![]() |
|
Blesková zpráva z MĚSÍCŮ PRAVDY 2025 - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Články Leoše Dvorského (/forum-Clanky-Leose-Dvorskeho) +--- Téma: Blesková zpráva z MĚSÍCŮ PRAVDY 2025 (/tema-Bleskova-zprava-z-MESICU-PRAVDY-2025) |
Blesková zpráva z MĚSÍCŮ PRAVDY 2025 - Leoš Dvorský - 28.10.2025 03:11 PM Blesková zpráva z MĚSÍCŮ PRAVDY 2025 Pro mne jsou tzv. měsíce pravdy srpen, září a říjen. V tomto období se totiž nejvíce projevuje to, jak včelaři nebo lidé včely vlastnící o svá včelstva přicházejí. Ne že by v jiných měsících k úhynům v ČR nedocházelo, avšak v těch měsících pravdy je to extrémní. Tyto měsíce jsou pro mne jakýmsi výsledkem toho , jak jsem dokázal vnímat život včelstev od vyzimování a jak jsem případně dokázal reagovat na slabá místa v životě včelstev a celý řetězec nepříznivých vlivů, kterému jsou má včelstva v průběhu roku vystavována. Moje dlouholetá zkušenost je ta, že když člověk nějakým způsobem včelaří, tak tím zákonitě tomu přizpůsobuje selekci. Přesto, a nebo právě proto, genetika ovlivňuje tak maximálně z 20% výsledek našeho včelaření a zbývajících 80% je o tom, jaké podmínky dokáži včelstvu připravit pro jeho život. U mne je zootechnika dlouhodobě zaměřena na přibližování se podmínkám životu prosperujících včelstev ve volné přírodě. Tím je vše dané. Jakákoliv chemie a zbytečné zákroky jsou z provozu vyloučeny. Život včelstva se snažím chápat v dlouhodobém horizontu. Snažím se tak vyvarovat veškerých nahodilostí. Když je člověk připraven, nemůže být zaskočen. To jsem se naučil právě od svých včel, které spíš vlastní mne, nežli já je. Případné zimní ztráty se musí přijmou již nyní, kdy to včelaře bolí nejméně. Posledním obdobím, kdy ještě mohu provést efektivně konkrétní biotechnické opatření k případnému napravení zdravotního stavu včelstev je pro mne začátek července. Vzhledem k tomu, že všechna včelstva jsou v přirozeném režimu, ani biotechnická opatření neprovádím plošně na celých stanovištích. Ta provádíme jen bodově, tedy u včelstev, která to potřebují. Srpen 2025 Srpen byl teplotně podnormální o 0,3,°C. Srážkově byl podnormální 15 dnů. Celkově napršelo 86% normálu. Na mých stanovištích probíhaly u cca 20% včelstev tiché výměny matek. To bylo očividné již při pohledu na česna. U těchto jsem musel jen dávat pozor na to, zda tichá výměna proběhla úspěšně. Ve většině případů se tak stalo. Zdar, či nezdar je opět vidět na česně. Staré matky ve včelstvech zpravidla ponechávám. Ony si to holky srovnají samy. Někdy se stane, že obě matky přežijí až do jara a v zimě jsou v úle chomáče dva. Většina včelstev měla dobře vybudované medné komory a nebylo třeba je nijak dokrmovat. Prakticky nulové slídění dokazovalo to, že včelstva jsou v dobré kondici, zdravá. To potvrzovala i téměř neznatelná návštěva mých včelnic predátory. Žádné markery CCD nebyly patrné. Nulové slídění však bylo i na jaře, což potvrzovalo celkem velké úhyny v mém okolí. To však nebylo žádné velké překvapení, neboť genetický materiál chovaný v mém okolí (Elgon) je velmi náchylný především na Nosemu ceranae ( dále jen NC). Tento materiál jsem zkoušel od r. 2000 a po dlouhodobých testech a zkušenostech s ním jsem jej ze svého chovu vyloučil. Stejné to bylo s kmenem Vigor. Nosematóza (NC, NA) je v oblasti Mladoboleslavska (a oblastech podobných) nejvážnějším článkem řetězu nepříznivých vlivů, se kterými se včelstva musí vyrovnat. I proto se v selekci na tento problém zaměřuji poněkud více. Své okolí využívám jen jako zdroj potřebných patogenů a vytváření většího infekčního tlaku. Na včelnicích provádím několik diagnostik, především však vlastní diagnostiku podle poškozených včel. Ta totiž jediná nejpřesněji ukazuje v jakém zdravotním stavu včelstva skutečně jsou. Navíc je velice přesná již rozhodných měsících, tedy již od jara, umožňuje vytvářet modelové situace potřebné k případným korekčním a hlavně včasným biotechnickým zásahům. Letos jsem žádné takové zásahy nutně provádět nemusel. Podrobněji si o této diagnostice budeme moci se zájemci popovídat na celodenním semináři v prosinci 2025. Tuto metodu používám 20 let, tak bude o čem hovořit. V srpnu jsem také zahájil skutečně ostré testy na citlivost budoucích plemenných a trubčích včelstev na NC. Ty nespočívají zdaleka v mikroskopickém vyšetření. Dnes již vím, že ani tzv. čtyři křížky nemusí zdaleka znamenat to, že včelstvo daným patogenem,byť na první pohled přemnoženým, skutečně onemocní. Reálnou imunitu včelstev rozhodně neukazuje případné množství patogenů v těle včely, včelstva. Obyčejně tyto testy zahajuji v září. Letošní rok ale ukazuje (ukazují to včely), že zima na sebe nedá dlouho čekat. Proto jsem nečekal ani já. V srpnu jsem zahájil pozdní chov matek, ten však byl narušen tichými výměnami. V mém podání chovu matek vycházím v napodobování tiché výměny a rojové nálady. To je asi nejmarkantnější rozdíl proti propagovaným komerčním metodám chovu matek. Ty klasické metody jsem ze své praxe téměř vypustil nebo je postupně vypouštím. Ve včelstvech jsem tzv. grooming začal pozorovat již od začátku měsíce. Dá se říci, že devět z desíti samiček V.d. bylo poškozených. Měsíc srpen je pro mne jakýmsi zahájením nového včelařského roku. Převážně zde si vytipuji plemenná, trubčí a chovná včelstva, pokud projdou testy. Zde je již o příštím roce prakticky rozhodnuto a nemá smysl cokoliv zachraňovat. V přírodě již žádná nabídka nektaru v mém okolí nebyla a ani pylu zde nebylo mnoho. Vzhledem k tomu, že dlouhověké generace včel již ve včelstvech dávno byly, nebyl to problém. Důležitou činností však byla úprava česen včelstev. Prakticky 50% včelstev bylo v zimním klidu bez většího plodování. Výjimkou byla včelstva, kde probíhala tichá výměna matek nebo kde probíhaly některé testy. Září 2025 V září úl zavři a zahoď od něj klíč. To říkávali naši tátové a dědové. Dnes je to pro současné včelař nepředstavitelné. Pro mne to ale cca posledních 15 let platí znovu. Ono to vypadá jako maličkost, ale nesmyslná chemická opatřeními proti V.d. přidávají klasickým včelařům a jejich včelám navíc další roční období. Místo toho, aby včelstva postupně snižovala svou aktivitu, včely zpomalovaly metabolismus, jsou včely nuceny neustále reagovat na včelám škodící zákroky. Ty jsou v rozporu s biologií včelstva. Ony se s tím včely samozřejmě nějak vyrovnávají, avšak za cenu rozkolísávání křehké rovnováhy, kterou včely k zdárnému přezimování a životu nutně potřebují. Důsledky se projevují především v oslabené imunitě. Přirozeně se toto stresování včelstev, odráží i v selekci. Dnes včelaři chovají například včelstva, která plodují mnohem déle a proti včelstvům přírodně vedeným mají až 2x více plodových cyklů. To má negativní dopady na celkové včelaření a především zdravotní stav včelstev a šíření různých patogenů v nich. U mne jsou včelstva jíž od konce září v naprostém klidu a ustálené rovnováze. Stejně tak, jako existuje řetězec nepříznivých vlivů na život včelstev, existuje i řetězec vlivů, které mají naopak vliv příznivý. Z toho vyplývá, že rozhodující význam pro mé včelaření je provozní metoda. Selekce včelstev je jen jejím logickým produktem, součástí. Září bylo letos teplotně nad normálem o 0,8°C a napršelo 173% normálu. Na mých stanovištích bylo plodování prakticky ukončeno již začátkem září. Dokonce i mladá včelstva, která vznikla v průběhu roku především z důvodu dalšího testování se nějakému dynamickému plodování v září neměla . Některá však potřebovala menší doplnění zásob. Snad jsem tedy svou činností včelstvům v průběhu roku moc neškodil. Velice důležitou činností pro mne je do konce září zabezpečit včelstva proti myším, které jsou pro včelstva největším nepřítelem. U několika včelstev jsem provedl očkování, které je součástí jakési dlouhodobé imunizace včelstev. Koncem září se na lesním stanovišti začala vyskytovat medovice, především na borovicích, což může znamenat podnět k plodování. To se však nestalo. Větší počet zakladatelek některých producentů medovice by mohl být příslibem pro příští sezonu, protože nepřátel producentů medovice letos skutečně nebylo mnoho. Bude ale hodně záležet na průběhu zimy. Vhodná by byla krátká ale studená zima. I přes výše uvedenou skutečnosti včelstva zůstala v klidu, dlouhověké včely v úlech konzumovaly donesený pyl, kterého není nikdy dost. K nějakému zvýšenému plodování nedošlo ani u letošních včelstev, což si vysvětluji tak, že se zima a chladnější počasí se rychle blíží. Zvýšené tmelení by tomu mohlo napovídat. Říjen 2025 Přesné teplotní a srážkové údaje za říjen nemám ještě k dispozici. Z dosavadního průběhu je však patrné, že říjen je proti dlouhodobému normálu teplotně podprůměrný a srážkově nadprůměrný. V mých podmínkách je přibližně v polovině října poslední skutečný prolet včel a nastává období zimního klidu až do začátku března. Letos byl poslední prolet 21.10., tedy o něco později. V tomto měsíci dokončuji bodově revitalizaci včelstev a dokončuji výměny matek celým oddělkem. Letos nikoliv. Říjen je pro mne měsícem téměř absolutního klidu. Žádné včelstvo se z dalšího chovu nevyřadilo nebo jsem jej nemusel vyřadit já. Také téměř všechny testy jsem dokončil v září nebo počátkem října. Hlavní prací na včelnici byl úklid a zabezpečení včelstev proti žlunám a sýkorkám sítěmi, které jsou jediným fungujícím opatřením. Na svých stanovištích mám několik včelstev , která jsem nikterak nerozebíral 4 roky. Žijí si bez jakýchkoliv zásahů nebo pomoci. Pouze je každoročně ochudím o 1 NN medu z nejhořejšího nástavku. Ten je vždy nově vystaven a včelami zanesen medem. Beru to jako jejich poděkování za to, že je nechávám žít zcela podle jejich vůle a dá se říci, že jsem v tomto ohledu jen jejich brtníkem. Zmiňuji to proto, že tato včelstva jsou pro mne velká studnice poznání zákonitostí života včelstev v mé oblasti. Jedno velké dilema jsem však řešit musel. Nakonec jsem se však rozhodl, že genetický materiál, který vznikl za výrazného uplatnění epigenetiky, dostane další šanci. V průběhu dvou let vykázal doposud neviděnou vitalitu. Do další zimy jsem pustil včelstva s touto genetikou a matkami generace F3. Samozřejmě je tento materiál důsledně chráněn a je umístěn za „mřížemi“ a za „ plotem“, aby případně nemohl geneticky ovlivnit své okolí nebo nebyl zneužit „cizí mocí“. Tento materiál bude z pochopitelných důvodů podroben i testům celou zimu. Včelstva žijící na mých včelnicích žijí téměř tak, jako ta ve volné přírodě. Letos zimují v síle 1 NN až 6 NN 2/3 Langstroth. Někdy bývám dotazován, jak hodnotím letošní rok a jaký bude ten rok příští. Nechci posuzovat oblasti, kde nevčelařím. Jistou dílčí úvahu si však snad dovolit mohu. Možná něco napoví i níže uvedené údaje. Letošní duben byl teplotně 1.8 °C nad normálem, a srážkově dosáhl 106% normálu. Květen byl naopak v teplotách podnormální o 1,7°C. Napršelo 67% normálu. Červen byl teplotně nad normálem o 1,5°C. a srážkově dosáhl 69% normálu. Červenec byl podnormální o 0,3°C a srážkově byl podnormální v po dobu 23 dnů. Napršelo 90% normálu. Staré včelařské pravidlo říká, že studené léto je předzvěstí nosematického jara. Nechť tedy každý posoudí sám, co může v příštím roce očekávat. Na šíření patogenů má vliv samozřejmě i počasí, teploty a vlhkost. Jejich ředění ovlivňuje i rojivost včelstev. Urychlení jejich množení a šíření výrazně přispívá i provozní metoda včelaření a také využívání chemie v zemědělství. Jakou váhu má ten který článek řetězu nepříznivých vlivů (naznačil jsem jen některé) pro včelstva v jednotlivých oblastech, to musí posoudit každý včelař sám. Včelařit ale systémem „ přítel na telefonu“ prostě nelze a z internetových diskuzí se nikdo nic rozumného zpravidla nedozví. To je můj osobní názor, který nevnucuji. Leoš Dvorský Mladá Boleslav 28.10.2025 |