Dokrmovanie a kŕmenie
|
17.07.2015, 06:47 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.07.2015 07:22 PM od Debora.)
Příspěvek: #71
|
|||
|
|||
RE: Dokrmovanie a kŕmenie
Domácí cukr je sacharose. Při přípravě 50% roztoku na dokrmování není tepelné zpracování nutné. Když však do tepelně zpracovaného roztoku cukru a vody ještě přidáš kyselinu, invertuješ cukr na fruktosu a glukosu. Pak může vzniknout pro včelstvo karcinogenní HMF. Tak se to dělalo dříve, nejspíš proti bakterióze leuconostoc mesenteroides, ale asi taky proto, že o karcinogenitě HMF ještě nikdo neměl ani páru. Dnes se zase přidávají kyseliny do čajíčků za účelem ředění varroázy.
Zanedbatelné množství HMF je v každém nezpracovaném medu a jeho hodnota časem stoupá. Skladujeme-li med při teplotách pod 14°C, stoupá hodnota HMF v průměru o 4mg na kilo a rok. Při teplotách okolo 21°C může hodnota HMF překročit hranici 20mg/kg přírodního medu. Aby se vyloučilo i krátkodobé tepelné zpracování medu, stanovili DIB a BIO maximální hranici HMF v medu 15mg/kg. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)