Forum Šance pro včely
Nepřátelé včel - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok)
+---- Fórum: Jaro (/forum-Jaro)
+---- Téma: Nepřátelé včel (/tema-Nepratele-vcel)

Stránky: 1 2 3 4
Všechny stránky

RE: Nepřátelé včel - Debora - 22.08.2013 03:42 PM

přirozená stavba

RE: Nepřátelé včel - Milan Bencúr † - 25.08.2013 11:04 AM

, ale priatelia v blízkosti včelnice.

[attachment=195]

RE: Nepřátelé včel - Stanislav Rataj - 09.09.2013 10:43 PM

Tak já jsem narazil na jiné potvory. Jednak "svinky" - těmi se mi hemží jak monitorovací podložka pod varroa dnem, tak se objevují občas i uvnitř úlu nebo po otevření zadních dvířek do podmetu. Nevím, jak mohou škodit a co s nimi.
A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost?

RE: Nepřátelé včel - bohemia.gall - 10.09.2013 01:51 PM

jde v podstatě o "uklízeče", kteří neškodí. Slimáci se dokáží nacpat do úlu i zúženým česnem, co hledají nevím, možná jen úkryt. Vždy jsem je našel jen na podložce, nikdy mezi včelami. Možná je včely výš nepustí. K ekologické likvidaci je výhodné chovat kolem úlů drůbež, pokud je to možné. Na slimáky kachny a na ostatní slepice

RE: Nepřátelé včel - schützmeister - 12.09.2013 02:52 PM

(09.09.2013 10:43 PM)Lucínek napsal(a):  A pak se objevili slimáci - takoví ti hnusní zrzaví slimáci, v jednom úlu na varroa monitorovací podložce jsem jich napočítal až šest. Co s tím? Vadí to nějak výrazně? Máte někdo podobnou zkušenost?

Jo, to mě těší, že nejsem sám. Já tedy nemám zrzavé, ale takové ty mourovaté obludy. Lezou nejen do podmetu, ale u málo obsazeného úlu jsem je našel normálně pod střechou, Lezou tam i budkový šneci. Myslím si, že to je známka malého obsazení úlu a s tím spojené vysoké vlhkosti. Včelám asi nevadí, ale všiml jsem si, čím se živí a proč tam lezou - mrtvolkama, a jdou jim k duhu. Já to pozoruju hlavně před úlama, kde je v době sucha pokryv mrtvolek, při dešti najedou tihle kluzký tvorové a po dešti je uklizeno.

RE: Nepřátelé včel - Crha Karel - 19.09.2013 08:16 PM

Přímo pod oknem ve slaměném obložení jsem měl kolonii vos i sršňů. Celé léto bez problémů. Nyní po desetidením ochlazení a deštivém počasí jsem náhodně nahlédnul jak se daří včelám v pozorovací medné krávě. Je prázná a na velkém letáči spousta rozčtvrcených včel, utrhaných křídel, prostě masakr.

RE: Nepřátelé včel - Debora - 19.09.2013 10:33 PM

RE: Nepřátelé včel - Debora - 20.09.2013 12:07 AM

(19.09.2013 08:16 PM)Crha Karel napsal(a):  velkém letáči spousta rozčtvrcených včel, utrhaných křídel, prostě masakr.

to mě Karle opravdu moc mrzí. Touhle dobou jsou vosy opravdu dost drzé.

RE: Nepřátelé včel - Crha Karel - 22.09.2013 07:23 PM

Tak to holt v přírodě chodí. Ale tohle udělali sršni. Jednoho mrtvého jsem našel. Tyhle včely měly poměrně malé česno vhodné k ubránění, vosy likvidovaly běžně. Nu, alespoň nemusím mudrovat, zda přežijí zimu. První roj příštího roku opět půjde dovnitř.

RE: Nepřátelé včel - Aleš Molčík - 22.09.2013 07:33 PM

A byl to náš sršeň nebo asijský? Údajně v Německu už se asijský sršeň už vyskytuje.