![]() |
Volná stavba v rámečkách - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Volná stavba (/forum-Volna-stavba) +--- Téma: Volná stavba v rámečkách (/tema-Volna-stavba-v-rameckach) Všechny stránky |
RE: Volná stavba v rámečkách - Leoš Dvorský - 10.06.2017 02:07 PM Jo ,Michale, držet věší rozteč všude stejnou. Jenž my dáváme nahoru třeba 9 plástů a dolu 10, to není stejné. Podívej se na kohokoliv, kdo ztluštěné používá tzv. do medníků. Jen ubere nahoře třeba 1 r. a dole nechá. V tom je třeba Optimal konstrukcí před langem v podmínách pro silnější včelstev. Geneticky je určitě daný to, že nahoře jsou ztluštělý plásty s větším sklonem buněk. Určitě velikost a uspořádání, prostavování a pod. Tendence stavět nahoře vyšší plásty tady prostě je a byla a bude. Jsou včelstva, ktekrým stačí jeden středový plást a vystaví to rovně, ve "správné" výši , jiným ne. Záleží i kam se nástavek dá. Něco jiného je zcela nahoru a nebo pod MK, nástavky s plodem a pod. Fakt je, že když budeš dělat všechno neustále stejně, budeš k tomu vybírat i materiál, který tomu odpovídá a ta potřebná variabilita se vytrácí. Lidé ale tu tendenci dát vše do průměru kvůli sobě, preferují. Já ne. V horní části ale včely snesou krátkodobě i to, co by dole byl velký problém, třeba s trubčinou. Je to dáno asi tím, že je pro včely normální se do těch ztluštělých plástů vnořit, zhoblovat na správnou výši a využijí i ty více šikmé buňky pro plod. Ono se to blbě píše, chce to nákresy, ale to tady nejde.ld PS: Sorry jdu vytáčet, resp. jen odtáčet, odlehčovat, víc nestíhám. RE: Volná stavba v rámečkách - Ali - 20.06.2017 05:41 PM Přidávám ukázku stavby plástů v medníku k přísp. 158, když je to nějak špatně připravené. Prostorově, časově, včely to chtějí jinak, já nevím proč ještě. Rozteč 37 mm. Boule místy až 7,5 cm. Jiří, já mít včely do 200 l asi nikdy nebudu. To nedovedu. To by musely mít samy snahu. Plodiště poloviny ležanu má objem 76 l a tři malé medníky 3x 22 = 144 l. Něco chybí. Ale uvnitř se mi to přeplněné nezdá. Toto je ale pouze výjimka, příští rok už budu mít v ležanu jen jedno včelstvo. Letos jsem je překládal nástavkové do ležanů a prostorově mě to nevyšlo, leták by byl o půl metru jinde, tak jsem šoupl dvě do jednoho s přepážkou. Pak jen samotný ležan bude mít 152 l a dva medníčky vedle sebe po 22 = 196 l. RE: Volná stavba v rámečkách - Karel Orság - 25.06.2017 09:41 PM Letos jsem to zkusil taky s volnou stavbou.., a výsledky mám smíšené .. Jak psal pan Dvorský.., né každé včelstvo má pro to genetické předpoklady . Nejlíp stavěly roje a smetence, pár včelstev stavělo také pěkně . Problém jsem měl při vytáčení volného díla, kde nebylo vydrátkováno. Pár plástů se i zbortilo vlivem tepla.! Mám rm 39x24,42x17 a 2/3.. U nižších rámků bylo dílo mnohem stabilnější, myslím že jsou pro volnou stavbu vhodnější .. Nejhůře stavěla včelstva , která jsem koupil v budečácích a přeložil je do nástavků.., musel jsem nakonec vyměnit matky.., včely byli ve dvou nástavcích a do třetího vůbec nešly..! Zkoušel jsem vše možné , dal jsem do nástavku 4 souše do středu a ze stran rámky.., zebroval.., včely se pohybovali pouze na souších.. Přínosem je pro mne zjištění ,která včelstva jsou vhodná pro další chov. RE: Volná stavba v rámečkách - Tomáš Jelínek - 11.07.2017 06:26 PM Ahoj všichni volnorámkaři, pracně jsem objevil jednu samozřejmost, tak bych se o ni rád podělil a třeba tím některému spoluzačátečníkovi ušetřil trochu trápení. Beztak ho neubude ![]() Při svém prvním a marném pokusu o vytáčení jsem zjistil, že mi staví holky šejdrem. Krásně rovné plásty podél horní loučky skoro v celé délce, v části nejdál od česna mají asi na 5 cm tendenci je spojovat do ztluštělého medného koutku nebo jak to nazvat. To je nepříjemnost, ale ze včelího pohledu pochopitelná a z mého řešitelná. Jenže ty pěkné rovné plásty se o pár stupňů odchylovaly od rámků, v horní části byly po stranách ještě bodově přichycené, dole pokračovaly plynule tesně vedle dolní loučky i níž, opět sem tam k ní přichycené, ale spíš ne. Včely prostě vůbec nedbaly předpřipraveného mustru ![]() RE: Volná stavba v rámečkách - Ali - 11.07.2017 07:05 PM Jj, úly jsme dávali do váhy jak stavbu domku. Nicméně dík, šotek je na světě, půjdu se na to podívat i do mých visutých, jsou čerstvě stavěné, zatím nekontrolované. RE: Volná stavba v rámečkách - coral - 12.07.2017 06:26 PM 2/3 lang s naklonenim k cesnu u me stavi rovne.Vloni oddelky stavely rovne i s nepatrnym naklonem ulu ke strane.Druhy rok mednik uz byl hnuty i u nizkeho ramku.Ne vsechny ramky.Mam pocit,ze tomu dost pomahala gravitace,plasty byly plne nektaru,nestihaly stavet. RE: Volná stavba v rámečkách - Jiří Marx - 13.07.2017 02:00 PM Malou vodovahu mám pořad v autě RE: Volná stavba v rámečkách - Ali - 13.07.2017 02:34 PM Já mám zase apku v mobilu RE: Volná stavba v rámečkách - Tomáš Jelínek - 13.07.2017 08:03 PM Dobře no, prostě to všichni dávno víte ![]() Já to rovnal per oko a popravdě - lepší to nebude. Mám dva kmínky mezi dvěma smrky, na tom fošničky a čtyři úly. Ty jsem do začátku srovnal, ale čím těžší jsou, tím víc se soustava nerovnoměrně prohýbá. Jednoduché, levné ba až zadarmo, ale pro volnou stavbu zjevně nevhodné. Anebo ano, ale žádá si to hlubší analýzu a více vnitřních podpěr. Ještě přihodím postřeh. V rámci rychlejší výstavby zásobních plástů jsem jim nažebroval medník mladým dílem s trochou zakladené trubčiny. Vystavěly to rychle, zanášely s výrazným zpožděním. Gravitace tedy nerovnala nic, soustavu hoffmanů nepřetlačila. Problém je jako obvykle komplexní a projeví se až po souhře několika faktorů. EDIT.: Tahat v CHKO k lesu pneumatiky opravdu nebudu ![]() RE: Volná stavba v rámečkách - Ali - 13.07.2017 10:30 PM ![]() ![]() |