![]() |
Tmavá včela - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Včela tmavá aneb původní včela na území ČR (/forum-Vcela-tmava-aneb-puvodni-vcela-na-uzemi-CR) +--- Téma: Tmavá včela (/tema-Tmava-vcela) Všechny stránky |
RE: Tmavá včela - Leoš Dvorský - 30.10.2013 09:18 PM (30.10.2013 08:35 PM)Aleš Molčík napsal(a):(30.10.2013 12:37 AM)Leoš Dvorský napsal(a): ČSV podal registraci na chovatelské sdružení pro včelu tmavou. Jednalo o tom v srpnu PRV a údajne i RV, to jsem tam již nebyl. Tak by to mělo být v zápise. Jenže s těmi je potíž. Jsou oficielní a pak ty rozšířené. LD RE: Tmavá včela - Debora - 30.10.2013 09:40 PM no vidís, ve Svýcarsku se Buckfastky stahují do blízkosti oplozovacích stanicí Nigri, aby si obohatily genetiku vcely. Jak múze Tmavé vcela negativne ovlivnit genetiku ceské vcely? RE: Tmavá včela - Aleš Molčík - 31.10.2013 08:45 AM O genetiku(připařování) u včel jsem se podrobně ještě nezajímal, ale co vím z chovu jiných zvířat, tak jde vždy jen o jedno připáření, tzv. osvěžení krve a není jedno jestli pro připáření se vybere samec nebo samice. Vždy jde o účel konečného výsledku a podle toho se dělá výběr. A se včelami si myslím, že to je to samé. Že výsledek bude rozdílný pokud se spáří AMM trubec+ AMC matka nebo AMM matka+ AMC trubec. Ještě pořád žijí pamětníci, kteří si výsledky nekontrolovaného páření pamatují a dnes jsou rádi za kraňku. Zrovna jeden letos mi tak při řeči říkal ( věkem přes 80 let), že když přišel před 60ti lety z Jeseníků na Hanou, tak na Hané, se nedalo se včelami vůbec pracovat jak byly bodavé a rozbíhavé. A je tu jedna věc, fakt, že na Hané byla převážně v té době naše původní AMM max. kříženci a v Jeseníkách, kde byl majitelem rozsáhlého území Rakušan, se v té době vyskytovala ve většině kraňka, protože ten Rakušan (jeho zaměstnanci) si tyto včely vozily sebou, když tam jezdily za prací, tzn. méně volných kříženců. RE: Tmavá včela - Aleš Molčík - 31.10.2013 01:33 PM (30.10.2013 09:18 PM)Leoš Dvorský napsal(a):(30.10.2013 08:35 PM)Aleš Molčík napsal(a):(30.10.2013 12:37 AM)Leoš Dvorský napsal(a): ČSV podal registraci na chovatelské sdružení pro včelu tmavou. Potkal jsem se s členem RV a ten o žádné snaze registrovat chov AMM ze strany ČSV neví. Teď v blízké době má být zasedání RV, tak třeba to bude novinka až tam, pokud to ovšem nebude hra několika jedinců, jak to bývá zvykem a nebo fáma. Počkáme a on čas ukáže. RE: Tmavá včela - schützmeister - 31.10.2013 02:45 PM (31.10.2013 08:45 AM)Aleš Molčík napsal(a): O genetiku(připařování) u včel jsem se podrobně ještě nezajímal,Myslím, že úplná bomba pro toto téma je shrnutí článku Per Krygera uvedeného na Apimondii a publikovaného jak v moderním včelaři 5/2013 tak Včelařství 2013 a pojednávající o důležitosti místního ekotypu a škodlivosti nekontrolovaného křížení. Mám obdobný článek z roku 1970 z francouzkého časopisu přeloženého v VP. Domnívám se, že toto téma je klíč pro Šance pro včely, nám by v prvé řadě nemělo jít o med kdoví co. Je to i to, co dost zdůrazňuje Leoš, ač myslím jde vůbec o liniový chov a produkci matek na objednávku. ![]() Dávám tomu nové téma " K čemu místní ekotyp ? " a až budu mít chvilku, vycucnu tam ty 40 let staré francouzké závěry, stojí to za to. ![]() RE: Tmavá včela - Leoš Dvorský - 10.11.2013 08:18 PM (30.10.2013 12:37 AM)Leoš Dvorský napsal(a): No myslím, že nemáte úplnně pravdu. ČSV podal registraci na chovatelské sdružení pro včelu tmavou. Z toho vyplývá, že ji považuje za perspektivní a bude ji propagovat. Vzhledem k tomu, že iniciátorem je chovatel matek linie tuším , Pradědeček , Bystřina (nebo tak nějak se jmenují) doposud horlivý chovatel a propagátor kraňky a současný člen chovatelské komise, člen RV ČSV , ví zřejmě své. Možná, že je to z jeho strany obchodní tah, nevím. Doposud choval kraňku horských podmínkách ,ale také na JIŽNÍ MORAVĚ. Čili prodával včelařům nejspíš bastardy. Přídáním krve tmavé včely do svých linií se pravděpodobně jeho včely budou tmavé včele velmi přibližovat, asi má dobrý domácí , či zahraniční zdroj. I když nevím, jestli je už sdružení zaregistrováno, obracejte se s požadavky na včelu tmavou na ČSV, nejlépe na předsedu , ten byl údajně druhým iniciátorem. Před chvílí jsem se vrátil s RV ČSV. Setal jsem se tam s výše nejmenovaným členem chovatelské komise ČSV. Ujistil mne, že nebyl iniciátorem registrace ČSV tmavé včely jako chov. sdružení a ani ji nehodlá chovat, jak na SM, tak JM. Redakční radu MV opustil proto, že ten nekriticky informoval (podle jeho názoru) o jejích vlastnostech a on, že chová a bude chovat jen kraňku. Vzhledem že tento údaj je dohledatelný, nemám důvod ani tomuto jeho tvrzení nevěřit a tímto se mu samozřejmě omlouvám. Jinak jsme spolu mluvili o smyslu té registrace. Já, i když se sdružením včelařů chovající tmavou včelu, nemám žádné styky si myslím, že když někdo podá takový návrh měl by to myslet vážně, což asi tak u ČSV není. Pak by se nemělo takto uměle bránit tomu, kdo to vážně myslí a je to smyslem jeho činnosti. Spíš by se měl hledat rozumný koncenzus. To je ale už jen můj soukromý názor. LD RE: Tmavá včela - Debora - 13.02.2014 09:47 PM Info o aktuální ceně matek Tmavé včely Norské: Matka: ca. 71,00 € Poštovné: ca. 12,00 € Rodný list: ca. 58,00 € Švédská matka od Ingvar Arvidsson stojí: 45,00 € Pramen únor 2014: Nordbiene.de RE: Tmavá včela - ondrej - 19.06.2014 09:33 AM (26.02.2013 01:52 PM)schützmeister napsal(a): [quote='Evžen Babík' pid='541' dateline='1359674735'] To ze ste dute jede nevidel neznamena ze niesu,) Vonku na slnku mi tu lezia dva jedlove klaty s prirodzenou dutinou ktore cakaju na osadenie vcelami.. V prirodzenom lese je dostatok dutin,aj jedli RE: Tmavá včela - schützmeister - 19.06.2014 02:02 PM (19.06.2014 09:33 AM)ondrej napsal(a): To ze ste dute jede nevidel neznamena ze niesu,)Bude to jak říkáte. V čechách přirozené lesy nejsou, aspoň jsem je nikde nezahlídl, je to škoda, ale tak to je. Vůbec dutina v lese je problém najít, všechno hned podřežou, ač na to jsou nějaké kvóty. Nikdy jsem ale neviděl, že by se toho někdo držel. Je to smůla nejen pro včely, ale i mravence, veverky, ptáky a fůru dalších zvířátek. A s používáním biomasy bude stále hůř. Co dřív nestálo za to shodit, dnes rozšmelcuje sekačka a spálí v elektrárně. RE: Tmavá včela - Debora - 18.11.2014 07:58 PM . Přátelé tmavé včely, získáme tmavší oblohu. Nordstrandischmoor je první oplozovací stanici Tmavé včely na německém ostrově. Sdružení Tmavé včely Schleswig Holstein testovala bezpečnosti páření Tmavé včely na fríských ostrovech (Nordstrandischmoor) pomocí DNA testů. Vzorky byli zaslány na test do Švýcarska. Výsledky testu byli zveřejněny v sobotu 15.11.2014 na setkání chovatelů Tmavé včely v Bad Segeberg. Oplozovací stanice Tmavé včely na Nordstrandischmoor je 100% jistá. K zaletování trubců ze sousedních ostrovů nedošlo. Stačí jen, když se pár lidí vydá společnou cestou. Ještě před dvěma lety byla tato myšlenka jen sen a byla považováná za zcela nereální. |