora dolů a někde se to různě potkalo všemi směry a to i horizontálně a celý nástavek mi přišel jako bludiště. Tam kde bylo dílo svisle, bylo zakladeno a kde se dílo všelijak kroutilo byla sladina a to bylo dílo, které stavěli odspodu nahoru. Takže jsem tu stavbu odspodu se sladinou vyřezal a nástavek přesunul na úplně spodní pozici. U takto postaveného díla předpokládám jeden problém a to na jaře, kdy jej matka souvisle v rozmezí hroznu nezaklade a vzniknou tam prostory, které budou včely stát energii na vyhřátí plodového chomáče a nebudou mít z toho včely užitek a výsledek v rozvoji může být stejný jako u nástavkových mezer.
U nástavků, které jsem rovnou podsadil je dílo svislé a plynule zakladené i zanesené sladinou a pylem. Sice se netrefují přímo na trámky, ale to by nebyl zas takový problém do budoucna. Časem jak bude dílo přibývat a od spodu budu vyřazovat nedostavěné dílo bez včel a čehokoliv dalšího, tak tím získám trámky s novou stavbou a časem se dostanu i k možnosti rozšiřovat plodiště nahoru, protože to nedostavěné dílo budu moci dát do horního přidávaného nástavku jako vedení.
Asi to chce víc času než to na první dojem vypadaloBig Grin.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 27.04.2014 08:14 PM

Staví si jak chtějí. Já zase měl mezi rovnými plásty z vysokého plodiště na trámcích tu a tam rámek u 2/3L a oni zespodu spodní loučky pokračují ve stavbě, ale všelijak. Nejbizarnější je rámek, kde na spodní loučce jsou tři srdíčka a jsou všechny vyoseny o cca 10° (jako přivřené lamely žaluzií). Vzhledem k tomu, že už jsou zaplodovány, nechávám tomu volný průběh.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 27.04.2014 09:43 PM

To je ono, u langa je rozteč rámků 35 a to je na plodiště asi o 3 mm větší rozteč tak jedou šikmo. Já jsem si udělal trámky 20 mm na šířku a dávám do plodiště 11 louček tj. na rozteč 32. Ale vše je zatím v rámci pokusu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 28.04.2014 02:50 AM

Keď niekedy pred storočím začali včelári používať medzistienky, tak do rámikov nevkladali celé predlohy na stavbu včelieho diela, ale len ich pásiky nejakých 5 až 7 cm široké. Vtedy boli rámiky s rovnakými latkami po celom obvode a širokými 22 mm. Už vtedy včelári poznali, že čím je vzdialenosť medzi stredmi rámikov prirodzenejšia, teda menšia, tak včely postavia menšie prírodné bunky. Vynález medzistienky mal priniesť stavbu väčších buniek a väčších včiel. Preto sa aj šírka uličiek zväčšila na 35 mm. Aj pomerne mladý Jednotný úľ - čechoslovák bol konštruovaný na 11 rámikov s roztečou 32 mm. Jedenásť rámikov s plecom 35 mm širokým nevôjde do čechoslováka, a ak áno, tak len v stolárskej dielni, aj to s odretými ušami. Správna vzdialenosť medzi stredmi rámikov s prirodzenou stavbou diela je 32 mm.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Branislav Božík - 28.04.2014 03:48 PM

(28.04.2014 02:50 AM)MilanBencúr napsal(a):  Keď niekedy pred storočím začali včelári používať medzistienky, tak do rámikov nevkladali celé predlohy na stavbu včelieho diela, ale len ich pásiky nejakých 5 až 7 cm široké. Vtedy boli rámiky s rovnakými latkami po celom obvode a širokými 22 mm. Už vtedy včelári poznali, že čím je vzdialenosť medzi stredmi rámikov prirodzenejšia, teda menšia, tak včely postavia menšie prírodné bunky. Vynález medzistienky mal priniesť stavbu väčších buniek a väčších včiel. Preto sa aj šírka uličiek zväčšila na 35 mm. Aj pomerne mladý Jednotný úľ - čechoslovák bol konštruovaný na 11 rámikov s roztečou 32 mm. Jedenásť rámikov s plecom 35 mm širokým nevôjde do čechoslováka, a ak áno, tak len v stolárskej dielni, aj to s odretými ušami. Správna vzdialenosť medzi stredmi rámikov s prirodzenou stavbou diela je 32 mm.

Sranda, a ja som sa vybral opacnou cestou.. Mam hoffman pliecka 35 a teraz som si dal urobit 4000ks ramikov s trojuholnikom a bocnou hoffman latkou, plieckom 37mm.. Idem do vacsich rozteci..

Ale tam kde som si to dal vyrobit, chlap robi aj Cermakovi a ukazoval mi jeho ramik.. roztec 32!! Sranda..

Mam z minuleho roka 55 odlozencov, ktore boli zazimovane na 2 - 3 nadstavkoch ramikovej miery E - a teraz su uz na 4 - 9 nadstavkoch. Rozsiroval som v plodisku praznymi ramikmi a medniky medzistenami.. nakolko nemam suse.

Priemerne postavia 4 - 7 ramikov E - 420x170 trubciny a potom idu robotnicinu.
To na 3 - 5 plodiskovych nadstavkov (30-50ramikov) nie je vela.
Niektore vsak idu od zaciaku kombinovane cele robotnicina a cele trubcina plus sem tam zmes.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 28.04.2014 10:13 PM

Kdysi jsem experimentoval s roztečí plástů a čím větší rozteč tím víc potřebují včely času na snížení vody v medu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Macek - 28.04.2014 10:40 PM

V časopise moderní včelař 6/2013 p. Čermák čerpajúc zo zahraničných zdrojov celkom pekne priblížil čitateľom problematiku prirodzeného chovu včiel a veľkosť buniek. Veľkosť bunky 4,9mm je tiež spájaná s rozostupom plástov 32mm.

Tiež by som bol rád keby sa moje včely bez medzistienok vrátili na veľkosť buniek 4,9mm. Po dvoch rokoch vo Warré som malé bunky ešte neobjavil a napadla ma myšlienka pridať jeden trámik navyše , pretože som pozoroval že niekedy včely začali aj na deltatrámiku stavať plást nie v strede ale bližšie k vedľajšiemu plástu čím si rozostup vlastne sami zmenšili. Chystám sa to vyskúšať. Bude to vyzerať takto – trochu som sa pohral:

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Branislav Božík - 28.04.2014 11:33 PM

(28.04.2014 10:40 PM)Macek napsal(a):  V časopise moderní včelař 6/2013 p. Čermák čerpajúc zo zahraničných zdrojov celkom pekne priblížil čitateľom problematiku prirodzeného chovu včiel a veľkosť buniek. Veľkosť bunky 4,9mm je tiež spájaná s rozostupom plástov 32mm.

Tiež by som bol rád keby sa moje včely bez medzistienok vrátili na veľkosť buniek 4,9mm. Po dvoch rokoch vo Warré som malé bunky ešte neobjavil a napadla ma myšlienka pridať jeden trámik navyše , pretože som pozoroval že niekedy včely začali aj na deltatrámiku stavať plást nie v strede ale bližšie k vedľajšiemu plástu čím si rozostup vlastne sami zmenšili. Chystám sa to vyskúšať. Bude to vyzerať takto – trochu som sa pohral:

On tam ale pise, ze s tym nema skusenosti, ale len cital niekde, ze udajne vcelstva s roztecou 32mm su odolnejsie na varoazu.. Nema to overene, len sa nieco dopocul a docital.

Mne sa zda, ze to moze byt aj tym, ze slabsie - mensie vcelstva menej ploduju a logicky aj menej prepuka varoaza.. a slabsie vcelstva stavaju s mensimi roztecami.

Ako pises.. aj mne sa stalo, ze ked som nedorazil dobre k sebe ramiky, tak zacali stavat naboku.. sledujem to a vznika to iba pri slabsich vcelstvach.. Normalne rodiny,ked necham aj 5mm medzeru medzi ramikmy s hoffman plieckom 35, tak sa drzia trojuholnicka. Mam 60 rodin z 90% iba na volnej stavbe, takze to mam odsledovane - vsetky som vybudoval iba z 5tich ramikov.

V tych wareckach to moze byt ine.. je to maly objem oproti 6-8nadstavkom E miery..

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 29.04.2014 10:30 AM

Právě proto nabízím ve Vilémově 2 přednášky: Varroáza trochu jinak a Včelaření na volné stavbě. Samozřejmě bych je patřičně zkrátil. Jde tedy z větší části o to, co mám ověřeno praxí. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 29.04.2014 10:47 AM

(28.04.2014 11:33 PM)Branislav Božík napsal(a):  Mne sa zda, ze to moze byt aj tym, ze slabsie - mensie vcelstva menej ploduju a logicky aj menej prepuka varoaza.. a slabsie vcelstva stavaju s mensimi roztecami.

To můzu potvrdit na Dadantu. Jest-li jste si všimly, měla jsem v obou Dadantech 13 rámečků místo dvanácti. Obě včelstva se od začátku rozvíjela zcela rozlišně. Jedno včelstvo bylo pomalé, trubčí dílo jen minimum a nemělo doposud prakticky žádné problémi s varroa. Obě včelstva doposud stavěla bunky o velikosti 5,4 mm.

P.S. Pan Čermák čerpá z poznatků Stefana Brauna který včelaří podle Dee Lusby v La Palma a Christiana Wurma z Rakouska.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 29.04.2014 10:53 AM

(28.04.2014 10:40 PM)Macek napsal(a):  ... pridať jeden trámik navyše , ...

Milane, to si ovšem nabouráváš Tvoji tezi, že včelstvo v přírodě staví iba na 8 plástoch. Pokud bys na ní měl stavět nadále, tak by cesta měla jít směrem ke zmenšení vnitřního prostoru.

Ach ta slepota, adresoval jsem to Milanovi a zatím to napsal někdo iný. Milan hluboce se omlouvám a slibuji, že bez brýlí už na fórum nepůjdu Cool ...a k tomuhle si pořídím bílou hůlku.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 29.04.2014 11:51 AM

Karle, to musíš adresovať Mirovi Macekovi. Moje warečka sú stále na 8. trámikoch.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - tondabh - 29.04.2014 12:07 PM

(29.04.2014 10:53 AM)Crha Karel napsal(a):  Milane, to si ovšem nabouráváš Tvoji tezi, že včelstvo v přírodě staví iba na 8 plástoch. Pokud bys na ní měl stavět nadále, tak by cesta měla jít směrem ke zmenšení vnitřního prostoru.

Haribol přátelé, možná by stálo za úvahu, proč nedat šanci včeličkám, připravit jim dutiny a pak jen pozorovati, jak ty holky šikovný si to vše vystaví přesně dle svých představ?

Proč se je pořád snažíme zbytečně omezovat, místo toho abychom jim připravovali podmínky podobné jako mají a měli vždy v přírodě?

Samozřejmě pokud potřebujeme několik chovných včelstev, není problém je mít v rámkách či na trámkách pro lepší manipulaci, ale většinu včelstev bychom mohli, každý dle svých možností časem chovati v dutinách, kde se včeličky budou cítit jako Doma, mějte se krásně včeličkově, Tonda.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 29.04.2014 12:47 PM

(29.04.2014 10:53 AM)Crha Karel napsal(a):  Miroslave, to si ovšem nabouráváš Tvoji tezi, že včelstvo v přírodě staví iba na 8 plástoch. Pokud bys na ní měl stavět nadále, tak by cesta měla jít směrem ke zmenšení vnitřního prostoru.

u mně staví na volné stavbě lichý počet plástů. Wink

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 29.04.2014 01:59 PM

(29.04.2014 11:51 AM)MilanBencúr napsal(a):  Karle, to musíš adresovať Mirovi Macekovi. Moje warečka sú stále na 8. trámikoch.

Ach ta slepota, adresoval jsem to Milanovi a zatím to napsal někdo iný. Milane hluboce se omlouvám a slibuji, že bez brýlí už na fórum nepůjdu Cool ...a k tomuhle si pořídím bílou hůlku. Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 29.04.2014 02:54 PM

(28.04.2014 11:33 PM)Branislav Božík napsal(a):  Mne sa zda, ze to moze byt aj tym, ze slabsie - mensie vcelstva menej ploduju a logicky aj menej prepuka varoaza.. a slabsie vcelstva stavaju s mensimi roztecami.
Pár dalších postřehů :
nejmenší buňky co jsem viděl, byly u divokého včelstva v Kašperských horách - ne víc jak 4mm.
doma staví většinou velmi veliké, menší buňky staví téměř jen v podletí, pokud je nějaká snůška.
Čím je tepleji a větší snůška, tím staví buňky větší.
Čím jsou více uteplení, tím staví buňky větší.
Pro mne z toho plyne, že menší buňka je spojená s menší stavební silou včelstva - ať již klimatickou, snůškovou, nebo tím, že jde o včelstvo malé či méně vitální.
To jednoznačně koreluje, jak výše uvedeno, z menším počtem roztočů. Je to logické, čím je včelstvo vystaveno většímu tlaku, tím je menší , tím menší buňky staví a tím má míň roztočů. Ostatní jsou jen záhadné dedukce - je to genetika ? Je, slabé včelstvo = málo roztočů, ale není to malýma buňkama příčinně, jen to má stejný důvod.
Rozteč : přirozeně se roztahují nejen buňky, ale i plásty od sebe - co je normální ?
Plásty blíž k sobě jsou rychleji a lépe postavené, med je lépe zahuštěn a rychleji zavíčkován. To jsou fakta. Ale nic to neříká o přirozenost.
Když to dáte všecko moc blízko, v místě prohybů, nebo trubčiny to prokoušou.
Když staví úplně sami, někdo mají středy plástů od sebe i 50 a víc mm.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 29.04.2014 04:03 PM

(29.04.2014 02:54 PM)schützmeister napsal(a):  ...Rozteč : přirozeně se roztahují nejen buňky, ale i plásty od sebe - co je normální ?...
... Když staví úplně sami, někdo mají středy plástů od sebe i 50 a víc mm.
Když jsem před pár lety začínal a přivezl si oddělky na 1NN, z nouze jsem několika oddělkům podstavil prázdný nástavek a nad nástavek rámků s mezistěnami. Včely rozdělily stavbu (přibližně pocitem) ze 2/3 dolů a z 1/3 nahoru. Dolu bez problémů zřejmě proto, že užší asymetricky umístěnou spodní loučku snáz překonaly. A pokračovaly dolů ve směru a rozteči rámků, z kterých začaly. Projely 1NN, vysoký podmet a zastavily se na sítu. Takhle to vypadalo najaře, když jsem jim to bral (nechtěly z ní pryč, musel jsem použít násilí).
[attachment=487]
Nástavek stojí na čelní stěně. Zajímavé je, jak to v podmetu proti česnu začaly vlnit.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Macek - 29.04.2014 10:53 PM

(29.04.2014 12:07 PM)tondabh napsal(a):  Haribol přátelé, možná by stálo za úvahu, proč nedat šanci včeličkám, připravit jim dutiny a pak jen pozorovati, jak ty holky šikovný si to vše vystaví přesně dle svých představ?

Tondo , aj na tom sa pracuje .Včelárim krátko a zatiaľ ma baví experimentovať. Tento rok čakajú ďalšie druhy dutín na roje. Aj také kde to bude ponechané úplne na predstavu včiel.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Katka - 03.07.2014 03:09 PM

ahojte,
u nás bývajú 4 rodiny na voľnej stavbe - na horných trámikoch (s vloženou pozdĺžnou laťkou), každá v dvoch optimalových nástavkoch, ktoré tvoria jeden priestor.
Bolo ich 5, ale jedna sa nejak pri zabývavaní sa (boli to okrem jedného roja zmetence) rozhodla, že vedľajšia rodina je lepšia a kočky sa presťahovali vedľa, ani takmer nezačali stavať... (má s týmto niekto mimochodom skúsenosť?)

[Obrázky: 10456031_1444387082477715_4609738760279237475_n.jpg]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 03.07.2014 06:37 PM

Pokud není plod a vedlejší matka má lepší vůni stává se to.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 23.07.2014 09:18 AM

Přátelé, potřebuji vysvětlit - poradit. Zajímá mě proč se včelstvo, které neobsedá celý prostor nabídnutý včelařem musí na zimu zmenšit přepážkou? Dle vyčteného včely nezahřívají prostor, ale jen "sebe" ? V přírodní dutině je taky nikdo nezužuje...
Asi bude v tomto případě hrát roli umístění česna? Děkuji

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 23.07.2014 12:24 PM

(23.07.2014 09:18 AM)MichalF napsal(a):  Přátelé, potřebuji vysvětlit - poradit. Zajímá mě proč se včelstvo, které neobsedá celý prostor nabídnutý včelařem musí na zimu zmenšit přepážkou? Dle vyčteného včely nezahřívají prostor, ale jen "sebe" ? V přírodní dutině je taky nikdo nezužuje...
Asi bude v tomto případě hrát roli umístění česna? Děkuji
V praxi jsou tři možnosti :
1. nechat úplně napospas - to jde a asi to pro včely je lepší než 2. - tedy nezúžíš, ale ani nedáš mřížku do česna. To umožní, aby okrajové plásty ožrali myši a různá havěť, čímž ti pak neplesnivý / protože tam nejsou / . Vysoká selekce a v místě kde je myší víc než včel.... Ikdyž vše O.K. z jara pomalejší náběh = míň medu.
2. to je asi to co myslíš - necháš jim prostor a dáš mřížku = krajní plásty zplesnivý, slabší včelstva se potýkají s vlhkem a úplavicí, z jara problém, ale většinou jen mírná selekce.
3. to co se běžně dělá - přizpůsobíš velikost bedny včelám a dáš mřížku a plot proti medvědům = žádné plesnivé plásty, dobrý jarní rozvoj = hodně medu i ze slabých včel. Nedostatek - jen nepodstatná selekce = důvod proč celkově včely čím dál větší chcípáci.
Co zvolíš je odvislý od záměru chovu včel . Na med dobrý zužovat, na chov nechat osudu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 23.07.2014 12:57 PM

Promiň/te, že se ptám asi hloupě. Plesnivění plástů nerozumím - proč? Nedostatečné větrání? Jak se tedy skladují plásty, které jsou pro " strejčka ". A co když tam budou jen plásty obsazené a kolem prázdno? Mřížku na česno samozřejmě chápu.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 23.07.2014 03:18 PM

(23.07.2014 12:57 PM)MichalF napsal(a):  Promiň/tě, že se ptám asi hloupě. Plesnivění plástů nerozumím - proč? Nedostatečné větrání? Jak se tedy skladují plásty, které jsou pro " strejčka ". A co když tam budou jen plásty obsazené a kolem prázdno? Mřížku na česno samozřejmě chápu.
Kde se vlhko paří, tam se plísni daří, nebo tak nějak.
Neplesnivějí jen obsednuté - klimatizované a zavíčkované medové - tam nemá co.
Prázdné či medové nevíčkované natahují vlhkost - buď z nedostatečného větrání, nebo vysoké vlhkosti vzduchu venku. Takže zvlášť z jara jsou krajní a spodní bez včel krásně zelené. Proto se asi říká, že se úly nemaj v zimě otevírat - aby ta spoušť nebyla vidět. Když se to pak nechá do první snůšky, a pokud to teda neožerou myši, tak to včely vykoušou a zase je čisto. Takže jo, plíseň je přírodní, ale snižuje jarní aktivitu / a taky dost hnusně smrdí / .
Prázdný hezky do skříně či prázdných nástavku na suché, vzdušné místo.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - MichalF - 23.07.2014 03:26 PM

Až tak přírodní to zas mít nemusím... Děkuju za vysvětlení.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 23.07.2014 03:49 PM

A k čemu bude dobré snažit se o max. sterilitu v úlu. Ono v přírodě v brtích to probíhá právě s tou plísní.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 30.07.2014 09:52 PM

Vo všetkých LG i B10 som prešiel na voľnú stavbu v rámikoch. Mám pocit, že včelstvám to vyhovuje viac ako MS. A mne tiež. Je to menej pracné, menej finančne náročné a pre včely zdá sa výrazne lepšie... A voľná stavba na vysokých rámikoch je ešte väčšia pecka.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Rasťo 71 - 10.02.2015 10:36 PM

Zrýchlené video voľnej stavby v TBH :

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 11.02.2015 05:20 PM

(30.07.2014 09:52 PM)Jaro Stoklasa napsal(a):  A voľná stavba na vysokých rámikoch je ešte väčšia pecka.
Jaro, jak necháváš stavět ty vysoké ? O NN není debata, ale s vysokými pořád bojuju - trubčina a různý přechody a zatáčky .vConfused

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jaro Stoklasa - 11.02.2015 05:48 PM

Zatiaľ s tým nebol problém. Stavajú to rovno, sem tam nejaké zvlnenie, alebo koniec rámika dostavený krivšie (prečnieva trošku doboku), ale inak ok. A ešte niekedy spojenie rámikov v niektorých miestach dokopy. Ale to sú všetko veci, ktoré robia i na NN. Zatiaľ som problém nemal. Uvidím, ako to bude pokračovať. Väčšinou som doteraz mal vysoké rámiky v plodiskách. Teraz už budú vysoké aj v medníkoch. Uvidím, ako sa to vyvinie.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 12.05.2015 01:16 PM

Dneska jsem pomáhal kolegovi přemetat loňské oddělky (zimované na 1NN L159) do Smolíkových košnic. Po prvním proletu dostaly po loučce z každé strany před poslední zásobní plást s tím, že až tam dorazí, začnou stavět. A to převěsíme do košnic. Kapánek se to vymklo z ruky.... Stavba projela na výšku 2NN. Pro převěšení jsme museli vespod kus uříznout.
[attachment=1074]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 14.05.2015 06:33 AM

Pěkný, ale věnec zásob nad hlavou mají kde? Proto bych nic do žádné dřevěné košnice nepřevěšoval, ale spíš bych přidal další NN dospod ať staví pro plod dolů a nahoře ať si ukládají zásoby.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 14.05.2015 08:49 AM

(14.05.2015 06:33 AM)Aleš Molčík napsal(a):  Pěkný, ale věnec zásob nad hlavou mají kde?...
Jablonec nad Nisou není nížina. Tady pokud je v tuto dobu věněc zásob nad plodem, tak jedině ze zimních zásob. K přemetení. Začínají kvést jabloně, pak nastoupí klen, takže přínos bude. A kolega (začal včelařit loni) dostal za úkol sledovat počasí. Jakmile by včely nemohly pár dní ven, nasadit krmení.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jiří Marx - 14.05.2015 09:47 AM

Máte rádi roje??? Big Grin tohle bych do košnice nezavíral

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 14.05.2015 10:13 AM

Já taky ne. Tyhle včely krásně jedou. Radost pohledět. Ale když kolega se vzhlédl ve filozofii Vaška Smolíka. Udělal si u něj sám 3 košnice. Akorát teď trochu znejistěl. Když vidí ten jarní rozvoj, sám připustil, že to se tam nevejde. Ale chce to zkusit....

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jiří Marx - 14.05.2015 10:19 AM

Prostor, který kraňka považuje za dostatečný je 180 litrů. Kdo je dává do něčeho menšího chová jen dorostence. Big GrinBig Grin
Tak ať si připraví další úly. Smile

Ten Vašek nakazil lidí ......on totiž nabízí jednoduchá řešení .... nevěřím, že fungují

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Debora - 14.05.2015 12:06 PM

(14.05.2015 10:19 AM)jirka.marx napsal(a):  Prostor, který kraňka považuje za dostatečný je 180 litrů. Kdo je dává do něčeho menšího chová jen dorostence. Big GrinBig Grin
barrique sud má 225 litrů, fakt nevím kde takovou dutinu v přírodě hledat? Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jiří Marx - 14.05.2015 02:13 PM

Však jsme s tou přírodou hezky zatočili.....rostou nám tam taky takový maximálně dorostenci

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 15.05.2015 02:01 PM

(14.05.2015 10:13 AM)Tomáš Palata napsal(a):  Já taky ne. Tyhle včely krásně jedou. Radost pohledět. Ale když kolega se vzhlédl ve filozofii Vaška Smolíka. Udělal si u něj sám 3 košnice. Akorát teď trochu znejistěl. Když vidí ten jarní rozvoj, sám připustil, že to se tam nevejde. Ale chce to zkusit....
Může to být být v klidu - ale bude to chtít co měsíc oddělek. To ale může být super na roztoče. Sledoval bych, jak to jde.
V přírodě se taky rojí několikrát, může to být dobrá strategie.
Koneckonců, tak to asi VS myslí, ne ? A na zimu ty s medem zlikvidovat.
To může fungovat.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - vraja - 20.05.2015 11:02 PM

No jednak oni musí vyrust z pěti plástu na deset, to je hromada práce, ty plásty musí postavit. Takže ten rozvoj není zas tak rychlí. Za druhé Vašek má v metodice v největší snůžce všechen zavíčkovaný plod vyřezat a zahodit, to je velmi slušně podtrhne a přidá spoustu práce se stavěním. A pokud se znich stihne udělat ještě oddělek, na nějaký rojení nebudou mít pomyšlení.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 21.05.2015 05:56 AM

(14.05.2015 10:19 AM)jirka.marx napsal(a):  Prostor, který kraňka považuje za dostatečný je 180 litrů.

Poľnohospodár, teda aj včelár, je jediný človek v našej ekonomike, ktorý si musí všetko kúpiť v maloobchode, predáva všetky svoje produkty do veľkoobchodnej siete, a je systémom nútený tak platiť náklady a zabezpečovať zisk malým aj veľkým.
180 litrov, to je 5 nadstavkov JU, čo je úľová zostava vysoká 150 cm na pôdoryse 39x39 cm. "Takmer" veľkosť úľa ako v prípade Oscara Perona, ktorý včeláril v pralesoch Južnej Ameriky. Včelstvo v Peronových podmienkach vyplní priestor "obrovského" úľa prirodzenou stavbou a naplní plásty medom za 1,5 roka. Moje včely narastú v horách bežne do objemu 110 litrov. Ak sa rozšíria gény od Leošovej matky na celú moju včelnicu, tak budem musieť prejsť na techniku vedenia včelstiev v celoročne stálom úľovom priestore s objemom aspoň 180 litrov, z ktorého top pozície budem odoberať nadstavky s medom a prázdne podkladať na základnú pozíciu. Bol by to postup ako vo warréčkach a japončíkoch.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 30.08.2015 10:11 PM

Letos a i loni jsem si všiml jedné věci. Jestli to tady už někde bylo, tak mi to uniklo. Oddělky a roje, pokud nemají matku (jedno jestli oplozenou nebo neoplozenou) nestaví dělničinu. Ale velikostně něco mezi trubčinou a dělničinou, nebo zásobní buňky při snůšce, které zanáší. Letos jsem to krásně viděl u jednoho oddělku, kdy s vylíhnutím matky okamžitě stavbu "přešaltrovaly" na čistou dělničinu. Všiml jste si toho taky někdo? Nebo to je jen shoda náhod?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 31.08.2015 11:16 AM

Tomáši není to náhoda, je to tak. Bez matky / i neoplozené/ staví včely trubčinu. Chovatelé matek tohle už znají. LD

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Petr Smrčka - 31.08.2015 11:49 AM

a existuje i nějaké vysvětlení, proč se tak chovají? má to z pohledu přežití včelstva nějaký význam? nebo se tím snaží prospět ostatním?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 31.08.2015 11:50 AM

A vida. Objevil jsem Ameriku.Smile Ještě dotaz. U jednoho oddělku se mi z tohoto důvodu nachází uprostřed plodového tělesa asi tři čtvrtiny plástu 2/3L trubčiny. Nechat, anebo odstranit (samozřejmě až po zimě)? Z hlediska varroózy.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - liptaka - 31.08.2015 01:48 PM

Prelož ho na kraj plod. telesa Smile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 09.07.2017 01:48 PM

Volná stavba na loučkách v langstrothu na výšce plástu 4/3 je asi moc... Letos, co mi to včelstva v plodišti dostavěly a zesílily, tak se ukázalo, že pevnost díla je na hraně. Potřeboval jsem vychytit matku. Postupně jsem odřezával plásty od boků úlu, vyndával plásty a hledal matku. Po vychycení jsem ji zašlápl a plásty vrátil. Večer, když se celé osazenstvo vrátilo do úlu a zatížily ještě nepřitmelené plásty, tak ten nejtěžší zásobní se utrhl. Po týdnu jsem to při vylamování nouzových matečníků zopakoval. Odřezával, vyndávyl plásty, vylámal jsem, nalarvil lištu, posunul plásty tak, aby se tam lišta vešla, vložil lištu a zavřel. Druhý den při kontrole přijetí plást vedle lišty utržený. Nevydržel zatížení většího počtu včel, které se nahrnuly pod loučkou do větší mezery mezi plásty. A to ještě nepřišla srpnová vedra... Bude se zkracovat. Jako v Postřižinách.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jiří Marx - 09.07.2017 05:34 PM

Já si myslím ze volna stavba na louckach je pro vcely výborná méně však pro včelaře. Kdybys to nechal být tak by to vydrželo a další rok když to odriznes tak si často nechávají včelí mezeru mezi nastavkem a plástem. Druhy rok je dílo i pevnější. Chyba bylo se v tom hrabat jako by to byly ramky Big Grin

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 09.07.2017 11:16 PM

Chyba hrabat..., no jo, ale co dělat, když se vyskytne problém. Poškozené včely a ještě sv..ě k tomu. Potřeboval jsem vyměnit matku, zajistit, aby neměli možnost si vytáhnout matečník ze svého a plodovou pauzu využít jako opatření proti VD. Mám 4 včelstva s plodištěm na vysokém plástu. 3x loňský roj, 1x loňský oddělek. Vyrazil jsem dnes odpoledne ty plásty zkrátit. Začal jsem u původem roje. Rozebral jsem plodiště plást po plástu a přemýšlel, když ty spodní půlky plástů odříznu (a zahodím), jak to poskládám do dvou NN nad sebe, aby to mělo nějaký řád. A ať jsem na to koukal jak chtěl, viděl jsem, že včelstvo je v podstatě zazimované. Tak jsem si alespoň označil matku, naskládal to zpátky a zkracování se nekoná. A to co jsem viděl mě nějak ukázalo, že druh buněk má svou polohu ne jen na plástu ve 2D, ale prostorově v úlu ve 3D. Plodiště tvoří dělničina ve tvaru nafouknutého balónu v krychli dvou NN. Poloha a tvar je závislá na poloze česna, ale dělničina začíná na čelní stěně úlu. Nad plodištěm je v centrální části ve svislé ose procházející plodištěm dělničina zanesená zavíčkovanými zásobami v nejmenší tlouštce na středním plodištním plástu cca 5-8 cm. Vzadu za plodištěm (z pohledu česna) přechází dělničí buňky v zásobní, které jsou zanesené a zavíčkované. Ve spodní polovině zásobní buňky přechází v trubčinu. Čím dál od svislé osy plodiště do strany, tím je zavíčkovaných zásob na plástu víc (a hlavně v zadní části). Krajní plásty sousedící se stěnou úlu jsou téměř čistě zásobní buňky plné zásob většinou nezavíčkovaných (asi určených ke spotřebování do zimy). Od plodiště směrem k česnu je dělničina zanesená pylem, v krajních plástech odspodu pyl přechází v zavíčkované zásoby. Tak tohle jsem měl jako nápad dortovým nožem vodorovně rozříznout a přestavět... Blbost. Zazimováno. Možná jim dát tak ještě 5 kg cukru, pro klid duše.

Jo že jim dílo na loučkách svědčí, to jo. A vysoký plást obzvlášť. Akorát ta manipulace s tím. Nepoložíš to, pořád to musí viset. Když to chytíš jen jednou rukou za kraj, tak se to vahou začíná bortit. Vysoký plást vzhůru nohami též nedrží a bortí se. Nízký plást na loučce ale už ne. Další problém - jak z toho udělat oddělek. Rozdělit plodiště svislou rovinou v půlce úlu? Jak z takového plástu vzít třeba plemenivo? Plást vytáhneš, ale jak ho odvčelíš? Úderem ne, to bys plást utrhnul od loučky. Smetáčkem? Jak? Chybí ruka, musíš to držet vodorovně. Leda si udělat nějaký přípravek, který to bude držet nad úlem a ty to ometeš. A že těch včel na plástu je. To jsou problémy, které u rámků nejsou. Ale včelí wellnes, to jo. To je.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jiří Marx - 10.07.2017 07:36 AM

Je výborný ze jsi to tak rychle zjistil ze včely to ví a umí nejlíp

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 10.07.2017 04:51 PM

Pro lepší manipulaci, nebo alespoň můj vnitřní pocit až přijde k této práci, jsem zvolil vnitřní nosný prvek. Byl tu několikráte vyfocený v různých variantách ( i horní loučka jen s tyčkou).
Nemůžu to hned najít, proto posílám pro ilustraci moji variantu i když už to tu bylo. Nemůžu ale zatím sloužit zkušeností, neboť včelky mají vystavěných teprve asi deset plástů 42/35 a ještě jsem je nerozebíral. Možná to bude řešení. Příště pošlu fotku jak to vypadá, až to rozeberu, jestli jim to v něčem nebrání. Rozhodně v čem jim to nebrání je začít stavět. Tam jim to spíše pomáhá, protože začínají z obou stran od nosné tyčky, ihned jak tam rámek vložím (to je ještě vidět seshora). Jak to rozeberu zkusím tím zamanipulovat, jak je to pevné. Slibuju si od toho hodně. Mám už všechno na volné stavbě a mezistěnama se nehodlám asi ani zabývat. Pokud toto klapne i v tom velkém rozměru. Malé medníkové 42/11 jsou super. Taky jsou jen na tyčkách. Podotýkám, mám ale jen 8 úlů.
Zkouknu taky to hnízdo, to mě fascinovalo, jak jsi to hezky popsal. Jsou to drobnosti, někdy ale zásadní. Chválím.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 10.07.2017 11:14 PM

(10.07.2017 04:51 PM)Ali napsal(a):  ... jak jsi to hezky popsal... Chválím.
No to není třeba. Já to sem napsal jako problém včelaře (spíš můj), ne včel. Hlavně ten vysoký plást. Tam fakt nevím, jak z toho ven, abych je nedostal jakýmkoliv zásahem v plodišti do stavu nula. Tj.těsně po vzniku (oddělkem, rojem). Otázka je, jak to v dalších letech zpevní. Plodem určitě, ale jen něco (dělničinu a částečně v určitou dobu trubčinu). Ale co zásobní buňky? Ty jen (netuším, ale snad) propolisem po okrajích buněk. Ale to asi nebude nic moc. Včely bohužel neví, že se jim občas budu chtít podívat někam a že jím odříznutím od stěn zásadně naruším stabilitu plástů. Třeba roj - ten postaví v úvodu od louček dolů dělničinu, tu jako panenskou zanese zásobami, s kterými přijde, a zavíčkuje je a až pod tím se to zpevní plodem. Ostatně zrovna na téhle čáře - zásoby, plod - se mi to trhá. No vyčkám. Ono se řešení ukáže. Ostatně mám to v heslu pod čarou...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 10.07.2017 11:42 PM

No, v kláte sa to riešilo tak, že včelár každú jar, po očisťovacom prelete, vyrezal polovicu diela. Jeden rok na jednej polovici a druhý rok na druhej polovici. Aj so zásobami. A ako medník používal nízky nadstavok s rámikmi aj medzistienkami.
Neznámy autor popisuje v 12. čísle časopisu Slovenský včelár z roku 1930 jeho výsledky včelárenia v kláte. Vo včelíne má jeden klát osadený včelstvom už asi dvadsať rokov. Jeho predchodca si na moderné veci nepotrpel. Keď vyšiel roj, vzal truhlicu, zhotovenú z dosák, striasol do nej včely, postavil truhlicu do včelína a viac sa o ne nestaral. Aj výsledok takéhoto včelárenia rovnal sa 10-15 kg medu a asi 3-4 kg vosku. Ale k veci. V už spomínanom kláte tak včeláril, že na povalu kláta v čase znášky pokladal medník s rámikmi a vystavaným dielom. Včely v tomto kláte si cenil nad všetky ostatné. Včielky v kláte neokúsili nikdy cukru, ba ani v roku 1926, keď všetky ostatné zomierali hladom. Dajú každý priemerný rok 20-25 kg medu a ešte sa zásobia aj na zimu celkom dostatočne. Každý tretí rok dajú roj, niekedy aj dva. Čo sa zimovania týka, s tým je tiež spokojný. Klát je len z cólových dosák zhotovený. A aj krutú zimu v roku 1929 prežili tieto včely bez väčších strát. Nôž, tento jediný nástroj starých včelárov, rok po rok odreže v kláte jeden-dva plásty. Včely teda žijú si v tomto kláte tak trochu podľa prírody na divoko. Tento klát je rozmerov asi 65 cm výšky, 30 cm šírky a asi 50 cm hĺbky.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 11.07.2017 11:24 AM

Ale je. Problém s sebou nese potažmo i řešení. Ale taky zvýšenou pozornost, a tato i jiná zjištění, třeba s tím nesouvisící, viz ten hezký popis včelího díla.

Já bych zkusil využít na loučkách ty kolmé zpevňovací tyčky, vždy dvě po jedné třetině délky loučky (dva tři plásty na zkoušku). Mě to totiž už dvakráte upadlo na zapomenutých prostavěných plástech z medníků uložených na konci plodiště - to je právě 42/35 (nyní už rámek s tyčkou). Z 11cm bylo cca 25 cm a stejný problém.

Řekl bych že do 17 - 20cm je to dílo manipulovatelné, myslím i bez rámku, jen volné dílo. Proto bych ty tyčky zkusil, budeš mít 3x po 15 cm.
Já mám 11-tky na bocí s tyčkama a je to pevné skoro jako v rámku. A když to včely zaplodí a zámotky to zpevní, žádný problém. Jen otázka návyku.

Až se nějak vytříbí, dej prosím vědět.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Roman Smejkal - 11.07.2017 12:04 PM

Asi tomu moc nerozumím.. v čem je pro včely výhoda ve stavbě jen z vrchní loučky ??
Pokud jim dám rámek bez mezistěny, je zde zásadní rozdíl ??
Díky Roman.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 11.07.2017 12:39 PM

Trochu tam je rozdíl v klimatizaci, to zase jo.
Ale celý je to spíš o tom, proč je důvod se ve včelách vůbec přehrabovat ?
Čím je mám dýl, tím zjišťuju, že to víceméně vůbec není třeba. Ať mám rámky, nebo nemám.
Na co chytat matku a podobné záhadbnosti ? Včelky buď jdou a dobrý, z jara vyndám, co je třeba. A nebo nejdou a pak je spojím s jinýma. To se může a nemusí spojit s vyřezáním plodu, ale na co hledat matku ? Dobrou poznám a špatnou nepotřebuju. A důvod spojení je taky jedno. Nepovedl se oddělek a jsou bezmatečné ? Poznám podle kvanta trubců a ubývání síly. Šup s nima jinam. Nejde matka do síly ? Šup na druhý. Normálně nahoru, tak jak jsou. Můžu je před tím přeléčit, vyřezat, ale abych je bral plást po plástu ?
Když potřebuju nové matky, udělám prostě z nejlepšího ůlu 5 rozdělků, nic nehledám a za měsíc mám 4 super oddělky. Kdo z Vás potřebuje rozšiřovat rychleji ? A nemusím matku vůbec vidět. Jak klade poznám podle toho, jestli sílí, nebo ne.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 11.07.2017 01:03 PM

Důvod, proč jsem v tom hrabal, byl začínající (alespoň doufám, že začínající) problém s DWV. Pokud bych neudělal nic, na podzim, nejpozději na jaře končí. To mám z loňska vícekrát odzkoušeno. Mohl jsem dát KM, ale nechce se mi chemie. A spojení - pomohlo by to, nebo bych si tím odrovnal hned dvě včelstva spojená do jednoho? Co já vím, jestli by to zdravé včelstvo uneslo a poradilo si s příchozím infekčním tlakem. Nemám Leošovy včely...

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - tondabh - 11.07.2017 03:13 PM

(11.07.2017 01:03 PM)Tomáš Palata napsal(a):  ... Nemám Leošovy včely...

Haribol Tomáši, Leošovy včely mít nemusíš, ale musíš se naučit, jak se včeličkama zacházet. Nebo Ty si myslíš že Leoš má KOuzelné Včely? Zodpovědně Ti řeknu NEMÁ! Ale on i další zkušení víme jak se včeličkama zacházeti a jaké podmínky jim připraviti. Když Ti řeknu že téměř vše základní je zde v tomto fóru napsáno, tak mi věř, jen to chce si dát jedna a jedna dohromady jak píše Michal, a vše si napasovat na svoje podmínky a včelstva.

Pokud zde každý očekává, že dostane návod který bude fungovat přesně na jeho podmínky a on bude jen přihlížet a vytáčet med, tak to už zde proběhlo s přítelem Nymsou, který sliboval bezobslužná včestva, pouze s vytáčením medu, ale všimni si, jak po čase "Nymsáci" zjistili, že včelařit v tomto úle je velice složité a že Pan Nymsa je tak trošku potahal za nosánky.

Osobně spíš spatřuji začátečnické chyby ve vyhledávání včelstev vhodných do daných podmínek. Většinou každý začne bez výběru odolného materiálu a pokračuje v tom několik let, kdy se každý rok diví že mu to nefunguje, ale to je běh na dlouhou trať, kterou lze jednoduše zkrátit vhodným výběrem včelstev jen se nebát zkoušet a testovat.

Nemalou váhu lze klást na vhodné ošetřování včelstev, kde je potřeba se naučit v jaký okamžik jaký zákrok provést, což je pro včeličky velice důležité, ale musí mít každý včelař tu touhu jim vhodným zákrokem pomoci. Doporučuji v zimních měsících pomalu prostudovávat dobře míněné rady zde na fóru a poté osobně navštěvovat zkušené včelaře a získávat jejich zkušenosti z očí do očí, už mám v plánu navštívit Michala, jen to musím vymyslet časově. Není nad to když se diskutuje naživo, protože tam každý i ten nejzkušenější pochytá od ostatních maličkosti, které ho mohou posunout na jeho cestě. Prší tak jsem se trochu rozepsal, měj se krásně včeličkově Tonda.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jarda - 11.07.2017 03:54 PM

Máš osobní zkušenost z těmito úly, že můžeš tvrdit toto?
"Nymsáci" zjistili, že včelařit v tomto úle je velice složité a že Pan Nymsa je tak trošku potahal za nosánky.
Mám 2 roky 4 úly N2 s hodně silnými včelstvy a žádný problém jsem nezaznamenal na rozdíl od Japonce, který sloužil a nejen mě k tvorbě rojů.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 11.07.2017 05:51 PM

Ahoj Toníku, kolik máš toho času Japonců? Není to tak dávno,cos je velmi propagoval a chtěl jsi na Japonce převést většinu svého chovu. Mám několik známých, kteří sd nechali nalákat a vsichni uz Japonce rusi a znovu by do toho nešli. Díky.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 11.07.2017 10:20 PM

(11.07.2017 12:04 PM)Roman Smejkal napsal(a):  Asi tomu moc nerozumím.. v čem je pro včely výhoda ve stavbě jen z vrchní loučky ??
Pokud jim dám rámek bez mezistěny, je zde zásadní rozdíl ??
Díky Roman.
Jak poznamenal Michal, na loučce mají včely účinnější klimatizaci. Potřebují-li, přistaví dílo ke stěně úlu a uličku tak z boku uzavřou. U rámků je jim to záměrně znemožněno. Mezi stěnou úlu a rámkem je nezastavitelná včelí mezera s proudícím vzduchem. A může být ještě hůř, to když dílo v rámku nepostaví až k spodním či bočním loučkám. Třeba jako na fotce.
[attachment=1728]
Tady mají možnost klimatizovat ještě víc ztíženou, o komunikaci včel na nespojených plástech nemluvě. Přesun zimního chomáče odspoda nahoru - plást, dřevo, mezera, dřevo, mezera, plást taky nic moc.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - tondabh - 12.07.2017 02:52 AM

(11.07.2017 05:51 PM)Milan Urík napsal(a):  Ahoj Toníku, kolik máš toho času Japonců? Není to tak dávno,cos je velmi propagoval a chtěl jsi na Japonce převést většinu svého chovu. Mám několik známých, kteří sd nechali nalákat a vsichni uz Japonce rusi a znovu by do toho nešli. Díky.

Haribol Milánku, tak japončíků mám toho času jednu maringotku což čítá 22 úlů, ale jak jsem již někde psal současně testuji 5 druhů úlů a líbí se mi jak lze napasovat zkušenosti z jednoho druhu úlu na další. Vše to samozřejmě vyžaduje touhu zkoušet a nebát se experimentovati. Člověk musí umět nabyté zkušenosti zapracovat do daného projektu a být trpělivý, ale musí tam být upřímná touha, potom se celý vesmír spojí aby ti pomohl. Mám mnoho přátel i mimo špv, kteří mají japončíky pro zábavu a naučil jsem je v nich jednoduše včelařit a pokud chtějí tak i bez rojení a s pěknými výnosy plástečkového medíku. .

Píšeš že někteří jsou zklamáni a znovu by do toho nešli. Ono záleží co od toho očekávali jakou se naučili zootechniku a jak ji prováděli v praxi, protože pokud včelař dodrží to co zde na fóru je o japončících popsáno a zapojí do toho trochu včelařské empatie, je poté radost si s japončíky pohrát.

Je hezké jak píšeš nedávno a ono je to již čtyři roky, krásně nám to utíká, měj se krásně včeličkově Tonda.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Roman Smejkal - 12.07.2017 11:20 AM

Jardo, mám na tebe dotaz....už jsi letos z Nymsů vytočil nějaký med ??
Předpokládám, že rámky do medníku nedrátkuješ, takže se ti při vytáčení zbortí a necháš je vystavět pokaždé nové ??
Díky Smile

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 12.07.2017 11:37 AM

(11.07.2017 10:20 PM)Tomáš Palata napsal(a):  Jak poznamenal Michal, na loučce mají včely účinnější klimatizaci. Potřebují-li, přistaví dílo ke stěně úlu a uličku tak z boku uzavřou. U rámků je jim to záměrně znemožněno.
I tohle lze s rámky obejít - tedy aby stavěli až ke stěně. Když nemám na rámek drážku, ale laťku a rámek je normálně veliký, je mezera mezi rámkem a stěnou větší, jak včelí mezera. Normálně to dostaví až ke stěně. Výhodou toho pak je, že můžu normálně listovat a vytáčet, protože mám rámky, ale přitom je to téměř stejné, jako v japončíkách.
To je mimochodem další důvod pro rámky, pokud nemám vyloženě klát.
Jinak i v opředchozí diskuzy jsem řešil jen dílo a jeho borcení. Ne oštřování a tak. Nemám ani zdaleka jasno, jak ošetřovat. A sice taky nevěřím, že Leoš má zázračné včely, ale stanoviště má určitě příznivé. A stanoviště dělají okolní včelaři. Ale to už je mimo téma.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 12.07.2017 12:13 PM

Je to marný, je to marný, je to marný.

Michale, člověk věří vždy tomu, co je schopen sám dosáhnout, zvládnout, co je schopen si představit a ostatní, pro jistotu, bagatelizuje, zlehčuje, zesměšňuje. Tomu naprosto rozumím.
Proto už nikoho nepřesvědčuju a nechám, aby se přesvědčili lidi sami. A oni se přesvědčují. Musí ale pochopit, že včela není králík nebo holub. Musí pochopit, že ke každé včele, je nutný určitý včelař a také zootechnika, která s některými dosahuje určité výsledky, jinde a jindy ne, protože by ta zootechnika musela být trochu (nebo hodně) jiná. Prostě je třeba najít soulad mezi prostředí, včelou, včelařem, prozní metodou. O úlech a rámcích to vůbec není. Tak je tomu i v přírodě.
Máš naprostou pravdu, zázračné včely nemám, nikdy jsem to netvrdil a ani to není možné.
Mám jen takové kterým snad trochu rozumím a vím co umí a to se snažím využívat a ty jejich vlastnosti na odolnost zesilovat, asi i více než jiní. To je celé kouzlo.
Proto již také několik let nemám téměř ztráty (bez chemie) a to v prostředí, kde je velký infekční tlak (věř o tom se ti ani nezdá), který ještě zvyšuji svými testy (to asi nedělá nikdo).
Víc psát nebudu, aby to nezvýšilo již tak velkou závist a z toho vyplývající nenávist.
Já zase nevěřím tomu, že nelze včelařit zcela bez chemie jinde, ani u tebe. Ne věřím, ale vím jistě, že to jde. Pro mne je to realita, pro druhé Sci-fi.
U nás lidé moc žvaní (hlavně v akademické rovině) a nedělají ve skutečnosti nic a jen ze zájmu o věc už vůbec ne.
Z PC, knížek.... se včelařit (opylařit) nikdo ještě nenaučil a nenaučí. Pokud člověk dělá stejné věci co ostatní, nemůže mít nic jiného. No a ostatní u nás mají co??? Proto jsem tu slepou uličku opustil.
Nepřekvapí mne už nic, ani to, že někteří se vyhlašují za odborníky (je jim to přáno) a nakonec použijí KŠ nebo thymol plošně. Kdyby byli schopni zasáhnout alespoň bodově, to by byl velký pokrok.
Je to určitě tak, že kdyby někteří lidé některé věci uměli lépe, jistě by je tak dělali.
Můj bývalý prof. matematiky mi říkal. Představivost v matematice neznamená vůbec nic, bez ní ale nebudete nikdy matematice rozumět.
Myslím, že se to týká i ostatních oblastí života, tedy i včel a včelaření.
Vše dobré ti přeje. ld

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 12.07.2017 01:37 PM

(11.07.2017 05:51 PM)Milan Urík napsal(a):  Ahoj Toníku, kolik máš toho času Japonců? Není to tak dávno,cos je velmi propagoval a chtěl jsi na Japonce převést většinu svého chovu. Mám několik známých, kteří sd nechali nalákat a vsichni uz Japonce rusi a znovu by do toho nešli. Díky.

Ahoj Milane. Já vím, že to bylo adresováno někomu jinému, ale jen můj pohled.
Předně je třeba si uvědomit to základní. Japončík vznikl v jiném prostředí pro jiný druh včely. Apis cerana, resp. Apis cerana japonica. Tato včelstva mají 7000-20000 jedinců. To je zcela něco jiného než u druhu Apis mellifera, kde je naprosto normální 50000 a více včel. Také proto třeba Japonci nahrazují svá včelstva těmi našemi včelami, protože mají více medu. Dobré to není, ale je to tak.
Je třeba tedy používat i rozum a ne jen nekriticky přejímat cizí. O úlech to ale není. Třeba v lokalitách, kde je dlouhodobá snůška taková včelstva mají šanci. V lokalitách, kde je třeba výborná, ale jen krátkodobá snůška takové včelstvo nemá šanci ani pořádně zesílit natož donést zásoby. To mám odzkoušeno i u sebe a to ta včelstva zimovala v 6-8 nástavcích. Jo přežijí i ve dvou, ale zimu nepřejdou a uhynou hlady. Japončík je taková hračka, ale proč ne? Když pro to jsou snůškové podmínky. Druhou věcí je, že v japončíkovi se začátečník nic nenaučí a pak jakýmkoliv snahám o alternativu nechtěně škodí. Jsou lidé, a i v ŠPV, kteří se toho průmyslového pohledu na včely nedokáží zbavit. Myslí si, že včely stačí nacpat do "bedny" pak sebrat med a hotovo a myslí, že se blíží brtnictví. Jenže brtníci toho o včelách věděli sakra hodně a také uměli, což se o dnešní populaci "včelařů" říci nedá. Vše dobré. ld

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Urík - 12.07.2017 05:02 PM

Leoši díky za Tvůj příspěvek. O to mi právě jde, aby ten, kdo tady něco propaguje a hlásá, to i dokázal konkrétními čísly, fakty, údaji. ..osobne jsem trochu překvapen, že Toník experimentuje s 5 druhy úlů, měl jsem pocit,že má vse vykoumane a jede se v japoncich. Také je potřeba zde začínajícím a méně zkušeným říct, že je potřeba byt obezretny a nelze opravdu včely někam nasypat a nechat je tak, spoléhat se, ze jim pomuze vesmirni energie, vzdy to dopadne stejne, člověk je bez vcel a jeste tim muze opravdu i ohrozit někoho v okolí.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 12.07.2017 09:10 PM

(12.07.2017 12:13 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Proto už nikoho nepřesvědčuju a nechám, aby se přesvědčili lidi sami. A oni se přesvědčují. Musí ale pochopit, že včela není králík nebo holub. Musí pochopit, že ke každé včele, je nutný určitý včelař a také zootechnika, která s některými dosahuje určité výsledky, jinde a jindy ne, protože by ta zootechnika musela být trochu (nebo hodně) jiná. Prostě je třeba najít soulad mezi prostředí, včelou, včelařem, prozní metodou. O úlech a rámcích to vůbec není. Tak je tomu i v přírodě.
Presne tak. Všetci sa tu bavia o úplne nepodstatných veciach. O bortení diela, o jeho spevňovaní a podobne. Nikto tu nepíše prečo včelári na prírodnom diele, v čom spočíva význam tohto štýlu včelárenia. Moje včely žili v trámikových úľoch Warre na prírodnom diele 14 sezón. Môj postup spočíva vo včelárení s rojmi, čiže v prirodzenom delení a v mojom spätnom spájaní roja s materským včelstvom. Pritom manipulujem s nadstavkami ako pri viacnadstavkovom včelárení. Keby som roj nasypal do úľa a nechal napospas osudu, je to isté ako keby som včely vysypal na kraj lesa a nechal tak. Neprežili by.
Dnes tie moje včelstvá druhou sezónou pokračujú v Jednotných úľoch s rámikom 37x30. Urobil som včelám zmenu obydlia preto, aby som sa presvedčil, že moja metóda včelárenia s rojmi na prírodnom diele bude fungovať aj v konvenčných úľoch. Rámikový úľ ponúka možnosť "väznenia" matky do slnovratu, v mojej lokalite je to so zreteľom na znáškové pomery posledná dekáda mája a prvá dekáda júna, aj po slnovrate, čo je v mojej lokalite koniec augusta. Aspoň to tak predpokladám, ak som správne pochopil zootechnický postup Leoša, s cieľom, znížiť počet roztočov Varroa vo včelstvách prirodzeným spôsobom.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jarda - 12.07.2017 10:00 PM

Už tedy nemáte Warré úly?

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 12.07.2017 10:50 PM

V sezóne 2016 som mal posledné včelstvo v úli Warre. Urobil som si 8-rámikové nadstavky Jednotného úľa. Vnútorný pôdorys nadstavkov je 39x30 cm. Mám možnosť do nadstavka vložiť 8 rámikov JU 37x30 na studenú stavbu alebo 11 rámikov Warre vysokých 30 cm na teplú stavbu, prípadne 11 polovičných rámikov Warre. Rámiková miera Warre mi zostala a prechod na nadstavky s jednotným rámikom bol bez ťažkostí. Pritom nie je problém mať v úľovej zostave nadstavky s rámikmi JU aj Warre.
[attachment=1731]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Crha Karel - 13.07.2017 11:47 AM

Jediný rozdíl mezi volnou stavbou v rámcích a pouze na loučkách vidím v pracnosti. My, kteří stárnem a potýkáme se s nemocemi dáme zřejmě rámkům přednost. A včely - pokud jim vůbec! nemanipulujeme v plodišti - se s tím snadno vyrovnají.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 13.07.2017 02:33 PM

Milane, co jsi prosím řešil těmito rámky a jak se to osvědčilo.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 13.07.2017 03:36 PM

Skúšal som úzkovysokú hornú aj dolnú latku rámika. Predpokladal som, že včely premostia nadstavky po celej dĺžke rámikov. Nestalo sa. Vosková stavba bola v rámiku skutočne divoká, dostatočne pevná, ale zároveň aj ťažšie rozoberateľná ako v klasických rámikoch. Ja mám dlhotrvajúcu a miernu znášku, upustil som od takého riešenia. V repkovej a agátovej oblasti by to mohlo fungovať lepšie.

[attachment=1733]

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 13.07.2017 07:07 PM

No, já právě potřebuju aby mezinástavkový prostor nepřemosťovali. Nepoužívám spodní loučku a musím neustále používat strunu. Po třech dnech je to spojené, jako srostené. V tom je velký problém. Nyní tomu připisuji ztrátu tří matek, i když už mám trochu zručnost a na jedno říznutí přijdu tak o tři, max pět včelek. Ale prořezávání plodiště je riziko. Chtěl jsem vyzkoušet variantu naplocho už loni. No zůstanu tedy u tyček a dole použiju úzkou laťku.

Horní a dolní loučky jsi měl kolik. 10 mm? Potřebuju včely zbrzdit, aby oddělení medníků rozpěrákem můstky ještě utrhlo a nepoškodili se plásty a nemusel jsem to řezat strunou. Je to velice špatná varianta. Jsem stále ještě v začátku, myslím tím, nemám stále dostatek díla a neustále do nich nějak lezu, přidávám rámky a musím to furt řezat. Je možné, že až to dostaví, půjdu do nich cca 5x do roka a už mi to vadit nebude. Ale teď jsem to měl dokonce i tak, že prostavily tři medníky včetně plodiště - s mezerama 12 + 12 + 12+ 35 cca 70cm výšky plástů. Přechodný stav (přechod na jinou míru a jiný systém).

Takže borcení díla, zpevňování aj. technické záležitosti ve věci volné stavby nejsou nepodstatné, ale naopak. Já se musím se do včel dostat a nějak je obsloužit. A o tom je to taky. Ať už o tom Milane píšeš z jiné stránky věci nebo Leoš nebo Michal. Tomáš Palata má specifický problém, který tak jak tak občas potká u volné stavby snad každého. A aby se mohl soustředit na včely, musí mu tyto obyčejné základní věci napřed fungovat samy. Alespoň u mě to tak je. Já nějak nedovedu myslet na tři věci zaráz nebo být soustředěný, když se nic nedaří.

Tím neříkám, že Váš náhled na věc je pro nás "nazačátku" třeba "vysoce kvalifikovaný" (nechci se vyjádřit nějak nesprávně). Pro mě je vskutku dobré si poslechnout, že do nich lezem a rozděláváme je úplně ale úplně zbytečně, "protože to jde i jinak". Já osobně si tyto rady poslechnu vskutku rád, neboť neumím věci řešit jednoduše. Viz. moje příspěvky. Takže nenechte se s náma odradit. Vše se časem nějak podá.

Jo Tomáši, včera jsem se díval na plásty s těma zpevňovacíma tyčkama (6 mm bukové kolky na spojování nábytku). Mají zatím postavených asi 20 cm výšky, ale jedou pěkně podél tyček. Možná by se hodily ty tyčky vždy dvě cca po 15 cm.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 13.07.2017 11:56 PM

Včelie dielo, rámiky, musia byť premostené. O tom je včelia medzera. Premostenie, to je telefón včiel medzi nadstavkami. Čo zatancuje včela v najspodnejšom nadstavku to okamžite zaragistrujú včely v top nadstavku. Vibrovanie sa prenáša zdola nahor a naopak. A okamžite idú brániť letáč alebo húfne odlietajú za zdrojom znášky. Premostenie medzi podlažiami treba podporovať a nie mu brániť.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - schützmeister - 14.07.2017 01:35 PM

(12.07.2017 12:13 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Je to marný, je to marný, je to marný.
Je to Leoši mino téma, se stavbou to moc nesouvisí.
Co je prosím marný ? To, že nevěřím, že máš zázračný včely ? Nebo, že preferuju pomalejší postup ? Nemám čas ani oči na kejkle s inseminací, to ale nutně neznamená, že nevěřím, že to nefunguje.
Jednou se k tomu snad taky prokoušu. A není to u mě nevírou, spíše nedostatkem času a určitými ekonomickými zájmy.
Taky jsi se k tomu nepropracoval ze dne na den.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 14.07.2017 11:14 PM

Toto nesouvisí vůbec s tématem; a u mě jen podpora a připomínka myšlení a cílů (mám jich jen pár);
"To, kterým směrem se pohybujete, je daleko důležitější, než rychlost, kterou tak činíte" (Posting Freak_NB1)

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 15.07.2017 10:26 AM

(14.07.2017 01:35 PM)schützmeister napsal(a):  
(12.07.2017 12:13 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Je to marný, je to marný, je to marný.
Je to Leoši mino téma, se stavbou to moc nesouvisí.
Co je prosím marný ? To, že nevěřím, že máš zázračný včely ? Nebo, že preferuju pomalejší postup ? Nemám čas ani oči na kejkle s inseminací, to ale nutně neznamená, že nevěřím, že to nefunguje.
Jednou se k tomu snad taky prokoušu. A není to u mě nevírou, spíše nedostatkem času a určitými ekonomickými zájmy.
Taky jsi se k tomu nepropracoval ze dne na den.

Michale, máš pravdu. Každý děláme, co dělat máme a je to tak dobře. ld

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Matucha - 15.07.2017 04:26 PM

Spíš to bude: "Každý děláme, na co máme ( a nemyslím finance ) a je to tak dobře."M.M.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 17.07.2017 12:39 AM

Ať je to tak či onak, buďme nejen rádi, zato.

Už poněkolikáté pročítám Příspěvek: #241 Tomáše Palaty. Dnes jsem si podle něj srovnával stavbu oddělků a moji "pomoc" včelám, při vkládání rámků. Podle tvarů a velikosti buněk a jejich rozmístění mi došlo, že kam rámek jednou vložím, by měl i natrvalo zůstat. Těch buněk je fakticky vícero rozměrů a seskupení, a myslím, že když se to dostane do oka, jde poznat do určité míry i odkud plást pochází či kam patří.
Slov Leoše, pokud je nutný pohyb plodiště, tak co nejvíce jako celku, ať už vertikálně nebo v mém případě u lažanů horizontálně, budu muset více dbát. Mé nynější počínání není s tímto zcela v souladu.
Včelky, zapracuju na polepšení se.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Milan Bencúr † - 17.07.2017 07:48 AM

Citace:Podle tvarů a velikosti buněk a jejich rozmístění mi došlo, že kam rámek jednou vložím, by měl i natrvalo zůstat.
A ako ten rámik nahradíš na mieste vo včelstve odkiaľ si ho vybral?
Platí, že keď vyberiem rámik z plodiska a preložím ho inde, do iného včelstva alebo do iného nadstavka, tak zostávajúce rámiky v plodisu musím pritisnúť ku sebe. Aby plodisko zostalo pohromade. Ak preložím viac rámikov s plodom, musím ich na novom mieste uložiť vedľa seba a v poradí ako som ich vybral. Plodové teleso musí vždy zostať pohromade. Včely prestavajú bunky podľa ročného obdobia a potreby včelstva aj na starom pláste.
[attachment=1734]
Na jar včely stavajú na rámiku pri letáči robotníčie dielo. Postupne, s vývojom jarnej prírody, rastom včelstva a jeho potrebami, postavia na rámiku prevažne dielo s trúdími bunkami. Je obdobie rozmnožovania a zdravé včelstvo trúdov potrebuje.
[attachment=1735]
Roj postaví prevažne robotníčie dielo, pretože trúdov nepotrebuje. Len pripomeniem, že veľkosť buniek robotníc sa pohybuje v rozmedzí jedného milimetra. Veľkosť buniek trúdov je rozdielna v rozpätí pol milimetra. Ostatné bunky majú veľkosť medzi nimi a včely ich používajú na odkladanie zásob. Dobre to vidieť na rojom čerstvo postavenom rámiku.
[attachment=1736]
Včely môžu byť v úli uložené na veľmi veľa spôsobov. Podľa tvaru dutiny a veľkosti rámika rozdelia plást na časť pre plod a časť pre zásoby. A rozmiestnenie jednotlivých buniek na pláste ovplyvňuje aj tvar a umiestnenie letáča. Na ďalších dvoch fotografiách to dokumentujem stavbou diela na rámiku Warre, kde plást presahuje cez dva nadstavky, a v ležane JU, kde včely ukladajú zásoby v rámikoch vedľa plodiskového telesa.
[attachment=1737] [attachment=1738]
Ak chcem zootechnickými postupmi predchádzať ochoreniam včiel, musím s plodiskom manipulovať. Zootechnické postupy nie sú žiadna novinka. Včelári ich dávno zosúladili s prírodou a využívajú ich odjakživa. Bez ohľadu na to, či včelária na rozoberateľnom alebo nerozoberateľnom diele.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 18.07.2017 05:30 PM

Moc nevěřím, že včely v průběhu roku přestavují plásty dle potřeby. Spíše si myslím (ale jen myslím, zatím), že pokud se jim do stavby nikdo nevrtá (jako já), tak si hnízdo postaví natrvalo se vším všudy (tedy počítají kdy, kde a co tam bude i v případě běžných změn). Nemluvím o katastrofických případech ve včelím obydlí. Zkusím to ověřit některý příští rok s jedním včelstvem, sfocením všech plástů oboustranně cca čtyřikráte do roka.
Co se týká velikosti buněk s tím souhlasím, neboť mám v některých úlech včely velikostí vzájemně až téměř dvojnásobné, skoro jako trubci. Dokonce jsem si včelu spletl s matkou.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Jan78 - 09.02.2018 07:01 PM

Dobrý den,
otázka: Jak je to s riziky u kočování při volné stavbě? mám kombinaci L1/1(MZ) a L2/3 (volná stavba). Moc díky za nasměrování. Honza

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 11.02.2018 03:31 PM

Stejné jako se stavbou na mezistěnách. Ona ta mezistěna pevnost stavby nezvětšuje. Lang výšky 159 jen rámek bez drátování a nebo jen loučky a u Jumba mám drátování v rámku.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Tomáš Palata - 05.08.2018 11:26 PM

(03.08.2018 12:26 PM)schützmeister napsal(a):  ...Je na tom ale zřetelně vidět nevýhoda NN. Kdyby jsi měl dvakrát takový prostor od začátku, plásty budou vejcovitě protáhlé a taky zakladené, což znamená minimálně dvakrát tolik plodu a rychlejší stavbu. Na zimu nemají zásoby ani plochu, teď je okamžik přejít na klasický cukr 2:3, nebo med, jenže tím cukrem se tutově ulijou, protože maj moc krátké plásty - a přes loučku se jim moc stavět chtít nebude. .... Jen vidím ty nevýhody nízkého systému.
Přechod zpět na NN z VN u volné stavby na loučkách byl u mě dán hlavně použitelností při práci ve včelách. Přeci jen občas je potřeba nahlédnout do plodiště. Minimálně když se jde pro plemenivo... Už jsem to tu možná psal, ale nevýhody VN na loučkách (oproti NN) jsou po mých zkušenostech zhruba hlavně tyto:

Obsenutý vysoký plást je nutno držet vždy s loučkou vodorovně, aby plást visel dolů jako v úlu. Když to chytím jen za jeden konec loučky, začnou se kraje teplého plástu rolovat jako prapor ve větru. Až se kraj utrhne...

Odvčelení vysokého plástu je problém. Sklepnout včely nejde (utrhnul by se plást), takže zbývá ometení. Ale jak? Plást je těžký. To poznáte. Je to nutné držet loučku jednou rukou za střed (držení za kraj je o bod výše) a druhou ometat. Plást je vysoký, tudíž při ometání ruce o dost výš a ometené včely se rozlétají všude kolem. I trefit se do smyku je problém.

Plást odříznete od stěn úlu a vyndáte. Uděláte, co jste ve včelách chtěli, plást vrátíte zpátky a druhý den najdete v úlu plást utžený od loučky. Večer se totiž všechny včely vrátí domů a zatíží plást naplno. A ten, jak mu chybí boční opora, kterou jste odříznutím zrušili (a včely to do večera nestačí napravit), se zhroutí.

A jeden zajímavý bodík. Vypadá to, že některá včelstva - stejně jako někteří lidé s alkoholem - nemají tzv. záklopku. Perou zásoby při krmení (nebo nárazové snůšce) do plástů, až se jim to vahou utrhne. Ale některá včelstva se zpracováváním zásob přestanou, i když mají cukr v krmítku a ještě místo na plástech (třeba krajních zásobních), protože nějakým způsobem vycítí, že jsou s pevností plástů na hraně.... To by bylo na delší zkoumání.

Tak všechny tyhle trable u NN nepotkáte. Výměnou za horší komfort pro včely.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Aleš Molčík - 06.08.2018 09:07 AM

U vysokého díla je nutnost mít svisle dolů oporu, protože je opravdu problém s borcením. Já jsem to řešil navrtáním a přilepením do horní loučky 6 mm kulatinou. Ale když zhodnotím práci s přípravou tak na stejno vyjde připravit si velký rámek s úzkou spodní loučkou, aby včely postavily dílo i přes loučku.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Ali - 06.08.2018 01:21 PM

Já mám středem rámku 42/35 taky všude tyčky 6mm. Je ale pravda, že to neřeší okraje plástů. Loni jsem měl ještě v medníkách jen horní loučky a musel jsem všude dát na okraje rovněž tyčky. Je to bezpečnější. Letos jsem ale po třech letech těžkostí skončil u celého rámku uprostřed s tyčkou. Při manipulaci to vypadá, že ta už bude dostačující. Můžu vzít rámek za ucho a lehce drcnutím o dlaň je z větší části setřesu i na tom 42/35. Ale tenoučká spodní loučka a tyčka, jak píše Aleš.
A k tomu "zajímavému bodíku" souhlas. Podobná zkušenost. Jelikož u mě na polích není dostatek medu pro včely i pro mě (nebo to neumím), dokrmoval jsem rázově po 8 litrech sáčkem a u trojích se mi stalo, že až na tři dny zastavily (sucho, bez snůšky) a dojeli to naráz až napodruhé. Měl jsem až strach, že to v tom vedru zkvasí.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Leoš Dvorský - 07.08.2018 11:02 AM

Tak pro včely je „problém“ rámků a rámkových měr vyřešen stejně jako úlů. Poradí si se vším. Rámek byl vymyšlen pro včelařovo pohodlí a ego.
Za tu dobu co včelařím, jsem včelařil jak v systému s vysokými rámky, tzv dadant systému, tak nízkými nástavky. Jen několik poznámek k tomuto:

1) Nízký rámek v originální podobě, třeba u Langstroth, je nevyhovující, je tam moc dřeva. Včely žijí odjakživa ve dřevě ne na něm. Dolní loučku doporučuji 1cm (1x1 cm) širokou a horní cca 25 mm, případně zkosené do trojúhelníku.
2) Při této konstrukci včely vytvoří prakticky jednotný plást s galeriemi navíc zpevněný těmi loučkami.
3) Rozdíly v plodování nejsou žádné.
4) V NN provozu je snadné dělat oddělky i různá biotechniká opatření třeba k tlumení V.d.
5) Odebírání medu může být šetrnější.
6) V NN provozu se dá pracovat modulově, což ve VN nejde nebo jen kulturisté to zvládnou (zažil jsem to).
7) Volná stavba je zde pevnější.
8) Mám zkušenost, že včely nejrychleji přecházejí z NN na NN, pak z vysokého na vysoký a nejhůře to jde, když mají výběr, tedy z VN na NN. To je důležité při rozšiřování na jaře, pokud se tak děje. Samozřejmě mluvím o určité síle včelstva (tedy alespoň 3NN nebo 2 VN)
9) V NN provozu se snadněji včelstva vedou.
10) Při kontrole na roj. Nálady (začátečníci asi provádějí) se neberou do rukou jednotlivé plásty, ale stačí nadzvednout horní nástavek s plodem. Jsou-li matečníky u spodních louček, jsou pravděpodobně všude. Nejsou-li, nejsou nikde.
11) Z NN provozu udělám klidně provoz na VN nebo kombinovaném systému, opačně to nejde.

Stejně jako u úlových soustav nikomu NN nevnucuji, každý jsme jiný…………………..

Záleží na včelaři, zda udělá ze svých rámků a úlů pro včely ještě přijatelné prostředí nebo doslova peklo!!! Právě ten klasický, průmyslově apokalyptický přístup nabízí včelám právě tu druhou variantu a to je jeden z důvodů, proč včely těch včelařů hynou a hynout budou. Pokud budeme mít oči zalepené medem, nebude to jinak. ld

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Miroslav Matucha - 05.03.2021 09:23 PM

Rozmohl se nám tady takový nešvar.... Všichni natáčí videa a stávají se jůtůbery a influensery. A tak jsem se rozhodl stát se také některým z nich ( ještě nevím kterým ) a pokračovat dalším videem o na podzim spojeném včelstvu. M.M.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Pavel Cirman - 06.05.2024 03:00 PM

Ahoj, zkoušel jste někdo vyndat z každého nástavku dva rámečky a zbylé rozmístit na stejnou rozteč? Rozteč mezi rámky by v mém případě (mám 39x17) dělala asi 4,5 cm.Mám ve všech úlech o jeden rámek méně a funguje to dobře. Některé rámky jsou v horní části tak vystavěné do stran, že jsou silné až 5cm. Kdybych vyndal ještě jeden rámek , tak by včely mohly teoreticky dovystavět vzniklé mezery. Jen nevím, co by se dělo v dolních částech rámků.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Marek Pomp - 13.05.2024 08:38 AM

Na vyšším rámku se panenské dílo pod tíhou medu v teple zbortí.
m.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Pavel Cirman - 13.05.2024 01:54 PM

Proto mám pouze 39x17. Jde spíš o to, jestli při větší rozteči budou zesilovat hotové plásty, nebo už budou mezery prostavovat můstky.

RE: Zkušenosti s volnou stavbou - Marek Pomp - 14.05.2024 08:10 AM

Zrovna teď jsem vyndal z úzké mezery lištu s matečníky a rámky nedorazil dostatečně, horní část rámků nafoukly a dole prostavili...

S přidávám obrázků mám potíže Sad