![]() |
Matka v oplodnacku - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Šlechtění a výber přirozenou cestou (/forum-Slechteni-a-vyber-prirozenou-cestou) +--- Téma: Matka v oplodnacku (/tema-Matka-v-oplodnacku) |
Matka v oplodnacku - Faneka - 13.05.2019 03:25 PM Ahoj, letos jsem si koupila oplodnacek pro 4 matky a chci se naučit s tím pracovat. Můžete mě někdo navést? Kolik včel a kdy je tam dát, před nebo současně s matecnikem? Jaký druh včel nebo je to jedno? Jak dlouho tam matka vydrží než se musí zpracovat? Diky RE: Matka v oplodnacku - Miroslav Křížek - 15.05.2019 11:02 PM můžete prosím upřesnit o jaký oplodňáček se jedná? v oplodňáččcích matky chovám, ale mám pouze pro jednu matku bohužel mi sem nejde nahrát fotka RE: Matka v oplodnacku - Faneka - 21.05.2019 06:05 PM Je to takovy jakoby v jednom nizkem nastavku, uprostred misto na krmeni sklenici a okolo jsou 4 chlivky pro 4 matky. kazdy chlivek ma vylet na jinou stranu. Ja mam pocit, ze by se do kazdeho mohla dat treba 1 naberacka vcel, cca 2 dcl, mozna i o trochu min. Ale jak dlouho tam vydrzi, pokud se to s casem prezene, tak se asi budou chtit rojit. Takze bych potrebovala, jak dlouho, podle vasich zkusenosti, tam muzou vydrzet, nez je dam do oddelku, abych kolem toho nemusela litat a kontrolovat co delaji. Treba 2-3 tydny? nebo i vic? dekuju RE: Matka v oplodnacku - Jiří Marx - 22.05.2019 07:30 AM Za 10. -14 dni po vytvoření oplodnacku matka začne klást, za další tři týdny se začnou lihnout nové vcely a pak už si musíte dat pozor.. ale to zase nějaké ubudou. Takže měsíc úplný klid a pohoda. Pak 14 dni být raději na pozoru. |