![]() |
Zvápenatění plodu - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Nemoci včel (/forum-Nemoci-vcel) +--- Téma: Zvápenatění plodu (/tema-Zvapenateni-plodu) |
Zvápenatění plodu - Tomáš Palata - 10.06.2015 09:58 PM Objevilo se mi u oddělku zvápenatění plodu. Pro ilustraci pár fotek. [attachment=1130][attachment=1131][attachment=1132][attachment=1133] RE: Zvápenatění plodu - Jaro Stoklasa - 10.06.2015 10:26 PM Ja som to v jednom včelstve mal tiež. Vyrojili sa. A je po probléme... Roj - liek na choroby ![]() RE: Zvápenatění plodu - Branislav Božík - 11.06.2015 08:51 AM A majú v tom polystyrenaku dostatocne vetranie. Pri oddelkoch sa to často stáva, nemajú ešte silu držať dobrú klímu. Skús ich lepšie odvetrať. RE: Zvápenatění plodu - Adam Malina - 03.06.2025 06:08 PM Už před měsícem jsem u jednoho včelstva pozoroval VD na včelách. O víkendu jsem se k nim konečně dostal a objevilo se u nich i zvápenatění. Z nedostatku času už jsem je příliš neprohlížel a tak nevím jestli VD na včelách nějaký stále byl. Plod byl navíc celkem mezerovitý a tak jsem rámky se zavíčkovaným plodem odstranil. Dnes jsem tyto rámky odvíčkoval a nenašel jsem jediného VD. Měnili by jste matku nebo zkusili vytvořit v úle například pomocí větrání horší podmínky pro šíření plísně a matce spolu se včelstvem dali díky možné odolnosti vůči VD šanci? Co jiného by jste dělali? Díky za rady. PS: Mám pár teorií proč VD na plodu není a nejvíce si asi stojím za tím, že právě díky špatným podmínkám díky plísni se mu v úle přestalo dařit. |