![]() |
Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky) +--- Téma: Legislativa ošetřování včel na Slovensku (/tema-Legislativa-osetrovani-vcel-na-Slovensku) Všechny stránky |
RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 21.04.2016 09:46 PM Nie je menej chemikov. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - goro - 21.04.2016 10:25 PM Jaro konečne si napísal niečo reálne pravdivé, že napriek tomu ako "ideálne" popôisuješ pomery v boji s klieštikom včelým na Slovensku si napísal že chemikov je na slovensku dosť... mrzí ma že ti musím odporovať ale nie je to ani u nás , že každý včelár môže robiť čo chce, zo zákona musíme viesť "knihu veterinárnych úkonov", kde musí byť uvedené kedy a aký prípravok si použil pri ničení klieštika vo včelstvách... Pravdu máš jedine v tom, že je na včelárovi, ktorý zo zoznamu "schválených veterinárnych prípravkov" pre včely použije... RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 21.04.2016 10:59 PM Si chovateľ matiek alebo kočuješ? Ja síce nie som členom žiadnej včelárskej organizácie, ale členovia zväzu alebo spolku z môjho okolia žiadnu veterinárnu knihu nevedú. Viem len toľko, že pri preventívnych prehliadkach uvádzajú do zápisu veterinára prípravky, ktoré vo včelstvách použili. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 22.04.2016 07:01 AM Goro spýtam sa na tú veterinárnu knihu úkonov. I keď sa mi to nezdá. To, že máš viesť zápis však neznamená, že ťa niekto núti liečiť, ale že ak liečiš máš viesť záznam. To si neodporuje. Ale opýtam sa na povinnosť tých zápisov. (21.04.2016 10:25 PM)goro napsal(a): Jaro konečne si napísal niečo reálne pravdivé, že napriek tomu ako "ideálne" popôisuješ pomery v boji s klieštikom včelým na Slovensku si napísal že chemikov je na slovensku dosť... Goro z tvojho príspevku vyplýva, že doteraz som písal samé nepravdy. No ja som všetko, čo som napísal konzultoval s veterinárom, našťastie ich mám poblízku dosť medzi kamarátmi, ja sám som jedným z nich mohol byť, čo nie som a čo ma veľmi mrzí. Ak som však klamal, tak potom ti každý rok príde nariadenie o povinnosti liečiť varoázu a aj zoznam liečiv, ktoré si povinný do včiel dať a v akom čase. A tým pádom si absolútny unikát v SR, lebo o nikom inom takom neviem. Ja som totiž tými príspevkami vravel to, že povinnosť liečiť varoázu v SR nie je, že je to dobrovoľné, že včelári liečiť nemusia ak nechcú, ak chcú tak je potom výber liečiv úplne na nich a že sa to nekontroluje z titulu nariadenia zákona. Čo v tom je nepravda? Kde je napísané o povinnosti liečiť, kde je napísaný zoznam zakázaných liečiv a kto chodí vykonávať kontrolu na liečenie varoázy? RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - goro - 22.04.2016 09:19 PM (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): ... ale že ak liečiš máš viesť záznam..nepatríš asi k včelárom v žiadnom spolku (nemusíš) ináč by si vedel že to nie je na vlastnom rozhodnutí včelára... (21.04.2016 10:25 PM)goro napsal(a): ...ale nie je to ani u nás , že každý včelár môže robiť čo chce, zo zákona musíme viesť "knihu veterinárnych úkonov", kde musí byť uvedené kedy a aký prípravok si použil pri ničení klieštika vo včelstvách...za týmto si stojím!!! (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Goro z tvojho príspevku vyplýva, že doteraz som písal samé nepravdy.Ak si to tak pochopil, ospravedlňujem sa ... relatívna pravda je tvoje tvrdenie... (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): povinnosť liečiť varoázu v SR nie je, že je to dobrovoľné, že včelári liečiť nemusia ak nechcú...ja nemám kamarátov veterinárov, ale náš veterinár chodí na každú včelársku schôdzu, pri kontrole mojich včiel chcel vedieť dátumy a prostriedky použité proti varoáze, pýtal po mne tú knihu verinárnych úkonov a dosť sa mu kabonilo čelo, keď som mu to len vytlačil z počítača, kde to ja osobne evidujem... (22.04.2016 07:01 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Kde je napísané o povinnosti liečiť, kde je napísaný zoznam zakázaných liečiv a kto chodí vykonávať kontrolu na liečenie varoázy?neviem momentálne citovať zákon , podľa ktorého je chovateľ povinný liečiť včely voči varoáze, môžeš si ešte raz prečítať, čo ti v tomto vlákne písal Víťa.... ale existuje každoročne vydávaný zoznam doporučených liekov na boj s varoázou vydávaný veterinou, (zakázané prípravky, pozri znovu Víťu.. ![]() na kontrolu chodí buď veterinár alebo AUVL -asistent úradného veterinárneho lekára teda preškolený včelár... k tej knihe to čo písal Viťa... + toto https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/prilohy/SK/ZZ/2004/504/20040915_3095008-2.pdf http://www.ivvl.sk/index.php?page=93 Jaro týmto diskusiu na tému z mojej strany končím, nemienim ti búrať tvoje domnienky... RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Milan Bencúr † - 22.04.2016 10:53 PM Sú zootechnické postupy na zozname veterinárnych úkonov? Sú. A to dokonca na prvom mieste! Na druhom mieste v poradí je tepelné ošetrovanie včelstiev. A až na treťom mieste, poslednom, sú chemické prípravky. Nikde nie je napísaná povinnosť liečiť varroázu doporučenou chémiou. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 22.04.2016 10:55 PM Goro, kde je napísané, že včelár je povinný liečiť varoázu? Zákon, nariadenie, predpis, smernica. Lebo zoznam liečiv, či už povolených alebo zakázaných nehovorí nič o povinnosti liečiť. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Rasťo 71 - 22.04.2016 11:03 PM Jaro , každý včelár je povinný nechať si prezrieť včelstvo ( jarné prehliadky) alebo mimoriadne prehliadky, sám si to zažil pri MVP u Vás ,preto že včely zalietavajú do iných úľov, tým sa šíria choroby, liečiť - starať sa o včely tak, aby si nespôsobil škody sebe tj. tvojím včelám ale aj včelám v okolí , je jedno či si organizovaný alebo nie.Včely sa považujú za zvieratá v zmysle zákona a predpisov o ochrane zvierat chovaných na hosp. účely. Buďme radi že to tu máme organizované, vieš si predstaviť čo by to tu bolo keby si každý konal podľa seba? A medzi nami, ak ti AUVL alebo veterinár nájde včelstvá v poriadku , tak sa ti s prepáčením vykašle na knihu vet. úkonov , ale ak je to opačne ,teda máš zanedbané včelstvá , vtedy ju bude pýtať! Ono , to prezeranie včelstiev nie je až tak honorované , je to asi 66 centov za včelstvo , ale len raz do roka! To je odmena pre AUVL, a veterinár má kopec inej roboty - hodnotnejšej ako je prezeranie včelstiev, preto sú tu AUVL! RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Jaro Stoklasa - 22.04.2016 11:08 PM Ja nespochybňujem knihu veterinárnych úkonov. Ak je taká povinnosť, treba ju viesť. Ale povinnosť viesť knihu veterinárnych úkonov nehovorí nič o povinnosti liečiť varoázu. Hovorí len to, že ak liečiš varoázu, máš viesť o tom záznam. Nehovorí to o povinnosti liečiť. Ak to od teba veterinár žiada, opýtaj sa ho, kde je napísané o povinnosti liečiť varoázu. Ja som sa to totiž pri poslednej prehliadke pýtal. A odpoveď bola, že nikde. Veľmi ma bude zaujímať odpoveď tvojho veterinára... Na prehliadky chodia aj ku mne. I asistenti i veterinári. Nikdy nič nepýtali. Vo zväze som bol. Teraz som neorganizovaný. Možno netreba búrať moje, ale tvoje domnienky goro... Ja som si tie veci nevycucal z prstu, či tomu veríš alebo nie. Ja som si to fakt zisťoval u veterinárov a dokonca viacerých. Mám z týchto príspevkov pocit, že sa tu zamieňajú mnohé veci a to jednak povinnosť vyplývajúca zo zákona ohľadom liečby varoázy, etický prístup včelára vo vzťahu ku kolegom včelárom a kniha veterinárnych úkonov. Ale ešte nikto tu nenapísal ten zákon, či predpis, kde je striktne napísané, že včelár v SR je povinný liečiť včelstvá na varoázu. Ak taký je, určite tam je napísané aj kedy, za akých podmienok (kedy je toľko klieštika,že už je potrebná liečba atď.) a aj kto stanoví, že je už tá hranica presiahnutá a tým pádom musí byť kontrola zo strany štátnych úradov, koľko je vo včelstvách klieštikov... Je tomu tak v SR? NIE JE. Tento postup je typický v ČR. V SR je včelárom varoázu odporúčané nie prikázané liečiť, odporúčané sú aj liečivá. Zákon však nikde neukladá povinnosť liečiť varoázu... Najprv by musel ukladať povinnosť ju monitorovať a následne monitoring kontrolovať, aby mohol uložiť povinnosť liečiť. Chcem ten zákon, či predpis. Som zvedavý, kto ho nájde. Nezaujíma ma, čo je etické, čo hovoria asistenti, chcem vedieť, na základe čoho tvrdia to, že je to povinné, lebo povinnosť mať knihu vetrinárnych úkonov ani zoznam povolených liečiv nehovoria nič o povinnosti varoázu liečiť. RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku - Debora - 23.04.2016 02:36 AM Na Slovensku, stejně jako v celé EU, není povinné hlášení varroázy z důvodu celoplošného výskytu. Kontrola a opatření pro tlumení varroázy v Slovenské republice jsou pouze doporučené. Důležitým faktorem při výběru léčiv na tlumení varroázy je nebezpečí vzniku reziduí v produktech včel. Proto se přednostně doporučuje použít biotechnické metody. Pro správný moment ošetření je rozhodující intenzita nárůstu populace kleštičkami a ne hodnota denního spádu. Včelař musí sám poznat jaký nárůst infekce je pro jeho včelstvo hraniční a podle toho může využít jen registrovaných a doporučených léčiv. ![]() ![]() Na Slovensku, rovnako ako v celej EÚ, nie je povinné hlásenie varroázy z dôvodu celoplošného výskytu. Kontrola a opatrenia pre tlmenie varroózy v Slovenskej republike sú len odporúčané. Dôležitým faktorom pri výbere liečiv na tlmenie varroázy je nebezpečenstvo vzniku rezíduí v produktoch včiel. Preto sa prednostne odporúča použiť biotechnické metódy. Pre správny moment ošetrenia je rozhodujúca intenzita nárastu populácie klieštika a nie hodnota denného spádu. Včelár musí sám spoznať aký nárast infestácie je pre jeho včelstvo hraničný a podľa toho môže využiť len registrovaných a odporúčaných liečiv. |