Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vcely a huby
23.01.2015, 05:07 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.01.2015 02:42 PM od Debora.)
Příspěvek: #4
RE: vcely a huby


Honzo, to je báječný příspěvek, nečteš mi náhodou z duše?

Na 1 liter medové esence z kombuchy potřebujeme 50g kombuchové houby, 100ml kombuchové esence (čaje) a 125g medu.

[Obrázky: Kombucha_01.jpg][Obrázky: Kombucha_02.jpg]

Příprava: Převaříme jeden liter vody a přidáme zelený, černý, nebo v poměru 1:1 smíšený čaj. Čaje obsahující esenciální oleje se na množení houby nehodí, jelikož houbě škodí. Čaj necháme vychladnout na pokojovou teplotu okolo 22-24°C a přidáme ca. 125g medu. Nyní dáme do kvasné nádoby 10% kombuchové esence a položíme do ní kombuchovou houbu a přidáme na pokojovou teplotu vychlazený roztok čaje s medem. Kvasnou nádobu uzavřeme nejlépe prodyšnou látkou, kterou upevníme na hrdle nádoby zavařovací gumičkou. Kombucha potřebuje klid, čerstvý vzduch a teplo, nejlépe 23°C. Po 10 až 12 dnech je kombuchová esence hotová. Nyní přecedíme esenci a skladujeme ji v ledničce, 10% esence si ponecháme na přípravu nového nápoje. Doporučená denní dávka jsou dvě sklenice nápoje.

Fermentací léčivých rostlin dochází ke štěpení všech složek rostlin, čímž se léčivé účinky velmi dobře potencují. Paracelsus tímto způsobem fermentoval všechny léčivé rostliny a dosáhl tak skvělých léčivých výsledků. Po rozmnožení houby můžete začít fermentovat i byliny obsahující esenciální oleje. Pro přípravu léků je nutné dbát na čistý med z neléčených včelstev. Kdo ještě pro ošetření včelstev používá amitrazum, měl by med nahradit organickým cukrem z biologického zemědělství.

Nikdy nefermentujte modifikované rostliny.

Při fermentaci nápoje je nutné dbát na vysokou hygienu. Před přípravou si velmi dobře umyjte ruce. Všechny nádoby je nutné po umytí a dobře vypláchnout horkou vodou, aby v nádobě nezůstaly zbytky mycího prostředku. Nikdy nepoužívejte kovové nádoby, nebo síta, kovy houbám škodí.

Poznámka: Většina kombuchových hub je domestikována a byla dlouhá léta krmena jen cukrem. Za tím účelem doporučuji houbu pomalu zvykat na výživu medem. V tomto případě doporučuji krmit houbu cukrem z biologického zemědělství a medem v poměru 1:1 (50g cukru a 50g medu).

Kombucha stabilizuje celý imunitní systém. Kombucha je symbióza kvasinek a různých bakterií produkující kyseliny. Během fermentace cukru vzniká oxid uhličitý a alkohol, který živí bakterie v houbě. Bakterie rozkládají cukr v celulózu, čímž houba roste, a tráví alkohol. Během trávení alkoholu vylučují bakterie kyselinu glukonovou, kyselinu octovou, kyselina mléčnou a řadu vitamínů. Kyselina glukonová konjuguje s málo polárními látkami, čímž urychluje detoxikaci organismu a regeneraci buněk.

Aktivní složky s pozitivním účinkem na organismus:

vitamíny: C, B1, B2, B3, B6, B12, D, K
kyselina listová
kyselina glukuronová
kyselina glukonová
železo
kvasinky
pravotočivá kyselina mléčná
probiotické bakterie mléčné
různé enzymy
antibiotické látky
organické kyseliny: taniny, kyselina citrónová, kyselina šťavelová, kyselina uhličitá, různé aminokyseliny, kyselina jantarová, kyselina jablečná atd...

Kdo žízní po více vědomí, zde je odkaz: "Co bylo o kombuše napsáno"


Jediný rozdíl mezi včelstvem a člověkem spočívá v tom, že včelstvo dokáže chyby člověka napravit, aniž by narušilo vzájemný soulad, nebo nějakým způsobem omezilo svobodu člověka.
Hlasování: tondabh (+1), Jan Brunclík (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Příspěvky k tématu
vcely a huby - ondrej - 22.01.2015, 11:06 AM
RE: vcely a huby - Debora - 22.01.2015, 04:12 PM
RE: vcely a huby - Jan Brunclík - 22.01.2015, 06:39 PM
RE: vcely a huby - Debora - 23.01.2015 05:07 AM
RE: vcely a huby - Debora - 12.02.2015, 11:04 PM
RE: vcely a huby - Tomáš Jelínek - 12.02.2017, 08:37 PM
RE: vcely a huby - Jirka Roškot - 11.10.2018, 10:55 PM
RE: vcely a huby - MirekMatucha - 12.10.2018, 12:41 AM

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)