![]() |
Poraďte prosím - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Poraďte prosím (/tema-Poradte-prosim--483) Všechny stránky |
RE: Poraďte prosím - Miroslav Křížek - 14.11.2021 11:57 AM nastavky.cz https://www.nastavky.cz/produkt/ramky-loucky-mezisteny/ramek-pro-volnou-stavbu-2-3-langstroth/ RE: Poraďte prosím - Leoš Dvorský - 14.11.2021 01:12 PM Mirku, prosím tě, nedávej sem odkazy na dezinformační weby! Ty rámky jsou pro slony a ne včely. No a to video. Ivana znám moc dobře i když se nestýkáme tak 10 let. Je-li ale to video aktuální (pevně doufám, že ne), neposunul se ani o krok a tvrdit, že včelaří přírodně? Zebrování a v "plodišti" k tomu? To není chyba, to je záměrná sabotáž včelstva, tedy zločin. Narušuje to zásadně inegritu včelstva, množí se tím roztoči...... Takhle to dopadá, když .................. Ivan ty základní vztahy a význam volné stavby pro včelstvo ani nenaznačil, tedy pokud je to video aktuální. Nedivím se ale , že pak musí používat chemii. Kolegové, pokud chcete včelařit podle úhlu pohledu PSNV, tak prosím, vaše volba. Proč ale zaplevelovat tímhle fórum ŠPV?. Já vím, Mirek měl dobrý úmysl (šlo o rámky) , ale.....ld RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 02:25 PM Výše zaznělo, že je důležité nechat včelám med květový a odebírat spíš později jen přebytky. Dá se v rychlosti říct, kdy by měl včelař, který chce chovat včely v souladu s přírodou a na medu, bez dokrmování cukrem odebírat med. Kolik je potřeba včelám nechat, stačí plný medník ?? Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 17.11.2021 03:52 PM Tohle je otázka, na kterou nelze odpovědět jednoduše. Důležité jsou snůškové podmínky a ty máme každý jiný a navíc mohou být i na stejném stanovišti každý rok jiné. Obecně po celou sezonu mít plnou mednou komoru (krom jara tedy), tím způsobem by včely neměly mít pocit hladu Spíš bych to viděl tak na 20 kg. A na začátku září aby tam těch 20 kg bylo taky. Pozor silné včely mohou od konce května do konce srpna spotřebovat i 40 kg medu!!! Když opravdu není ani udržovací snůška , je i toto možné.Těch modelů jak a kdy vytočit je více. Je dobré mít váhu. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 04:05 PM Takže i výborné včelstvo za nepříznivých podmínek může být v září ve stavu, že bez doplnění zásob nepřežije, toto není důvod k vyřazení z chovu ?? Pokud mi bude opravdu stačit od každého včelstva jen trocha medu, kdy bys mi doporučoval ho odebírat ?? Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 17.11.2021 04:14 PM Teď vyvstala otázka co je to výborné včelstvo. No my se obecně snažíme mít silnější včelstva aby dokázaly víc využít tu nepřirozenou průmyslovou snůšku z monikultur, takže bych jim pomohl, protože ta snůška fakt není co bývala, hlavně ta pozdní. V přírodě by to ovšem znamenalo konec A k druhé části. Mas li i medovicivy med vytoc až červenci a ihned dopln velkými dávkami . Není li u tebe jiné snusky než jarní vytoc už v květnu a krm cely červen po menších dávkách. U obou způsobu zkontrolovat zásoby v září a když tak jednorázové doplnit aby se nerozplodovala matka Možna je taky technika tzv ULIZOVÁNÍ RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 06:14 PM u nás je i medovice.. Šancařům se obecně daří fungovat bez dokrmování a nebo spíš ne?? ...řekněme letos. Děkuji RS. RE: Poraďte prosím - Jiří Marx - 17.11.2021 06:50 PM Letos to u mě fungovalo stylem...to co jsem odebral jsem musel doplnit, čistě na medu zustalo několik nevytočených včelstev. Oddělky krmím vždy a kontinuálně. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 17.11.2021 07:50 PM Jirko, díky za férovou odpověď ![]() RS. RE: Poraďte prosím - Roman Smejkal - 21.11.2021 12:23 PM Po kolika sezónách je ideální vyřazovat rámky na vytavení. Jsou to tři roky, jak se většinou uvádí nebo je lepší kvůli snížení zátěže kontaminací díla tuto dobu zkrátit ?? Děkuji RS. |