![]() |
Čo mám dať včelám jesť? - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Včela (/forum-Vcela) +--- Fórum: Včelí pastva (/forum-Vceli-pastva) +--- Téma: Čo mám dať včelám jesť? (/tema-Co-mam-dat-vcelam-jest) Všechny stránky |
RE: Čo mám dať včelám jesť? - renttip - 04.12.2014 09:52 PM Karle, mám stejnou zkušenost. Změnu bych připsal klimatu. Když jsem před devíti lety přišel na Boleboř (680m), tak tu byly hromady sněhu a mrazy_20st.C.Sníh je v současnosti vyjímečně a mrazy nic moc. Pak se asi ta flora zařídí podle okolností. ![]() RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 05.12.2014 12:02 AM Také mám pocit, že klima se mění a roční období se nějak posouvají. Příroda si poradí, ale u dnešního člověka to bude mnohem zdlouhavější proces. Stačí trochu deště a mrazu a pár hodin bez elektřiny ![]() RE: Čo mám dať včelám jesť? - Ladislav Kohout - 05.12.2014 07:37 AM Mně před barákem furt kvetou lichořeřišnice a zimolezy a v neděli kvočna vyseděla kuře. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Ladislav Kohout - 08.12.2014 03:12 PM Už je to týdenní mazák. ![]() V pátek jsem ho vyndal psovi z tlamy. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Debora - 16.01.2015 08:47 PM promiňte, nemohu příspěvek odstranit, tak že přesunuto na zahradu RE: Čo mám dať včelám jesť? - Rasťo 71 - 06.02.2015 05:36 PM Pestovanie včelársky zaujímavých kríkov : Kurnik šopa, príloha má 25,5MB ako ju sem dostať? RE: Čo mám dať včelám jesť? - lyn_x - 02.02.2017 04:31 PM Rasťo: napadá mě jen uloz.to apod. ... nebo poprosit o zvětšení povolených příloh...? ![]() ![]() nicméně co jsem chtěl původně, už několikrát jsem se při rozšiřování pastvy na včelnici zamyslel, jestli je vlastně přínosné sázet rostliny s extrémě pozdním kvetením (říjen, listopad), a to samozřejmě kvůli našemu příteli VD... nedojde pak k prodloužení plodování a není taková pastva kontraproduktivní? Co myslíte? RE: Čo mám dať včelám jesť? - Milan Bencúr † - 02.02.2017 07:20 PM Včelařské dřeviny a byliny Speciální část obsahuje botanický popis zhruba 300 nektarodárných a pylodárných rostlin, a to včetně jejich optimálních požadavků na stanoviště, způsobů rozmnožování, případně i léčivých látek. Důraz je kladen na zhodnocení včelařského významu popisované rostliny, nektarodárnosti a cukerné hodnoty, které čtenářům poslouží k porovnání konkrétních zdrojů včelí pastvy. Publikaci ocení především praktičtí včelaři, jistě ji ale využijí také zahrádkáři, ekologové, bylinkáři apod. https://www.alza.sk/media/vcelarske-dreviny-a-byliny-d2420078.htm RE: Čo mám dať včelám jesť? - Miroslav Matucha - 02.02.2017 08:11 PM (02.02.2017 04:31 PM)lyn_x napsal(a): nicméně co jsem chtěl původně, už několikrát jsem se při rozšiřování pastvy na včelnici zamyslel, jestli je vlastně přínosné sázet rostliny s extrémě pozdním kvetením (říjen, listopad), a to samozřejmě kvůli našemu příteli VD... nedojde pak k prodloužení plodování a není taková pastva kontraproduktivní? Co myslíte? Řekl bych, že podzimní pastva není úplně ideální. Mám to ale vyzkoušené jen na jednom úlu. Včelstvo s plným medníkem přestěhováno v září k biopásu. Včely makaly až do října. Jestli plodovaly nevím, byly na nerozebiratelném díle. Ale v říjnu jsem nadzvedl úl a byl bez medu, i přes to, že byl plný včel. Nebo právě proto? Nebyly ale vykrádány! Dal jsem jim nový poloplný medník ( asi 8 kg ). Už nežijou. Vyžraly med a uhynuly. Tyto jediné hladem. Jak se mi loni biopás líbil, tak nyní už trochu váhám. M.M. RE: Čo mám dať včelám jesť? - Aleš Molčík - 03.02.2017 09:19 AM Na Slunečnici topinambur mi naletují pro pyl dokud jim to počasí dovolí a nepřijde mi, že by to včelstvu nějak uškodilo. On to není zase takový provoz na česnu. |