![]() |
Dokrmovanie a kŕmenie - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok) +--- Téma: Dokrmovanie a kŕmenie (/tema-Dokrmovanie-a-k%C5%95menie) Všechny stránky |
RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 17.07.2015 06:47 PM Domácí cukr je sacharose. Při přípravě 50% roztoku na dokrmování není tepelné zpracování nutné. Když však do tepelně zpracovaného roztoku cukru a vody ještě přidáš kyselinu, invertuješ cukr na fruktosu a glukosu. Pak může vzniknout pro včelstvo karcinogenní HMF. Tak se to dělalo dříve, nejspíš proti bakterióze leuconostoc mesenteroides, ale asi taky proto, že o karcinogenitě HMF ještě nikdo neměl ani páru. Dnes se zase přidávají kyseliny do čajíčků za účelem ředění varroázy. Zanedbatelné množství HMF je v každém nezpracovaném medu a jeho hodnota časem stoupá. Skladujeme-li med při teplotách pod 14°C, stoupá hodnota HMF v průměru o 4mg na kilo a rok. Při teplotách okolo 21°C může hodnota HMF překročit hranici 20mg/kg přírodního medu. Aby se vyloučilo i krátkodobé tepelné zpracování medu, stanovili DIB a BIO maximální hranici HMF v medu 15mg/kg. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Viktor Fenďa - 18.07.2015 10:42 AM Ide mi o to že si chcem doma pripraviť invert s prídavkom bylin, preto som sa snažil zistiť aké množstvo HMF je v takto pripravenom inverte ale nikde som nenašiel odpoveď na túto otázku, vie niekto odpoveď. Potrebujem dokrmiť moje včielky pretože rozdiel medzi prázdnym úľom a úľom s včelami, dielom a zásobami je niečo medzi 6 - 7,5 kg sú vo warre ekvivalent dvoch nástavov (mám 3x15 cm vysoké nástavky), predpokladám že na zimu potrebujem dokrmiť aspoň na 15 - 20 kg a chcem žačať už teraz. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 18.07.2015 02:53 PM Sacharóza je disacharid a ten nemá HMF. Až tepelnou úpravou se velmi, velmi pomalu v sacharóze vytváří HMF. Jako příklad ohřejeme-li 30% roztok sacharózy na teplotu 65°, může se po 50 hodinách koncentrovat v roztoku maximálně 5 ppm (5mg/kg) HMF. Za stejných podmínek však vznikne 115 ppm z fruktózy a 5 ppm z glukózy. Škodlivé hodnoty HMF tedy vznikají až z fruktózy v závislosti na teplotě a času. Pokud použiješ na štěpení disacharidu enzyme (INVERTIN) a teplota nepřesáhne 40°C, nemůže nikdy dojít ke škodlivé koncentraci HMF. V principu při udržení teploty pod 40°C nemohou ani za účasti kyseliny citrónové, za účelem snížení hodnoty pH invertu, vzniknout škodlivější hodnoty HMF, než je přirozená dávka HMF v medu (5-15 ppm). Kdo si vypočítá náklady za INVERTIN (1000g / ca. €110) může si doma relativně levně vyrábět vlastní invertní krmivo v bio kvalitě. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jirka Roškot - 17.08.2015 10:06 PM Kdybych dal včelám víc medocukrovýho těsta, nezaschne-neztvrdne do nepoživatelnosti než ho vezmou? A jak je to s bylinými výluhy do krmení? taky mě to baví, ale má to oporu alespoň v historii? Díky za nápady a mějte se krásně. J. RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Debora - 18.08.2015 01:31 AM A z útrob včel vychází nápoj barev rozličných, v němž lék jest pro lidi. A to věru je znamení pro lid přemýšlivý. (Korán 16:69) Tak, tak, bylinný výluhy si dělá včelstvo samo. V historii se cukrem nekrmilo ![]() RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Leoš Dvorský - 18.08.2015 10:14 AM Vezmu více příspěvků najednou. Nyní mají být včelstva již na pokraji stadia zimního klidu. Přijatelné to je když máš v úle třeba 25 kg medu, chceš těch 10 odebrat. Tak pak těch 10 ano, ale rychle. Včelstva se sice trochu rozplodují ale ne tak, jako těm, která jsou v tuto dobu krmena programově. Jsou samozřejmě genotypy, které to mají posunuté a je to nyní možné, to je podle strategií přežití včelstev, jenže to musíte poznat, vědět. V Evropě, je ale pokud se plemen týče takový b....l, že se to přestává vnímat i když by k tomu včelaři byli vedeni. Je to ale nesmírně důležité pro celoroční vedení včelstev. Výjimky jsou samozřejmě oddělky, které jsou v jiném rytmu, ale i zde se chovají výrazně podle geneticky respektované strategie přežití. Do roztoku cukru doporučuji dát třeba trochu medové vody, kvůli enzymatické stopě. To jsou ty "barvy", co píše Debora. Nejlepší je nechat včelstva na vlastních zásobách z mnoha a mnoha již zde uváděných důvodů. Jinak nějaké vlastní vývary z bylin bych nedoporučoval, protože to dobře umí jen včely (vlastními enzymy), my ne a dělat to od boku, že jsem to slyšel to je totéž jako dávat do krmiva antibiotika a jiné humusy. Tedy pro mne nemusíte souhlasit. Těmito přídavky navíc, se zase totiž vše srovnává do roviny jak sekačka na trávu a to výrazně omezuje vrátit se k zásadám přírodní selekce. A to je úkol č. 1 pro všechny včelaře, tedy podle mne. LD RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jirka Roškot - 18.08.2015 08:14 PM Dočetl jsem se o krmení suchým cukrem, případně jen trochu medovou vodou zalitým. Jsou to vůbec včely schopný pobrat? Nevynesou ho spíš z úlu jako cizí materiál? Máte někdo zkušenost? Díky za nápady a mějte se krásně. J RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Rasťo 71 - 18.08.2015 08:26 PM Čítal si ,,zle", resp. si si to zle vysvetlil, niektorý včelári udávajú objem krmiva v kilách na suchý cukor, ale v skutočnosti ho dávajú ako sirup v danom pomere, prikladám súbor, podľa ktorého si môžeš prepočítať te ,,suchý" cukor do sirupu.[attachment=1267] RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Jirka Roškot - 18.08.2015 09:59 PM Díky za tabulku. Ale v textech se opravdu objevuje cukr krystal jen navlhčený vodou: http://rover.ms.mff.cuni.cz/pipermail/vcely/2009-March/016913.html nebo medovou vodou, na Slovensku "mač": March/016913.htmlhttp://www.vcelarskeforum.cz/tema-Krmeni-suchym-cukrem tak nevim... promiň,druhý odkaz byl špatně: nebo medovou vodou, na Slovensku "mač": http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Krmeni-suchym-cukrem RE: Dokrmovanie a kŕmenie - Roman Víšek - 18.08.2015 10:59 PM (18.08.2015 10:14 AM)Leoš Dvorský napsal(a): Výjimky jsou samozřejmě oddělky, které jsou v jiném rytmu, ale i zde se chovají výrazně podle geneticky respektované strategie přežití. Mohu mít dotaz na zkušenější, jak je to s krmením těch oddělků? Po prvním nerozvíjejícím se roji (asi TK matka) mám nakonec 3 oddělky, z toho ten první byl s tím nerostoucím rojem spojen přes noviny. Ty oddělky jsem ale dostal pozdě, cca ve 2. červencovém týdnu. Když můj stav porovnám s metodikou "Ošetřování oddělků.." (Soubory ke stažení), jsou mé oddělky asi o 1 měsíc opožděné. Nyní jsou na cca 6-ti-7-mi rámcích (ty spojené jsou na 2 NN Lang 2/3) a dál se jim stavět očividně nechce. Můj dotaz směřuje k tomu, kolik, v jakých porcích bych jim měl dodat jakého krmiva, aby toho měly dost a zároveň abych neudělal něco špatně. Děkuji za odpovědi. |