Forum Šance pro včely
Medobranie - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Apiterapie (/forum-Apiterapie)
+--- Fórum: Med (/forum-Med)
+--- Téma: Medobranie (/tema-Medobranie)

Medobranie - Milan Bencúr † - 14.07.2014 11:45 AM

Práve dnes! Moje medobranie z obľúbených varéčiek. Ako vždy, so včelami sa delíme na polovicu. Beriem včielkam len jeden nadstavok (14 kg). Ten druhý im zostane na zimu.
Kto povedal, že táto sezóna nie je dobrá? Ktože to má suché medníky? Smile

[attachment=629] [attachment=630] [attachment=631] [attachment=632] [attachment=633] [attachment=634]

RE: Medobranie - Crha Karel - 14.07.2014 07:25 PM

Takové suché u mně bylo. Pak jsem před 11 dny dal do každého úlu po 5l roztoku, 2 dny počkal a nasadil opět prázdné medníky. Už týden tady kvetou ostružiny v neuvěřitelném množství (bobulového ovoce máme letos taky neurekom), takže když jsem včera medníky kontroloval, mohl bych z každého po 2-3kg téměř (začalo to lipou, ale ta je tady jen jeden strom) jednodruhového dostat. Chystám se na to koncem týdne.

RE: Medobranie - Debora - 15.07.2014 01:16 AM

no vidíš, budeš mít pro japonce. Big Grin

RE: Medobranie - Leoš Dvorský - 10.09.2014 02:20 PM

http://zpravy.tiscali.cz/zapomente-na-antibiotika-med-je-mnohem-ucinnejsi-242750

RE: Medobranie - Leoš Dvorský - 31.03.2024 10:34 AM

Na tuto dobu naši předkové odebírali před sezonou med. Vyřešili tím prakticky všechna opatření, která dnešní včelaři dělají opakovaně v následujících týdnech a měsících. Nejspíš je to z nudy. Každoročně si také vždy nějaký pro sebe vytáhnu. Velikonoční med na mazanci, to probere i mrtvýho. Leos je ale více zkrystalizovaný než obvykle. Produkční včelstva vykázají už slušné přírůstky letošní sladiny. Tak jsem ji včera také ochutnal, ale jen na prst.
První trubci už létají, tak může všechno začít.

KRÁSNÉ SVÁTKY JARA VŠEM.

ld

RE: Medobranie - Jan Sochor - 13.04.2024 10:09 PM

Taky jsem měl na jaře med, ale z padlých včel a také semtam zkrystalizovaný. To už jsem měl i z části vloni. Leoši, dáváš ho zpět včelám k zpracování např. dolů, ať za toho alespoň něco mají?

RE: Medobranie - Leoš Dvorský - 18.04.2024 02:36 PM

Já ty nástavky včelám nevracím a nechávám si je pro mladá včelstva. Pokud je nahrazuji, tak je to celým stavebním nástavkem. Tedy uprostřed 2-3 souše (tam můžou být ty vytočený pásty) a zbytek už jen stavební rámky nebo lišty. Letošní přínos byl kolem 20 kg, nyní jsou každodenní úbytky na váze. Včely ale kupodivu letos staví skoro výhradně dělničinu od samého začátku a trubčinu dost neochotně, asi ví proč. Dá se to interpretovat různě, jako všechno. ld.

RE: Medobranie - Pavel Cirman - 16.12.2024 04:44 PM

Ze dvou padlých včelstev postupně odebírám zásobní rámky, vyřezávám plásty se zavíčkovaným medem při pokojové teplotě a nechám vykapat přes cedník. Je to pouze medovicový med a zatím jsem nenarazil na jediný plást s melecitózou. Med je tekutý i po několika týdnech. Zatím jsem takto zpracoval asi 15kg medu.