![]() |
Čo mám dať včelám jesť? - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Včelí pastva (/forum-Vceli-pastva) +--- Téma: Čo mám dať včelám jesť? (/tema-Co-mam-dat-vcelam-jest) Všechny stránky |
RE: Čo mám dať včelám jesť? - Leoš Dvorský - 03.02.2017 11:21 AM (02.02.2017 04:31 PM)lyn_x napsal(a): Rasťo: napadá mě jen uloz.to apod. ... nebo poprosit o zvětšení povolených příloh...? Je třeba si uvědomit pár věcí. 1) na jaře včely spotřebují cca 30% sebe, 70% pro plod. 2) proto podněcování na jaře bez pylu nemá téměř účinky. 3) od podletí je to obráceně. 70% včely, 30 plod, přičemž i ta potřeba pylu pro plod je vyšší než na jaře. 4) podnětem pro plodování nyní (únor ) je max. teplota. Je zde ale výrazný vliv i genetiky. Některé včely začnou s plodováním až koncem března i v dubnu avšak celková síla je stejná, jako těch co začali plodovat třeba 1.2. Je to poroto, že když není plod, nekrmí se. Včely stárnou především prací a ne věkem. U dlouhodobých generací to platí především. 5) v létě a podletí je podnětem k plodování přínos sladiny. 6) kraňská včelstva po vyhnání trubců plodují již nerada. Z toho by něco mělo pro včelaře vyplynout. 7) U včel obecně neplatí, že mají stejnou plodovou křivku. Různá plemena, jejich kříženci to mají diametrálně jinak. Dokonce i u kraňky jsou naprosto odlišné plodové křivky. To váže i na připravenost ke snůšce a zimování (rozuměj tvorbu dlouhověkých generací včel). To jen ve zkratce. Proč jsem ti to napsal. Na podzim je pylu třeba jako soli a není ho nikdy dost. Hořčice, svazenka dávají pylu hodně, ale i nektar, proto mohou to plodování trochu prodloužit. Hodně záleží na genetice. Znám včelaře s podobnými podmínkami a mají někdy plod i v listopadu. Já ho mám, max. dlaň u některých (které vyřezuji) koncem září. Záleží tedy i na ošetřování, krmení v srpnu, září to plodování protahne a tady je to druhé množení roztočů včelaři (to první je při záměnách nástavků, převěšování plodu). Problém je v tom, že včelaři a chovatelé vůbec neznají přirozené dispozice svých včel (to není vůbec stejné, co jeden materiál vyžaduje, to druhý zahubí, tedy při daném ošetřování) a pak vlastně střílí jen od boku. Já bych na tvém místě pyl na stanovišti rozhodně chtěl a snažím se o to i výsadbou vrb /trojmužná kvete v září/. No a dál vybírám ty geny, které mají v současné době se více prosadit a pasují do mého vedení včelstev, kde je hlavním kriteriem přežití. ld RE: Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 03.02.2017 12:47 PM (02.02.2017 08:11 PM)MirekMatucha napsal(a): Řekl bych, že podzimní pastva není úplně ideální. Mám to ale vyzkoušené jen na jednom úlu. Včelstvo s plným medníkem přestěhováno v září k biopásu. Včely makaly až do října. Jestli plodovaly nevím, byly na nerozebiratelném díle. Ale v říjnu jsem nadzvedl úl a byl bez medu, i přes to, že byl plný včel. Nebo právě proto? Nebyly ale vykrádány!Z môjho pohľadu to môže byť takto. V sezóne 2016 včely preplodovali všetok jarný med cez daždivé počasie v júni a začiatkom júla. A počas dlho trvajúcich daždivých dní nemali možnosť priniesť ďalšiu sladinu do úľa. Včelári našli suché medníky. Hoci bolo v úľoch po letnom slnovrate veľa včiel, ktoré odchovali zimnú generáciu, aj tak sme všetci zazimovali slabšie včelstvá ako v predchádzajúcich rokoch. Vieme, že N.c. oslabuje včelí superorganizmus a nejakým spôsobom obmedzuje imunitný systém včelstva. Tiež vieme, že roztoče Varroa poskytujú vo svojom tele veľmi dobrú živnú pôdu pre reprodukciu vírusov. Z môjho pozorovania usudzujem, že Nosema ceranae vytvára vo včelstve akési potravinové napätie, včiely možno lietajú na rizikovejšie miesta za pašou a potom vidím väčšiu úmrtnosť robotníc pred úľom. Včelstvo veľa ploduje, včely pri výchove plodu konzumujú viac potravín. Keď sú postihnuté N.c. potrebujú aj o 50% viac potrebnej energie ako zdravé včely. Keď viac kŕmia, tak sa N.c. viac šíri. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Leoš Dvorský - 03.02.2017 02:08 PM Jasně, N.C. a viry se přenáší především orálním způsobem. Proto tak měsíc-dva po nakrmení mají včelaři v úlech prázdno. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Skaly - 05.02.2017 11:43 PM Shodou okolností jsem řešil s matkou, co budeme dělat se záhumenkou, na kterou přestávají stačit síly. Navrhl jsem osít to něčím pro včely, co se dá pokosit usušit a dát králíkům. Z králíků uděláme domácí šunku a klobásky. Jetel plazivý máme na dvoře, tak ho zkusím zasít cíleně a podpořím to luční směsí. Snad se z toho něco chytne. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Crha Karel - 06.02.2017 09:33 AM Udělal jsem velmi dobrou zkušenost s brutnákem. Dlouhé vegetační období, nezanedbatelný přínos nektaru a hlavně velký a dlouhodobý přínos pylu což je na podzim k nezaplacení. Není náročný na půdu, ale ve vlhčích půdách se mu daří lépe, déle vegetuje a dosahuje výšky 50 - 80cm (u mně). Sice jednoletka, ale díky vysemeňování jako trvalka a z každé rosliny možno získat hodně semen k řízenému rozmnožování. Loni na podzim jsem naočkoval všechny krtince na louce, tak jsem zvědav. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Debora - 06.02.2017 01:32 PM Mohu potvrdit, canabis a český brutnák kvetly v lonském roce až do listopadu, sršni v košnici to už dávno zabalily, pyšné včely se přestaly vracet domů a chytré včely se na snůšku vyprdly. ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Čo mám dať včelám jesť? - schützmeister - 06.02.2017 01:40 PM Co vojtěška ? Na to dou včely jako divý, je to velký a trvanlivý. A Králík by to mohl kousat, narozdíl od konopí. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Jan Stránský - 06.02.2017 01:43 PM Jestli je to trvalka, pravděpodobně to není brutnák. ![]() RE: Čo mám dať včelám jesť? - Crha Karel - 06.02.2017 02:07 PM Pravda, už jsem to opravil, díky. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 06.02.2017 03:28 PM (06.02.2017 01:40 PM)schützmeister napsal(a): Co vojtěška ? Na to dou včely jako divý, je to velký a trvanlivý. A Králík by to mohl kousat, narozdíl od konopí.První seč na seno a druhou úrodu nechat vykvést včelám a to už je pozdní léto, kdy včely nemají v polích co nosit, takže vojtěšku určitě uvítají. |