![]() |
Rojení - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Rojení (/forum-Rojeni) +--- Téma: Rojení (/tema-Rojeni) Všechny stránky |
RE: Rojení - Crha Karel - 02.07.2014 08:56 AM Dík za vysvětlenou, pro dokumentaci by záchrana za to stála, ale z mého pohledu pouze v přísunu krmení. Zajímavé by bylo právě to, jak obstojí jejich venkovní stavba. Abychom stále mohli tvrdit, že včely to ví přece nejlépe.... ![]() A co se nebezpečnosti týče, z dřívější osobní zkušenosti vím, že na laně, když to umíš, je bezpečněji než na zemi, tam tě žádný auto nepřejede ![]() Tiše jim závidím...... RE: Rojení - Aleš Molčík - 02.07.2014 02:48 PM Nevím jak to včely mají s tím co ví nejlépe, já spíš pozoruji, že se snaží dělat všechno proto, aby přežily. Tak z nedostatku dutin postaví dílo volně i pod skalním převisem. K něčemu podobnému jsem byl přizván, ale včelstvo se nacházelo pod střechou na půdě. Tam ta šance na přežití byla větší, ale nakonec jsme plásty odřezaly a naskládaly do rojáku a v zimě si roják majitel půdy přesunul na zahradu a začal včelařit. RE: Rojení - Martin Smutný - 03.07.2014 02:45 PM (02.07.2014 02:48 PM)Aleš Molčík napsal(a): Nevím jak to včely mají s tím co ví nejlépe, já spíš pozoruji, že se snaží dělat všechno proto, aby přežily. Tak z nedostatku dutin postaví dílo volně i pod skalním převisem. Přesně tak, myslím, že místo bylo vybráno spíš z nouze, než s přírodní moudrostí. Ta skála k severu se bude ještě v dubnu chovat jako mrazák.... Můžeme tu moudrost po našich včelách ještě vůbec chtít? Pes domácí by asi v lese taky jako šelma nepřežil. Prý šly ven současně 2 roje - ten druhý měl ještě horší volbu - usadil se asi 15 m nad zemí těsně pod vrškem borovice. Polehčující okolností mu je, že zrovna v nejlepším víření nad místní silničkou do něj vlétli 2 cyklisti a hned na to ho prořízl autobus. Kdo by nezazmatkoval.... Cyklisti prý řvali něco jako "Co to kurva je?" a autobusák pustil stěrače. ![]() Tomuto roji dávám naději tak do první letní bouřky (plošinu na sundání u nás asi církev nezaplatí) ![]() Karel má pravdu, že na laně je vcelku bezpečno, ale na borovici nejdeme. Martin RE: Rojení - Leoš Dvorský - 04.07.2014 10:39 AM Tak hlásím roj. Předevčírem jsem kontroloval kladení matiček v oddělcích a oplodňáčcích. Jeden oplodňáček byl celý obalen včelami už týden, protože se jeho sousedka ztratila. Matičku jsem viděl a očividně byla lehká ačkoli její sestry kladly. Tak jsem doufal, že u toho budu. No nebyl. Tak ta radost byla jen poloviční. Včera odpoledne volala dcera, že u sousedky na jabloni je roj. Byl to tenhle rojík. Mám tedy dalšího japonce. Ještě jsem jim na mřížku přilepil kousek plástu s otevřeným plodem, aby nevzaly čáru a usadil. Sice sotva obsedají jeden nástavek, ale nevadí oni dospějí a já je občas posílím včelami, aby to šlo rychleji. LD RE: Rojení - Miroslav Matucha - 04.07.2014 08:10 PM (04.07.2014 10:39 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Byl to tenhle rojík. Mám tedy dalšího japonce.... Sice sotva obsedají jeden nástavek, ale nevadí oni dospějí a já je občas posílím včelami, aby to šlo rychleji. LD Prosím Tě Leoši, jak toho japonce posílíš. Přelétákem ( poznají včely z Langů, že japonec je taky úl? ), nebo tam jen nameteš včely z jiných úlů? Plodový plást se tam těžko přidává. Budu to muset taky nějak řešit. Mám jeden slabej oddělek v Langu, ale chtěl bych posílit japonce.M.M. RE: Rojení - Leoš Dvorský - 04.07.2014 08:18 PM (04.07.2014 08:10 PM)MirekMatucha napsal(a):(04.07.2014 10:39 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Byl to tenhle rojík. Mám tedy dalšího japonce.... Sice sotva obsedají jeden nástavek, ale nevadí oni dospějí a já je občas posílím včelami, aby to šlo rychleji. LD Zdravím tě, prosím tě, já tomu říkám brigáda. PRostě smetu včely z otevřeného plodu (pochopitelně bez matky) a když hodně "brečí", což´je tak do hodiny, je postříkám vodou, promíchám (několikrát protřepu, pootočím roják) a dám vžebrat česnem, to je stará praktika a funguje dobře. Hoj LD RE: Rojení - Martin Smutný - 09.07.2014 11:45 AM (01.07.2014 05:46 AM)Leoš Dvorský napsal(a):(01.07.2014 01:52 AM)Martin Smutný napsal(a): Jedna perlička - kamarádovi uletěl asi před 5 týdny roj (bydlí u lesa - bory tam šumí po skalinách) a objevil ho až nyní - ochladilo se, včely se stáhly a obnažily bílé dílo svítící na skále pod převisem, asi 10 m nad zemí. Pokračování ze dne 3.7.2014 večer: Kamarád, jemuž roj patří, se chystal na 2 týdny dovolené. Snůška je zde téměř nulová, rozhodl se pro druhý pokus přemístění včelstva do klátu. Prostě snaha o jeho záchranu. Tentokrát už nebylo tak sucho, vzali jsme kuřák. Snažil jsem se pro Leoše vzít roji míry a co nejvíc nafotit. Zde je výběr: - první foto má přiložený metr, plásty očíslovány zleva 1-11. Č. 10 a 11 byly krycí, zcela prázdné a obsazené jen při hezkém počasí. Byly odříznuty při první návštěvě, nyní zůstaly jen přiloženy, nepřitmeleny. Roj na pohled lehce zeslábnul. Od č. 9 (na metru cca 5. centimetr) do č. 2 plod, vždy s několika buňkami trubčiny. Zásoby skutečně téměř žádné. Celkem asi 2 nezakladené matečníkové misky. Č. 9 zajímavé tím, že nedosahuje na úroveň ostatních, jakoby uschováno mezi většími 8 a 10 (k vidění na druhé fotce) Další zajímavost je na třetí fotce - plásty č. 4 a 5 měly společný "kořen" ve štěrbině, směrem ven došlo k rozdvojení. Roják s odebraným dílem byl umístěn na vedlejší římsu. Mysleli jsme, že pokud je v rojáku matka, malý zbytek včel ze štěrbiny za ní zaletí. Pro čerstvě vyrojená včelstva to platí, ale pro takto usídlená? Druhý den bylo jasno - včely byly zpět na skále. Buď se do štěrbiny schovala matka a včely šly za ní nebo se rozhodly pro smrt, ale na svobodě..... Po návratu kamaráda z dovolené chci nafotit opuštěné dílo podrobně. Martin RE: Rojení - tondabh - 09.07.2014 01:18 PM (04.07.2014 08:10 PM)MirekMatucha napsal(a): Plodový plást se tam těžko přidává. Budu to muset taky nějak řešit. Haribol Mirdo, divil by ses jak je to naopak jednoduché, takže pokud máš z čeho posilovati, tak si udělej na svůj japonec vrchní loučky o něco delší než máš dutinu a spodní loučky o něco kratší než je dutina. Z plástu vyřízni plochu o něco menší jak na výšku tak na šířku Tvé dutiny, vlož tento plásteček mezi loučky a přivaž provázkem či nerez drátkem na drátkování rámků, tento plásteček může být i s plodem nebo zásobami, takto můžeš posilovat libovolné rozměry dutin, měj se krásně posilovně, Tonda. RE: Rojení - Miroslav Matucha - 10.07.2014 12:08 AM Ahoj Tondo, dnes pršelo, tak jsem měl konečně, po dnech sušení sena, čas pohrabat se v úlech. Tak jsem použil Leošovo "brigádnický" způsob - smést, postříkat, promíchat,nechat napochodovat. Šlo to prima. Včely jsou hrozně "tvárná hmota". Jen jestli toho člověk nezneužívá. Tvůj způsob ale použiju asi ve druhém kroku. Mám ještě malinký poroj, který sedí v Langu v rohu na třech loučkách. Tak je taky přidám do toho japonce a asi nebudu muset řezat plásty a ani možná ometat včely. Uříznu rozbruškou loučku na správnou délku, šoupnu to do japonskýho nástavku a postavím nahoru. To je teorie. Praxe možná bude trochu jiná. M.M. RE: Rojení - Martin Smutný - 20.09.2014 09:34 PM (09.07.2014 11:45 AM)Martin Smutný napsal(a):(01.07.2014 05:46 AM)Leoš Dvorský napsal(a):(01.07.2014 01:52 AM)Martin Smutný napsal(a): Jedna perlička - kamarádovi uletěl asi před 5 týdny roj (bydlí u lesa - bory tam šumí po skalinách) a objevil ho až nyní - ochladilo se, včely se stáhly a obnažily bílé dílo svítící na skále pod převisem, asi 10 m nad zemí. Závěrečný report z kauzy Roj na skále: po návratu z dovolené (koncem července) se majitel roje rozhodl pro poslední pokus sundání včelstva ze skály. Tentokrát převezl včelstvo na jiné stanoviště a po zklidnění mu nabídl nový domov (viz foto). Včely jej přijaly, nyní jsou již zakrmené a vypadají zdravě a spokojeně.... MS |