![]() |
Je včel skutečně dostatek? - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Včela a okolí (/forum-Vcela-a-okoli) +--- Téma: Je včel skutečně dostatek? (/tema-Je-vcel-skutecne-dostatek) Stránky: 1 2 Všechny stránky |
Je včel skutečně dostatek? - Milan Urík - 22.04.2013 09:27 PM Dnes jsem šel v Brně zahrádkářskou kolonií, spousta kytiček, meruňky krásně rozkvetli, všude opojná vůně, ale včela jen vzácně. Tak si říkám, že s tím zavčelením to nebude tak "husté". RE: Je včel skutečně dostatek? - Mlha - 23.04.2013 10:32 AM No jak to je ve skutečnosti ví akorát v Hradišťku. Možná by nebylo od věci udělat nějakou mapu pokrytí (resp. povčelení), jako mají např. mobilní operátoři, kteří na základě umístění BTSek (NodeB a eNodeB) zjišťují jak na tom jsou. Určitě by to nebylo tak složité, protože by odpadly interference a zas tak moc by nevadily teréní vlny. Bylo by docela zajímavé vidět kde je převčeleno, kde nedovčeleno a kde je pole neorané. RE: Je včel skutečně dostatek? - Milan Bencúr † - 09.07.2013 01:37 AM Ja to vidím takto. Moja každodenná pozornosť je zameraná na včely. Sú to úžasné stvorenia. Pre život človeka majú tak zásadný význam, že každý kto sa rozhodol podnikať v poľnohospodárstve alebo sa venovať záhradke by si mal v prvom rade uvedomiť, že pre pestovanie potravín potrebuje včely. Včely produkujú celý rad potravín, ktoré majú rôzne použitie na našom stole. Med je len jeden z neuveriteľných darov prírody. Med je dokonalou potravinou prírody. Je 100% prírodnou potravinou, ktorá obsahuje veľké množstvo živín potrebných pre ľudský organizmus. Je ľahko stráviteľný a má neuveriteľne vynikajúcu chuť. Včelí med nepotrebuje ekologický certifikát. Ostatné naše potraviny sú v nebezpečenstve. Jedna tretina ľudského potravinového reťazca závisí na opeľovaní hmyzom a včely sú z toho zodpovedné za približne 80%. Predstavte si, že by ste v jeden krásny slnečný deň zistili, že jedna tretina potravinových produktov, ktoré jeme každý deň, by zmizla z pultov obchodov. Čo by ste robili? Pevne verím, že vo včelárskych postupoch neexistujú žiadne tajomstvá a že prosperujúca budúcnosť včelárstva spočíva v tom, že čoraz viac ľudí vstúpi do svojho vnútra. S radosťou zdieľam s ostatnými to, čo viem - všetky naše trápenia, skúšky a úspechy na ceste prírodného včelárenia. RE: Je včel skutečně dostatek? - Jaro Stoklasa - 09.07.2013 09:13 AM Na vysokej škole nás učili, že na krajinu sa treba pozerať komplexne, ako na ucelený systém prvkov a väzieb medzi týmito prvkami. A že každý, komu záleží na krajine, jej zdraví a estetike, by mal prispieť minimálne tak, že sa zameria na jeden prvok a tomu sa bude venovať, čím prispeje k tvorbe zdravej krajiny. U mňa to sú včely. Včely vnímam ako súčasť zdravej krajiny a včelárenie nevnímam len ako uzavretý svet krútiaci sa okolo úľa, ale ako širší koncept ozdravenia krajiny. Ak bude krajina v dolete mojich včiel zdravá, bude dobre mojim včelám i mne. Preto som sa rozhodol nie len prírodne včeláriť, ale napr. aj vysádzať ovocné stromy, kosiť niektoré dlho nekosené lúky a podobne. A včely vnímam ako liek pre krajinu, ktorú spoluvytváram. RE: Je včel skutečně dostatek? - renttip - 14.07.2013 08:21 AM Se zavčelením mám jednu smutnou zkušenost. Kamarád má zahrádku v kolonii a tak jsem ho trochu zbláznil do myšlenky dát do kolonie včely. Reakce zahr. výboru? Cituji: Jsme pěstitelé a ne chovatelé- umístnění včel do kolonie je nežádoucí. Takto se chovají obyčejní lidé a není to nařízení státu nebo EU. Myslím, že problém je v tom, že ani ti, kteří něco pěstují , tak v podstatě asi o důležitosti včel toho moc nevědí. Chybí osvěta? Možná, ale pokud takto budou uvažovat i zahrádkáři, pak zavčelení bude do budoucna problém. ![]() RE: Je včel skutečně dostatek? - Milan Urík - 14.07.2013 08:41 AM Jen na okraj: já mám zcela jiné zkušenosti. Zahrádkářská kolonie v Brne, kde mám zahrádku prvním rokem, když se dozvědeli, že jsem včelař, okamžitě mně prosili, abych nějaké včely do kolonie přivezl, že je to strašné, že tam nejsou opylovači, no a tak slovo dalo slovo a už měsíc jsou zde 4 včelstva ala svatojanska metodika ![]() RE: Je včel skutečně dostatek? - Debora - 18.07.2013 01:34 PM (14.07.2013 08:21 AM)renttip napsal(a): Reakce zahr. výboru? Cituji: Jsme pěstitelé a ne chovatelé- umístnění včel do kolonie je nežádoucí. Motýl lítá, vcela píchá..., ![]() Kdyz jsem pritáhla vcely do zahrádkarské kolonie, tváril se na to výbor také velmi podezýrave. Obhajovala jsem vcely, ze se jedná o divoký roj, který ke me prilítnul, ze je vcela na listine vymírajících zvírat, která zaslouzí ochranu, a ze je moji obcanskou poviností, tomuto tvoru poskytnout azyl. Navíc se jedná o prínos pro vsechny zahrádkáre, a ze nikoho nebudou otravovat. Dnes uz jsme v nasí zahrádkárské kolonii dva a výbor se smíril se skutecností, ze vcela do prírody patrí stejne jako vosycky, mysáci a brabenci. Dobré je organizovat osvetu a vzít uz predem lidem strach a dech na ztíznosti. Jo, a sklenicka medu nekdy dokáze vyvetrat mysl a zahrát studené srdce. ![]() RE: Je včel skutečně dostatek? - schützmeister - 26.07.2013 05:41 PM (18.07.2013 01:34 PM)Debora napsal(a): Motýl lítá, vcela píchá...,Je to otázka času. Před nějakým rokem jsem byl v Berlině a jako včelař nevěřil vlastním očím - měli úly postavený v takovým parčíku, kousek od chodníku, zjevně na školní zahradě mezi záhony. Kolem normálně chodili lidi, děti ryli v záhonech a vůkol pohoda. Žádný cedule - Nebezpečí žihadel !! jako to mám já uprostřed hlubokýho lesa, kde projde babka jednou za týden. Nikdo se kolem nekřižoval a nepřecházel na druhý chodník. A přes ulici činžáky... RE: Je včel skutečně dostatek? - Mlha - 26.07.2013 07:02 PM Snažím se sbírat fotky z netradičních stanovišť a umisťuji je sem: http://mlha.med.cz/jaknato/inspirace/ tak kdyby někdo chtěl může se kouknout. RE: Je včel skutečně dostatek? - Leoš Dvorský - 26.07.2013 08:01 PM No a mně je žena v okně ložnice nepovolila. Zatracenej lidskej faktor. |