Vedenie včelstiev prirodzenejším spôsobom v konvenčných úľoch
|
20.02.2015, 09:54 AM
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: Vedenie včelstiev prirodzenejším spôsobom v konvenčných úľoch
(19.02.2015 11:24 PM)Ali napsal(a): Cituji Vás, Příspěvek: #7"Tak je do ničeho nenuť a nech, co zvládnou. LD", Příspěvek: #8"Přesně tak!! Já se snažím jim dát svatý pokoj.... takže zimuji na 5... na jaře jsou v horních třech...ty vcelku sundám, vyčistím dno a seberu z dolních dvou nástavků nejhorší souše a udělám z nich jeden. Tím je mám chvilinku na 4, ale velmi rychle rozšiřují nahoru, nástavek se soušovým jádrem (stačí 2) a po krajích volná stavba v rámečcích. A když tenhle nástavek obsadí a téměř postaví, dávám další a další a další. U mně musí fakt hodně stavět. Do plodiště prakticky nezasahuji. Rozvoj je v pohodě, když je snůška, nosí krásně. Takto vedená včelstva loni prakticky neměla problém s roztočem . žádné prohazování nástavků, žádné mezistěny do plodiště. Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: lyn_x (+1), stefanos689 (+1), Ali (+1) | |||
20.02.2015, 10:15 AM
Příspěvek: #12
|
|||
|
|||
(17.02.2015 09:43 PM)Ali napsal(a): Liptaka, Jen mě zajímá subjektivní názor , jak to vnímají včely, jestli stačí uhlídat tím pádem vnilklé mrtvé prostory za bočními loučkami, když nejsou přístupné ihned z plástu, ale včely musí kontrolu provádět z horizontální mezery mezi nástavky. Případně jiné zjištěné a vypozorované zkušenosti (cizí pohyb a pod.). Píšu o tom proto, že jsem míval na NN39/17 očka v místě do prostoru mezi boční loučky a stěnu úlu. V tomto místě začíná mrtvý prostor úlu, který v přírodě asi nikdy nevzniká. Dobré ráno ospravedlňujem sa za opozdenú reakciu ale mal som posledných 14 dní zdravotné problémy,tak k tomu mŕtvemu priestoru kedže niektorá nadstavky mám aj presklené tak som zistil(zatiaľ) že časť s uloženým medom(hlavne zaviečkovaným) nad plod.telesom až tak nestrážia(sem tam to skontrolojú) tak očká na vrchných NN uzatváram podľa potreby nechávam väčšinou otvorené max. 2-3 očká odo dna a problém s lezením iného hmyzu do úľa som zatiaľ nepostrehol. Priestor plodiska strážia už lepšie aj v tom mrtvom priestore, najviac však v druhom a treťom nadstavku odo dna a keď je rodina zdravá a silná neexistuje že by tam vliezlo niečo iné ako to čo pustia strážkyne.Dná robím tak že otvor skôr pripomína väčšie očko(15cm×2,5cm,nezužujem,nezväčšujem) odber meliva a mrtvoliek prípadne iné činnosti prevádzam odzadu.Očká nevŕtam v strede ani v hornej polovici ale asi 5cm od spodného okraja. Včielky sú veľmi prispôsobivé ide o to že im tie otvory na nadstavkoch netreba meniť každý týždeň ale s citom a podľa potreby |
|||
Hlasování: Ali (+1) | |||
20.02.2015, 03:38 PM
Příspěvek: #13
|
|||
|
|||
(20.02.2015 09:54 AM)jirka.marx napsal(a): Já se snažím jim dát svatý pokoj.... takže zimuji na 5... na jaře jsou v horních třech...ty vcelku sundám, vyčistím dno a seberu z dolních dvou nástavků nejhorší souše a udělám z nich jeden. Tím je mám chvilinku na 4, ale velmi rychle rozšiřují nahoru, nástavek se soušovým jádrem (stačí 2) a po krajích volná stavba v rámečcích. A když tenhle nástavek obsadí a téměř postaví, dávám další a další a další. U mně musí fakt hodně stavět. Do plodiště prakticky nezasahuji. Rozvoj je v pohodě, když je snůška, nosí krásně. Takto vedená včelstva loni prakticky neměla problém s roztočem . žádné prohazování nástavků, žádné mezistěny do plodiště. To je přesně metodika, o kterou se snažím též. Ale těch 5 NN je na zimu pro konkrétní zmiňovanou linii asi moc velký prostor a tendence pro úhyn na zásobách se jim zvětšuje. Spíš jim je milejší naplněný prostor na podzim s včasným rozšířením na jaře. Letos je zkusím přesunout do japonce, to by jim mohlo vyhovovat. Prostě každej jsme ňákej a včely to jen potvrzují. MS |
|||
Hlasování: Ali (+1) | |||
20.02.2015, 09:53 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.02.2015 10:33 PM od Ali.)
Příspěvek: #14
|
|||
|
|||
Zdravím Vás a děkuji za odezvu. V zásadě jste usměrnili mé další kroky, půjde-li to dobře.
Takže ještě jednou díky všem Vám. A jak jsem uvedl v ležanech, i nadále platí: "Člověk se učí 3 roky mluvit a dalších 60 let mlčet, včelař se učí první rok rozebírat včely a zbytek své kariéry nechat je na pokoji." |
|||
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1) | |||
04.07.2016, 06:22 AM
Příspěvek: #15
|
|||
|
|||
Páči sa mi, že sa alternatívnym postupom vo včelárskych technológiách venuje odborný včelársky časopis na Slovensku.
![]() ![]() |
|||
Hlasování: Debora (+1), tondabh (+1), Rasťo 71 (+1) | |||
04.07.2016, 09:36 AM
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
Milane, je to sice hezké, ale paní doktorka si to představuje jako jen kosmetickou úpravu a ne komplexní řešení. Vlastně se ,podle mne, podstaty vůbec nedotkla. Článek dle mne módní, ale jen vata. Pokud se budeme o takové opírat, bude po nás brzy veta.
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
04.07.2016, 10:21 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 05.07.2016 04:13 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #17
|
|||
|
|||
Len som chcel tým článkom zo slovenského časopisu Včelár poukázať na to, že na Slovensku alternatívny prístup ku včeláreniu nikto neodsudzuje. Práve naopak, zdôrazňuje sa potreba návratu k prírode. A výskumák v Liptovskom Hrádku takýto trend podporuje. To je, podľa mňa, veľké plus!
|
|||
Hlasování: Rasťo 71 (+1), Crha Karel (+1), schützmeister (+1), Ali (+1), Debora (+1) Zobrazit vše | |||
04.07.2016, 04:32 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 04.07.2016 05:36 PM od Debora.)
Příspěvek: #18
|
|||
|
|||
Tomuto modnímu trendu, propagovat alternativní vedení včelstev, se hodně včelařů přizpůsobilo a někteří se dokonce snaží. Podstatné však je, že seznamují zákazníky s principy alternativního chovu včelstev, i když ne všichni hned vidí nutnost je integrovat do provozu. Ale včelaření by nebylo tak okouzlující, kdyby každý okamžitě viděl celou tu paletu barev a zákonitostí, které ducha včelstva činí. Intenzivní vedení včelstev je z evolučního měřítka zcela zanedbatelný fenomén, navíc extenzivní včelaři své klienty integrují a vzdělávají. Informovat klienty, o rozdílu mezi intenzivním a extenzivním chovem včelstev, není jen o kosmetické úpravě, spíše jde o velmi komplexní modelování materie, v které se klienti cítí nějak blaženě na duši. Pro mě znamená alternativní chov včelstev tvoření a dušičkování, nechat svou fantazii volně plynout do doby dětství, v které jsme krmily včeličky kapkou medu, vinuly věnečky z kvítí rozkvetlé louky a světlušky nám svítily na cestu do lesa, kde jsme u kořenů mohutných stromů tvořili domečky pro skřítky a zmoky, a jak jsme se po vykonané práci cítily. Tvoření a dušičkování jde prostě ruka v ruce. Kdo chce získat srdce lidí, musí chov včelstev této duhové realitě přizpůsobit.
|
|||
Hlasování: Ali (+1), renttip (+1), terez.c (+1), tondabh (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)