![]() |
Péče letošní o oddělky - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Péče letošní o oddělky (/tema-Pece-letosni-o-oddelky) Všechny stránky |
RE: Péče letošní o oddělky - Faneka - 12.07.2019 09:36 AM Viděla jsem i na uložto.cz RE: Péče letošní o oddělky - TomášJelínek - 12.07.2019 04:21 PM (12.07.2019 07:42 AM)Roman Smejkal napsal(a): Děkuji za informace, v elektronické podobě se dá stáhnou kde ?? https://uloz.to/!7ghqhWg2pucU/brenner-otakar-zakonitosti-zip RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Marx - 15.02.2020 11:39 AM [attachment=1929] Takhle nějak vypadá loňský oddělek vytvořený jako oplozovací oddělek v kětnu 2019. Jeden rámek s vybíhajícím plodem, jeden se zásobami, jedna souš s vodou , ostatní volná stavba a krmítko. A samozřejmě matečník vytvořený z vajíčka ušlechtilého včelstva. Krmeno až do září. Nyní sedí na 2NN. Pravděpodobně už plodují. Co je ale důležité a dobré. Chomáč zasahuje do obou nástavků a je přes 8 uliček. A hlavně...ještě sedí vepředu a mají možnost se posunovat po zásobbách směrem dozadu, To že nemají krajní rámky dostavěné, není žádný problém. Oddělek nebyl nikdy léčen, ani nebyly provedeny biotechnologické zásahy. U oddělků, sedících nahoře vzadu je třeba provést kontrolu zásob a hlídat je . Zrovna tak u těch co sedí po celé délce uliček . Jinak nejsou až do květu jívy třeba žádné zásahy RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Marx - 05.04.2020 06:34 PM [attachment=1931][attachment=1930]Další postup u oddelku. Postupně zaplnil oba nastavky zde je pohled do podmetu. A pohled přes fólii je čas oddelek rozsirit. [attachment=1932] situace na vcelnici. U mne byl zákrok složitější protože jsem oddelek dával do jiných nastavku a z 10 ramku ho převáděl na 9 ramku v nastavku. Nejprve jsem si připravil tři nastavky 7 ramku na volnou stávku a 2 dělníci souše doprostred. Sejmul jsem oddelek ze na na to jsem posadil dva takto připravené nastavky. Na ne jsem posadil oddelek již tedy převěšeny a perevedeny na 9 ramku nahoru jsem položil vytrijeny nastavek . A to bude nadlouho první a poslední zásah. Oddelek měl 14 ramku s plodem i když na některých ramcich ho bylo malinko. U trubci už byli vylihli. [attachment=1936][attachment=1935][attachment=1934][attachment=1933] Takhle to děla Leoš Dvorsky RE: Péče letošní o oddělky - Petr Vostřez - 06.04.2020 03:45 PM Inspirován Jirkovým přsípěvkem jsem se dnes vrhl do včel. Vše vcelku OK, jen v jednom loňském oddělku trubčina v různé stádiu vývoje. Matku jsem neviděl. Našel jsem několik vyběhlých nouzových matečníků. Jde o neoplozenou matku, nebo už trubčici. Tohle nepoznám. Včelstvo je silné, spousta zásob. Co s tím, spojit? RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Marx - 06.04.2020 04:56 PM Jestli tam nemáš žádnou delnicinu tak tam bude neoplpzena matka. Ještě jednou to prohledni zkus ji najít. Ale ani když ji nenajdes a bude li tam jen trubcina tak ten oddelek spoj přes noviny s nějakým jiným. Skoda včel. Trubcice nenajdes. Včelstvo bez matky při prohlídce silně huci RE: Péče letošní o oddělky - Tomáš Palata - 06.04.2020 05:30 PM (06.04.2020 03:45 PM)Petr Vostřez napsal(a): Inspirován Jirkovým přsípěvkem jsem se dnes vrhl do včel...Já taky. Ale jen z toho důvodu, že bych rád ukázal, že je potřeba zasahovat v souladu s klimatickými podmínkami. Nejen a hlavně. Já udělat teď to, co Jirka, tak je zaříznu. Aktuálně u mě kvete jíva. Začala minulý týden (a generální prolet byl právě o týden dříve před jívou), ale bylo celou dobu chladno, tak ten začátek kvetení podržela. Teď včely vezmou kočku naplno. Teda jestli jim z nektaru něco zbyde... [attachment=1937] Jinak nic jiného tady nekvete. Pokud pominu na zpestření stravy podběl, osiku a začínající sasanky. Stromy a keře jsou holé. Z loňska mám od Jirky Marxe dva oddělky. Sice je pravda, že "Když dva dělají totéž, není to totéž" , ale stejný materiál (zřejmě) vyzimoval v menší síle. Obsedají 2NN. Nahoře 7, ve spodním 5-6 plástů. A "načerno" vypadá lehce (ale opravdu lehce) jinak - to ještě bude chtít, aby něco vyběhlo. [attachment=1938] A co mě překvapilo, že zatímco vše ostatní na včelnici přijalo nabídku stavby na krajních plástech a minimálně se tam vyvěsily, pokud už něco maliliinko nepostavily, tak oba oddělky od Jirky Marxe nic. Ani náznak. Asi všechnu energii vrážejí do plodu a na stavbu pečou. Co to je za materiál, ví Bůh (a Jirka Marx). K rozšířování v mých podmínkách. Tady není kam spěchat. Dávám už před zimou jeden prázdný NN pod obsednuté nástavky, takže 2NN oddělek zimuje na 3NN. A najaře mají dost prostoru dolů pro expanzi. Kdyby se dařilo. Tady jsou včelstva schopná padat hlady v půli května po zpotřebování všech zimních zásob. RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Marx - 06.04.2020 05:55 PM Tomáši já tu měl jivu před 18 ti dny. Část takhle zakladenych plastu( viz foto) se už začala lihnout. Za tři nedele budeš mít už dávno rozšířeno. Každé stanoviště jiné a ne vše se všude hodí. Každý materiál je jiný , třeba v malickostech. Je dobré ze to sledujes. RE: Péče letošní o oddělky - Petr Vostřez - 06.04.2020 08:20 PM Hučely víc než moje manželka ![]() Jsem 400m.n.m. koukám na Černou horu, takže extra jaro to ještě není, ale na louce už něco kvete. Mám to štěstí, že jsem u lesa, kde je hodně lísky i jívy, něco málo kvete na louce. A jak říká Tomáš. Mám oddělky taky od Jirky Marxe a zatím moc nestaví, ale kladou. Vzhledem k tomu, že má být teď docela pěkně, tak doufám že se vše nastartuje. RE: Péče letošní o oddělky - Jiří Marx - 28.04.2020 09:03 PM [attachment=1947][attachment=1946][attachment=1945][attachment=1944][attachment=1943] Před 23 dny jsem sem dával rozšíření oddelku co byl na 2NN třemi nastavky se sousovym jádrem a s volnou stavbou. Od té doby ul “přibral” 19kg!!! Zde je pohled do pátého nastavku ( postaven) detaily bílého vosku a pohled do čtvrtého nastavku shora ( obrázek kde chybi plast. ) víc jsem je nerozebiral ul byl převeden na 9 ramku v nastavku [attachment=1948] Tohle je správný obrázek pohled do pátého NN shora |