Forum Šance pro včely
Nepřátelé včel - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok)
+---- Fórum: Jaro (/forum-Jaro)
+---- Téma: Nepřátelé včel (/tema-Nepratele-vcel)

Stránky: 1 2 3 4
Všechny stránky

RE: Nepřátelé včel - schützmeister - 22.09.2013 07:56 PM

(22.09.2013 07:33 PM)Aleš Molčík napsal(a):  A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje.
Viděl jsem někde nafilmovaný útok asijských sršánů s kamerou uvnitř úlu. MasakrConfused .
Já jsem sršně v úle ještě neviděl, jsou dost ostražitý, narozdíl od vos, vosy to taky pěkně naporcují. Ti naši sršáni loví spíš letící cíle, aspoň co jsem četl a sám pozoroval. Některá léta mě létají před česna jak na krmítko. Ale vždy v letu. Čapnou včelu, ukosnou hlavu až to křupne a letí domu. Jsou to takový nemotorové.

RE: Nepřátelé včel - Debora - 23.09.2013 01:55 AM

(22.09.2013 07:33 PM)Aleš Molčík napsal(a):  A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje.

zatím ne, ve Francii se obevuje Vespa velutina, ale ta je menší než evropský sršeň. Ale až se objeví v Německu, bude i v Cesku.

RE: Nepřátelé včel - Debora - 17.04.2015 04:50 PM

Prasestra včely, vosí královna, se nastěhovali do svého úlu. Jaké to konání, na fotkách je vidět stavbu díla v rozmezí 24 hodin.

[Obrázky: DSC_2510.jpg][Obrázky: DSC_2479.jpg]

RE: Nepřátelé včel - Miroslav Matucha - 21.08.2016 11:10 PM

Před úlem zůstávají po soubojích s predátory jen včelí nožičky a křidýlka a taky sem tam ubodaná sršeň. M.M.

[Obrázky: sr_en.jpg]

[Obrázky: sr_e.jpg]