![]() |
Vosk? Vosk! - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Apiterapie (/forum-Apiterapie) +--- Fórum: Vosk (/forum-Vosk) +--- Téma: Vosk? Vosk! (/tema-Vosk-Vosk) Všechny stránky |
Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 29.05.2013 11:56 PM Všiml jsem si že v oddělení vosku se pořád nic neděje. To mě nutilo k zamyšlení. Vosk přece získává většina z nás. Když ho máme všichni, tak co s ním? Přece ho nebudeme vozit do výkupu, nebo si z něj dělat mezistěny ![]() Co všechno se dá s voskem dělat, jak lze použít, co z něj vyrobit? RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 30.05.2013 03:19 PM No jo , je to těžký, ona zase ta 100 ve výkupu není tak zanedbatelná, co si budeme povídat. Mě by moc zajímalo, jestli jste někdo nezkoušel mýdlo klasickou cestou s hydroxidem sodným, něco jsem už sice četl, ale vždy tomu něco chybělo. Mělo by to fungovat pokud vím půl napůl se sádlem nebo olejem , ale zatím jsem na to neměl odvahu. Ještě k tomu výkupu - Vúvč vykupuje panenský tuším mezi 200-250Kč, jen tak pro info. Mají to na webu, to už není tak špatné. RE: Vosk? Vosk! - Petr Mirovský - 30.05.2013 03:37 PM Já z vosku dělám svíčky. Známý přidává vosk a olivový olej do propolisové mastičky. Já dělám mastičky raději bez vosku a oleje. RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 03.06.2013 06:56 PM Takže tu máme mýdlo a svíčky. Myslím že výzkumák koupí tunu ale dvacet asi ne ![]() Vznikají nám tu tedy dvě oddělení: Mýdlo-máte někdo zkušenosti? Nemusí to být jen mýdlo z vosku, prostě jakékoli. nějaké typy: jak barvit, doplnit vůně (samosřejmě přírodní) Svíčky-u to ho mě napadá to samé... - minulý rok jsme si s přítelkyní svíčku z vosku odlili, ale byla v podstatě úplně zelená (možná proto že vosk byl ze starých souší) hořela pěkně a v celku dlouho... RE: Vosk? Vosk! - Petr Mirovský - 03.06.2013 07:20 PM Zkoušel jsem si sám vosk převářet, ale ani po třetím převaření se mi to moc nelíbilo a strávil jsem s tím spoustu času. Vosk tedy vyměním za mezistěny a tak mi odpadá celkem náročné čistění. A mezistěny se pěkně rozpouští ve fritéze, na rozdíl od nasekaných kousků vosku. Vosk ponechávám v přírodní barvě i vůni. Přibarvovat a vonět mohu parafín, ale svíčky ze včelího vosku by tím jen utrpěly. RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 03.06.2013 10:00 PM když jsme svíčku vylili do formy, po vychladnutí se propadla a potom jsme jí opět dolili, jenže chladný a horký vosk se úplně nespojil, takže to nevypadalo úplně vzhledně... a taky se svíčce ven z formy moc nechtělo.. ![]() RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 03.06.2013 10:06 PM (03.06.2013 10:00 PM)Jan Hucko napsal(a): když jsme svíčku vylili do formy, po vychladnutí se propadla a potom jsme jí opět dolili, jenže chladný a horký vosk se úplně nespojil, takže to nevypadalo úplně vzhledně...Co jsem o tom četl, musí být zcela specifická teplota, když je moc nebo málo, tak to neklapne. Kolik to je nevím, ale musí se to měřit. RE: Vosk? Vosk! - renttip - 05.06.2013 08:41 AM panenský vosk lze použít na teflonovou pánev. Vosk není lidskému organismu škodlivý a nijak se v organismu neukládá. Jídlu nijak nemění chuť. Mám to odzkoušené. Opravdu ale na panenském vosku. RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 06.06.2013 04:01 PM (05.06.2013 08:41 AM)renttip napsal(a): panenský vosk lze použít na teflonovou pánev. Vosk není lidskému organismu škodlivý a nijak se v organismu neukládá. Jídlu nijak nemění chuť. Mám to odzkoušené. Opravdu ale na panenském vosku. Máš na mysli, jako vařit na něm? ![]() RE: Vosk? Vosk! - Crha Karel - 06.06.2013 04:12 PM Určitě. Zaprvé se to objevuje ve starých kuchařkách a za druhé jsme dnes na něm smažil vajíčka (včera jsem rušil nějaké můstky při kontrole jednoho včelstva). Rozdíl v chutí jsem nepociťoval. A zítra použiju ještě jako podklad do remosky pod koláč. Dám ochutnat. RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 06.06.2013 10:01 PM Legalizujte konopí! mi připomělo, že vosk přidávám do konopné masti. Vosk na vejce určitě vyzkouším........ RE: Vosk? Vosk! - Crha Karel - 06.06.2013 11:19 PM Napřed rozehřát na sucho pánev (teplota tak akorát aby vosk bez odporu klouzal po ploše, jako když voskuji nahřáté lyže), pak potřít plochu jemnou vrstvičkou voskem (mám uhňácanou kouli z volné stavby), pak vejce (nemíchám, způsob volská oka). Já také. RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 07.06.2013 11:18 AM (06.06.2013 04:12 PM)Crha Karel napsal(a): Určitě. Zaprvé se to objevuje ve starých kuchařkách a za druhé jsme dnes na něm smažil vajíčkaZajímavé - to by byl celkem bingo nápad. Dělají se z toho ty papíry na pečení, tak to asi půjde. Karle, nechá se to pak z té pánve taky úmýt ? Myslím po akci ? A musí ta pánev být teflonová ? Tuším, že to ve starých kuchařkách nebude, upřímě, teflon nemusím, to budu radši smažit dál na másle. RE: Vosk? Vosk! - Crha Karel - 07.06.2013 01:20 PM Pánev teflonovou nemám, vosku třeba minimálně, stačí jen lehce přejet celou plochu nahřátého dna, vytvoří emulzi přes níž se vejce nepřipečou, kůrkou chleba lze přichycené plošky seškrábnout. Umýt pánev pouze horkou vodou bez saponátů a je připravena na další dějství. Mám nyní panenského dost budu dál experimentovat. Dnes jsem zapekl do remosky buchtu, až dojím budu referovat, protože jsem nevysypával strouhankou, nedrží na zatuhlém vosku. RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 08.06.2013 12:42 AM (07.06.2013 01:20 PM)Crha Karel napsal(a): Pánev teflonovou nemám, vosku třeba minimálně, stačí jen lehce přejet celou plochu nahřátého dna, vytvoří emulzi přes níž se vejce nepřipečou, kůrkou chleba lze přichycené plošky seškrábnout. Umýt pánev pouze horkou vodou bez saponátů a je připravena na další dějství. Mám nyní panenského dost budu dál experimentovat. myslím, že jste před několika přízpěvky pronesl něco o ochutnávce.... RE: Vosk? Vosk! - Crha Karel - 08.06.2013 08:46 AM Jane, zavolejte mi dvě hodiny přetím než dorazíte a uvítá Vás ochutnávka ... ![]() RE: Vosk? Vosk! - renttip - 09.06.2013 12:13 AM Celkem často doma děláme jídlo na včelím vosku a opravdu to nemění chuť jídla a jak píše Karel, ani u vajec nedojde k změně chuti. Vosk má asi necelých 40 druhů tuků a žádný není lidskému zdraví škodlivý. Znovu chci zdůraznit, že to musí být vosk panenský. Zaručeně to stojí za zkoušku..... RE: Vosk? Vosk! - Milan Štěpán - 10.04.2015 08:37 PM Jak píše pan Jan Hučko v prvním příspěvku tohoto tématu. " V oddělení vosku se dlouho nic neděje." Také píše: Přece ho nebudeme vozit do výkupu, nebo si z něj dělat mezistěny. Já z něho dělám nejen svíčky, ale také mezistěny. Samozřejmě je mi jasné, že volná stavba je pro včely nejlepší. Snažím se o to třetím rokem a mám na volné stavbě vedena 3 včelstva. Je to ale ve zdejších podhorských podmínkách s intenzivní zemědělskou výrobou bída s nouzí. U nás jakmile něco ukáže poupata tak to kolchozníci posečou a druhý den jsou pole a louky prázdné a vůkol holá poušť. Už prostě nesečou krmení postupně každý den jen kolik je potřeba. Snůška je u nás chvíli na jaře a pak když nepřijde medovice tak abychom začali krmit. Volná stavba podle mne chce pravidelnou delší dobu trvající snůšku. Není - li snůška včely nestaví a volné stavbě ani včelám se nedaří. Ostatním 25 včelstvům, abych připravil alespoň trochu zdravější prostředí a měl také trochu medu, již třetím rokem vkládám jen mezistěny z vlastního čistého vosku vlastní výroby. O výběru, čištění vosku a výrobě mezistěn více na http://vlastni-mezisteny.webnode.cz Na závěr krátké video jak výroba mezistěn z vlastního čistého vosku funguje. RE: Vosk? Vosk! - Martin Nezbeda - 14.04.2015 07:39 PM Hezká reklama ![]() RE: Vosk? Vosk! - Miroslav Matucha - 14.04.2015 10:27 PM Špatné místo na reklamu. Nikdo z účastníků ŠPV mezistěny nekupuje. M.M. RE: Vosk? Vosk! - STAVO - 15.04.2015 03:13 PM To že nekupuje, nemusí být až taková pravda. Takže se může někdy hodit takovýto lis. Vždyť i jen použití vlastního vosku v uzavřeném koloběhu je dobré. RE: Vosk? Vosk! - Milan Štěpán - 19.04.2015 07:09 PM Ano je to asi reklam a asi na špatném místě. Příspěvek však není o nakupování mezistěn, ale o jejích výrobě z vlastního čistého, rezidui léčiv nezatíženého vosku. Jsem přesvědčen o tom že ne všichni účastníci hnutí mají všechna včelstva vedená na volné stavbě. Potom do včelstev která na volné stavbě vedená nemají, potřebují mezistěny a myslím, že je lepší mít mezistěny z vlastního čistého vosku vlastnoručně vyrobené, než koupené o kterých nevíte z jakého vosku byly vyrobeny. Vytvoříme li si vlastní uzavřený koloběh vosku víme co do včelstev vkládáme. RE: Vosk? Vosk! - stefanos689 - 20.04.2015 07:06 PM Pokud mezisteny, tak hladke bez vzoru bunek. Ja davam jen prouzek vosku pod horni loucku. Zadne problemy se stavbou bez mezisten jsem nepozoroval a v medometu se pri setrnem vytaceni take netrhaji. Ale pokud nekdo mezisteny pouziva, tak vlastni lis muze byt prinosem. Neodsuzujme hned jine za jejich cestu. Plasty jsou soucasti vceliho superorganismu a ja bych si kontaminovane mezisteny (amitrazem) jiz nekoupil. Vlastni mezisteny by pak byly mensim zlem. Pouzivam jen vlastni vosk. RE: Vosk? Vosk! - Miroslav Matucha - 20.04.2015 11:11 PM Vidím to tak, že účastník ŠPV, který se chce pochlubit či nabídnout své zařízení, výrobek, vynález,... založí k tomu např. v "Další zařízení a pomůcky" nové vlákno a necpe odkazy na svojí firmu do diskuzí. Za chvíli se zde může objevit třeba nabídka ponožek. Ty většina včelařů taky používá při včelaření. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale už použití odkazu na obchodní stránky ve svém podpisu je určitý signál. M.M. RE: Vosk? Vosk! - Ladislav Kohout - 21.04.2015 06:31 AM Mě by zajímalo jak se vypočítává konečná prodejní cena takového zařízení a jestli už je navýšena o dotaci. Ale vědět to nemusím. RE: Vosk? Vosk! - miro - 21.07.2015 10:27 AM (14.04.2015 10:27 PM)MirekMatucha napsal(a): Špatné místo na reklamu. Nikdo z účastníků ŠPV mezistěny nekupuje. M.M. No to bych netvrdil. Já začínám a je mi jasné, že než budu mít svůj vosk, nějaký potřebovat budu a budu potřebovat i pár mezistěn na nakrájení proužků pro horní loučku. Jenom kde se zeptám, všude stejná odpověď, doneste si vosk na výměnu (no to je střelené, kde začínající najde vosk, že). I všakovaté recepty na nátěr úlu ... zase vosk. A chápu, že není vosk jako vosk a ne každý ten vosk "pročistí". Ach ten vosk ![]() RE: Vosk? Vosk! - Jindřich Šafránek - 21.07.2015 06:01 PM Já včera také kvůli proužkům objednal na http://www.vceliobchod.cz, dodání ale není uvedeneo, zatím mne mezistěny nepálí ,zkus jim zavolat. RE: Vosk? Vosk! - Jan Brunclík - 21.07.2015 08:16 PM (21.07.2015 10:27 AM)miro napsal(a):(14.04.2015 10:27 PM)MirekMatucha napsal(a): Špatné místo na reklamu. Nikdo z účastníků ŠPV mezistěny nekupuje. M.M. Ahoj, nelam si s tím hlavu je to jenom vosk a včely si udělají sami co potřebují v úlu. Já jsem také v začátcích a věř jde to i bez vosku, příští rok když se zadaří udělám z vosku pár svíček ![]() Jenda RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 21.07.2015 09:41 PM S voskem to je letos extrém. Daný tím, že v německu se plásty většinou pálí a vosk tam přijde na 2x tolik co tady a taky díky úhynům. A pak to vyvolá efekt u těch, co ho naopak prodávají - bude víc peněz za vosk, když si počkám - za dva roky je to už cca polovina plus. To není špatný, když ho máš doma 100kg. Kam se hrabe podílový fond. Taky hamoním. Tj. chce to zkusit ne koupit mezistěny, ale pozeptat se po vosku u starších včelářů a ten pak vyměnit. Když nabídneš 150,- bude ho mít každý, kolik si řekneš. ![]() RE: Vosk? Vosk! - Debora - 16.08.2015 04:16 AM (21.07.2015 08:16 PM)Jan Brunclík napsal(a): ...je to jenom vosk a včely si udělají sami co potřebují v úlu. aus der Wärme heraus geboren RE: Vosk? Vosk! - Ondrd - 10.05.2016 11:30 AM Zdravím mě by spíš zajímalo jak ho kdo zpracovává. Nevím jak moc je důležitá teplota. Dneska jsem vymačkané plástve rozehřál v hrnci a přecedil. Zbylo mě tam trochu pilu a byl to starý vosk, a moc libně to nevonělo. kdo co radí? díky RE: Vosk? Vosk! - Víťa - 10.05.2016 11:39 AM Sluneční tavidlo. Nebo vařit s větším množstvím nejlépe měkké vody. Pčecedit a nechat vychladnout co nejpomaleji, nečistoty se usadí na spodku koláče. RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 10.05.2016 01:39 PM Ze slunečního tavidla je krásný vosk, ale bývá někdy až moc " přetavený ". Ekonomicky pak je to neekonomické - ale ideální pro likvidaci plástů se zavíječem. Ekonomicky " nej " je poslat plásty do výkupu. úplně super to je, když to nechceš měnit za mezistěny, ale za peníze. Tak či onak, dostaneš dvakrát tolik vosku, jako při jakémkoli jiném pinožení. Pošta bere balíky bez lístku za solidní cenu. Tavit se dá i v kastrolu a DEŠŤOVÉ vodě, přivést do varu, cedníkem sebrat košlky a slít ještě jednou přes cedník. Výtěžnost je ale mizivá a vosk mizerný - to je to, co jsi dělal. U tohohle způsobu je třeba se vyvarovat zbytků pylu a starého medu - oboje váže vosk a snižuje výtěž. To je třeba dávat do kamen. Larvy nevadí. Pak je tu parní tavení - třeba ve starém pařáku na ovoce to jde super. Krásný vosk, ale patlačka. Je to třeba vymačkat. Na vlastní mezistěny, když je potřeba, pak jsou ideální víčka a zbytky různých panenských ořezů - to stačí vařit ve vodě a vosdk je krásný. RE: Vosk? Vosk! - Radka Nývltová - 04.06.2016 11:00 PM Dneska jsem udělala následující zkušenost: Odřízla jsem cca 4 plásty z louček, vyřízla jsem, co jsem tam nechtěla, rozmačkala v míse a přes nerez cedník na cezení medu, jsem to nechala prokapat, bylo toho 1,5kg ( + cca 40 dkg panenského plástu i s medem jsem podarovala). Zbylé voští jsem nechala vylouhovat ve vodě a získala 4 litry luxusní medové vody na pití, do níž jsem přidala mátu a citron. Vosk jsem nechala roztavit v el. troubě v běžném kuchyňském hrnci vyloženém alobalem, přecedila přes hrubý cedník, zbylou hroudu košilek jsem vymačkala v cedníku lžící a pak ještě jednou procedila přes jemný cedník ( ty jsem pak znovu zahřála v troubě a vosk a zbytky z nich normálně vytřela do papírového ubrousku). Získala jsem puk čistého žlutého vosku o váze 30dkg. Troubu používám i na nanášení vosku na horní loučky, udělám si podlouhlou alobalovou formu v níž vosk rozehřeji a smočím hranol loučky, na jedno zahřátí cca 5 louček, jde to rychle a rovnoměrně. RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 05.06.2016 01:27 PM Hezký, ale chce to netrpět Alzheimerem. Kdo jste už viděl hořící hrnec vosku na kamnech.... Naposled mě takhle vyhořely asi dvě kila zhruba před měsícem. Moc krásný klima v dílně... ![]() Tak bacha na tu troubu. ![]() RE: Vosk? Vosk! - Rasťo 71 - 05.06.2016 06:53 PM Každá trúba má termostat! Stačí nastaviť teplotu na cca 60-70 °C , a nič horieť nebude! RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 07.06.2016 01:24 PM Jo, to by mohlo, do tý mý truby se přikládaj polínka, známí taky říkal, že by bylo třeba modernizace. ![]() RE: Vosk? Vosk! - Skaly - 18.07.2016 02:40 PM Dotaz: Vymačkal jsem med z plástu. Zbytky plástu jsem uvařil v nerez hrnci, přecedil a získal vosk, který je krásně žlutý. Ale - spíš je nepříjemně cítit. opakovaně jsem ho převařil, stále nevoní medově. Nemáte postup, jak získat "voňavý" vosk. Díky za tipy. RE: Vosk? Vosk! - Debora - 18.07.2016 05:10 PM vosk se může rychle přehřát, lépe jej vařit ve vodní lázni. Naplň nerezoví hrnec ze 3/4 vodou a přiveď ji k bodu varu. Připrav si dřevěný džber, nebo nerezovou vaničku do poloviny naplněnou studenou vodou. Rámečky nebo zbytky vosku ponoř do horké vody. Po rozpuštění vosku stáhni cedníkem nečistoty plovoucí na hladině a hrnečkem odeber tekutý vosk do připravené nádoby se studenou vodou. Pro eventuální čištění a harmonizaci získaného vosku naplň nerezoví hrnec z 1/4 vodou a pomalu vosk ohřívej než zkapalní. Pak polož pod víko hrnce plenku, obal hrnec dekou a nech ho 2-3 dny pomalu vychladnout. Měsíček je bezplatný hydrodynamický separátor, tak že pokud to zvládneš například 20.07. získáš voňavý biodynamický vosk nejlepší kvality. Info: tekutý vosk se nesmí dostat do styku s magnetickými kovy, které narušují strukturu elektronů. Vosk pak ztratí svou vůni a barvu. Pro dobrou revitalizaci elektronů je žádoucí velmi pomalé chladnutí, pak se ve vosku nedělají bubliny nebo trhliny. ![]() RE: Vosk? Vosk! - Skaly - 19.07.2016 09:11 AM Díky za tip. Vosk vařím vždycky ve vodní lázni. Voští dám do pytlíku a vařím ve vodě, vosk vyplave na hladinu. Místo nerezového hrnce jsem začal používat varné (jenské) sklo, aby vosk nepřišel do kontaktu s žádným kovem. Skleněnou misku s voskem a vodou vařím ve větším hrnci s vodou (vodní lázni) a uzavřeném pokličkou. Vznikne krásně žlutý koláč vosku s trochou nečistot na spodní straně. Jen ta vůně není ono. Zkusím to zítra večer ještě jednou převařit. Zkusím to teda ještě celé navíc zabalit, aby vosk chládl ještě pomaleji. RE: Vosk? Vosk! - Debora - 19.07.2016 11:33 AM při tak uvědomělé péči o vosk fakt nemám ponětí, odkud se Ti tam ta nepříjemná vůně line? Čemu by se dala přirovnat, a jedná se o vosk, který si včelky sami vypotily? RE: Vosk? Vosk! - Skaly - 19.07.2016 12:39 PM Je to vosk z rámečků na kterých jsem dovezl včely. První pokus o získání vosku byl v malé skleničce ve vodní lázni a šlo o panenský vosk, který jsem získal z díla, kterým se včely připojovaly ke strůpku. Byl z toho malinký žlutý a voňavý koláček vosku. Mám ho schovaný jako "kontrolní" vzorek. Další pokusy o získávání vosku byl už ze souší a nikdy nedosáhly stejné kvality. zápach může být z části i tím, že tam je vosk, který byl v alkoholu (výborná "víčkovice"). ale ten zápach se objevuje i další várce, která ve slivovici nebyla. Snažím se to vyčistit, abych mohl dělat voňavé dárky. RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 19.07.2016 12:40 PM Taky přijde na to, jak ty plásty byly starý. Ze zaplodovaných voní vždycky po plesnivých košilkách, čím víc, tím silněji. Mě teda voní jen panenský a stejně ne po medu, spíš po propolisu, ostře, takže problém může být i s představou, jak to má vonět. Osobně myslím, že smrad se z vosku nevyžene. Možné několikeré vaření v hodně dešťový vody. Taky pomůže předem plásty namáčet a "vyprat" - ale bacha na zplesnivění, pak to ztrácí pointu. Taky vosk z mezistěn už navždy voní po kyselině sírové a různých nastavujících látkách - mezistěny smrdí vždy strašně. (19.07.2016 12:39 PM)Skaly napsal(a): Je to vosk z rámečků na kterých jsem dovezl včely.Na ja, v tom to je. Tak to neřeš, na vlastním to bude jiný. ![]() RE: Vosk? Vosk! - Skaly - 21.07.2016 08:38 AM Tak ani měsíček nepomohl. další vaření trochu zmírnilo pach, ale pořád to není ono. Holt voňavé věci z vosku asi odlívat nebudu. RE: Vosk? Vosk! - Debora - 21.07.2016 05:42 PM pavúně měsíček nevyřeší, zkus to příští rok s vlastním voskem, určitě to bude žúžový ![]() RE: Vosk? Vosk! - Skaly - 21.07.2016 07:31 PM Určitě to zkusím. první neúspěchy mě neodradí ![]() RE: Vosk? Vosk! - straka - 02.10.2016 06:19 AM Kde pavůně nevadí: Jedno z použití včelího vosku originál (bez parafinu) ověřeno již několik let. menší kus včelího vosku rozpustím v toluenu a nanesu na celý povrch auta, potom rozleštím(beru i skla a vše okolo - voda odskakuje od skla) potom pracně vyleštím a dlouhodobá ochrana proti povětrnosti i UV s odpuzováním vody 1/2 roku i více a velmi vysoký lesk jsou zajištěny . za 1/2 roku jen přeleštění čistým hadříkem s toluenem(již velmi rychlé) a opět 1/2 roku . autolaku by neměl toluen škodit, ověřte někde před použitím. Návod není pro včelaře, kteří věnují čas včelám a vzhled a ochranu auta neřeší a potom pro miliardáře, Ti mají starost o konzervaci těch miliard a na to jsou jiné přípravky. Straka Dehtín RE: Vosk? Vosk! - Skaly - 23.04.2017 09:18 PM Tak jsem vyvařil vyjmuté plásty. První vaření ve studniční vodě a druhé vaření v destilované vodě. Vosk je krásně žlutý a voňavý. Tak snad to bude fungovat i do budoucna. RE: Vosk? Vosk! - Marek Pomp - 30.08.2024 02:40 PM Pěkný den, máte někdo nějaká čísla, kolik vosku vytěžíte z rámku resp. dm^2 díla na volné stavbě? Obvyklá výtěžnost se udává trochu víc než 100g/39x24 (12g/dm^2), s tím, že se počítá, že rámek vznikl na mezistěně. Já nejsem z díla na volné stavbě schopný získat více než 7g/dm^2 (cca 60g/39x24), používám sluneční tavidlo (4.5g/dm^2) + voští znovu vyvařím a trochu vylisuju (2.5g/dm^2). Je jisté, že mezistěna je podstatně tlustší než voskové dílo, které staví včely samy, takže i když mezistěnu částečně použijí na vytažení buněk, pořád bych očekával, že mezi košilkami bude víc vosku než v díle na volné stavbě, jen mi chybí srovnání. Marek RE: Vosk? Vosk! - Tomáš Palata - 30.08.2024 08:10 PM Tady máš vstupní údaje. Nechce se mi to počítat. Každý koláč je jeden nástavek, 8 plástů na loučkách, rozměr jednoho plástu cca 300 x 159. Jedná se o panenský vosk z cca 70-90 %, zbylá procenta jednou zakladeno. [attachment=2121] [attachment=2122] [attachment=2123] Z medobraní, rozdrcené plásty, vykapaný med. Bylo to komplet zavíčkované. Takže oproti souším vosk navíc z víček. RE: Vosk? Vosk! - Marek Pomp - 30.08.2024 08:57 PM 12g/dm^2 Diky. Já jsem měl tmavé, několikrát základné souše. M. RE: Vosk? Vosk! - Leoš Dvorský - 30.08.2024 10:09 PM Marku, zkus si to zvážit a zjistíš, že při stavbě díla z mezistěny ji využijí cca z 90%. To je proti volné stavbě slušný rozdíl. ld RE: Vosk? Vosk! - Marek Pomp - 30.08.2024 11:46 PM Jednodušší počítat: 1dm^2 mezistěny je cca 9g, včely teda přidají asi 3g. Pokud jde o čistý zisk vosku je volná stavba samozřejmě lepší. Mě jen zajímá, jestli při získávání vosku neplýtvam a nevyhazuj příliš vosku v košilkách. Protože nevím, jestli se dá srovnávat kolik vosku nakonec můžu čekat ze zaplodované souše z volné stavby a tím kolik je nameřeno, že vyteče ze souší že stavby na mezistěně. m. p. RE: Vosk? Vosk! - Leoš Dvorský - 31.08.2024 09:38 AM No, Marku v tvých počtech 3g včely určitě nepřidají. Asi tak kolem 1g. Marku, Proto jsem ti napsal, ať si to zvážíš. Mezistěnu nevystavěnou a pak vystavěnou. Pak nemusíš nic odhadovat. ŠPV a mezistěny? Pasuje ti to dohromady? Mně tedy ne, je to jiné včelaření. Mezistěny už nepoužívám od 2005 ze 100%. Před tím byl náběh 3 roky. Mezistěna jako přechodné období třeba do horní části, budiž, ale jen chvíli, jinak ne. Tebe zajímá výtěžnost, to se musíš zeptat nějakého profesionála. Ale mě třeba zase, mimo jiné, kolik svého vosku včely využijí pro stavbu tím, že aktivují voskové žlázy. No a u volné stavby je to 100%, u mezistěn jen cca 10%. Lidi, z toho se přeci odvíjí x dalších věcí. Třeba přirozená architektura má velký vliv na zdravotní stav, co se týče varroázy nepochybně. O tom jsem přednášel už někdy v roce 2007. Dokonce bych řekl, že to bylo v Ostravě. Včelí dílo je pro včelstvo něco jako kostra. No a jak by vypadal člověk, když by jeho kostra měla 4 ruce???? ld RE: Vosk? Vosk! - Marek Pomp - 31.08.2024 11:01 AM (31.08.2024 09:38 AM)Leoš Dvorský napsal(a): ŠPV a mezistěny?To je ten problém, nemám na vytavení žádné dílo na mezistěně, abych si udělal vlastní srovnání... Zkusím ještě jednou zformulovat o co mi jde : Tavím tmavé dilo z volné stavby, z 1dm^2 získám asi 7g vosku. Dohledal jsem, že z díla na mezistěně se získávaá nejméně 12g/dm^2. Teď přemýšlím, jestli to že získávám jen cca 2/3 vosku ze souše, než jsem dohledal je chyba v mém procesu a plytvam prací včel a vyhazuju v košilkách vosk, nebo jestli je to u volné stavby přirozené a můj proces získávání vosku je v pořádku. Samozřejmě s panenským dílem problém není, tam ke ztrátám docházet nemůže. mp. RE: Vosk? Vosk! - Jan Cvikl - 31.08.2024 12:10 PM ... používám sluneční tavidlo (4.5g/dm^2) + voští znovu vyvařím a trochu vylisuju (2.5g/dm^2) ... V mojí bývalé ZO ČSV, jsme to kdysi zkoušeli takto : vosk získaný při využití slunečního tavidla jsme opětovně "prohnali" vařákem a znovu odstřelili přidruženou vyhřívanou odstředivkou ... Výsledek, pokud si to pamatuji, byl ten, že se získalo, resp vytěžilo další malé množství vosku. Vycházelo to přibližně, na dalších cca necelých deset procent vosku, navíc ! Počty si už ne vzpomínám ... Z Karlových Varů zdraví Honza RE: Vosk? Vosk! - František Glombek - 31.08.2024 10:47 PM ...pokud se snažíš bazírovat na maximální výtěžnosti vosku, tak je asi třeba vynechat to sluneční tavidlo - tam jsou vždycky ztráty. jak píše Jan, 10% i více. Osobně ale taky používám sluneční tavidlo a nějaké ztráty vosku neřeším. Došel jsem do stavu bytí, kdy vosk ani med není pro mě to hlavní. V minulosti sežral celé opuštěné dílo v dutině stromu zavíječ, aby měly včely prostor pro novou stavbu a bylo to tak dle přírodních zákonů zcela správně. Ať se vám daří, Franta. RE: Vosk? Vosk! - Leoš Dvorský - 01.09.2024 08:54 AM Navíc "dezinfekce" zavíječem je jediná, které prakticky eliminuje šíření moru i hniloby včelího plodu. V jeho výkalech se žádné spory ještě nikde na světě nenašly, tedy pokud vím. ld |