Forum Šance pro včely
Léčit včelstvo na podzim či ne? - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky)
+--- Téma: Léčit včelstvo na podzim či ne? (/tema-Lecit-vcelstvo-na-podzim-ci-ne)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7
Všechny stránky

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Rasťa - 06.02.2017 01:43 PM

Pěkně to vykousaly. Je to práce včel? A ten rámek je pro mne zvláštní.

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Jan Rosák - 07.10.2017 09:06 AM

Pokud bych dospěl k názoru, že je léčba teď na podzim nevyhnutelná, čím je tedy nejlepší (nejméně špatné) je přeléčit?

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - lyn_x - 08.10.2017 01:44 PM

Jan: osobně jsem se teď u třech oddělků, kde to bylo podle mého nutné (bohužel zatím nemám takový odhad a ještě před měsícem mi to nutné nepřipadalo, tehdy by se asi dala použít KM v dlouhodobém odpařovači) uchýlil k odvíčkování/zničení zavíčkovaného plodu a aplikaci KŠ pokapem (cca 4g KŠ dihydrát, 60g cukr, 35g voda; aplikace stříkačkou 5ml na každou obsednutou uličku), to je velice účinné i v chladném počasí, subjektivně mám pocit, že to včelám moc neškodí, nebo je to alespoň nijak nedráždí (ale na objektivní hodnocení nemám dost dat..) a kleštíků to shodí většinu do druhého dne;
jiný způsob mě v tomhle počasí nenapadá, na KM i thymovar je zima, tak snad jedině varidol (opět s odvíčkováním plodu), ale ten jsem se rozhodl nepoužívat

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Aleš Molčík - 08.10.2017 11:26 PM

Mě ta kyselina šťavelová přijde taková moc "agresivní", ale je to jen můj pocit, nikdy jsem ji nepoužil. Pokapem do uliček se dělá ošetření podobně i kyselinou citronovou (potravinářská) nebo místo kyseliny přímo citronovou nebo grepovou šťávou. Buď se použije 5% roztok kys. citronové (25g kyseliny+500ml vody) nebo 500ml šťávy, smíchá se s 500ml cukrového roztoku (1:1). Používá se to stejně jako KŠ tj. min. 5 ml na uličku, roztok musí být čerstvý a nejlépe vlažný.

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 09.10.2017 08:43 AM

Taky to řeším, jestli léčit nebo ne. Ze soboty na neděli jsem měl spad 4 samičky a jedna byla živá. Zatím odolávám a spoléhám na přírodu.

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Aleš Molčík - 09.10.2017 01:37 PM

Příroda to vyřešit může, ale někdy tak, že nadšený z toho nebudeš. Tři roztoče mám na podložce po devíti dnech u včelstva, které plodovalo nejdéle až do konce září ačkoliv poslední dokrmení na zimu proběhlo někdy koncem června a od té doby jen paběrkovali hlavně na pylu. Pyl nosí pořád ještě dnes z Netykavek. Ostatní včelstva jsou se spadem buď na nule nebo po jednom kousku.

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 09.10.2017 02:55 PM

Takže bych to měl asi poléčit kys. citronovou nebo štavelovou?

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Aleš Molčík - 09.10.2017 03:36 PM

Vzhledem k tomu, že jsi dokrmoval po předchozím půstu, je docela pravděpodobné, že plodová křivka včelstev šla nahoru souběžně s plodovou křivkou roztoče a namnožily se i roztoči víc než by bylo dobré. Ale to rozhodnutí je na tobě.
Já bych je ošetřil s tím, že příští rok si dám pozor, budu víc sledovat co se děje v úlu a předvídat co bude už že zkušenosti mnohem lépe a snad příště bez.

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Tomáš Palata - 09.10.2017 03:42 PM

(09.10.2017 02:55 PM)Skaly napsal(a):  Takže bych to měl asi poléčit kys. citronovou nebo štavelovou?
To záleží, s jakou filozofií k tomu přistupuješ. Pokud Ti vadí počet roztočů a chceš jejich počty teď na podzim srazit dolů, pak tedy jedině chemie. A pak už je skoro jedno která. Ani z jedné nebude včelstvo nadšené. Já osobně považuji za menší zlo jednu dobře cílenou fumigaci ve správnou dobu trvající cca půl hodiny, než týden či více pod nějakými kyselinami, u kterých je ještě k tomu účinnost nižší (a to někdy výrazně) než fumigace. Jenom na dokreslení situace u mě v některých včelstvech. Spad - srpen nic, září celkem pár kousků, včera po týdnu na podložce cca 200-300VD. Jiné včelstvo souhrnný spad od půli července do půlu srpna cca 500VD, teď abych u něj na podložce roztoče pohledal. Vše samovolně. A padalo mi jich v jiných letech i výrazně víc a přežily zimu. Ale jak jsem psal na začátku, záleží na Tvé filozofii, jak se k tomu postavíš.

RE: Léčit včelstvo na podzim či ne? - Skaly - 09.10.2017 04:35 PM

[/quote]
záleží na Tvé filozofii, jak se k tomu postavíš.
[/quote]

Chemii jsem zatím nepoužil, vloni jen jednou Formidol. Vlastně se hlavně bojím veteriny, aby kvůli jednomu roztoči navíc nebyl poplach v celém okolí a také bych nechtěl výrazně škodit okolním včelařům.