![]() |
Včely a smog - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Včela a okolí (/forum-Vcela-a-okoli) +--- Téma: Včely a smog (/tema-Vcely-a-smog) |
Včely a smog - long.burda - 28.02.2013 09:08 PM Zajímalo by mne, jaký (pokud vůbec) má na zdraví a vitalitu včelstev vliv špatné ovzduší v zimě (smog). Myslím tím hlavně dlouhodobé působení smogu v okolí např. Ostravy, atd. RE: Včely a smog - Mlha - 01.03.2013 05:06 PM Zajímavé články na toto téma vyšly v MV 3 a 4/2012 pod názvem Biomonitoring životního prostředí pomocí včel a jejich produktů. Samotného mě problematika zajímá, protože mám včelky na exponovaném místě. RE: Včely a smog - Crha Karel - 01.03.2013 10:53 PM Miloši, možná by bylo dobře, kdyby jsi sdělil, kde je máš umístěny. Tvoje umístění a v souvislosti s tím i zmapování snůškových podmínek v další závislosti i na V.d a kvalitu medu se mi jeví jako velmi zajímavé téma, které by mohlo inspirovat i další možné adepty. Zkus otevřít zcela nové téma. RE: Včely a smog - Leoš Dvorský - 03.03.2013 10:55 PM Kdysi se prováděl výzkum na toto téma. Výsledky byly dost dlouho na webu SVS. Něco by o tom měly vědět v Dolu. Včelstva ujístěná v hutích měla med stejné kvality jako ta ze Šumavy. Měřily se ale jen těžké kovy. To,že jsou mravenci a včely indikátory životního prostředí, to se pužívá již dávno. Kde není prostředí pro včely a mravence, není to dobré ani pro člověka. Stačí se podívat do lesa. Kde nenajdete mraveniště, nenajdete ani včely a je tam mrtvo. LD RE: Včely a smog - Mlha - 04.03.2013 09:57 PM Karle, když už jsi to nakousl tak se přiznám. ![]() RE: Včely a smog - Crha Karel - 04.03.2013 10:53 PM V jakémsi čísle OVP je článek o včelaření ve městě a z toho článku vyplývá, že med z městských zdrojů nektaru může být naopak považován za biomed, právě proto, že se v městských parcích nepráškuje buhvíčím. Já spíše cílím k tomu, že máš velmi pravděpodobnou možnost včelařit bez zatížení V.d., ale to už míříme do jiného tématu. RE: Včely a smog - Mlha - 05.03.2013 06:36 PM O tom jaký je med z města jsem povídal zde (a doufám, že jsem nekecal nesmysly): http://www.rozhlas.cz/radio_cesko/exkluzivne/_zprava/i-v-praze-lze-chovat-vcely-jejich-med-je-bez-skodlivin-tvrdi-vcelar--1171827 co se týče VD tak bohužel si ho na podzim včelky přinesly a ani netuším odkud, takže v okolí musely být nějaké včelky, které byly vyloupeny. I v měli bylo letos více VD než loni. Tak bych chtěl co nejdříve začít s VD bojovat, letos bych vyzkoušet kyselinu mléčnou a na podzim šťavelku. Bohužel nevím, kde šťavelku sehnat. |