![]() |
Lis na med - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Apiterapie (/forum-Apiterapie) +--- Fórum: Med (/forum-Med) +--- Téma: Lis na med (/tema-Lis-na-med) Stránky: 1 2 Všechny stránky |
Lis na med - Jan Hucko - 04.06.2013 03:54 PM Zdravím všechny, měl bych na Vás takový dotaz. Máte někdo lis na med? (lisují se v něm celé plástve) docela bych si rád jeden pořídil, ale v eshopech jsem nic nenašel... RE: Lis na med - Mlha - 04.06.2013 04:28 PM Tady je pěklnej lis na medobraní: http://milkwood.net/2012/03/21/autumn-natural-beekeeping-course-honey-harvest-time/ a našel jsem další lis využívající hever na auto: http://normsbeesnaturally.blogspot.sk/2009/03/home-made-honeycomb-press.html tady máš ten lis v provozu: I když pravda kapesní provedení to není. Zkus se zeptat Vaška Smolíka, ten má ideu, že bude mít připravené plástečky: http://www.thewarrestore.com/sectionsboxes.htm a pak plánuje sehnat nějaký malý ruční lis, kdy si vymačkáš pouze tolik, kolik aktuálně potřebuješ, možná by na tento účel mohly fungovat tyhle lisy: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/76114285/ http://mojenudle.cz/lis-na-brambory-a-passatelli http://www.kuchynskenoze-nadobi.cz/smrz/eshop/4-1/55-2-Nacini-na-brambory/5/2870-Rucni-lis-na-brambory-Silit http://www.kuchynskenoze-nadobi.cz/smrz/eshop/4-1/55-2-Nacini-na-brambory/5/3003-Rucni-lis-na-brambory-a-spezle-Passato-Silit http://www.srovname.cz/fackelmann-lis-na-varene-brambory/srovnani-cen/k.1829672 http://www.masoprofit.cz/gastro-tip/lisy-struhadla-protlacovaci-poklice/17744-2/lis-na-brambory-exclusice http://www.azvino.cz/chef-n-lis-na-brambory-lis-na-brambory-chef-n/ primárně určené lisovat drobnosti v kuchyni, ale bych si tipnul, že by to šlo použít i na med. Možná bych ho i na chatě někde našel, kdyby byl zájem to vyzkoušet, babička to používala na brambory, když dělala bosáky. RE: Lis na med - bohemia.gall - 05.06.2013 09:15 PM Lis ikea máme doma, bude-li co lisovat, vyskouším a dám vědět... RE: Lis na med - Jan Hucko - 06.06.2013 04:07 PM (04.06.2013 04:28 PM)Mlha napsal(a): Tady je pěklnej lis na medobraní: přesně takovej !!! jednou jsem ho našel na nějakým britským webu, ale znovu se mi ho najít nepodařilo... na to hlavní jsem zapoměl, jak by se to mohlo jmenovat anglicky? zkoušel jsem honey press, ale vylezly mi jen nějaký dvě vydea na youtube RE: Lis na med - Milan Bencúr † - 06.06.2013 09:14 PM http://www.swienty.com/shop/vare.asp?side=0&vareid=108770 http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_75 RE: Lis na med - Jan Hucko - 06.06.2013 09:57 PM http://www.swienty.com/shop/vare.asp?sid...eid=108770 Tohle je to co jsem hledal... Děkuji pane Bencúre RE: Lis na med - Aleš Molčík - 11.06.2013 01:38 PM Nad lisem prakticky uvažuji několik let na víčka při medobraní, a u několika lisů jsem se podílel na výrobě, ale zatím jsem se spokojil vždy s vykapáním a aspoň na pocit mi to přijde dostačující. Ale přesto je tu někdo kdo má tyto dvě metody, vykapání a lisování vyzkoušené a může posoudit rozdíl? Děkuji. RE: Lis na med - Milan Bencúr † - 11.06.2013 03:46 PM Precedený med, ktorý necháme odtiecť z rozdrvených plástov, si zachová prakticky všetko čo včely uložili do bunky. Je teda najprírodnejší. Lisovaný med je už ovplyvnený fyzikálnymi pochodmi, v tomto prípade tlakom, a stráca na svojej prirodzenej chuti podobne ako med vymetaný v medomete. Ja uprednostňujem precedenie medu z rozdrobenýh plástov. Nelisujem. RE: Lis na med - Martin Nezbeda - 11.06.2013 04:55 PM Skutečně je rozdíl v chuti mezi medem získaným pomocí medometu a cezením? Pokud ano, zajímalo by mě, čím to je? Nevidím příliš velký rozdíl v tom, jestli ho v nádobě něčím rozsekám na kaši, nebo ho roztočím a po stěnách nádoby nechám stéci. Přes cedník jde pak v obou případech. RE: Lis na med - Aleš Molčík - 11.06.2013 05:45 PM Rozdíl v chuti mezi vytáčeným medem a vykapaným nepoznám, ale u vytáčeném jsem četl něco o tom, že jak med se odstřeďuje a postupně nanáší na stěnu tak sebou bere vzduch a vytváří větší množství bublinek a než se vyčeří tak dochází k "oxidaci" medu. Jestli je to možné nějak ověřit rozdílnou kvalitu nevím, ale med co mám vykapaný z víček krystalizuje pomaleji než med odstředění v medometu ze stejné snůšky. RE: Lis na med - Milan Bencúr † - 11.06.2013 08:29 PM Ja včelárim tým najjednoduchším spôsobom. Medové plásty netreba sekať na kašu. Stačí ich odviečkovať nožíkom, rozlámať na menšie kúsky, nechať volne odtekať a cez cedník oddeliť od zvyškov vosku. Treba ochutnať med priamo z plástu, med precedený a med vymetaný. Určite sú po rôznych spôsoboch spracovania chuťové rozdiely. O hlavných druhoch medu podľa spôsobu získavania máme na Slovensku aj právnu normu. http://www.svssr.sk/dokumenty/legislativa/vv_41_2012.pdf RE: Lis na med - schützmeister - 14.06.2013 11:12 PM (11.06.2013 05:45 PM)Aleš Molčík napsal(a): Rozdíl v chuti mezi vytáčeným medem a vykapaným nepoznám, ale u vytáčeném jsem četl něco o tom, že jak med se odstřeďuje a postupně nanáší na stěnu tak sebou bere vzduch a vytváří větší množství bublinek a než se vyčeří tak dochází k "oxidaci" medu. Jestli je to možné nějak ověřit rozdílnou kvalitu nevím, ale med co mám vykapaný z víček krystalizuje pomaleji než med odstředění v medometu ze stejné snůšky.Já si to tedy vždy maloval hlavně tak, že vytočit je možné i med z prastarých plástů, což je hlavní nešvar komerčních včelařů. Jinak oxidace ano, možná prach a teoreticky vlhkost. Zajímavé je i to, že u mě je to s víčky naopak, ten mě ztuhne vždy téměř okamžitě a je jedno jaký a pozoruju to už leta. Přičítám to propolisu, ničím jiným se to nedá vysvětlit. Fakt vám tuhne pomaleji ? Zajímavé . Ale jak vidím z fotek, lisuje se to taky ze starých plástů, pak teda nevím. Asi móda. RE: Lis na med - Jan Hucko - 15.06.2013 03:52 PM (11.06.2013 08:29 PM)MilanBencúr napsal(a): Ja včelárim tým najjednoduchším spôsobom. Medové plásty netreba sekať na kašu. Stačí ich odviečkovať nožíkom, rozlámať na menšie kúsky, nechať volne odtekať a cez cedník oddeliť od zvyškov vosku. Treba ochutnať med priamo z plástu, med precedený a med vymetaný. Určite sú po rôznych spôsoboch spracovania chuťové rozdiely. O hlavných druhoch medu podľa spôsobu získavania máme na Slovensku aj právnu normu. http://www.svssr.sk/dokumenty/legislativa/vv_41_2012.pdf Musím říct že japončíci mají fakt štěstí ze nemají na ostrovech varroázu a že můžou takhle včelařit. My musíme mít rozběrné dílo ale oni ne, stačí jim jen dutina, tam nasypou včelky a pak si jednou za čas vezmou jeden nástavek s medem.... BOMBA... RE: Lis na med - Aleš Molčík - 15.06.2013 07:32 PM Já na to proč mi med vykapaný z víček krystalizuje pomaleji než vytočený mám jiné vysvětlení. První sladinu před řepkou netočím, zanesou si ji do plodiště a něco zůstane i do medníku, ale točím až po odkvětu řepky a to už je ten první med v náběhu na krystalizaci. A po vytočení v nádobě funguje jako startér na pastování. Ale z víček vykape jen ten med co teče a zkrystalizovaný med zůstává mezi víčky. A u další snůšky z lípy je to podobné, protože je v tom vždy trochu z předešlé snůšky, vytočit úplně do sucha nedokážu a včely ty zbytky soustředí do buněk. RE: Lis na med - Jan Hucko - 16.06.2013 09:41 AM (15.06.2013 07:32 PM)Aleš Molčík napsal(a): Já na to proč mi med vykapaný z víček krystalizuje pomaleji než vytočený mám jiné vysvětlení. První sladinu před řepkou netočím, zanesou si ji do plodiště a něco zůstane i do medníku, ale točím až po odkvětu řepky a to už je ten první med v náběhu na krystalizaci. A po vytočení v nádobě funguje jako startér na pastování. Ale z víček vykape jen ten med co teče a zkrystalizovaný med zůstává mezi víčky. A u další snůšky z lípy je to podobné, protože je v tom vždy trochu z předešlé snůšky, vytočit úplně do sucha nedokážu a včely ty zbytky soustředí do buněk. Vytáčíš??? ![]() RE: Lis na med - Jan Hucko - 26.06.2013 01:27 PM konečně jsem na youtube našel jak lis funguje... Osobně bych radši plástve rozdělil na více menších částí, ale asi to takhle stačí. |