![]() |
Rojení - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Rojení (/forum-Rojeni) +--- Téma: Rojení (/tema-Rojeni) Všechny stránky |
RE: Rojení - Rasťa - 21.06.2017 05:08 PM (18.05.2017 02:47 PM)Rasťa napsal(a): Jak se chová roj cca 24 hodin od obsazení nástavku? Je možné, že vyvíjí jen malou letovou aktivitu a hlavně uvnitř staví? Tzn. občas vylétne / přilétne včelka, sem tam se tři čtyři včely promenádují u očka? Nastražil jsem totiž před pár dny nástavek na příhodné místo a tento stav u očka jsem dnes kolem 9:30 pozoroval. Přičemž předevčírem tam bylo pusto. Ale nechtěl jsem nástavek ze zvědavosti otvírat, abych případné nové obyvatelky nevylekal. Navíc budu potřebovat žebřík. Musím vydržet do večera / brzkého rána. Pak uvidím. Ale jsem zvědav už teď. Zapomněl jsem doplnit, že roje jsem se zde nakonec dočkal. Ke vrojení došlo 27.5. Jak psal výše Aleš o známkách obrany na česně budoucího domova - pozoroval jsem nejspíš totéž. RE: Rojení - straka - 22.06.2017 07:53 AM dle mého pozorování šlo o včely průzkumnice, vybírají několik dní několik míst a když přilétne roj, ten si potom vybere, kdo rozhodne, kde se usadí nevím... straka dehtín RE: Rojení - Leoš Dvorský - 22.06.2017 10:10 AM (21.06.2017 05:08 PM)Rasťa napsal(a):(18.05.2017 02:47 PM)Rasťa napsal(a): Jak se chová roj cca 24 hodin od obsazení nástavku? Je možné, že vyvíjí jen malou letovou aktivitu a hlavně uvnitř staví? Tzn. občas vylétne / přilétne včelka, sem tam se tři čtyři včely promenádují u očka? Nastražil jsem totiž před pár dny nástavek na příhodné místo a tento stav u očka jsem dnes kolem 9:30 pozoroval. Přičemž předevčírem tam bylo pusto. Ale nechtěl jsem nástavek ze zvědavosti otvírat, abych případné nové obyvatelky nevylekal. Navíc budu potřebovat žebřík. Musím vydržet do večera / brzkého rána. Pak uvidím. Ale jsem zvědav už teď. Tak ony si včely hlídají i vylupované včelstvo. Není to zas až tak nic neobvyklého, zvláště když je včelstvo v kolapsu. Doba rojení se pozná právě podle toho "slídění" je to o řád vyšší intenzita než včely vyhledávají potravu. Je to hezky poznat z krátkých rychlých pohybů, včely vlezou do každé mezery, jako-by vyměřují, je to zajímavé a spolehlivé. ld RE: Rojení - schützmeister - 07.05.2018 07:34 PM Tak už je to těsně před náma. Dneska první víčkovaný matečník. Nejsilnější včely, normální let. Pár dalších jsem omrknul a zatím dobrý. RE: Rojení - schützmeister - 11.05.2018 12:14 PM Jo, už to jede. Jen jsou ty matečníky letos dost malý. ![]() Po rozebrání mají silný včely s matečníky prakticky celý spodní VN plný pylu - cca 8 kompaktních desek s jen bodovým plodem / ten je ve druhém /. Takže přidušenost plodování je evidentní - kdo málo rozšířil, má tam jenom pyl. Bych řekl. Aspoň u nás. Nosí stále slušně, řepka v půlce, ale moc jí neberou. RE: Rojení - Centisi - 14.05.2018 08:13 AM (22.06.2017 07:53 AM)straka napsal(a): dle mého pozorování šlo o včely průzkumnice, vybírají několik dní několik míst a Kdyz sem pozoroval prazdny ul ponechany po padlem vcelstvu na svem miste tak cca 14 dni pred rojem tam vcely litaly uklizet(obcas vynesli nejakou vcelku a vyhazovaly hodne vosku ) a chystat nove misto pro domov a rekl bych ze ke konci i branili cesno aby jim to jiny roj nezabral.vzdycky pres den,k veceru a brzo rano klid..loupit nebylo co..pak sem jedno odpiledne slysel poradnej hukot po zahrade a roj sedl hnedka na úl na predni stranu a po chvilce uz v zastupu pochodovaly cesnem do úlu...jestli hrozen sedel predtim jinde nevim,ale roj sel na jistotu na misto co si predem pripravil....bihuzel asi mlada matka co se nevratila z proletu takze po par tydnech roj vyloupen... RE: Rojení - Antonín Hyžík - 14.05.2018 08:41 AM Tak jsem musel v neděli udělat přeleták u jedněch. Včely nenosily a po rozdělání téměř žádné zásoby a naražené matečníky. Ostatní nosí a plní medníky. RE: Rojení - Leoš Dvorský - 12.05.2019 11:43 AM Jen pro připomenutí rojení takový příběh, který bude asi letos k vidění častěji. V pátek jsem mluvil s kolegnou. Probíhal asi takto: ON: Tak koukám na zahradu a najednou mrak. Vyrojily se mi včely. Při mým štěstí se usadil asi 4m vysoko. Asi se na něj vykašlu. Já: To by bylo škoda. Máš 5m dlouhé bidlo? ON:_ To jako že bych ho shodil jo? Díky, to nechci. Já: Ne, upevníš na konec plást s otevřeným plodem, nejlépe s trubčím, přisuneš a ony si na něj přelezou. Máš je bez námahy. ON. No to je nápad. To abych si na to pořídíl nějakou teleskopickou tyč. Nojó ale co s tím pak budu dělat? Já: Při tvým štěstí ji budeš letos potřebovat ještě 5x. On: ???!!!!!!!!! V sobotu jsem mu volal, jak to dopadlo. Pomáhali mu ho sundávat další 2 kolegové. Roj vážil 8 kg. Nebylo by to škoda nechat ho zničit hasičům?? Takto má zcela zdravý roj, včelstlvo a pokud ho dobře povede i medu bude mít plný necky. ld RE: Rojení - Jan Brunclík - 12.05.2019 03:58 PM Vyčkávám a mám i políčeno, no uvidíme já zahálet nebudu ![]() ![]() Jenda RE: Rojení - Faneka - 13.05.2019 03:02 PM Ja jsem take rozhodila site, je skoda, aby roje prisly nazmar. |