![]() |
Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Obecné informace (/forum-Obecne-informace) +--- Fórum: Ankety na fóru (/forum-Ankety-na-foru) +--- Téma: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách (/tema-Vyvoj-vcelstva-v-zavislosti-na-venkovnich-teplotach) Všechny stránky |
RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 19.04.2013 08:21 AM (07.03.2013 02:06 PM)Martin Nezbeda napsal(a): Nevím, jestli má valného významu do budoucna zapisovat do fenologie i počasí, ale zatím to dělám.Martin, keď nemáme možnosť viesť debatu o včielkach v hotely Květnice, tak aspoň v tomto vlákne a na tomto fóre. Sledovať denne vývoj teplôt v počasí a poznať fenologický kalendár vo svojom regióne má pre prírodného včelára veľký význam. V mojej lokalite v roku 2012 začali včelstvá so stavbou trúdieho diela a s chovom trúdov po 6.apríli. a stredne silné včelstvá sa rojili v polovici mája, čo je u nás obdobie kvitnutia ovocných stromov. V tomto roku 2013 začnú včely s chovom trúdov až teraz, čiže okolo 20.apríla. Dá sa predpokladať, že vzhľadom na vývoj denných teplôt do konca apríla a v máji, ktoré nemajú byť výrazne vysoké, sa rast včelstiev spomalí, ak zoberieme do úvahy závislosť počtu denne položených vajíčok matkou na výške vonkajšej dennej teploty. Z takého predpokladu možno usudzovať, že pri nižších denných teplotách v máji by včelstvá dosiahli počet jedincov asi 33000 začiatkom júna, čiže okolo 6.6. by sa dostávali do rojovej nálady. V prvej dekáde júna začína u mňa kratšie bezznáškové obdobie, kvitnú len lúky a hora ešte nemeduje, z čoho môžem predpokladať, že v tomto roku prvoroje vyletia okolo 15.júna, alebo sa včelstvá nebudú rojiť vôbec. Ak bude málo rojov, alebo žiadne, tak včelstvá budú mať možnosť využiť znášku z vŕb a ovocných stromov. A tento prvý jarný meď je tá najväčšia mňamoška. Ak by sa môj predpoklad vo vývoji počasia zhodoval so skutočnosťou, tak v tomto roku má pre mňa význam robiť odložence s tým, že ich vrátim do včelstva tesne pred letnou znáškou okolo slnovratu. V rokoch, kedy je apríl teplejší ako ten tohtoročný, robím odložence z vyrojených včelstiev a pred letnou znáškou ich spájam. V takom prípade neprídem o výnos medu ani u vyrojených včelstiev. Tak teda, má sledovanie počasia a kvitnutie rastlín valný význam? Môže byť tomu tak? RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Leoš Dvorský - 19.04.2013 01:35 PM Chci se zeptat Milana i ostatních, kteří včealří na volné stavbě delší dobu. Jaro se rozběhlo na plné pecky. U své linie Began, která je asi nejlepší v testech vitality a přežívají s úspěchem všechny hrůzy, které jim v testech nachystávám se letos velmi brzy objevuje dělničí plod v trubčích buňkách. Matka nebo včely velikost buněk prostě nerozlišují a odchovávají si co chtějí. Pozoruji to již několik let a je to hodně zajímavé, budu to muset nafilmovat, protože fotky nejsou dost průkazné (prostě neumím fotit ani Fudžisonem, kterého mi doporučil Vašek Smolík). Zajímala by mne zkušenost ostatních. Díky. LD RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 25.04.2013 08:52 PM Aj ja som postrehol pred týždňom, že v trúdích bunkách je zaviečkovaný robotníčí plod. Nestihol som tento stav odfotografovať, pretože posledných šesť dní sú včielky nadmieru nervózne, a táto ich prehnaná pichavosť v suchom počasí po otvorení úľa sa pravidelne každú jar opakuje, preto im teraz radšej dám pokoj a neruším ich rozoberaním. Keď rozkvitnú vŕby už budú kľudné, potom sa pokúsim urobiť niekoľko fotografií. Ak bude z čoho. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 16.05.2013 10:46 AM (19.04.2013 01:35 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Chci se zeptat Milana i ostatních, kteří včealří na volné stavbě delší dobu. Včera sa mi "podarilo" odtrhnúť volnú stavbu trúdieho diela a objavil som medzi trúdími bunkami aj zaviečkované bunky robotníc. [attachment=87] RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Macek - 28.01.2014 12:12 AM Od 1. februára sa už v tabuľke vývoja podľa teplôt začne pri plusových denných teplotách objavovať množstvo nakladených vajíčok. Ktovie či sme si tie plusové neminuli už v januári ![]() RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 28.01.2014 07:44 AM (19.04.2013 08:21 AM)MilanBencúr napsal(a): ... Sledovať denne vývoj teplôt v počasí a poznať fenologický kalendár vo svojom regióne má pre prírodného včelára veľký význam. ... ak zoberieme do úvahy závislosť počtu denne položených vajíčok matkou na výške vonkajšej dennej teploty. Z takého predpokladu možno usudzovať, že pri nižších denných teplotách v máji by včelstvá dosiahli počet jedincov asi 33000 začiatkom júna, čiže okolo 6.6. by sa dostávali do rojovej nálady. V prvej dekáde júna začína u mňa kratšie bezznáškové obdobie, kvitnú len lúky a hora ešte nemeduje, z čoho môžem predpokladať, že v tomto roku prvoroje vyletia okolo 15.júna, ... Môj minuloročný predpoklad sa splnil do bodky. Prvý roj na mojej včelnici vyletel 5.júna a väčšina včelstiev sa rojila v polovici júna. Tým chcem len zdôrazniť, že fenologický kalendár a sledovanie vonkajších teplôt má pre včelára význam. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Petr Pokorný - 28.01.2014 01:21 PM (19.04.2013 01:35 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Chci se zeptat Milana i ostatních, kteří včealří na volné stavbě delší dobu. Sice ještě moc dlouho nevčelařím, ale zkušenost mám stejnou, zejména u matek Zuberka. V trubčích buňkách všechno, tedy trubčí, dělničí plod a med, kromě matečníků (ty jsem viděl všeho všudy za 3 roky 1x, když jsem omylem přendal plást s plodem na posílení oddělku i s matkou). RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Miroslav Macek - 28.01.2014 11:03 PM Rozprával som s mojim učiteľom včelárom (89) ktorý býva 2km odo mňa o stave jeho a mojich včelstiev. Pochválil som sa mu že tie moje sa predminulú nedeľu všetky preleteli a pravdepodobne plodujú . Jeho včely vraj vtedy zďaleka tak nelietali. Má trochu menej slnečné stanovisko a zateplené úle B umiestnené vo včelíne. Priznal sa mi že včelstvá prezeral (jemne som mu pripomenul že je to vlastnosť nás začínajúcich včelárov vŕtať sa v nich keď to nepotrebujú). Z ôsmich úľov prezrel šesť a nenašiel žiaden plod. Čo môžeme z toho dedukovať? Počasie a vonkajšia teplota má určite veľký vplyv na vývoj včelstva ale sú tu ďalšie faktory : nadmorská výška , stanovisko , úľ , uteplenie , metodika , včelia rasa , včelár ... ktorých kombinácia môže spôsobiť že všetko je úplne inak. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 28.01.2014 11:34 PM Miroslav, myslím, že ani tvoje včelstvá neplodujú. Skús položiť dlaň na povalu úľa. Určite ešte nie je teplá. Tá nazrážaná voda v letáči je preto, že v uličkách medzi plástami, ktoré sú pritmelené ku stene úľa, je tak výborná klíma, že živočíšne teplo sa nemá kde rozplynúť, ako je to v rámikových úľoch, ale sa vyzráža na stene nadstavku priamo v uličke. Trámikový úľ je pre včely úžasné obydlie a je len dobre, že rastie počet fandov, ktorí chcú dať tomuto úľovému systému šancu.. RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 03.02.2014 07:59 PM Musím zmeniť môj predchádzajúci názor z 28.1., mýlil som sa. Ja som si myslel, že moje včelstvá ešte neplodujú. Dlaň na povale úľa nič neregistruje. Povala ešte nie je teplá. Nazrážaná voda v letáči nie je. Možno sa nezráža preto, že je teplo. Ale na podložkách som mláčky s vodou našiel. V piatok, 31.1.,som kontroloval spotrebu zásob včelstvom v úli Warre na váhe. Od 1.10.2013 do 31.1.2014 včely spotrebovali 3,7 kg zásob. V priemere je to 925 g na mesiac. Keď to porovnám s predchádzajúcou zimou, tak od 1.11.2012 do 31.1.2013 včelstvo na váhe spotrebovalo len 1,7 kg zásob, čo bolo v priemere 567 g na mesiac. Váhu som kontroloval aj cez vianočné sviatky a vidím, že tohtoročná teplá zima sa na zvýšenej spotrebe zásob výrazne podieľa. Počas teplého januára včelstvo spotrebovalo až 1500 g zásob na mesiac, ale do silvestra len 733 g na mesiac, čo je o polovicu menej ako v januári. Je teda celkom možné, že včelstvo v januári už niečo preplodovalo. Ale 25. a 26.1 bol u nás celodenný mráz -10°C, poprašok snehu asi 5 cm, včielky hučali, bolo ich počuť aj 2 m od úľov a to by mohlo tiež znamenať plodovanie včelstiev. Takže nie iba nazrážaná voda v letáči je znamením plodovania včelstiev, ale aj spotreba zásob alebo zvuk vydávaný včelstvom. Dnes bol krásny a plnohodnotný prelet včielok. |